Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.
Hundtrimmer: bäst i test 2023
Vi har testat en mängd olika hundtrimmers och utsett Clipster Delox till bästa hundtrimmern, en stark och imponerande klippmaskin. Den klipper effektivt och tyst, är lätta att hantera och klarar av även den mest utmanande pälsen. Lär dig allt om hundtrimmers och läs recensioner på flera populära klippmaskiner.
Vilken är den bästa hundtrimmern?
Vi har testat, betygsatt och recenserat flertalet hundtrimmers. Vinnaren är den kraftfulla och lättanvända Clipster Delox, läs recensionen här nedan. Trimmrarna har vi testat på flera olika hundar i olika omgångar. Betygen och recensionerna är baserade på tester, kundomdömen och information från tillverkare samt återförsäljare.
Följande faktorer har vi tittat närmare på:
- Ljudnivå: Hur är det med ljudnivån? Det är viktigt att trimmern är tillräckligt tyst för att inte störa hund eller människa.
- Ergonomi: Trimmern ska kännas bra att hålla i och vibrera lite. Du ska kunna klippa i en timme utan att den blir tung eller jobbig.
- Effektivitet: Motorn ska vara stark nog att klippa pälsen rakt av utan att du behöver dra den fram och tillbaka. En stark motor är väldigt viktigt för att
- Användarvänlighet: Vi betygsätter den övergripande upplevelsen trimningen. Hur trimmern är att manövrera och hantera, inklusive laddning och skötsel.



- 3 klipphastigheter
- Prisvärd hundtrimmer
- Kraftfullt batteri
- 4 olika huvuden ingår
Clipster Delox från Kerbl är en riktigt bra maskin. Den är helt trådlös och mycket enkelt att hantera. Batteritiden är god och den laddas snabbt upp. Motorn klipper med ett kraftfullt li-ion 2200 mAh batteri. Du kan snabbt och enkelt skifta mellan 4 klipphuvuden och få det skär du behöver. Därtill kan du välja mellan tre hastigheter för optimal prestation. Du kan klippa både hund och katt med den här trimmern och den är hanterar både helkroppklippning och precisionsjobb runt ansikte och tassar.
Höga kundbetyg - Clipster Delox har fått goda kundomdömen och är en populär klippmaskin. Den håller länge och är lätt att underhålla. Displayen visar till och med rengöringsstatus och när du behöver göra rent den. Klipplängden kan du ställa in mellan 0.8 och 2.0 mm. Klippmaskinen är nybörjarvänlig och optimal för hemmabruk.


- Lätt och ergonomisk
- Tystgående
- Trådlös med lång batteritid
- Bara en hastighet
Arco Pro från det välkända märket Moser är en gedigen trimmer som är tillräckligt kraftfull för att klara de flesta uppgifter på ett effektivt sätt. Arco Pro är också lätt att hantera med en god ergonomi, en bra viktfördelning och en smart avsmalning för extra plats för fingrarna. Den ligger helt enkelt bra i handen! Den är också tystgående så att din hund inte blir stressad. Istället kan trimningen till och med bli en skön stund. Bland ytterligare fördelar märks att Arco Pro är trådlös med en generöst tilltagen batteritid, att den är relativt lätt och att den är effektiv med sina 3500 skär per minut. Tyvärr finns dock bara en hastighet att välja. Skärets längd kan du dock justera, detta direkt på skäret.
Den här trimmern passar dig med en liten till medelstor hund och du kan också använda den för precisionsklippning. Den är populär och kundomdömena är mycket positiva.



- Tystgående
- Dubbla hastigheter
- Billig att reparera
- Relativt dyr
Andis tillhör de främsta tillverkarna av hundtrimmers och -klippmaskiner. AGC 2 är en maskin som kräver mycket lite underhåll och ger dig en problemfri klippning, både hemma och i salong. Inga inre delar behöver smörjas eller oljas in. Strömbrytaren sitter lättillgängligt till och den klipper mycket tyst, vilket är särskilt värdefullt för dig med en nervös eller osäker hund. Maskinen klipper alla pälstyper på så väl hund som katt och häst. Du kan klippa med två olika hastigheter vilket verkligen underlättar när du klipper hela kroppen. Tjock päls går betydligt mycket lättare att klippa med en kraftig maskin. Den blir inte varm under användning och går att klippa med länge. Sladdlängden är 3 meter.


- Lång batteritid
- Snap-on för olika huvuden
- Ergonomisk med bra balans
- Ganska dyr
Det är inte så mycket som är traditionellt med modellen Durati från märket Aesculap. För det första är den trådlös för enkel användning särskilt på nervösa hundar som blir stressade av sladdar. För det andra är batteritiden mycket generös. Du kan använda trimmern i upp till fyra timmar på en laddning. Vidare har Durati en smart snap on-funktion för olika skärhuvuden så att du kan anpassa maskinen efter olika pälstyper. Vikten är relativt låg och greppet har en god ergonomi med en bra balans som gör att den är bekväm att använda längre stunder. Den här modellen har också ganska rejält med kraft, med sina 3000 slag per minut.
Aesculap Durati passar dig som söker en trådlös trimmer med lång batteritid som har en smidig snap on-funktion för skärhuvuden i olika längder. Det högre priset är en naturlig nackdel.



- Utmärkt för detaljarbeten
- 6000 skär/minuten
- Klipplängd 0,7-18 mm
- Väger 520 gram
- Riktigt billig trimmer
- Fungerar utmärkt för detaljarbeten
- Lång livslängd
- Blir varm vid längre klippning
- Låter en del
- Orkar inte riktigt med helkroppsklippning
Moser 1400 är en klassisk hundtrimmer som kan köpas till ett mycket bra pris. Den här klippmaskinen är anpassad för hemmabruk och är enkel och okomplicerad. Moser 1400 tillverkas av företaget Moser och har en lång tradition av att tillverka klippmaskiner. Moser 1400 har sålts över 30 miljoner gånger och är mycket populär. Motorn presterar bra men lämpar sig inte till riktigt tuffa klippningar. Klippbredden är på 46 mm och är ställbar i längden mellan 0.1 och 3 mm, med medföljande kammar så kan du klippa på mellan 4 och 18 mm längd. Den passar utmärkt för detaljarbete runt ögon, nos och tassar. Sladden är på 2 meter. Moser 1400 är något högljudd och vibrerar en del i handen, men för enklare hemmabruk eller som komplement till en kraftigare trimmer passar den utmärkt.

Köpguide till rätt hundtrimmer
Hundpäls kommer i många olika typer och former, olika raser kan ha väldigt olika typer av päls. En del hundar har kort och sträv päls, andra har lång och mjuk. När du väljer hundtrimmer så ska du börja med att ta reda på information om din hunds päls och hur den ska va klippt och vilket skär som passar bäst. Tänk på att det finns hundar vars päls inte ska trimmas alls, till exempel vissa spetshundar. Det finns trimmers och klippmaskiner som passar lite olika typer av päls, men oftast är det en fråga om skär. En och samma maskin kan oftast anpassas till att hantera alla typer av päls. Trimmers kommer i en stor kvalitets- och prisvariation, därför rekommenderar vi att köpa något av de större märkena som vi listar ovan. Då får du en bra grundkvalitet även om du väljer en billigare produkt.
Ljudnivå - En mycket viktig aspekt är ljudnivån. Alla elektriska verktyg som används för hundar ska vara mycket tystgående. En hund har betydligt bättre hörsel än människor så en brummande apparat kan låta mycket skrämmande för en hund. I en människas öra finns det tre muskler som anpassar hörseln, hunden har 18 muskler i örat. Därför är det väldigt viktigt att tänka på ljudnivån. En supertyst trimmer är alltså en bra investering för att göra klippningen så smidig som möjlig.
Hastighet - Skär per minut är vanligtvis måttet på hastighet. Hög hastighet betyder att klippningen går snabbare vilket är skönt för både frisör och hund. Vissa trimmers har flera hastigheter vilket ökar flexibiliteten vid klippningen. En långsam hastighet passar bättre vid klippning runt ansikte och tassar, medan en hög hastighet gör kroppsklippningen enklare. Men om du är nybörjare så rekommenderar vi en en-hastighetstrimmer, de är generellt sätt enklare att hantera innan du fått lite vana och erfarenhet.
Underhåll - Alla trimmers kräver någon form av underhåll. De kommer att samla på sig hårtussar, damm och lort. Oftast är det enkelt att bara dra bort håret, du kan också behöva ta bort skäret och klipphuvudet och rensa ur invändigt också. Men det finns trimmers som kräver invändigt underhåll i form av smörjning av vissa delar. Det här blir snabbt bökigt och tidskrävande och om bitarna inte hamna på rätt plats igen fungerar trimmern inte alls. Köp därför en hundtrimmer som är underhållsfri eller kräver mycket lite underhåll.
Ergonomi - Det kan ta tid att klippa en hund. En stor, långhårig hund med tjock päls kan ta timmar att klippa. Om du har många hundar så kan du också behöva spendera ganska mycket tid med att klippa hunden. Då är det viktigt att klippmaskinen är ergonomiskt utformad. Den ska ligga skönt i handen och följa handens naturlig form när du håller i den. Det är också viktigt att tänka på att hundtrimmern vibrerar lite, en vibrerande maskin skapar inte bara oljud utan och obehag i handen efter en tid.
Sladd eller inte - Det här är oftast en personlig preferens. Att klippa med en sladdansluten maskin är inte allt för bökigt, men en sladdlös definitivt smidigare. En sladdlös maskin har absolut större frihet, du slipper sladdtrassel och begränsningar för att sladden är för kort. Nackdelen är förstår att batteriet kanske inte räcker till hela klippningen. Om du klipper ofta eller länge så är det bättre att ha en sladdansluten klippare, annars är ett bra tips att köpa ett extra batteri. Då kan du klippa under tiden som det andra laddar. Sladdanslutna trimmers är generellt sett kraftigare och presterar bättre, med det beror mycket på märke och kvalitet. Salonger och veterinärer har oftast en sladdansluten klippare för merparten av arbetet och en sladdlös mindre, kompletterande klippare för tassar och ansikte.
Märke - Det finns flera företag som tillverkar hundtrimmers. Märket betyder inte allt men det finns en kategori som har lång och bred erfarenhet av klippmaskiner till både människor och djur. Om du väljer ett av premiummärkena så får du oftast en riktigt bra maskin, oavsett prisklass. De största märkena är Andis, Oster, Aesculap och Moser. Märket och kvaliteten på skäret är också väldigt viktigt. Slöa skär klipper helt enkelt inte, vilket blir oerhört tidskrävande och resultatet blir inte bra.
Läs mer: Köp den bästa klotången för en säker och snabb klippning
Kom ihåg att ta reda noga på vad hund kräver, hör dig gärna för med en veterinär eller på en hundsalong. Olika hundar har olika behov av trimning och vissa hundar ska man inte klippa alls! Pälstypen är avgörande här så läs på noga innan du börjar och ta framför allt reda på vad du ska ha för typ av skär. Det är inte ovanligt att du behöver köpa skär separat då detta behov är individuellt för olika hundraser.

Därför ska du klippa hunden
Att klippa sin hund för med sig många fördelar. Det stärker bandet mellan ägare och hund. Att lugna hunden och visa för den att den är trygg med dig stärker relationen mellan dig och din hund. En snyggt klippt hund är givetvis kul att ha som ägare, men det för också med sig hälsofördelar för hunden. Precis som med kloklippning är det viktigt att trimning och pälsklippning sker regelbundet.
- Temperaturreglering - En tjock päls kan snabbt leda till överhettning för hunden. En trimmad och urklippt päls ventilerar mycket bättre och gör det lättare för hunden att hålla sig sval. Överhettning är inte att leka med, det kan snabbt leda till flera hälsoproblem för hunden.
- Renlighet - En välklippt päls gör det lättare att få bort smuts och lort. Det är betydligt enklare att tvätta en kort och prydlig päls än en tovig. Det är också lättare att hitta kryp som fästingar och loppor i en välskött päls. En trimmad eller kortklippt hund fäller också mindre.
- Hud- och pälskvalitet - En tovig päls kan bli tung. Så pass tung att hunden kan få hudproblem. Den kan få ont och huden kan bli irriterad och inflammerad. En nedklippt päls möjliggör att du kan undersöka huden och ta hand om din hund bättre. Detta ska gärna kombineras med att du använder en hundborste åtminstone någon gång per månad.
Vänj din hund vid trimmern
Att vänja hunden vid en trimmer kan ta lite tid. Låt det ta tid och var bestämd och lugn. Låt hunden nosa på maskinen och slappna av runt den. Kom ihåg att hundgodis och gos är dina bästa verktyg! Vänj sedan sakta hunden vid att ha trimmern mot kroppen, detta kan du göra med en avstängd maskin och bara dra den över ryggen. Om allt går bra så kan du starta trimmern och ha den nära hunden. Allt handlar om tålamod och att inte stressa hunden. Du kan med fördel träna på detta i olika etapper med pauser emellan. Vissa hundar behöver mer tid och andra mindre.
Klippa själv eller på salong?
Om du tar din hund till en hundsalong eller till veterinären för att få den klippt och trimmad så kan det kosta upp mot 1000 kronor. Det är förstås smidigt att få det gjort av proffs och det blir oftast väldigt bra men det kan svida i plånboken, särskilt om du har en hund som behöver trimmas regelbundet. En hundtrimmer kan du få för så billigt som 600 kr om du verkligen letar efter billigaste möjliga och upp mot 6000 kr om du letar i över skiktet. Vi tycker ju såklart att balansen mellan pris och kvalitet är viktig och om du klipper din hund ofta så är det bättre att leta sig något uppåt i prisklass. Billigt kan bli dyrt i längden! Se till att lära dig hur man hanterar en trimmer och hur du ska klippa innan du ger dig på det själv, det är väldigt bra att vara med någon gång när någon annan klipper så att du lär dig.
Vanliga frågor om hundklippning och trimmers
Ska jag välja en sladdlös trimmer eller inte?
En sladdlös trimmer är alltid lättare att arbeta med, du slipper ju bekymmret med sladd som kan trasla in sig. Klippmomentet kan vara nog så bökigt i sig. Vi föredrar sladdlösa varianter men vi har varit väldigt nöjda med de med sladd också. Om du väljen en sladdlös så gå gärna upp en prisklass, du vill ha ett bra batteri och en kraftfull motor, annars kommer du snart att ångra dig! De med sladd väger ofta mindre då du slipper batteritygnden men idag finns det några modeller som väger oerhört lite trots batteri. Kort och gott: vi rekommenderar sladdlöst, men du får generellt en bättre maskin om du håller dig till samma pris fast väljer en med sladd.
Hur klipper jag med en trimmer?
Att bli duktig på att att klippa hunden kräver träning och en bra klippmaskin. Även din hund behöver klippvana för att bli lugn och samarbetsvillig. Det första du ska göra är att vänja hunden, du kan läsa våra tips här. Börja sen med att bada hunden, få bort överflödig päls och smuts. Pälsen blir också mer lättarbetad om den är nybadad. Borsta sedan pälsen noga och föna den, du vill inte ha en genomblöt hund när du börjar klippa. När du borstar får du också bort mer överflödig päls. En fin, ren och tovfri päls kommer din klippmaskin att glida igenom mycket lättare. Du vill starta med något lätt, känn dig fram och vänj dig vid själva klipprocessen innan du ger dig på prisvinnande frisyrer. Lycka till!
Hur tar jag hand om min hundtrimmer?
Att ta hand om sin trimmer är väldigt viktigt för att den ska prestera bra över många år. En dåligt skött trimmer klipper sämre och riskerar att helt gå sönder. Torka av, gör rent och olja in skäret efter klippning. Instruktioner på exakt hur du ska göra skiljer sig åt mellan tilverkare och modeller. Men oftast kan man ta bort skäret och göra rent det för att sen olja in det så håller det sig länge.
Är det skillnad på trimmers till människor och trimmers till djur?
Ja, det är skillnad. Använd inte en hundtrimmer på människa eller vice versa. Päls och människohår är inte samma sak och en bra trimmer är speciellt tillverkad för att hantera den ena hårtypen och inte den andra. I nödfall så går det såklart, men det kommer inte att bli bra. Och framför allt så är hundtrimmers mer ljuddämpade för att inte störa hunden.
Hur länge håller en klippmaskin?
Det beror helt på hur du tar hand om din trimmer och vilket märke och modell du har köpt. Vi rekommenderar att köpa en trimmer av ett känt märke och gärna någon prisklass upp, billigt kan bli dyrt i längden. Och viktigast av allt: lär dig ta hand om den så att den håller hög prestanda under många år.
Måste jag köpa skär separat?
Ibland, inte alla klippmaskiner och trimmers kommer med skär. Detta beror på att olika pälstyper kräver olika skär så det kan vara svårt med universallösningar. Du kommer också att behöva köpa nya skär allteftersom de slits. Ett skär håller ganska länge men om du märker att klippningen går trögt så kan det vara dags att byta ut.
Testvinnare - Bästa Hundtrimmer
- Clipster Delox
- Moser Arco Pro
- Andis AGCB 2-speed clipper cord
- Aesculap Durati- Uppladdningsbar Klippmaskin (ett batteri)
- Moser Edition 1400 Hårtrimmer
Källhänvisning
PetMD - Så trimmar du hunden
ResearchGate - Studie på stress och hundsalonger.
Ingen har kommenterat på denna sida ännu