Vall-, boskaps- och herdehundar - hundar med arbetsglädje!

Hundraserna är idag uppdelade i tio olika grupper. I den här artikeln kommer vi att titta närmre på den första gruppen; vall-, boskaps- och herdehundar. Här hittar vi populära raser som Border Collie, Shäfer och Shetland Sheepdog. Det är hundar som har använts inom boskapsskötsel på olika sätt och har länge levt nära människan. Idag är de också vanliga arbetshundar, inom polis och militär men också för sin ursprungliga expertis, nämligen att valla och vakta djur. Se en fullständig förteckning över av FCI godkända hundar på skk:s hemsida här.

Typiska karaktärsdrag

border collie

Border Collie är en väldigt populär och vanlig ras idag.

Den här gruppen innehåller en stor blandning av olika hundar. Att valla och herde var ett tufft jobb förr. Den innebar dels att behöva ha ett vaksamt sinne, snabba tassar och vara tillräckligt stor och stark för att försvara både får och människor från rovdjur. Ofta användes därför flera olika typer av hundar och arbetsuppgifterna såg lite olika ut. Den typiskt vallhunden skulle vara lite och kvick och snabbt kunna hinna utmanövrera fåren och hålla flocken samman. Herdehunden däremot skulle vara stark, modig och robust och klara av vargangrepp. Därför förekommer också vall- och herdehundar i både grupp 1 och i grupp 3 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar).

Typiskt för arbetande hundar är deras koncentration på sitt jobb. Till exempel vallhunden som kan uppvisa en nästan aggressiv koncentration på vallningsbara djur. De är sällan intresserade av vilt eller andra husdjur som katter som inte låter sig vallas. Men det är inte alltid att en vallhund uppvisar vallningsinstinkt. Den moderna hunden har till följd av avel mot sällskapshund mer än arbetshund många gånger tappat eller tonat ner sina vallande egenskaper. Men de kan tränas upp och det är inte ovanligt att du till och med behöver träna bort en nästan aggressiv vallningsinstinkt. Kom ihåg att vallning från börjar är en ren rovdjursinstinkt som har tränats och avlats till att bli vad det är idag.

Vallhundar och herdehundar kan arbete på lite olika sätt. Den kan antingen jobba bakom flocken och punktmarkera boskap som strövar iväg, ibland med nafs eller bara med skall. Andra raser arbetar framför flocken och styr den genom att hindra flocken från att svänga eller fortsätta framåt.

Kelpie

Glöm inte att herdebeteendet är en rovdjursinstinkt som du måste träna med.

Skötsel och beteende

Vall-, herde- och boskapshundar passar bra som familjehundar och framför allt när de har ett jobb att göra. De kräver en hel del stimulans och är vana vid att vara igång. Det lämpar sig därför särskilt väl vid jordbruk eller vid gårdar eller hus där det finns nägon form av boskapsskötsel. Vall- och herdeinstinkten kan också bära över till människor, de kan till exempel vilja föra människor i flock och hantera människor som boskap. Otränade herdehundar kan också nafsa efter människor i arbetsinstinkt. De lämpar sig i övrigt väldigt väl som sällskaps- och familjehundar, de är lojala och lätttränade och har många fina egenskaper som kan förstärkas eller tonas ned genom träning.

När det kommer till pälsvård och övrig skötsel så varierar det stort mellan olika raser i gruppen. Alltifrån kort, strävhårig päls till lång och krullig.

Passar dessa hundar dig?

Om du är beredd att aktivera din hund och ännu bättre om du har arbete åt den så passar den här gruppen väldigt väl. De är lyhörda hundar som gärna tränar och arbetar och genom detta kan du och din hund komma varandra väldigt nära. Det är otroligt imponerande att bevittna en duktig husse/matte med en vältränade vall- eller herdehund. Samtidigt är de väldigt lättsamma runt människor och hyser stor lojalitet till familjen. Om du söker en hund att träna till vakthund så kan du hitta flera duktiga raser här.