Klotång katt

Katter använder sina klor till mycket. De klättrar, jagar, krafsar och gräver. Katter har en vana att vässa sina klor själva, de river på träd, klöbrädor eller, om du har otur, möbler i hemmet. En vildkatt klarar av att vässa klorna själv för de använder sina klor betydligt mer än den moderna sällskapskatten. Men en katt behöver sina klor, så du ska aldrig klippa ner dem för kort, en katt utan klor är som än människa utan fingrar. De är viktiga för att katten ska kunna leva normalt. 

Klor växer konstant så de behöver ses efter för att inte bli till besvär, därför behöver du en klotång eller klosax. Det är sällan ett dyrt köp, och du kan komma undan väldigt billig om du väljer en enkel variant. men det kan också vara besvärligt att klippa klo, så en vass och stabil tång eller sax är att föredra.

Behöver jag klippa klorna på min katt?

Om du har en bondkatt som är ute nästan jämt så är det inte säkert att du behöver klippa klorna, men det är en bra vana att regelbundet se över din katts klor så att du kan försäkra dig om att de inte ställer till problem. Har du en innekatt så behöver du regelbundet se över klorna. Det gör du lättast genom att försiktigt ta tassen och trycka lätt på trampdynan, då brukar katten släppa ut sina klor och du kan se längden. Långa och oklippta klor kan leda till klo- och tasskador om en klo skulle gå av. Men för korta klor är heller inte bra, en katt behöver kunna använda sin klor. Det är särskilt viktigt att en utekatt får ha sina klor kvar så att de kan klättra eller försvara sig.

  • Vältrimmade klor minskar risken att katten klöser på möbler, eller skadar husse och matte.
  • Katter kan också skada varandra om de lekar och har långt, oklippta klor.
  • Kloklippning gör också att katten inte lika lätt fastnar i saker, till exempel möbler eller kläder, något kan skada både dina saker och kattens klor.

En katts klor är lätta att klippa. Du behöver bara slipa till den lite, alltså klippa bort den vassa delen längst ut. Det är sällan risk att du komma åt pulpan, den del av klorna med nerver och blodkärl i. Om du av misstag kommer åt pulpan så kan det blöda lite men det är sällan allvarligt. Du ska givetvis besöka en veterinär om du har problem att få kontroll på blödningen eller om katten inte återhämtar sig.

Oster Klotång

Oster är ett välkänt märke som bland annat tillverkar klotänger och trimmers till husdjur. Den här klotång är både stilren och effektiv. Den är 13 cm lång så den passar bra till katter. Den är liten och precisionsenlig så du ser utan problem var du klipper när du använder den. Lite högre kvalitet och ett bättre märke brukar innebära just precision. Vår erfarenhet är att billigare klotänger har något sämre precision, vilket försvårar klippningen. Dålig precision eller slöa blad kan leda till att du skadar katten och själva klippningen blir besvärlig och tidskrävande. Med Oster klotång så blir kloklippningen enkel och snabb, absolut värt de extra kronorna. Vi har använt vår tång i flera år och den fungerar lika bra nu som första dagen.

Racinel Comfort

Den här klotången passar utmärkt om du vill klippa klorna själv. Den är lätt att hantera och passar bra till katter. Den har riktigt effektiva skär som gör att du utan problem klipper klorna. Den har ett bra grepp som gör klippningen stabil och bekväm. Ett bra grepp är väldigt viktigt för att inte råka slinta, du ska kunna klippa med bra precision för att inte råka klippa i pulpan. Racinel Comfort är lätt att använda och du ser tydligt var du klipper. Den har en justerbar spärr så förhindrar att du råkar klippa för långt in. Just greppet och kvaliteten på bladen är vad vi tycker mycket om. Den är väldigt prisvärd, du får en tång av hög kvalitet till ett mycket bra pris.

Klotång Buster

En enkel klotång i fin rosa färg. Tången är liten och passar bra till kloklippning på katter. Den har ett stabilt grepp i gummi som underlättar klippningen. Den har ett bra omfång i handtaget som gör det lätta att klippa lite grövre klor. Den har också en säkerhetsspärr som gör att du inte kan klippa för djupt. 

Oster Kloslip

Kloslipare är relativt ovanliga faktiskt, men väldigt smidiga redskap. Den här är batteridriven så du slipper krångla med en sladd och batteritiden är mycket bra. Slipen är tyst och effektiv, du kan ställa in två hastigheter för bättre optimering. Fördelen med en slip är att du successivt slipar klon så du minskar risken att komma åt pulpan. Vi har märkt att våra husdjur är lugnare runt slipen en tången, den surrar nästan ohörbart och det förekommer inga plötsliga klipp som annars kan skrämma den lite mer skygga katten eller hunden. Slipen är fantastisk om du vill ha en innekatt utan vassa klor. Klippning med sax eller tång lämnar ofta klon vass men med slipen så blir klon runt och mjuk.

Trixie Klosax

Klosaxar är generellt sett de billigaste varianterna av kloklippare som du kan hitta. Den här saxen från Trixie är bara 8 cm lång så den är perfekt för katten. Den är enkel att klippa med men något svårare att hantera än en tång. Med det är mycket upp till personlig preferens. Om du vill prova en sax så rekommenderar vi den här, ett pålitligt märke till en mycket billig kostnad. Om du inte är van vid att klippa klor eller om din katt inte är van vid processen så rekommenderar vi en tång, de ger än bättre stabilitet och det är lättare att hålla tassen säkert. 

Tips för att lyckas med kloklippningen

Kattklor

Katter behöver använda sin klor, så klippa inte ner klorna för kort.

Först och främst behöver du en klotång eller -sax. Välj en variant som du känner dig bekväm med. Det viktigaste är att du känner dig säker med det verktyg du väljer. Det är viktigt att du klipper klorna när katten är lugn, en uppstressad eller rastlös katt är svår att handskas med och katten kan lätt skada både dig och sig själv. Tryck sen försiktigt på trampdynan så klon kommer ut ur sin kapsel. Klipp bara den yttersta, spetsiga delen och klipp lite i taget. Klipp hellre försiktigt två, tre gånger än en gång för långt in. Och om din katt blir bråkig så kan du avsluta och fortsätta vid ett senare tillfälle. För riktigt knepiga katter så kan det räcka med en tass åt gången, eller rent av bara några klor åt gången.

  • Klipp klorna regelbundet, även en pytteliten klippning är bra för att vänja katten vid klippningen.
  • Börja tidigt med att klippa klorna, ju tidigare du vänjer katten vid kloklippningen desto lättare kommer det att gå.
Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-09-01 08:44:02

Testvinnare - Bästa Klotång till katt

  • Oster Klotång
  • Buster Klotång
  • Oster Kloslipare
  • Trixie Klosax
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
89 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om klotänger

Behöver jag klippa min katts klor?

Om du har en katt som är ute nästan jämt så behöver du inte klippa klorna. Men det skadar inte att regelbundet se över klorna så att de ser bra ut. Om du har en innekatt så behöver du klippa klorna med jämna mellanrum. Klösbrädor räcker inte, de är till för att stimulera katten och inte för att vässa klorna, så du behöver köpa en klotång för att få jobbet gjort.

Hur mycket ska jag klippa?

Du behöver bara klippa den vassa delen, alltså ganska lite längst ut. En katts klor sköter sig i regel bra själv, du behöver bara trimma lite grann. Du ska givetvis vara observant på pulpan så att du inte råkar klippa för långt in, då kan det bli en lättare blödning men det är sällan allvarligt.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu