Kattförsäkring

Katter är Sveriges populäraste husdjur och det är inte så konstigt då de är härliga, vackra varelser med en enorm egen vilja och unika personligheter. Det finns stora och små, lång- och korthåriga, livliga och lata och de kommer i alla färger och modeller. Enligt många är det katten som äger oss och inte vi dem, och det går inte att komma ifrån att den är en mycket speciell liten individ.

En av de många anledningarna till att katten är unik är att den samtidigt som den kan vara en gullig kelgris också är en vild varelse. Människan har inte lyckats tämja bort kattens vilda natur, till skillnad från hunden, och de flesta kattägare kan berätta diverse krigs-historier om hur deras gullepluttar kommit hem med nedlagda ödlor, fåglar och möss. Många har också ståtliga ärr att visa upp från den där gången då katten visade att den ville bli klappad på magen eller då den ville att husse eller matte skulle vakna klockan fem på morgonen utan någon som helst anledning.

Som sagt, katter har minst sagt unika personligheter och det är just de som ger dem så enorma beundrar-skaror, men också svurna fiender. De som är rädda för katter eller inte förstår sig på dem kan tycka att de är oberäkneliga och lite skurkaktiga men det är just det som får deras fans att älska dem ännu mer.

Kattens livsstil

Katten ägnar den största delen av dygnet åt att sova och det är ett beteende som den har ärvt från tidernas begynnelse. Eftersom den måste jaga sitt villebråd är den sparsam med sin energi så att den sedan kan ägna all sin koncentration och kraft åt jakten. Då de flesta av kattens villebråd är nattdjur är även katten framförallt vaken om natten, och dess ögon har en fantastisk förmåga att förstärka minsta befintliga ljus för att kunna se i mörkret.

Innekatter som i princip aldrig går ut kan anpassa sig efter sina ägares sov-rutiner men det är lika vanligt att de inte gör det och istället går loss om natten. Det stående skämtet kattägare emellan är att katt-alarmet går klockan fyra på morgonen då katten inte bara rusar runt i huset som om ändan brann men också gärna gör sitt bästa för att involvera sin husse eller matte. Det hoppas i sängar, dras i hår, nafsas på näsor och galopperas vilt och när hushållet till sist gett med sig och gått upp kan katten lugnt gå och lägga sig.

Utekatter går helst ut om nätterna och kan vara borta i många timmar. Det är inte heller ovanligt att de beger sig ut på långa turer för att kontrollera sina revir, spionera på grannar och att slåss med andra katter och det händer att de försvinner i flera dagar i rad.

Katt på ett räcke

Katter är mycket nyfikna och kan lätt hamna i trubbel

Varför försäkra katten?

Kombinationen av nyfikenhet, energi och något excentriska personligheter gör att katten inte sällan råkar ut för olyckor och skador och det är inte för inte som engelsmännen säger ”Curiosity killed the cat” (Nyfikenheten dödade katten) och att man ofta säger att katten har nio liv. Den kan falla från höghus och ändå klara sig oskadd, men då den gärna balanserar på de mest osannolika platser händer det också att den gör sig illa. Katter har också en förmåga att krypa in i extremt små utrymmen och det finns många historier om brandmän som tillkallats för att plocka ner katter som klättrat upp i höga träd och som inte kan komma ner.

Förutom den uppenbara skaderisken som alla äventyr innebär så kan en katt också drabbas av olika sjukdomar, parasiter och psykiska problem och som kattägare får man räkna med en hel del besök till veterinären. Det kan handla om allt från årliga vaccinationer till röntgen och operationer och då veterinärvård är mycket dyrt gör man bäst i att ha en bra kattförsäkring för sin lilla pälsbebis.

Obligatoriska veterinärbesök

Självfallet kan man behöva akut veterinärvård vid vissa tillfällen i en katts liv, men det finns också obligatoriska besök att göra när man har katt som husdjur. Regelbundna veterinärbesök minst en gång om året skyddar både katten och dess ägare från olika problem, och de följande behandlingarna ges åt alla katter:

 • katter sitter på stenar

  En katt behöver flera vaccinationer under livet

  Vaccinationer. En katt måste vaccineras från kattungeåldern mot diverse kattsjukdomar, inklusive kattsnuva och kattpest, två svåra sjukdomar som kan leda till döden. Den första vaccinationen bör göras när kattungen bara är 8-10 veckor gammal, och sedan ger man den en så kallad ”booster” efter ungefär ett år. Beroende på om man har en inne- eller utekatt bör man vaccinera sin katt årligen eller ungefär vart tredje år.
 • Parasitbehandling. Om katten är ute mycket kan den drabbas av mask, loppor och fästingar. Man kan själv behandla alla dessa tillstånd med läkemedel, schampon och speciella fästingpincetter, men om man känner sig osäker är det bäst att låta proffsen göra jobbet.
 • Tandrengöring. De flesta veterinärer brukar rekommendera att man borstar tänderna på sin katt och även om det finns snälla katter som tillåter denna tortyrmetod så finns det minst lika många andra som genomskådar dina elaka planer och gör allt som står i dess makt för att kämpa emot. För att en tandrengöring skall kunna genomföras ordentligt är det inte ovanligt att veterinären ger sin patient något lugnande, eller till och med söver den. Genom att hålla tänderna rena förhindrar man plack och inflammerade tandkött som kan leda till tandlossning.
 • Kastrering. Att kastrera sin katt är mycket viktigt dels så man på så sätt undviker ovälkomna graviditeter men också lugnar katten något. En icke kastrerad katt kan bli mycket nervös och högljudd, och den markerar gärna hela sitt revir, inklusive din säng och soffa, genom att göra illaluktande urin-sprayningar över hela huset.      
 • Kloklippning. Om du har en innekatt som förstör mycket kan man klippa dess klor, men det gäller att man vet vad man gör och inte klipper så mycket att 
  man kommer åt den högkänsliga pulpan. Låt gärna en veterinär göra jobbet de första gångerna och visa hur man gör. Om du däremot har en utekatt är det bäst att låta klorna vara vassa då de är kattens försvar och låter den klättra och ta sig fram på knepiga ställen. Får den inte ha sina klor ute är det som att skicka ut en människa i vildmarken med bandagerade händer.
 • Rådgivning. Sist men inte minst så är det viktigt att gå till en veterinär för rådgivning om man aldrig haft katt förut. Det finns mycket att tänka på och en veterinär kan ge tips om vilken kattmat din katt behöver eller kring skötsel, motion och lek.

Några vanliga kattsjukdomar

Det finns en myriad av olika hälsoproblem som katter kan drabbas av men det finns också en hel del vanliga åkommor som är typiska för detta underbara djur. Här ska vi ta en liten titt på några av de vanligaste anledningarna till att en kattägare behöver gå till veterinären:

Urinvägsproblem

Katter är i allmänhet dåliga på att dricka vatten och det innebär att de lättare drabbas av urinvägsproblem än många andra djur. Särskilt kastrerade hankatter drabbas men också de katter som uteslutande äter torrfoder. Precis som människor kan drabbas av njur- och urinblåsesten om de inte dricker mycket kan också katten få små kristaller i urinvägarna som hindrar den från att kissa, och då gäller det att så snabbt som möjligt ta den till en veterinär. Här kan man öppna urinvägarna genom att krossa kristallerna och att skölja ur blåsan, men då katten efter detta kan vara extra känslig måste man ofta ändra helt på dess livsstil och se till att den får i sig så mycket vätska som möjligt.

Katt på ett operationsbord

Njursvikt kan i värsta fall innebära en dyr operation

Njursvikt

Ett av de vanligaste hälsoproblemen hos äldre katter är njursvikt och det finns olika varianter av sjukdomen. Några typiska symptom på att något inte står riktigt rätt till med kattens njurar är att den blir orkeslös, kräks ofta, får diarré och går ner i vikt. Beroende på vad som orsakat problemet, till exempel en tumör eller en skada, så kan man behandla njursvikt med kost och medicinering, men ofta handlar det om att lindra besvären och att få sjukdomen att fortskrida så långsamt som möjligt.

Diabetes

Precis som människor idag drabbas av fetmarelaterad diabetes allt oftare så har även våra husdjur fallit offer för denna sjukdom. Även om det finns ärftliga faktorer så är det allra vanligast att överviktiga katter drabbas, och typiska symptom är att katten börjat dricka onaturligt mycket vatten och att dess bakben blivit svagare. Symtomen kommer ofta mycket långsamt, och det händer ofta att ägaren inte märker något till en början, eller inte ser dem förrän han eller hon varit borta på semester och sedan får se sin katt igen. Beroende på hur svårt fallet är kan en diabetiker-katt behandlas med insulin, antingen i piller- eller injektionsform, och veterinärer vill oftast lägga in patienten på observation i några dagar till en början tills man hittat den rätta doseringen. Med regelbunden kost och läkemedel kan katten leva länge med sin sjukdom, men det gäller att man som ägare är noggrann med tider och behandlingstillfällen.

Vilken försäkring är bäst?

Så fort man skaffat sig katt bör man också teckna en bra försäkring och vilken som passar de egna behoven beror på en rad faktorer som kattens ålder, ras och livsstil. En kattunge får till exempel ofta rabatt medan en äldre katt kostar mer, då den löper större risk för olika åldersrelaterade sjukdomar. Det spelar också stor roll om katten är inomhus eller om den får springa fritt ute, då det kraftigt ökar riskerna för olika skador och olyckor. Vidare finns det vissa raskatter som har benägenhet till specifika sjukdomar, och därför kan ett försäkringsbolag ta mer betalt eller ha en annan självrisk om man har en särskild ras.

Som kattägare är det mycket viktigt att man får just den försäkring som man behöver och som passar den egna plånboken och därför kan det vara en god idé att göra sina efterforskningar och skriva ner kattens för- och nackdelar. Om man har en riktig vilding som jämt kommer hem tilltufsad efter bråk med grannkatten kan det vara bra att ha en extra hög olycksfallsförsäkring än om man har en högförnäm soffpotatis vars liv kretsar mellan sovrummet och köket.

Ta gärna med följande faktorer i sökandet efter den bästa försäkringen:

 • Ålder. Ju yngre katten är desto mer förmånliga brukar försäkringarna vara. Se också upp med hur länge försäkringen varar, det vill säga upp till vilken ålder.
 • Ras. Om du har en raskatt bör du dels kolla om det finns genetiska sjukdomar kopplade till just den rasen, liksom se till att uppfödarna kan ge dig information om förfädernas hälsohistoria.
 • Medicinering. Är det bara ingrepp och operationer som är täckta, eller inkluderar försäkringen även efterbehandlingen och medicinerna?
 • Självrisken. Om din katt råkar ut för något relativt enkelt och som inte kommer att kosta så mycket så kan man själv få betala en större andel av beloppet utan problem, men om det är något dyrbart så beror nivån av självrisken på hur hårt de egna plånboken kommer att drabbas.
 • Läs det småstilta. Det finns vissa försäkringar som inte täcker specifika problem. Du bör vara extra uppmärksam på om kattens tänder är täckta av försäkringen. Du behöver även undersöka om försäkringen gäller om det visar sig att katten är född med ett hälsoproblem som inte upptäckts till en början, liksom om det finns ekonomisk underlättning om katten behöver tas bort pågrund av allvarlig sjukdom eller av annan anledning. 

Försiktighet är den bästa försäkringen

2 veterinärer håller i en katt

Varsamhet är i slutändan den bästa försäkringen

Det finns aldrig några garantier här i livet, men det finns ändå en hel del försiktighetsåtgärder som man kan tillta om man vill undvika sjukdomar och olyckor. När det gäller katter är kosten viktig, inklusive vätskeintaget, och genom att ge sin katt en nyttig och varierad kost håller den sig frisk längre. Trots kattens protester är det också viktigt att inte låta den sätta i sig allt för mycket mat och godis, då en överviktig katt kan drabbas av samma hälsoproblem som en människa, inklusive diabetes och hjärtbesvär. Katter är också extremt känsliga för vissa matvaror, som till exempel lök, mjölk och russin, och kan få allvarliga invärtes problem av dem eller till och med dö. Håll gärna katten aktiv med roliga lekar och leksaker, och ge den härliga borstningar för att undvika hårbollar. Det stärker också bandet mellan katten och dess familj och är en trevlig upplevelse för alla involverade.

Om du har en aktiv katt, eller till och med en riktig illbatting, bör du vara noga med att inte ha lösa och vassa föremål liggandes framme, och se gärna till att den inte kommer åt sladdar, höga balkonger och heta spisplattor. Katten är av sin natur nyfiken och gillar att testa sina gränser och se hur högt den kan klättra och hur många föremål den kan riva ner. Om din katt får gå ute är det alltid en god idé att sätta på den en GPS sökare, som tillåter dig att följa din pälsbebis vare rörelse när den är ute i det fria.

Folksam

Att ha katt är en källa till stor glädje och för att försäkra dig om att du får den bästa vården och omsorgen är det viktigt att ha en bra kattförsäkring. Hos Folksam kan du teckna två olika typer avförsäkringar, Bas och Stor, som kostar olika och har olika tjänster att erbjuda. Här kan du läsa om Folksams kattförsäkring och få svar på frågor som hur mycket den kostar, vad du får för pengarna och om det finns några särskilda erbjudanden eller tjänster. 

Innan köpet

Hur mycket det kostar att försäkra sin katt beror på ett antal faktorer såsom ålder, ras och den egna plånboken. Av förklarliga skäl tenderar äldre katter att behöva mer omsorg, samtidigt som små, vilda kattungar är mer olycksbenägna.

Ju mer du betalar desto mer tar försäkringen hand om ifall det händer något, så ta gärna en funderare på hur mycket du har råd att betala. Just därför erbjuder Folksam de två alternativen Bas och Stor, där det sistnämnda erbjuder mer men kostar därefter, och det är också möjligt att välja olika tillägg som liv- och kattkullförsärking. Både Bas och Stor har 14 dagars ångerrätt och gäller även utomlands i upp till 45 dagar.

Bas

Folksams basförsäkring täcker veterinärvård på upp till 25 000 kronor per försäkrings-år, vilket bland annat inkluderar olyckor och sjukdomar som inte är relaterade till kattens ras. Eftersom till exempel perserkatter ofta har problem med näsborrarna inkluderas eventuella ingrepp inte i deras fall. Kastration inkluderas inte heller, men däremot behandling för eventuella komplikationer efter operation, och alla läkemedel och material som används under besöket täcks även av försäkringen. Vidare täcker Bas-paketet urinvägssjukdomar, kejsarsnitt, livmoderinflammationer och problem med öronen, men inte tandvård, receptbelagda läkemedel och specialdietsfoder.

Stor

Stor-paketet täcker veterinärvård på upp till 50 000 kronor per försäkrings-år, liksom upp till 3000 kronor på receptbelagda mediciner och rehabiliteringsbehandlingar. Förutom allt som ingår i Bas-paketet så får du också rätt till mer avancerade undersökningar som magnetröntgen och datortomografi för upp till 5000, liksom viss tandvård (dock inte tandstensborttagning).

Livförsäkring
Du kan köpa till en livförsäkring till båda alternativen, vilket innebär att du kan få en ersättning om katten dör eller måste avlivas. Beloppet blir högre ju mer katten är värd upp till sju års ålder och efter den fyllt 13 gäller försäkringen inte längre.

Erbjudanden och försäkringstid
Båda försäkringarna kan tecknas från det att kattungen blivit sex veckor gammal tills att den fyllt sju. Efter det sänks beloppet med 20% varje år fram tills att katten blivit 13, då det avstannar. För katter under sju erbjuder Folksam en 40% nyteckningsrabatt. Du väljer själv om du vill köpa en fast självrisk på 1800 eller 3000 när du tecknar försäkringen.

Tillgång till rådgivning
Om du tecknar kattförsäkring hos Folksam så har du rätt att använda tjänsten FirstVet, en onlinetjänst via videosamtal som ger dig rådgivning, förslag på behandling och remiss till klinik via mobilen, plattan eller datorn. Tjänsten är öppen dygnet runt, året om, och försäkringen inkluderar upp till tre samtal per försäkrings-år.

Kattförsäkring hos Moderna

För att du och din katt ska ha ett så tryggt och kvalitativt liv som möjligt är det viktigt att ha en bra kattförsäkring så att du vet att du alltid har tillgång till den bästa vården. Hos försäkringsbolaget Moderna erbjuder man tre olika sorters försäkringar: Enkel, Dubbel och Trippel, där den förstnämnda är den billigaste men därmed också täcker minst. Man kan teckna en försäkring från sex veckors ålder upp till åtta, och alla paket inkluderar tjänsten FirstVet som du kan läsa mer om här nedan. Alla försäkringar börjar gälla direkt för olyckor men när det kommer till sjukdom efter 20 dagar.

Enkel

Den enkla kattförsäkringen täcker veterinärkostnader upp till 30 000 kronor per försäkrings-år om din katt råkar ut för en olycka eller blir sjuk, och det inkluderar saker som att det har satt i sig något olämpligt eller om den gjort illa en tand. Däremot ingår inte vanlig tandvård.

Kastration ingår inte heller men om katten skulle råka ut för komplikationer är eftervården inkluderad. All medicin och förbandsmaterial som används under veterinärbesök täcks av försäkringen, men receptbelagd medicin och rehabilitering täcks ej.

Dubbel

Skulle din katt bli sjuk eller skadad täcker Dubbel-försäkringen kostnader upp till 60 000 kronor per försäkrings-år, liksom 7000 kronor om den behöver genomgå special-röntgen som datortomografi eller magnetröntgen. Dessutom finns det täckning för medicinering som veterinären föreskrivit på recept, liksom olika rehabiliteringsbehandlingar som anses vara nödvändiga, till exempel sjukgymnastik eller vibrationsplatta.

Trippel

Trippelförsäkringen täcker kostnader upp till antingen 90 000 eller 120 000 kronor per försäkrings-år om din katt insjuknat eller varit med om en olycka. Om den behöver genomgå magnetröntgen, datortomografi eller liknande röntgenformer täcks upp till 15 000 kronor. I de fall där din läkare bedömer att du inte kan ta hand om din katt, till exempel vid sjukdom eller skada, kan du få ersättning för kattpensionat på 75% för upp till 15 000 kronor från och med den tredje inackorderingsdagen.

FirstVet
Oavsett vilket avtal du väljer så har du rätt att använda tjänsten FirstVet upp till tre gånger om året. Det här en app som du kan ladda ner på mobilen, datorn eller plattan där du genom videosamtal kan få akut hjälp vid olycka eller sjukdom.

Självrisk
Varje år betalar du ett visst fast självriskbelopp för din katt, och hur mycket du vill ge beror på dig själv. Den lägsta avgiften är 900 kronor, den mellersta 1800 och den högsta 3600 kronor, oavsett vilket av de ovanstående paketen du har tecknat. Till det kommer en rörlig del på 15-25% som går över självriskbeloppet, och du väljer hur mycket av de två delarna du vill betala vid teckningstillfället.

Livförsäkring
Du kan teckna en extra livförsäkring för din katt, vilket innebär att du för ersättning på kattens värde om den skadas eller insjuknar och därför måste avlivas, liksom om din avelskatt förlorar förmågan att fortplanta sig. Hur mycket beloppet är beror lite på kattens marknadsvärde, till exempel om det är en prisbelönad raskatt eller en bondkatt, då maxbeloppet inte övergår 1000 kronor. Däremot utbetalas ingen ersättning om katten springer bort.

Erbjudanden
Försäkringsbolaget Moderna erbjuder 25% rabatt på den första årspremien om den är under sex månaders ålder.

Svedea kattförsäkring

Som kattägare har man ett liv som aldrig blir tråkigt då dessa roliga och excentriska varelser aldrig slutar underhålla. Kärlek och bus, lek och total avslappning är bara en del av samexistensen med katter och för att det ska bli långt och lyckligt är det viktigt att ha en bra försäkring.

Trots att de är smidiga och har nio liv så är även katter dödliga, och de kan bli sjuka och skadade från en stund till en annan. Här kan du läsa om Svedeas kattförsäkring och vad som ingår i den. 

Om du vill försäkra din katt hos Svedea kan du välja på tre olika belopp som övre gräns vid veterinärvård: 30 000, 60 000 eller 90 000 kronor. Vilket belopp du väljer påverkar inte det du har rätt till, så även om du väljer det lägsta beloppet så ingår samma saker, och priset räknas ut beroende på hur gammal din katt är och om den är raskatt eller inte. Från och med sju års ålder blir det dyrare att ha katten försäkrad då den tenderar att bli mer olycksbenägen som senior.

Vad ingår?

Svedeas kattförsäkring inkluderar den veterinärvård som din katt får vid skada eller sjukdom, inklusive de förband och mediciner som används under besökstillfället. Den här försäkringen inkluderar även FORL för upp till 6000 kronor om katten försäkrats vid högst två års ålder, liksom receptbelagda läkemedel, cellgiftsbehandling, strålning, magnetröntgen och datortomografi.

Försäkringen täcker inte vanlig tandbehandling men om din katt gjort sig illa och fått en tandskada inkluderas det, liksom om den har kvar mjölktänder som måste tas bort. Om din katt har ett bett-fel som inte är orsakad av dess ras ingår bettkorrigering om det finns medicinska belägg för det, och det gäller även plastikoperationer för att förenkla till exempel syn och andning.

Om du tecknat försäkringen innan katten blivit 4 månader gammal och inte har hälsoproblem på grund av sin ras, så inkluderar den även ledbesvär och dolda fel.

Blir din katt så sjuk eller skadad att den avlider eller måste avlivas så ger försäkringen ersättning på upp till 2000 kronor, vilket också täcker kremering.

Extra försäkringar

Du kan välja att lägga till ytterligare försäkringar för din katt, som till exempel liv-, rese- eller avelsförsäkring.

 • Livförsäkring. Tecknas från sex veckors ålder och gäller tills katten fyller tretton. Du får ersättning om katten omkommer eller måste avlivas på grund av sjukdom, och beloppet beror på om du exempelvis har en bondkatt eller en raskatt. För en ”vanlig” blandras kan beloppet vara upp till 1000 kronor, för en registrerad raskatt upp till 20 000 kronor och om den är prisbelönad upp till 50 000.
 • Reseförsäkring. Du får ersättning på upp till 20 000 kronor om du måste avboka en resa eftersom din katt insjuknat eller skadats. Den ger också rätt till vård vid exotiska sjukdomar.
 • Avelsförsäkring. Endast för registrerade avelskatter som är stambokförda och ger ersättning om det visar sig att honan inte kan bli dräktig eller föda eller om hankatten är steril.

Erbjudanden
Svedea erbjuder 20% rabatt på det första försäkringsåret så länge du tecknar den innan katten blivit 16 månader gammal. Du kan också få extra rabatt om du jobbar inom djursjukvård eller om du redan har kastrerat din hankatt.

ICA kattförsäkring

Din katt är värd mer än ord kan uttrycka och självfallet vill du ge den bästa möjliga vård om den skulle råka illa ut eller bli sjuk. Veterinärvård är riktigt dyrt och därför bör du teckna en bra försäkring som låter dig och din lilla älskling sova tryggt om natten. ICA erbjuder två försäkringspaket som inkluderar saker som vård och tillgång till digital rådgivning och man kan försäkra sin katt från sex veckors ålder. Det finns ingen övre åldersgräns och om du redan är ICA-kund med ICA-kort får du bonus på kostnaden för försäkringen.

En av skillnaderna på ICA:s kattförsäkring jämfört med andra försäkringsbolag är att man här ger samma villkor åt alla som tecknar försäkring men däremot ger möjligheten att få ersättning för mer eller mindre, beroende på hur mycket man betalat. Du kan antingen försäkra din katt så att den är täckt för upp till 30 000 eller 60 000 kronor, och till det kan du välja olika självriskbelopp. Det unika med den här försäkringen är alltså att det inte finns tjänster som enbart inkluderas om du betalat mer.

Oavsett beloppet du betalar täcker försäkringen veterinärbehandling vid sjukdom eller olycka, och inkluderar även tandsjukdomen FORL (kallas numera TR), vilket hittills inte har varit fallet hos de flesta andra försäkringsbolagen, så länge katten försäkrats innan den fyllt två år. FORL behandling täcks för ett belopp på upp till 6000 kronor, oavsett hur stor försäkring du tecknat.

Förutom själva behandlingen så täcker även försäkringen receptbelagd medicin, det vill säga de läkemedel du måste ge din katt utanför veterinärbesöket, liksom specialröntgen som datortomografi och magnetröntgen. Skulle katten få en sjukdom som kräver strålning eller cellgiftsbehandling ingår även detta, liksom plastikoperationer om katten till exempel har svårt att se eller andas på grund av ett icke rasrelaterat anatomiskt problem som för trånga näsgångar. Vid avlivning och kremering ersätts belopp på upp till 1000 kronor.

Om du tecknat försäkringen innan katten blivit fyra månader gammal så inkluderas även ett antal extra behandlingar, till exempel dolda fel, vilket innebär medfödda defekter som inte har med rasen att göra och som inte synts när katten föddes. Du har också rätt till bettkorrigering om bettet påverkar kattens hälsa, exempelvis att den inte kan äta ordentligt på grund av sitt bett, liksom behandlingen av vissa ledsjukdomar som inte är relaterade till specifika raser.

Livförsäkring
Genom att köpa till en livförsäkring till din katt så kan du få ersättning som betalas ut om den skulle dö eller vara så sjuk eller skadad att den måste avlivas. Katten måste vara ID märkt för att man ska kunna köpa livförsäkring och ersättningsbeloppet varierar mellan 1000 och 10 000 kronor beroende på om du har en vanlig huskatt eller en SVERAK registrerad raskatt.

Självrisk
Hos ICA kan du välja mellan ett fast självriskbelopp på antingen 2000 eller 3000 kronor som betalas var 130:e dag. Det finns också ett rörligt belopp som betalas vid veterinärbesöken på 15% eller 25% som du betalar när priset överstiger det fasta beloppet.

Senast Uppdaterad: 2019-11-08 09:35:45