Hundtrimmer

Hundens päls är extremt varierad beroende på vilken ras den är och vilket klimat den är uppfödd i. Det finns hundar av alla färger och teckningar, med lång och kort, tjock och tunn päls och det finns hundar som är krulliga och rakhåriga. Det finns även hundar med ständigt växande hår istället för regelrätt päls, och det finns vovvar som skiftar pälsen efter årstid och temperatur.

Som hundägare kan man behöva trimma sin hunds päls av många olika anledningar, inte minst om temperaturen skiftar eller om hunden är särskilt gyttjeglad och hela tiden lortar ner sig. Man kan också tycka att det är kul och snyggt att ge sin hund ett rastypiskt utseende, och ibland kan man behöva hålla vissa partier av kroppen rakade på grund av medicinska behandlingar.

Klippa själv eller på salong?

Om du tar din hund till en hundsalong eller till veterinären för att få den klippt och trimmad så kan det kosta upp mot 1000 kronor. Det är förstås smidigt att få det gjort av proffs och det blir oftast väldigt bra men det kan svida i plånboken, särskilt om du har en hund som behöver trimmas regelbundet. En hundtrimmer kan du få för så billigt som 600 kr om du verkligen letar efter billigaste möjliga och upp mot 6000 kr om du letar i över skiktet. Vi tycker ju såklart att balansen mellan pris och kvalitet är viktig och om du klipper din hund ofta så är det bättre att leta sig något uppåt i prisklass. Billigt kan bli dyrt i längden! Se till att lära dig hur man hanterar en trimmer och hur du ska klippa innan du ger dig på det själv, det är väldigt bra att vara med någon gång när någon annan klipper så att du lär dig.

Trimmer eller klippmaskin?

En hundtrimmer är till för enklare skötsel av pälsen och passar bättre till kort- och tunnhåriga hundar. En klippmaskin är utmärkt om du vill raka ner pälsen rejält eller om du har en hund med lång eller tjock päls. Båda varianterna finns i väldigt varierande kvalitet och pris. Oavsett vad du väljer så rekommenderar vi att köpa en maskin från något av de stora märkena (vi går igenom de störtsa nedan), då vet du att du får kvalitet oavsett prisklass.

Tänk på detta när du bestämmer dig:

  • Ljudnivå – Den ska inte vara högljudd, det är obehagligt för både frisör och hund.
  • Ergonomi – den ska vara bekväm att jobba med; låg vikt och lite vibrationer är bra.
  • Effektivitet – den ska ha bra batteritid om den inte har sladd och ha god effekt vid skäret.
orangehund

Välj rätt trimmer beroende på ras och pälstyp

Olika typer av trimmers och klippmaskiner

Den klassiska trimmern ser precis ut som den man använder för människor, och den kommer i ett flertal storlekar och prisklasser. De flesta brukar har ett utbytbart huvud där man kan välja vilken längd man vill ha på pälsen, och det finns särskilda trimmers för små hundar eller mindre partier på större hundar, som till exempel mellan trampdynor och runt nosar.

Sladdlösa varianter är att rekommendera för de flesta. De blir enklare att klippa och oftast räcker batteriet för en klippning. Dessutom kan det hända att hunden rör på sig litegrann och då är det skönt att slippa en otymplig sladd som sitter fast i väggen. Tänk på att kraftigare pälsar drar mycket mer batteri och att det ibland inte räcker med endast en laddning om hela hunden ska klippas, och då kan det vara bättre att ha en sladdtrimmer som kan göra jobbet i en omgång.

Kom ihåg att ta reda noga på vad hund kräver, hör dig gärna för med en veterinär eller på en hundsalong. Olika hundar har olika behov av trimmning och vissa hundar ska man inte klippa alls! Pälstypen är avgörande här så läs på noga innan du börjar och ta framför allt reda på vad du ska ha för typ av skär. Det är inte ovanligt att du behöver köpa skär separat då detta behov är individuellt för olika hundraser.

Aesculap Durati

Här har vi en riktigt pålitlig klippmaskin. Tillverkad av Aesculap, ett företag som också gör kirurgiska instrument som levereras över hela världen. Den absolut mest kraftfulla sladdlösa klippare du kan hitta. Den här är tillräckligt stark för alla typer av hundar, katter och till och med häst! Med en skärfrekvens på 3000 skär i minuten tar den sig lätt igenom både tjock och smutsig päls. Ergonomiskt utformning och låg vikt gör den enkel och behaglig att arbeta med. Vi har sällan använt en klippare som är så smidig och lätt att klippa med. Duratin har en snap-on-design vilket gör det otroligt lätt att byta och underhålla skäret. Till detta kommer en batteritid på 4 timmar. Den tillhör den övre prisklassen men bjuder på en prestande som saknar motstycke.

Aesculap Isis

Aesculap erbjuder många olika typer av hundtrimmer och klippverktyg. Återigen ett tillförlitligt märke av hög kvalitet. Modellen Isis är en liten, sladdlös och tystgående trimmer som lämpar sig väldigt väl för antingen detaljarbete runt tassar och ansikte. Den passar även utmärkt till småhundar eller hundar med lite pälsvård, där du inte behöver trimma mycket. Med kraftfullt batteri blir det inga problem att klippa klart innan du behöver ladda, och utan sladd går det snabbt och problemfritt. En enkel, ergononisk trimmer på bara 120 gram som gör sig bäst för hemmabruk för dig som behöver snygga till din hund från och till!

Oster Golden A5 trimmer

En klassiker när det kommer till hundtrimmers. Oster är ett av de stora märkena som tillverkar hundtrimmers i riktigt bra kvalitet. Oster Golden A5 används av både nybörjare och proffs tack vare sin kvalitet och livslängd. Trimmern har visat på stor kapacitet att hålla bra trots frekvent användning, vilket gör att den lämpar sig särskilt bra för professionella. Men en lång livsländ innebär också en investering för nybörjaren. Vi har haft en Golden A5 i många år och aldrig varit besvikna. Den går att köpa i två modeller: 1speed eller 2speed, alltså med en eller två hastigheter. 1speed har en skärfrekvens på 2200 per minut, och 2speed på 3300. Den presterar 45 watt i motor och är väldigt tyst och nästintill vibrationsfri. Du kan enkelt byta skär genom att koppla loss och klicka i ett nytt. En väldigt bra trimmer helt enkelt!

Andis AGC 2speed

Andis AGC har utmärkt sig i flera rescensioner med toppbetyg. Tillverkad av Andis, som gjort sig kända för sina högkvalitativa hundtrimmers. Klippmaskinen har en kraftfullmotor som enkelt hanterar alla olika sorter av päls, oavsett ras och storlek. Med två hastigheter kan du enkelt anpassa din klippning för bästa resultat. Enkel snap-on-teknik gör att du kan byta ditt skär hur enkelt som helst. Med en mycket låg ljudnivå och nästintill inga vibrationer från motorn så erbjuds du riktig klippglädje. Den väger lite och är ergonomiskt utformad och har ett keramiskt behandlat skär som håller sig svalt även vid längre klippning. Andis AGC är den dyraste på topplistan men också den av högst kvalitet, den här maskinen kommer att hålla flera år och prestera bra under många klippningar. Om du letar efter en maskin med klockren prestanda så rekommenderar vi den här.

Moser 1400

Moser erbjuder flera olika klippmaskiner i olika prisklasser. Moser 1400 är en stabil trimmer för hemmabruk, den tillhör den lägre prisklassen men erbjuder en stark men ändå tyst motor. Med kromat skär av samma kvalitet som andra Moser-produkter får du en trimmer som med lätthet klipper alla pälsar. Den väger 540 gram och är inte sladdlös, men letar du efter något billigt så rekommenderar vi inte trådlösa eller allt för enkla produkter då livskvaliteten av egen erfaranhet inte har varit den bästa. Moser 1400 är en väldigt bra trimmer för dig som vill lära dig klippa själv, den har alla grundläggande egenskaper för att vara en bra trimmer helt enkelt!

Vanliga frågor om hundklippning och trimmers

Hur kan jag vänja hunden att klippas?

Att vänja hunden vid en trimmer kan ta lite tid. Låt det ta tid och var bestämt och lugn. Låt hunden nosa på maskinen och slappna av runt den. Här är godis och gos dina bästa verktyg! Vänj sedan sakta hunden vid att ha trimmern mot kroppen, detta kan du göra med en avstängd maskin och bara dra den över ryggen. Om allt går bra så kan du starta trimmern och bara ha den nära hunden. Allt handlar om tålamod och att inte stressa hunden. Du kan med fördel träna på detta i olika ertapper med pauser emellan. Vissa hundar behöver mer tid och andra är totalt obrydda.

Ska jag välja en sladdlös trimmer eller inte?

En sladdlös trimmer är alltid lättare att arbeta med, du slipper ju bekymmret med sladd som kan trasla in sig. Klippmomentet kan vara nog så bökigt i sig. Vi föredrar sladdlösa varianter men vi har varit väldigt nöjda med de med sladd också. Om du väljen en sladdlös så gå gärna upp en prisklass, du vill ha ett bra batteri och en kraftfull motor, annars kommer du snart att ångra dig! De med sladd väger ofta mindre då du slipper batteritygnden men idag finns det några modeller som väger oerhört lite trots batteri. Kort och gott: vi rekommenderar sladdlöst, men du får generellt en bättre maskin om du håller dig till samma pris fast väljer en med sladd.

Senast Uppdaterad: 2020-02-25 13:16:23

Ge din syn på Hundtrimmer
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu