Jämför de 4 bästa hundförsäkringarna 2020

Vi har jämfört hundförsäkringar från de största försäkringbolagen. Läs mer om vår jämförelse nedan och ta reda på varför Bought by Many blev utsedd till den bästa hundförsäkringen av oss.

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa försäkringen?

Att välja rätt hundförsäkring idag är inte ett lätt val. Det finns många bolag som erbjuder hundförsäkringar och pris, villkor och förmåner varierar mycket. Det kan vara svårt att få en bra överblick över de hundförsäkringar som finns och ännu svårare att jämföra dessa med varandra. Försäkringar är inte alltid helt lätta att förstå sig på så vi strävar efter att nedan ge en enkel sammanfattning av vad hundförsäkringar innebär.

Det är svårt att ge ett definitivt svar på den frågan. Flera aspekter väger in och inte minst vilken typ av hund du har och hur din livsstil ser ut. Hundar som används i arbete eller jakt behöver en viss typ av försäkringsskydd och exklusiva utställninghundar en annan. Du kommer alltså att få lite varierade svar på den frågan beroende på vem du frågar.

Om du frågar oss så säger vi Bought by Many, ICA, Moderna och Svedea. Vi har undersökt flera stora bolag i Sverige och tagit hänsyn till olika aspekter. Vi har sett över deras erbjudanden, om det är lätt att förstå vad försäkringen täcker och vilka val man som kund har att göra. Vi har också noggrant undersökt priset och villkoren för de olika försäkringsbolagen samt jämfört deras ersättnings- och självrisknivåer. Priset i topplistan är baserat på en uträkning som utgick från en Border Collie på ett år, registrerad hos SKK och där självrisken låg på 25% i rörlig och nära 2 000kr i fast samt så nära 50 000kr i ersättningsnivå som möjligt.

omdöme 9.6/10
Bought by Many Hundförsärking

Bought by Many Hundförsärking

 • Marknadens högsta ersättningsbelopp
 • 0 kr självrisk som alternativ
 • Längst självriskperiod

Bought by Many Hundförsärking

Bought by Many grundades till följd av ett ökat missnöje med allt dyrare och mer komplicerade försäkringar. De grundades 2012 och har relativt nyligen kommit till Sverige. Bought by Many strävar efter att erbjuda ett omfattande försäkringsskydd till bra pris utan krångel. Bolaget är unikt på många sätt och erbjuder en mycket konkurrenskraftig hundförsäkring.

Vad ingår?

Bought by Many erbjuder tre olika försäkringar: Bas, Standard och Premium. De har olika ersättningsnivå och lite varierande täckning när det gäller utökat skydd. Följande ingår alltid, oavsett ersättningsnivå:

 • Rådgivning genom FirstVet
 • Självriskperiod på ett helt år!
 • Kan tecknas redan vid 4 veckors ålder
 • Inga restriktioner för någon ras
PremieErsättningsbeloppMR/CTMedicin & Rehab
Bas 30 000 kr/per år Ingår ej Ingår ej
Standard 60 000 kr/per år Ingår Medicin ingår
Rehab 6000 kr
Premium 140 000 kr/per år Ingår Medicin ingår
Rehab 14 000 kr

Bas
Bought by Many Bas täcker veterinärvård med upp till 30 000 kr. Det här är den mest grundläggande nivån som även inkluderar dolda fel, tandskador och konsultation genom FirstVet. Det här är ett basskydd för dig som vill ha en billig försäkring, men som saknar täckning för större behov.

Standard
Det här är en av de bästa försäkringarna för sin pris- och ersättningsnivå. Men ett maximalt ersättningsbelopp om 60 000 kr som inkluderar tandsjukdom och - vård, ersättning för medicin samt röntgen och rehabilitering så får du första-klassigt skydd till ett mycket bra pris.

Premium
Med Bought by Manys Premiumnivå så får du marknadens mest omfattande försäkring. Med ett ersättningsbelopp på hela 140 000 kr som kan du känna dig riktigt trygg. Du får ersättning för rehabilitering på upp till 14 000 kr och på ordinerat foder för 7 000 kr. På Premiumnivån ingår också livförsäkring med upp till 70 000 kr som till och med inkluderar hittelön!

Självrisk

När det kommer till självrisk så erbjuder Bought by Many många alternativ och det unika valet att ha 0 kr i självrisk. Självriskperioden är ovanligt lång på hela 365 dagar, mer än dubbelt så lång jämfört med de flesta konkurrenter. Beroende på hundens ålder så får du olika alternativ:

Under 9 år
- Fast 0 kr, 1 500 kr eller 3 000 kr    
- Rörlig 15% eller 25%
Över 9 år
- Fast 1 500 kr eller 3 000 kr
- Rörlig 25 %

Tillägg

Tidigare besvär - Om din hund har haft tidigare problem som den behöver veterinärvård för så får du ersättning upp till 7 000 kr med förusättningen att din hund har undersökts, behandlats eller medicinerats av veterinär de senaste 2 åren.

Pengarna tillbaka - För varje år som försäkringen förblir outnyttjad så får du tillbaka 20% av pengarna om du har tecknat detta tillägg. En helt fantastsisk och för marknaden unik förmån.

Livförsäkring - Du kan teckna livförsäkring som tillägg om du har Bas eller Standard och om hunden är under 7 år gammal. Du får ersättning upp till 7 000 kr med Bas och 10 000 kr med Standard. För Premium så ingår livförsäkring med maximalt ersättningsbelopp på otroliga 70 000 kr.

Rabatt

Mängdrabatt på 15% om du tecknar försäkring för flera djur. Denna rabatt kan du få även om du tecknar till exempel för en hund och en katt.

Sänkning av ersättningsbelopp

Ingen sänkning av ersättningsbeloppet sker oavsett om du har Bas, Standard eller Premium. Försäkringsskyddet ser likadant ut livet ut.

Karenstid

Om du byter från ett annat försäkringsbolag till Bought by Many så är det ingen karenstid, utan ersättning kan betalas ut omgående. Om du däremot nytecknar försäkring så ligger karenstiden på 14 dagar.    

Läs mer
Ersättningsbelopp
30 000 kr
60 000 kr
140 000 kr
Självrisk rörlig
Välj mellan:
15 %
25 %
Självrisk fast
0 kr
1 500 kr
3 500 kr
Rabatt
Mängdrabatt 15%
fr. 249 kr
Beräkna ditt pris
omdöme 9.5/10
ICA Hundförsäkring

ICA Hundförsäkring

 • Ingen karenstid
 • Samma förmåner oavsett ersättningsbelopp
 • Hög kundnöjdhet

ICA Hundförsäkring

ICA har sedan ett tag etablerat sig som ett pålitligt försäkringsbolag. Deras hundförsäkring ger ett bra skydd och täcker det mesta. För ICA-kunder så får du rabatt genom deras bonussystem på hela försärkingskostnaden. Du kan teckna försäkringen så fort din hund blivit 6 veckor gammal.

Vad ingår?

ICA erbjuder ett försäkringsalternativ med två val för ersättningsnivå. 30 000 kr eller 60 000 kr. Det gör det väldigt enkelt att teckna försäkring, då får samma skydd oavsett vilket maximalt ersättningsbelopp du väljer. Följande ingår alltid i ICA hundförsäkring:

 • FirstVet - En akuttjänst som du får tillgång till genom att ladda ner en app och sedan kunna göra videosamtal till veterinärer som kan ge dig råd och remisser till närmaste klinik om din hund insjuknar eller råkar ut för en olycka.
 • Veterinärvård - Den behandling som hunden får vid besök om den är sjuk eller skadad, inklusive mediciner och förband. Inkluderar även datortomografi och magnetröntgen. Om hunden sedan behöver vidare medicinering eller rehabilitering täcks även det av försäkringen.
 • Dolda fel - Det vill säga medfödda skador som inte är ras-bundna eller synts vid födseln. Ingår endast om hunden besiktigats och friskförklarats som valp och den försäkrats vid högst fyra månaders ålder.
 • Bettkorrigering - Om hunden av medicinska skäl behöver genomgå bettkorrigering så täcks ingreppet av försäkringen, så länge bettfelet inte är kopplat till rasen och hunden varit försäkrad sedan fyra månaders ålder.
 • Behandling av ledskador och -sjukdomar om hunden inte är av en ras med kända ledproblem och den varit oavbrutet försäkrad sedan den var fyra månader gammal.
 • Kejsarsnitt om tiken inte redan genomgått detta ingrepp och är över 20 månader gammal.
 • Kastration - Endast om det finns medicinska belägg för det. Om kastrering genomförts och det uppstår komplikationer ingår dock den behandlingen.
 • Plastikoperationer - Om hunden exempelvis har svårt att andas på grund av dess anatomi täcker försäkringen korrigerande ingrepp. Gäller inte raser med kända problem.
 • Ersättning vid avlivning på upp till 1000 kronor, gäller även om du vill låta kremera hunden efteråt.

Självrisk

När det kommer till självrisk så kan du välja mellan två alternativ och självriskperioden är på 130 dagar. Om du väljer en lägre självrisk så ökar månadskostnaden och vice versa.

 • Fast sjävrisk: 2 000 kr eller 3 000 kr
 • Rörlig självrisk: 15% eller 25%

Tillägg

Om du vill så kan du även livförsäkra din hund, vilket innebär att du får en ekonomisk ersättning om du förlorar den, till exempel om den dör, springer bort eller blir stulen. Hur stor ersättningen är beror på om hunden är registrerad i den Svenska Kennelklubben eller inte. Om den är det är beloppet 15 000 kronor och om den inte är det så ligger ersättningsbeloppet på 9000 kronor.

Rabatt    

Du får bonus på hela beloppet om du är kund hos ICA och har bonuskort.

Sänkning av ersättningsbelopp

Ersättningsbeloppet sänks inte till följd av ålder.

Karenstid

ICA har ingen karenstid överhuvudtaget på sin hundförsäkring. Det är väldigt bra och ger stor trygghet då du vet att hunden får maximalt skydd från dag ett.

Läs mer
Ersättningsbelopp
Välj mellan:
30 000 kr
60 000 kr
Självrisk rörlig
Välj mellan:
15 %
25 %
Självrisk fast
Välj mellan:
2000 kr
3000 kr
Rabatt
Ica Bonus
Du får bonuspoäng på hela beloppet
fr. 239 kr
Beräkna ditt pris
omdöme 9.1/10
Moderna Hundförsäkring

Moderna Hundförsäkring

 • Lång självriskperiod
 • Omfattande försäkringsskydd
 • Villkorsgaranti första året

Moderna Hundförsäkring

Moderna är en av de mest populära hundförsäkringarna, de erbjuder bra förmåner till riktigt bra pris. Moderna jobbar med helhetslösningar och det märks genom att de inte har en mängd tilläggsval utan erbjuder 3 paketförsäkringar: Enkel, Dubbel eller Trippel. Din hund måste vara minst 6 veckor gammal för att teckna försäkring hos Moderna och som äldst 8 år gammal.

Vad ingår?

Moderna har tre försäkringar, Enkel, Dubbel och Trippel. Oavsett vilken du väljer så får du veterinärvårdsförsäkring, självriskperiod på 180 dagar och konsultation via FirstVet.

PremieErsättningsbeloppMR/CTMedicin & Rehab
Enkel 30 000 kr/per år Ingår ej Ingår ej
Dubbel 60 000 kr/per år 7 000 kr Medicin ingår
Rehab 7000 kr
Trippel 90 000 kr/per år 15 000 kr Medicin ingår
Rehab 7 000 kr

Enkel
En grundläggande försäkring med ett ersättningsbelopp om 30 000 kr. Varken röntgen, rehab, dolda fel eller medicin ingår. Det är en väldig enkel försäkring som bara täcker sjukdom och skada.

Dubbel
Moderna Dubbel är en bra nivå på försäkring. Ersättningsbeloppet ligger på 60 000 kr och här ingår ersättning för medicin och dolda fel samt upp till 7 000 kr för MR/CT-röntgen och rehabilitering. Det här är ett mycket bra alternativ för alla hundägare.

Trippel
Modernas mest omfattande försäkring heter Trippel. Ersättningsbeloppet är så högt som 90 000 kr och du får samma förmåner som för Dubbel fast utökat ersättningsbelopp för MR/CT-röntgen till 15 000 kr. Det här är ett bra alternativ för dig som har en rashund med högre sjukdomsrisk eller skadebild.

Självrisk

Du kan göra flera val när det kommer till självrisk. Ju fler valmöjligheter desto mer skräddarsydd försäkring får du, som är anpassad efter din hund och din ekonomi. Självriskperioden ligger på 180 dagar vilket är längre än hos många konkurrenter.

 • Fast självrisk: 900 kr, 1 800 kr eller 3 600 kr.
 • Rörlig självrisk: 15% eller 25%

Tillägg

Förutom livförsäkring så kan du inte göra några tillägg. Livförsäkringen baseras på marknadsvärde och meriter. En oregistrerad hund eller en blandras kan som högst ersättas med 10 000 kr. I livförsäkringen ingår också avels- och användbarhetsförsäkring. Om din hund tappar arbets-, tävlings-, eller avelsförmåga så täcks det av Modenas livförsäkring.

Rabatt

Du får rabatt på 25% om du tecknar försäkringen innan din hund blivit 6 månader gammal.

Sänkning av ersättningsbeloppet

Hos Moderna sker ingen sänkning av ersättningsbeloppet. Det förblir det samma hela hundens liv. En stor trygghet tycket vi.

Karenstid

Karenstiden är 20 dagar. Om din hund är under 12 veckor eller om du byter från ett annat bolag till Moderna så är det ingen karenstid.

Läs mer
Ersättningsbelopp
30 000 kr
60 000 kr
90 000 kr
Självrisk rörlig
Välj mellan:
15 %
25 %
Självrisk fast
900 kr
1 800 kr
3 600 kr
Rabatt
Valprabatt 25 %
Under 6 månader
fr. 249 kr
Beräkna ditt pris
omdöme 8.8/10
Svedea Hundförsäkring

Svedea Hundförsäkring

 • Omfattande tilläggsförsäkringar
 • Flera prisnivåer
 • Ingen åldersgräns

Svedea Hundförsäkring

Svedea är en relativt ny aktör på marknaden men som vunnit stort förtrende hos kunder runt om i landet. Det som får Svedea att sticka ut är deras flexibla tilläggsalternativ. Utöver grundläggande veterinärvårdsförsäkring så kan du välja till bland annat reseförsäkring och olika rehabiliteringsalternativ. Många alternativ innebär en mer skräddarsydd försäkringslösning till ett bättre pris. Svedea erbjuder också flera olika rabatter så att du kan pressa ditt pris ännu mer.

Vad ingår?

Svedea har en hundförsäkring, så oavsett ersättningsnivå så får du alltid samma täckning i grunden. Svedea erbjuder tre olika ersättningsnivåer, 30 000 kr, 60 000 kr eller 90 000 kr. I veterinärvårdförsäkringen ingår:

 • MR/CT-röntgen
 • Tandvård
 • Flera rygg- och ledsjukdomar
 • Avlivning och kremering
 • Ersättning för medicin
 • Rehabilitering
 • Dolda fel

Självrisk

Självrisken är uppdelad på ett rörligt och ett fast belopp, båda kan du anpassa nivån på själv. Självriskperioden är på 130 dagar, du behöver alltså bara betala självrisken en gång under denna period oavsett hur många gånger du nyttjar försäkringen.

 • Fast självrisk: 1 500 kr, 2 500 kr eller 4 500 kr
 • Rörlig självrisk: 15 % eller 25 %

Tillägg

Svedea har ett omfattande utbud av tilläggsförsäkringar. De har den mest omfattande rehabiliteringsförsäkringen i Sverige och reseförsäkring som är ganska ovanligt. Förutom de tre tilläggen vi går in lite närmre på nedan kan du också teckna utökad försäkring för dolda fel och livförsäkring.

Rehabiltering
Du kan välja rehabiliteringstillägg i två nivåer med ersättning på antingen 6 000 kr eller 12 000 kr. Med omfattande rehab i form av bland annat strechning, simning, akupunktur och elektroterapi så får din hund den absolut bästa behandling den kan få om den skulle råka ur för en skada och behöva rehab.

Avelsförsäkring
Med avelsförsäkring får du ersättning för fertilitetsutredning, förlorad avelsförmåga och sjuka valpar. Väldig bra för dig som driver kennel eller använder din hund i avelssyfte.

Användbarhetsförsäkring
Du kan med detta tillägg för ersättning för förlorad arbetsförmåga om du använder din hund i arbete eller tävling. Ett unikt tillägg som även täcker stöld och om hunden rymmer.

Rabatt

Svedea erbjuder flera olika rabatter som du kan ta del av. De har generösa rabatter för din som tecknar försäkring på din valp eller om du är uppfödare.

 • Om du är uppfödare eller driver kennel så får du 30 % rabatt från första hunden.
 • Om du tecknar försäkring på din hund innan 16 veckors ålder så erhåller du en juniorrabatt på 20 %    
  10 % vid normalkastration
 • Mängdrabatt på 10-30%. Ju fler hundar du försäkrar desto billigare!
 • 5% rabatt för jakthundar om du är medlem i Jägarnas Riksförbund.

Sänkning av ersättningsbelopp

Hos Svedea så gäller det valda ersättningsbeloppet livet ut. Någon sänkning till följd av hundens ålder sker inte, en stor trygghet tycker vi!

Karenstid

Svedea har ingen karenstid i normal fall. Detta är väldigt bra då de flesta bolag har en karenstid på deras försäkring. Men hos Svedea gäller försäkringen från och med den dag du tecknar den. Förutom om hunden är äldre än 4 månader, då gäller karens för dolda fel på 12 månader och på 6 månader för nedbrytande led- och ryggsjukdomar.
   

Läs mer
Ersättningsbelopp
30 000 kr
60 000 kr
90 000 kr
Självrisk rörlig
Välj mellan:
15 %
25 %
Självrisk fast
1 500 kr
2 500 kr
4 500 kr
Rabatt
Junior 20 %
Mängd 10-20 %
Uppfödare 30 %
fr. 299 kr
Beräkna ditt pris

Hund i graeset

Därför behöver du försäkra hunden

Utan försäkring så blir det snabbt dyrt hos veterinären, även mindre ingrepp och operationer kan kosta en hel del. En operation kan bli nödvändig till följd av en olycka eller medfödd sjukdom och kan utan problem kosta 10 000-tals kronor. Rutinbesök så som tandvård kan landa på alltifrån 3 000 kronor upp till 10 000 kronor. Det här gör att det snabbt lönar sig att ha en försäkring. Även om din hund inte är i en riskgrupp för särskilda sjukdomar eller om olyckan håller sig på avstånd så är veterinärbesök vanliga och du kommer förr eller senare att behöva nyttja din försäkring. Det är i alla fall vår erfarenhet och vi har alltid haft våra hundar försäkrade. 9 av 10 hundar är försäkrade i Sverige och för oss är det en självklarhet att alla familjemedlemmar ska vara försäkrade!

Olika hundar – olika risker

Det är mycket dyrt med veterinärvård så därför rekommenderas alla hundägare att teckna en försäkring. Men det finns idag en mängd olika försäkringar och det är inte helt lätt att veta vilken man ska välja. Det är viktigt att du förstår vad de olika försäkringarna täcker så att du får rätt skydd till din hund. Det är inte helt ovanligt att ha olika försäkringar om du har flera hundar, för att de behöver olika typer av försäkringsskydd.

Aspekter som ålder, kön, aktivitetsnivå och ras spelar alla roll när man ska teckna försäkringar då olika hundar kan behöva olika typer av vård. Mindre hundar tenderar att få mer problem med tandhälsan än stora hundar. Vissa hundraser har genetiska anlag för att få problem med höfter eller knän. Det är alltså inte bara försäkringen som du behöver vara väl införstådd med, utan också hundens sjukdomsbild. Läs på ordentligt vilka sjukdomar och problem som din hund löper högre risk att utsättas för och rådfråga din veterinär.

Vad behöver jag veta innan jag tecknar försäkring?

Kortfattat är följande punkter viktiga att känna till. Vi går in lite djupare på dessa och flera nedan.

 1. Veterinärvårdbelopp - Det här är det maximala belopp som försäkringen täcker. Du får oftast välja vilken nivå du vill ha och olika bolag erbjuder olika ersättningsnivåer, alltifrån 20 000 kr upp till 140 000 kr.
 2. Karenstid - Karenstiden är den period från nyteckning tills dess att försäkringen börjar gälla. Karensen kan vara på mellan 0 och 20 dagar.
 3. Självrisk - Självrisken är det belopp som du själv betalar om du behöver nyttja försäkringen. Den består av ett fast belopp och ett rörligt procentuellt belopp.
 4. Eventuell sänkning - Vissa bolag sänker det maximala ersättningsbeloppet vid en viss ålder. Ju äldre din hund blir desto lägre blir det maximala ersättningsbeloppet. Det är väldigt bra att ha koll på detta, det finns idag flera bolag som inte sänker sitt ersättningsbelopp alls, väldigt bra tycket vi!
 5. Tilläggsförsäkring - Det är ganska vanligt med tilläggsförsäkringar. Det kan handla om livförsäkring, jaktförsäkring eller utökade försäkringar för vissa sjukdomar eller rehabilitering.
 6. Undantag - Det finns nästan alltid undantag. Det kan röra sig om vissa sjukdomar eller raser eller speciella ingrepp. Se till att läsa på ordentligt och var införstådd med vad försäkringen täcker. Ta en direkt kontakt med bolaget om du har frågor så att du får det skydd som din hund behöver!
hundar i profil3

Så jämför du försäkringar

Nedan följen en lista med de viktigaste punkterna att jämföra. Ersättningsbelopp, självrisk och eventuella tilläggsförsäkringar är de viktigaste punkterna att jämföra. 

 • Ersättningsbelopp 

  Ersättningsbeloppet, eller veterinärvårdsbeloppet, är den maximala ersättningen du kan få årligen om du nyttjar försäkringen. Det varierar mellan 20 000 kr och 140 000 kr. Vi rekommenderar att lägga dig runt 30 000 som lägst, men gärna uppåt 90 000 då veterinärvård snabbt kan bli väldigt dyrt. Välj ett ersättningsbelopp som motsvarar din hunds skade- och sjukdomsbild.
 • Självrisk 

  Självrisken är det belopp som du själv betalar när du nyttjar försäkringen. Den består av den rörlig och en fast del. Den rörliga är ett procentuellt belopp och den fasta är ett fast belopp. Den fasta självrisken betalas endast en gång under självriskperioden
  Räkneexempel: Din försäkring har en rörlig självrisk på 15 % och en fast självrisk på 3 000 kr. Om din hund behöver opereras och veterinärskostnaden uppgår till 33 000 kr så betalar du först 3 000 kr i fast självrisk. Därefter betalar du 15 % på återstående belopp, alltså 15 % av 30 000 kr = 4 500 kr. Du betalar totalt 7 500 kr och försäkringen ersätter resterande 25 500 kr.
 • Självriskperiod 

  Självriskperioden omfattar ett visst antal dagar, mellan ungefär 120 dagar och 365 dagar beroende på bolag. Under den perioden så betalar du endast fast självrisk en gång oavsett hur många gånger du besöker veterinären. Den rörliga självrisken betalar du alltid. Bought by Many erbjuder lägst självrisk och längst självriskperiod av alla bolag just nu.
 • Karens 

  Många försäkringsbolag har en karenstid vilket innebär att försäkringsbolaget inte betalar ut ersättning under den här perioden. Karenstiden gäller vid nyteckning och vanligtvis upp till 20 dagar. För dolda fel kan karenstiden vara upp till 1 år. Karenstiden gäller inte om du byter försäkringsbolag.
 • Medicin 

  Vissa försäkringar ger ersättning för medicin. Då ska medicinen vara ordinerad av veterinär. Ersättningen brukar begränsas till ett visst belopp när det gäller medicin. Om ersättning för medicin inte ingår så brukar det oftast gå att välja till. Att få medicin till sin hund är inte ovanligt så vi rekommenderar att du väljer en försäkringspremie som täcker medicin.
 • MR/CT-röntgen 

  Magnetresonans (MR) och datortomografi (CT) är vanliga undersökningar för en hund som har invärtes problem. Röntgenundersökningar kostar mycket, uppåt 10 000 kronor är inte ovanligt. Röntgenundersökningar är relativt vanliga då många hundraser kan få skelettrubbningar eller höft- och armbågsledsproblem.
 • Rehab 

  Rehabilitering behövs efter mer omfattande operationer. Grundläggande försäkringspremier brukar inte ha täckning för rehab men annars är det vanligt att det täcks av din försäkring. Ersättningen för rehab brukar, precis som för medicin, vara bestämd till ett separat maxbelopp som inte påverkas av det totala veterinärvårdsbeloppet. För att få ersättning för rehab så ska det vara ordinerad av veterinär.
 • Dolda fel 

  Ett dolt fel är en sjukdom eller defekt som uppkommit vid födseln eller senare och som inte upptäckts vid veterinärsbesiktningen. Du kan få ersättning i efterhand för sådana sjukdomar. Dolda fel inkluderas alltid i någon mån i försäkringar.
 • Livförsäkring 

  Livförsäkringen ingår ibland i grundförsäkringen men ofta är det ett tillval som du behöver göra. Livförsäkringen har en åldersgräns och brukar inte gå att teckna efter att hunden är runt 6 år gammal. En livförsäkring ger ersättning om hunden avlider till följd av sjukdom eller olycka eller om den måste avlivas på veterinärens rekommendation. Ersättningsbeloppet på en livförsäkring sänks vanligtvis allteftersom hunden blir äldre.
 • Ålder 

  En hund måste vara äldre än 6 veckor för att försäkras, det gäller alla bolag. Men vissa försäkringsbolag har också en maxålder för nyteckning. En hund över 8 år kan vara väldigt svår att få försäkrad. Svedea har ingen åldersgräns för nyteckning.
 • Rabatt 

  Du kan sänka de första kostnaderna genom att teckna en försäkring med bra rabatter. Det kan vara mängdrabatt om du tecknar försäkring på flera djur samtidigt, eller valprabatt om hunden är tillräckligt ung. Men välj inte försäkring enbart efter rabatten, den gäller oftast bara på första betalningen eller under första året. Så på lång sikt så blir prisskillnaden väldigt liten.
 • Undantag 

  Det finns alltid olika undantag då försäkringens ersättning inte utgår. Det kan gälla specifika raser, sjukdomar eller åldersbegränsningar. Läs noga försäkringsbrevet och hör dig för med bolaget innan du tecknar försäkringen.

 

hundar i dragsele2

Specialförsäkringar

Det finns flera olika special- och tilläggsförsäkringar för hundar. Beroende på vilket bolag på väljer så ser utbudet annorlunda ut. Svedea är ett försäkringsbolag som satsat extra på tilläggsförsäkringar med omfattande skydd för bland annat rehabiliteringskostnader. Om din hund används för specifika uppdrag eller syften så som jakt eller avel så kan det vara bra att ta reda på vilka tilläggsförsäkringar som erbjuds.

 • Användbarhetsförsäkring 

  Denna försäkring ersätter tappad arbetsförmåga hos hunden. Det kan röra sig om jakt, avel eller annat arbete. Om din hund skulle råka ut för en olycka eller sjukdom och tappa sin förmåga att utföra den uppgift som den tränats och använts till får du ersättning för det. Användbarhetsförsäkring kan komma som valbart tillägg eller redan vara inkluerat i vissa försäkringar. Om du använder din hund i arbete, jakt eller avel så kan det vara bra att välja ett bolag som erbjuder denna typ av ersättning.
 • Jaktförsäkring 

  Jaktförsäkringen är till för dig med jakthund. Den inkluderar olyckor som kan uppstå i samband med jakt. Jakthundar är en högt värderar tillgång för en jägare, både som arbetskollega och familjevän. Jaktförsäkringar har därför ofta ett högt ersättningsbelopp. I jaktförsäkringar ingår ofta livförsäkring samt försäkring för tappad arbetsförmåga. Det betyder att om hunden inte längre kan används för jakt tillföljd av olycka eller sjukdom så får du ersättning för det. Självrisken för viltolyckor är ofta begränsad eller helt borttagen. Det är inte ovanligt med krav på jaktkort eller aktiv träning med hund inför jakt för att teckna jakthundsförsäkring.
 • Flockförsäkring 

  Flockförsäkring är en form av kollektiv försäkring där du tecknar alla hundar under samma försäkring. För detta krävs det att du har flera hundar. Exakt hur många varierar från bolag till bolag. Vissa kräver minst 3 hundar och andar minst 10. Skillnaden på den här och en vanlig hundförsäkring är att ersättningsbeloppet gäller hela gruppen. Det är högre än vanligt men ganska lågt om man ser till summa per hund. Fördelen är att självrisken endast behöver betalas en gång per självriskperiod vilket gör att du kan komma billig undan om du nyttjar försäkringen ofta under kort tid. Det här är ett smidigt alternativ för att samla alla hundar under en och samma försäkring.
 • Kennel- och uppfödarförsäkring 

  En försäkring för dig som föder upp hundar eller bedriver kennel. Den här försäkringen kan du oftast teckna redan vid valpens födsel och utan karenstid. Den här försäkringen inkluderar också dolda fel. Om du föder upp hundar och säljer så är du ansvarig för så kallade dolda fel, alltså sjukdomar eller liknande som uppmärksammas först efter leverans av hunden. Med uppfödarförsäkring så täcks dessa.
hund i soffan

Vanliga hundskador och -sjukdomar

Hundar kan råka ut för en hel del, alltifrån olyckor till sjukdomar. Precis som för människor kan de bli smittade av virus, bakterier eller parasiter och också drabbas av ärftliga sjukdomar. Valpar kan råka ut för en hel del, inte minst då de är nyfikna, lekfulla och äventyrslystna men också ganska så klumpiga. Det finns ett antal sjukdomar som de kan drabbas av, och då de är små och känsliga är det därför viktigt att hålla dem skyddade innan de vaccinerats. Bland de vanligaste är virussjukdomarna Valpsjuka och Parvo som både är mycket allvarliga men som man kan vaccinera valpen mot. Vid minsta tecken på att din valp är slö eller har tappat aptiten, ta den genast till en veterinär.

 • Magproblem - Hundar är fenomenalt duktiga på att glufsa i sig olämpliga saker i tid och otid; kattavföring, tofflor, gamla sopor, barnens hemläxor, gyttjigt vatten och allehanda växter är bara några få saker som vovven glatt sväljer på två nanosekunder. Inte helt oväntat leder det till magont, diarré eller till och med förgiftning, och då gäller det att ta sig till veterinären snabbt. Tänk på att det finns många mänskliga födor, som till exempel lök och choklad, som är mycket farliga för hundar men som likväl hundarna glatt proppar i sig.
 • Bett och stick - Hundens luktsinne är mycket känsligare än vårt och det gör att den jämt och ständigt går och sniffar på sin omvärld. Det leder tyvärr också till att hundar lätt blir stungna av getingar och annat otäckt och det är framförallt nos, tunga och tass som drabbas. Ta genast hunden till en veterinär så att den inte drabbas av anafylaktisk chock eller får väldigt ont. Hundar hamnar också i slagsmål med varandra och då särskilt djur som inte kastrerats. Om du ska gå in på en hundgård se därför alltid till att fråga andra hundägare om deras fyrfotingar är sociala och låt hundarna försiktigt få nosa in varandra.
 • Diabetes - Precis som i fallet med oss människor så kan hundar drabbas av både ärftlig och fetmarelaterad diabetes, vilket i sin tur kräver dagliga insulinbehandlingar och en strikt kost på utsatta tider. Håll hunden i god form så att den med allra största sannolikhet inte insjuknar i denna allvarliga sjukdom.
 • Mask och annan ohyra - Om en hund äter skräp eller drabbas av loppor så kan den också få inälvsmask, vilket brukar märkas antingen genom viktnedgång eller en allmänt spänd mage. Det finns läkemedel som behandlar båda former av ohyra och om man är ute mycket bör man vara extra uppmärksam både vad gäller pälsvården men också avföringen. Konsultera gärna din veterinär om de bästa sätten att hålla hunden fri från ohyra.
 • Skabb, ringorm och hudsjukdomar - Skabb är en parasit som framförallt lever i hundens öron och den är mycket smittsam. Har du andra hundar i hushållet och upptäcker att en drabbats av skabb bör du ge även de friska hundarna samma behandling i förebyggande syfte, och den består framförallt av rengöring och öron-droppar. Hundar kan också drabbas av olika hudsjukdomar som ringorm och eksem, och det finns ett antal salvor mot dessa. Tänk på att alltid vara mycket renlig då vissa hudsjukdomar även kan smitta människor.
 • Åldersrelaterade sjukdomar - Äldre hundar drabbas ibland av typiska geriatriska sjukdomar som artros, hjärtproblem, cancer och njursvikt. Idag finns det många fler behandlingar än vad det gjorde förr, inklusive pacemakers och cellgiftsbehandlingar, men då de är extremt kostsamma är det viktigt att du har en bra försäkring. Du vill ju inte att din hund inte ska få den bästa möjliga vården bara för att du inte har rätt försäkring!

Vanliga frågor om hundförsäkringar

Vad kostar en hundförsäkring?

En hundförsäkring kan kosta mellan 100 kr och 400 kr. Det beror på hundens ras och ålder men också vilka val du gör när du tecknar försäkring. En mer omfattande försäkring kostar mer. Likaså om du vill ha låg självrisk och mer omfattning gällande medicin och rehabilitering. Vi rekommenderar att du läser på om olika försäkringar och om din hundras innan du väljer så du får rätt skydd för dig.

Kan alla hundar försäkras?

Ja, alla hundar kan försäkras. Men det kan finnas restriktioner för vissa raser som kan få mindre ersättning för vissa sjukdomar. Det finns också restriktioner för när en hund får försäkras, det kan handla om ålderskrav och dessa skiljer sig från bolag till bolag. Olika hundraser kräver olika skydd så se till att teckna en försäkring som skyddar din hund på bästa sätt. Till exempel löper golden retrievers större risk att få cancer och labradorer förslitningar och ledskador.

När kan man teckna försäkring?

Det varierar från bolag till bolag. I regel måste hunden vara 6 veckor innan försäkringen kan tecknas Vissa bolag har också en övre gräns för när den senaste får försäkras.

Hur fungerar en hundförsäkring?

Om din hund är försäkrad så får du ersättning vid olyckor och skador. Oftast sker kontakten direkt mellan veterinär och försäkringabolag så du behöver inte göra någonting alls. Du får besked om hur mycket försäkringen täcker och vilken självrisk som du ska betala. Det är att rekommenderar att kolla med försäkringsbolaget innan behandling påbörjas om du har täckning, annars kan det blir dyrt!

Kan vem som helst teckna hundförsäkring?

Du måste vara ägare eller fodervärd om du ska teckna försäkring. Fodervärd innebär att du har ansvar över hunden men inte är direkt ägare.

Täcker hundförsäkringar ansvarsskador?

I regel ska ansvarsskdor prövas av det bolag som du har din hemförsäkring hos. Det innebär att om din hund skadar en annan hund, person eller egendom så kan din hemförsäkring gälla. Hundförsäkringar gäller skador och sjukdomar som drabbat hunden, inte skador som hunden ger upphov till.

Testvinnare - Bästa Hundförsäkring

 • Bought by Many Hundförsärking
 • ICA Hundförsäkring
 • Moderna Hundförsäkring
 • Svedea Hundförsäkring
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
114 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-09-15 11:08:50

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu