Bästa Hästtäcke 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Hästtäcket är en viktig komponent i hästens omvårdnad och kan beskrivas som en jacka för våra fyrbenta vänner. Det är ett skyddande plagg som hjälper hästar att reglera sin kroppstemperatur vid olika årstider och väderförhållanden. Precis som oss människor kan även hästar behöva lite extra värme under kalla nätter, regniga dagar eller snöiga vintrar. Hästtäcken finns i en rad olika material, typer och design för att passa varje hästs individuella behov och livsstil.

Användningen av ett hästtäcke kan variera beroende på flera faktorer som hästens ålder, väderförhållanden, och hälsotillstånd. Hästar som spenderar mycket tid utomhus i kyligt väder kan behöva ett värmande täcke för att hålla sig bekväma, medan äldre eller sjuka hästar kan behöva extra skydd för att upprätthålla sin kroppstemperatur. Även hästar som tränas hårt och svettas mycket kan dra nytta av ett svetttäcke som hjälper till att snabbt torka bort fukten och förhindra att de kyler ned för snabbt.

Att välja rätt täcke till din häst kan vara en utmaning, men vår forskning har lett oss till en klar vinnare. Catago Endurance hästtäcke har verkligen imponerat oss. Detta täcke kombinerar funktion, komfort och stil i en överlägsen blandning som gör det till det bästa hästtäcket enligt vårt expertteam på Husdjursrevyn. Men låt oss ta en närmare titt på varför just detta täcke sticker ut från mängden.

Innehållsförteckning

Så gjorde vi testet

Att hitta det bästa hästtäcket kan vara en utmaning. Varje häst är unik, och vad som fungerar för en kanske inte fungerar för en annan. Därför har vi noggrant testat och utvärderat en mängd olika hästtäcken baserat på flera viktiga faktorer. Vi har tittat på material, storlek, passform, hållbarhet och värme för att ge dig den mest omfattande guiden till de bästa hästtäckena på marknaden idag. Testet genomfördes med hjälp av ett nätverk av hästägare och professionella ryttare, vilka alla gav värdefull feedback på varje hästtäcke vi utvärderade.

 • Material: Vilket material är täcket tillverkat av? Är det vattenavvisande, andas det och håller det hästen varm?
 • Storlek: Finns täcket i olika storlekar? Passar det hästar av olika raser och storlekar?
 • Passform: Hur bra passar täcket på hästen? Är det lätt att justera för en individuell passform?
 • Hållbarhet: Hur väl håller täcket över tid? Står det emot slitage från väder och vind?
 • Värme: Hur väl håller täcket hästen varm? Är det lämpligt för olika väderförhållanden?

Vårt omfattande test och utvärdering av hästtäcken ger dig den information du behöver för att göra ett informerat val. Oavsett om du behöver ett täcke för kalla vinterdagar, regniga höstdagar eller för att skydda mot sol och insekter, hoppas vi att vår guide hjälper dig att hitta det bästa hästtäcket för just din häst.

Topplista: Bästa Hästtäcke

1. Bäst i test: Catago Endurance hästtäcke

Svart CATAGO Endurance hästtäcke - 0g
Svart CATAGO Endurance hästtäcke - 0g
Bäst i test
Passform 9.5
Kvalitet 9.9
Isolering 9.7
Totalt 9.7
Bästa pris
1259 kr

Vi är mycket imponerade av Catago Endurance hästtäcke, och ger det 4,7 av 5 möjliga poäng. Materialet i 1680D nylon är både robust och andas, vilket gör att hästen hålls varm samtidigt som den inte riskerar att bli för varm och svettas under täcket. Täcket är dessutom vattentätt, vilket gör det till ett utmärkt val för blöta dagar i hagen året om.

Storleksutbudet är mycket bra, med storlekar mellan 115 cm - 165 cm. Detta gör att täcket passar för de flesta hästraser och storlekar. Passformen är utmärkt, med justerbar dubbelknäppning som gör det enkelt att anpassa täcket efter den enskilda hästen. Vi uppskattar även de praktiska detaljerna som bakveck, kryssgjordar och elastiska benstroppar som ytterligare förbättrar passformen och komforten för hästen.

När det gäller hållbarhet och värme levererar Catago Endurance hästtäcke också hög kvalitet. Den robusta konstruktionen i nylon står emot väder och vind, och täcket håller hästen varm även på kalla dagar. Det stora svansskyddet och reflexkanterna är ytterligare pluspoäng för säkerheten och synligheten i mörka hagar. Med ett pris på 1329 kr anser vi att Catago Endurance hästtäcke erbjuder mycket värde för pengarna och rekommenderar det varmt till alla hästägare.

Fördelar

 • Robust och andningsbart material.
 • Vattentätt, bra för blöta dagar.
 • Utmärkt passform med justerbar dubbelknäppning.
 • Praktiska detaljer för ökad komfort.
 • Hög kvalitet och hållbarhet.

Nackdelar

 • Relativt högt pris jämfört med andra täcken.
 • Kan vara för varmt för sommaren.

2. Bästa billiga: Ländtäcke ALMA Ull Grå

Ländtäcke ALMA Ull Grå
Ländtäcke ALMA Ull Grå
Passform 9.5
Kvalitet 9.5
Isolering 9.5
Totalt 9.5
Bästa pris
749 kr

Ländtäcke ALMA Ull Grå är ett utmärkt val för den som värdesätter både funktion och stil. Tillverkat i ull, ger täcket värme samtidigt som det är andningsbart, vilket är viktigt för att hålla hästen bekväm i olika väderförhållanden. Dess ergonomiska design ger en skön passform över hästens rygg, vilket gör att det sitter bra på plats utan att skava eller orsaka obehag. Enkla, ställbara remmar för fastsättning i sadeln gör det enkelt att anpassa för en individuell passform.

Denna produkt imponerar också när det gäller hållbarhet. Den fina quiltade dekorationen är inte bara snygg – den bidrar också till täckets hållbarhet. Täcket är dessutom lätt att sköta om; det behöver sällan tvättas i maskin och kan med fördel hängas ut för vädring. Om det behöver tvättas, kan det tvättas separat på ullprogram vilket gör det enkelt att underhålla och förlänger dess livslängd.

Priset på 749 kr är rimligt med tanke på kvaliteten och funktionaliteten hos Ländtäcke ALMA Ull Grå. Med sin stilfulla design och dess användning av naturvänliga material, är det ett bra val för den medvetna hästägaren. Det är inte bara ett täcke som håller din häst varm och bekväm – det är också ett statement om hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. Vi ger därför Ländtäcke ALMA Ull Grå ett högt betyg på 4,5 av 5 möjliga.

Fördelar

 • Värmande och andningsbart material
 • Ergonomisk design för bekväm passform
 • Hållbart med quiltad dekoration
 • Lätt att sköta och tvätta
 • Prisvärt med tanke på kvalitet

Nackdelar

 • Kan behöva tvättas separat
 • Inte den billigaste på marknaden

3. Bästa terapitäcket: Bucas Therapy Light Hästtäcke

Bucas Therapy Light Hästtäcke
Bucas Therapy Light Hästtäcke
Passform 9.1
Kvalitet 9.5
Isolering 9.3
Totalt 9.3
Bästa pris
2245 kr

Bucas Therapy Light Hästtäcke får betyget 4,3 av 5 i vårt test, vilket gör det till ett mycket bra val för den som söker ett kvalitativt hästtäcke. Täcket är tillverkat av ett extremt tunt, fint stålnät som reflekterar magnetfälten i kroppen och stimulerar blodflöde och syreflöde, vilket har läkande egenskaper vid svullnader och inflammationer. Det är inte ett magnetiskt täcke, men det rekommenderas att du gradvis ökar tiden hästen har täcket på sig och övervakar i början.

Storleksmässigt finns Bucas Therapy Light Hästtäcke i flera olika storlekar, vilket gör att det passar hästar av olika raser och storlekar. Passformen är bra och det är lätt att justera för en individuell passform. Täcket är gjort i lättviktsmesh men har alla Therapy-egenskaper och fördelar. Detta tunnare nättäcke är perfekt för varma dagar då det hjälper luften att cirkulera fritt runt hästens kropp.

I termer av hållbarhet står Bucas Therapy Light Hästtäcke upp bra mot slitage från väder och vind, vilket gör det till ett hållbart val för de flesta hästar. Priset ligger på 2259 kr, vilket kan vara lite dyrt för vissa, men givet dess terapeutiska egenskaper och höga kvalitet kan det anses vara värt investeringen. Dess marinblåa design med orange detaljer ger också täcket ett attraktivt utseende.

Fördelar

 • Stimulerar blod- och syreflöde.
 • Passar hästar av olika storlekar.
 • Bra passform och justerbar.
 • Slitstarkt och hållbart.
 • Attraktiv marinblå design.

Nackdelar

 • Priset kan vara lite högt.
 • Kräver gradvis användning i början.

4. Bästa premiumvalet: Nättäcke Back on Track

Nättäcke Back on Track Svart 145cm
Nättäcke Back on Track Svart 145cm
Passform 8.8
Kvalitet 9.1
Isolering 9.7
Totalt 9.2
Bästa pris
1989 kr

Nättäcke Back on Track visade sig vara ett mångsidigt och funktionellt täcke i vårt test. Det är tillverkat av ett tunnt keramiskt Welltex-tyg omgivet av ett tunt textilnät för andningsfunktion, vilket passar bra för en häst som spenderar många timmar i stallet eller under transport. Plus, det kan kombineras med andra täcken för varierande väderförhållanden vilket gör det idealiskt att använda året runt. Dess material är både hållbart och slitstarkt och kan hålla emot väder och vind samt tvättas i högst 40 grader med skonsamt tvättprogram.

Storleksmässigt finns Nättäcke Back on Track i storlek 145 cm vilket passar de flesta hästarna. Tack vare dess teddyfoder vid manken, dubbla bogspännen och kryssgjordar för snabbknäppning, erbjuder det en skräddarsydd passform som säkerställer att hästen alltid är bekväm. Dessutom har hästtäcket en formsydd rygglinje som ger optimal passform mot kroppen.

En annan imponerande aspekt av Nättäcke Back on Track är dess förmåga att hålla hästen varm. Detta beror på dess unika Welltex-tyg som ger en värmereflekterande effekt och ökar blodcirkulationen i vävnaderna. Detta hjälper till att lindra muskelspänningar och stärker kroppens egen förmåga att hantera inflammationer och läka skador. Med tanke på dess högkvalitativa material, anpassningsförmåga och värmande egenskaper, anser vi att Nättäcke Back on Track erbjuder mycket god valuta för pengarna.

Fördelar

 • Mångsidigt och funktionellt
 • Slitstarkt och hållbart material
 • Lätt att justera storleken
 • Ökar blodcirkulationen
 • God valuta för pengarna

Nackdelar

 • Kan vara för varmt på sommaren
 • Endast en storlek tillgänglig

5. Bästa svalkande: HorseWare Amigo® Jersey Cooler

HorseWare Amigo Jersey Cooler Hästtäcke - Navy/Silver
HorseWare Amigo Jersey Cooler Hästtäcke - Navy/Silver
Passform 9.2
Kvalitet 9.2
Isolering 8.6
Totalt 9
Bästa pris
659 kr

Den HorseWare Amigo® Jersey Cooler får ett betyg på 4,0/5 i vårt test, vilket gör den till ett pålitligt val för de som söker ett kvalitetshästtäcke till ett överkomligt pris. Täcket, som är tillverkat av borstat polyester, deltar i att hålla hästen varm och samtidigt leda bort fukt. Detta gör det idealiskt för användning i stallet, efter träning eller under transport. Med avtagbara kryssgjordar och en justerbar framspänne med kardborrespänning, erbjuder detta täcke flexibilitet och en anpassningsbar passform för din häst.

När det gäller hållbarhet och värme presterar HorseWare Amigo® Jersey Cooler väl. Dess robusta konstruktion tål slitage från väder och vind, samtidigt som det hjälper till att hålla hästen varm. Dessutom är dess vattenavvisande egenskaper ett plus för användning i våta eller fuktiga förhållanden. Ett annat plus är dess tillgänglighet i flera storlekar, vilket gör det lättare att hitta en storlek som passar din häst oavsett ras eller storlek.

Slutsatsvis är HorseWare Amigo® Jersey Cooler ett prisvärt val för de som söker ett pålitligt och funktionellt hästtäcke. Trots att det kanske inte har några extra funktioner som finns i dyrare modeller, gör dess hållbarhet, värmeegenskaper och anpassningsbara passform det till en stark konkurrent på hästtäckemarknaden. För priset 629kr levererar det faktiskt ganska mycket värde.

Fördelar

 • Tillverkat av borstat polyester.
 • Avtagbara kryssgjordar och justerbar framspänne.
 • Hjälper till att hålla hästen varm.
 • Vattenavvisande egenskaper.
 • Tillgängligt i flera storlekar.

Nackdelar

 • Saknar extra funktioner.
 • Kan vara mindre hållbart jämfört med dyrare modeller.

6. Bästa skyddande: Eksemtäcke / Flugtäcke Shires Tempest

Eksemtäcke/Flugtäcke Shires Tempest Vit
Eksemtäcke/Flugtäcke Shires Tempest Vit
Passform 8.8
Kvalitet 9.2
Isolering 8.7
Totalt 8.9
Bästa pris
1049 kr

Eksemtäcke / Flugtäcke Shires Tempest får ett betyg av 3,9/5 baserat på vårt omfattande test. Vad gäller materialet är detta täcke tillverkat av ett hållbart funktionsmaterial som skyddar hästen mot störande flugor och insekter, samtidigt som det hjälper till att hålla din häst sval i varmt väder. Med upp till 90% UV-skydd minskar detta täcke risken för solbränna och solblekning, vilket gör det till ett utmärkt val för sommarmånaderna.

Storleksmässigt verkar Shires Tempest täcket vara flexibelt och passar många olika häststorlekar och raser. Passformen är justerbar, vilket gör det möjligt att anpassa det till din hästs individuella behov. Dessutom har täcket en magplatta, svanskappa och svansrem vilket ökar dess funktionalitet och användarvänlighet. När det gäller hållbarhet, är 600 denier-vikten ett tecken på att detta täcke kan stå emot en hel del slitage.

I termer av värme ser Shires Tempest ut att vara ett bra alternativ för varma dagar då det tillåter luft att strömma fritt, vilket hjälper till att hålla hästen sval. Detta gör det till en utmärkt investering för de som bor i varmare klimat eller de som söker efter ett täcke som kan användas under de varmare månaderna. Sammantaget är Eksemtäcke / Flugtäcke Shires Tempest ett täcke med goda prestanda och med tanke på dess pris är det ett bra val för de som söker hög kvalitet till en rimlig kostnad.

Fördelar

 • Skyddar mot flugor och insekter
 • Ger upp till 90% UV-skydd
 • Anpassningsbar passform för olika häststorlekar
 • Högre hållbarhet med 600 denier-vikt
 • Tillåter luft att strömma fritt

Nackdelar

 • Priset kan vara högt för vissa
 • Inte bästa valet för kyligare klimat

Hur hittar du det bästa hästtäcket?

Att hitta det bästa hästtäcket för just din häst kan vara en utmaning, med tanke på det stora antalet faktorer som bör beaktas. Det handlar inte bara om att välja ett täcke som ser bra ut - det måste också uppfylla din hästs specifika behov och vara hållbart nog att klara av alla väderförhållanden. Här är några av de viktigaste kriterierna du bör överväga när du ska välja hästtäcke:

Material

Det första att överväga när man letar efter det perfekta hästtäcket är materialet. Detta är viktigt eftersom det direkt påverkar täckets hållbarhet, vattentäthet och förmåga att isolera värme. Olika material har olika fördelar. Till exempel är nylon och polyester två populära materialval för deras styrka och hållbarhet, medan bomull kan erbjuda mer andningsförmåga. Tänk på din hästs individuella behov och vilka väderförhållanden täcket mest kommer att användas i.

Fyllning

Ett annat viktigt kriterium att tänka på är täckets fyllning, som bestämmer hur varmt det kommer att hålla din häst. Fyllningen mäts i gram och kan variera från 0 (ingen fyllning alls) till 400 gram (för de kallaste vinterdagarna). Din hästs behov kan variera beroende på dess ålder, hälsa och hur mycket tid den spenderar utomhus.

Storlek och passform

Storleken och passformen på ett hästtäcke är av yttersta vikt för att säkerställa att din häst är bekväm och kan röra sig fritt. Ett täcke som är för stort kan bli ett hinder och orsaka skav, medan ett för litet täcke inte kommer att erbjuda tillräckligt skydd. Många tillverkare erbjuder en rad olika storlekar, så det är viktigt att mäta din häst noggrant innan du gör ditt val.

Vattentäthet

Om din häst spenderar mycket tid utomhus, särskilt under regniga dagar, är vattentäthet ett kritiskt kriterium att överväga. Ett vattentätt hästtäcke kommer att hålla din häst torr och bekväm, även i de mest ogynnsamma väderförhållanden.

Andningsförmåga

Även om det är viktigt att hålla din häst varm och torr, är det också viktigt att se till att den inte överhettas. Detta är där andningsförmågan hos ett hästtäcke kommer in. Andningsförmågan hjälper till att reglera din hästs kroppstemperatur genom att låta överflödig värme och fuktighet att undslippa.

Hållbarhet

Hästtäcken utsätts för en hel del slitage, så hållbarhet är en viktig faktor att ta hänsyn till. Ett bra hästtäcke ska vara gjort av högkvalitativa material och ha starka sömmar som kan stå emot riva och slita. Dessutom bör spännen och fästen vara robusta nog att hålla upp under långvarig användning.

Pris

Priset på hästtäcken kan variera kraftigt, från budgetalternativ till mer premiumprodukter. Medan det kan vara frestande att spara pengar på ett billigare täcke, är det viktigt att överväga om det kommer att uppfylla alla dina hästs behov och hålla över tid. I många fall kan det vara värt att investera lite mer i ett högkvalitativt täcke som kommer att ge din häst det bästa skyddet.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att ta en titt på användarrecensioner innan du gör ditt val. Även om ett hästtäcke kan se bra ut på papperet, kan recensioner från verkliga användare ge dig en bättre uppfattning om hur det presterar i praktiken. Se efter recensioner som nämner de kriterier som är viktigast för dig, som hållbarhet, komfort och värmeisolering.

haest i hage

Fördelarna med att använda ett hästtäcke

Att använda ett hästtäcke kan erbjuda en mängd fördelar, inte bara för hästen, men också för ägaren. Detta gäller speciellt i kyliga klimat, under skiftande väderförhållanden eller när hästen behöver extra skydd. Här är några av de mest noterbara fördelarna med att använda ett hästtäcke:

 • Skydd mot kalla och våta väderförhållanden: En av de största fördelarna med hästtäcken är att de skyddar din häst mot kyla, regn och snö. Detta är särskilt viktigt för äldre hästar, tunna hästar, eller de som kanske inte har en tjock vinterpäls. Det ger dem extra värmeisolering och skyddar mot väder och vind, vilket hjälper till att hålla dem bekväma och friska.
 • Förhindrar sjukdom: Timmars exponering för kallt och fuktigt väder kan leda till förkylningar och andra hälsoproblem hos hästar. Genom att använda ett täcke kan du bidra till att förhindra dessa sjukdomar genom att hålla din häst varm och torr, oavsett väderförhållanden.
 • Ger komfort: Ett välpassande hästtäcke kan erbjuda betydande komfort för din häst. Täcken är designade för att passa bekvämt runt hästens kropp utan att begränsa rörelsen. Detta gör att din häst kan gå, springa och vila bekvämt medan den är skyddad från kyla och fukt.
 • Främjar pälskvalitet: Användning av hästtäcke kan också bidra till en bättre pälskvalitet. Detta beror på att det skyddar hästens naturliga päls från elementen, vilket kan leda till skada eller missfärgning. Genom att hålla pälsen ren och torr, främjar du hälsosam tillväxt och kvalitet på pälsen.
 • Underlättar arbete för ägare: För ägarna kan användningen av ett hästtäcke också underlätta mycket arbete. Det kan till exempel minska tiden för grooming, eftersom det håller pälsen ren och fri från smuts. Dessutom behöver du inte oroa dig för att din häst ska bli för kall eller våt när de är ute, vilket kan ge en stor sinnesro.

Nackdelar med att använda ett hästtäcke

Även om det finns många fördelar med att använda ett hästtäcke, finns det också några potentiella nackdelar som du bör vara medveten om innan du bestämmer dig för att köpa. Hästar är av naturen ganska robusta djur, och i vissa fall kan överanvändning av täcken faktiskt skapa mer problem än det löser. Här är några av de mest framträdande nackdelarna med att använda ett hästtäcke:

 • Överhettning: En av de huvudsakliga riskerna med att använda ett hästtäcke är möjligheten till överhettning. Hästar reglerar sin kroppstemperatur mycket effektivt, och ett täcke som är för varmt kan faktiskt göra dem för varma, särskilt under fysisk aktivitet eller i varmt väder. Detta kan leda till utmattning och i extrema fall även värmeslag.
 • Skav och obehag: Ett illasittande täcke kan orsaka skav och obehag för din häst. Om täcket är för litet kan det gnugga mot huden och orsaka obehagliga skavsår. Om det är för stort kan det bli hängande och bli ett hinder för din hästs rörelse. Detta kan leda till att din häst känner sig obekväm och stressad.
 • Minskad pälskvalitet: Trots att hästtäcken kan hjälpa till att skydda pälsen kan överanvändning av täcken faktiskt leda till en försämrad pälskvalitet. Detta beror på att täcken kan gnugga mot pälsen och orsaka brott och skador. Dessutom kan långvarig användning av täcken hindra luftcirkulationen, vilket kan leda till att pälsen blir livlös och tråkig.
haestar utomhus

Hur man använder ett hästtäcke på rätt sätt

Användningen av ett hästtäcke kan variera avsevärt beroende på din specifika situation och hästens behov. Men oavsett vilken typ av täcke du har, finns det några grundläggande riktlinjer som du bör följa för att se till att din häst drar maximal nytta av sitt täcke. Här är några viktiga punkter att tänka på:

Val av rätt täcke

För att en häst ska dra maximalt med nytta från sitt täcke, är det viktigt att välja rätt typ av täcke. Det innefattar att tänka på material, fyllning, storlek och andra specifika funktioner. Var noga med att välja ett täcke som är anpassat för den aktuella årstiden och väderförhållandena, samt hästens specifika behov. Kom ihåg att även den mest välmenande täckning kan bli obekväm eller till och med farlig om det inte är rätt typ eller storlek för din häst.

Rätt sätt att sätta på och ta av täcket

När man sätter på och tar av ett hästtäcke är det viktigt att göra det på rätt sätt för att undvika stress eller skada för hästen. Börja alltid med att lugna din häst och se till att den står stilla innan du börjar. Sätt sedan på täcket framifrån och bakåt, och knäpp alla remmar säkert. När du tar av täcket, gör det i motsatt ordning. Var noga med att alltid övervaka din häst när den har på sig täcket, särskilt i början, för att se till att den är bekväm och säker.

Regelbunden rengöring

Regelbunden rengöring av hästtäcket hjälper till att hålla det i gott skick och förlänga dess livslängd. Det förhindrar också uppkomsten av bakterier och parasiter som kan skada hästens hud och päls. Följ tillverkarens instruktioner för rengöring och underhåll, och tänk på att vissa täcken kan behöva tvättas oftare än andra, beroende på material och användning.

Observera hästens beteende

Ett annat viktigt steg är att noggrant observera din hästs beteende när den har på sig täcket. Letar hästen efter sätt att gnugga sig mot föremål för att försöka ta av sig det? Verkar den obekväm eller begränsad i sin rörlighet? Dessa kan vara tecken på att täcket inte passar rätt, är för varmt, eller irriterar huden. Om din häst verkar obekväm, bör du omedelbart justera eller ta bort täcket och söka råd från en veterinär eller erfaren hästskötare.

Rotation och variation

Slutligen är det en bra idé att ha mer än ett täcke att växla mellan. Detta gör att du kan anpassa täckningen till växande väderförhållanden, samt ger en möjlighet för de använda täckena att torka ut och ventileras mellan användningarna. Att ha flera olika typer av täcken till hands kan också hjälpa till att säkerställa att din häst alltid är bekväm och skyddad, oavsett vad vädret för med sig.

Vanliga frågor om Hästtäcke

Vilket material är bäst för ett hästtäcke?

Det finns ingen one-size-fits-all-lösning på denna fråga, eftersom det bästa materialet för ett hästtäcke kan variera beroende på hästens specifika behov, klimatet och årstiden. Vissa vanliga material inkluderar polyester och nylon, som är hållbara och har god vattentäthet. Bomull kan vara ett bra val för sommartäcken eftersom det är andningsbart och lätt. Om din häst behöver extra värmeisolering kan ett fodrat täcke vara ett bra alternativ. Kom ihåg att även det bästa materialet inte kommer att gynna din häst om täcket inte passar ordentligt och används korrekt.

Behöver alla hästar ett täcke?

Inte alla hästar behöver ett täcke, och faktum är att många hästar gör det riktigt bra utan ett. Det handlar om att förstå din hästs individuella behov. Hästar som bor i ett milt klimat, eller de som har en tjock päls, kanske inte behöver extra värmeisolering. Å andra sidan kan äldre hästar, tunna hästar, klippta hästar eller de som tillbringar mycket tid utomhus i kalla klimat dra nytta av att bära ett täcke. Om du är osäker, konsultera en veterinär eller erfaren hästskötare.

Hur ofta ska jag tvätta mina hästtäcken?

Hur ofta du ska tvätta ditt hästtäcke beror på hur ofta det används och hur smutsigt det blir. Som en allmän regel bör du dock tvätta ditt täcke åtminstone en gång per säsong, eller oftare om det blir mycket smutsigt. Kom ihåg att alltid följa tillverkarens tvättråd för att inte skada materialet. Efter tvätt, se till att täcket är helt torrt innan det lagras för att förhindra mögel och mögelbildning.

Vad gör jag om min häst verkar obekväm med sitt täcke?

Om din häst verkar obekväm med sitt täcke, bör du omedelbart ta av det och kontrollera efter tecken på skav, irritation eller andra problem. Om du inte ser några uppenbara problem, kan det vara att täcket är för litet, för stort, eller helt enkelt inte rätt typ för din häst. I det här fallet kan det vara en bra idé att prova ett annat täcke, eller att rådfråga en veterinär eller erfaren hästskötare för råd.

Kan jag lämna täcket på min häst över natten?

Likt många andra frågor om hästvård, beror svaret på din hästs individuella behov. Vissa hästar klarar sig bra med ett täcke på över natten, särskilt om de är äldre, tunna, eller spenderar mycket tid utomhus i kallt väder. Andra hästar kanske inte behöver ett täcke på över natten. Var noga med att övervaka din häst noga och kontrollera täcket regelbundet för tecken på skav eller obehag.

Kan jag använda samma hästtäcke året runt?

Detta beror på väderförhållandena i din region och din hästs individuella behov. I vissa klimat kan ett medium-vikt täcke vara tillräckligt för det mesta av året, medan du kanske behöver byta till ett tyngre täcke under de kallaste vintermånaderna. I varmare klimat kan en lättare sommartäcke eller flugtäcke vara allt din häst behöver. Kom ihåg att alltid anpassa täckningen till den aktuella temperaturen och väderförhållandena.

Får min häst det för varmt under täcket?

Ja, det är möjligt för en häst att få det för varmt under ett täcke, särskilt om täcket är för tungt för de aktuella väderförhållandena. Tecken på överhettning kan inkludera svettning, snabb andning, rastlöshet och en övergripande utseende av obehag. Om du misstänker att din häst är för varm, bör du omedelbart ta av täcket och ge den tid att svalna.

Hur vet jag vilken storlek på täcke min häst behöver?

Det bästa sättet att avgöra vilken storlek på hästtäcke du behöver är att mäta din häst. Du bör mäta från mitten av bröstet, längs sidan av hästen till det punkt där du vill att täcket ska sluta. De flesta hästtäcketillverkare erbjuder en storleksguide för att hjälpa dig att välja rätt storlek baserat på din hästs mätningar. Kom ihåg att det är bättre att välja ett täcke som är lite för stort än ett som är för litet.

Testvinnare - Bästa Hästtäcke

 • Catago Endurance hästtäcke
 • Ländtäcke ALMA Ull Grå
 • Bucas Therapy Light Hästtäcke
 • Nättäcke Back on Track
 • HorseWare Amigo® Jersey Cooler
 • Eksemtäcke / Flugtäcke Shires Tempest
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
35 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu