Hundtrimmer

Hundens päls är extremt varierad beroende på vilken ras den är och vilket klimat den är uppfödd i. Det finns hundar av alla färger och teckningar, med lång och kort, tjock och tunn päls och det finns hundar som är krulliga och rakhåriga. Det finns även hundar med ständigt växande hår istället för regelrätt päls, och det finns vovvar som skiftar pälsen efter årstid och temperatur.

Som hundägare kan man behöva trimma sin hunds päls av många olika anledningar, inte minst om temperaturen skiftar eller om hunden är särskilt gyttjeglad och hela tiden lortar ner sig. Man kan också tycka att det är kul och snyggt att ge sin hund en snofsig frisyr, och ibland kan man behöva hålla vissa partier av kroppen rakade på grund av medicinska behandlingar.

Om man vill klippa sin hunds päls eller frisera den på ett speciellt sätt kan man ta den till en hårsalong eller en veterinärklinik. Här finns det proffs som kan göra precis det du vill med din hunds päls, men det kan göra ont i plånboken då de ofta tar rejält betalt. Har man en hund som är samarbetsvillig så räcker det med att skaffa sig en bra hundtrimmer, och vilken modell man behöver beror helt på hundens päls och vad man vill göra med den. Se alltid till att du har lärt dig hur man hanterar trimmern innan du använder den på din hund så att den inte blir skrämd eller skadad.

Pälsens kvalitet

Eftersom det finns så många olika hundraser och pälstyper har olika hundar olika behov. En tjockpälsad Polarhund som är väl utrustad för att klara den värsta kylan behöver en kraftig trimmer som kan göra jobbet, medan en silkespälsad afghanhund har en helt annan kvalitet på sin päls. Se därför till att skaffa den trimmer som passar dig och din vovve bäst.

hund langt har

Olika pälstyper sköts på olika sätt och kan behöva olika verktyg, att hitta rätt trimmer underlättar skötseln av din hund.

Olika typer av trimmers

Den klassiska trimmern ser precis ut som den man använder för människor, och den kommer i ett flertal storlekar och prisklasser. De flesta brukar har ett utbytbart huvud där man kan välja vilken längd man vill ha på pälsen, och det finns särskilda trimmers för små hundar eller mindre partier på större hundar, som till exempel mellan trampdynor och runt nosar.

Trimmern som är batteridriven är alltid det bästa alternativet så att man fritt kan komma åt alla ställen man vill klippa. Dessutom kan det hända att hunden rör på sig litegrann och då är det skönt att slippa en otymplig sladd som sitter fast i väggen. Tänk på att kraftigare pälsar drar mycket mer batteri och att det ibland inte räcker med endast en laddning om hela hunden ska klippas, och då kan det vara bättre att ha en sladdtrimmer som kan göra jobbet i en omgång.

Hundtrimmers brukar ha minst två hastigheter och man kan växla mellan dem efter behov.

Hunden kan börja bli lite rastlös och då kan det vara bra att gå ner en hastighet så att den kan lugna ner sig. Om du har en stor hund med mycket päls så kan du dela upp klippningen i två partier så att du kan ladda om batteriet och ta en liten paus.

Att vänja hunden

En trimmer surrar och vibrerar som en kraftig rakapparat och det kan skrämma hunden till en början. Det är aldrig bra att bara köra rakt på då hunden kan bli så rädd att hela projektet blir dramatisk och skräckfylld, och du kommer förmodligen aldrig mer kunna ens försöka dig på att klippa hunden själv. Utrustad med ett lugnt sinne, tålamod och lite hundgodis kan du däremot få din hund att samarbeta och sitta snällt under trimningen.

Börja alltid med att låta hunden nosa på trimmern och håll den gärna lite lätt mot dess sida. Sätt sedan på trimmern på den lägsta hastigheten och låt återigen hunden nosa och känna på den. Håll trimmern lätt mot hunden; mot ett ben, mot sidan och mot ryggen men bara under någon minut. Samtidigt som du gör detta kan du prata glatt med din hund och ge den en liten godbit. Så småningom kommer hunden låta dig trimma pälsen i korta omgångar, och till sist är den så van att den kan sitta stilla tillräckligt länge för att jobbet ska bli klart. Tänk också på att trimmern kan bli varm medan du jobbar och då måste du avbryta en stund tills den svalnat igen.

Att lära sig trimma hunden själv är inte alltid lätt, videon ovan går igenom några grundläggande tips.

Vid särskilda behandlingar

Om du har en hund som behöver ha vissa kala partier för att underlätta behandling av till exempel sår och eksem så är det extra noga att du är försiktig runt de ömma partierna. Här kan du använda en lättare eller svagare trimmer på låg hastighet, eller till och med klippa runt områdena med en sax.

Fina frisyrer

Även om hunden själv inte bryr sig om hur snygg den är i håret så kan det vara trevligt att ge sin hund en fin ”frisyr”. Man kan till exempel växla på pälsens längd så att det formas olika ”partier”, vilket är särskilt vanligt bland pudlar. Om man planerar att tävla med sin hund så är det bra att lära sig olika metoder att trimma sin hund, och det finns både böcker och videos att lära sig mycket från.

Om man befinner sig i ett varmt land så bör hundens hår vara kortare än om man lever på kallare breddgrader, och det gäller alla sorters hundar. Genom att om somrarna ge en tjockpälsad hund ett kortare hår än vad den vanligtvis har ger man den möjligheten att hålla sig sval, och det kommer den uppskatta mycket. Att den dessutom blir ståtlig och vacker på kuppen är ju knappast någon nackdel!

Senast Uppdaterad: 2019-11-08 13:05:20