Hundförsäkring

Hundar är en av de största källorna till vänskap, kärlek, hälsa och trygghet och det finns knappast något mysigare än en glad hund med viftande svans som hälsar en när man kommer hem. Det är en villkorslös och otvivelaktig kärlek som knappast går att beskriva. Att ha hund är samtidigt ett enormt åtagande då det krävs ett hundraprocentigt engagemang vad gäller vård, motion och sällskap.

I Sverige är det mycket dyrt med veterinärvård varav alla hundägare rekommenderas att skaffa sig en bra försäkring för sina fyrbenta vänner. Det finns ett flertal olika sorters försäkringar och det är mycket viktigt att man noga läser igenom villkoren och ser till att man tecknar precis den försäkring som passar den egna hunden bäst. Det kan till och med vara så att du har fler än en försäkring då du har helt olika typer av hundar hemma!

Olika hundar – olika risker

Saker som ålder, kön, aktivitetsnivå och ras spelar alla roll när man ska teckna försäkringar då olika hundar kan behöver radikalt olika typer av vård. Ta till exempel en Yorkshireterrier: denna pigga och intelligenta lilla hund är ett riktigt energiknippe som å ena sidan inte behöver enorma promenader och därmed inte brukar få svåra förslitningsskador men å den andra kan vara rejält kaxig och totalt omedveten om sin lilla storlek. En av Yorkshire terrierns främsta risker är att bli skadad av en större hund då den gärna retar stora jyckar eller med hull och hår ger sig in i kamp mot Dobermans och Mastiffer. Till det kommer ett genetiskt anlag för blodsockerfall då den är kinkig med maten och det intensiva skällandet kan ge problem med stämband och struphuvud.

I rak motsats till detta kan vi ta en Golden Retriever som istället är stor och stark och gärna tar riktigt långa promenader, vilket i långa loppet kan orsaka led- och tassbesvär, liksom anlag för fetma med alla dess konsekvenser, då den är en av de mat-gladaste hundarna. Denna hund får också lätt hudeksem men är å andra sidan mycket jämnare i temperamentet och brukar sällan hamna i slagsmål.

Hund sitter

En bra försäkring är inte bara billig utan är anpassad till dig och din hunds livsstil.

Val av hund – val av livsstil

Om du planerar att skaffa hund så är det oerhört viktigt att du väljer rätt då varje hundras har ett flertal behov och olika sorters hälsorisker, medan blandraser kan ha en rad oförutsägbara problem som kan uppstå långt i framtiden. Alldeles som vi människor inte vet vad som väntar runt hörnet så finns det en myriad av sjukdomar och skador som hundar kan drabbas av. Till det kommer den obligatoriska veterinärvården som alla hundar måste få, som till exempel vaccinationer och kastrering.

För att du och din hund ska få ett så lyckligt och friskt liv som möjligt tillsammans bör du väga för och emot, läsa på och ställa många frågor om hundar. Börja med dig själv: är du en soffpotatis eller aktiv friluftsmänniska? Bor du själv eller har du en småbarnsfamilj? Reser du mycket utomlands eller föredrar du att semestra på hemmaplan? Har du speciella intressen som till exempel segling eller svampplockning?

Hundar är först och främst beroende av sällskap så det viktigaste av allt är att du har tid för din hund. Efter det kommer själva livsstilen, då en energisk hund kan bli olycklig och nervös av att inte få utlopp under långa vandringar och äventyr medan en liten slöfock kan tycka att det är pest och pina att behöva gå ut hela tiden. Det finns också många hundraser som är specifikt framavlade för olika klimat, och därför kanske man behöver sätta på sin hund jackor och stövlar på vintern eller klippa av den allt hår under sommarmånaderna. Som sagt, olika hundar passar för olika förhållanden och livsstilar.

Den grundläggande veterinärvården

Alla hundar behöver en viss, grundläggande veterinärvård som i mångt och mycket är gemensam för dem alla. En ny hund i familjen, vare sig det handlar om en liten valp eller en äldre, adopterad herrelös hund behöver en initial hälsokontroll där veterinären kan inspektera ögon, öron, nos, mun och tassar för att se till att den är i gott skick. Veterinären väger hunden, kollar dess tänder, päls och hud, böjer lätt på leder, tar pulsen och tempen och känner på magen för att kontrollera att allt fungerar som det ska.

Hundar måste vaccineras och valpar får först en grundvaccinering som sedan följs av en så kallad booster några månader senare, varav ägaren sedan får återkomma en gång om året för att fylla på. Man brukar också ge hunden ett mikrochip som kan ge information om vem den är och vem som äger den, och det sätts vanligtvis i nackskinnet. Planerar man att resa utomlands med sin hund så kan veterinären göra iordning ett pass där det intygas att hunden har alla vaccinationer som krävs, liksom special-vaccinationer som kan komma att krävas för specifika länder.

Ytterligare en del av den grundläggande veterinärvården är rengöring av tänder, klo- och pälsklippning liksom behandling av parasiter som mask och loppor. Hundar är inte världens renligaste djur och fullkomligen älskar att rulla sig i allt som är så äckligt och lortigt som det möjligtvis kan bli, och därför händer det att de ådrar sig små ovälkomna besökare. Är man ute i naturen mycket kan den också drabbas av fästingar, som många föredrar att låta veterinären avlägsna.

Allt detta kostar en hel del, och med hjälp av den mest passande försäkringen kan den underlättas avsevärt. Ingen hund ska behöva gå utan bra vård, och här ska vi se på några av de villkor som du bör hålla ett öga på när det är dags att teckna försäkring.

Självrisk

Självrisken är en del av försäkringen där du själv bestämmer om den ska vara hög eller låg. Beloppet du väljer att betala bör stå i korrelation till vilken typ av vård som din hund troligast kommer att behöva och hur mycket du själv kan stå för. Enkelt förklarat så är självrisken det belopp som du kommer att få betala ur egen ficka om hunden behöver veterinärvård. Om du inte vill betala mycket om det händer något så får du räkna med att försäkringen blir desto dyrare, men å andra sidan är du då mer ”täckt” om det skulle hända något. Om du tvärtom betalar lite i försäkring kommer beloppet bli desto högre vid vårdtillfället.

Vårdförsäkring

En standard-del av alla försäkringar där utgifter för veterinärvård blir ersatta, inklusive provtagningar om man inte riktigt vet vad hunden drabbats av och eftervård vid operationer. Man kan kallad den här delen för huvudförsäkringen och den bygger på ungefär samma princip som en sjukvårdsförsäkring för människor och inkluderar även läkemedel. Alla hundar är inte samarbetsvilliga och ibland kan man behöva komma tillbaka flera gånger till sin veterinär för injektioner eller medicinering, och då är vårdförsäkringen viktig.

Livförsäkring

Även här är det frågan om en del av försäkringen som också vi människor kan teckna. Livförsäkringen består av ett belopp som man får ut om ens hund skulle avlida i förtid, men det här är något som man endast brukar teckna om man har en extrem dyr och ovanlig hund, eller om man har en inkomstbringande vovve.

Specialförsäkringar

Eftersom många hundraser har nedärvda hälsoproblem eller har anlag för vissa problem på grund av sin anatomi så kan man med sitt försäkringsbolag teckna specialvillkor som båda är överens om. Om du har en hund vars ras har dokumenterade risker så händer det att försäkringsbolaget inte vill inkludera dem eller deras behandling. Genom att betala en extra premie kan man komma över detta problem, så länge man tecknar den innan det uppstått några komplikationer.

Hjälp – hur ska jag hitta rätt?

Många hundägare känner sig lite vilsna i den stora djungeln av försäkringsbolag och villkor och därför är det viktigt för oss att ge bra information och möjligheten att kunna jämföra de många alternativen. På den här hemsidan kan du läsa om olika hundraser och deras behov, om vilka försäkringar som täcker vad och ta del av tips om hur du kan förebygga en hel del. Saker som rätt kost kan hjälpa hunden att få i sig tillräckligt med näring och inte gå upp i vikt, och med det kan man undvika saker som diabetes och artros. Om man bor i ett kallt eller hett klimat kan skor för hunden skona dess tassar från frost- och brännsår och om man borstar den ofta och noga kan man hålla ohyran borta.

När det kommer till kritan är beslutet ditt men vi vill att du skall känna dig så säker som möjligt när du fattar ditt val. Här ska vi nu ta en liten titt på vilka de vanligaste hälsoproblemen är och vilka hundar som är mest troliga att drabbas av dem. I många fall går det att förebygga olika tillstånd med hjälp av bra kost och omvårdnad, men det finns aldrig några garantier här i livet och då kan det vara skönt att veta att du har en bra försäkring.

Valpsjukdomar

Valpar kan råka ut för en hel del, inte minst då de är nyfikna, lekfulla och äventyrslystna men också ganska så klumpiga. Det finns ett antal sjukdomar som de kan drabbas av, och då de är små och känsliga är det därför viktigt att hålla dem skyddade innan de vaccinerats. Bland de vanligaste är virussjukdomarna Valpsjuka och Parvo som både är mycket allvarliga men som man kan vaccinera valpen mot. Vid minsta tecken på att din valp är slö eller har tappat aptiten, ta den genast till en veterinär.

Magproblem

Hundar är fenomenalt duktiga på att glufsa i sig olämpliga saker i tid och otid; kattavföring, tofflor, gamla sopor, barnens hemläxor, gyttjigt vatten och allehanda växter är bara några få saker som vovven glatt sväljer på två nanosekunder. Inte helt oväntat leder det till magont, diarré eller till och med förgiftning, och då gäller det att ta sig till veterinären snabbt. Tänk på att det finns många mänskliga födor, som till exempel lök och choklad, som är mycket farliga för hundar men som likväl hundarna glatt proppar i sig.

Bett och stick

Hundens luktsinne är mycket känsligare än vårt och det gör att den jämt och ständigt går och sniffar på sin omvärld. Det leder tyvärr också till att hundar lätt blir stungna av getingar och annat otäckt och det är framförallt nos, tunga och tass som drabbas. Ta genast hunden till en veterinär så att den inte drabbas av anafylaktisk chock eller får väldigt ont.

Hundar hamnar också i slagsmål med varandra och då särskilt djur som inte kastrerats. Om du ska gå in på en hundgård se därför alltid till att fråga andra hundägare om deras fyrfotingar är sociala och låt hundarna försiktigt få nosa in varandra.

Diabetes

Precis som i fallet med oss människor så kan hundar drabbas av både ärftlig och fetmarelaterad diabetes, vilket i sin tur kräver dagliga insulinbehandlingar och en strikt kost på utsatta tider. Håll hunden i god form så att den med allra största sannolikhet inte insjuknar i denna allvarliga sjukdom.

Mask och annan ohyra

Om en hund äter skräp eller drabbas av loppor så kan den också få inälvsmask, vilket brukar märkas antingen genom viktnedgång eller en allmänt spänd mage. Det finns läkemedel som behandlar båda former av ohyra och om man är ute mycket bör man vara extra uppmärksam både vad gäller pälsvården men också avföringen. Konsultera gärna din veterinär om de bästa sätten att hålla hunden fri från ohyra.

Skabb, ringorm och hudsjukdomar

Skabb är en parasit som framförallt lever i hundens öron och den är mycket smittsam. Har du andra hundar i hushållet och upptäcker att en drabbats av skabb bör du ge även de friska hundarna samma behandling i förebyggande syfte, och den består framförallt av rengöring och öron-droppar. Hundar kan också drabbas av olika hudsjukdomar som ringorm och eksem, och det finns ett antal salvor mot dessa. Tänk på att alltid vara mycket renlig då vissa hudsjukdomar även kan smitta människor.

Åldersrelaterade sjukdomar

Äldre hundar drabbas ibland av typiska geriatriska sjukdomar som artros, hjärtproblem, cancer och njursvikt. Idag finns det många fler behandlingar än vad det gjorde förr, inklusive pacemakers och cellgiftsbehandlingar, men då de är extremt kostsamma är det viktigt att du har en bra försäkring. Du vill ju inte att din hund inte ska få den bästa möjliga vården bara för att du inte har rätt försäkring!

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
100 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5