Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa GPS-halsbandet till katten 2023

Senast uppdaterad: 1 februari 2023

Vi har testat marknadens bästa katt GPS:er 2023. Det finns många intressanta modeller som erbjuder allt man kan tänka sig behöva. Pris, kvalitet och funktioner varierar stort idag och tekniken går snabbt framåt. De bästa GPS:erna ska vara av bra kvalitet samtidigt som priset är lågt, och gärna utan abonnemangskostnad. Läs mer nedan för att ta reda på vinnaren av bästa katt GPS enligt oss på Husdjursrevyn.

Innehållsförteckning

Vilket GPS-halsband är bäst?

Vilken GPS som är bäst för just dig beror på lite olika faktorer som vi går in på närmre nedan. Lite beroende på vad du är ute efter så finns det flera riktigt bra GPS:er. Vinnare i vårt test är TK-911 mini, en GPS med bra funktioner och hög kvalitet samtidigt som realtidsspårningen är gratis, alltså inget månadsabonnemang! Läs hur som helst på ordentligt innan du bestämmer dig, kvaliteten spelar verkligen roll när det kommer till lite dyrare elektronikprylar som GPS:er.

Följande funktioner har vi tittat närmare på:

 • Kvalitet: Hur ser IP-klassificeringar, särskilda märkningar,  generella kvalitetsbetyg och omdömen ut?
 • Pris: Hur mycket kostar GPS:en? Behöver man köpa till ett abonnemang? Några övriga underhållskostnader? Ingår halsband?
 • Funktioner: Hur noggrann är GPS:en? Är det lätt att se exakt position på kartan? Är appar för spårning enkla att installera och använda? Sparas historik in så man kan se hur katten har rört sig eller kan man bara se nuvarande position?

Vi testar regelbundet nya GPS:er och uppdaterar listan löpande.

Eksit Data Mini Gps Spårare till hund och katt
Eksit Data Mini Gps Spårare till hund och katt
Bäst i test

1. Eksit Data Mini Gps Spårare till hund och katt

9,7/10
Vikt
33 gram
Batteritid
Upp till 5 dagar
Abonnemang
0 kr
Geofencing
Ja
Till butik
929 kr
Till butik
935 kr
Läs mer
Fördelar
 • Gratis realtidsspårning
 • Billigaste GPS:en i längden
 • Liten och lätt
Nackdelar
 • Kräver SIM-kort

TK-911 tillverkad av EksitData är en väldigt populär GPS till både hundar och katter. TK-911 är deras minsta modell och den passar därför utmärkt till katter. Små GPS:er sitter säkert och stör katten minimalt. TK-911 är CE-märkt vilket betyder att den möter EU-krav på säkerhet, miljö och funktion. Kvaliteten i kombination med att du slipper betala extra för månadsabonnemang gör den här GPS:en till vårt toppval.

 • Allt du behöver - TK-911 har alla funktioner du behöver, från geofencing till realtidsspårning och positionslagring. Den har inga unika extrafunktioner men du får precis det du behöver, koll på var din katt är!
 • Gratis realtidsspårning- TK-911 är väldigt uppskattad och får ständigt höga betyg i recensioner och kundomdömen. Det beror till stor del på det unikt låga priset. Räknar man in månadskostnad för abonnemang så är TK-911 den absolut billigaste GPS:en du kan köpa. Realtidsspårningen är oftast det man betalar för då GPS:er nyttjar mobilnätet. Men med TK-911 får du alltså gratis realtidsspårning, allt du behöver är ett SIM-kort att koppla GPS:en till.
 • Svensk support - EksitData tillverkar GPS:er för den svenska marknaden och erbjuder gratis svensk support till sina användare. Du får lätt tillgång till supporten som kan hjälpa dig med alla tänkbara problem både via telefon eller mail.

Funktioner och batteri
TK-911 är IP65-klassificerad vilket innebär att den är helt vatten- och dammtät. En stryktålig GPS som tål väta, smuts och slit är ett måste, framför allt om du har en katt som tycker om att vara ute längre perioder. Med alla grundläggande funktioner du behöver, god kvalitet och ett batteri som håller i upp till 8 dagar (standby-läge) så får du en riktigt bra GPS. Inköpspriset är relativt lågt och månadskostnaden är noll! Det är inte konstigt att TK-serien är en kundfavorit. Du får också med ett slitstarkt halsband i nylon men om du vill så kan du istället fästa GPS:en direkt på din katts halsband. Om du har flera GPS:er i TK-serien så kan du mot en låg avgift kombinera alla till en telefon och därmed ha koll på alla djur samtidigt i en och samma app.

Läs mer
Smart Cat GPS
Smart Cat GPS

2. Smart Cat GPS

9,6/10
Vikt
30 g
Batteritid
1-7 dygn
Abonnemang
Nej
Geofencing
Ja
Till butik
1095 kr
Tractive Tractive Cat GPS
Tractive Tractive Cat GPS
Mest Prisvärd

3. Tractive GPS-tracker

9,4/10
Vikt
30 gram
Batteritid
2-5 dagar
Abonnemang
Fr. 37 kr / mån
Geofencing
Ja
Till butik
559 kr
Läs mer
Fördelar
 • Lågt pris
 • Flexibelt abonnemang
 • Många funktioner
Nackdelar
 • Månatlig kostnad
 • Kort batteritid

Tractive GPS är en av de billigaste GPS:erna på marknaden. Den kommer ändå med flertalet funktioner och har bra kvalitetsomdömen. Särskilt intressant är funktionen att följa din katts hälsa genom datalagring. Ett lågt inköpspris, flexibelt abonnemang och bra hållbarhet gör att Tractive GPS verkligen är värd pengarna.

 • Liten och smidig - Tractive GPS för katter väger bara 30 gram och har dimensionerna 51 x 41 x 15 mm vilket gör att den passar bra till katter. Om du har en väldigt liten katt så kan du behöva köpa en ännu mindre modell ändå. GPS:en har ett clip-onfäste som gör att den enkelt knäpps fast på kattens halsband och sitter säkert utan att vara i vägen för katten.

 • Slitstark - Tractive tål det mesta, både väder, vind och en katts äventyrliga livsstil. Med en IPX7-klassificering så klarar den att bli helt nedsänkt i vatten och är resistent mot fint damm eller sand. I kombination med ett riktigt bra fäste så kommer den här GPS att överleva allt man kan förvänta sig att en katt stöter på.*

 • Precision var som helst - Med täckning i över 150 länder världen över kan du se om din katt gömmer sig i bakgården eller har tagit en charter till Japan. Precisionen är också väldigt bra, med noggrannhet ner till 5 meter så kommer du med stor sannolikhet att hitta din katt. Detta gör att Tractive lämpar sig bra att ha med på resan, du behöver inte oroa dig för begränsad spårning eller bristande avtal med andra länder, här får du allt på en gång.

Funktioner och batteri
Tractive GPS har givetvis geofencing så att du kan kan markera upp ett område som katten inte kan gå utanför utan att du blir meddelad. Spårning i realtid är också ett måste för GPS:er idag, med Tractive så görs det här extra lätt då den uppdatera kattens position varannan sekund. Tractive lagrar positionsdata vilket innebär att du i efterhand kan se din katts rörelsemönster. Den är också utrustad med g-sensor som informerar dig om kattens hastighet så att du kan följa hur mycket och snabbt den rör sig. Den här informationen kan du kombinera med en aktivitetsplan i appen för att hålla dig uppdaterad på din katts allmänhälsa. Batteritiden på mellan 2 och 5 dagar är inget imponerande, men tillräcklig för de flesta katter. Batteriet laddar på bara någon timme så den är snabbt redo att användas igen.

Tractive GPS balanserar pris, funktionalitet och kvalitet på ett bra sätt. Du slipper betala dyrt för vare sig inköpspris eller månadskostnad och du får en GPS med alla funktioner som i vanliga fall behövs. GPS:en passar de flesta användningsområden, med dess IPX7-klassning så lämpar den sig också för extra tuffa miljöer.

Läs mer
MiniFinder Atto
MiniFinder Atto
Bästa premiumvalet

4. MiniFinder Atto

9,3/10
Vikt
38 gram
Batteritid
4-5 dagar
Abonnemang
Fr. 89 kr / mån
Geofencing
Ja
Till butik
2299 kr
Läs mer
Fördelar
 • Flertalet unika funktioner
 • Bäst batteritid
 • Mycket slitstark
Nackdelar
 • Dyrt inköpspris
 • Månatlig kostnad
 • En av de tyngre modellerna

MiniFinder Atto tillverkas till både hundar och katter av det svenska företaget MiniFinder. Den är väldigt populär och har fått höga betyg och bra recensioner av både testare och kunder. Den tillhör absolut en dyrare prisnivå men har en rad unika funktioner och mycket bra kvalitet samt den bästa batteritiden vi kan hitta på någon djur-GPS. MiniFinder Atto väger bara 38 gram, som är fördelat på dimensionerna 65 x 35 mm. Den är inte den minsta GPS:en men tillräckligt liten för att inte vara i vägen för katten.

 • Unika funktioner - MiniFinder Atto har en mikrofon och högtalare vilket gör att du kan både lyssna och prata med ditt djur. Låter kanske lite märkligt till en början. Men det kan vara väldigt bra att kunna lyssna på vad som händer i kattens omgivning. Dels för att försöka lista ut om den är i fara, om något annat djur är i närheten eller för att underlätta när du vill hitta katten. Högtalaren fungerar bäst med hundar, det är sällan katter lyssnar på kommandon, med här finns möjligheten om du har en bra tränad katt!
 • Suverän batteritid - Med en batteritid på 20 dagar i standby-läge så kan du bara säker på att batteriet räcker även om katten skulle vara borta länge. Det är inte ovanligt att katter försvinner i flera dagar och då är det en stor trygghet att veta att batteriet räcker riktigt länge. Vid aktiv användning håller batteriet i 5 dagar, absolut bäst i test när det kommer till batteritid!
 • Rejält hållbar - MiniFinder Atto hanterar utan problem damm, smuts, vatten och stötar när katten springer eller klättrar. Kvaliteten är mycket bra och den är IP67-klassad vilket innebär att den är helt vattentät. Med bra batteritid och hög kvalitet så kan du känna dig trygg och säker på att hitta katten igen även om den är borta några dagar eller till och med veckor.

Funktioner och batteri
Förutom ljudupptagning och högtalare så spårar MiniFinder i realtid och kan använda sig av geofencing. Den kan spara rejält med information så att du under lång tid kan kartlägga hur och var din katt rör sig. MiniFinder meddelar dig också direkt i telefonen om batteriet börjar bli svagt eller om den skulle tappa täckning. Den kan temporärt gå över på telenätet för utökad täckning om GPS-signalen är svag. Givetvis följer den också hastighet och med g-sensorer snappar den snabbt upp på förändringar i hastigheten, till exempel om katten skulle plockas upp av någon i bil.

MiniFinder Atto passar alla miljöer och är framtagen att hantera det mesta. Med en rejält tilltagen batteritid så passar den utmärkt till katter. Om du har en vandrare som gärna rör sig långt bort under längre tid så behöver du en GPS med batteritid som bara MiniFinder kan leverera.

Läs mer
GPS för katt och hund
GPS för katt och hund

5. GPS för katt och hund

9,1/10
Vikt
44 gram
Batteritid
Upp till 10 dagar
Abonnemang
0 kr
Geofencing
Ja
Till butik
935 kr
Läs mer
Fördelar
 • Gratis realtidsspårning
 • Mycket prisvärd
 • Bästa batteritiden
Nackdelar
 • Tyngsta modellen
 • Kräver SIM-kort

TK-909 är den något större modellen av TK-911. Den är också tillverkad av EksitData och erbjuder samma kvalitet och funktioner som TK-911. Skillnaden är att TK-909 är något större och passar därför bättre på större katter. Den väger 44 gram och mäter 70 x 37 x 20 mm. TK-909 är en bästsäljare som har varit populär bland både katt- och hundägare länge.

 • Alla bra funktioner - Du får datalagring så du kan följa din katt i efterhand och se hur reviret ser ut och vilka favoritplatserna är. Med geofencing får du bra koll på att katten inte går in på förbjuda områden, som nära motorvägen för långt bort från huset. TK-909 är också utrustad med en mikrofon i mycket bra kvalitet. Med mikrofonen kan du lyssna in kattens omgivning och se om den är i fara.
 • Gratis är gott - EksitData erbjuder gratis realtidsspårning, du behöver alltså inget abonnemang för att spåra katten i mobilen. Du behöver dock betala för den mobildata du använder (läs mer om detta längre ner på sidan). Med nära nog noll i månadskostnad är den här GPS:en otroligt prisvärd. 
 • Kvalitet i topp - Med IPX 6-klassificering så tål den väta och regn. Om du vill ha den helt skyddad från vatten så kan du köpa till ett vattentätt fodral. Batteritiden är mycket bra, upp till 10 dygn i stand-byläge. Den spårar genom Google Maps.

TK-serien erbjuder mycket bra GPS:er som är perfekta för all typ av spårning. De är billiga och tillförlitliga så du får bra koll på din kisse oavsett var den tar vägen.

Läs mer

katt med gps3

Köpguide till bäst GPS för katten

Vilken GPS som är bäst för just dig beror på lite olika faktorer som vi går in på närmre nedan. Lite beroende på vad du är ute efter så finns det flera riktigt bra GPS:er. Vinnare i vårt test är TK-911 mini, en GPS med bra funktioner och hög kvalitet samtidigt som realtidsspårningen är gratis, alltså inget månadsabonnemang! Läs hur som helst på ordentligt innan du bestämmer dig, kvaliteten spelar verkligen roll när det kommer till lite dyrare elektronikprylar som GPS:er. Att välja rätt GPS handlar inte bara om pris. Du vill ha en GPS som håller för just din katts äventyr och miljön där du bor. Du kanske också vill ha vissa funktioner som bara några GPS:er erbjuder. Därför är det bra att sätta sig in i vilka egenskaper och funktioner en GPS kan ha innan du bestämmer.

 • Kvalitet

  En katt-GPS kommer att vara med om mycket. Den ska tåla både väder och vind men även hopp, spring och kanske ett och annat slagsmål. Välj en GPS som har genomgått tester för hållbarhet, detta ser du på IP-klassificeringen, den ska stå i formatet IPXX där "X" är en siffra. Detta betyder att den har genomgått kvalitetstester för bland annat vatten, stötar och damm. GPS:en ska också vara tillverkad i ett hållbart material.
 • Abonnemang

  Ta noga reda på abonnemangsavgifter innan du beställer hem GPS:en. En del GPS:er kan vara rejält dyra medan andra är helt gratis. En del tillverkare erbjuder också utökade funktioner och support om du väljer dyrare abonnemang, det kan vara väl värt pengarna att titta extra på. Kom också ihåg att GPS:er använder mobilnätet och det kostar med datakommunikation, så även en abonnemangsfri GPS kommer att kosta en slant i månaden. Datatrafiken är dock billig.
 • Räckvidd och precision

  Om du köper en av de GPS som vi har recenserat så behöver du inte bry dig om räckvidden. Den är världsomspännande och så bör det vara. Det finns GPS:er som bara kan spåra inom vissa områden vilket begränsar användningen avsevärt. Precisionen kan också variera något mellan olika enheter. En bra GPS bör kunna lokalisera din katt ner till omkring ett par meter. Men även en diff på 10 meter är vara till stor hjälp om katten sprungit ut i skogen
 • Funktioner

  Det här är ofta en fråga om preferens. En del funktioner är väldigt användbara som geofencing medan andra snarare är roliga än användbara. Titta i listan nedan för att lära dig mer om vilka funktioner som är vanligast.
 • Läs mer: Vilken är den bästa transportburen till katten?

Hur fungerar en GPS?

En GPS är ett satellitbaserat radionavigationssystem. GPS (global positioning system) ägs av USA med det finns andra satellitbaserade navigationssystem som GLONASS som ägs av Ryssland. Vissa GPS:er kan använda sig av flera och får därmed bättre precision och täckning. Men GPS-systemet är världsomspännande och räcker gott och väl för vardagligt bruk. När vi pratar om GPS:er så menar vi mottagarenheter som kommunicerar med det amerikanska satellitsystemet GPS. En katt-GPS är alltså en liten enhet som sitter i halsbandet på katten och kan spåras av en satellit som sedan skickar den informationen till en app i en mobil eller dator. Du kan se var din katt är under hela dygnet och de flesta system sparar information så att du kan gå tillbaka och se var din katt har befunnit sig. Du får därmed information om din katts revir och vilka områden den brukar besöka.

Därför behöver du ett SIM-kort

GPS:er använder sig av mobilnätet och överför data. På samma sätt som du behöver betala för att titta på YouTube när du inte har wifi så behöver du betala för den datatrafik som GPS:en använder sig av. En GPS drar ungefär 1 Mb data om dagen när den aktivt spårar, vilket betyder att (beroende på mobiloperatör) 100 kr räcker i några månader om du spårar katten varje dag. De flesta GPS:er kräver därför att du köper ett kontantkort separat som du fyller på med pengar tillräckligt för att betala för mobilsurfen. Vissa GPS-tillverkare, till exempel Minifinder, står för den här kostnaden när du köper abonnemang via dem.

Därför behöver du ibland också betala för abonnemang

Realtidsspårning kallas den funktion som gör att du kan följa katten i appen via din GPS. Det är en tjänst som GPS-tillverkaren tillhandahåller och underhåller. Kostnaden för abonnemang avser den här tjänsten. Det finns GPS:er som inte har någon abonnemangsavgift, lika TK-911 mini som lämpar sig väldigt väl till katter. Det finns också jakthunds-GPS:er som använder sig av en separat handenhet för att spåra hunden, då behövs inte abonnemang heller men inköpspriset är rejält mycket högre.  

katt pa aeventyr2

Funktioner som din GPS kan ha

GPS:er har idag många funktioner. Även de billigaste har många funktioner som gör det möjligt för dig att få hjälp att spåra katten och ta del av spännande information. Tekniken går snabbt framåt och årligen kommer nya GPS:er med nya, innovativa funktioner.

 • geofenceGeofencing - GPS-system kan använda sig av så kallad geofencing-teknik. Det innebär att du kan markera upp ett område som katten inte kan lämna utan att du blir meddelad genom appen. Det fungerar som ett virtuellt staket och är särskilt användbart för dig som bor nära till exempel en större väg. I appen markerar du ett område som katten får röra sig inom, men om du går utanför så får du ett meddelande och du kan ta dig till katten och hindra den från att besöka till exempel din inte-så-kattkära granne.
 • mikrofonMikrofon/högtalare - Utrustad med mikrofon och högtalare så kan du lyssna och prata med ditt djur. Ja, det låter lite märkligt till en början. Men att kunna lyssna på omgivningen där katten befinner sig kan vara guldvärt. Du kan höra om den är i slagsmål eller om någon människa är i närheten. Med mikrofonen kan du också prata genom kattens GPS! En bortsprungen katt som upphittats kan alltså komma tillrätta genom att du pratar med upphittaren direkt i GPS:en. En GPS kan ha envägs- eller tvåvägskommunikation.
 • lagringDatalagring- Med datalagring så ser du kattens rörelsemönster. Du kan då se kattens revir och var den ligger och lurpassar eller jagar, hur den rör sig på natten eller var den går när den är borta flera dagar. En del GPS:er (som Tractive) kombinerar detta med ett hälsoprogram där du kan ta del av information om hur mycket katten rör sig och om den har hälsosamma rutiner eller inte.
 • mottagningAlarm vid dålig täckning - Med denna funktion så blir du meddelad om GPS:en håller på att tappa täckning. Istället för att bara markören försvinner i appen så blir du dels meddelad om att den håller på att försvinna och var den sist sågs. Det här funktionen är ovärderlig om du bor i ett område där täckningen är halvbra.
 • hastighetHastighetslarm - Med speciella sensorer så känner GPS:en av om den plötsligt accelererar och kan meddela ägaren om detta. Det här är användbart om katten skulle bli upplockad i en förbipasserande bil eller hoppa ombord en lastbil, då blir du direkt varnad om att katten färdas ovanligt snabbt. Den här funktionen en särskilt bra till hundar som plötsligt kan sätta av i sprint rakt ut i skogen, då får ägaren en chans att agera omgående.
 • batteriVarning vid svagt batteri - De flesta GPS:er varnar när batteriet är svagt. Du får helt enkelt ett meddelande i appen om att batteriet är lågt och behöver laddas. Du kan då enkelt lokalisera din katt och hämta hem GPS:en
 • Läs mer: Vilken foderautomat är bäst?

Vanliga frågor om GPS-halsband katt

Behöver jag en GPS till katten?

Katter är självständiga djur som kan röra sig över stora områden. Det är inte ovanligt att katter rör sig så långt som 3-4 km från hemmet. Mycket kan hända katten och även om katter är mästare på att hitta hem igen så kan de råka ut för problem som gör att de inte kan komma hem. Det kan röra sig om olyckor, rovdjur eller sjukdom. Då är det en verklig livräddare att ha en GPS. Med GPS kan du hitta din katt som kommit bort. Om du nyligen har flyttat eller är ute och reser och befinner dig i en ny miljö så är det ännu viktigare att ha GPS för att kunna hitta katten.

Behöver man betala en månadskostnad på GPS?

En del GPS:er kommer med en månadskostnad, då oftast i form av en prenumeration av en app som du har på telefon eller dator. Det finns varianter utan månadskostnad, men du behöver ändå ha tillgång till mobilnätet för att spåra katten så ett aktivt mobil-abbonemang är ett måste. Pejlare har däremot inga månadskostnader alls.

Finns det GPS för mikrochip?

Idag finns det inte några GPS:er på marknaden som använder sig av kattens mikrochip. Det kan tänkas bli aktuellt i framtiden eftersom de flesta katter har mikrochip, men idag finns det tyvärr inget sådant alternativ.

Testvinnare - Bästa GPS-halsband Katt

 • Eksit Data Mini Gps Spårare till hund och katt
 • Smart Cat GPS
 • Tractive GPS-tracker
 • MiniFinder Atto
 • GPS för katt och hund
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
46 röster, Genomsnitt: 3.9 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu