Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst hundmat 2022 - Recensioner och köpguide

Hundar är inte strikta köttätare som katter. De äter visserligen huvudsakligen en köttbaserad kost i vilt tillstånd men den sedan länge tama hunden är också van vid att få i sig näring från frukt och grönsaker. Ett bra hundfoder innehåller därför kött, grönsaker och frukt. Det ger ett mer komplett näringsintag och är betydligt billigare än foder med väldigt hög kötthalt. Viktigast av allt är att ingredienserna håller hög kvalitet och du känner till din hunds energi- och näringsbehov.

Innehållsförteckning

Vilket hundfoder är bäst?

Ett bra hundfoder har kött som proteinkälla, grönsaker och frukt för vitaminernas skull och någon form av fettkälla, till exempel fisk och lite utfyllnadsämnen som majs eller vete. Då får hunden en stor variation av ämnen som tillgodoser näringsbehovet. Vi har undersökt flera av marknadens mest populära hundfoder av utsett följande 5 till vinnare. Högst upp hittar du Bozita Robur Maintenance WF som har ett bra näringsinnehåll, hållbar tillverkning och uppskattas även av våra mer kräsna testvovvar.

Bozita Robur Maintenance WF
Bozita Robur Maintenance WF
Bäst i test

1. Bozita Robur Maintenance WF

9,5/10
Storlek
4.25 kg
Proteinhalt
27 %
Pris / kg
63 kr
Ursprung råvaror
Sverige/ Europa
Till butik
269 kr
Läs mer

Bozita Robur Maintenance 27/15 är ett foder som passar vuxna hundar med normal till hög aktivitetsnivå. Det består av en stor andel färsk svensk kyckling och innehåller omega-3 och omega-6 fettsyror. Detta gör fodret lätt för hunden att smälta och även god smak. Fodret är även helt fritt från vete. Priset är även mycket bra och torrfodret går att köpa i två olika förpackningsstorlekar; 4,25 kg och 13 kg.  

Om Bozita

Sedan 1903 har Doggy AB (som producerar Bozita-fodret) tillverkat hundfoder i Vårgårda. De har därför en långtgående erfarenhet när det kommer till hundars näringsbehov och vad som behövs av ett foder för att olika hundar ska må så bra som möjligt. Allt hundfoder från Bozita tillverkas i Sverige och är framtaget av specialister inom nutrition för att ge din hund den näring som den behöver oavsett storlek, ålder och aktivitetsnivå. Det vill säga att du kan hitta ett foder som passar just din hund inom deras sortiment. De använder svenska råvaror i så stor utsträckning som är möjligt för att ge fodret riktigt god kvalitet. 

Varför ska du välja hundmat från Bozita?

Bozita är ett svenskt varumärke och tillverkar allt sitt foder i Vårgårda. De strävar efter att välja färska och naturliga svenska råvaror i så stor utsträckning som är möjligt, vilket ger ett bra och högkvalitativt foder med hög hållbarhet. De har tagit fram sina recept i enlighet med rådande forskning och råvarorna har noga valts ut och testats. Deras foder innehåller inga onödiga tillsatser, är fritt från GMO och antibiotika. Deras sortiment av hundmat är också mycket brett.

Andra sorter av hundfoder från Bozita

Bozita tillverkar många olika sorter av torrfoder men de kan delas in i två olika kategorier “Bozita Robur” och “Bozita Original”. Skillnaden mellan dessa två är att i Robur-stortimenten är animaliskt protein den största andelen av råvaror. Sammanlagt kan du välja mellan 21 olika torrfoder som är skräddarsydda utifrån olika behov. Deras sortiment består av varianter som passar vuxna hundar, seniorer, valpar, känsliga hundar eller hundar som behöver kalorisnålt foder. Utöver detta tillverkar även Bozita 12 olika blötfoder.

Läs mer
Hundfoder Halla Standard, 15 Kg
Hundfoder Halla Standard, 15 Kg

2. Hundfoder Halla Standard, 15 Kg

9,4/10
Storlek
15 kg
Proteinhalt
22 %
Pris / kg
31 kr
Ursprung råvaror
Sverige/Europa
Till butik
465 kr
Läs mer

Hundfoder Halla Standard 15 kg är ett hundfoder som är väl anpassat för vuxna individer som har ett genomsnittligt, normalt energibehov. Innehållet i hundmaten är både näringsrikt och av hög kvalitet. Din hund kommer att få i sig både omega 3 och 6 samt FOS, det vill säga fruktooligosackarider som är ett kostfiber som har en gynnsam effekt på tarmfloran. Utöver dessa näringsämnen innehåller maten främst torkat kött från kyckling, nöt och fläsk i kombination med vete, korn, majs, fisk, havsalger, äggula och viktiga spårämnen. Du behöver inte oroa dig för konstgjorda färg- eller smakämnen, eftersom dessa inte finns i detta hel-hundfoder.

Om Halla Foder

Produkterna från Halla Foder kommer från Halla gård i Västergötland. Råvarorna är i största möjliga mån svenska. Ledorden för företaget bakom hundmaten, det vill säga Halla Swedish Pet Food, är naturlighet och hälsa. Företaget har sedan 1928 bidragit till hundar och katters välmående genom högkvalitativt foder. Alla ingredienserna är svenskkontrollerade, vilket säkerställer att din hund endast får det bästa. Halla arbetar även för en hållbar utveckling genom att man använder egenproducerad vattenkraft och närproducerade råvaror.

Varför ska du välja hundmat från Halla Foder?

När vi gav vår Jack Russel-tik torrfoder från Halla Foder såg vi genast hur förtjust hon blev. Det var med andra ord inga problem med hennes aptit. Anledningen till att välja fodret är dels att det uppskattas av flera hundar, och hundraser, men främst att innehållet håller så pass hög kvalitet. Det märks att detta är en produkt som är tillverkad av ett företag som vet vad djuren både behöver och tycker om. Genom att det endast är naturliga ingredienser i fodret, absorberas det också lättare i magen och tarmen. Vi upplevde till exempel inga avvikande avföringsvanor hos någon av de hundar vi testade fodret på. Om din hund uppvisar några symptom, finns det andra foder från Halla att prova.

Andra sorter av hundmat från Halla Foder

I dagsläget erbjuder Halla 8 varianter av torrfoder för hundar i återförslutningsbara påsar. Dessa ska matcha olika behov som kan finnas för olika raser, aktivitetsnivåer och åldrar. De olika sorterna som finns är foder för valpar, juniora hundar (9-18 månader), mer aktiva hundar och standard. Även foder för högpresterande hundar och ett foder som benämns ”elit” finns. Elit passar för hundar med särskilda krav och behov. Smakerna som erbjuds är lamm & ris samt kyckling & ris.

Läs mer
Magnussons Spannmålsfri
Magnussons Spannmålsfri

3. Magnussons Spannmålsfri

9,3/10
Storlek
14 kg
Proteinhalt
24 %
Pris / kg
46 kr
Ursprung råvaror
Sverige
Till butik
649 kr
Läs mer

Magnussons Vuxen är den hundmat som kammat hem första placeringen. Detta torrfoder är tillverkat av färskt svenskt kött och andra svenska råvaror så som morötter eller kallpressad rapsolja. Fodret har även ungsbakats i eget kök för att bevara näringsinnehållet så bra som möjligt.  Det innehåller inga onödiga tillsatser och passar alla olika hundar oavsett storlek och ras. Fodrets pris innebär också att du får mycket kvalitet för pengarna! Du kan köpa Magnussons Vuxen i två olika förpackningsstorlekar; 4,5 kg och 14 kg.

Om Magnussons

Magnussons är ett svenskt familjeföretag som har tillverkat hundfoder i flera generationer och de skiljer sig från andra fodertillverkare på flera sätt; 

 • De hämtar sina råvaror från utvalda svenska och lokala gårdar vilket hjälper dem upprätthålla den höga kvaliteten och hållbarheten på sitt foder.
 • De är det enda hundfodret som får använda sig av ursprungsmärket “Från Sverige” vilket innebär att alla råvaror har svenskt ursprung och att tillverkningen sker på svensk mark.
 • Magnussons är de enda fodertillverkarna som ungstillagar sitt hundfoder, på så sätt bevaras råvarornas naturliga näringsvärden på bästa sätt. 

Varför ska du välja hundmat från Magnussons?

Magnussons hundmat är tillverkat av endast svenska råvaror och produceras i Sverige. De följer därför den hårda lagstiftning som finns kring livsmedel, produktion och djurhållning som Sverige är unika för. På så sätt vet du att fodret har hög kvalitet och att råvarorna är de bästa i sitt slag. Att fodret även är lokalt producerat bidrar till ett lågt utsläpp av koldioxid då fodret inte behöver importeras in från långväga länder.  

Andra sorter av hundfoder från Magnussons

Magnussons tillverkar främst torrfoder i olika varianter och du kan välja mellan följande sorter;

 • Magnussons Vuxen
 • Magnussons Spannmålsfria
 • Magnussons Ekologiska
 • Magnussons Light
 • Magnussons Aktiv
 • Magnussons Junior
 • Original - Kennel
 • Original - Lätta
 • Original - Blanda 

Utöver torrfoder så tillverkar Magnussons även sina berömda hundkex som är en stor favorit av hundgodis bland många hundar!

Läs mer
Hundfoder Granngården Original, 13 kg
Hundfoder Granngården Original, 13 kg

4. Hundfoder Granngården Original, 13 kg

9,1/10
Storlek
13 kg
Proteinhalt
20 %
Pris / kg
20 kr
Ursprung råvaror
Sverige
Till butik
265 kr
Läs mer

Hundfoder Granngården Original, 13 kg är ett helfoder för både unga och vuxna hundar. Fodret är komplett, vilket innebär att det innehåller alla beståndsdelar och näringsämnen som din hund behöver. Hundmaten är anpassad för alla raser och för alla hundar som håller en normal aktivitetsnivå. Innehållet består främst av fullkornsvete, animaliskt protein av kyckling, majs, fett från gris och mineralämnen. Förhållandet mellan omega 3 och 6 är också bra i detta foder. Detta främjar bland annat din hunds pälskvalitet och djurets ämnesomsättning. Genom att det inte har tillsattas några konstgjorda ämnen eller konserveringsmedel, kommer hundmaten också att vara helt naturlig. Den enda tillsatsen är i form av antioxidanter, som förlänger hållbarheten.

Om Granngården

Företaget Granngården grundades 1880 och märket är idag känt för sin höga tillförlitlighet när det kommer till djurfoder. Företaget började att utveckla egna foder för att bland annat kunna leverera en hög kvalitet där man har större kontroll över hela produktkedjan. Granngården har även en smakgaranti på sitt katt- och hundfoder. Detta innebär att om din hund inte är nöjd med maten och det är minst 50 % av innehållet kvar i påsen, får du pengarna tillbaka eller nytt foder.

Varför ska du välja hundmat från Granngården?

Hundmat av märket Granngården har förutom ett högkvalitativt innehåll även en smak som tilltalade de tre hundarna som var med i testet. Vi kände även på hundmatens lukt att den var relativt tydlig, något som sannolikt talade för att även smaken var därefter. Hundarna verkade i alla fall uppskatta fodret. Innehållssammansättningen liknar den som andra hundfoder har. Fördelningen av näringsämnen avviker inte, vilket är bra. Det talar för att maten ger hunden den näring den behöver. Om du är ute efter ett foder med lite lägre proteininnehåll, kan Granngårdens hundmat också vara ett bra alternativ.

Andra sorter av hundmat från Granngården

Utöver hundmaten av sorten original finns olika specialfoder för olika behov och åldrar. Bland dessa hittar vi foder för valpar, unghundar och de hundar som behöver ett extra energitillskott. Om din hund har en känslig mage, eller har problem med vanliga foder, passar förmodligen Granngården Hundfoder Premium. Detta foder innehåller råvaror som är lättsmälta och som absorberas lättare i kroppen. Hundfoder Granngården Högenergi har ett innehåll som är av högre koncentration än vanliga foder. Andelen protein, kolhydrater och fett är till exempel mycket högre, runt 30 till 40 % högre. För dig som vill ha ett foder fritt från vete, korn, majs, ris och havre, finns Hundfoder Granngården Spannmålsfritt. Här kommer innehållet istället från främst potatis, ärtor och olika typer av kött. Fodret är på så vis också mer lättsmält.

Läs mer
HUNDFODER EUKANUBA ACTIVE ADULT MEDIUM, 15 KG
HUNDFODER EUKANUBA ACTIVE ADULT MEDIUM, 15 KG

5. Eukanuba Active Adult Medium, 15 kg

8,9/10
Storlek
15 kg
Proteinhalt
27 %
Pris / kg
29 kr
Ursprung råvaror
Europa/USA
Till butik
439 kr
Läs mer

HundfoderEukanuba Active, 15 kg har en sammansättning av råvaror och ingredienser som gynnar medelstora hundraser mellan 1 och 7 år som håller en högre aktivitetsnivå. Genom att fodret har ett högt proteininnehåll och innehåller L-Karnitin blir det optimalt för din hund som antingen motionerar mycket eller tränar. Aminosyran L-Karnitin hjälper till att minska kroppsfettet. Andra ingredienser i Eukanuba Active är kött från kyckling och kalkon samt prebiotisk FOS och betmassa. Dessa främjar matsmältningen och i förlängningen näringsupptaget. Hundmaten är ett komplett helfoder med mycket bra sammansättning.

Om Eukanuba

Amerikanska Eukanuba grundades 1946 och har därmed en lång erfarenhet av djurfodertillverkning. Idag ägs företaget av Proctor & Gamble. Eukanubas signum är att de endast producerar hund- och kattfoder av högkvalitativa råvaror. Namnet ”Eukanuba” betyder också ”det bästa”. Hundmaten utmärker sig inte minst genom att vara anpassad till flera olika behov genom unika sammansättningar.

Varför ska du välja hundmat från Eukanuba?

Hundmat från Eukanuba har förutom ett mycket näringsrikt innehåll även en uppskattad smak. Två av tre av hundarna i vårt test tyckte om det, utan några problem. Den tredje hunden tvekade först, men vande sig sedan utan några större problem. En unik egenskap som fodret har är att det är utformat som sexkantiga foderkulor. Detta, tillsammans med tandvårdssystemet DentaDefense, stödjer hundens tandhälsa. Fodrets form ger ett bra motstånd och en bra utmaning när hunden tuggar det. Eukanuba foder innehåller även vitamin E och C för immunförsvaret samt håller en bra balans mellan omega 3 och 6.

Andra sorter av hundmat från Eukanuba

Eukanuba Adult Medium är endast en sort av hundfoder som företaget tillverkar. Utöver denna hundmat finns även sorter för alla typer av åldrar och aktivitetsnivåer. Vi valde ut HundfoderEukanuba Active, 15 kg som det bästa eftersom det har en speciellt god sammansättning av innehållet sett till liknande produkter på marknaden.

Läs mer

pomeranian i gras

Köpguide: hur du väljer rätt hundfoder

Att välja rätt hundmat till sin hund är inte helt enkelt. Det finns idag många olika typer av foder, alltifrån specialanpassat veterinärfoder till prispressat budgetfoder. När du väljer mat till din hund är det viktigt att du tänker på följande saker. Kontrollera innehållet! Din hund mår bäst av att äta helfoder, foder som är framtaget för att täcka hela näringsbehovet hos din hund. Inte olika människans behov så behöver hunden protein, fett, kolhydrater samt mineraler och vitaminer. Välj därför ett foder med bra köttinnehåll! Procenthalten kött ska gärna vara så hög som möjligt. Hundar är till naturen köttätare och kött innehåller mycket nyttigheter för din hund. Att ge sin hund bra mat är särskilt viktigt när den är valp, valpar växer oerhört snabbt och behöver bra, rätt och mycket näring för att växa sig starka och friska. 

 • FodertypTorrt eller vått Vilken typ av foder vill du ge din hund? Det finns olika sorter av foder som du kan ge din hund och du behöver tänka över om du vill ge den torrfoder, blötfoder eller färskfoder. Kanske vill du blanda olika sorter?
 • NäringsbehovSpecifika näringsbehov Har din hund några särskilda näringsbehov? Hundar kan ha olika behov när det kommer till hälsoproblem eller andra nedsättningar som exempelvis allergier, tandproblem eller övervikt. 
 • EnergibehovSärskilda energibehov Vilken ålder har din hund? Beroende på om din hund är valp, vuxen eller senior så finns det särskilda foder som är anpassade efter vad varje ålderskategori behöver näringsmässigt. 
 • AllergierAllergier och överkänslighet Har din hund allergier? Om din hund är överkänslig eller rent av allergisk mot vissa födoämnen är det viktigt att granska innehållsförteckningen hos olika foder.
 • PrisBudget Vad är din budget för din hunds foder? Precis som att det finns många olika sorters foder så varierar också priset mycket beroende på vilket varumärke du väljer.
hundmatkonserver

Olika typer av hundfoder

Torrfoder

Torrfoder är en av de vanligaste formerna av hundmat och det säljs i säckar eller kartonger i allt från livsmedelsbutiker till nätet eller veterinärkliniker. Det är över lag den billigaste formen av utfodring för hundar men kan också innehålla en hel del onödiga ämnen som hunden inte behöver eller rentav inte mår bra av. De billigaste varianterna kan till exempel innehålla mycket stärkelsemedel och kolhydrater vilket kan leda till övervikt och problem med matsmältningsorganen, och generellt sett innehåller torrfoder lägre halter av både vätska och proteiner.

En hund som framförallt äter torrfoder behöver extra mycket vatten att dricka, och man kan tillföra lite vatten till torrfodret om man är orolig för att hunden inte dricker tillräckligt.

Blötfoder

Färskfoder till hundar är köttvaror som kokats i samband med konserveringsprocessen och därför innehåller högre mängder proteiner och vätska. Den vanligaste typen består av en slags geléaktig paté eller stora bitar i sås, och över lag kostar denna typ av foder mer än torrfoder. Fördelarna med färskfoder är dock att hunden får i sig mer vätska, liksom slipper många av de kolhydrater och stärkelsemedel som torrfoder innehåller.

Färskfoder

Under de senaste åren har det blivit allt populärare med frusen hundmat som säljs i stora förpackningar. Det kan handlar om köttbitar, köttbullar och olika patéer och de anses vara mer näringsrika än både torr- och blötfoder. Den här typen av mat är ofta rå, och är därmed närmare hundens naturliga föda och då den fryses omedelbart bibehåller den sina höga näringsvärden bättre än torr- eller blötfoder. Nackdelen med denna typ av hundmat är att den kostar mer och kräver lite planering, då man först måste tina upp maten innan den serveras. Många hundägare ger sin hundar en bit av denna typ av mat som en belöning och det är lätt att ta med sig en frusen köttbulle på promenaden som kan bli ett litet tilltugg så fort den har tinat.

vatten och matskal

Hundens energi- och näringsbehov genom livet

Valp

Så fort valpen har slutat dia så kan den börja äta fast mat. Valpen har dock känslig mage, den växer snabbt och måste få i sig tillräckligt med näring. En hund som inte växer upp med den rätta kosten kan få en rad hälsoproblem, inklusive svaga ben eller muskler.

Valpen behöver extra mycket protein och nyttiga fetter då den ofta är livlig och växer i rasande fart. Valp-mat är därför extra energirik, samtidigt som den är lätt att smälta och innehåller gärna extra vitaminer som A och E. Vitaminerna både främjar immunförsvaret och stimulerar tillväxten. Ge aldrig en hundvalp vanlig komjölk då det inte är ovanligt att hundar är laktosintoleranta och därmed kan få allvarlig diarré och vätskebrist. Valpar är ofta beredda att äta vad som helst så var alltid säker på att de inte kommer åt saker som kan vara giftiga för dem.

Vuxen

En hund räknas som vuxen när den nått cirka 90% av sin förväntade mankhöjd, det innebär att hundar av olika storlekar och raser åldras olika. Till skillnad mot valpen så behöver inte den vuxna hunden samma mängd energi eller näring för att fungera optimalt. En vuxen hund som får samma foder som en valp riskerar att omvandla överskottet av energi till fett som lagras på kroppen och runt de inre organen. Det vill säga att en vuxen hund som får i sig för mycket energi än det dagliga behovet riskerar att utveckla övervikt som i sin tur kan leda till andra hälsobesvär.

En vuxen hunds energibehov kan beräknas enligt följande formel: 130 x hundens kroppsvikt i kg^0,75 = underhållsbehovet kcal/dag. Om vi tittar på ett exempel; för en vuxen japansk spets på 6 kg blir beräkningen 130 x 6 kg ^ 0,75 = 498 kcal/dag. Den japanska spetsen behöver alltså äta 498 kalorier om dagen för att uppnå sitt dagliga energibehov.

Senior

Vi blir alla gamla och grå så småningom och ju äldre en hund blir desto fler ålderdomsproblem kan den få. Även om den älskade vännen inte blir sjuk så kan den bli trött lättare och i allmänhet behöva ta det lite lugnare, vilket i sin tur innebär att den förbrukar mindre energi. Det finns ett urval av mat för seniorhundar där man sänkt kaloriintaget liksom tillsatt ämnen som är bra för trötta leder, så att även den äldre hunden kan njuta av sin pensionsålder.

Eftersom äldre hundar också kan drabbas av demens är det viktigt att man håller hjärnan aktiv och stimulerad både med aktiviteter och vitaminer. Man har till exempel sett att äldre hundar som får en kost rik på antioxidanter bibehåller en bättre kognitiv förmåga, och genom att ge dem föda rika på vitamin A, som till exempel lever, hålls dessutom pälsen friskare och glansigare. Det finns också bra kosttillskott som kan berika hundens näringsintag med nyttiga fetter och vitaminer, liksom ämnen som förhindrar inflammationer i tandköttet. 

terrier pa bord

Olika besvär kan innebära behov av specialmat

Hundar kan drabbas av nästan alla sjukdomar och ledbesvär som människor och förutom veterinärvård och medicinering så finns det många olika typer av foder som kan bota eller åtminstone lindra. Precis som i fallet med oss tvåbenta så finns det också hundar som är extra kinkiga med maten, har allmänt känsliga magar eller är extremt hyperaktiva och då kan maten vara nyckeln till ett bättre liv.

Många rashundar har specifika, nedärvda hälsoproblem som ligger i deras gener och även om långt ifrån alla drabbas av dem så brukar veterinärer rekommendera att man ger mat som förebygger problem.  Det finns många typer av veterinärfoder. Vet man, till exempel, att en viss hundras har tendenser till allergier eller artros så är det viktigt att man utesluter de födoämnen som den kan reagera negativt mot, liksom att hålla vikten nere så att lederna inte belastas mer än nödvändigt. Överviktiga hundar kan drabbas av diabetes eller hjärtproblem, vilket i sin tur kräver att man är mycket noggrann med maten, så var alltid säker på att du ger precis den mat som just din vovve behöver.

Allergier

Det är inte ovanligt att hundar är allergiska mot olika födoämnen och symptomen liknar människans; irriterad mage, hudutslag eller klåda är ganska vanliga, men också ett allmänt nedsatt immunförsvar. För att hindra vidare problem kan en veterinär fastställa vad hunden är allergisk mot, till exempel vissa proteiner eller laktos, och sedan föreskriva en diet som inte innehåller dessa ämnen.

Många hundägare väljer att ge sin hund mat utan de kändaste allergenerna så att problemet inte behöver uppstå i första taget. Man bör dock konsultera en veterinär då det är viktigt att varje hund får precis den kost som passar den bäst.

Övervikt

Det finns ingen skillnad på varför hundar och människor kan bli överviktiga, utan det beror alltid på att de förbrukar fler kalorier än de bränner. Detta brukar oftast ske genom att hunden dels äter mer än den borde men också rör på sig mindre. Många hundar kräver mycket motion och om de har en ägare som inte är särskilt förtjust i långa promenader eller springturer kan det hela lätt resultera i en något  mer korpulent figur.

Här gäller det att klara upp ett stort missförstånd! Hundar må ha en naturlig drift att röra mycket på sig men de gillar också att vara med sin matte eller husse så mycket att de hellre förbigår promenaden för att få vara med sin människa. Med tiden kan hunden med andra ord bli en lika stor soffpotatis som sin ägare! Till och med de imponerande snabba vinthundarna föredrar ofta en lång tupplur framför Tv:n än en rask kvällspromenad.

För den överviktiga hunden finns det ett urval av foder, både i torr och blöt form, som har reducerat antal kalorier och ofta högre mängder proteiner än kolhydrater. Det är viktigt att ägaren följer instruktionerna som står på paketeringen väl, då dietmat inte är dietmat längre om man ger för mycket av den. Väg gärna din hund regelbundet, och med hjälp av en skopa eller en köksvåg kan du mäta upp exakt den mängd som hunden behöver.

Tandproblem

Ett vanligt problem för hundar är att de med tiden bygger upp plack, vilket i sin tur leder till tandsten och inflammationer i tandköttet som i sin tur kan resultera i tandlossning och karies. Särskilt hundar som enbart äter mjuk föda, till exempel konserver och patéer, löper större risk än de som äter torrfoder, och som ägare bör man vara uppmärksam på detta.

Det finns flera olika sätt att undvika tandsten på, bland annat regelbunden tandborstning och veterinärbesök, men man kan också ge sin hund mat som innehåller ämnen som motverkar plack. Denna typ av mat innehåller ofta antibakteriella ämnen och olika varianter av salt. Det finns också särskilda kosttillskott, bland annat i form av pulver, som man kan ha på den vanliga maten för att förebygga problem med munhälsan.

Många hundägare väljer att själva laga sin hunds mat men då gäller det att verkligen göra bra efterforskningar, liksom att ha tillgång till olika kosttillskott. Det ligger inte naturligt för en hund att äta tillagad mat, och om den inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, eller tvärtom; för mycket, kan det leda till allvarliga hälsoproblem. Det finns också ett antal mänskliga födoämnen som hunden är mycket allergisk eller känslig mot och som till och med kan leda till en dödlig förgiftning, inklusive komjölk, choklad, russin och lök. Konsultera alltid en veterinär om du planerar att själv göra hundens mat.

Vanliga frågor om hundmat

Hur mycket mat ska min hund ha?

Alla hundar behöver olika mängd mat, dels utifrån storlek men även beroende på energikapacitet och ålder. Det framgår av förpackningen av den hundmat som din hund äter hur mycket den ska ha varje dygn utifrån sin vikt. Konsultera med veterinär om du är osäker på vilken mängd mat just din hund ska ha eller om mängden beroende på vikt inte känns helt rätt.

Hur mycket vatten behöver min hund?

Din hund behöver ha tillgång till färskt vatten dygnet runt. Det vill säga att du behöver byta ut hundens vatten regelbundet och även hålla vattenskålen ren för att undvika bakteriehärder. Det bästa är om din hund har flera ställen att dricka vatten, men det viktigaste är en plats där hunden vet att det finns tillgång av färskt och fräscht vatten.

Hur länge kan hundmaten stå ute?

Foder som innehåller vatten, det vill säga färsk eller blötfoder ska inte stå ute för länge. De torkar ihop och kan även bli dåligt om det ligger i rumstemperatur för länge. Torrfoder däremot kan stå ute under längre perioder, men det förlorar färskheten allt eftersom tiden går och därför inte vara lika aptitligt för din hund.

Ska jag ge min hund blöt-, färsk- eller torrfoder?

Det saknas enighet om vad för typ av foder som är bäst för hundar. Det är helt enkelt upp till dig och din hund vad som passar er bäst. Det är däremot en bra idé  att konsultera med en veterinär vad som din hund skulle må bäst av och från vilken typ av foder som din hund får i sig näring på bästa sätt.

Är det farligt att äta hundmat?

Det är inte farligt att äta hundmat i mindre mängder för vuxna människor utan särskilda allergier. Näringsmässigt är det inte heller farligt för barn utan särskilda allergier, men torrfoder med större bitar kan utgöra risk för kvävning för barn. Ha därför alltid både hund och barn under uppsikt när det är matdags!

Testvinnare - Bästa Hundmat

 • Bozita Robur Maintenance WF
 • Hundfoder Halla Standard, 15 Kg
 • Magnussons Spannmålsfri
 • Hundfoder Granngården Original, 13 kg
 • Eukanuba Active Adult Medium, 15 kg
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
127 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senast Uppdaterad: 2022-02-21 15:23:16