Hundmat

Hundar är först och främst köttätare och när de lever vilt ute i naturen jagar de ofta i flock. Beroende på deras egen storlek och var i världen de befinner sig är består bytet framförallt av kaniner och harar, möss, ekorrar och fåglar. Det gör att hundarna framförallt får i sig kött men också en viss mängd grönt genom de nedlagda bytenas magar, vilket tillverkarna av hundmat satsar på att återskapa, oavsett om det handlar om torr- eller blötfoder.

Många hundägare väljer att själva laga sin hunds mat men då gäller det att verkligen göra bra efterforskningar, liksom att ha tillgång till olika kosttillskott. Det ligger inte naturligt för en hund att äta tillagad mat, och om den inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, eller tvärtom; för mycket, kan det leda till allvarliga hälsoproblem. Det finns också ett antal mänskliga födoämnen som hunden är mycket allergisk eller känslig mot och som till och med kan leda till en dödlig förgiftning, inklusive komjölk, choklad, russin och lök. Konsultera alltid en veterinär om du planerar att själv göra hundens mat.

Till skillnad från katter är hundar notoriska gottegrisar och gillar att glufsa i sig allt mellan himmel och jord. Man bör därför alltid vara uppmärksam på vad hunden får i sig, särskilt om man är ute och promenerar.

Välj rätt hundmat

Att välja rätt hundmat till sin hund är inte helt enkelt. Det finns idag många olika typer av foder, alltifrån specialanpassat veterinärfoder till prispressat budgetfoder. När du väljer mat till din hund är det viktigt att du tänker på följande saker. Kontrollera innehållet! Din hund mår bäst av att äta helfoder, foder som är framtaget för att täcka hela näringsbehovet hos din hund. Inte olika människans behov så behöver hunden protein, fett, kolhydrater samt mineraler och vitaminer. Välj därför ett foder med bra köttinnehåll! Procenthalten kött ska gärna vara så hög som möjligt. Hundar är till naturen köttätare och kött innehåller mycket nyttigheter för din hund. Genom att välja foder med hög andel kött så minskar andelen utfyllnadsprodukter så som spannmål som generellt bedöms som ogynnsamt för hundar. Att ge sin hund bra mat är särskilt viktigt när den är valp, valpar växer oerhört snabbt och behöver bra, rätt och mycket näring för att växa sig starka och friska. 

Att tänka på när du väljer hundmat:

  • 1. Torrfoder eller färskfoder?
  • 2. Är din hund i behov av specialmat?
  • 3. Är din hund överviktig?
  • 4. Pris per portion.

Torrfoder

Torrfoder till din hund

Torrfoder är det billigaste och vanligaste fodret till hundar, men se till att det håller hög kvalitet.

Torrfoder är en av de vanligaste formerna av hundmat och det säljs i säckar eller kartonger i allt från livsmedelsbutiker till nätet eller veterinärkliniker. Det är över lag den billigaste formen av utfodring för hundar men kan också innehålla en hel del onödiga ämnen som hunden inte behöver eller rentav inte mår bra av. De billigaste varianterna kan till exempel innehålla mycket stärkelsemedel och kolhydrater vilket kan leda till övervikt och problem med matsmältningsorganen, och generellt sett innehåller torrfoder lägre halter av både vätska och proteiner.

En hund som framförallt äter torrfoder behöver extra mycket vatten att dricka, och man kan tillföra lite vatten till torrfodret om man är orolig för att hunden inte dricker tillräckligt.

 

Blötfoder till din hund.

Blötfoder är generellt sett nyttigare men också dyrare än torrfoder.

Färskfoder

Färskfoder till hundar är köttvaror som kokats i samband med konserveringsprocessen och därför innehåller högre mängder proteiner och vätska. Den vanligaste typen består av en slags geléaktig paté eller stora bitar i sås, och över lag kostar denna typ av foder mer än torrfoder. Fördelarna med färskfoder är dock att hunden får i sig mer vätska, liksom slipper många av de kolhydrater och stärkelsemedel som torrfoder innehåller.

Frusen hundmat

Under de senaste åren har det blivit allt populärare med frusen hundmat som säljs i stora förpackningar. Det kan handlar om köttbitar, köttbullar och olika patéer och de anses vara mer näringsrika än både torr- och blötfoder. Den här typen av mat är ofta rå, och är därmed närmare hundens naturliga föda och då den fryses omedelbart bibehåller den sina höga näringsvärden bättre än torr- eller blötfoder. Nackdelen med denna typ av hundmat är att den kostar mer och kräver lite planering, då man först måste tina upp maten innan den serveras. Många hundägare ger sin hundar en bit av denna typ av mat som en belöning och det är lätt att ta med sig en frusen köttbulle på promenaden som kan bli ett litet tilltugg så fort den har tinat.

 

Vilken hundmat är bäst?

Precis som med mänsklig mat så kostar hög kvalitet mer än annan föda, och därför är den egna plånboken en viktig faktor när det kommer till hundens utfodring. Vad många människor dock inte tar med i beräkningen vid val av mat är att den bättre kvaliteten avsevärt kan minska riskerna för framtida hälsoproblem, vilket kan blir rejält dyrt i långa loppet, för att inte tala om hundens lidande. Välj därför alltid ett foder som är av godkänd kvalitet och tala gärna med veterinären om vad som passar just din hund bäst. Vissa hundraser, som till exempel Yorkshireterriers, har en tendens att vara kinkiga med maten och att drabbas av för lågt blodsocker, och det kan innebära att de behöver en annan typ av mat än vad du tror.

Specialmat för hundar

Hundar kan drabbas av nästan alla sjukdomar och ledbesvär som människor och förutom veterinärvård och medicinering så finns det många olika typer av foder som kan bota eller åtminstone lindra. Precis som i fallet med oss tvåbenta så finns det också hundar som är extra kinkiga med maten, har allmänt känsliga magar eller är extremt hyperaktiva och då kan maten vara nyckeln till ett bättre liv.

Många rashundar har specifika, nedärvda hälsoproblem som ligger i deras gener och även om långt ifrån alla drabbas av dem så brukar veterinärer rekommendera att man ger mat som förebygger problem.  Det finns många typer av veterinärfoder. Vet man, till exempel, att en viss hundras har tendenser till allergier eller artros så är det viktigt att man utesluter de födoämnen som den kan reagera negativt mot, liksom att hålla vikten nere så att lederna inte belastas mer än nödvändigt. Överviktiga hundar kan drabbas av diabetes eller hjärtproblem, vilket i sin tur kräver att man är mycket noggrann med maten, så var alltid säker på att du ger precis den mat som just din vovve behöver.

Mat för äldre hundar

Vi blir alla gamla och grå så småningom och ju äldre en hund blir desto fler ålderdomsproblem kan den få. Även om den älskade vännen inte blir sjuk så kan den bli trött lättare och i allmänhet behöva ta det lite lugnare, vilket i sin tur innebär att den förbrukar mindre energi. Det finns ett urval av mat för seniorhundar där man sänkt kaloriintaget liksom tillsatt ämnen som är bra för trötta leder, så att även den äldre hunden kan njuta av sin pensionsålder.

Eftersom äldre hundar också kan drabbas av demens är det viktigt att man håller hjärnan aktiv och stimulerad både med aktiviteter och vitaminer. Man har till exempel sett att äldre hundar som får en kost rik på antioxidanter bibehåller en bättre kognitiv förmåga, och genom att ge dem föda rika på vitamin A, som till exempel lever, hålls dessutom pälsen friskare och glansigare. Det finns också bra kosttillskott som kan berika hundens näringsintag med nyttiga fetter och vitaminer, liksom ämnen som förhindrar inflammationer i tandköttet.

Tjock hund.

En överviktig hund riskerar dra på sig olika hälsoproblem och får generellt sett en lägre livskvalitet.

Överviktiga hundar

Det finns ingen skillnad på varför hundar och människor kan bli överviktiga, utan det beror alltid på att de förbrukar fler kalorier än de bränner. Detta brukar oftast ske genom att hunden dels äter mer än den borde men också rör på sig mindre. Många hundar kräver mycket motion och om de har en ägare som inte är särskilt förtjust i långa promenader eller springturer kan det hela lätt resultera i en något  mer korpulent figur.

Här gäller det att klara upp ett stort missförstånd! Hundar må ha en naturlig drift att röra mycket på sig men de gillar också att vara med sin matte eller husse så mycket att de hellre förbigår promenaden för att få vara med sin människa. Med tiden kan hunden med andra ord bli en lika stor soffpotatis som sin ägare! Till och med de imponerande snabba vinthundarna föredrar ofta en lång tupplur framför Tv:n än en rask kvällspromenad.

För den överviktiga hunden finns det ett urval av foder, både i torr och blöt form, som har reducerat antal kalorier och ofta högre mängder proteiner än kolhydrater. Det är viktigt att ägaren följer instruktionerna som står på paketeringen väl, då dietmat inte är dietmat längre om man ger för mycket av den. Väg gärna din hund regelbundet, och med hjälp av en skopa eller en köksvåg kan du mäta upp exakt den mängd som hunden behöver.

Hundar med tandproblem

Ett vanligt problem för hundar är att de med tiden bygger upp plack, vilket i sin tur leder till tandsten och inflammationer i tandköttet som i sin tur kan resultera i tandlossning och karies. Särskilt hundar som enbart äter mjuk föda, till exempel konserver och patéer, löper större risk än de som äter torrfoder, och som ägare bör man vara uppmärksam på detta.

Det finns flera olika sätt att undvika tandsten på, bland annat regelbunden tandborstning och veterinärbesök, men man kan också ge sin hund mat som innehåller ämnen som motverkar plack. Denna typ av mat innehåller ofta antibakteriella ämnen och olika varianter av salt. Det finns också särskilda kosttillskott, bland annat i form av pulver, som man kan ha på den vanliga maten för att förebygga problem med munhälsan.

Allergier

Det är inte ovanligt att hundar är allergiska mot olika födoämnen och symptomen liknar människans; irriterad mage, hudutslag eller klåda är ganska vanliga, men också ett allmänt nedsatt immunförsvar. För att hindra vidare problem kan en veterinär fastställa vad hunden är allergisk mot, till exempel vissa proteiner eller laktos, och sedan föreskriva en diet som inte innehåller dessa ämnen.

Många hundägare väljer att ge sin hund mat utan de kändaste allergenerna så att problemet inte behöver uppstå i första taget. Man bör dock konsultera en veterinär då det är viktigt att varje hund får precis den kost som passar den bäst.

Valpmat

Så fort valpen har slutat dia så kan den börja äta fast mat, men då den är ung och känslig och dessutom växer snabbt måste den få tillräckligt med näring. En hund som inte växer upp med den rätta kosten kan få en rad hälsoproblem, inklusive svaga ben eller muskler.

Valpen behöver extra mycket protein och nyttiga fetter då den ofta är livlig och växer i rasande fart. Valp-mat är därför extra energirik, samtidigt som den är lätt att smälta, och innehåller gärna extra vitaminer som A och E, som både främjar immunförsvaret och stimulerar tillväxten.
Ge aldrig en hundvalp vanlig komjölk då det inte är ovanligt att hundar är laktosintoleranta och därmed kan få allvarlig diarré och vätskebrist. Valpar är ofta beredda att äta vad som helst så var alltid säker på att de inte kommer åt saker som kan vara giftiga för dem.

Aktivera med mat

Alla hundar tycker att det är kul med stimulerande lek och som hundägare kan man ge sin vovve roliga uppgifter och problem att lösa, som sedan belönas med några godbitar. Om hunden skall vara ensam hemma i några timmar eller om den verkar ha lite långtråkigt kan man till exempel gömma några bitar torrfoder runtom i hemmet som den sedan kan få leta efter. Genom att lägga lite godis i en toarulle kan hunden få gräva ut dem på egen hand, och det finns roliga aktivitetsleksaker som bygger på principen leta och rota fram. Det här är också ett bra sätt att hjälpa en överviktig hund att gå ner i vikt på då den får jobba lite för födan och därför tycker att det är kul att få söka rätt på den själv.

Hundgodis

När man skall dressera sin hund, till exempel att lära den sitta eller gå fot, eller när man vill muta den att göra något den inte vill som att bada eller få medicin, så kan en bit godis vara den bästa lösningen. Det finns många olika typer av hundgodis; mjölkpastiller, krämer, torkad fisk och grisöron, små ostfyllda kroketter, kex och tuggben. De innehåller ofta nyttiga ämnen som omegafetter och vitaminer, och vissa är särskilt utformade för att hunden ska gnaga på dem och därmed rengöra sina tänder. Alla hundar gillar en godbit då och då, men det är alltid viktigt att inte ge dem för mycket.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 12:26:20

Ge din syn på Hundmat
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu