GPS-halsband katt

Vi har testat marknadens bästa katt GPS:er 2020. Det finns många intressanta modeller som erbjuder allt man kan tänka sig behöva. Pris, kvalitet och funktioner varierar stort idag och tekniken går snabbt framåt. De bästa GPS:erna ska vara av bra kvalitet samtidigt som priset är lågt, och gärna utan abonnemangskostnad. Läs mer nedan för att ta reda på vinnaren av bästa katt GPS enligt oss på Husdjursrevyn.

Innehållsförteckning

Vilket GPS-halsband är bäst?

Vilken GPS som är bäst för just dig beror på lite olika faktorer som vi går in på närmre nedan. Lite beroende på vad du är ute efter så finns det flera riktigt bra GPS:er. Vinnare i vårt test är TK-911 mini, en GPS med bra funktioner och hög kvalitet samtidigt som realtidsspårningen är gratis, alltså inget månadsabonnemang! Läs hur som helst på ordentligt innan du bestämmer dig, kvaliteten spelar verkligen roll när det kommer till lite dyrare elektronikprylar som GPS:er.

Följande funktioner har vi tittat närmare på:

 • Kvalitet: Hur ser IP-klassificeringar, särskilda märkningar,  generella kvalitetsbetyg och omdömen ut?
 • Pris: Hur mycket kostar GPS:en? Behöver man köpa till ett abonnemang? Några övriga underhållskostnader? Ingår halsband?
 • Funktioner: Hur noggrann är GPS:en? Är det lätt att se exakt position på kartan? Är appar för spårning enkla att installera och använda? Sparas historik in så man kan se hur katten har rört sig eller kan man bara se nuvarande position?

Vi testar regelbundet nya GPS:er och uppdaterar listan löpande.

1. TK-911 Mini

TK-911 Mini
TK-911 Mini
Bäst i test
Kvalitet 9.8
Pris 9.9
Funktioner 9.5
Totalt 9.7
Bästa pris
999 kr

TK-911 tillverkad av EksitData är en väldigt populär GPS till både hundar och katter. TK-911 är deras minsta modell och den passar därför utmärkt till katter. Små GPS:er sitter säkert och stör katten minimalt. TK-911 är CE-märkt vilket betyder att den möter EU-krav på säkerhet, miljö och funktion. Kvaliteten i kombination med att du slipper betala extra för månadsabonnemang för den här GPS:en till vårt toppval.

Allt du behöver - TK-911 har alla funktioner du behöver, från geofencing till realtidsspårning och positionslagring. Den har inga unika extrafunktioner men du får precis det du behöver, koll på var din katt är!

Gratis realtidsspårning- TK-911 är väldigt uppskattad och får ständigt höga betyg i recensioner och kundomdömen. Det beror till stor del på det unikt låga priset. Räknar man in månadskostnad för abonnemang så är TK-911 den absolut billigaste GPS:en du kan köpa. Realtidsspårningen är oftast det man betalar för då GPS:er nyttjar mobilnätet. Men med TK-911 får du alltså gratis realtidsspårning, allt du behöver är ett SIM-kort att koppla GPS:en till.

Svensk support - EksitData tillverkar GPS:er för den svenska marknaden och erbjuder gratis svensk support till sina användare. Du får lätt tillgång till supporten som kan hjälpa dig med alla tänkbara problem både via telefon eller mail.

TK-911 är IP65-klassificerad vilket innebär att den är helt vatten- och dammtät. En stryktålig GPS som tål väta, smuts och slit är ett måste, framför allt om du har en katt som tycker om att vara ute längre perioder. Med alla grundläggande funktioner du behöver, god kvalitet och ett batteri som håller i upp till 8 dagar (standby-läge) så får du en riktigt bra GPS. Inköpspriset är relativt lågt och månadskostnaden är noll! Det är inte konstigt att TK-serien är en kundfavorit. Du får också med ett slitstarkt halsband i nylon men om du vill så kan du istället fästa GPS:en direkt på din katts halsband. Om du har flera GPS:er i TK-serien så kan du mot en låg avgift kombinera alla till en telefon och därmed ha koll på alla djur samtidigt i en och samma app.

 • Gratis realtidsspårning
 • Billigaste GPS:en i längden
 • Liten och lätt

 

 

2. MiniFinder Atto

MiniFinder2
MiniFinder Atto
Kvalitet 9.7
Pris 7.8
Funktioner 9.9
Totalt 9.3
Bästa pris
2199 kr

MiniFinder Atto tillverkas till både hundar och katter av det svenska företaget MiniFinder. Den är väldigt populär och har fått höga betyg och bra recensioner av både testare och kunder. Den tillhör absolut en dyrare prisnivå men har en rad unika funktioner och mycket bra kvalitet samt den bästa batteritiden vi kan hitta på någon djur-GPS. MiniFinder Atto väger bara 38 gram, som är fördelat på dimensionerna 65 x 35 mm. Den är inte den minsta GPS:en men tillräckligt liten för att inte vara i vägen för katten.

 • Unika funktioner - MiniFinder Atto har en mikrofon och högtalare vilket gör att du kan både lyssna och prata med ditt djur. Låter kanske lite märkligt till en början. Men det kan vara väldigt bra att kunna lyssna på vad som händer i kattens omgivning. Dels för att försöka lista ut om den är i fara, om något annat djur är i närheten eller för att underlätta när du vill hitta katten. Högtalaren fungerar bäst med hundar, det är sällan katter lyssnar på kommandon, med här finns möjligheten om du har en bra tränad katt!
 • Suverän batteritid - Med en batteritid på 20 dagar i standby-läge så kan du bara säker på att batteriet räcker även om katten skulle vara borta länge. Det är inte ovanligt att katter försvinner i flera dagar och då är det en stor trygghet att veta att batteriet räcker riktigt länge. Vid aktiv användning håller batteriet i 5 dagar, absolut bäst i test när det kommer till batteritid!
 • Rejält hållbar - MiniFinder Atto hanterar utan problem damm, smuts, vatten och stötar när katten springer eller klättrar. Kvaliteten är mycket bra och den är IP67-klassad vilket innebär att den är helt vattentät. Med bra batteritid och hög kvalitet så kan du känna dig trygg och säker på att hitta katten igen även om den är borta några dagar eller till och med veckor.

Funktioner och batteri
Förutom ljudupptagning och högtalare så spårar MiniFinder i realtid och kan använda sig av geofencing. Den kan spara rejält med information så att du under lång tid kan kartlägga hur och var din katt rör sig. MiniFinder meddelar dig också direkt i telefonen om batteriet börjar bli svagt eller om den skulle tappa täckning. Den kan temporärt gå över på telenätet för utökad täckning om GPS-signalen är svag. Givetvis följer den också hastighet och med g-sensorer snappar den snabbt upp på förändringar i hastigheten, till exempel om katten skulle plockas upp av någon i bil.

MiniFinder Atto passar alla miljöer och är framtagen att hantera det mesta. Med en rejält tilltagen batteritid så passar den utmärkt till katter. Om du har en vandrare som gärna rör sig långt bort under längre tid så behöver du en GPS med batteritid som bara MiniFinder kan leverera.

 • Flertalet unika funktioner
 • Bäst batteritid
 • Mycket slitstark

3. Tractive GPS

Tractive GPS
Tractive GPS
Kvalitet 8.8
Pris 9.5
Funktioner 9.1
Totalt 9.1
Bästa pris
599 kr

Tractive GPS är en av de billigaste GPS:erna på marknaden. Den kommer ändå med flertalet funktioner och har bra kvalitetsomdömen. Särskilt intressant är funktionen att följa din katts hälsa genom datalagring. Ett lågt inköpspris, flexibelt abonnemang och bra hållbarhet gör att Tractive GPS verkligen är värd pengarna.

 • Liten och smidig - Tractive GPS för katter väger bara 30 gram och har dimensionerna 51 x 41 x 15 mm vilket gör att den passar bra till katter. Om du har en väldigt liten katt så kan du behöva köpa en ännu mindre modell ändå. GPS:en har ett clip-onfäste som gör att den enkelt knäpps fast på kattens halsband och sitter säkert utan att vara i vägen för katten.

 • Slitstark - Tractive tål det mesta, både väder, vind och en katts äventyrliga livsstil. Med en IPX7-klassificering så klarar den att bli helt nedsänkt i vatten och är resistent mot fint damm eller sand. I kombination med ett riktigt bra fäste så kommer den här GPS att överleva allt man kan förvänta sig att en katt stöter på.*

 • Precision var som helst - Med täckning i över 150 länder världen över kan du se om din katt gömmer sig i bakgården eller har tagit en charter till Japan. Precisionen är också väldigt bra, med noggrannhet ner till 5 meter så kommer du med stor sannolikhet att hitta din katt. Detta gör att Tractive lämpar sig bra att ha med på resan, du behöver inte oroa dig för begränsad spårning eller bristande avtal med andra länder, här får du allt på en gång.

Funktioner och batteri
Tractive GPS har givetvis geofencing så att du kan kan markera upp ett område som katten inte kan gå utanför utan att du blir meddelad. Spårning i realtid är också ett måste för GPS:er idag, med Tractive så görs det här extra lätt då den uppdatera kattens position varannan sekund. Tractive lagrar positionsdata vilket innebär att du i efterhand kan se din katts rörelsemönster. Den är också utrustad med g-sensor som informerar dig om kattens hastighet så att du kan följa hur mycket och snabbt den rör sig. Den här informationen kan du kombinera med en aktivitetsplan i appen för att hålla dig uppdaterad på din katts allmänhälsa. Batteritiden på mellan 2 och 5 dagar är inget imponerande, men tillräcklig för de flesta katter. Batteriet laddar på bara någon timme så den är snabbt redo att användas igen.

Tractive GPS balanserar pris, funktionalitet och kvalitet på ett bra sätt. Du slipper betala dyrt för vare sig inköpspris eller månadskostnad och du får en GPS med alla funktioner som i vanliga fall behövs. GPS:en passar de flesta användningsområden, med dess IPX7-klassning så lämpar den sig också för extra tuffa miljöer.

 • Lågt pris
 • Flexibelt abonnemang
 • Många funktioner

Funktioner och kvalitet

Att välja rätt GPS handlar inte bara om pris. Du vill ha en GPS som håller för just din katts äventyr och miljön där du bor. Du kanske också vill ha vissa funktioner som bara några GPS:er erbjuder. Därför är det bra att sätta sig in i vilka egenskaper och funktioner en GPS kan ha innan du bestämmer.

 • Tålighet - Olika GPS har lite olika kvalitet, de kan vara vattenavvisande eller helt vattentäta, de kan också klara av fint damm eller sand mer eller mindre bra. Du behöver veta ungefär vilka miljöer din katt vistas i innan du bestämmer dig. Katter gillar sällan att simma så helt vattentäta GPS:er kanske inte behövs, men det finns alltid undantag och GPS:er kan faktiskt ramla av och då är de bra om de tål så mycket som möjligt så att du hinner hitta den innan den går sönder.
katt på jakt

Katter är aktiva djur som gärna jagar och rör sig över stora områden.

 • Funktioner - GPS:er kommer med en rad olika funktioner. Grundläggande för nästan alla är realtidsspårning, datalagring och geofencing. Geofencing innebär att du kan rita upp ett område på kartan i mobilen och om katten passerar utanför gränsen så får du en notis om detta. Det gör att du är beredd på om katten rör sig för långt bort eller närmar sig en stor väg, eller vad man nu vill att katten ska undvika. Förutom dessa funktioner så har en del GPS:er mikrofon, oftast används dessa för kommandon till hundar, men du kan också höra ditt djur och få information om något annat djur kanske är i närheten eller om katten är i bråk med en annan katt. Ytterligare en funktion är G-sensorer som övervakar hastighetsförändringar. Dessa GPS:er kan meddela dig om katten plötsligt rusar iväg eller om det skulle plockas upp i bil, kidnappning av katter är tyvärr inte helt ovanliga.
 • Månadskostnad och inköpspris - Priset är såklart en faktor som vägen tungt. GPS:er har ofta någon form av abonnemangskostnad, alltifrån 30 kronor till några hundra. Den här kostnaden beror på att GPS:en nyttjar mobilnätet, vilket kan likställas med att surfa, du behöver alltså betala för den "surf" du använder. I månadskostnaden ingår vanligtvis bra support för alla tänkbara situationer och ibland utökad garanti. TK-911 Mini är en GPS som inte kräver abonnemangskostnad.

Hur fungerar en GPS?

En GPS är ett satellitbaserat radionavigationssystem. Det innebär att en sändare som sitter i kattens halsband kommunicerar med mobilnätet och möjliggör för dig att spåra katten via dator eller telefon. Du kan se var din katt är under hela dygnet och de flesta system sparar information så att du kan gå tillbaka och se var din katt har befunnit sig. Du får därmed information om din katts revir och vilka områden den brukar besöka. GPS-system kan använda sig av så kallad geofencing-teknik. Det innebär att du kan markera upp ett område som katten inte kan lämna utan att du blir meddelad genom appen. Det fungerar som ett virtuellt staket och är särskilt användbart för dig som bor nära till exempel en större väg.

Förutom GPS-halsband finns det också pejlare som kan fästas i kattens halsband eller sele. En pejlare skickar ut en signal till en mottagarenhet, till exempel en telefon eller separat mottagardosa. Du får inte exakt information om var katten befinner sig utan du blir pejlad, eller signalerad, åt rätt håll och på ett ungefär hur långt bort katten befinner sig. Pejlutrustning har inte samma räckviddskapacitet som GPS-system och kräver kalibrering innan uppstart.

 

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-07-12 06:35:54

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
70 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5

Vanliga frågor om GPS-halsband katt

Behöver jag en GPS till katten?

Katter är självständiga djur som kan röra sig över stora områden. Det är inte ovanligt att katter rör sig så långt som 3-4 km från hemmet. Mycket kan hända katten och även om katter är mästare på att hitta hem igen så kan de råka ut för problem som gör att de inte kan komma hem. Det kan röra sig om olyckor, rovdjur eller sjukdom. Då är det en verklig livräddare att ha en GPS. Med GPS kan du hitta din katt som kommit bort. Om du nyligen har flyttat eller är ute och reser och befinner dig i en ny miljö så är det ännu viktigare att ha GPS för att kunna hitta katten.

Behöver man betala en månadskostnad på GPS?

En del GPS:er kommer med en månadskostnad, då oftast i form av en prenumeration av en app som du har på telefon eller dator. Det finns varianter utan månadskostnad, men du behöver ändå ha tillgång till mobilnätet för att spåra katten så ett aktivt mobil-abbonemang är ett måste. Pejlare har däremot inga månadskostnader alls.

Finns det GPS för mikrochip?

Idag finns det inte några GPS:er på marknaden som använder sig av kattens mikrochip. Det kan tänkas bli aktuellt i framtiden eftersom de flesta katter har mikrochip, men idag finns det tyvärr inget sådant alternativ.

Kommentera
Kommentarer
 • Lisbeth Åkerlind Normén

  2020-05-29 (3 månader sen)

  Vi har haft två Tractive, och katten har tappat den efter ca en veckas användning. Första gången hittade vi GPS:en igen, men den andra hutade vi aldrig! Visade på att den låg ivattnet.... verkar vara väldigt lätt att tappa!