Hjälp! Min hund vill inte äta sin hundmat.

Många av oss hundägare har stött på problem när det kommer till att vår fyrbenta vän ratat sin mat. Det kan handla om att din hund helt enkelt inte tycker om den mat som serveras, men det kan även bero på att din hund är sjuk. Brist på aptit kan vara ett symptom på att något inte står rätt till i hundens mun, exempelvis tandproblem eller inflammerat tandkött. Om din hund tidigare inte haft problem med aptiten kan det vara en idé att ta din hund till veterinären för att utesluta eventuella sjukdomstillstånd. 

Hund hos veterinaeren

Om din hund inte behöver veterinärvård kan du testa att byta hundmat.

Brist på aptit kan vara anledning till att uppsöka veterinär 

Anledningarna kan vara många till att din hund inte vill äta sin hundmat.  I samband med matvägran kan en torr nos, vattniga ögon eller förändringar i pälsens kvalité vara tecken på att din hund behöver åka till veterinären. När du upptäcker att din hund inte vill äta är det därför viktigt att du observerar om några förändringar sker i din hunds beteende eller fysiska form. Slutar din hund även att dricka vatten behöver du ta hunden till veterinären omedelbart

Andra symptom som innebär att din hund bör undersökas av veterinär är feber, diarré, kräkningar, darrningar eller torra slemhinnor. I samband med matvägran är dessa symptom tecken på att allt inte är som det ska. 

Vi alla blir oroliga när vår hund blir sjuk eller uppvisar beteenden som den inte haft innan. Ibland är det också svårt att avgöra när hunden behöver tas till veterinär eller inte. Ett tips är att ta en första kontakt med veterinär via internet. Exempelvis finns Firstvet tillgängligt, vilket är en internetbaserad tjänst där du får kontakt med veterinär genom mobilen.

 

Tips och råd vid matvägran

Om din hund visar intresse för annan mat än sin egen och om sjukdom inte är aktuellt så finns det några saker du kan testa för att stimulera din hunds aptit.

  • Sluta ge hunden mat vid bordet - Ger du din hund en smakbit av din mat som du lagat till dig själv? Det kan leda till att hunden förväntar sig annan mat. Framför allt om hunden får godis/människomat även om den har matvägrat, då kan det till och med leda till ett belöningsbeteende. Din hund tror att den får godare mat om den inte äter.
  • Aktivera hunden - En hund som är inaktiv kan tappa sin aptit. Det är inte ovanligt att en hund tappar sitt matsug om den får för lite motion, kroppen signalerar helt enkelt att mat inte behövs. Prova att gå lite oftare och lek lite mer.
  • Gör maten intressant - Att leka med maten är faktiskt inte fel. Få hunden intresserad av maten. Träna lite tricks eller lek sök och ge helt vanlig mat som belöning. Vi har själva haft stor nytta av den här metoden. Efter några bitar belöning så äter hunden upp resten av sin mat.
  • Matvägran kan komma i perioder - Det behöver inte vara fel på hunden eller maten. I perioder äter vissa hundar mindre helt enkelt mindre. Men var alltid uppmärksam på om din hund går helt utan mat, då behöver du snabbt kontakta veterinären. 
  • Ställ undan matskålen - Ha inte maten framme hela tiden. Inte bara bli mat som står framme tråkig i konsistens, smak och doft, den blir också ointressant för hunden. Om du bara serverar mat under en kort period varje dag så kan detta öka aptiten hos hunden.

Byta foder - är det smart?

Din hunds foder kan ha en smak eller lukt som din hund inte tycker om, precis som vi människor har din hund favoritsmaker eller dofter. Försök att se vad som är just din hunds favorit och köp mat som passar din hunds palett. Din hund kanske hellre äter mat med nötkött, eller varför inte fisk, istället för kyckling. Det finns många olika varianter av hundfoder som du kan testa. Din hund kanske tycker torrfoder är det tråkigaste som finns att äta och skulle älska att få testa ett färskfoder istället. 

Om det gamla hundfodret inte fungerar längre kan du se över möjligheten att byta ut din hunds mat. För att undvika att din hund får problem med magen behöver du ersätta den gamla maten mot den nya steg för steg. Det vill säga att blanda den gamla maten med den nya. Din hund kan få ont i magen om du byter maten direkt utan någon övergångsperiod, det är därför viktigt att låta din hund vänja sig vid förändringen.

Att byta mat ska du se som en absolut sista utväg. Om du har problem ofta och har haft det längre så kan foderbyte vara aktuellt. Men gå inte och köp nytt foder eller nytt godis så fort din hund inte äter på en dag. Då lär du hunden att vara kräsen. Det är jätteviktigt att komma ihåg att god mat ser hunden som en belöning för det den har gjort. Om matvägran i två dagar leder till lite leverpastej eller helt nytt, fräscht och dyrt foder så kommer din vovve att matvägra så fort den är sugen på något nytt och spännande.

Läs merHitta den bästa hundmaten.