Bäst hundtrimmer 2020

Vi har testat 6 hundtrimmers och utsett OSTER PRO600I till vinnare. Den följs tätt av Aesculap Durati och båda två är imponerande klippmaskiner. De klipper effektivt och tyst, är lätta att hantera och klarar av även den mest utmanande pälsen. Båda två är sladdlösa med god batteritid.

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa hundtrimmern?

Vi har testat, betygsatt och recenserat flertalet hundtrimmers. Vinnaren är den kraftfulla och lättanvända Oster PRO600I, läs recensionen här nedan. Trimmrarna har vi testat på flera olika hundar i olika omgångar. Betygen och recensionerna är baserade på tester, kundomdömen och information från tillverkare samt forskningsinstitut.

Följande faktorer har vi tittat närmare på:

 • Ljudnivå: Hur är det med ljudnivån? Det är viktigt att trimmern är tillräckligt tyst för att inte störa hund eller människa.
 • Ergonomi: Trimmern ska kännas bra att hålla i och vibrera lite. Du ska kunna klippa i en timme utan att den blir tung eller jobbig.
 • Effektivitet: Motorn ska vara stark nog att klippa pälsen rakt av utan att du behöver dra den fram och tillbaka. En stark motor är väldigt viktigt.

1. OSTER PRO600I

osterpro
OSTER PRO600I
Bäst i test
Kvalitet 9.8
Effektivitet 9.9
Pris 9.6
Totalt 9.8
Bästa pris
2799 kr

Oster-serien är en klassiker när det kommer till hundtrimmers. Oster är ett av de största märkena när det kommer till klippmaskiner för djur och de har länge levererat produkter i hög kvalitet. Oster PRO600i har varit en favorit hos många professionella hundsalonger men också för hemmabruk. Det håller god kvalitet även vid frekvent klippning. Den är liten och smidig samtidigt som det presterar riktigt bra, med imponerande 4200 skär i minuten. Klipptiden är ungefär 2 timmar vilket brukar rätt gott och väl för en klippning, batteriet laddar du upp på 2 timmar. Med fem olika skär kan du klippa alltifrån tovig päls till detaljer runt tassar och ögon. Skäret går att justera mellan 0.25 och 2.6 mm. En stor fördel med den här maskinen är att den är väldigt tyst, en av de tystaste som vi har använt oss av. Den är bekväm att hålla i och känns mycket smidigare än föregångarna i Oster-serien.

Effektiviteten hos Oster Pro600I går inte att matcha. Den klipper med mycket hög effektivitet. Du trimmar med enkelhet ner både lång och tovig päls. Den är helt fantastiskt bekväm att klippa med. Med stark och tyst motor, långvarigt batteri och mycket lite vibrationer så får du en trimmer som du kommer att vara nöjd med i många år framöver.

För- och nackdelar
 • Stark motor som verkligen märks
 • Batteritiden tillräcklig även för stora hundar
 • Klarar utan problem helkroppsklippning
 • 4 kammar ingår
 • Bara en hastighet

2. Aesculap Durati

Aesculap Durati
Aesculap Durati
Kvalitet 9.8
Effektivitet 9.8
Pris 8.9
Totalt 9.6
Bästa pris
2945 kr

Aesculap Durati tillverkas av välkända Braun och är en riktigt pålitlig klippmaskin. Aesculap Durati används av såväl professionella som amatörer. Med en bred kunskap inom både klippmaskiner och kirurgiska instrument levererar Brauns Aesculap Durati en hundtrimmer som kommer att göra klippningen lätt och smidig.

Mycket effektiv klippning - Aesculap Durati är sladdlös vilket vi föredrar, det gör det betydligt lättare att handskas med ett djur som kanske inte alltid finner sig i att vara stilla en längre tid. Trots att maskinen är sladdlös så är det rejält effektiv och är tillräckligt stark för att hantera all typ av hundpäls och till och med hästpäls.

Lätthanterlig - Den är ergonomiskt utformad och lätthanterlig. Du kan bekvämt klippa från början till slut utan att få problem med greppet. Den är också en lättviktare med sina 380 gram (inklusive batteri och skärhuvud). Skäret går att byta ut snabbt och enkelt med snap-onfunktion. Det innebär att du bara drar av skäret och klickar i ett nytt, hur smidigt som helst! 

Med Aesculap Durati kommer du att enkelt kunna klippa även tjock eller smutsig päls. Den skär genom pälsen på ett väldigt smidigt sätt som gör den enkel och bekväm att använda. Att lägga lite extra på en trimmer är en god investering då billiga modeller har en tendens att gå sönder eller behöva repareras i större utsträckning. Ett erkänt och tillförlitligt märke är också en trygghet för dig som konsument.

För- och nackdelar
 • Mycket lätt att klippa tack vare den starka motorn
 • Skön att hantera - vibrerar nästan inte alls
 • Lätt att byta skär
 • Mycket imponerande batteritid
 • Ingår bara ett skär

 

3. Andis Trimmer AGC 2

Andis Trimmer AGC 2
Andis Trimmer AGC 2
Kvalitet 9.4
Effektivitet 9.8
Pris 9.3
Totalt 9.5
Bästa pris
2299 kr

Andis tillhör de främsta tillverkarna av hundtrimmers och -klippmaskiner. AGC 2 är en maskin som kräver mycket lite underhåll och ger dig en problemfri klippning, både hemma och i salong. Inga inre delar behöver smörjas eller oljas in. Strömbrytaren sitter lättillgängligt till och den klipper mycket tyst, vilket är särskilt värdefullt för dig med en nervös eller osäker hund. Maskinen klipper alla pälstyper på så väl hund som katt och häst. Du kan klippa med två olika hastigheter vilket verkligen underlättar när du klipper hela kroppen. Tjock päls går betydligt mycket lättare att klippa med en kraftig maskin. Den blir inte varm under användning och går att klippa med länge. Sladdlängden är 3 meter.

För- och nackdelar
 • Tystgående
 • Dubbla hastigheter är väldigt användbart
 • Billiga reparationer
 • Väldigt bekväm att hantera och hålla i
 • Relativt dyr

4. Aesculap Isis

Aesculap Isis
Aesculap Isis
Kvalitet 9.4
Effektivitet 8.9
Pris 8.8
Totalt 9.3
Bästa pris
1595 kr

Aesculap Isis tillverkas av Braun, välkända inom klippmaskiner för både djur och människor. Isis är en mindre modell som är utmärkt för mindre klipparbeten. Den passar utmärkt för korthåriga hundar, små hundar eller bara att ha för detaljarbeten runt mun, öron, ögon och tassar. Den väger väldigt lite, är sladdlös och klipper effektivt.

Liten och smidig - Isis väger bara 120 gram och är liten och behändig. Det gör den till en väldigt behaglig klippmaskin att använda, oavsett storlek på hund. Med en sladdlös modell så kommer du åt alla svåra ställen utan problem. Batteritiden är på ungefär 120 minuter, vilket brukar räcka gott och väl för en enklare klippning. Uppladdningstiden ligger på drygt en timme.

Hög effektivitet - Med hela 5700 skär/minuten så får du en väldigt effektiv liten trimmer som du kommer att bli nöjd med. Den gör jobbet med bra precision ner till 0.5 mm. Klippbredden är på 24 mm. Medföljer gör en kam som kan justeras i fyra lägen från 3 till 6 mm.

Aesculaps hundtrimmers är riktigt bra, de tillhör den övre prisklassen men håller mycket god kvalitet och har länge varit uppskattade för sin enkla design och effektiva klippförmåga. Aesculap Isis är en hundtrimmer i miniformat och den är verkligen lätt att hantera. Vi rekommenderar den till dig som nybörjare eller till dig som vill ha en lättarbetad trimmer som komplement till en större modell.

För- och nackdelar
 • Enkel att hantera vid detaljarbeten
 • Kraften i motorn märks direkt
 • God batteritid och snabbladdad
 • Tar tid om man vill klippa hela hunden

5. Moser 1400

Moser 1400
Moser 1400
Kvalitet 8.9
Effektivitet 9.1
Pris 9.8
Totalt 9.1
Bästa pris
399 kr

Moser 1400 är en klassisk hundtrimmer som kan köpas till ett mycket bra pris. Den här klippmaskinen är anpassad för hemmabruk och är enkel och okomplicerad. Moser 1400 tillverkas av företaget Moser och har en lång tradition av att tillverka klippmaskiner. Moser 1400 har sålts över 30 miljoner gånger och är mycket populär. Motorn presterar bra men lämpar sig inte till riktigt tuffa klippningar. Klippbredden är på 46 mm och är ställbar i längden mellan 0.1 och 3 mm, med medföljande kammar så kan du klippa på mellan 4 och 18 mm längd. Den passar utmärkt för detaljarbete runt ögon, nos och tassar. Sladden är på 2 meter. Moser 1400 är något högljudd och vibrerar en del i handen, men för enklare hemmabruk eller som komplement till en kraftigare trimmer passar den utmärkt.

För- och nackdelar
 • Riktigt billig trimmer
 • Fungerar utmärkt för detaljarbeten
 • Lång livslängd
 • Blir varm vid längre klippning
 • Låter en del
 • Orkar inte riktigt med helkroppsklippning

6. Andis Multitrimmer

Andis Multitrimmer
Andis Multitrimmer
Kvalitet 8.3
Effektivitet 8.8
Pris 9.1
Totalt 8.8
Bästa pris
699 kr

Andis Multitrimmer är en lätt och ergonomisk hundtrimmer som passar de flesta pälstyper. Den lämpar sig bäst att använda på områden på hunden som kräver precision så som tassar och ansikte, men den klarar även att utföra lättare trimning av andra områden. Den har något sämre trimningsfunktion på mjuk päls. Andis Multitrimmer har ett kraftfullt lithium-ionbatteri som ger en drifttid på 90 minuter. Batteriet är även uppladdningsbart, så trimmern kan användas både med eller utan sladd. Andis Multitrimmer kommer med två skär om 0,25 mm och 1,5 mm och två distanskammar på 2, 3, 4 eller 5 mm. Kommer även med laddare, laddningsstativ, borste och skärolja.  

För- och nackdelar
 • Fungerar bra för detaljarbeten
 • Stark motor som gör det enkelt att klippa
 • Billig
 • Blir varm vid längre klippning
 • Kräver ganska lång uppladdningstid

hundklippning

Köpguide till rätt hundtrimmer

Hundpäls kommer i många olika typer och former, olika raser kan ha väldigt olika typer av päls. En del hundar har kort och sträv päls, andra har lång och mjuk. När du väljer hundtrimmer så ska du börja med att ta reda på information om din hunds päls och hur den ska va klippt och vilket skär som passar bäst. Tänk på att det finns hundar vars päls inte ska trimmas alls, till exempel vissa spetshundar. Det finns trimmers och klippmaskiner som passar lite olika typer av päls, men oftast är det en fråga om skär. En och samma maskin kan oftast anpassas till att hantera alla typer av päls. Trimmers kommer i en stor kvalitets- och prisvariation, därför rekommenderar vi att köpa något av de större märkena som vi listar ovan. Då får du en bra grundkvalitet även om du väljer en billigare produkt.

 • volymLjudnivå - En mycket viktig aspekt är ljudnivån. Alla elektriska verktyg som används för hundar ska vara mycket tystgående. En hund har betydligt bättre hörsel än människor så en brummande apparat kan låta mycket skrämmande för en hund. I en människas öra finns det tre muskler som anpassar hörseln, hunden har 18 muskler i örat (1). Därför är det väldigt viktigt att tänka på ljudnivån. En supertyst trimmer är alltså en bra investering för att göra klippningen så smidig som möjlig.
 • hastighetHastighet - Skär per minut är vanligtvis måttet på hastighet. Hög hastighet betyder att klippningen går snabbare vilket är skönt för både frisör och hund. Vissa trimmers har flera hastigheter vilket ökar flexibiliteten vid klippningen. En långsam hastighet passar bättre vid klippning runt ansikte och tassar, medan en hög hastighet gör kroppsklippningen enklare. Men om du är nybörjare så rekommenderar vi en en-hastighetstrimmer, de är generellt sätt enklare att hantera innan du fått lite vana och erfarenhet. 
 • tvättsvampUnderhåll - Alla trimmers kräver någon form av underhåll. De kommer att samla på sig hårtussar, damm och lort. Oftast är det enkelt att bara dra bort håret, du kan också behöva ta bort skäret och klipphuvudet och rensa ur invändigt också. Men det finns trimmers som kräver invändigt underhåll i form av smörjning av vissa delar. Det här blir snabbt bökigt och tidskrävande och om bitarna inte hamna på rätt plats igen fungerar trimmern inte alls. Köp därför en hundtrimmer som är underhållsfri eller kräver mycket lite underhåll.
 • trimmerErgonomi - Det kan ta tid att klippa en hund. En stor, långhårig hund med tjock päls kan ta timmar att klippa. Om du har många hundar så kan du också behöva spendera ganska mycket tid med att klippa hunden. Då är det viktigt att klippmaskinen är ergonomiskt utformad. Den ska ligga skönt i handen och följa handens naturlig form när du håller i den. Det är också viktigt att tänka på att hundtrimmern vibrerar lite, en vibrerande maskin skapar inte bara oljud utan och obehag i handen efter en tid. 
 • SladdSladd eller inte - Det här är oftast en personlig preferens. Att klippa med en sladdansluten maskin är inte allt för bökigt, men en sladdlös definitivt smidigare. En sladdlös maskin har absolut större frihet, du slipper sladdtrassel och begränsningar för att sladden är för kort. Nackdelen är förstår att batteriet kanske inte räcker till hela klippningen. Om du klipper ofta eller länge så är det bättre att ha en sladdansluten klippare, annars är ett bra tips att köpa ett extra batteri. Då kan du klippa under tiden som det andra laddar. Sladdanslutna trimmers är generellt sett kraftigare och presterar bättre, med det beror mycket på märke och kvalitet. Salonger och veterinärer har oftast en sladdansluten klippare för merparten av arbetet och en sladdlös mindre, kompletterande klippare för tassar och ansikte. 
 • ProduktmärkeMärke - Det finns flera företag som tillverkar hundtrimmers. Märket betyder inte allt men det finns en kategori som har lång och bred erfarenhet av klippmaskiner till både människor och djur. Om du väljer ett av premiummärkena så får du oftast en riktigt bra maskin, oavsett prisklass. De största märkena är Andis, Oster, Aesculap och Moser. Märket och kvaliteten på skäret är också väldigt viktigt. Slöa skär klipper helt enkelt inte, vilket blir oerhört tidskrävande och resultatet blir inte bra.

  Läs mer: Köp den bästa klotången för en säker och snabb klippning

Kom ihåg att ta reda noga på vad hund kräver, hör dig gärna för med en veterinär eller på en hundsalong. Olika hundar har olika behov av trimning och vissa hundar ska man inte klippa alls! Pälstypen är avgörande här så läs på noga innan du börjar och ta framför allt reda på vad du ska ha för typ av skär. Det är inte ovanligt att du behöver köpa skär separat då detta behov är individuellt för olika hundraser.

hundprylar

Därför ska du klippa hunden

Att klippa sin hund för med sig många fördelar. Det stärker bandet mellan ägare och hund. Att lugna hunden och visa för den att den är trygg med dig stärker relationen mellan dig och din hund. En snyggt klippt hund är givetvis kul att ha som ägare, men det för också med sig hälsofördelar för hunden. Precis som med kloklippning är det viktigt att trimning och pälsklippning sker regelbundet.

 • Temperaturreglering - En tjock päls kan snabbt leda till överhettning för hunden. En trimmad och urklippt päls ventilerar mycket bättre och gör det lättare för hunden att hålla sig sval. Överhettning är inte att leka med, det kan snabbt leda till flera hälsoproblem för hunden.
 • Renlighet - En välklippt päls gör det lättare att få bort smuts och lort. Det är betydligt enklare att tvätta en kort och prydlig päls än en tovig. Det är också lättare att hitta kryp som fästingar och loppor i en välskött päls. En trimmad eller kortklippt hund fäller också mindre.
 • Hud- och pälskvalitet - En tovig päls kan bli tung. Så pass tung att hunden kan få hudproblem. Den kan få ont och huden kan bli irriterad och inflammerad. En nedklippt päls möjliggör att du kan undersöka huden och ta hand om din hund bättre.

Läs mer: Hjälp din hund ventilera med kyl- och värmetäcken

Vänj din hund vid trimmern

Att vänja hunden vid en trimmer kan ta lite tid. Låt det ta tid och var bestämd och lugn. Låt hunden nosa på maskinen och slappna av runt den. Kom ihåg att hundgodis och gos är dina bästa verktyg! Vänj sedan sakta hunden vid att ha trimmern mot kroppen, detta kan du göra med en avstängd maskin och bara dra den över ryggen. Om allt går bra så kan du starta trimmern och ha den nära hunden. Allt handlar om tålamod och att inte stressa hunden. Du kan med fördel träna på detta i olika etapper med pauser emellan. Vissa hundar behöver mer tid och andra mindre.

Klippa själv eller på salong?

Om du tar din hund till en hundsalong eller till veterinären för att få den klippt och trimmad så kan det kosta upp mot 1000 kronor. Det är förstås smidigt att få det gjort av proffs och det blir oftast väldigt bra men det kan svida i plånboken, särskilt om du har en hund som behöver trimmas regelbundet. En hundtrimmer kan du få för så billigt som 600 kr om du verkligen letar efter billigaste möjliga och upp mot 6000 kr om du letar i över skiktet. Vi tycker ju såklart att balansen mellan pris och kvalitet är viktig och om du klipper din hund ofta så är det bättre att leta sig något uppåt i prisklass. Billigt kan bli dyrt i längden! Se till att lära dig hur man hanterar en trimmer och hur du ska klippa innan du ger dig på det själv, det är väldigt bra att vara med någon gång när någon annan klipper så att du lär dig.

Vanliga frågor om hundklippning och trimmers

Ska jag välja en sladdlös trimmer eller inte?

En sladdlös trimmer är alltid lättare att arbeta med, du slipper ju bekymmret med sladd som kan trasla in sig. Klippmomentet kan vara nog så bökigt i sig. Vi föredrar sladdlösa varianter men vi har varit väldigt nöjda med de med sladd också. Om du väljen en sladdlös så gå gärna upp en prisklass, du vill ha ett bra batteri och en kraftfull motor, annars kommer du snart att ångra dig! De med sladd väger ofta mindre då du slipper batteritygnden men idag finns det några modeller som väger oerhört lite trots batteri. Kort och gott: vi rekommenderar sladdlöst, men du får generellt en bättre maskin om du håller dig till samma pris fast väljer en med sladd.

Hur klipper jag med en trimmer?

Att bli duktig på att att klippa hunden kräver träning och en bra klippmaskin. Även din hund behöver klippvana för att bli lugn och samarbetsvillig. Det första du ska göra är att vänja hunden, du kan läsa våra tips här. Börja sen med att bada hunden, få bort överflödig päls och smuts. Pälsen blir också mer lättarbetad om den är nybadad. Borsta sedan pälsen noga och föna den, du vill inte ha en genomblöt hund när du börjar klippa. När du borstar får du också bort mer överflödig päls. En fin, ren och tovfri päls kommer din klippmaskin att glida igenom mycket lättare. Du vill starta med något lätt, känn dig fram och vänj dig vid själva klipprocessen innan du ger dig på prisvinnande frisyrer. Lycka till!

Hur tar jag hand om min hundtrimmer?

Att ta hand om sin trimmer är väldigt viktigt för att den ska prestera bra över många år. En dåligt skött trimmer klipper sämre och riskerar att helt gå sönder. Torka av, gör rent och olja in skäret efter klippning. Instruktioner på exakt hur du ska göra skiljer sig åt mellan tilverkare och modeller. Men oftast kan man ta bort skäret och göra rent det för att sen olja in det så håller det sig länge.

Är det skillnad på trimmera till människor och trimmers till djur?

Ja, det är skillnad. Använd inte en hundtrimmer på människa eller vice versa. Päls och människohår är inte samma sak och en bra trimmer är speciellt tillverkad för att hantera den ena hårtypen och inte den andra. I nödfall så går det såklart, men det kommer inte att bli bra. Och framför allt så är hundtrimmers mer ljuddämpade för att inte störa hunden.

Hur länge håller en klippmaskin?

Det beror helt på hur du tar hand om din trimmer och vilket märke och modell du har köpt. Vi rekommenderar att köpa en trimmer av ett känt märke och gärna någon prisklass upp, billigt kan bli dyrt i längden. Och viktigast av allt: lär dig ta hand om den så att den håller hög prestanda under många år.

Måste jag köpa skär separat?

Ibland, inte alla klippmaskiner och trimmers kommer med skär. Detta beror på att olika pälstyper kräver olika skär så det kan vara svårt med universallösningar. Du kommer också att behöva köpa nya skär allteftersom de slits. Ett skär håller ganska länge men om du märker att klippningen går trögt så kan det vara dags att byta ut.

Testvinnare - Bästa Hundtrimmer

 • OSTER PRO600I
 • Aesculap Durati
 • Andis Trimmer AGC 2
 • Aesculap Isis
 • Moser 1400
 • Andis Multitrimmer
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
67 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5
Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-09-25 08:17:41

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu