Hundtrimmer

Att trimma sin hund kan vara bra av flera anledningar. Du kan behöva trimma ner en lång vinterpäls inför sommaren, eller ta bort tovor eller tofsar runt tassar. En del hundar älskar att lorta ner sig och då kan det vara smidigt att trimma ner till kortare päls. Sen är det såklart kul att trimma en hund så att den har ett rastypiskt utseende.

Hundpäls kommer i många olika typer och former, olika raser kan ha väldigt olika typer av päls. En del hundar har kort och sträv päls, andra har lång och mjuk, till stor del beroende på syftet med aveln från början. När du väljer hundtrimmer så ska du börja med att ta reda på information om din hunds päls och hur den ska va klippt och vilket skär som passar bäst. Tänk på att det finns hundar vars päls inte ska trimmas alls!

Innehållsförteckning

Att tänka på när du köper trimmer

Det finns trimmers och klippmaskiner som passar lite olika typer av päls, men oftast är det en fråga om skär. En och samma maskin kan oftast anpassar till att hantera alla typer av päls. Trimmers kommer i en ganska stor kvalitets- och prisvariation, därför rekommenderar vi att köpa något av de större märkena som vi listar nedan. Då får du en bra grundkvalitet även om du väljer en billigare produkt.

Tänk på detta när du bestämmer dig:

 • Ljudnivå – Den ska inte vara högljudd, det är obehagligt för både frisör och hund.
 • Ergonomi – den ska vara bekväm att jobba med; låg vikt och lite vibrationer är bra.
 • Effektivitet – den ska ha bra batteritid om den inte har sladd och ha god effekt vid skäret.

Den klassiska trimmern ser precis ut som den man använder för människor, och den kommer i ett flertal storlekar och prisklasser. De flesta brukar har ett utbytbart huvud där man kan välja vilken längd man vill ha på pälsen, och det finns särskilda trimmers för små hundar eller mindre partier på större hundar, som till exempel mellan trampdynor och runt nosar.

orangehund

Välj rätt trimmer beroende på ras och pälstyp

Sladdlösa varianter är att rekommendera för de flesta. De blir enklare att klippa och oftast räcker batteriet för en klippning. Dessutom kan det hända att hunden rör på sig litegrann och då är det skönt att slippa en otymplig sladd som sitter fast i väggen. Tänk på att kraftigare pälsar drar mycket mer batteri och att det ibland inte räcker med endast en laddning om hela hunden ska klippas, och då kan det vara bättre att ha en sladdtrimmer som kan göra jobbet i en omgång.

Kom ihåg att ta reda noga på vad hund kräver, hör dig gärna för med en veterinär eller på en hundsalong. Olika hundar har olika behov av trimmning och vissa hundar ska man inte klippa alls! Pälstypen är avgörande här så läs på noga innan du börjar och ta framför allt reda på vad du ska ha för typ av skär. Det är inte ovanligt att du behöver köpa skär separat då detta behov är individuellt för olika hundraser.

Vilken är den bästa hundtrimmern?

Den bästa hundtrimmern ska balansera kvalitet, effektivitet och pris. Ett högt pris kan betala sig i längden, men var noga med att läsa på ordentligt när du köper en dyr produkt så att du inte blir besviken. Nedan i Husdjursrevyns topplista hittar du produkter från kända märken som alla hålla god kvalitet och har fått många bra utmärkelser i tester och kundrecensioner. 

 

1. Aesculap Durati

Aesculap Durati
Aesculap Durati
Bäst i test
Kvalitet 9.8
Effektivitet 9.8
Pris 8.9
Totalt 9.6
Bästa pris
2945 kr

Aesculap Durati tillverkas av välkända Braun och är en riktigt pålitlig klippmaskin. Aesculap Durati används av såväl professionella som amatörer. Med en bred kunskap inom både klippmaskiner och kirurgiska instrument levererar Brauns Aesculap Durati en hundtrimmer som kommer att göra klippningen lätt och smidig.

Mycket effektiv klippning - Aesculap Durati är sladdlös vilket vi föredrar, det gör det betydligt lättare att handskas med ett djur som kanske inte alltid finner sig i att vara stilla en längre tid. Trots att maskinen är sladdlös så är det rejält effektiv och är tillräckligt stark för att hantera all typ av hundpäls och till och med hästpäls.

Lätthanterlig - Den är ergonomiskt utformad och lätthanterlig. Du kan bekvämt klippa från början till slut utan att få problem med greppet. Den är också en lättviktare med sina 380 gram (inklusive batteri och skärhuvud). Skäret går att byta ut snabbt och enkelt med snap-onfunktion. Det innebär att du bara drar av skäret och klickar i ett nytt, hur smidigt som helst! 

 • 3000 skär/minuten
 • 240 min batteritid (240 min laddningstid)
 • Låg ljudnivå
 • 380 g

Med Aesculap Durati kommer du att enkelt kunna klippa även tjock eller smutsig päls. Den skär genom pälsen på ett väldigt smidigt sätt som gör den enkel och bekväm att använda. Att lägga lite extra på en trimmer är en god investering då billiga modeller har en tendens att gå sönder eller behöva repareras i större utsträckning. Ett erkänt och tillförlitligt märke är också en trygghet för dig som konsument.

 

2. Moser 1400

Moser 1400
Moser 1400
Kvalitet 8.9
Effektivitet 9.1
Pris 9.8
Totalt 9.4
Bästa pris
635 kr

Moser 1400 är en klassisk hundtrimmer som kan köpas till ett mycket bra pris. Den här klippmaskinen är anpassad för hemmabruk och är enkel och okomplicerad. Moser 1400 tillverkas av företaget Moser och har en lång tradition av att tillverka klippmaskiner. Moser 1400 har sålts 30 miljoner gånger!

God precision - Den är sladdansluten och har en motor som presterar bra på kort och mellanlång päls men lämpar sig inte när det kommer till tjockare päls eller tovor. Den har en klippbredd på 46 mm och är ställbar i längden mellan 0.1 och 3 mm. De korta alternativen gör att Moser 1400 är väldigt bra för finlir runt tassar och öron. Ställbara kammar på mellan 4 och 18 mm medföljer vid köp. Att kunna anpassa längden på skäret direkt är väldigt bekvämt, du behöver alltså inte byta skäret för att uppnå en annan klipplängd. Sladdlängden är på 2 meter vilket ger gott om utrymme vid klippning.

 • 520 gram
 • Passar mindre hundar
 • Något högljudd

Om du vill ha en billig och enkel hundtrimmer så passar den här bra.Den fungerar också bra som komplement till en starkare trimmer för dig som vill ha precision runt tassar och ansikte. Moser 1400 har fått kritik för att vara högljudd och att vibrera vid användning. Men kritiken är blandad och den har uppskattats av många.

3. Oster Golden A5

klippmaskin oster golden a5 5bc
Oster Golden A5
Kvalitet 9.6
Effektivitet 9.4
Pris 9.1
Totalt 9.3
Bästa pris
1819 kr

Oster Golden A5 är en klassiker när det kommer till hundtrimmers. Oster är ett av de absolut största märkena när det kommer till klippmaskiner för djur och de har länge levererat produkter i hög kvalitet. Oster Golden A5 har varit en favorit hos många professionella hundsalonger men också för hemmabruk. Den har gjort sig särskilt känd för att ha lång livslängd och hålla god kvalitet i många år, även vid frekvent klippning.

Olika hastigheter - Oster Golden A5 kan köpas i två modeller. Antingen 1-speed eller 2-speed, och skillnaden är helt enkelt att 2-speed kan köras i två hastigheter och 1-speed i en. Två hastigheter möjliggör en mer situationsanpassad klippning vid till exempel tovor eller tjockare pälsområden. Båda modellerna lämpar sig bra för både generell klippning samt detaljklippning runt ansikte eller tassar. 

Stark motor - När det kommer till ljud- och vibrationsnivå så presterar Oster Golden A5 mycket bra, den låter lite och är vibrationsfattig. Det gör den väldigt behaglig att klippa med för både frisör och djur. Med en 45 watt prestandastark motor så lämpar sig den här klippmaskinen väldigt bra för nybörjaren. Den är enkel att hantera och klipper effektivt. 

 • 2200 skär/minuten (1-speed)
 • 3300 skär/minuten (2-speed)
 • Sladdansluten
 • Stort utbud på skär

Oster Golden A5 har varit en personlig favorit länge och den får ständigt fina kundomdömen och betyg. En stark motor med vassa skär gör att du även som nybörjare kommer kunna hantera den här klippmaskinen bra och säkert. Kvaliteten är mycket god, vi har själv använt oss av Oster Golden A5 i många år utan problem och den förblir en storsäljare år efter år i flera butiker.

4. Aesculap Isis

Aesculap Isis
Aesculap Isis
Kvalitet 9.4
Effektivitet 8.9
Pris 8.8
Totalt 8.9
Bästa pris
1595 kr

Aesculap Isis tillverkas av Braun, välkända inom klippmaskiner för både djur och människor. Isis är en mindre modell som är utmärkt för mindre klipparbeten. Den passar utmärkt för korthåriga hundar, små hundar eller bara att ha för detaljarbeten runt mun, öron, ögon och tassar. Den väger väldigt lite, är sladdlös och klipper effektivt.

Liten och smidig - Isis väger bara 120 gram och är liten och behändig. Det gör den till en väldigt behaglig klippmaskin att använda, oavsett storlek på hund. Med en sladdlös modell så kommer du åt alla svåra ställen utan problem. Batteritiden är på ungefär 120 minuter, vilket brukar räcka gott och väl för en enklare klippning. Uppladdningstiden ligger på drygt en timme.

Hög effektivitet - Med hela 5700 skär/minuten så får du en väldigt effektiv liten trimmer som du kommer att bli nöjd med. Den gör jobbet med bra precision ner till 0.5 mm. Klippbredden är på 24 mm. Medföljer gör en kam som kan justeras i fyra lägen från 3 till 6 mm.

 • Tystgående
 • Vibrationsfattig
 • Smidig design
 • Endast 140 mm lång

Aesculaps hundtrimmers är riktigt bra, de tillhör den övre prisklassen men håller mycket god kvalitet och har länge varit uppskattade för sin enkla design och effektiva klippförmåga. Aesculap Isis är en hundtrimmer i miniformat och den är verkligen lätt att hantera. Vi rekommenderar den till dig som nybörjare eller till dig som vill ha en lättarbetad trimmer som komplement till en någon större modell.

Vänj hunden vid klippmaskinen

Att vänja hunden vid en trimmer kan ta lite tid. Låt det ta tid och var bestämt och lugn. Låt hunden nosa på maskinen och slappna av runt den. Kom ihåg att godis och gos är dina bästa verktyg! Vänj sedan sakta hunden vid att ha trimmern mot kroppen, detta kan du göra med en avstängd maskin och bara dra den över ryggen. Om allt går bra så kan du starta trimmern och bara ha den nära hunden. Allt handlar om tålamod och att inte stressa hunden. Du kan med fördel träna på detta i olika ertapper med pauser emellan. Vissa hundar behöver mer tid och andra är totalt obrydda.

 • Ha riktligt med tålamod
 • Låt det ske på hundens villkor
 • Glöm inte godiset

Klippa själv eller på salong?

Om du tar din hund till en hundsalong eller till veterinären för att få den klippt och trimmad så kan det kosta upp mot 1000 kronor. Det är förstås smidigt att få det gjort av proffs och det blir oftast väldigt bra men det kan svida i plånboken, särskilt om du har en hund som behöver trimmas regelbundet. En hundtrimmer kan du få för så billigt som 600 kr om du verkligen letar efter billigaste möjliga och upp mot 6000 kr om du letar i över skiktet. Vi tycker ju såklart att balansen mellan pris och kvalitet är viktig och om du klipper din hund ofta så är det bättre att leta sig något uppåt i prisklass. Billigt kan bli dyrt i längden! Se till att lära dig hur man hanterar en trimmer och hur du ska klippa innan du ger dig på det själv, det är väldigt bra att vara med någon gång när någon annan klipper så att du lär dig.

Tips för dig som är ny till hundklippning!

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-06-25 10:36:55

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
67 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5

Vanliga frågor om hundklippning och trimmers

Samlade frågor om hundtrimmers och att klippa hundar.

Ska jag välja en sladdlös trimmer eller inte?

En sladdlös trimmer är alltid lättare att arbeta med, du slipper ju bekymmret med sladd som kan trasla in sig. Klippmomentet kan vara nog så bökigt i sig. Vi föredrar sladdlösa varianter men vi har varit väldigt nöjda med de med sladd också. Om du väljen en sladdlös så gå gärna upp en prisklass, du vill ha ett bra batteri och en kraftfull motor, annars kommer du snart att ångra dig! De med sladd väger ofta mindre då du slipper batteritygnden men idag finns det några modeller som väger oerhört lite trots batteri. Kort och gott: vi rekommenderar sladdlöst, men du får generellt en bättre maskin om du håller dig till samma pris fast väljer en med sladd.

Hur klipper jag med en trimmer?

Att bli duktig på att att klippa hunden kräver träning och en bra klippmaskin. Även din hund behöver klippvana för att bli lugn och samarbetsvillig. Det första du ska göra är att vänja hunden, du kan läsa våra tips här. Börja sen med att bada hunden, få bort överflödig päls och smuts. Pälsen blir också mer lättarbetad om den är nybadad. Borsta sedan pälsen noga och föna den, du vill inte ha en genomblöt hund när du börjar klippa. När du borstar får du också bort mer överflödig päls. En fin, ren och tovfri päls kommer din klippmaskin att glida igenom mycket lättare. Du vill starta med något lätt, känn dig fram och vänj dig vid själva klipprocessen innan du ger dig på prisvinnande frisyrer. Lycka till!

Hur tar jag hand om min hundtrimmer?

Att ta hand om sin trimmer är väldigt viktigt för att den ska prestera bra över många år. En dåligt skött trimmer klipper sämre och riskerar att helt gå sönder. Torka av, gör rent och olja in skäret efter klippning. Instruktioner på exakt hur du ska göra skiljer sig åt mellan tilverkare och modeller. Men oftast kan man ta bort skäret och göra rent det för att sen olja in det så håller det sig länge.

Är det skillnad på trimmera till människor och trimmers till djur?

Ja, det är skillnad. Använd inte en hundtrimmer på människa eller vice versa. Päls och människohår är inte samma sak och en bra trimmer är speciellt tillverkad för att hantera den ena hårtypen och inte den andra. I nödfall så går det såklart, men det kommer inte att bli bra. Och framför allt så är hundtrimmers mer ljuddämpade för att inte störa hunden.

Hur länge håller en klippmaskin?

Det beror helt på hur du tar hand om din trimmer och vilket märke och modell du har köpt. Vi rekommenderar att köpa en trimmer av ett känt märke och gärna någon prisklass upp, billigt kan bli dyrt i längden. Och viktigast av allt: lär dig ta hand om den så att den håller hög prestanda under många år.

Måste jag köpa skär separat?

Ibland, inte alla klippmaskiner och trimmers kommer med skär. Detta beror på att olika pälstyper kräver olika skär så det kan vara svårt med universallösningar. Du kommer också att behöva köpa nya skär allteftersom de slits. Ett skär håller ganska länge men om du märker att klippningen går trögt så kan det vara dags att byta ut.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu