Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst hästtäcke 2023

Senast uppdaterad: 31 januari 2023

Hästtäcken skyddar hästen mot regn, kyla eller värme men också mot mygg och insekter. Som hästägare behöver du skaffa de täcken som din häst behöver för att få en behaglig utomhusvistelse. Det finns många täcken att välja på idag och vi har därför sammanställt en lista på de täcken vi tycker presterar särskilt bra inom sin kategori.

Innehållsförteckning

Vilket hästtäcke är bäst?

Om det är någon produkt som alla hästar behöver ha så är det ett hästtäcke, oftast även flera olika varianter och modeller beroende på väder och vind eller för utomhus- eller inomhusbruk. För den som är ny i hästvärlden så kan det bli väldigt snurrigt när man börjar prata om de olika varianter som finns som exempelvis stalltäcke, svettäcke, flugtäcke eller eksemtäcke. På denna sida kommer du kunna hitta information, omdömen och produktbeskrivningar om de bästa hästtäckena på marknaden idag.

1. Bucas Buzz-Off Full Neck Flugtäcke Helhals Silver/Blue

Bucas Buzz-Off Full Neck Flugtäcke Helhals Silver/Blue
Bucas Buzz-Off Full Neck Flugtäcke Helhals Silver/Blue
Bäst i test
Funktion 9.8
Kvalitet 9.4
Pris 9.4
Totalt 9.6
Bästa pris
836 kr
649 kr

Under sommaren kan insekter och flugfän vara ett stort irritationsmoment för hästen, och när det är ridtur på g så kommer även ryttaren att märka av det! För de hästar som har mycket svårt för att hantera bett och klåda från insektsbett blir då ett flugtäcke en räddare i nöden ute i hagen, men som tur är finns det även flugtäcken ämnade för ridturen! Med Bucas Buzz-Off ridtäcke kan hästen skyddas från odjur även när ni är ute och rider. 

Värden och egenskaper hos Bucas Buzz-Off Ridtäcke

Detta flugtäcke är ett fantastiskt komplement till hästen utrustning, tack vare sin förmåga att skydda hästen mot insekter även vid ridturer eller träning under sommaren. Täcket skyddar väl mot flugor, såväl mygg och andra insekter. Flugtäcket har en hals som går att fästa i grimma eller träns för att undvika att den glider ner i farten. 

Som de flesta flugtäcken syftar Bucas Buzz-Off ridtäcke inte att skydda mot regn, det finns därför inga uppgifter om täckets vattenpelare, om du letar efter ett kombitäcke av flugtäcke och regntäcke så kan du läsa mer om Globus Sport Wilda nedan.

Bucas Buzz-Off ridtäcke fungerar som ett kombitäcke då det är tillverkat som två delar, det kan därför användas som ett helt ridtäcke med hals eller som ländtäcke. Täcket ger även UV-skydd och har reflekterande egenskaper för att skydda hästen mot överhettning. Som med alla täcken från Bucas så har det deras signaturdesign som gör täcket möjligt att anpassas för att ge bästa passform över bog och bröstrygg. Andra konkreta egenskaper hos täcket är hålet för sadeln, svanskydd och ett elastiskt pannband som går att fästa i träns eller grimma för att hålla halsdelen uppe. Täcket fästes med krossgjord under magen.

 

2. Waldhausen Reflex Ridtäcke - One size

Waldhausen Reflex Ridtäcke - One size
Waldhausen Reflex Ridtäcke - One size
Funktion 9.7
Kvalitet 9.0
Pris 9.9
Totalt 9.5
Bästa pris
369 kr

Detta reflextäcke kommer från Waldhausen och ingen kan undgå att se den oavsett väder och ljusförhållanden! Det är fantastiskt prisvärt, men sen har det egentligen bara en funktion också: att synas, och i den är den utmärkt. Den är enkel att sätta på, har hål för sadeln och synligheten är väldigt bra vilket gör att du kan rida längst vägen eller i mörker utan att behöva känna någon som helst oro.

Värden och egenskaper hos Waldhausen reflex ridtäcke

Detta utetäcke är särskilt lämpat för mörkare dagar, kvällar och ridning längst vägarna eftersom det är just ett reflextäcke och kan användas året om. Det ger ju inte hästen mycket skydd i andra aspekter såsom insikter eller dylikt men ger ett ovärderligt skydd till både häst och ryttare när det finns bilar i närheten.

Täcket är i mesh (nätat tyg) så det är luftigt och skönt även under varma perioder. Färgen är typiskt reflexvästsfärg med varierande reflex och en ljusgulgrön. Kanten av täcket är också reflekterande och ger en tydlig indikator på hästens bredd. Trafik och mörker kan vara en farlig kombination och att synas väl är mycket viktigt. Att ha bra och många reflexer är viktigt och för det låga priset är det svårt att argumentera emot detta täcke.

Det är enkelt att sätta på, är inte i vägen för sadeln och det prasslar inte heller och stör ryttare eller häst. Det går även att köpa till reflexer till både hovar, tygel och träns. Är man ute på vägarna är det bäst att inte ta några risker, speciellt när det är mörkt. Trafiken kan vara läskig nog ändå för alla inblandade när det kommer till ridning.

3. Horseware Amigo Bravo 12 Regntäcke

Horseware Amigo Bravo 12 Regntäcke
Horseware Amigo Bravo 12 Regntäcke
Funktion 9.7
Kvalitet 9.6
Pris 9.1
Totalt 9.4
Bästa pris
1249 kr

Horseware är ett mycket omtyckt varumärke bland hästar och ryttare, vilket inte är så konstigt med tanke på den kvalitet som deras produkter upprätthåller! Detta täcke är från deras serie Amigo, ett regntäcke som håller måtten för vad ett bra utetäcke behöver klara av och som kan stå emot regniga somrar.

För dig som söker ett hästtäcke av hög kvalitet, som kan stå emot regn och som har en god andningsförmåga är Horseware Amigo Bravo 12 ett täcke för dig! För den som även vill kunna använda täcket under en längre säsong så fungerar detta hästtäcke utmärkt om du köper till en liner och halsskydd.

Värden och egenskaper hos Horseware Amigo Bravo 12

Täcket har en vattenpelare på 3000 mm, vilket är rekommenderat för hästar som går ute mycket och behöver ett täcke som kan stå emot mycket regn. Med ett ytterlager av polyester på hela 1200 Denier är täcket extremt slitstarkt och med sina 3000 mvt kan täcket ändå andas fantastiskt, vilket kan vara svårt att hitta hos ett regntäcke. Därför har Amigo Bravo 12 fått ett så högt betyg inom både funktion och kvalitet. Priset sänker dock det samlade betyget, men som vi alla vet så kostar det att få hög kvalitet på sina hästtäcken. Tyvärr saknar täcket ripstop, men det höga D-värdet kompenserar mer än nog för detta.

Utöver de ovanstående essentiella värdena och egenskaperna så är täcket även antibakteriellt, vilket underlättar att hålla hästens päls och hud fri från att diverse skador eller åkommor som kan komma med att ha ett täcke på sig under en längre tid. Täcket är även antistatiskt. Med en lätt insulering på 100 gram kan hästen reglera kroppsvärmen i både varmt och kallt sommarväder. 

Som med de flesta andra hästtäcken från Horseware så har Amigo Bravo 12 deras linersystem, det vill säga att det går att fästa en liner i täcket för att ge extra foder och värme när det är kyligare ute, vilket förlänger säsongen som hästen kan bära täcket. Tyvärr så ingår inte liner med detta täcke, utan behöver köpas till om du inte redan har en liner från ett annat Horseware-täcke. Det går även att köpa till en hals som kan fästas i täcket för de som önskar att hästen ska få ytterligare skydd från regn.

Andra funktioner som Amigo Bravo 12 har är Horsewares klassiska framspänne på bogen, krossgjord och benvalv för ökad rörelsefrihet. På täcket finns även sydda reflexremmar för att ge god synlighet i mörker. 

 

4. Globus Sport Wilda Kombitäcke

Globus Sport Wilda Kombitäcke
Globus Sport Wilda Kombitäcke
Funktion 9.5
Kvalitet 9.0
Pris 9.8
Totalt 9.4
Bästa pris
489 kr
379 kr

Globus Sport Wilda Kombitäcke är en oslipad diamant bland årets sommartäcken! Detta är ett praktiskt kombitäcke med en modell som kombinerar flugtäckets egenskaper med en vattentät textil, något som vi inte tidigare kommit över.

Tack vare att täcket dels skyddar mot insekter men också regn blev täcket en stor favorit inför säsongen! Ett perfekt täcke för hästar som får svåra problem med insekter på sommaren och som även håller hästen torr vid regn. 

Värden och egenskaper hos Globus Sport Wilda Kombitäcke

Detta kombitäcke har ett slitstarkt polyestermaterial på 600 D som täcker rygg och nacke, vid sidorna tar ett polyester nät vid som underlättar andningsfunktionen. Täcket har tyvärr inte sådan slittålighet att din häst kan gå säker i hagen om bitglada kompisar finns i närheten, men för vanligt slitage håller täcket mycket väl. Täcket har fast hals som kan knäppas med kardborreband fram, det går även att fästa halsen i grimman för att förhindra att halsen glider ner.

Andra egenskaper som Globus Sport Wilda kombitäcke har är bogveck för god rörlighet och magplatta för ökat skydd mot insekter. Utöver detta även tre justerbara och lätt elastiska gjordar och benremmar bak som är avtagbara och justerbara. Svans och svansrot skyddas av ett vattentätt svansskydd och knäpps med två T-spännen vid bogen.

 

5. Back On Track Nättäcke

Back On Track Nättäcke
Back On Track Nättäcke
Funktion 9.5
Kvalitet 9.8
Pris 8.1
Totalt 9.1
Bästa pris
1519 kr
1269 kr

Back On Track är ett välkänt varumärke inom husdjursvärlden och glädjen över att de börjat utöka sitt sortiment med hästprodukter var en mer än välkommen nyhet! De är kända för deras val av material och deras produkter håller alltid måtten när det kommer till kvalitet.

I detta nättäcke återfinns Back On Tracks signaturmaterial; Welltex! Detta är ett tyg som inte bara skyddar hästen från väder och vind, men även verkar terapeutiskt med materialets förmåga att bland annat stimulera blodcirkulationen. Detta nättäcke kan användas som det är under sommaren, men även under andra täcken. Fungerar även utmärkt att använda vid transport, som stalltäcke eller svetttäcke. Ett mycket mångfacetterat täcke helt enkelt!

Värden och egenskaper hos Back On Track Nättäcke

Nättäcket visar på en hög andningskapacitet och leder fukt eller kondens bort från hästen själv såväl som förhindrar att omgivande fukt tränger in. Tack vare tyget och andningsförmågan är det ett fantastiskt täcke att använda innan och efter träninng. Detta särskilt då tyget har en terapeutisk funktion och  stimulerar hästens blodcirkulation, håller musklerna smidiga och minskar stress. 

Back on Track nättäcke har en formsydd rygglinje och är väl anpassningsbart för olika kroppstyper. Täcket har teddyfoder vid manken för att minska friktion. Andra egenskaper är dubbla bogspännen, kryssgjord, svansskydd med svansrem, öglor för bensnören och ringar för fäste av halsdel som går att köpa till. 

 

haest i hage

Köpguide - hitta rätt hästtäcke

För att underlätta för den som går i köptankar har vi tagit fram några aspekter som kan vara värda att fundera över, detta för att det ska bli så enkelt som möjligt när du väl står där och ska välja hästtäcke.

 • storlekStorlek och passform

  För att undvika och förebygga skav behöver hästtäcket ha en god passform på hästen. Med rätt passform ska ett täcke med rätt storlek ligga an mot bogen och följa upp över manken utan veck eller glapp. Många gånger kan det hända att man köper ett täcke som är något för stort, detta eftersom man tänker att det håller sig luftigt kring hästen. Tyvärr blir detta helt fel och resultatet blir istället skav och obehag för hästen, ett täcke med bra passform ska följa hästens linjer. Det som påverkar hur ett täcke passar hästen är dess bredd mellan bogarna, hur manken är formad och ryggens längd. Därför är det viktigt att testa hästtäcken för att försäkra sig om att du får rätt passform.
 • pengarPris

  Vilket pris ett täcke har påverkar nödvändigtvis inte täckets kvalitet. Pris är givetvis en faktor att ha i åtanke när du väljer täcke. Det finns många prisvärda täcken av bra kvalitet och med bra funktioner och egenskaper. Skillnaden i pris mellan täcken beror oftast på på vilket varumärke täcket har, vad för funktioner det har (exempelvis om det är ett kombitäcke vilket innebär fler täcken i ett) eller vilka material som täcket är gjort av. 
 • funktionFunktion

  Vad är det du behöver för särskilda funktioner, det vill säga hur ska täcket användas? Exempelvis behöver du ripstop för att hästen har lagkompisar som gillar att bitas? Eller ska täcket skydda hästen mot vissa temperaturer så du behöver en särskild fyllning?  
 • materialMaterial

  Exempelvis så behöver du överväga materialets egenskaper; Om din häst ska ha täcket på sig under en längre tid är andningsförmågan eller mvt-måttet viktigast, skulle däremot hästen eller hagkompisarna vara bitig så är troligast ett högt D-värde eller ripstop av högre prio.
 • kvalitetKvalitet

  Kvalitet är en kombo av funktion och material. Ett högt betyg inom dessa två områden innebär högre kvalitet. Oftast kan ett täckes kvalitet räknas ut genom en sammanslagning av varumärke, olika värden som Denier eller mvt och material. Läs på ordentligt om täcket du tänkt köpa och även vad andra har för omdömen om täcket.

Det går utmärkt att beställa täcken online för att testa i godan ro hemma, men tänk på att om täcket blivit smutsigt eller på annat sätt ser begagnat ut tar återförsäljaren inte alltid emot det i retur. Detta gäller såklart även fysiska butiker. Ett tips för att undvika detta är att när du ska prova täcket, lägg ett lakan eller ett tunt täcke underst närmast hästen. Då är risken för slitage eller nedsmutsning minimal.

haestar utomhus

Hästtäckets värden och dess egenskaper

Som andra textilier så finns det många olika material att välja mellan och de har alla olika funktioner och egenskaper. Det är även i mångt och mycket materialet som avgör täckets hållbarhet och kvalitet. Ett bra mått att titta efter i produktspecifikationer är D eller denier. Ju högre D-värde ett täcke har, desto bättre hållbarhet! Utöver D-värdet så behöver du ha i åtanke vilket material som täcket är i, detta då vissa material är mer slitstarka i sig själva. En jämförelse som kan göras som påvisar att ett D-värden inte alltid är statiskt är mellan materialen nylon och polyester. Nylon som material är mer slitstarkt och mer elastiskt än polyester, vilket leder till att ett täcke i nylon med ett lägre D-värde och ett täcke i polyester med ett högre D-värde kan vara lika slitstarka.

Vad betyder de olika värdena och egenskaperna i produktbeskrivningen? 

 • Denier (D eller D-värde) är ett mått som beskriver täckets hållbarhet eller slittålighet. Ju högre denier ett täcke har, desto större slitstyrka eller hållbarhet. Mer konkret är denier tjockleken på den tråd som yttertyget är gjort av. 
 • Fyllning eller foder i täcket är oftast angivet i gram, men kan också beskrivas enligt formeln gram foder per kvadratmeter (gram /m2). Ju högre gram foder (och per kvadratmeter), desto tjockare fyllning eller foder har täcket.
 • Andningsbarhet beskriver hur mycket kondens som tyget släpper igenom, alltså hur bra tyget andas. Detta mäts och benämns i "moist vapor transmission" (eller på svenska; kondens-överföring) och förkortas mvt.
 • Vattenpelare är ett mått som beskriver hur mycket vatten ett täcke tål att utsättas för och anges oftast i millimeter. Exempelvis behöver en häst som går ute mycket ha ett täcke med en vattenpelare om minst 3 000 mm.
 • Rip-stop är ett mått eller egenskap som berättar att ett täcke har en starkare tråd vävd i ett rutmönster över det yttre tyget. Skulle det gå hål på täcket av olika anledningar så hindras hålet från att spricka upp okontrollerat. Hålen blir alltså oftast mindre och mer lätta att laga med rip-stop.

Vanliga frågor om hästtäcken

Hur vet jag vilken storlek min häst behöver?

Oftast anges hästtäckets storlekar efter längden på hästens rygg. Det är alltså rygglängden som avgör vilken storlek din häst behöver. Mät från hästens manke till svansroten så ska du få rätt storlek.

Tänk på att täcket ska ligga rakt i linje över de båda bogarna och upp över mankvecket. Det ska inte uppstå några veck eller tapp i denna linje, om så är fallet behöver passformen anpassas. Skulle hästen ha ett täcke som lämnar utrymme för veck eller glapp här är risken stor att det uppstår skav. Det kan även vara som så att just det valda hästtäcket inte är optimalt för din häst, testa då en annan modell eller ett annat varumärke. 

Hur impregnerar jag hästtäcket?

Slitna och tvättade täcken som ska stå emot regn kan allt eftersom börja läcka, det då dags att använda täckesimpregnering för att återställa täckets funktion att hålla tätt. I den bästa av världar så hinner hästtäcket impregneras innan det blir slitet, och helst ska täcken även undvikas att tvättas allt för ofta. Sådan impregnering kan du köpa på de flesta hästbutiker och återförsäljare.

De flesta impregneringar brukar beskriva att du ska tvätta täcket enligt tvättanvisning först och skölja ur allt tvättmedel ordentligt, sedan ska täcket torka. Sedan använder du impregneringen och låter återigen hästtäcket torka i ca. 12 timmar. Viktigt att ha i åtanke är att täcket kan bli något mörkare efter impregnering. Ett annat tips är att undvika att tvätta utetäcken eller regntäcken så länge det går och gärna tills det är dags att impregnera igen, detta då hästtäcket ska tvättas precis innan du impregnerar det.

Hur lagar jag ett hästtäcke?

Välj ut en lämplig tygbit som ska täcka hålet i täcket. Klipp bort eventuella fransiga kanter och limma tygbiten på undersidan, sy om möjligt runt hålet eller sprickan. Om du ska laga ett hästtäcke i vattentätt material ska du dock undvika att sy, detta då sömmarna gör hål på tyget och kan då släppa igenom vatten.

Hur kan man undvika bettskador på hästtäcket?

Det kan vara svårt att undvika att bettskador uppstår, man kan dock skaffa ett hästtäcke som har ett högt D-värde (exempelvis 1200 D) eller ett täcke som har ripstop, det vill säga ett sorts sömnat mönster som hindrar täcket från att hål spricker upp och blir stora med tiden. Täcken i nylon är generellt mer slitstarka än täcken i polyester.

Andra sätt kan vara att köpa särskilda medel som ska få hästar att inte vilja bita i täcket. De brukar kallas något likt "Bite Off" eller liknande. Vi har även hört att vissa köper starka såser som sambal oelek att lägga på täcket, vilket sen fått hagkompisar att sluta bita hål i täcket. Tyvärr innebär det ju dock att hästen behöver gå med rött klet på täckets rygg, men det har tydligen varit mycket effektivt.

Hur vet jag hur slitstarkt ett hästtäcke är?

Genom att ta reda på täckets D-värde så kan du snabbt utläsa hur slitstarkt ett hästtäcke är! D-värde (eller Denier-värde) är ett mått som beskriver hur tjock tråden är som yttertyget av ett hästtäcke är gjort av. Ju högre D-Värde, desto mer slitstarkt är det. Materialen kan dock spela stor roll här, detta då exempelvis så nylon ett mer slitstarkt material i sig än exempelvis polyester. Det innebär att ett täcke i nylon med 800 D kan vara mer eller lika slitstarkt som ett täcke i polyester på 1000 D.

Testvinnare - Bästa Hästtäcke

 • Bucas Buzz-Off Full Neck Flugtäcke Helhals Silver/Blue
 • Waldhausen Reflex Ridtäcke - One size
 • Horseware Amigo Bravo 12 Regntäcke
 • Globus Sport Wilda Kombitäcke
 • Back On Track Nättäcke

Källhänvisning

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
32 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu