Test av 4 ridstövlar 2020

Ridstövlar är ett elegant komplement till din outfit. Det är också krav på ridstövlar eller ridskor om du ska tävla. Ett par riktigt bra ridstövlar är inte bara snygga utan också väldigt bekväma att rida i. För bästa komfort och look så ska du köpa ett par i läder. Läs mer om hur du väljer rätt ridstövlar längre ner. I vårt test vann Mountain Horse Venezia High Rider som bäst ridstövlar 2020.

Innehållsförteckning

Vilka ridstövlar är bäst?

Ett par bra ridstövlar ska vara säkra, hållbara och sköna. Välj ett erkänt märke för att vara säker på kvaliteten så att dina stövlar håller i många år framöver. Följande faktorer har vi tittat närmre på när vi jämfört och testat ridstövlarna.

 • Hållbarhet – Ett par ridstövlar måste hålla hög kvalitet och tåla slitage. Din utrustning utsätts för mycket både i stallet och ute på hästrygg. Bra utrustning och kläder ska hålla för regelbunden användning i många år.
 • Material – Nästan alla ridstövlar tillverkas i läder och det är också det bästa materialet att ha i en ridstövel. Det håller länge, är lätt att rengöra och håller sig snyggt och fräscht så länge du tar hand om stövlarna på rätt sätt.
 • Pris – Priset kan springa iväg snabbt. Fundera över vad du är villiga att betala och vad du vill ha för pengarna. En stövel i läder kan utan problem gå på 2-3000 kronor, medan ett par jodhpurs kostar runt 1000-lappen.

Mountain Horse Venezia High Rider
Mountain Horse Venezia High Rider
Bäst i test

1. Mountain Horse Venezia High Rider

Ej betygsatt än
Till butik
2595 kr
QHP Romy Ridstövel
QHP Romy Ridstövel

2. QHP Romy Ridstövel

Ej betygsatt än
Till butik
1549 kr
Mountain Horse Sovereign
Mountain Horse Sovereign

3. Mountain Horse Sovereign

Ej betygsatt än
Till butik
2 kr
Equipage Coleen Ridstövel
Equipage Coleen Ridstövel

4. Equipage Coleen Ridstövel

Ej betygsatt än
Till butik
974 kr

Tjej pa häst

Köpguide till bäst ridstövlar

Ett par ridstövlar både kompletterar och fulländar din outfit. De tillför elegans och stabilitet i sadeln. Du kommer säkerligen att köpa minst två par ridstövlar/-skor för att varva på träning, i stallet och på tävlingen. På många tävlingar så är det krav på höga ridstövlar men ett par låga ridskor eller jodhpurs är väldigt smidiga och bekväma till vardags när du ska till stallet eller träna. Följande punkter är viktiga att fundera över när du köper ett par ridstövlar eller ridskor.

 • Typ - Är du ute efter en formell ridstövel eller en mer avslappnad ridsko? Ridstöveln är knähög och ofta tillverkad i läder, den gör sig bäst på tävling eller uppvisning (där den många gånger är ett krav). Ridstöveln kommer i två typer; hoppridstvel och dressyrridstövel. Hoppridstöveln har snörning ovanpå och används vid hoppning men även vid jakt och fältritt. Dressyrridstöveln saknar snörning och används nästan bara inom dressyr. Låga ridskor som jodhpurs är mer avslappnade och passar utmärkt för stallarbetet eller träningen.
 • Material - Det vanligaste och mest populära materialet på ridskor och -stövlar är läder. Men de kan också vara tillverkade i syntetmaterial. Materialet påverkar kostnaden men också kvaliteten. Inget material är så hållbart och flexibelt som läder, därför föredrar även vi läder framför olika syntetmaterial. Syntetmaterial lämpar sig väl för ett par ridskor som du använder främst i stallet eller på träning, de är billigare och lättare att sköta.
 • Hållbarhet - Både du och din utrustning måste vara tuff och tålig för att hantera ridning och ridsport. Det är en tuff aktivitet som sliter rejält. Därför behöver du rejäl utrustning. Köp stövlar från kända märken, som är tillverkade i bra material (som läder) och som har alla funktioner du behöver. 
 • Egenskaper - Det finns många olika finesser och detaljer på ridstövlar idag. Det finns smidiga stövlar med dragkedja baktill som underlättar för dig när du tar på och av stöveln. Eller så kanske du vill ha extra dämpning för mer komfort under de där ovanligt långa dagarna i stallet. 
 • Design- Det finns många designalternativ att välja mellan. Färg, form och mönstring kan skilja sig mycket mellan olika stövlar. Se till att du vet vad som gäller för din disciplin innan du köper ett par ridstövlar som sticker ut. Inom vissa discipliner är det noga med det formella och färgade eller designmässigt utstickande stövlar godkänns inte.

Vanliga frågor om ridstövlar

Hur ska ridstövlarna sitta?

När du testat stövlarna så ska du ha dina ridbyxor och strumpor på dig som du har när du väl sitter på hästryggen. Stövlarna ska inte sitta för löst, lädret ger med sig lite och formar sig runt foten när du använder stöveln. Stöveln ska vara lite svår att ta på och av, men inte sitta åt runt varken fot eller vad så att det trycker obehagligt.

Hur vårdar jag mina ridstövlar?

Det finns tre saker du behöver göra för att dina läderstövlar ska hålla så länge som möjligt. Först och främst ska du ta för vana att rengöra stövlarna. Svett från hästen innehåller salt som fräter på lädret, smuts och damm sliter också på lädret och gör att stöveln inte håller så länge som den borde. Rengör stöveln efter varje tur till stallet. Smörj stöveln med skokräm, eller annan produkt för lädervård. Var noga med att matcha krämen med stövelns färg och låt stöveln torka helt innan du polerar den. Putsar gör du enkelt med en putsduk. Arbeta i cirklar tills stöveln får den glans du vill ha. Gör du detta så kommer stövlarna prestera i många år. Viktigast är rengöringen, ju noggrannare och oftare du rengör dina stövlar desto längre håller de.

Om du ytterligare vill spara på dina stövlar så kan du använda flera par så att de får vila ordentligt mellan omgångarna. Läder är ett levande material som kan torka ut och spricka om det används för ofta. Använd inte dina fina läderstövlar regelbundet i stallet, utan endast för ridning. Ha ett par grovstövlar för stallarbetet.

Testvinnare - Bästa Ridstövlar

 • Mountain Horse Venezia High Rider
 • QHP Romy Ridstövel
 • Mountain Horse Sovereign
 • Equipage Coleen Ridstövel
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
118 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2020-11-23 11:18:45

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu