Kattförsäkring

Katter är Sveriges populäraste husdjur och det är inte så konstigt då de är härliga, vackra varelser med en enorm egen vilja och unika personligheter. Det finns stora och små, lång- och korthåriga, livliga och lata och de kommer i alla färger och modeller. Enligt många är det katten som äger oss och inte vi dem, och det går inte att komma ifrån att den är en mycket speciell liten individ.

En av de många anledningarna till att katten är unik är att den samtidigt som den kan vara en gullig kelgris också är en vild varelse. Människan har inte lyckats tämja bort kattens vilda natur, till skillnad från hunden, och de flesta kattägare kan berätta diverse krigs-historier om hur deras gullepluttar kommit hem med nedlagda ödlor, fåglar och möss. Många har också ståtliga ärr att visa upp från den där gången då katten visade att den ville bli klappad på magen eller då den ville att husse eller matte skulle vakna klockan fem på morgonen utan någon som helst anledning.

Som sagt, katter har minst sagt unika personligheter och det är just de som ger dem så enorma beundrar-skaror, men också svurna fiender. De som är rädda för katter eller inte förstår sig på dem kan tycka att de är oberäkneliga och lite skurkaktiga men det är just det som får deras fans att älska dem ännu mer.

Kattens livsstil

Katten ägnar den största delen av dygnet åt att sova och det är ett beteende som den har ärvt från tidernas begynnelse. Eftersom den måste jaga sitt villebråd är den sparsam med sin energi så att den sedan kan ägna all sin koncentration och kraft åt jakten. Då de flesta av kattens villebråd är nattdjur är även katten framförallt vaken om natten, och dess ögon har en fantastisk förmåga att förstärka minsta befintliga ljus för att kunna se i mörkret.

Innekatter som i princip aldrig går ut kan anpassa sig efter sina ägares sov-rutiner men det är lika vanligt att de inte gör det och istället går loss om natten. Det stående skämtet kattägare emellan är att katt-alarmet går klockan fyra på morgonen då katten inte bara rusar runt i huset som om ändan brann men också gärna gör sitt bästa för att involvera sin husse eller matte. Det hoppas i sängar, dras i hår, nafsas på näsor och galopperas vilt och när hushållet till sist gett med sig och gått upp kan katten lugnt gå och lägga sig.

Utekatter går helst ut om nätterna och kan vara borta i många timmar. Det är inte heller ovanligt att de beger sig ut på långa turer för att kontrollera sina revir, spionera på grannar och att slåss med andra katter och det händer att de försvinner i flera dagar i rad.

Katt på ett räcke

Katter är mycket nyfikna och kan lätt hamna i trubbel

Varför försäkra katten?

Kombinationen av nyfikenhet, energi och något excentriska personligheter gör att katten inte sällan råkar ut för olyckor och skador och det är inte för inte som engelsmännen säger ”Curiosity killed the cat” (Nyfikenheten dödade katten) och att man ofta säger att katten har nio liv. Den kan falla från höghus och ändå klara sig oskadd, men då den gärna balanserar på de mest osannolika platser händer det också att den gör sig illa. Katter har också en förmåga att krypa in i extremt små utrymmen och det finns många historier om brandmän som tillkallats för att plocka ner katter som klättrat upp i höga träd och som inte kan komma ner.

Förutom den uppenbara skaderisken som alla äventyr innebär så kan en katt också drabbas av olika sjukdomar, parasiter och psykiska problem och som kattägare får man räkna med en hel del besök till veterinären. Det kan handla om allt från årliga vaccinationer till röntgen och operationer och då veterinärvård är mycket dyrt gör man bäst i att ha en bra kattförsäkring för sin lilla pälsbebis.

Obligatoriska veterinärbesök

Självfallet kan man behöva akut veterinärvård vid vissa tillfällen i en katts liv, men det finns också obligatoriska besök att göra när man har katt som husdjur. Regelbundna veterinärbesök minst en gång om året skyddar både katten och dess ägare från olika problem, och de följande behandlingarna ges åt alla katter:

 • katter sitter på stenar

  En katt behöver flera vaccinationer under livet

  Vaccinationer. En katt måste vaccineras från kattungeåldern mot diverse kattsjukdomar, inklusive kattsnuva och kattpest, två svåra sjukdomar som kan leda till döden. Den första vaccinationen bör göras när kattungen bara är 8-10 veckor gammal, och sedan ger man den en så kallad ”booster” efter ungefär ett år. Beroende på om man har en inne- eller utekatt bör man vaccinera sin katt årligen eller ungefär vart tredje år.
 • Parasitbehandling. Om katten är ute mycket kan den drabbas av mask, loppor och fästingar. Man kan själv behandla alla dessa tillstånd med läkemedel, schampon och speciella fästingpincetter, men om man känner sig osäker är det bäst att låta proffsen göra jobbet.
 • Tandrengöring. De flesta veterinärer brukar rekommendera att man borstar tänderna på sin katt och även om det finns snälla katter som tillåter denna tortyrmetod så finns det minst lika många andra som genomskådar dina elaka planer och gör allt som står i dess makt för att kämpa emot. För att en tandrengöring skall kunna genomföras ordentligt är det inte ovanligt att veterinären ger sin patient något lugnande, eller till och med söver den. Genom att hålla tänderna rena förhindrar man plack och inflammerade tandkött som kan leda till tandlossning.
 • Kastrering. Att kastrera sin katt är mycket viktigt dels så man på så sätt undviker ovälkomna graviditeter men också lugnar katten något. En icke kastrerad katt kan bli mycket nervös och högljudd, och den markerar gärna hela sitt revir, inklusive din säng och soffa, genom att göra illaluktande urin-sprayningar över hela huset.      
 • Kloklippning. Om du har en innekatt som förstör mycket kan man klippa dess klor, men det gäller att man vet vad man gör och inte klipper så mycket att 
  man kommer åt den högkänsliga pulpan. Låt gärna en veterinär göra jobbet de första gångerna och visa hur man gör. Om du däremot har en utekatt är det bäst att låta klorna vara vassa då de är kattens försvar och låter den klättra och ta sig fram på knepiga ställen. Får den inte ha sina klor ute är det som att skicka ut en människa i vildmarken med bandagerade händer.
 • Rådgivning. Sist men inte minst så är det viktigt att gå till en veterinär för rådgivning om man aldrig haft katt förut. Det finns mycket att tänka på och en veterinär kan ge tips om vilken kattmat din katt behöver eller kring skötsel, motion och lek.

Några vanliga kattsjukdomar

Det finns en myriad av olika hälsoproblem som katter kan drabbas av men det finns också en hel del vanliga åkommor som är typiska för detta underbara djur. Här ska vi ta en liten titt på några av de vanligaste anledningarna till att en kattägare behöver gå till veterinären:

Urinvägsproblem

Katter är i allmänhet dåliga på att dricka vatten och det innebär att de lättare drabbas av urinvägsproblem än många andra djur. Särskilt kastrerade hankatter drabbas men också de katter som uteslutande äter torrfoder. Precis som människor kan drabbas av njur- och urinblåsesten om de inte dricker mycket kan också katten få små kristaller i urinvägarna som hindrar den från att kissa, och då gäller det att så snabbt som möjligt ta den till en veterinär. Här kan man öppna urinvägarna genom att krossa kristallerna och att skölja ur blåsan, men då katten efter detta kan vara extra känslig måste man ofta ändra helt på dess livsstil och se till att den får i sig så mycket vätska som möjligt.

Katt på ett operationsbord

Njursvikt kan i värsta fall innebära en dyr operation

Njursvikt

Ett av de vanligaste hälsoproblemen hos äldre katter är njursvikt och det finns olika varianter av sjukdomen. Några typiska symptom på att något inte står riktigt rätt till med kattens njurar är att den blir orkeslös, kräks ofta, får diarré och går ner i vikt. Beroende på vad som orsakat problemet, till exempel en tumör eller en skada, så kan man behandla njursvikt med kost och medicinering, men ofta handlar det om att lindra besvären och att få sjukdomen att fortskrida så långsamt som möjligt.

Diabetes

Precis som människor idag drabbas av fetmarelaterad diabetes allt oftare så har även våra husdjur fallit offer för denna sjukdom. Även om det finns ärftliga faktorer så är det allra vanligast att överviktiga katter drabbas, och typiska symptom är att katten börjat dricka onaturligt mycket vatten och att dess bakben blivit svagare. Symtomen kommer ofta mycket långsamt, och det händer ofta att ägaren inte märker något till en början, eller inte ser dem förrän han eller hon varit borta på semester och sedan får se sin katt igen. Beroende på hur svårt fallet är kan en diabetiker-katt behandlas med insulin, antingen i piller- eller injektionsform, och veterinärer vill oftast lägga in patienten på observation i några dagar till en början tills man hittat den rätta doseringen. Med regelbunden kost och läkemedel kan katten leva länge med sin sjukdom, men det gäller att man som ägare är noggrann med tider och behandlingstillfällen.

Vilken försäkring är bäst?

Så fort man skaffat sig katt bör man också teckna en bra försäkring och vilken som passar de egna behoven beror på en rad faktorer som kattens ålder, ras och livsstil. En kattunge får till exempel ofta rabatt medan en äldre katt kostar mer, då den löper större risk för olika åldersrelaterade sjukdomar. Det spelar också stor roll om katten är inomhus eller om den får springa fritt ute, då det kraftigt ökar riskerna för olika skador och olyckor. Vidare finns det vissa raskatter som har benägenhet till specifika sjukdomar, och därför kan ett försäkringsbolag ta mer betalt eller ha en annan självrisk om man har en särskild ras.

Som kattägare är det mycket viktigt att man får just den försäkring som man behöver och som passar den egna plånboken och därför kan det vara en god idé att göra sina efterforskningar och skriva ner kattens för- och nackdelar. Om man har en riktig vilding som jämt kommer hem tilltufsad efter bråk med grannkatten kan det vara bra att ha en extra hög olycksfallsförsäkring än om man har en högförnäm soffpotatis vars liv kretsar mellan sovrummet och köket.

Ta gärna med följande faktorer i sökandet efter den bästa försäkringen:

 • Ålder. Ju yngre katten är desto mer förmånliga brukar försäkringarna vara. Se också upp med hur länge försäkringen varar, det vill säga upp till vilken ålder.
 • Ras. Om du har en raskatt bör du dels kolla om det finns genetiska sjukdomar kopplade till just den rasen, liksom se till att uppfödarna kan ge dig information om förfädernas hälsohistoria.
 • Medicinering. Är det bara ingrepp och operationer som är täckta, eller inkluderar försäkringen även efterbehandlingen och medicinerna?
 • Självrisken. Om din katt råkar ut för något relativt enkelt och som inte kommer att kosta så mycket så kan man själv få betala en större andel av beloppet utan problem, men om det är något dyrbart så beror nivån av självrisken på hur hårt de egna plånboken kommer att drabbas.
 • Läs det småstilta. Det finns vissa försäkringar som inte täcker specifika problem. Du bör vara extra uppmärksam på om kattens tänder är täckta av försäkringen. Du behöver även undersöka om försäkringen gäller om det visar sig att katten är född med ett hälsoproblem som inte upptäckts till en början, liksom om det finns ekonomisk underlättning om katten behöver tas bort pågrund av allvarlig sjukdom eller av annan anledning. 

Försiktighet är den bästa försäkringen

2 veterinärer håller i en katt

Varsamhet är i slutändan den bästa försäkringen

Det finns aldrig några garantier här i livet, men det finns ändå en hel del försiktighetsåtgärder som man kan tillta om man vill undvika sjukdomar och olyckor. När det gäller katter är kosten viktig, inklusive vätskeintaget, och genom att ge sin katt en nyttig och varierad kost håller den sig frisk längre. Trots kattens protester är det också viktigt att inte låta den sätta i sig allt för mycket mat och godis, då en överviktig katt kan drabbas av samma hälsoproblem som en människa, inklusive diabetes och hjärtbesvär. Katter är också extremt känsliga för vissa matvaror, som till exempel lök, mjölk och russin, och kan få allvarliga invärtes problem av dem eller till och med dö. Håll gärna katten aktiv med roliga lekar och leksaker, och ge den härliga borstningar för att undvika hårbollar. Det stärker också bandet mellan katten och dess familj och är en trevlig upplevelse för alla involverade.

Om du har en aktiv katt, eller till och med en riktig illbatting, bör du vara noga med att inte ha lösa och vassa föremål liggandes framme, och se gärna till att den inte kommer åt sladdar, höga balkonger och heta spisplattor. Katten är av sin natur nyfiken och gillar att testa sina gränser och se hur högt den kan klättra och hur många föremål den kan riva ner. Om din katt får gå ute är det alltid en god idé att sätta på den en GPS sökare, som tillåter dig att följa din pälsbebis vare rörelse när den är ute i det fria.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
108 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5