Guide: Innan du skaffar hund

Att äga hund blir allt vanligare och drömmen om att skaffa hund är lockande för många. Men det är lätt hänt att fokusera på alla de positiva delarna och glömma helheten. En hund är ju villkorslös kärlek, oändligt med mys, härliga promenader och roliga lekstunder. Men en hund är också mycket jobb; oväntade veterinärbesök, många promenader, repetitiv träning och betydligt mer städning. Det finns många aspekter att tänka över innan du skaffar hund. Vi har sammanställt en list med några saker att tänka över innan du (förhoppningsvis) bestämmer dig för att skaffa hund. Trots allt stim och stök runtikring hundägandet så är det ett välkommet tillskott i familjen som under lång tid skänker stor glädje!

Att tänka på innan du skaffar hund

Valpar

Hundar kostar tid och pengar, men du får igenom det mångdubbelt i form av glädje och kärlek!

  • Motion och livsstil - Olika hundar har olika behov. Hundraser kan skilja sig radikalt åt vad gäller behov av motion och stimulans. Brukshundar som schäfer, kelpie eller sheepdog är arbetande hundar som kräver mycket stimulans. Typiska sällskapshundar som mopps eller chihuahua kräver mindre fysisk aktivitet. Innan du skaffar hund är det därför viktigt att tänka över vilken livsstil du kan erbjuda hunden. Och alla hundar behöver motion, flera gånger om dagen oavsett väder.
  • Pengar och kostnader - Hundar kostar pengar, det kommer man inte undan. Ett misstag många blivande hundägare gör är att fokusera främst på inköpskostnaden. Men en hund kostar mer än bara inköpspris. Försäkring, veterinärbesök, foder, leksaker, burar och hygienartiklar är bara några exempel på vad en hundägare behöver lägga pengar på. Men misströsta inte, att lägga pengar på din hund kommer du inte att ångra! Det är den mest tacksamma utgiften man kan tänka sig! Du kan läsa mer om de bästa hundförsäkringarna som är en stor jämförelse av de olika aktörer som finns i Sverige.
  • Tid - Hundar kräver mycket tid. Och det är inte bara till promenader. Hundar är flockdjur och trivs sällan bra ensamma. Enligt lag får hundar inte lämnas längre än fem timmar om dagen och valpar ska inte lämnas ensamma alls till en början. Innan du skaffar hund är det därför viktigt att du tänker igenom hur du löser vardagspusslet med en ny familjemedlem.