Bästa Kattförsäkring 2024

Senast uppdaterad: 25 juni 2024

Katter är Sveriges populäraste husdjur och det är inte så konstigt då de är härliga och vackra djur med unika personligheter. Idag finns det över 1 400 000 katter i Sverige och det blir alltmer populärt att bara djurägare. Katter lever också längre idag än tidigare, det beror på bättre kost och mer regelbundna veterinärbesök. Drygt hälften av alla katter i Sverige är försäkrade, en siffra som är väldigt hög sett till övriga världen men som vi ändå vill höja. Alla katter förtjänar en bra och trygg försäkring.

Innehållsförteckning
kattforsakring guide

Så gjorde vi testet

Det finns en mängd olika kattförsäkringar och olika försäkringsbolag erbjuder olika premier och ersättningsnivåer. Vi har sammanställt de största försäkringsbolagen och jämfört deras olika försäkringar för att du ska få bästa hjälp att välja rätt. Vinnaren inom flest kategorier är i år Lassie, tätt följd av ManyPets Kattförsäkring. Båda bolagen erbjuder bra försäkringar men även ICA, Moderna och Svedea har många fördelar. Kika på jämförelsen nedan för att avgöra vilken försäkring som är bäst för dig. 

omdöme 9.7/10
Lassie Kattförsäkring

Lassie Kattförsäkring

 • Marknadens högsta ersättningsbelopp
 • Hög ersättning för medicin & rehab
 • Ingen övre åldersgräns för veterinärvård

Lassie Kattförsäkring

Lassie försäkring är en ny försäkringsförmedlare på den svenska marknaden. Det som utmärker företaget är idén om att djurskador överlag går att förebygga. Idag är det dock inte något annat försäkringsbolag som arbetar utifrån den idén, vilket gör Lassie unikt. Med en kattförsäkring från Lassie får du hjälp med preventiva åtgärder genom att du samlar poäng via företagets app. Poängen används sedan för att sänka årspremien. Andra fördelar med Lassie är att självriskperioden är mycket lång, veterinärvårdsbeloppet högt och att det inte är någon övre åldersgräns för veterinärvård. Företaget har ett helhetsperspektiv, vilket gynnar dig som försäkringstecknare. Dessutom är priset konkurrenskraftigt.

Vad ingår?

Det finns 3 olika nivåer av kattförsäkring att välja mellan. Mini är den lägsta nivån, vilken ger ett grundskydd. Mellan ger dig en heltäckande försäkring, men med lägre ersättningsbelopp än Stor. Oavsett vilken nivå du väljer ingår alltid:

 • Rådgivning via FirstVet
 • Valfritt självriskbelopp
 • 365 dagars självriskperiod
 • Ett veterinärvårdsbelopp som inte varierar med ålder
 • Villkor som inte är specifika för ras
 • Ersättning för tandvård och tandsjukdomen FORL/TR
 • Fördelar via Lassies app
 • Trevlig och medgörlig kundtjänst 07-22 alla dagar
PremieFörsäkringsbeloppMR/CTMedicin & RehabTandvård/FORL (TR)
Mini 30 000 kr/år Ingår ej Ingår ej Ingår
Mellan 60 000 kr/år Ingår 6 000 kr Ingår
Stor 150 000 kr/år Ingår 12 000 kr

Ingår

Mini

Att vara helt utan en kattförsäkring kan vara en dålig idé, eftersom det kan bli dyrt om något inträffar. Dessutom minskar det din trygghet. För att slippa detta går det utmärkt att teckna Lassie Mini. Denna försäkring ger ett bra grundläggande skydd för din katt, utan att det kostar för mycket. Ersättningen för veterinärvård uppgår till maximalt 30 000 kr.

Mellan

Om du vill ha en bra avvägning mellan pris och omfattning, bör du titta närmare på Lassie Mellan. Här ingår mycket mer än vad som erbjuds via Mini, men du betalar samtidigt en högre premie. De delar som omfattas är till exempel kejsarsnitt, medicin och av veterinär ordinerat foder. Veterinärvårdsersättningen uppgår till 60 000 kr. Denna kattförsäkring passar förmodligen bra för de flesta. Du kan känna dig trygg under flera olika omständigheter som skulle kunna dyka upp kring ditt husdjur.

Stor

Med försäkring Stor får du en välförsäkrad katt där du inte behöver oroa dig för något. Lassies kattförsärking Stor hamnar dessutom i topp hos Konsumenternas. Försäkringsbeloppet uppgår till hela 150 000 kr och allt från avancerad diagnostik till ordinerat foder ingår. Dessutom är maxbeloppen som betalas ut mycket höga, även sett till konkurrenterna.

Självrisk

Självrisken är den del av veterinärkostnaden som du betalar själv. Denna innehåller alltid en fast och en rörlig del. Om du väljer en högre självrisknivå, kommer du att betala en lägre premie, eftersom försäkringsbolaget inte behöver stå för en lika hög ersättning. Självriskperioden är 365 dagar.

Fast självrisk

1 500 kr eller 3 500 kr

Rörlig självrisk

15 eller 25 %

Tillägg

Det finns en tilläggsförsäkring att teckna via Lassie. Denna är en livförsäkring som gäller om din katt omkommer, försvinner eller blir stulen.

Livförsäkring

Livförsäkringen kan tecknas fram till det att katten fyller 6 år. Från och med det år katten fyller 13, upphör försäkringen att gälla. Beloppet som betalas ut är maximalt 10 000 kr, men du kan endast få upp till det belopp som du betalade för katten när du köpte den. En livförsäkring passar bäst för dyrare och mer ovanliga kattraser.

Rabatt

Den rabatt som går att få kommer via poängen som du samlar in via appen. Poängen omsätts sedan till rabatt på premien. Med appen kan du delta i kurser, övningar och ta del av information och råd som gör dig till en mer medveten kattägare. Detta i sin tur ger dig poäng. Med en ökad kunskap kommer du även att kunna ta bättre hand om ditt husdjur, vilket gynnar både dig och Lassie. Mer kunskap och utbildning ger nämligen i regel färre skador och olyckor!

Sänkning av ersättningsbelopp

Ersättningsbeloppet kommer inte att sänkas på grund av kattens ålder.

Karenstid

Karenstiden är 14 dagar. Detta är lågt, sett till att flera andra försäkringsbolag och –förmedlare har kring 20 dagar.

Läs mer
Ersättningsbelopp
30 000 kr
60 000 kr
150 000 kr
Självrisk rörlig
Välj mellan:
15 %
25 %
Självrisk fast
Välj mellan:
1 500 kr
3 500 kr
Rabatt
Poängbaserad
rabatt
Fullständig recension
fr. 138 kr
Beräkna ditt pris
omdöme 9.4/10
ManyPets Kattförsäkring

ManyPets Kattförsäkring

 • Har ett väldigt högt ersättningsbelopp som alternativ
 • Har 0 kr i självrisk som alternativ
 • Ger ersättning för TR (FORL)

ManyPets Kattförsäkring

En nykomling på den svenska marknaden som tar sig an de största konkurrenterna! ManyPets grundades 2012 och alldeles nyligen tagit sig till Sverige. De strävar efter att ge en omfattande kattförsäkring till marknadens bästa pris, något som de lyckas bra med! Bolaget har prisats i Storbritannien där de först grundades och är idag en av de ledande aktörerna inom djurförsäkring. Vi är förvånade över hur många förmåner ManyPets erbjuder utan att priset springer iväg.

Vad ingår?

Du kan välja mellan tre kattförsäkringar: Bas, Standard eller Premium. ManyPets erbjuder intressanta villkor och förmåner som är nya på marknaden i Sverige, dessa ser likadana ut oavsett vilken försäkring du väljer. Däremot varierar täckningen i övrigt. Täckning mot FORL, en mycket vanlig tandsjukdom, ingår i Standard och Premium vilket är mycket positivt. Fri rådgivning via FirstVet ingår såklart i alla försäkringsnivåer.

Ingår alltid

 • Samma villkor för alla kattraser
 • Självriskperiod på ett helt försäkringsår.
 • Möjligheten att teckna med 0 kr i självrisk.
 • Kan tecknas redan vid 4 veckors ålder.
 • Det finns ingen övre åldersgräns för att teckna Standard och Premium.
 • Enkla och tydliga villkor.
 • 15% rabatt om du tecknar flera katter i samma försäkring.
PremieFörsäkringsbeloppMR/CTMedicin & RehabTandvård/FORL (TR)
Bas 30 000 kr/år Ingår ej Ingår ej Ingår ej
Standard 60 000 kr/år Ingår Medicin ingår
Rehab 6000 kr
Ingår
Premium 140 000 kr/år Ingår Medicin ingår
Rehab 14 000 kr

Ingår

 

Bas
I ManyPets Bas ingår ett grundskydd med veterinärvårdsersättning på upp till 30 000 kr. I övrigt ingår ersättning för dolda fel och avlivning. Det här är ett billigt och grundläggande alternativ för dig som vill ha en låg månadskostnad.

Standard

På mellannivån hittar vi ManyPets Standard. Det här är en väldigt bra försäkring. Den inkluderar FORL och tandvård, MR/CT-röntgen och rehabilitering. Ersättningen höjs till 60 000 kr och den täcker även ordinerat foder upp till 3 000 kr. Ordinerat foder blir snabbt dyrt så det här är en riktigt bra förmån som är unik för ManyPets. Du får till och med ersättning om du står inför en nödsituation där du behöver betala för kattvakt.

Premium

Premiumnivån är till för dig med raskatt som vill ha det där extra skyddet. En så här pass hög nivå saknas hos andra försäkringsbolag. Med ManyPets får du ett ersättningsbelopp som täcker specialiserad vård utan att ha begränsningar för olika raser eller rastypiska åkommor. Ersättningsnivån är på 140 000 kr och du får ta del av alla förmåner ovan samt högre ersättning för ordinerat foder och rehabilitering, 7 000 kr respektive 14 000 kr. I Premium inkluderas även livförsäkring med ett belopp om 70 000 kr. Med marknadens högsta ersättningsbelopp, täckning för FORL och unika förmåner så är det här den mest kompletta försäkringen på marknaden idag

Självrisk

ManyPets har en fast och en rörlig självrisk, som många andra aktörer. Du kan påverka båda alternativen när du tecknar försäkringen. Beroende på om katten är under eller över nio år gammal så gäller olika alternativ. ManyPets är det enda försäkringsbolaget som erbjuder 0 kr i självrisk!

 • Under 9 år 
  Fast 0 kr, 1 500 kr eller 3 000 kr 
  Rörlig 15% eller 25%
 • Över 9 år 
  Fast 1 500 kr eller 3 000 kr 
  Rörlig 25 %

Självriskperioden är på ett helt försärkingsår. Du behöver alltså endast betala självrisken en gång på ett helt försäkringsår, även om du skulle behöva nyttja försäkringen fler gånger.

Tilläggsförsäkringar

Förutom att välja självrisk, livförsäkring och ersättningsnivå så finns det tre tilläggsmöjligheter.

 • Tidigare besvär - Om din katt har haft tidigare problem som den behöver veterinärvård för så kan du få ersättning upp till 7 000 kr förutsatt att din katt har undersökts, behandlats eller medicinerats av veterinär de senaste 2 åren.
 • Pengarna tillbaka - Om du inte nyttjar försäkringen så får du tillbaka 20% av din årliga kostnad. Om din katt är frisk och kry så kan du alltså få tillbaka 20% av hela försäkringskostnaden.

Livförsäkring

Du kan teckna en livförsäkring upp till 7 års ålder och får ersättning beroende på premienivå. Livförsäkringen ger dig ersättning om katten kommer bort, måste avlivas eller bli stulen. Ersättningen baseras på marknadsvärdet. Om din katt kommer bort och blir hittad så täcker försäkringen till och med hittelön på kattens dubbla marknadsvärde.

 • Bas ersätter upp till 7 000 kr

 • Standard ersätter upp till 10 000 kr.

 • Premium ersätter upp till 70 000 kr.

Rabatt

Om du tecknar försäkring hos ManyPets för mer än en katt så får du rabatt på 15 % på årspremien.

Sänkning av ersättningsbelopp

Någon sänkning av ersättningsbeloppet sker inte hos ManyPets. Den ersättningsnivå som du väljer gäller hela kattens livslängd.

Karenstid

Karenstiden ligger på 14 dagar. Det betyder att försäkringen ger ersättning först 14 dagar efter att du tecknat den. Om du däremot byter försäkringsbolag från någon annan till ManyPets så gäller ingen karenstid alls.

Läs mer
Ersättningsbelopp
30 000 kr
60 000 kr
140 000 kr
Självrisk rörlig
Välj mellan:
15 %
25 %
Självrisk fast
0 kr
1 500 kr
3 500 kr
Rabatt
Mängdrabatt 15%
vid flera katter
Fullständig recension
fr. 126 kr
Beräkna ditt pris
omdöme 9.3/10
ICA Kattförsäkring

ICA Kattförsäkring

 • Inte har någon karenstid
 • Samma förmåner oavsett försäkringsbelopp
 • Ger ett omfattande skydd

ICA Kattförsäkring

ICA är ett väletablerat märke och är relativt nytt inom djurförsäkringsbranschen. ICA erbjuder djurförsäkringar till ett bra pris och med bra förmåner. ICA kattförsärking är ett av de billigaste alternativen du kan hitta på marknaden idag och försäkringen kan du köpa redan när din kattunge är sex veckor gammal, ingen övre åldersgräns finns.

Vad ingår?

ICA kattförsäkring erbjuder en enda försäkring men där självrisk och ersättningsbelopp kan bestämmas av kunden. Du väljer försäkringsbelopp på 30 000 kr eller 60 000 kr. Men oavsett vilken nivå man tecknar så ingår samma förmåner i försäkringen. Många andra försäkringar har varierande täckning beroende på försäkringsbelopp men hos ICA får du alltid samma villkor, ett stort plus!

 • Receptbelagd medicin ersätts helt, upp till ersättningsbeloppet.
 • Ersättning utgår för MR/CT-undersökning.
 • Täcker tandsjukdomen TR/FORL om katten varit försäkrad före två års ålder.
 • 1000 kr ersättning vid avlivning/kremering.
 • Dolda fel ingår om katten varit försäkrad innan fyra månaders ålder samt veterinärbesiktigad utan anmärkning mellan 11 och 16 veckors ålder.
 • Viss bettkorrigering ingår.

Självrisk

Vid upprepade veterinärbesök inom 130 dagar betalas endast den fasta självrisken vilket är väldigt förmånligt då upprepade veterinärbesök snabbt blir kostsamt. Du väljer själv nivå på både den fasta och rörliga självrisken. En hög självrisk innebär en lägre månadskostnad, men kan blir dyrt om försäkringen måste nyttjas ofta. Välj därför självrisk med omsorg.

 • Rörlig självrisk på 15 eller 25 %
 • Fast självrisk på 2000 kr eller 3000 kr

Tilläggsförsäkringar

Utöver livförsäkring så finns det inga tilläggsförsäkringar hos ICA. Det är ovanligt med tilläggsförsäkring till katter men om du är i behov av extra försäkring så rekommenderar vi att läsa på om vad andra försäkringsbolag erbjuder.

Livförsäkring

Livförsäkring är den enda tilläggsförsäkringen som du kan välja hos ICA. Den kan tecknas om du redan har ICAs veterinärvårdsförsäkring och om din katt är ID-märkt. Livförsäkringen ger ersättning om din katt avlider eller måste avlivas till följd av sjukdom eller skada. Här utgår två alternativ.

 • Om din katt är en bondkatt, blandras, oregistrerad hos SVERAK och helt utan meriter så kan du försäkra din katt upp till och med 1000 kr.
 • Om din katt är stambokförd och registrerad hos SVERAK kan du försäkra den upp till 10 000 kr.

Observera att du aldrig får högre ersättning än marknadspriset oavsett försäkringsbelopp. När din katt fyller 8 år sänks livförsäkringsbeloppet med 20 % per år fram till dess att din katt blir 13 år då livförsäkringen upphör helt. Livbeloppet sänks aldrig under 1000 kr innan 13 års ålder.

Rabatt

Medlemmar i ICA får bonuspoäng på hela försäkringskostnaden.

Sänkning av ersättningsbelopp

Någon sänkning av ersättning sker aldrig hos ICA. Det är relativt vanligt att ersättningsnivån sänks när katten blir äldre, men hos ICA har du alltid samma ersättningsnivå, förutom på tilläggsvalet livförsäkring.

Karenstid

Vanligtvis föreligger en karenstid om 20 dagar efter det att försäkring har tecknats och innan den kan utnyttjas. Hos ICA finns ingen karenstid och försäkringen går att nyttja från dag ett.

Läs mer
Ersättningsbelopp
Välj mellan:
30 000 kr
60 000 kr
Självrisk rörlig
Välj mellan:
15 %
25 %
Självrisk fast
Välj mellan:
2000 kr
3000 kr
Rabatt
Ica Bonus
Du får bonuspoäng på hela beloppet
Fullständig recension
fr. 154 kr
Beräkna ditt pris
omdöme 9.1/10
Moderna Kattförsäkring

Moderna Kattförsäkring

 • Omfattande försäkring
 • Lång självriskperiod
 • Många valmöjligheter

Moderna Kattförsäkring

Moderna är en populär aktör i försäkringsbranschen och inte minst när det kommer till djurförsäkringar. Moderna försäkringar har ett bra pris på en försäkring som täcker mycket när det kommer till sjukdomar och olycksfall. Ett något högre pris kan ofta resultera i en lägre totalkostnad på sikt, då du får ut mer av din försäkring som kattägare. Moderna erbjuder tre olika försäkringar; enkel, dubbel och trippel. Försäkringen kan du teckna från och med sex veckors ålder och upp till 8 års ålder. 

Vad ingår?

Veterinärbesök inklusive undersökning, vård och behandling ingår om din katt blivit sjuk eller råkat ut för någon olycka. Moderna samarbetar med onlineveterinären FirstVet och besök genom webben eller appen täcks av försäkringen.

PremieErsättningsbeloppMR/CTMedicin & Rehab
Enkel 30 000 kr/per år Ingår ej Ingår ej
Dubbel 60 000 kr/per år 7 000 kr Medicin ingår
Rehab 7 000 kr
Trippel 90 000 kr/per år 15 000 kr Medicin ingår
Rehab 7 000 kr

 

Enkel

Veterinärvårdsförsäkringen enkel omfattar endast behandlingskostnader i samband med olycka och sjukdom med upp till 30 000 kronor. Det här alternativet passar dig med en katt som har låg skadeprofil.

Dubbel

Veterinärvårdsförsäkringen dubbel omfattar förutom behandlingskostnader upp till 60 000 kronor även

 • MR/CT-röntgen
 • Rehabilitering 7 000/år
 • Receptbelagd medicin om hela ersättningsbeloppet
 • Dolda fel
 • Radiojodbehandling för hypertyreos

Trippel

Väljer du Veterinärvårdsförsäkringen trippel så utökas ersättningsbeloppet till 90 000 kronor. Vidare ingår förutom samma förmåner som för dubbel även:

 • Strålning och cellgifter vid cancersjukdom
 • Inackordering på kattpensionat
 • Möjlighet att ytterligare utöka ersättningsbeloppet till 120 000 kronor.

Självrisk

Självrisken, det belopp som du själv betalar för veterinärvårdkostnaden, behöver du endast betala en gång om du behöver nyttja försäkringen igen inom 180 dagar. Beloppet kan du välja själv. Antingen 900, 1800 eller 3600 kronor. Låg självrisk innebär ett högre totalpris och vice versa, välj ett alternativ efter din katts skadeprofil och som passar din ekonomi. Utöver den fasta självrisken tillkommer en rörlig självrisk om 15% eller 25%. 

Tilläggsförsäkringar

Hos moderna kan välja mellan tre olika försäkringar, men olika pris, villkor och förmåner. Utöver det så kan du välja till livförsäkring. Livförsäkringens ersättningsbelopp baseras på inköps- och marknadspris, för meriterade katter, exempelvis utställningskatter, så kan ersättningsnivån höjas. För bondkatter och blandraser utan merit utgår som högst 1000 kr. 

Rabatt

Om du sedan tidigare är kund hos Moderna och har en annan försäkring för MC, bil eller båt så blir du bonuskund vilket innebär rabatterat pris på försäkringar samt självriskreducering. Om katter är yngre än 6 månader när du tecknar försäkringen får du 25 % rabatt på första årspremien.

Sänkning av ersättningsbelopp

En katt försäkrad hos Moderna erhåller sin försäkring samt ersättningsnivå livet ut, ingen sänken sker med ålder, något som är vanligt hos andra försäkringsbolag.

Karenstid

Det är ingen karenstid för katter som är under 14 veckor eller om du har flyttat över försäkringen från ett annat svenskt försäkringbolag till Moderna. Annars finns det en karenstid om 20 dagar när det gäller sjukdom. För olycksfall omfattas katten av försäkringen från och med den dag du tecknar den.

Läs mer
Ersättningsbelopp
30 000 kr
60 000 kr
90 000 kr
Rörlig Självrisk
Välj mellan:
15 %
25 %
Självrisk fast
900
1 800 kr
3 600 kr
Rabatt
Kattunge
25 % innan 6 mån ålder
Fullständig recension
fr. 113 kr
Beräkna ditt pris
omdöme 8.9/10
Svedea Kattförsäkring

Svedea Kattförsäkring

 • Täcker FORL
 • Har samma täckning oavsett premie
 • Bra rabatter

Svedea Kattförsäkring

Svedea har ett stort antal kunder i Sverige inom flera olika försäkringsområden, bland annat kattförsäkringar. Svedea erbjuder en omfattande försäkring till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Oavsett ersättningsnivå så ingår samma omfattande innehåll. Det gör det mycket enkelt att välja försäkringsalternativ.

Vad ingår?

Svedea erbjuder tre olika försäkringsbelopp, 30 000 kr, 60 000 kr eller 90 000 kr. Oavsett maximalt ersättningsbelopp så ingår samma täckning för din försäkring. Svedeas kattförsäkring täcker tandsjukdomen TR (FORL) vilket är ganska sällsynt och väldigt förmånligt. Omkring 60% av alla katter drabbas av denna tandsjukdom och som kattägare till katter med sjukdomen ser vi det som ett stort plus! Försäkringens stora omfattning gör detta alternativ till ett av marknadens mest prisvärd försäkringar.

 • Bettkorrigering
 • TR (FORL)
 • Kastration av medicinska skäl
 • MR/CT-röntgen
 • Dolda fel
 • FirstVet
 • Avlivning/kremering
 • Medicin

Självrisk

Självriskperioden är 130 dagar, du slipper alltså betala den fasta självrisken igen om du nyttjar försäkringen flera gånger inom 130 dagar. Självrisken utgörs av en fast och en rörlig del. Du väljer själv om du vill ha en fast självrisk på 2 000 kr, 2 900 kr eller 4 500 kr och en rörlig på 15% eller 25%. Den rörliga självrisken 

Tilläggsförsäkringar

Valet av tilläggsförsäkringar är som vanlig för katter ganska begränsat. Livförsäkring är den enda tilläggsförsäkringen som Svedea erbjuder. Den kan köpas när katten är minst sex veckor men inte fyllt sex år. I regel ersätter livförsäkringen marknadsvärdet, 1 000 kr för en omeriterad bondkatt/blandras.

Rabatt

Du kan få 20% rabatt på första årets kostnad om din katt försäkras innan 16 månaders ålder. De finns även olika prisreduceringar för dig med flera försäkringar, en så kallad samlingsrabatt. Samlingsrabatten blir större ju fler djur som du försäkrar hos Svedea, upp till hela 20%! Dessutom får du som jobbar som veterinär eller djursjukvårdspersonal 20% rabatt på hela försäkringen!

Sänkning av ersättningsbelopp

Hos Svedea sker ingen sänkning av ersättningsbeloppet till följd av kattens ålder.

Karenstid

Så länge katten är frisk vid köptillfället av försäkringen så börjar den att gälla omgående, både för sjukdomar och olyckor.

Läs mer
Ersättningsbelopp
30 000 kr
60 000 kr
90 000 kr
Självrisk rörlig
Välj mellan:
15 %
25 %
Självrisk fast
1 800 kr
2 700 kr
4 500 kr
Rabatt
Mängdrabatt 10 - 20 %
Juniorrabatt 20 %
Djurvårdspersonal 20 %
Fullständig recension
fr. 128 kr
Beräkna ditt pris

Det är viktigt att komma ihåg att varje katts behov kan variera och därför kan den bästa försäkringen skilja sig åt beroende på din katts specifika behov. Tänk på att överväga din katts hälsa, ålder och ras när du väljer försäkring. Det kan också vara värt att överväga vilka typer av skydd du vill ha, till exempel sjukvård, olycksfall eller livförsäkring. Oavsett vilken försäkring du väljer, så är det viktigt att din katt är försäkrad för att kunna få den bästa möjliga vård vid behov.

Topplista: Bästa Kattförsäkring

1. Bäst i test: Lassie Kattförsäkring

Logotyp bla 200px 5
Lassie Kattförsäkring
Bäst i test
Kostnad 9.8
Täckning 9.7
Kundservice 9.6
Totalt 9.7
Bästa pris
138 kr

Lassie försäkring är en ny försäkringsförmedlare på den svenska marknaden. Det som utmärker företaget är idén om att djurskador överlag går att förebygga. Idag är det dock inte något annat försäkringsbolag som arbetar utifrån den idén, vilket gör Lassie unikt. Med en kattförsäkring från Lassie får du hjälp med preventiva åtgärder genom att du samlar poäng via företagets app. Poängen används sedan för att sänka årspremien. Andra fördelar med Lassie är att självriskperioden är mycket lång, veterinärvårdsbeloppet högt och att det inte är någon övre åldersgräns för veterinärvård. Företaget har ett helhetsperspektiv, vilket gynnar dig som försäkringstecknare. Dessutom är priset konkurrenskraftigt.

Vad ingår?

Det finns 3 olika nivåer av kattförsäkring att välja mellan. Mini är den lägsta nivån, vilken ger ett grundskydd. Mellan ger dig en heltäckande försäkring, men med lägre ersättningsbelopp än Stor. Oavsett vilken nivå du väljer ingår alltid:

 • Rådgivning via FirstVet
 • Valfritt självriskbelopp
 • 365 dagars självriskperiod
 • Ett veterinärvårdsbelopp som inte varierar med ålder
 • Villkor som inte är specifika för ras
 • Ersättning för tandvård och tandsjukdomen FORL/TR
 • Fördelar via Lassies app
 • Trevlig och medgörlig kundtjänst 07-22 alla dagar
PremieFörsäkringsbeloppMR/CTMedicin & RehabTandvård/FORL (TR)
Mini 30 000 kr/år Ingår ej Ingår ej Ingår
Mellan 60 000 kr/år Ingår 6 000 kr Ingår
Stor 150 000 kr/år Ingår 12 000 kr

Ingår

Mini

Att vara helt utan en kattförsäkring kan vara en dålig idé, eftersom det kan bli dyrt om något inträffar. Dessutom minskar det din trygghet. För att slippa detta går det utmärkt att teckna Lassie Mini. Denna försäkring ger ett bra grundläggande skydd för din katt, utan att det kostar för mycket. Ersättningen för veterinärvård uppgår till maximalt 30 000 kr.

Mellan

Om du vill ha en bra avvägning mellan pris och omfattning, bör du titta närmare på Lassie Mellan. Här ingår mycket mer än vad som erbjuds via Mini, men du betalar samtidigt en högre premie. De delar som omfattas är till exempel kejsarsnitt, medicin och av veterinär ordinerat foder. Veterinärvårdsersättningen uppgår till 60 000 kr. Denna kattförsäkring passar förmodligen bra för de flesta. Du kan känna dig trygg under flera olika omständigheter som skulle kunna dyka upp kring ditt husdjur.

Stor

Med försäkring Stor får du en välförsäkrad katt där du inte behöver oroa dig för något. Lassies kattförsärking Stor hamnar dessutom i topp hos Konsumenternas. Försäkringsbeloppet uppgår till hela 150 000 kr och allt från avancerad diagnostik till ordinerat foder ingår. Dessutom är maxbeloppen som betalas ut mycket höga, även sett till konkurrenterna.

Självrisk

Självrisken är den del av veterinärkostnaden som du betalar själv. Denna innehåller alltid en fast och en rörlig del. Om du väljer en högre självrisknivå, kommer du att betala en lägre premie, eftersom försäkringsbolaget inte behöver stå för en lika hög ersättning. Självriskperioden är 365 dagar.

Fast självrisk

1 500 kr eller 3 500 kr

Rörlig självrisk

15 eller 25 %

Tillägg

Det finns en tilläggsförsäkring att teckna via Lassie. Denna är en livförsäkring som gäller om din katt omkommer, försvinner eller blir stulen.

Livförsäkring

Livförsäkringen kan tecknas fram till det att katten fyller 6 år. Från och med det år katten fyller 13, upphör försäkringen att gälla. Beloppet som betalas ut är maximalt 10 000 kr, men du kan endast få upp till det belopp som du betalade för katten när du köpte den. En livförsäkring passar bäst för dyrare och mer ovanliga kattraser.

Rabatt

Den rabatt som går att få kommer via poängen som du samlar in via appen. Poängen omsätts sedan till rabatt på premien. Med appen kan du delta i kurser, övningar och ta del av information och råd som gör dig till en mer medveten kattägare. Detta i sin tur ger dig poäng. Med en ökad kunskap kommer du även att kunna ta bättre hand om ditt husdjur, vilket gynnar både dig och Lassie. Mer kunskap och utbildning ger nämligen i regel färre skador och olyckor!

Sänkning av ersättningsbelopp

Ersättningsbeloppet kommer inte att sänkas på grund av kattens ålder.

Karenstid

Karenstiden är 14 dagar. Detta är lågt, sett till att flera andra försäkringsbolag och –förmedlare har kring 20 dagar.

Fördelar

 • Hög veterinärvårdsbelopp
 • Ingen övre åldersgräns för veterinärvård
 • Förebyggande åtgärder genom poängsystem
 • 365 dagars självriskperiod
 • Konkurrenskraftigt pris

Nackdelar

 • Behöver samla poäng för rabatt
 • Livförsäkring endast till 6 års ålder

2. Bästa valuta: ManyPets Kattförsäkring

manypetslogo3
ManyPets Kattförsäkring
Kostnad 9.7
Täckning 9.2
Kundservice 9.3
Totalt 9.4
Bästa pris
126 kr

En nykomling på den svenska marknaden som tar sig an de största konkurrenterna! ManyPets grundades 2012 och alldeles nyligen tagit sig till Sverige. De strävar efter att ge en omfattande kattförsäkring till marknadens bästa pris, något som de lyckas bra med! Bolaget har prisats i Storbritannien där de först grundades och är idag en av de ledande aktörerna inom djurförsäkring. Vi är förvånade över hur många förmåner ManyPets erbjuder utan att priset springer iväg.

Vad ingår?

Du kan välja mellan tre kattförsäkringar: Bas, Standard eller Premium. ManyPets erbjuder intressanta villkor och förmåner som är nya på marknaden i Sverige, dessa ser likadana ut oavsett vilken försäkring du väljer. Däremot varierar täckningen i övrigt. Täckning mot FORL, en mycket vanlig tandsjukdom, ingår i Standard och Premium vilket är mycket positivt. Fri rådgivning via FirstVet ingår såklart i alla försäkringsnivåer.

Ingår alltid

 • Samma villkor för alla kattraser
 • Självriskperiod på ett helt försäkringsår.
 • Möjligheten att teckna med 0 kr i självrisk.
 • Kan tecknas redan vid 4 veckors ålder.
 • Det finns ingen övre åldersgräns för att teckna Standard och Premium.
 • Enkla och tydliga villkor.
 • 15% rabatt om du tecknar flera katter i samma försäkring.
PremieFörsäkringsbeloppMR/CTMedicin & RehabTandvård/FORL (TR)
Bas 30 000 kr/år Ingår ej Ingår ej Ingår ej
Standard 60 000 kr/år Ingår Medicin ingår
Rehab 6000 kr
Ingår
Premium 140 000 kr/år Ingår Medicin ingår
Rehab 14 000 kr

Ingår

 

Bas
I ManyPets Bas ingår ett grundskydd med veterinärvårdsersättning på upp till 30 000 kr. I övrigt ingår ersättning för dolda fel och avlivning. Det här är ett billigt och grundläggande alternativ för dig som vill ha en låg månadskostnad.

Standard

På mellannivån hittar vi ManyPets Standard. Det här är en väldigt bra försäkring. Den inkluderar FORL och tandvård, MR/CT-röntgen och rehabilitering. Ersättningen höjs till 60 000 kr och den täcker även ordinerat foder upp till 3 000 kr. Ordinerat foder blir snabbt dyrt så det här är en riktigt bra förmån som är unik för ManyPets. Du får till och med ersättning om du står inför en nödsituation där du behöver betala för kattvakt.

Premium

Premiumnivån är till för dig med raskatt som vill ha det där extra skyddet. En så här pass hög nivå saknas hos andra försäkringsbolag. Med ManyPets får du ett ersättningsbelopp som täcker specialiserad vård utan att ha begränsningar för olika raser eller rastypiska åkommor. Ersättningsnivån är på 140 000 kr och du får ta del av alla förmåner ovan samt högre ersättning för ordinerat foder och rehabilitering, 7 000 kr respektive 14 000 kr. I Premium inkluderas även livförsäkring med ett belopp om 70 000 kr. Med marknadens högsta ersättningsbelopp, täckning för FORL och unika förmåner så är det här den mest kompletta försäkringen på marknaden idag

Självrisk

ManyPets har en fast och en rörlig självrisk, som många andra aktörer. Du kan påverka båda alternativen när du tecknar försäkringen. Beroende på om katten är under eller över nio år gammal så gäller olika alternativ. ManyPets är det enda försäkringsbolaget som erbjuder 0 kr i självrisk!

 • Under 9 år 
  Fast 0 kr, 1 500 kr eller 3 000 kr 
  Rörlig 15% eller 25%
 • Över 9 år 
  Fast 1 500 kr eller 3 000 kr 
  Rörlig 25 %

Självriskperioden är på ett helt försärkingsår. Du behöver alltså endast betala självrisken en gång på ett helt försäkringsår, även om du skulle behöva nyttja försäkringen fler gånger.

Tilläggsförsäkringar

Förutom att välja självrisk, livförsäkring och ersättningsnivå så finns det tre tilläggsmöjligheter.

 • Tidigare besvär - Om din katt har haft tidigare problem som den behöver veterinärvård för så kan du få ersättning upp till 7 000 kr förutsatt att din katt har undersökts, behandlats eller medicinerats av veterinär de senaste 2 åren.
 • Pengarna tillbaka - Om du inte nyttjar försäkringen så får du tillbaka 20% av din årliga kostnad. Om din katt är frisk och kry så kan du alltså få tillbaka 20% av hela försäkringskostnaden.

Livförsäkring

Du kan teckna en livförsäkring upp till 7 års ålder och får ersättning beroende på premienivå. Livförsäkringen ger dig ersättning om katten kommer bort, måste avlivas eller bli stulen. Ersättningen baseras på marknadsvärdet. Om din katt kommer bort och blir hittad så täcker försäkringen till och med hittelön på kattens dubbla marknadsvärde.

 • Bas ersätter upp till 7 000 kr

 • Standard ersätter upp till 10 000 kr.

 • Premium ersätter upp till 70 000 kr.

Rabatt

Om du tecknar försäkring hos ManyPets för mer än en katt så får du rabatt på 15 % på årspremien.

Sänkning av ersättningsbelopp

Någon sänkning av ersättningsbeloppet sker inte hos ManyPets. Den ersättningsnivå som du väljer gäller hela kattens livslängd.

Karenstid

Karenstiden ligger på 14 dagar. Det betyder att försäkringen ger ersättning först 14 dagar efter att du tecknat den. Om du däremot byter försäkringsbolag från någon annan till ManyPets så gäller ingen karenstid alls.

Fördelar

 • Omfattande försäkring till bra pris
 • Differentierade försäkringsalternativ (Bas, Standard, Premium)
 • Samma villkor för alla kattraser
 • Möjlighet att teckna med 0 kr i självrisk
 • Täckning för vanlig tandsjukdom (FORL)

Nackdelar

 • Karenstid på 14 dagar
 • Ingen MR/CT eller Medicin & Rehab i Bas försäkring

3. Bästa billiga: ICA Kattförsäkring

Ica kattfoersaekring2
ICA Kattförsäkring
Kostnad 9
Täckning 9.3
Kundservice 9.6
Totalt 9.3
Bästa pris
154 kr

ICA är ett väletablerat märke och är relativt nytt inom djurförsäkringsbranschen. ICA erbjuder djurförsäkringar till ett bra pris och med bra förmåner. ICA kattförsärking är ett av de billigaste alternativen du kan hitta på marknaden idag och försäkringen kan du köpa redan när din kattunge är sex veckor gammal, ingen övre åldersgräns finns.

Vad ingår?

ICA kattförsäkring erbjuder en enda försäkring men där självrisk och ersättningsbelopp kan bestämmas av kunden. Du väljer försäkringsbelopp på 30 000 kr eller 60 000 kr. Men oavsett vilken nivå man tecknar så ingår samma förmåner i försäkringen. Många andra försäkringar har varierande täckning beroende på försäkringsbelopp men hos ICA får du alltid samma villkor, ett stort plus!

 • Receptbelagd medicin ersätts helt, upp till ersättningsbeloppet.
 • Ersättning utgår för MR/CT-undersökning.
 • Täcker tandsjukdomen TR/FORL om katten varit försäkrad före två års ålder.
 • 1000 kr ersättning vid avlivning/kremering.
 • Dolda fel ingår om katten varit försäkrad innan fyra månaders ålder samt veterinärbesiktigad utan anmärkning mellan 11 och 16 veckors ålder.
 • Viss bettkorrigering ingår.

Självrisk

Vid upprepade veterinärbesök inom 130 dagar betalas endast den fasta självrisken vilket är väldigt förmånligt då upprepade veterinärbesök snabbt blir kostsamt. Du väljer själv nivå på både den fasta och rörliga självrisken. En hög självrisk innebär en lägre månadskostnad, men kan blir dyrt om försäkringen måste nyttjas ofta. Välj därför självrisk med omsorg.

 • Rörlig självrisk på 15 eller 25 %
 • Fast självrisk på 2000 kr eller 3000 kr

Tilläggsförsäkringar

Utöver livförsäkring så finns det inga tilläggsförsäkringar hos ICA. Det är ovanligt med tilläggsförsäkring till katter men om du är i behov av extra försäkring så rekommenderar vi att läsa på om vad andra försäkringsbolag erbjuder.

Livförsäkring

Livförsäkring är den enda tilläggsförsäkringen som du kan välja hos ICA. Den kan tecknas om du redan har ICAs veterinärvårdsförsäkring och om din katt är ID-märkt. Livförsäkringen ger ersättning om din katt avlider eller måste avlivas till följd av sjukdom eller skada. Här utgår två alternativ.

 • Om din katt är en bondkatt, blandras, oregistrerad hos SVERAK och helt utan meriter så kan du försäkra din katt upp till och med 1000 kr.
 • Om din katt är stambokförd och registrerad hos SVERAK kan du försäkra den upp till 10 000 kr.

Observera att du aldrig får högre ersättning än marknadspriset oavsett försäkringsbelopp. När din katt fyller 8 år sänks livförsäkringsbeloppet med 20 % per år fram till dess att din katt blir 13 år då livförsäkringen upphör helt. Livbeloppet sänks aldrig under 1000 kr innan 13 års ålder.

Rabatt

Medlemmar i ICA får bonuspoäng på hela försäkringskostnaden.

Sänkning av ersättningsbelopp

Någon sänkning av ersättning sker aldrig hos ICA. Det är relativt vanligt att ersättningsnivån sänks när katten blir äldre, men hos ICA har du alltid samma ersättningsnivå, förutom på tilläggsvalet livförsäkring.

Karenstid

Vanligtvis föreligger en karenstid om 20 dagar efter det att försäkring har tecknats och innan den kan utnyttjas. Hos ICA finns ingen karenstid och försäkringen går att nyttja från dag ett.

Fördelar

 • Billig jämfört med andra alternativ.
 • Ingen övre åldersgräns för att teckna försäkring.
 • Alla förmåner ingår oavsett försäkringsbelopp.
 • Endast fast självrisk vid upprepade besök inom 130 dagar.
 • Ingen karenstid efter teckning av försäkring.

Nackdelar

 • Inga tilläggsförsäkringar förutom livförsäkring.
 • Livförsäkringsbeloppet sänks efter kattens 8:e år.

4. Bästa sjukvårdsval: Moderna Kattförsäkring

Moderna kattfoersaekring2
Moderna Kattförsäkring
Kostnad 9.1
Täckning 8.9
Kundservice 9.3
Totalt 9.1
Bästa pris
113 kr

Moderna är en populär aktör i försäkringsbranschen och inte minst när det kommer till djurförsäkringar. Moderna försäkringar har ett bra pris på en försäkring som täcker mycket när det kommer till sjukdomar och olycksfall. Ett något högre pris kan ofta resultera i en lägre totalkostnad på sikt, då du får ut mer av din försäkring som kattägare. Moderna erbjuder tre olika försäkringar; enkel, dubbel och trippel. Försäkringen kan du teckna från och med sex veckors ålder och upp till 8 års ålder. 

Vad ingår?

Veterinärbesök inklusive undersökning, vård och behandling ingår om din katt blivit sjuk eller råkat ut för någon olycka. Moderna samarbetar med onlineveterinären FirstVet och besök genom webben eller appen täcks av försäkringen.

PremieErsättningsbeloppMR/CTMedicin & Rehab
Enkel 30 000 kr/per år Ingår ej Ingår ej
Dubbel 60 000 kr/per år 7 000 kr Medicin ingår
Rehab 7 000 kr
Trippel 90 000 kr/per år 15 000 kr Medicin ingår
Rehab 7 000 kr

 

Enkel

Veterinärvårdsförsäkringen enkel omfattar endast behandlingskostnader i samband med olycka och sjukdom med upp till 30 000 kronor. Det här alternativet passar dig med en katt som har låg skadeprofil.

Dubbel

Veterinärvårdsförsäkringen dubbel omfattar förutom behandlingskostnader upp till 60 000 kronor även

 • MR/CT-röntgen
 • Rehabilitering 7 000/år
 • Receptbelagd medicin om hela ersättningsbeloppet
 • Dolda fel
 • Radiojodbehandling för hypertyreos

Trippel

Väljer du Veterinärvårdsförsäkringen trippel så utökas ersättningsbeloppet till 90 000 kronor. Vidare ingår förutom samma förmåner som för dubbel även:

 • Strålning och cellgifter vid cancersjukdom
 • Inackordering på kattpensionat
 • Möjlighet att ytterligare utöka ersättningsbeloppet till 120 000 kronor.

Självrisk

Självrisken, det belopp som du själv betalar för veterinärvårdkostnaden, behöver du endast betala en gång om du behöver nyttja försäkringen igen inom 180 dagar. Beloppet kan du välja själv. Antingen 900, 1800 eller 3600 kronor. Låg självrisk innebär ett högre totalpris och vice versa, välj ett alternativ efter din katts skadeprofil och som passar din ekonomi. Utöver den fasta självrisken tillkommer en rörlig självrisk om 15% eller 25%. 

Tilläggsförsäkringar

Hos moderna kan välja mellan tre olika försäkringar, men olika pris, villkor och förmåner. Utöver det så kan du välja till livförsäkring. Livförsäkringens ersättningsbelopp baseras på inköps- och marknadspris, för meriterade katter, exempelvis utställningskatter, så kan ersättningsnivån höjas. För bondkatter och blandraser utan merit utgår som högst 1000 kr. 

Rabatt

Om du sedan tidigare är kund hos Moderna och har en annan försäkring för MC, bil eller båt så blir du bonuskund vilket innebär rabatterat pris på försäkringar samt självriskreducering. Om katter är yngre än 6 månader när du tecknar försäkringen får du 25 % rabatt på första årspremien.

Sänkning av ersättningsbelopp

En katt försäkrad hos Moderna erhåller sin försäkring samt ersättningsnivå livet ut, ingen sänken sker med ålder, något som är vanligt hos andra försäkringsbolag.

Karenstid

Det är ingen karenstid för katter som är under 14 veckor eller om du har flyttat över försäkringen från ett annat svenskt försäkringbolag till Moderna. Annars finns det en karenstid om 20 dagar när det gäller sjukdom. För olycksfall omfattas katten av försäkringen från och med den dag du tecknar den.

Fördelar

 • Bra pris för täckning av många sjukdomar
 • Spännande samarbete med onlineveterinären FirstVet
 • Ersättning för dolda fel och radiojodbehandling
 • Inget sänkning av ersättningsbelopp med åldern
 • Utökad försäkring inkluderar strålning och cellgifter

Nackdelar

 • Lite högre pris jämfört med andra aktörer
 • Enkel försäkring omfattar endast behandlingskostnader

5. Bästa flexibilitet: Svedea Kattförsäkring

svedea
Svedea Kattförsäkring
Kostnad 8.7
Täckning 9.3
Kundservice 8.7
Totalt 8.9
Bästa pris
128 kr

Svedea har ett stort antal kunder i Sverige inom flera olika försäkringsområden, bland annat kattförsäkringar. Svedea erbjuder en omfattande försäkring till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Oavsett ersättningsnivå så ingår samma omfattande innehåll. Det gör det mycket enkelt att välja försäkringsalternativ.

Vad ingår?

Svedea erbjuder tre olika försäkringsbelopp, 30 000 kr, 60 000 kr eller 90 000 kr. Oavsett maximalt ersättningsbelopp så ingår samma täckning för din försäkring. Svedeas kattförsäkring täcker tandsjukdomen TR (FORL) vilket är ganska sällsynt och väldigt förmånligt. Omkring 60% av alla katter drabbas av denna tandsjukdom och som kattägare till katter med sjukdomen ser vi det som ett stort plus! Försäkringens stora omfattning gör detta alternativ till ett av marknadens mest prisvärd försäkringar.

 • Bettkorrigering
 • TR (FORL)
 • Kastration av medicinska skäl
 • MR/CT-röntgen
 • Dolda fel
 • FirstVet
 • Avlivning/kremering
 • Medicin

Självrisk

Självriskperioden är 130 dagar, du slipper alltså betala den fasta självrisken igen om du nyttjar försäkringen flera gånger inom 130 dagar. Självrisken utgörs av en fast och en rörlig del. Du väljer själv om du vill ha en fast självrisk på 2 000 kr, 2 900 kr eller 4 500 kr och en rörlig på 15% eller 25%. Den rörliga självrisken 

Tilläggsförsäkringar

Valet av tilläggsförsäkringar är som vanlig för katter ganska begränsat. Livförsäkring är den enda tilläggsförsäkringen som Svedea erbjuder. Den kan köpas när katten är minst sex veckor men inte fyllt sex år. I regel ersätter livförsäkringen marknadsvärdet, 1 000 kr för en omeriterad bondkatt/blandras.

Rabatt

Du kan få 20% rabatt på första årets kostnad om din katt försäkras innan 16 månaders ålder. De finns även olika prisreduceringar för dig med flera försäkringar, en så kallad samlingsrabatt. Samlingsrabatten blir större ju fler djur som du försäkrar hos Svedea, upp till hela 20%! Dessutom får du som jobbar som veterinär eller djursjukvårdspersonal 20% rabatt på hela försäkringen!

Sänkning av ersättningsbelopp

Hos Svedea sker ingen sänkning av ersättningsbeloppet till följd av kattens ålder.

Karenstid

Så länge katten är frisk vid köptillfället av försäkringen så börjar den att gälla omgående, både för sjukdomar och olyckor.

Fördelar

 • Omfattande täckning för alla försäkringsbelopp.
 • Täcker tandsjukdomen TR (FORL).
 • Självriskperioden är 130 dagar.
 • 20% rabatt för unga katter och samlingsrabatt.
 • Ingen sänkning av ersättningsbelopp vid ålder.

Nackdelar

 • Få tilläggsförsäkringar att välja på.
 • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter.

Så väljer du bäst försäkring

Följande punkter är bra att ha koll på när du tecknar en försäkring. Det är viktigt att kunna ta ett informerat beslut så du får bästa tänkbara försäkring för just dina förutsättningar och den täckning som din katt behöver.

 • 1. Försäkringsbelopp

  Det försäkringsbelopp du väljer avgör hur mycket du kan få ut av försäkringen om något skulle hända. Ersättningen räknas årsvis och ligger mellan 20 000 kr och 140 000 kr beroende på försäkringspremie och försäkringsbolag. Om du uppnår ditt valda ersättningsbelopp så kommer försäkringen inte att täcka om något ytterligare händer under året. Det är därför viktigt att tänka på vilken skaderisk just din katt har, till exempel om du ägnar dig åt vissa mer riskfyllda aktiviteter eller om din katts ras har särskilda risksjukdomar. Vissa försäkringsbolag sänker sitt ersättningsbelopp när katten blir äldre, läs därför villkoren noga eller välj ett bolag som inte sänker ersättningen alls. Kom också ihåg att ersättningsbeloppet endast betalas ut om behandling och undersökning sker av legitimerad veterinär. 

  Högst försäkringsbelopp har Lassie
 • 2. Självrisk

  Självrisken är den del som du står för själv. Självrisken delas in i fast och rörlig självrisk. Ju lägre självrisk du väljer desto dyrare blir kostnaden på försäkringspremien. Den fast självrisken är ett fastställt belopp (t.ex. 2 000 kronor) och den rörliga självrisken är en procent-sats (t.ex. 15 %). Om totalkostnaden för en behandling går på 10 000 kr och du har en försäkringspremie med 2 000 kr i fast självrisk och 15 % i rörlig självrisk så betalar du 2 000 kr (fast självrisk) + 1 200 kr (rörlig självrisk) = 3 200 kr och försäkringsbolaget står för resterande 6 800 kr. 

  Lägst självrisk har Many Pets
 • 3. Självriskperiod

  Självriskperioden är de antal dagar som självrisken "gäller". Självriskperioden ligger på mellan 120 och 365 dagar beroende på försäkringsbolag. Om du nyttjar försäkringen och betalar självrisk så behöver du inte betala den fasta självrisken igen om du skulle behöva använda dig av försäkringen inom självriskperioden. Oavsett hur många återbesök du har till veterinären så behöver du endast betala den fasta självrisken en gång under självriskperioden. 

  Längst självriskperiod har Many Pets
 • 4. Karenstid

  Det är vanligt att försäkringsbolag har en så kallad karenstid på mellan 14 och 20 dagar när du tecknar en ny försäkring. Under den här perioden så kan du inte få någon ersättning. Först när karenstiden löpt ut så börjar försäkringen att gälla. Det är för att förhindra att man tecknar och får ersättning från försäkringen efter att en skada har skett. 

  Bäst karenstid har Ica Kattförsäkring
 • 5. MR/CT-röntgen

  Datortomografi (CT) och magnetresonans (MR) används om din katt får en invärtes åkomma eller skada. Dessa undersökningar kan kosta mer än 10 000 kr för ett enda behandlingstillfälle. Det är därför viktigt att MR/CT-röntgen är inkluderat i din försäkring. Det är inte sällsynt med olika invärtes åkommor som mag- och tarmbesvär hos katter. Ersättningsbeloppet för röntgen varierar mellan premier och bolag. 

  Bäst täckning för MR/CT-töngen har Moderna Kattförsäkring
 • 6. Medicin

  Ersättning för medicin utgår inte alltid. Vissa försäkringsbolag kräver en dyrare premie för detta så kolla noga upp vad som gäller innan du tecknar. Ersättning för medicin är väldigt bra då det snabbt blir dyrt om du behöver medicin vid en behandling som pågår länge. Ett villkor är ofta att medicinen ska vara ordinerad av veterinär. 

  Bäst ersättning för medicin har Ica Kattförsäkring
 • 7. Dolda fel 

  Dolda fel är de sjukdomar eller defekter som funnits innan köp men som varit okända för dig. Det kan bero på att de inte uppkommit vid undersökning eller för att information från säljare till köpare varit otillräcklig. Det finns flera försäkringar som täcker kostnaderna för dolda fel. Det finns också separata dolda fel-försäkringar som är till för dig som kattuppfödare. 

  Bäst villkor för dolda fel har Moderna Kattförsäkring
 • 8. Rehabilitering

  Ungefär hälften av alla kattförsäkringar inkluderar rehabilitering. Rehabilitering efter en operation kan bli dyr om den pågår länge. Och katten kanske inte blir helt frisk om den inte rehabiliteras på rätt sätt så det är bra att ha rehabilitering i försäkringen. Rehabilitering ska vara ordinerad av veterinär för att ersättas. 

  Försäkring som inkluderar rehabilitering är Many Pets
 • 9. Ålder

  Vissa försäkringsbolag tecknar inte försäkringar på äldre katter. Det beror på att äldre katter har en högre skaderisk, samma anledning som ersättningsnivån ibland sänks vid högre ålder. De flesta kattförsäkringsbolag godkänner dock äldre katter.  

  Bäst åldersvillkor har Many Pets
 • 10. Försäkringspremie

  Priset skiljer mycket mellan olika kattförsäkringsbolag. Ersättning- och självrisknivå påverkar priset, likaså kattras, var du bor och kattens ålder. Det är därför svårt att säga på förhand exakt vad en försäkring kommer att kosta. Det är väldigt individuellt. 

  Försäkring med bäst pris sett till ersättningar har Many Pets
 • 11. Livförsäkring

  Livförsäkringen täcker avlivning om katten råkar ut för en olycka eller sjukdom. Det är en vanlig tilläggsförsäkring men ingår också ofta i grundersättningen. Det är inte alla kattraser som omfattas av livförsäkringen så läs villkoren noga. 

  Bäst livförsäkring har Moderna Kattförsäkringar
 • 12. Tilläggsförsäkringar

  Vilka tilläggsförsäkringar som erbjuds varierar med försäkringsbolag. Det kan till exempel vara extra ersättning för medicin, utökat skydd för utställningskatt eller mot sjukdomen TR (FORL). Tilläggsförsäkringar är nästan bara aktuella för dig som har en dyr kattras eller en katt med särskilda riskfaktorer.
 • 13. Rabatter

  Många försäkringsbolag erbjuder olika typer av rabatter. Vanligast är kattunge-rabatten, du får rabatt på försäkringen om du tecknar den när katten är under 4 månader. Rabatten kan vara så hög som 40 % och gäller oftast under första året. En annan rabatt är mängdrabatt som gäller om du tecknar flera djur samtidigt. Rabatterna är en trevlig bonus men på lång sikt påverkas i priset nämnvärt.

Högst kundnöjdhet

Folksam har uppmätt högst nöjdhet bland kunderna, de fick 72.8 i Kvalitetsindex 2018. Övriga bolag fick också höga poäng på omkring 70 och det är värt att notera att vissa bolag inte var med i mätningen, till exempel nykomlingarna Many Pets och Lassie.

Högst ersättningsbelopp

Om du vill ha det högsta ersättningsbeloppet per år så är det Lassie som gäller, deras premie Stor har en ersättningsnivå på 150 000 kronor. Many Pets ligger tvåa på 140 000 kronor.

Bäst självrisk

En bra självrisk ska både vara låg och kosta lite. Självriskperioden ska också vara lång. Men det finns ingen försäkring som erbjuder en kombination av alla tre, men Many Pets vinner i flest kategorier. De har 0 kr i självrisk som alternativ och 365 dagar som självriskperiod.

Lägst pris

Many Pets och Moderna brukar erbjuda lägst pris. Det beror helt på vilka val du gör och vilken katt som försäkras.

kattforsakring info

Vanliga frågor om kattförsäkring

Behövs en kattförsäkring?

Ja, du behöver en försäkring om du bryr dig om din katt och din ekonomi. Utan försäkring blir besök till veterinären snabbt dyra. Även billiga försäkringar med låga ersättningsbelopp duger gott. Att plötsligt behöva lägga ut 30 000 kr är inte roligt. Vanliga ingrepp som att behandla urinsten kan kosta en bra bit över 10 000 kr så en försäkring lönar sig ganska snabbt.

Hur fungerar en kattförsäkring?

Det är väldigt lätt! Du behöver sällan göra något själv, inte ens kontakta försäkringsbolaget. När du besöker veterinären så kontaktar de försäkringsbolaget i de fall ersättning är aktuellt och det enda du behöver göra är att betala självrisken. Det är väldigt bra att vara införstådd med när du kan få ersättning och om du är osäker så ska du kontakta ditt försäkringsbolag innan en behandling börjar, annars kan det bli dyrt!

Vad kostar en kattförsäkring?

Generellt kostar det mellan 70 kr och 300 kr i månaden att ha kattförsäkring. Hur mycket du betalar exakt för din försäkring beror på olika faktorer. Framför allt är det dessa aspekter som försäkringsbolagen tar med i beräkningen:

 • Ålder på katten, en äldre katt är dyrare att försäkra.
 • Kattens ras, vissa raser kostar mer och olika raser kan få olika försäkringsskydd.
 • Valbara alternativ. Många bolag gör det möjligt för dig att påverka saker som självrisk, ersättningsnivå och mer eller mindre omfattande försäkringspremier.

 Olika bolag har också olika prissättning. Det är stora skillnader på försäkringsskydd och kostnad mellan olika försäkringsbolag.

Vem kan teckna kattförsäkring?

Du måste äga katten eller vara så kallad fodervärd. Bolagens villkor kan variera så vid speciafall råder vi dig att kontakta bolaget i fråga direkt.

Varför varierar priset mellan olika raser?

Sjukdomar och skador förekommer i varierande utsträckning hos olika kattraser. Detta innebär att en viss kattras tenderar att kosta försäkringsbolaget mer än andra, därför varierar också premiekostnaden. Det kan också förekomma att vissa sjukdomar helt enkelt inte täcks av försäkringen eller att vissa kattraser är undantagna försäkringens omfattning.

Det finns försäkringsbolag som försäkrar alla katter, så var inte orolig för att inte hitta rätt, men om du har en exklusiv ras så kan du behöva betala mer.

Vad är TR/FORL?

Tandsjukdomen tooth resorption eller feline odontoclastic resorptive lesions som den tidigare hette omnämns ofta när det kommer till katt försäkringar. Det är en tandsjukdom som kan drabba katter och som varit undantagen vissa försäkringar. Idag täcks sjukdomen vanligen eller så finns vissa begränsningar där du ändå får viss hjälp.

Tandsjukdomen är vanligast hos äldre katter och raskatter men den är en så pass vanlig sjukdom att du vill se till att din försäkring ger dig ersättningar för den.

Behöver jag en kattförsäkring?

En försäkrad katt kan få mycket bättre vård om olyckan skulle vara framme. De flesta av oss skulle ha svårt att betala 10 000-tals kronor i veterinärkostnader om katten skulle bli sjuk eller skadad. Det lönar sig därför att försäkra en helt vanlig bondkatt. För om något händer så kan det snabbt bli dyrt, och många katter råkar förr eller senare ut för något. En raskatt som har ett högt inköpspris är ännu viktigare att försäkra, det är ju en stor trygghet att få den hjälp du behöver och om oturen skulle vara maximal så kan du få tillbaka pengar genom livförsäkring.

Även den billigaste försäkringen är till stor nytta. För under 200 kr i månaden så får du ett tillräcklig bra skydd för att känna dig säker och lugn.

Hur dyrt kan det bli utan försäkring?

Hur mycket kan det kosta egentligen? Vissa av oss tänker att om jag lägger undan premie-kostnaden så kan jag ju betala om det händer något, annars så har jag pengarna kvar. Ja i vissa fall så klarar katter ett helt liv utan att behöva träffa veterinären. Agria visar ett exempel på deras hemsida för kostnaden med respektive utan försäkring. Om du katt sväljer ett föremål som måste opereras ut så kan det kosta upp emot 30 000 kronor eller mer! Med en försäkring på runt 3 000 i fast självrisk och 15 % i rörlig självrisk så betalar du istället ungefär 7 000 kr. Ett ormbett kan resultera i kostnader på runt 10 000 kronor och vård för sår eller mindre skador kan gå på flera tusen.

Du sparar därmed in många års försäkringskostnader vid endast ett olycksfall. Vi rekommenderar varmt att teckna en kattförsäkring.

Vad kostar en kattförsäkring?

Det finns flera faktorer som påverkar en kattförsäkrings kostnad. Framför allt är det följande punkter som avgör priset.

 • Kattras - Vissa kattraser kostar mer än andra, det beror på att de har en annan sjukdomsbild än andra raser.
 • Ålder - Åldern spelar roll, en äldre katt blir lättare sjuk och kostar oftast mer att försäkra.
 • Dina val - Nivå på ersättning, självrisk, ev. tilläggsförsäkringar spelar alla in. Ju bättre skydd desto dyrare månadskostnad.
 • Var du bor - Det spelar faktiskt roll var du bor, vissa områden blir dyrare än andra.
 • Olika bolag - Olika försäkringsbolag erbjuder olika priser. Priset kan skilja mycket beroende på ovanstående punkter, så jämför noga och ta gärna offert från olika försäkringsbolag.

En kattförsäkring kostar någonstans mellan 70 och 300 kronor i månaden.

Så jämför du kattförsäkringar

 1. Försäkringsbelopp och sänkning

  Ersättningen är det belopp som du kan få ut maximalt per år av försäkringen. De flesta bolag erbjuder två eller tre alternativ här, lägst idag är 20 000 kr (Sveland) och högst är 150 000 kr (Lassie). En del bolag sänker ersättningsbeloppet när katten blir äldre. Läs på detta noga, framförallt om du har en äldre katt.
 2. Självrisk

  Självrisken består av en fast och en rörlig del. Du kan själv bestämma vilken nivå den ska ligga på, men kom ihåg att en låg självrisk innebär dyrare månadskostnad. Självriskperioden är också viktig att jämföra, en lång självriskperiod är alltid bättre, då slipper du betala onödig självrisk om du skulle nyttja försäkringen vid flera tillfällen.
 3. Livförsäkring

  Livförsäkring är ibland ett tillval och ibland ingår den. Livförsäkringen ersätter kattens marknadsvärde om den skulle behöva avlivas eller dö till följd av sjukdom eller olycka. 
 4. Karenstid och nyteckning

  Om du tecknar en kattförsäkring för första gången så är det bra att kolla på karenstiden, det är väldigt vanligt att bolagen har en så kallad karenstid då försäkringen inte gäller. Många bolag har också en åldersbegränsning på när du får teckna kattförsäkring. Det kan vara en maxålder och alla bolag har som krav att katten måste vara minst 6 veckor vid nyteckning.
 5. Tilläggsförsäkringar

  Vissa försäkringsbolag har tilläggsförsäkringar för dig som skulle behöva extra skydd. En del bolag har inga tilläggsförsäkringar alls. Här gäller det att utgå från vilket skydd du behöver.
 6. Premie

  Premie-priset kan skilja en hel del mellan olika bolag. Men innehållet är det mest intressanta, även billiga alternativ kan ha tillräckligt bra täckning för dig med en katt som har en "normal" risk- och sjukdomsbild. Kolla runt bland olika bolag och ta offert innan du bestämmer dig så brukar man kunna få ner priset en del. Ta också hänsyn till rabatter, de kan påverkar priset ganska mycket.
 7. Undantag

  Det finns alltid olika undantag. Till exempel så brukar tandsjukdomen TR (FORL) vara ett undantag hos vissa bolag och vissa ras-specifika sjukdomar kan också vara undantagna ersättning. Prata gärna med din veterinär om du har en raskatt för att ta reda på hur sjukdomsbilden ser ut så kan du planera din försäkring efter det.

Testvinnare - Bästa Kattförsäkring

 • Lassie Kattförsäkring
 • ManyPets Kattförsäkring
 • ICA Kattförsäkring
 • Moderna Kattförsäkring
 • Svedea Kattförsäkring
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu