Hjälp! Min hund vill inte äta sin hundmat.

Många av oss hundägare har stött på problem när det kommer till att vår fyrbenta vän ratat sin mat. Det kan handla om att din hund helt enkelt inte tycker om den mat som serveras, men det kan även bero på att din hund är sjuk. Ofta kan brist på aptit vara ett symptom på att något inte står rätt till i hundens mun, exempelvis tandproblem eller inflammerat tandkött. Om din hund tidigare inte haft problem med aptiten kan det vara en idé att ta din hund till veterinären för att utesluta eventuella sjukdomstillstånd

Hund hos veterinaeren

Om din hund inte behöver veterinärvård kan du testa att byta hundmat.

Brist på aptit kan vara anledning till att uppsöka veterinär 

Anledningarna kan vara flera till att din hund inte vill äta sin hundmat.  I samband med matvägran kan en torr nos, vattniga ögon eller förändringar i pälsens kvalité vara tecken på att din hund behöver åka till veterinären. När du upptäcker att din hund inte vill äta är det därför viktigt att du observerar om några förändringar sker i din hunds beteende eller fysiska form. Slutar din hund även att dricka vatten behöver du ta hunden till veterinären omedelbart

Andra symptom som innebär att din hund bör undersökas av veterinär är feber, diarré, kräkningar, darrningar eller torra slemhinnor. I samband med matvägran är dessa symptom tecken på att allt inte är som det ska. 

Vi alla blir oroliga när vår hund blir sjuk eller uppvisar beteenden som den inte haft innan. Ibland är det också svårt att avgöra när hunden behöver tas till veterinär eller inte. Ett tips är att ta en första kontakt med veterinär via internet. Exempelvis finns Firstvet tillgängligt, vilket är en internetbaserad tjänst där du får kontakt med veterinär genom mobilen. Är du orolig för din hund kan du snabbt få hjälp på Firstvet och få en veterinärs bedömning kring om din hund behöver tas till närmaste veterinärmottagning.

 

Tips och råd vid matvägran

Om din hund visar intressera av annan mat som inte är hundmat, samt inte visar tecken på sjukdom, finns det några lösningar du kan testa för att stimulera din hunds aptit.

  • Hitta din hunds favorit - Din hunds foder kan ha en smak eller lukt som din hund inte tycker om, precis som vi människor har din hund favoritsmaker eller dofter. Försök att se vad som är just din hunds favorit och köp mat som passar din hunds palett. Din hund kanske hellre äter mat med nötkött, eller varför inte fisk, istället för kyckling.
  • Byt mat - Om det gamla hundfodret inte fungerar längre kan du se över möjligheten att byta ut din hunds mat. För att undvika att din hund får problem med magen behöver du ersätta den gamla maten mot den nya steg för steg. Det vill säga att blanda den gamla maten med den nya. Din hund kan få ont i magen om du byter maten direkt utan någon övergångsperiod, det är därför viktigt att låta din hund vänja sig vid förändringen.
  • Byt variant av mat - Det finns många olika varianter av hundfoder som du kan testa. Din hund kanske tycker torrfoder är det tråkigaste som finns att äta och skulle älska att få testa ett färskfoder istället. Även här är det viktigt att göra förändringen av matvariant gradvis
  • Sluta ge hunden mat vid bordet - Ger du din hund en smakbit av din mat som du lagat till dig själv? Många hundar avvisar hundmat om de är vana att få äta tillagad mat avsedd för människor. Om det blivit en vana att hunden får smaka på människomat kommer den kanske att rata sin hundmat i väntan på en smakbit från bordet. Lösningen på detta problem är vanligast att sluta ge din hund mat från din tallrik. Din hund kommer kanske att fortsätta att matvägra ett tag eftersom den tror att du snart kommer ge den en smakbit, men tillslut brukar hunden återgå till att äta sin mat när den är tillräckligt hungrig.