Fästinghalsband och fästingmedel

Ohyra som loppor, löss och fästingar är vanliga på djur, såväl katter som hundar. Parasiter som fästingar frodas i hela landet under sommarhalvåret och angriper i princip allt som rör sig, katter såväl som människor. Fästingar förekommer ungefär från mars till oktober. Framför allt katter som spenderar större delen utomhus är utsatt. Fästingar kan föra med sig smittsamma bakterier och virus. Det sker när fästingen har sugit blod från exempelvis en råtta eller annat vilt djur och sedan hamnar den på din katt. Olika fästingsjukdomar kan också smitta från dina husdjur till människor. Det är därför viktigt att skydda sin katt från angrepp. Med fästingskydd som halsband eller spot-on minskar risken rejält för att din katt ska bli utsatt för fästingbett. Många fästingskydd fungerar också bra mot loppor, löss, myggor eller andra insekter.

Är fästingar farliga?

Fästingar kan föra med sig olika sjukdomar som kan göra din katt rejält sjukt. Men det är ovanligt att något allvarligare sker. Den vanligaste åkomman är inflammation med svullnad eller rodnad lokalt. Du bör dagligen borsta igenom och undersöka din katt efter fästingar. Ju längre tid de sitter desto större är risken för att någon sjukdom förs över. Fästingar är spindeldjur som livnär sig som blodsugande parasiter. De söker upp värddjur som de sedan suger blod från.

Den vanligaste sjukdomen som katter kan få är infektion från anaplasma-bakterier. Symtom på sjukdomen är feber, stelhet, och generell smärta. Förekommer gör också borrelia och TBE, men det är väldigt ovanligt. Både borrelia och TBE kan bli mycket allvarliga så det är väldigt viktigt att du regelbundet ser över katten efter fästingar och kontaktar veterinär om du misstänker sjukdom. Sjukdomarna behandlas med antibiotika och innebär sällan några komplikationer om de upptäcks i tid.

Vilket fästingskydd ska jag ha?

fästing pa grässtrå

Fästingar är parasiter som oftast sitter på grässtrån och väntar på värddjur.

Du kan idag välja mellan flera olika fästingskydd som alla har sina för- och nackdelar. Fästinghalsband och spot-on är de vanligaste, men det finns också spray, kosttillskott och tabletter. Fästinghalsband är helt enkelt ett behandlat plasthalsband som du sätter på katten och som sedan verkar avvisande mot fästingar. Spot-on är droppar som appliceras på kattens nacke. Medlet i dropparna lägger sig sedan antingen i pälsen eller går in i kattens blodström. Tabletter är ganska ovanligt och de är oftast receptbelagda. Om du har en katt med allergibesvär eller om du av annan anledning inte kan använda vanliga fästingskydd så är tabletter ett alternativ. Du kan få tabletter utskrivna av veterinär. Fästingavvisande spray är helt enkelt en spray som du sprayar på katten så att den täcks i ett medel som gör att fästingar inte vill närma sig katten, spray kan också innehålla medel som är giftiga för insekter men ofarliga för katten. Slutligen finns det även kosttillskott som på olika sätt minskar risken för angrepp av ohyra. De kan antingen höja kattens egna försvar mot ohyra eller innehålla ämnen som fästingar, loppor och löss undviker. Effekter på kosttillskott varierar ganska mycket.

Oavsett vilken typ av preparat du väljer så rekommenderar vi att du köper från ett apotek. De alternativen som du hittar i vår topplista som inte säljs genom apotek är helt naturliga och giftfria, men fästingskydd med biocider (alltså ämnen som dödar insekter) ska köpas från apotek. På så sätt kan du försäkra dig om kvaliteten och det är lättare för din veterinär att veta vad produkten innehåller om din katt skulle få en allergisk reaktion.

Frontline Vet Fästingmedel

Ett av de mest populära märkena när det kommer till fästingskydd till husdjur är Frontline Vet. Det är ett fästingskydd i form av droppar som du applicerar i kattens nacke. Fipronil heter det verkande ämnet i Frontline och angriper snabbt nervsystemet på ohyra som angriper katten. Frontline fungerar mot fästingar och annan ohyra, som snabbt dör om de kommer i kontakt med katten. Du applicerar enkelt medlet med en pipett och det verkar inom 24 timmar. Ämnet är helt ofarlig för katten och för människor. Den fästingavvisande effekten håller i upp till 5 veckor och kan appliceras igen redan efter 4 veckor, så du kan försäkra dig om att katten är välskyddad mot angrepp hela sommaren.

Tic-clip Fästingskydd

Tic-clip är en intressant lösning på fästingproblemet. Det är helt giftfritt och består av en bricka som du hänger i kattens halsband. Brickan avger ett magnetiskt fält, ett så kallat oscillationsfält, som försvårar för fästingar och annan ohyra att hitta katten. Låter det märkligt? Ja, det tyckte vi också men fästingar letar efter värddjur genom att sondera sin omgivning med känsel och doft (de saknar ögon). Och magnetiska fält kan störa deras "känsel". Det gör att Tic-clip verkligen fungerar och den verkande effekten sitter i upp till två år! Det gör den till en väldigt bra produkt. Tic-clip är helt luktfri, tål vatten och kräver ingen påfyllning av något slag. En perfekt produkt för dig med en allergisk eller känslig katt!

Seresto Fästinghalsband

Seresto fästinghalsband är också en mycket populär produkt. Det är ett behandlat halsband i plast. Halsbandet är behandlat med flumetrin, ett ämnet som under användning lägger sig i kattens hudfettlager och verkar avvisande mot fästingar och annan ohyra. Ämnen är givetvis ofarligt för människor, katter och hundar. Halsbandets avvisande effekt varar i upp till 8 månader så ett halsband räcker hela fästingperioden. Halsband är mycket enkla och effektiva skydd, det är bara att spänna fast så är det klart. Serestos halsband är också vattenfast, så även om katten blir blöt eller badar så kommer den att vara väl skyddad mot ohyra. 

Petwise Fästinghalsband

Fästinghalsbandet från Petwise innehåller ett ämne som stöter bort fästingar, det dödar inte och är därför inte farligt för några andra djur i kattens närhet, oavsett storlek. Fästingar söker sig till katten genom bland annat doft, men Petwise fästinghalsband så blir det i princip omöjligt för fästingen att hitta katten och om den gör det så brukar de flesta fästingar välja att inte klättra upp på en katt med Petwise fästinghalsband. Halsbandet har en lätt doft av citrus och håller i ungefär 3 månader. Så länge halsbandet doftar så fungerar det som avsett. 

DIMETHIcare Fästingmedel

DIMETHIcare innehåller endast naturliga ämnen och appliceras med pipett längs med kattens ryggrad, från nacke till svansrot. Fästingmedlet innehåller ett naturligt silikon som kapslar in och kväver angripande ohyra. DIMETHIcare innehåller också aloe vera som är bra för kattens hud och päls. Efter 3-6 dygn efter applicering så har preparatet full effekt och det fungerar väldigt bra trots att det bara innehåller naturliga ämnen och inga gifter. Men helt fästingfri bli dina djur sällan om du väljer fästingskydd utan gifter. DIMETHIcare kan få nedsatt resultat om din katt blöter ner sig, då behöver du applicera det igen.

Genomsök pälsen ofta

Förutom ett bra fästingskydd så är det viktigt att du dagligen letar igenom din katt efter fästingar. Om du har en katt som är ute mycket så är det inte ovanligt att den dagligen kan få med sig fästingar. Vissa fästingskydd gör att fästingarna inte vill bita katten men de kan fortfarande sitta i pälsen och istället angripa andra djur eller människor i hemmet. Borsta med en fin borsta i nacke, runt öron och andra platser där fästingar gärna sätter sig. Fästingen plockar du enklast bort med en vanlig pincett eller en fästingplockare, de finns att köpa i många butiker och kostar i mycket. Var noga med att få med hela fästingen, det är lätt hänt att huvudet blir kvar. Huvudet är bara en liten svart prick så kan vara svår att se. När du plockat bort en fästing så rodnar ofta huden och en lätt svullnad kan uppkomma lokalt. Om det inte ger med sig efter några dagar bör du uppsöka en veterinär. Desinficera alltid de verktyg du använder och tvätta området där fästingen har suttit.

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-05-18 11:08:32

Testvinnare - Bästa Fästingskydd

  • Frontline vet.
  • Tic-clip Fästingskydd
  • Petwise Fästinghalsband
  • Seresto vet. för katt och hund upp till 8 kg
  • DIMETHIcare fästingmedel
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
102 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om fästingar och fästingskydd

Vilka sjukdomar bär fästingar på?

TBE och borrelia kan förekomma hos både djur och människor. Men den vanligaste sjukdomen som djur kan få är anaplasmos. Det är en bakteriell infektion vars symtom är feber, smärta och stelhet. Om du misstänker anaplasmos eller någon annan sjukdom så ska du omedelbart uppsöka veterinärvård. Vanligtvis behandlas sjukdomarna med antibiotika.

Fungerar fästingskydd på katter?

Ja, om du köper ett fästingskydd från apoteket som är väl testat och följer anvisningarna så kommer du att märka stor skillnad. Det finns idag många alternativa fästingskydd utan biocider som också fungerar bra. Men läs på ordentligt om du köper en produkt från en annan butik än ett apotek, det är inte säkert att du kommer få samma effekt!

Kan katten använda samma fästingskydd som hunden?

Det finns vissa fästingskydd som kan användas till både hundar och katter. Men då ska det stå uttryckligen på förpackningen. Det finns faktiskt fästingskydd till hundar som är giftiga för katter. Det har bland annat med koncentrationen av biocider i fästingskyddet, en stor hund blir inte påverkar alls men en liten katt kan bli sjuk.

Fungerar kosttillskott som fästingskydd?

Det är en svår fråga att svara på. Det finns kosttillskott till katter som ska skydda mot parasiter. Det fungerar genom att stärka kattens egna immunförsvar eller så innehåller kosttillskottet ämnen som parasiter inte tycker om. Men vad vi vet så saknas det forskning för att säga något med säkerhet.

Är fästingskydd med gift farligt för katten?

Flera fästingskydd som köps på apotek innehåller biocider, alltså bekämpningsmedel, som angriper fästingens nervsystem. Dessa är väl testade och skadar inte katten eller människor. Men det är ofta en rekommendation att inte använda dessa skydd på kattungar under ca 8 veckor och att spädbarn inte ska komma i nära kontakt under längre tid med katter som bär dessa skydd. Fästingskydd med biocider har uppvisat bäst resultat och det är mycket sällsynt med biverkningar. Men biverkningar har förekommit i ett fåtal fall, till exempel diarré, kräkning eller slöhet. Om du misstänker biverkningar till följd av ett fästingskydd så ska du kontakta veterinär.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu