Stort test av 4 cykelvagnar till hunden 2020

Det bästa cykelvagnen som vi har testat är Doggy Liner Romero. Med en cykelvagn så kan hunden följa med på cykelturen. Det är också ett fantastiskt redskap för dig med en valp eller äldre hund som inte orkar springa med. Vi har undersökt marknadens mest populära hundvagnar och recenserat dem nedan. Lägre ner på sidan hittar du också en köpguide till bäst cykelvagn för dig!

Innehållsförteckning

Vilken är det bästa cykelvagnen till hunden?

Vi har undersökt 4 hundcykelvagnar och testat dessa. Samtliga håller god kvalitet och är mycket funktionsdugliga och smidiga. Vi har kikat närmre på:

 • Storlek - Storleken måste så klart passa hunden. En liten vagn blir onödig då du istället kan ha en väska eller cykelkorg till hunden.
 • Viktkapacitet - Kapaciteten bör uppgå till 20 kilo för att klara av lite större hundar eller kanske två mindre!
 • Utrustning - Det är ett stort plus om vagnen har bromsar, reflexer och fästen att säkra hunden vid inuti.
 • Användarvänlighet - Vagnen ska vara lätt att fästa i cykeln och väga lite och vara enkel att cykla med.

 

1. Doggy Liner Romero

Doggy Liner Romero
Doggy Liner Romero
Bäst i test
Totalt 9.7
Bästa pris
1995 kr

Doggy Liner Romero är en lite mindre cykelvagn. Den är väldigt smidig och enkel men har ändå kapacitet för hundar på upp till 30 kg. Du kan öppna hytten både fram- och baktill och om du har öppet så kan du stänga ett insektsnät för att behålla luftflöde utan att hunden kan komma ut eller insekter in. Vagnen kopplas enkelt in i din cykels bakhjulsnav. Hela hytten är av nylon och därmed vattentät, ett måste för en bra cykelvagn. Ramen är i metall och vagnen är lätt och smidig. 

Den har en låg tyngdpunkt och stabila däck vilket gör att den är lätt att manövrera och hantera i alla hastigheter. Hunden säkrar du enkelt inuti med en säkerhetslina och runtom vagnen finns reflexer och en säkerhetsflagga. Det här är en riktigt bra cykelvagn till hunden, den är enkel att montera, koppla på cykeln och lätt att dra!

För- och nackdelar
 • Lätt att montera ihop
 • Enkel att fästa på cykeln
 • Ingång fram och bak
 • Bara för hundar upp till 30 kg

2. Doggy Liner Paris de Luxe

doggyliner
Doggy Liner Paris de Luxe
Totalt 9.5
Bästa pris
1999 kr

Doggy Liner Paris de Luxe är en lyxig cykelvagnsmodell. Det har bra fjädring och är stabil och trygg. Den är lite större och passar bra till hundar upp till 50 kg och utmärkt för två mindre hundar. Kupén är avtagbar och lätt att hålla ren. Den är tillverkad i Teflon som är smuts- och vattenavvisande. Den har reflexer runt om, fram och bak och en vimpel som gör dig extra lätt att se. En kort säkerhetslina finns inuti som du kan fästa hunden i. 

Tack vare fjädringen och stabiliteten i vagnen så passar den utmärkt för äldre hundar som behöver lite extra komfort. Det är lätt att dra, tillverkad i lättviktsmaterial och är riktigt robust och skön att cykla med. Den väger 18 kg.

För- och nackdelar
 • Högt kundbetyg
 • Goda säkerhetsegenskaper
 • Bra fjädring

3. Smart Cykelvagn

smartcykelvagn
Smart Cykelvagn
Totalt 9.3
Bästa pris
1399 kr

Cykelvagnen Smart är anpassad för hundar upp till 30 kg. Något vi verkligen uppskattar med den här modellen är att den går att omvandla till buggy så att du kan jogga eller promenera med den också. Det är en cykelvagn och promenadvagn i ett! Dragstången som fästs i bakhjulets nav går enkelt att montera av och då kan du använda handtaget baktill för att putta för hand. Den har en kort vändradie och väger lite så det är fantastiskt att cykla med. Den gör sig riktigt bra i staden. Ramen är i metall och golvet i trä, det finns en lucka för ökad ventilation och ingång på två sidor. Bakaxeln är utrustad med broms som styrs med foten. Vagnen väger 13.4 kg.

För- och nackdelar
 • Väger bara 13.4 kg
 • Lätt att cykla med
 • Kan monteras om till promenadvagn
 • Bara för hundar upp till 30 kg

4. Globetrotter Cykelvagn

globetrottercykelvagn
Globetrotter Cykelvagn
Totalt 9.0
Bästa pris
1399 kr

Cykelvagnen Globetrotter kan användas både som cykelvagn och som joggingvagn. Den har två öppningar, framifrån och uppifrån. Öppningarna stängs med två spännen så att hunden inte kan ta sig ut, det finns därtill en lina att fästa hunden i inuti. Den har fönster runt om så att hunden har god uppsikt och kan kika ut under färden. Öppningarna är också försedda med insektsnät så att du kan ha öppet för luftflödets skull under färden. Tyget är såklart vattenavvisande. Hela vagnen går att fälla ihop för att enkelt förvara den. Den har tydliga reflexer runtom.

För- och nackdelar
 • Kombinerad promenad och cykelvagn
 • Goda säkerhetsegenskaper
 • Stort utrymme i kupén
 • Saknar broms

gladhund

Köpguide till bäst cykelvagn till dig och hunden

Det finns flera olika typer av cykelvagnar för hundar. De är till för olika ändamål och har sina egna för- och nackdelar. Kvaliteten varier mycket mellan en riktigt bra cykelvagn och en billig budgetvariant. Vi har sammanställt en köpguide så att du lättare ska hitta rätt vagn till dig. 

Läs mer: Hitta den bästa hundburen för bilresan

 • Storlek 
  Hur stor vagn behöver du? Storleken inkluderar både storlek på hytten men också lastkapaciteten. Vagnen ska såklart klara av din hund vikt. Men ta inte i för mycket, då får du en onödigt tung vagn som blir jobbig att dra efter cykeln. 
 • Fastsättning 
  De flesta cykelvagnar går att koppla till alla cyklar, de ha så kallade universalkopplingar. De har också en säkerhetslina som gör att vagnen sitter fast även om den primära kopplingen lossnar. Det är absolut bäst med en universalkoppling och se till att en säkerhetslina finns.
 • Manövrering och användning
  Det är såklart bökigare att cykla med än utan en vagn. Men en bra cykelvagn är betydligt lättare att hantera än en budgetvagn. En högkvalitativ vagn är både roligare och enklare att cykla med, och de är framförallt säkrare för både förare och hund.
 • Kvalitet
  En bra cykelvagn håller längre och är säkrare. Bra kvalitet inkluderar robusta, luftfyllda däck, en stark och stabil ram och stabilt golv. Kopplingen ska också sitta ordentligt och vara smidig att sätta på och ta av.
 • Funktioner 
  Broms är en stor fördel. Likaså reflexer och säkerhetslina. Men kolla också om vagnen har ventilationsluckor, fjädring, är hopfällbar och om den kan användas som vagn för promenad och jogging också, vilket är vanligt.
 • Ingångar
  Vi föredrar ingångar från sidan eller framifrån. Det är smidigare och säkrare än om ingången är bak. En del cykelvagnar har ingång ovanifrån, det kanske känns säkert men det är inte roligt att behöva lyfta en 30-kilos hund upp till huvudhöjd och försöka få ner i ett hål. Bäst är det om vagnen har flera ingångar, då kan du göra var som är enklast för dig.
 • Pris
  Priset kan skilja ganska mycket och oftast är det kvaliteten du betalar extra för. Om du inte ska använda vagnen på långturer eller inte använda den flera gånger i veckan så duger det gott med en billigare vagn.
hund och cykel2

Säkerhetsdetaljer att lägga märke till

Det innebär såklart vissa risker att dra hunden bakom sig. Läs våra säkerhetstips nedan och se till att din cykelvagn har följande säkerhetsegenskaper:

 1. Reflexer - Reflexer är ett måste. De gör att trafiken ser dig lättare vilket är oerhört viktigt om det är mörkt ute. Se till att reflexerna tydligt markerar bredden på vagnen så du inte misstas för en vanlig cyklist.
 2. Flaggor - Flaggor finns på vissa modeller, de gör det ännu lättare för andra att se dig, särskilt dagtid. 
 3. Säkerhetslina inuti - Du ska kunna fästa hunden säkert, gärna i en d-ring som sitter ordentligt i golvet eller direkt i ramen på vagnen. Din hund ska inte kunna rymma och inte kunna röra sig allt för mycket i vagnen. Om du skulle krocka eller behöva tvärnita så är det viktigt att hunden hålls på plats.
 4. Säkerhetslina utanpå - Kopplingen till cykeln kan faktiskt åka av, om du svänger kraftigt eller om den är sliten så kan den glida av och då är det väldigt bra att ha en extra lina som sitter fast i cykel.
 5. Parkeringsbroms - Alla modeller har tyvärr inte bromsar. Det är väldigt bra att kunna bromsa vagnen när du står still. En lastad vagn rullar lätt iväg även om cykel står på stöd.

Varför behöver jag en cykelvagn till hunden?

Det finns många anledningar till att ta med hunden på cykelturen. Som exempel kan vi nämna följande:

Din hund är inte tillräckligt duktig för att springa bredvid cykeln.

Det krävs mycket av ägare och hund för att ha hunden antingen på lina eller lös brevid cykel. En otränad hund kan bli farlig att cykla med om den får springa fritt, den kan sprina framför cykeln eller stanna abrupt och lukta på något.

Din hund orkar inte med

Antingen är du en långcyklare som cyklar längre än vad hunden orkar med. Eller så har du en valp eller gammal hund som bara orkar anstänga sig kortare perioder. Eller så är din hund skadad men du vill ändå ha med din vovve på turen, då är en cykelvagn är väldigt bra lösning.

Din hund älskar att vara med

Det behövs ingen annan anledning än att din hund alltid vill följa med och du alltid vill ha med din hund. Då är det lätt att med cykel förflytta sig snabbt och över långa sträckor utan bil.

497

Ta med hunden i cykelvagnen - säkerhetstips

Absolut viktigast är såklart att köpa en cykelvagn som har bra kvalitet och hög säkerhet. Men det finns mycket du kan göra som cyklist också.

 • Stanna i tid - En cykelvagn med en hund i väger ju en del, de är inte jättetunga men du behöver mer tid att stanna. Och du vill kunna stanna så bekvämt som möjligt för hundens skull.
 • Ta det lugnt i svängarna - Var försiktig när du svänger. Hög hastighet i en kurva kan leda till att vagnen får sladd och i värsta fall att kopplingen lossnar. Ta det försiktigt helt enkelt!
 • Ta det lugnt vid start och stopp - Bromsa inte hastigt och rivstarta inte, det är obekvämt för hunden och du blir snabbt trött av att cykla så.
 • Håll dig till asfalt - Cykelvagnar är inte gjorda för off-road. Oavsett om du har en mountain bike eller inte så är det bäst att hålla dig till asfalt eller åtminstone jämt underlag när du cyklar med hunden.
 • Se till att hunden är fastkopplad - Se alltid till att hunden sitter säkert i vagnen. Om något händer så vill du att hunden sitter säker bak i vagnen. En hund som sitter stabilt i mitten gör att viktfördelningen blir bättre också vilket underlättar cyklingen.

Att vänja hunden vid cykelvagnen

Ta det lugnt i början och låt hunden nosa och bekanta sig med vagnen. De flesta hundar bryr sig inte så mycket med en del kan vara avvaktande och lite rädda. Lägg in favoritleksaken och kanske en godisbit i vagnen och låt hunden göra sig bekväm. Om du har en cykelvagn som går att använda som promenadvagn så kan du börja att bara putta runt vagnen med hunden i en kort stund. 

Försök sedan att få din hund att självmant hoppa in i vagnen, det gör det lättare för hunden att acceptera vagnen. Tvinga inte på hunden något och låt det ta tid om den är rädd i början. En rädd hund ska inte tvingas in i vagnen, det blir ingen trevlig upplevelse! Om allt går bra så kan du börja ta korta turer med cykeln, försök ha så god uppsikt över hunden som möjligt och stanna regelbundet. Du kan behöva backa några steg om hunden verkar obekväm. Ett tips är att använda cykelvagnen ofta i början, flera gånger i veckan under korta perioder för att skapa en vana för hunden.

Testvinnare - Bästa Cykelvagn

 • Doggy Liner Romero
 • Doggy Liner Paris de Luxe
 • Smart Cykelvagn
 • Globetrotter Cykelvagn
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5
Senast Uppdaterad: 2020-10-20 15:52:28

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu