Bäst hundmat 2021 - Recensioner och köpguide

Hundar är inte strikta köttätare som katter. De äter visserligen huvudsakligen en köttbaserad kost i vilt tillstånd men den sedan länge tama hunden får i sig näring från frukt och grönsaker. Ett bra hundfoder innehåller därför kött, grönsaker och frukt. Det ger ett mer komplett näringsintag och är betydligt billigare än foder med väldigt hög kötthalt. Viktigast av allt är att ingredienserna håller hög kvalitet och du känner till din hunds energi- och näringsbehov.

Innehållsförteckning

Vilket hundfoder är bäst?

Ett bra hundfoder har kött som proteinkälla, grönsaker och frukt för vitaminernas skull och någon form av fettkälla, till exempel fisk och lite utfyllnadsämnen som majs eller vete. Då får hunden en stor variation av ämnen som tillgodoser näringsbehovet. Vi har undersökt flera av marknadens mest populära hundfoder av utsett följande 5 till vinnare. Högst upp hittar du Magnussons Spannmålsfri som har ett bra näringsinnehåll, hållbar tillverkning och uppskattas även av våra mer kräsna testvovvar.

Magnussons Spannmålsfri
Magnussons Spannmålsfri
Bäst i test

1. Magnussons Spannmålsfri

9,7/10
Storlek
14 kg
Proteinhalt
24 %
Pris / kg
46 kr
Ursprung råvaror
Sverige
Till butik
649 kr
Läs mer

Magnussons Vuxen är den hundmat som kammat hem första placeringen. Detta torrfoder är tillverkat av färskt svenskt kött och andra svenska råvaror så som morötter eller kallpressad rapsolja. Fodret har även ungsbakats i eget kök för att bevara näringsinnehållet så bra som möjligt.  Det innehåller inga onödiga tillsatser och passar alla olika hundar oavsett storlek och ras. Fodrets pris innebär också att du får mycket kvalitet för pengarna! Du kan köpa Magnussons Vuxen i två olika förpackningsstorlekar; 4,5 kg och 14 kg.

Om Magnussons
Magnussons är ett svenskt familjeföretag som har tillverkat hundfoder i flera generationer och de skiljer sig från andra fodertillverkare på flera sätt; 

 • De hämtar sina råvaror från utvalda svenska och lokala gårdar vilket hjälper dem upprätthålla den höga kvaliteten och hållbarheten på sitt foder.
 • De är det enda hundfodret som får använda sig av ursprungsmärket “Från Sverige” vilket innebär att alla råvaror har svenskt ursprung och att tillverkningen sker på svensk mark.
 • Magnussons är de enda fodertillverkarna som ungstillagar sitt hundfoder, på så sätt bevaras råvarornas naturliga näringsvärden på bästa sätt. 

Varför ska du välja hundmat från Magnussons?
Magnussons hundmat är tillverkat av endast svenska råvaror och produceras i Sverige. De följer därför den hårda lagstiftning som finns kring livsmedel, produktion och djurhållning som Sverige är unika för. På så sätt vet du att fodret har hög kvalitet och att råvarorna är de bästa i sitt slag. Att fodret även är lokalt producerat bidrar till ett lågt utsläpp av koldioxid då fodret inte behöver importeras in från långväga länder.  

Andra sorter av hundfoder från Magnussons
Magnussons tillverkar främst torrfoder i olika varianter och du kan välja mellan följande sorter;

 • Magnussons Vuxen
 • Magnussons Spannmålsfria
 • Magnussons Ekologiska
 • Magnussons Light
 • Magnussons Aktiv
 • Magnussons Junior
 • Original - Kennel
 • Original - Lätta
 • Original - Blanda 

Utöver torrfoder så tillverkar Magnussons även sina berömda hundkex som är en stor favorit av hundgodis bland många hundar!

Läs mer
Acana Grass-Fed Lamb 6kg
Acana Grass-Fed Lamb 6kg

2. Acana Grass-Fed Lamb 6kg

9,4/10
Storlek
6 kg
Proteinhalt
31 %
Pris / kg
98 kr
Ursprung råvaror
Kanada
Till butik
589 kr
Läs mer

Acana Grass-fed Lamb är ett mycket populärt torrfoder för stora och små hundar. Det tillverkas i eget kök med kanadensiska råvaror och färskt kött. Det har endast naturliga näringsämnen och har en mycket hög proteinhalt. Fodret är även helt spannmålsfritt. Priset tillhör det högre prisskiktet och kommer i fyra olika förpackningsstorlekar; 2 kg, 6 kg, 11,4 kg och 17 kg.

Om Acana
Acana erbjuder hundfoder som är biologiskt korrekt, det vill säga så nära den diet som vildhundar ätit historiskt. Med hänsyn till våra husdjurs ursprung så tillverkas fodret med hela djur, det vill säga både kött, inälvor och bråsk. 

Tillverkningen av ett biologiskt korrekt foder följer enligt Acana fem regler;

 • Fodret ska vara rikt på protein och ha en hög kötthalt - Acanas hundmat har en kötthalt på upp till 75%.
 • Fodret ska innehålla höga halter av färskt kött - Minst hälften av det kött som använts i fodret ska vara färskt.
 • Fodret ska ha variation av färskt kött - Innehållet i fodret ska vara kött från olika bytesdjur för att spegla hundens natur.
 • Fodret ska innehålla kött, organ och brosk -  På så sätt får din hund en sammansättning av näring som finns i hela djur och som tar bort behovet att tillsätta dessa ämnen syntetiskt. 
 • Fodrets mängd kolhydrater ska vara  begränsad - För att komma närmare den naturliga dieten för hunden behöver fodret ha en låg halt av kolhydrater. De kolhydrater som används ska vara lågglykemiska frukter och grönsaker.

Varför ska du välja hundmat från Acana?
Acanas hundmat är tillverkat av färska råvaror med hög kvalitet från Kanada, den har en hög kötthalt och innehåller kött från gårduppfödda köttdjur, frigående fåglar och ägg, vildfångad fisk och närodlade frukter och grönsaker. Hundmaten är även hög i protein samt låg i kolhydrater. De utesluter högglykemiska kolhydrater, grönsaksproteiner och andra syntetiska tillsatser för att skapa ett så naturligt och bra foder som möjligt för din hund. 

Andra sorter av hundfoder från Acana
Acana erbjuder ett mellanstort sortiment av hundmat och kan hittas i fyra olika kategorier;

 • Classic - här hittar du tre olika sorter av torrfoder som består av 50% färskt kött.
 • Heritage - Denna kategori innehåller olika torrfoder som riktar sig åt olika hundar i olika livsstadier, här finns bland annat foder för olika åldrar och för olika hundstorlekar.
 • Regionals - De olika torrfodrena här tillverkas av högkvalitativa och lokala råvaror från Kanada med en kötthalt på 70%. 
 • Singles - En ensam proteinkälla är vad som utgör de olika torrfodren i denna kategori (gris, lamm, anka eller fisk) och är särskilt lämpligt för foderkänsliga hundar.  
Läs mer
Royal Canin Medium Adult 10kg
Royal Canin Medium Adult 10kg

3. Royal Canin Medium Adult 10kg

9,3/10
Storlek
10 kg
Proteinhalt
25 %
Pris / kg
55 kr
Ursprung råvaror
Europa
Till butik
549 kr
Läs mer

Royal Canin Adult är ett torrfoder som passar för de flesta vuxna hundar. Det finns tre olika sorter att välja mellan beroende på hundens storlek (små, medelstora och stora hundar). Detta foder hjälper hunden behålla sin idealvikt, förstärker hundens naturliga försvar och ger en naturlig tarmflora. Det innehåller även omega-3 och omega-6 fettsyror för ge gott skydd för hud och päls. Priset är i medelskiktet och fodret går att köpa i tre olika förpackningsstorlekar; 4 kg, 10 kg och 15 kg. 

Om Royal Canin
Under de senaste 50 åren har Royal Canin samlat in en djupgående förståelse för hundars näringsbehov. Detta gör det möjligt för dem att tillverka hundmat med världens mest preciserade näringsinnehåll för hundars hälsa utifrån olika behov. Varje enskilt recept är skapat för att ge din unika hund exakt den näring som den behöver av naturliga antioxidanter, vitaminer, fiber, prebiotika och mineraler. 

Royal Canin följer fem värdeord i sin foderproduktion för att garantera fodrets höga kvalité;  

 • Kunskap - Genom att samla information och bedriva forskning kring hundar och katter kan de skräddarsy sina foderrecept utifrån diverse behov och förutsättningar som ditt husdjur har. 
 • Passion - För att skapa en bättre värld för husdjur och deras ägare arbetar Royal Canin med hjärta och själ.
 • Djurets behov - Djurens behov sätts i främsta rummet, detta då det är deras välbefinnande som Royal Canin arbetar för. 
 • Precision - Genom olika kvalitetskontroller och säkerhetsåtgärder kan Royal Canin med precision säkerställa deras foders höga kvalité. 
 • Respekt - Djurens natur och behov finns alltid i åtanke i deras verksamhet och en stor respekt för detta präglar deras arbetssätt.

Varför ska du välja hundmat från Royal Canin? 
Sedan 1968 har Royal Canin studerat husdjurs olika hälsobehov och deras största fokus ligger på näringskvalitet och produktsäkerhet i deras foder. De samarbetar med ledande experter inom vetenskap, veterinärmedicin och husdjursbeteende och har en ständig dialog med djurägare världen över. Med hundmat från Royal Canin får du därmed en fullständig och balanserad kost av näringsämnen och aminosyror som din hund behöver utifrån sitt särskilda närings- och hälsobehov. 

Andra sorter av hundfoder från Royal Canin
Av alla foderproducenter erbjuder Royal Canin det mest omfattande sortimentet av hundmat av både torr- och blötfoder. Sortimentet är så pass omfattande att de har hela 148 olika produkter av torrfoder, där 50 av produkterna är veterinärfoder. Utöver veterinärfoder så erbjuder dem särskilda torrfoder beroende på exempelvis vilken ras din hund är, hur gammal den är eller storlek. Royal Canins sortiment består även av burkmat, portionspåsar, blötfoder och hundgodis.

Läs mer
Bozita Robur Maintenance WF
Bozita Robur Maintenance WF
Mest Prisvärd

4. Bozita Robur Maintenance WF

9,1/10
Storlek
4.25 kg
Proteinhalt
27 %
Pris / kg
63 kr
Ursprung råvaror
Sverige/ Europa
Till butik
269 kr
Läs mer

Bozita Robur Maintenance 27/15 är ett foder som passar vuxna hundar med normal till hög aktivitetsnivå. Det består av en stor andel färsk svensk kyckling och innehåller omega-3 och omega-6 fettsyror. Detta gör fodret lätt för hunden att smälta och även god smak. Fodret är även helt fritt från vete. Priset är även mycket bra och torrfodret går att köpa i två olika förpackningsstorlekar; 4,25 kg och 13 kg.  

Om Bozita
Sedan 1903 har Doggy AB (som producerar Bozita-fodret) tillverkat hundfoder i Vårgårda. De har därför en långtgående erfarenhet när det kommer till hundars näringsbehov och vad som behövs av ett foder för att olika hundar ska må så bra som möjligt. Allt hundfoder från Bozita tillverkas i Sverige och är framtaget av specialister inom nutrition för att ge din hund den näring som den behöver oavsett storlek, ålder och aktivitetsnivå. Det vill säga att du kan hitta ett foder som passar just din hund inom deras sortiment. De använder svenska råvaror i så stor utsträckning som är möjligt för att ge fodret riktigt god kvalitet. 

Varför ska du välja hundmat från Bozita?
Bozita är ett svenskt varumärke och tillverkar allt sitt foder i Vårgårda. De strävar efter att välja färska och naturliga svenska råvaror i så stor utsträckning som är möjligt, vilket ger ett bra och högkvalitativt foder med hög hållbarhet. De har tagit fram sina recept i enlighet med rådande forskning och råvarorna har noga valts ut och testats. Deras foder innehåller inga onödiga tillsatser, är fritt från GMO och antibiotika. Deras sortiment av hundmat är också mycket brett.

Andra sorter av hundfoder från Bozita
Bozita tillverkar många olika sorter av torrfoder men de kan delas in i två olika kategorier “Bozita Robur” och “Bozita Original”. Skillnaden mellan dessa två är att i Robur-stortimenten är animaliskt protein den största andelen av råvaror. Sammanlagt kan du välja mellan 21 olika torrfoder som är skräddarsydda utifrån olika behov. Deras sortiment består av varianter som passar vuxna hundar, seniorer, valpar, känsliga hundar eller hundar som behöver kalorisnålt foder. Utöver detta tillverkar även Bozita 12 olika blötfoder.

Läs mer
FourFriends Adult
FourFriends Adult

5. FourFriends Adult

8,9/10
Storlek
12 kg
Proteinhalt
26 %
Pris / kg
21 kr
Ursprung råvaror
Europa
Till butik
249 kr
Läs mer

FourFriends Adult är ett torrfoder som passar alla vuxna hundar oavsett storlek och ras. Fodret har en hög kötthalt och är helt fritt från gluten. Fodret bidrar till en god kosthållning för hunden och hjälper den behålla en hälsosam vikt samtidigt som hunden får den energi som den behöver. Kostnaden för fodret är mycket prisvänligt och fodret kommer i tre olika förpackningsstorlekar; 3 kg, 12 kg och 17 kg. 

Om FourFriends
FourFriends har anpassat sina recept och produkter efter sina skandinaviska kunders behov och önskemål. Deras ingredienser  och råvaror hämtas från Europa, undantaget är lammkött som tas in från Nya Zeeland. FourFriends ledord för sin foderproduktion är att alla deras produkter ska ha hög kvalité och fodret ska tillverkas av högklassiga ingredienser och råvaror. FourFriends är ett svensk varumärke från Västerås och deras produkter tillverkas i Tjeckien, strax utanför Prag. Utöver den svenska marknaden så finns deras produkter även i bland annat Danmark, Estland, Grekland och England. 

Varför ska du välja hundmat från FourFriends?
Det viktigaste för FourFriends är att förse din hund med rätt mängd näring, deras foder har en hög kötthalt och består av rena råvaror utan onödiga tillsatser. Produkterna innehåller även havtorn, aloe vera och omegafettsyror. Deras hundmat finns i flera olika sorter och former för att passa just din hunds behov. FourFriends har sålt produkter till husdjur i över 20 år och  deras hundmat hjälper din hund att förbli frisk och stark, inifrån och ut.

Andra sorter av hundfoder från FourFriends
FourFriends tillverkar främst hundmat i form av torrfoder och du kan välja mellan 13 olika sorter;

 • Puppy
 • Junior Large Breed
 • Adult Small Breed
 • Adult
 • Adult Large Breed
 • Power
 • Weight Control
 • Senior
 • Derma Coat
 • Sensi Dog Low Calorie
 • Sensi Dog High Calorie
 • Grain Free Lamb
 • Grain Free Wild Boar

Utöver torrfoder kan du även köpa fem olika sorter av köttkorvar som alla är spannmålsfria. FourFriends tillverkar även andra sorters  hundmat så som burkmat, kosttillskott och hundgodis. 

Läs mer

pomeranian i gras

Köpguide: hur du väljer rätt hundfoder

Att välja rätt hundmat till sin hund är inte helt enkelt. Det finns idag många olika typer av foder, alltifrån specialanpassat veterinärfoder till prispressat budgetfoder. När du väljer mat till din hund är det viktigt att du tänker på följande saker. Kontrollera innehållet! Din hund mår bäst av att äta helfoder, foder som är framtaget för att täcka hela näringsbehovet hos din hund. Inte olika människans behov så behöver hunden protein, fett, kolhydrater samt mineraler och vitaminer. Välj därför ett foder med bra köttinnehåll! Procenthalten kött ska gärna vara så hög som möjligt. Hundar är till naturen köttätare och kött innehåller mycket nyttigheter för din hund. Att ge sin hund bra mat är särskilt viktigt när den är valp, valpar växer oerhört snabbt och behöver bra, rätt och mycket näring för att växa sig starka och friska. 

 • FodertypTorrt eller vått Vilken typ av foder vill du ge din hund? Det finns olika sorter av foder som du kan ge din hund och du behöver tänka över om du vill ge den torrfoder, blötfoder eller färskfoder. Kanske vill du blanda olika sorter?
 • NäringsbehovSpecifika näringsbehov Har din hund några särskilda näringsbehov? Hundar kan ha olika behov när det kommer till hälsoproblem eller andra nedsättningar som exempelvis allergier, tandproblem eller övervikt. 
 • EnergibehovSärskilda energibehov Vilken ålder har din hund? Beroende på om din hund är valp, vuxen eller senior så finns det särskilda foder som är anpassade efter vad varje ålderskategori behöver näringsmässigt. 
 • AllergierAllergier och överkänslighet Har din hund allergier? Om din hund är överkänslig eller rent av allergisk mot vissa födoämnen är det viktigt att granska innehållsförteckningen hos olika foder.
 • PrisBudget Vad är din budget för din hunds foder? Precis som att det finns många olika sorters foder så varierar också priset mycket beroende på vilket varumärke du väljer.
hundmatkonserver

Olika typer av hundfoder

Torrfoder

Torrfoder är en av de vanligaste formerna av hundmat och det säljs i säckar eller kartonger i allt från livsmedelsbutiker till nätet eller veterinärkliniker. Det är över lag den billigaste formen av utfodring för hundar men kan också innehålla en hel del onödiga ämnen som hunden inte behöver eller rentav inte mår bra av. De billigaste varianterna kan till exempel innehålla mycket stärkelsemedel och kolhydrater vilket kan leda till övervikt och problem med matsmältningsorganen, och generellt sett innehåller torrfoder lägre halter av både vätska och proteiner.

En hund som framförallt äter torrfoder behöver extra mycket vatten att dricka, och man kan tillföra lite vatten till torrfodret om man är orolig för att hunden inte dricker tillräckligt.

Blötfoder

Färskfoder till hundar är köttvaror som kokats i samband med konserveringsprocessen och därför innehåller högre mängder proteiner och vätska. Den vanligaste typen består av en slags geléaktig paté eller stora bitar i sås, och över lag kostar denna typ av foder mer än torrfoder. Fördelarna med färskfoder är dock att hunden får i sig mer vätska, liksom slipper många av de kolhydrater och stärkelsemedel som torrfoder innehåller.

Färskfoder

Under de senaste åren har det blivit allt populärare med frusen hundmat som säljs i stora förpackningar. Det kan handlar om köttbitar, köttbullar och olika patéer och de anses vara mer näringsrika än både torr- och blötfoder. Den här typen av mat är ofta rå, och är därmed närmare hundens naturliga föda och då den fryses omedelbart bibehåller den sina höga näringsvärden bättre än torr- eller blötfoder. Nackdelen med denna typ av hundmat är att den kostar mer och kräver lite planering, då man först måste tina upp maten innan den serveras. Många hundägare ger sin hundar en bit av denna typ av mat som en belöning och det är lätt att ta med sig en frusen köttbulle på promenaden som kan bli ett litet tilltugg så fort den har tinat.

vatten och matskal

Hundens energi- och näringsbehov genom livet

Valp

Så fort valpen har slutat dia så kan den börja äta fast mat. Valpen har dock känslig mage, den växer snabbt och måste få i sig tillräckligt med näring. En hund som inte växer upp med den rätta kosten kan få en rad hälsoproblem, inklusive svaga ben eller muskler.

Valpen behöver extra mycket protein och nyttiga fetter då den ofta är livlig och växer i rasande fart. Valp-mat är därför extra energirik, samtidigt som den är lätt att smälta och innehåller gärna extra vitaminer som A och E. Vitaminerna både främjar immunförsvaret och stimulerar tillväxten. Ge aldrig en hundvalp vanlig komjölk då det inte är ovanligt att hundar är laktosintoleranta och därmed kan få allvarlig diarré och vätskebrist. Valpar är ofta beredda att äta vad som helst så var alltid säker på att de inte kommer åt saker som kan vara giftiga för dem.

Vuxen

En hund räknas som vuxen när den nått cirka 90% av sin förväntade mankhöjd, det innebär att hundar av olika storlekar och raser åldras olika. Till skillnad mot valpen så behöver inte den vuxna hunden samma mängd energi eller näring för att fungera optimalt. En vuxen hund som får samma foder som en valp riskerar att omvandla överskottet av energi till fett som lagras på kroppen och runt de inre organen. Det vill säga att en vuxen hund som får i sig för mycket energi än det dagliga behovet riskerar att utveckla övervikt som i sin tur kan leda till andra hälsobesvär.

En vuxen hunds energibehov kan beräknas enligt följande formel: 130 x hundens kroppsvikt i kg^0,75 = underhållsbehovet kcal/dag. Om vi tittar på ett exempel; för en vuxen japansk spets på 6 kg blir beräkningen 130 x 6 kg ^ 0,75 = 498 kcal/dag. Den japanska spetsen behöver alltså äta 498 kalorier om dagen för att uppnå sitt dagliga energibehov.

Senior

Vi blir alla gamla och grå så småningom och ju äldre en hund blir desto fler ålderdomsproblem kan den få. Även om den älskade vännen inte blir sjuk så kan den bli trött lättare och i allmänhet behöva ta det lite lugnare, vilket i sin tur innebär att den förbrukar mindre energi. Det finns ett urval av mat för seniorhundar där man sänkt kaloriintaget liksom tillsatt ämnen som är bra för trötta leder, så att även den äldre hunden kan njuta av sin pensionsålder.

Eftersom äldre hundar också kan drabbas av demens är det viktigt att man håller hjärnan aktiv och stimulerad både med aktiviteter och vitaminer. Man har till exempel sett att äldre hundar som får en kost rik på antioxidanter bibehåller en bättre kognitiv förmåga, och genom att ge dem föda rika på vitamin A, som till exempel lever, hålls dessutom pälsen friskare och glansigare. Det finns också bra kosttillskott som kan berika hundens näringsintag med nyttiga fetter och vitaminer, liksom ämnen som förhindrar inflammationer i tandköttet. 

terrier pa bord

Olika besvär kan innebära behov av specialmat

Hundar kan drabbas av nästan alla sjukdomar och ledbesvär som människor och förutom veterinärvård och medicinering så finns det många olika typer av foder som kan bota eller åtminstone lindra. Precis som i fallet med oss tvåbenta så finns det också hundar som är extra kinkiga med maten, har allmänt känsliga magar eller är extremt hyperaktiva och då kan maten vara nyckeln till ett bättre liv.

Många rashundar har specifika, nedärvda hälsoproblem som ligger i deras gener och även om långt ifrån alla drabbas av dem så brukar veterinärer rekommendera att man ger mat som förebygger problem.  Det finns många typer av veterinärfoder. Vet man, till exempel, att en viss hundras har tendenser till allergier eller artros så är det viktigt att man utesluter de födoämnen som den kan reagera negativt mot, liksom att hålla vikten nere så att lederna inte belastas mer än nödvändigt. Överviktiga hundar kan drabbas av diabetes eller hjärtproblem, vilket i sin tur kräver att man är mycket noggrann med maten, så var alltid säker på att du ger precis den mat som just din vovve behöver.

Allergier

Det är inte ovanligt att hundar är allergiska mot olika födoämnen och symptomen liknar människans; irriterad mage, hudutslag eller klåda är ganska vanliga, men också ett allmänt nedsatt immunförsvar. För att hindra vidare problem kan en veterinär fastställa vad hunden är allergisk mot, till exempel vissa proteiner eller laktos, och sedan föreskriva en diet som inte innehåller dessa ämnen.

Många hundägare väljer att ge sin hund mat utan de kändaste allergenerna så att problemet inte behöver uppstå i första taget. Man bör dock konsultera en veterinär då det är viktigt att varje hund får precis den kost som passar den bäst.

Övervikt

Det finns ingen skillnad på varför hundar och människor kan bli överviktiga, utan det beror alltid på att de förbrukar fler kalorier än de bränner. Detta brukar oftast ske genom att hunden dels äter mer än den borde men också rör på sig mindre. Många hundar kräver mycket motion och om de har en ägare som inte är särskilt förtjust i långa promenader eller springturer kan det hela lätt resultera i en något  mer korpulent figur.

Här gäller det att klara upp ett stort missförstånd! Hundar må ha en naturlig drift att röra mycket på sig men de gillar också att vara med sin matte eller husse så mycket att de hellre förbigår promenaden för att få vara med sin människa. Med tiden kan hunden med andra ord bli en lika stor soffpotatis som sin ägare! Till och med de imponerande snabba vinthundarna föredrar ofta en lång tupplur framför Tv:n än en rask kvällspromenad.

För den överviktiga hunden finns det ett urval av foder, både i torr och blöt form, som har reducerat antal kalorier och ofta högre mängder proteiner än kolhydrater. Det är viktigt att ägaren följer instruktionerna som står på paketeringen väl, då dietmat inte är dietmat längre om man ger för mycket av den. Väg gärna din hund regelbundet, och med hjälp av en skopa eller en köksvåg kan du mäta upp exakt den mängd som hunden behöver.

Tandproblem

Ett vanligt problem för hundar är att de med tiden bygger upp plack, vilket i sin tur leder till tandsten och inflammationer i tandköttet som i sin tur kan resultera i tandlossning och karies. Särskilt hundar som enbart äter mjuk föda, till exempel konserver och patéer, löper större risk än de som äter torrfoder, och som ägare bör man vara uppmärksam på detta.

Det finns flera olika sätt att undvika tandsten på, bland annat regelbunden tandborstning och veterinärbesök, men man kan också ge sin hund mat som innehåller ämnen som motverkar plack. Denna typ av mat innehåller ofta antibakteriella ämnen och olika varianter av salt. Det finns också särskilda kosttillskott, bland annat i form av pulver, som man kan ha på den vanliga maten för att förebygga problem med munhälsan.

Många hundägare väljer att själva laga sin hunds mat men då gäller det att verkligen göra bra efterforskningar, liksom att ha tillgång till olika kosttillskott. Det ligger inte naturligt för en hund att äta tillagad mat, och om den inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, eller tvärtom; för mycket, kan det leda till allvarliga hälsoproblem. Det finns också ett antal mänskliga födoämnen som hunden är mycket allergisk eller känslig mot och som till och med kan leda till en dödlig förgiftning, inklusive komjölk, choklad, russin och lök. Konsultera alltid en veterinär om du planerar att själv göra hundens mat.

Vanliga frågor om hundmat

Hur mycket mat ska min hund ha?

Alla hundar behöver olika mängd mat, dels utifrån storlek men även beroende på energikapacitet och ålder. Det framgår av förpackningen av den hundmat som din hund äter hur mycket den ska ha varje dygn utifrån sin vikt. Konsultera med veterinär om du är osäker på vilken mängd mat just din hund ska ha eller om mängden beroende på vikt inte känns helt rätt.

Hur mycket vatten behöver min hund?

Din hund behöver ha tillgång till färskt vatten dygnet runt. Det vill säga att du behöver byta ut hundens vatten regelbundet och även hålla vattenskålen ren för att undvika bakteriehärder. Det bästa är om din hund har flera ställen att dricka vatten, men det viktigaste är en plats där hunden vet att det finns tillgång av färskt och fräscht vatten.

Hur länge kan hundmaten stå ute?

Foder som innehåller vatten, det vill säga färsk eller blötfoder ska inte stå ute för länge. De torkar ihop och kan även bli dåligt om det ligger i rumstemperatur för länge. Torrfoder däremot kan stå ute under längre perioder, men det förlorar färskheten allt eftersom tiden går och därför inte vara lika aptitligt för din hund.

Ska jag ge min hund blöt-, färsk- eller torrfoder?

Det saknas enighet om vad för typ av foder som är bäst för hundar. Det är helt enkelt upp till dig och din hund vad som passar er bäst. Det är däremot en bra idé  att konsultera med en veterinär vad som din hund skulle må bäst av och från vilken typ av foder som din hund får i sig näring på bästa sätt.

Är det farligt att äta hundmat?

Det är inte farligt att äta hundmat i mindre mängder för vuxna människor utan särskilda allergier. Näringsmässigt är det inte heller farligt för barn utan särskilda allergier, men torrfoder med större bitar kan utgöra risk för kvävning för barn. Ha därför alltid både hund och barn under uppsikt när det är matdags!

Testvinnare - Bästa Hundmat

 • Magnussons Spannmålsfri
 • Acana Grass-Fed Lamb 6kg
 • Royal Canin Medium Adult 10kg
 • Bozita Robur Maintenance WF
 • FourFriends Adult
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
120 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-07-08 14:44:50