Foderautomat

De flesta hundar är mycket matglada varelser och om de fick välja själva skulle de nog helst äta mest hela tiden. Tyvärr för dem så är det dock inte möjligt då de, precis som vi människor, blir överviktiga om de sätter i sig för många kalorier, vilket i sin tur kan leda till olika hälsoproblem. Som hundägare har man ett stort ansvar mot sig hund att hålla den i fin form, och beroende på vilken typ av foder man ger sin vovve så finns det specifika instruktioner om hur mycket den ska få dagligen. Framförallt hänger detta på hundens storlek och ålder, men också på hur aktiv den är och hur mycket motion den får. Av naturliga skäl behöver en stor och fysiskt mycket aktiv jycke många fler kalorier än en liten snofs som mest bärs omkring i väska!

Ibland kan man behöva lämna hunden ensam under en dag och då är det viktigt att hunden ändå får i sig tillräckligt med mat. Kan man inte ta sig hem under lunchen så kan man i stället skaffa en foderautomat som hunden kan använda, och det finns en hel del modeller att välja mellan. Här ska vi ta en titt vad som finns på marknaden idag, och vad du bör tänka på för att få den typ av foderautomat som passar dig, din hund och, naturligtvis, din plånbok.

Hur fungerar en foderautomat?

Oavsett vilken modell man väljer att investera i så är foderautomater designade att låta hunden få mat genom att matskålen fylls på med automatik. De enklaste modellerna består helt enkelt av en bytta med en utgång i som man fyller på med foder som sedan rinner ut allteftersom vovven äter. Andra, mer avancerade modeller styrs med timer eller fungerar enbart om den läser av hundens mikrochips och det finns foderautomater som också har en extra funktion för vatten. De flesta foderautomater är tillverkade av hårdplast som kan tvättas för hand eller i maskin, med det finns också modeller av rostfritt stål och liknande material.

Varje modell av foderautomat har sina för- och nackdelar, inte minst när det kommer till kostnaden, och det är viktigt att man alltid har koll på den. En automat kan av olika anledningar sluta fungerar, bli smutsig eller välta så det här är bara något man bör använda vid de tillfällen då man behöver vara borta lite då och då. Vissa hundar gillar också att ha en automat med lite torrfoder som de kan gå och knapra på då och då, men det passar endast måttliga vovvar som inte behöver glufsa i sig allt med en gång. Är du oroligt för att din hund verkar ha den typen av karaktär? Var inte det, de flesta hundar är små matvrak!

Att tänka på vid val av foderautomat

Om du har svårt att bestämma dig för vilken typ av foderautomat passar dig och din hund bäst så kan följande faktorer utgöra en bra vägledare.

  • Plånboken. Olika automater kostar olika och det är viktigare att hunden får rätt kost än den dyraste automaten.
  • Storleken. Om du har en stor och stark hund bör du skaffa en tyngre automat som den inte kan välta.
  • Typen av mat. Se till att du skaffar en automat som tillåter den typ av mat som din hund äter.
  • Hundens karaktär. Medan en enkel modell passar bra för hundar som är någorlunda måttliga så kan en timerstyrd foderautomat vara nödvändig för ett litet matvrak.
Foderautomat enkel

Foderautomater finns i många variationer, från enkla manuella till avancerade automatiska.

De enklaste modellerna

Den enklaste, och billigaste sortens foderautomat är gjord i plast och består av en cylinderformad bytta som man kan fylla på med torrfoder. Automaten fyller på matskålen som sitter till allteftersom hunden äter, och passar mycket bra för hundar som äter torrfoder men inte är fullkomliga matvrak. Om hunden är för glupsk är den nämligen antingen förmögen att 1) äta upp allt på en gång eller 2) inte kunna sluta gå till och från köket hela tiden. Vissa hundägare försöker lösa det här genom att endast fylla på automaten med dagens lunch, men har man en liten glupsk jycke kommer den bara äta upp maten så fort ägaren gått utanför dörren och sedan sitta hungrig under resten av dagen.

Det finns foderautomater av den enkla modellen som har två fack, ett för foder och ett för vatten, men man kan också välja att ha två olika automater som står en bit ifrån varandra. Problemet med en automat för både och är att vissa hundar slabbar och slafsar mycket, och om de stänker ner maten med vattnet kommer torrfodret att bli en blöt, osmaklig sörja. Har man däremot en nätt liten Fido kan det här vara den allra bästa designen!

Hundens storlek är också viktig när man skaffar en enkel modell då det kan vara en ganska stor skillnad på tyngden från automat till automat. Stora, hungriga hundar kan lätt knuffa till automaten och ha sönder den med en gång. Välj en tyngre modell i de fallen, gärna en med räfflat gummiunderlägg som inte glider lätt. Det finns också speciella underlagsmattor av gummi som dels förhindrar att automaten glider men också skyddar golvet från matrester och annat spill.

Foderautomater med timer

En mer avancerad modell som passar alla sorters hundar är en timerstyrd modell som ger mat vid ett eller flera tillfällen. De här foderautomaterna kostar lite mer men är utmärkta om man har en hund som inte riktigt kan kontrollera sin aptit. De flesta hundar brukar få frukost lunch och middag, och medan man själv brukar kunna mata sin hund morgon och kväll så är lunchen oftast problemet och här är den timerstyrda foderautomaten perfekt. Den här modellen kan också ställas in för mellanmål, vilket är bra för hundar som av olika hälsoskäl behöver äta mer regelbundet, eller om man har en hund som har ovanan att begära frukost alldeles för tidigt. Med tiden kommer hunden lära sig när automaten går på, och kommer i spänd förväntan gå till köket när det är dags.

Nackdelen med den här sortens automat är att den kostar rejält mycket mer än de enkla modellerna och att den kan gå sönder eller sluta fungera. Var därför noga med att alltid se till att den fungerar bra, så att vovven inte behöver gå utan mat hela dagen.

foderautomat

Mer avancerade foderautomater kan ställas in att portionera ut mat vid vissa tidpunkter, perfekt för den lite för glupska hunden!

Foderautomater för mikrochips

De flesta hundar bär idag på ett litet mikrochips i nacken som de får av sin veterinär i samband med vaccination och registrering. Tack vare mikrochipset kan en upphittat hund identifieras, och man kan resa med hunden utomlands. Den här teknologin kan även användas i samband med matning då man kan programmera en foderautomat att läsa av mikrochipset och med det få den att fungera enbart med specifika hundar.

Så när passar det här? Framförallt om man har fler än en hund i hemmet då olika hundar kan ha mycket olika behov när det kommer till kost. Vissa hundar äter endast torrfoder medan andra bara får konserver. Vissa hundar behöver stora, rejäla portioner medan andra bara behöver litegrann. Det finns också hundar med specifika hälsoproblem som till exempel diabetes, och i de fallen är det extra viktigt att just den vovven får precis det den behöver. Då de här foderautomaterna för det mesta styrs genom appar som man laddar ner på mobilen kan man också få en signal när hunden äter medan man är på jobbet.

Foderautomater av den här sorten kostar mer än vanliga modeller, men de kan bli både ägarens och hundens bästa vän. Varje hund får äta i fred och får i sig det den behöver, och med det råder det frid och fröjd i hushållet.

Foderautomat med högtalare

Vissa hundar är så präglade på sin husse eller matte att de inte vill göra något om det inte är i sällskap med dem. För dessa hundar finns det nu för tiden foderautomater som man antingen kan spela in ett meddelande på och som spelas upp så att hunden kommer vid matdags, eller som styrs från mobilen där man kan tala in kommandot över telefonen. För många hundägare är det här mer en rolig gadget än något annat, och sanningen är att vissa hundar blir skrämda av att höra en röst från sin matskål!

Foderautomater för blötfoder

Medan de flesta foderautomater är designade enbart för torrfoder så finns det även modeller som tillåter blötfoder. De här modellerna är designade att hålla maten fräsch under förvaringen, och de är lätta att rengöra antingen för hand eller i maskin. Se alltid till att rengöra automaten mycket regelbundet, då blötfoder kan torka snabbt och bli en riktig bakteriehärd.

Mobila foderautomater

Om man planera att resa med sin hund så kan man skaffa en mindre foderautomat som man fyller på vid resans början och sedan låter hunden äta från lite då och då. Det smarta med de här modellerna, som finns både för foder och för vatten, är att man slipper bära omkring på massa olika påsar och flaskor som ska fyllas och tömmas hela tiden. Genom att fylla en behållare med vatten och en med foder så har man allt packat och klart, och man kan öppna dem vid varje vilostopp eller till och med i bilens baksäte.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 12:35:06

Ge din syn på Foderautomat hund
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu