Kattsand

Katter är extremt renliga djur och det märks inte minst på deras nästan oupphörliga putsande av sig själva och varandra. Deras tungor har små, vassa upphöjningar, nästan som taggar och det gör dem så sträva att de både kan kamma och rengöra sin päls på en och samma gång. Smuts, fett och ohyra hamnar alla under ”kammen” och om man observerar en katt när den rengör sig efter maten ser det nästan rituellt ut då den noga går igenom varje millimeter av sin kropp.

Renligheten hjälper katten att hålla sig frisk samt att hålla borta alla eventuella spår av andra djur på sig, och förutom putsandet är den också mycket noggrann med sin avföring. Medan urinen kan användas för att spraya in sina revir ser katten alltid till att gräva ner sitt bajs så att fienden inte kan spåra den.

Som kattägare är det därför viktigt att förse sin misse med en ordentlig kattlåda som man alltid håller ren och fräsch. Det finns många olika modeller ute på marknaden och det finns också många olika typer av sand, och valet man gör kan bero på den egna budgeten, vilken man tycker är lättast att hantera och, först och främst, vilken kattsand katten själv föredrar. Alldeles som katter kan vara superkinkiga med sin mat så kan de vara precis lika knepiga med sin kattsand, och om den får underkänt händer det att den visar sitt missnöje genom att till exempel bajsa utanför lådan eller till och med på hallmattan.

Välj rätt låda

Att välja rätt låda för sin katt är inte alltid det lättaste då det idag finns många olika märken och modeller. Saker som kattens storlek, ålder och den egna plånboken bör komma med i beräkningen, men också vilken låda man själv tycker passar bäst in i hemmets inredning. Här följer några exempel på olika typer av kattlådor och hur de fungerar, och de är beskrivna från billigast till dyrast:

  • Cat houseDen klassiska kattlådan. Den här lådan ser ut som en stor, rektangulär plastlåda som man fyller med sand som man sedan enkelt kan rengöra med en slags sil-spade som tillåter den rena sanden att rinna tillbaka medan de klumpiga partierna lyfts bort. Fördelen är att den är billig och enkel att använda, nackdelen att den är helt öppen och därför omedelbart luktar när katten gjort ifrån sig. Många ogillar också tanken på att behöva se den ”öppna” toaletten.
  • Den täckta kattlådan. Här har vi exakt samma typ av låda, med skillnaden att den har en slags plast-kupa med filter över sig som man kan ta av och på. Vissa lådor har en öppen ingång men de flesta har en plastlucka som katten lätt kan knuffa upp med huvudet. Fördelarna är att den håller stanken inne och låter katten göra ifrån sig i fred. Nackdelarna är att kupan kan vara lite knepig, vilket vissa tillverkare avhjälpt genom att skapa en utdragbar låda i botten istället, och att den här modellen ofta är lite dyrare.
  • Möbellådan. Det här är den perfekta modellen för den som inte alls vill se aningen av en kattlåda och därmed väljer att maskera den som ett litet sängbord eller ett skåp. Vissa modeller är riktigt avancerade med byrålådor som husse och matte kan använda, medan andra mer ser ut som små kabinett där lådan får plats. Katten kan enkelt hoppa in och ut genom ett hål i möbeln som antingen sitter fram eller på sidan. Fördelen är att denna möbel är snygg och förhindrar odörer, nackdelen att den är ganska dyr. Lämpar sig inte för äldre eller överviktiga katter, eller de som av hälsoskäl inte kan hoppa så lätt.
  • Automatisk låda. Det senaste inom hi-tech är att ha en låda som i princip sköter sig själv. Lådan har sensorer som känner av när katten gjort ifrån sig och så fort missen har gått därifrån rengör den sig av sig själv. Fördelen är att man inte behöver rengöra själv vareviga dag och att det aldrig luktar, nackdelen att detta är den dyraste modellen. Vissa katter kan också bli lite rädda för automatiken och de mekaniska ljuden och välja att inte använda denna låda. Andra gör det inte bara för att jäklas!

Olika typer av sand

När man väl bestämt vilken typ av låda man vill ha så är det dags att välja sand. Även här finns det stora variationer och olika prisnivåer, men som alltid är det också en fråga om kattens preferenser. Man kan till exempel tycka att det är en bra idé att köpa aromatisk kattsand som doftar lavendel för att maskera avföringens odör, men då vissa katter gärna använder denna sand finns det andra som totalvägrar.

Den enklaste formen av kattsand ser ut som grova sandkorn och har finessen att klumpa ihop sig lite grann när katten kissar. Man bör rengöra den dagligen och dessutom se till att hälla ut all kvarvarande sand en eller två gånger i månaden och sedan noggrant tvätta den helt ren. Katters urin innehåller ammoniak och doften neutraliseras bäst med vitvinsvinäger. Den här typen av sand kommer oftast oparfymerad men det finns vissa varianter som är doftsatta.

Finkornig sand är ett dyrare alternativ men som brukar vara mycket drygare då den fina kvaliteten gör att precis all urin binds och bildar hårda klumpar som lätt plockas bort. Med andra ord kommer ingen ren sand med, vilket brukar vara fallet med den billigare varianten.

Att lära katten gå på låda är inte alltid lätt, kolla på videon ovan för tips.

Var ska lådan stå?

De flesta kattägare brukar ställa kattlådan i badrummet eller i köket, men det finns också de som väljer andra platser i hemmet. Katten själv bryr sig inte så mycket om var dess toalett står, så länge det inte är nära mat, vatten eller sovplatsen. Kattlådan är ju den ”farligaste” platsen i hemmet då den ger av sig mest kattdoft, och därför fördrar missen att sova långt ifrån den. Självfallet finns det undantag, men det är en naturlig instinkt för de flesta djur att inte göra ifrån sig där de äter och sover. Om man har fler än en katt kan det vara en bra idé att också ha två kattlådor, då många katter ogillar att dela och därmed kan protestera genom att bajsa på andra ställen i huset.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 12:39:26

Ge din syn på Kattsand
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu