Bäst ridbyxor för dam och herr 2021

Ridbyxor är en del av din utrustning som är värd att lägga både extra tid och pengar på. Ett par bra ridbyxor ska hålla för slitage flera dagar i veckan i många år. Och få saker stör så mycket som ett par dåligt sittande, eller ännu värre, skavande ridbyxor. Vi har testat och recenserat 5 ridbyxor och sammanställt en köpguide för att du ska kunna hitta de bästa ridbyxorna!

Innehållsförteckning

Vilka ridbyxor är bäst?

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när du väljer ridbyxor. Ridbyxor tillverkas i olika material som läder eller textil, de kan vara hel-, halv- eller oskodda samt vara ämnade för vinter eller sommar. De viktigaste faktorerna är grepp, komfort och hållbarhet. 

 • Grepp - Hel- eller halvskodda ridbyxor är gjorda för att ge ryttaren ett bättre grepp i sadeln. Skoningsmaterialet kan bestå av läder, softshell, läder eller silikon.
 • Komfort - Rätt passform är givetvis väldigt viktigt för att få både bra grepp och undvika skav. Tänk på att du ska göra mycket i dina ridbyxor, inte bara sitta upp i sadeln. Allt arbete runt omkring ska vara bekvämt att utföra i dina ridbyxor, kompromissa inte med komforten.
 • Hållbarhet - Ridbyxorna ska vara rejält förstärkta där de ligger an mot sadeln men också överlag hålla god kvalitet för att hålla under många långa timmar i stallet i flera år.

PS of Sweden Mathilde
PS of Sweden Mathilde
Bäst i test

1. PS of Sweden Mathilde

9,8/10
Typ
Leggings
Skoning
Hel
Material
Polyester / nylon
Till butik
899 kr
Läs mer

Ridbyxorna Mathilde från PS of Sweden kommer med många fördelar gentemot sina konkurrenter. Dessa ridbyxor är i leggingsformat och erbjuder just den bekvämlighet och rörlighet som kännetecknar leggings. Ridbyxorna är extremt stretchiga och helskoningen av silikon hjälper till mot slitage. Ridbyxan greppar även fantastiskt bra mot sadeln och många verkar uppskatta de stora fickorna som finns på sidorna. Baktill finns inga riktiga fickor utan där handlar det mer om design. Detta upplever vi inte som något problem eftersom man sällan vill ha något i bakfickorna när man rider. Sist men inte minst har dessa ridbyxor en hög midja som hjälper till med stabiliteten. 

Läs mer
PS of Sweden Alicia
PS of Sweden Alicia
Mest Prisvärd

2. PS of Sweden Alicia

9,7/10
Typ
Leggings
Skoning
Halv
Material
Polyester / nylon
Till butik
799 kr
Läs mer

Ridbyxan Alicia är ett prisvärt alternativ som ger valuta för pengarna. Modellen är väldigt lik sin kollega Mathilde, men med den stora skillnaden att dessa är halvskodda medan Mathilde är helskodda. Ridupplevelsen i dessa ridbyxor är fin och bekvämligheten likaså, som det oftast brukar vara med ridbyxor i leggingsformat. Byxorna har stora fickor vid sidorna som många gånger kommer till riktigt god användning, och som man verkligen börjar uppskatta först när man inte längre har det. Modellen har en hög midja som hjälper till att hålla formen och en stilren design.

Läs mer
Uhip Ridbyxa
Uhip Ridbyxa

3. Uhip Ridbyxa

9,3/10
Typ
Tights
Skoning
Oskodd
Material
Polyester / spandex
Till butik
746 kr
Läs mer

Är man ute efter ett par sköna ridbyxor som också fungerar som tights är det här det rätta alternativet. Ridbyxorna har ett flertal fickor med dragkedja, och kommer i två olika färger, Svart och grön. Ridbyxan är bestyckad med ett silikonmönster i sätet för att bättre greppa mot sadeln, men är annars oskodd. Ridbyxan har hög rörlighet och bekvämlighet. 

Läs mer
PS of Sweden Ellie
PS of Sweden Ellie

4. PS of Sweden Ellie

9,1/10
Typ
Denim
Skoning
Halv
Material
Bomull
Till butik
999 kr
Läs mer

Ridbyxorna Ellie har kombinerat jeans och ridbyxor i ett. Detta är en spännande kombination där resultatet är ett par snygga, välsittande ridbyxor i jeans som uppfyller sin funktion utan problem. Ridbyxan har flera fickor och jeansmaterialet är elastiskt för hög komfort. De knäskodda byxorna hjälper till uppe på sadeln och har en normal midjemodell.   

Läs mer
Mountain Horse Jade
Mountain Horse Jade

5. Mountain Horse Jade

8,8/10
Typ
Vintertights
Skoning
Hel
Material
Polyester / fleece
Till butik
799 kr
Läs mer

För ryttaren som rider mycket utomhus på vintern har vi här ett par fodrade Ridtights från Mountain Horse. Dessa varma ridbyxor är helskodda, har reflexer på ytterkanterna och värmer skönt. Trots fodringen är byxorna lätta att röra sig i och helskoningen ser till att man inte glider runt allt för mycket på sadeln samt att ridbyxorna inte slits ut snabbt. Ridbyxan har en normalhög midja och flera fickor, samt den smidiga mobilfickan på lårets framsida.  

Läs mer

camarguehaestar

Så väljer du rätt ridbyxor

Ridbyxor ger dig ett bra grepp i sadeln vilket leder till en bättre hållning och därmed prestation. Ett bra grepp höjer också säkerheten. Byxorna skyddar även mot skavsår och ser därtill riktigt bra ut! Ingen ryttare ska vara utan ett par bra ridbyxor. Ridbyxorna måste vara funktionsriktiga, slitstarka och sköna. Följa våra tips för att hitta rätt par byxor.

 • Färg Färg handlar både om smak men även om stil. Tävlar du i dressyr så föredrar en klar majoritet vita byxor. Övriga grenar brukar ha större valfrihet, men krav på formell utstyrsel är inte ovanligt. Välj inte allt för sprakande färger och vågade mönster om du planerar att tävla eller vara med på uppvisning eller event. Men när det kommer till byxor att ha i stallet och på träning så finns det mängder av färger att välja på idag.
 • Vikt Vikten på byxorna beror dels på design men också när och hur de ska användas. Vinterridbyxor är tyngre än sommarridbyxor, tights är lättast och jodphur något tyngre. Vikten spelar mindre roll än material och rörelsefriheten då varken du eller hästen blir särskilt påverkad av de extra grammen.
 • Midja Ribbyxor  kan ha både hög och låg midja. Midjans utformning handlar till viss del om passform, låg midja passar dig med smalare midja och kortare överkropp och vice versa. Men det är egentligen tycke och smak som avgör huruvida du vill ha låg eller hög midja. Det finns flera modeller i mellanskiktet också som sitter väldigt bra på de flesta.
 • Övrigt När du köper ditt första par ridbyxor så kan det vara svårt att veta exakt vad du vill ha. Men när du ridit ett tag och provat olika byxor så märker du att detaljer som sömmar, dragkedja/knäppets placering och fickor spelar roll. Vissa vill ha fickor, andra vill ha helt släta byxor. En del föredrar pull-on andra tycker det är snyggt med knäppen eller dragkedja. Välj efter egen erfarenhet och tycke. Men låt inte utseendet gå före komforten! Det är så viktigt att ha ett par sköna byxor så att du ser fram emot att dra på dig dem och ge dig i väg till stallet!
 • Läs mer: Vilka ridstövlar passar mig?
ryttare inomhus2

Olika modeller och begrepp

Ridbyxor är kanske den viktigaste delen av ryttarens utrustning. De ska balansera rörelsefrihet, hållbarhet och komfort. Det finns många olika typer av ridbyxor som erbjuder olika funktioner och egenskaper. Vi har sammanställt de vanligaste begreppen och modellerna nedan.

 • Skoning - Skoning innebär att byxan är förstärkt med ett annat material längs insidan av benen. Förstärkningen är oftast tillverkad av skinn, läder eller silikon. Förstärkningen löper olika långt längs med benen på olika byxor, här kommer begreppen hel- och halvskodd in. Helskodda ridbyxor är förstärkta längs med hela benen och ger utmärkt grepp och skydd mot slitage. Halvskodda, eller knäskodda, ridbyxor har bara förstärkning vid knäna, ibland en bit upp på låret.  Den oskodda ridbyxan är inte utan förstärkning, utan är istället förstärkt i samma material som övriga byxan är tillverkad i. En oskodd ridbyxa kan vara förstärkt på många olika ställen.
 • Ridtights - Ridtights, eller ridleggings som de också kallas, har blivit allt mer populära. De saknar knäppning, hake och blixtlås och hålls uppe genom resår i linningen. De är en blandning av klassiska ridbyxor och träningstights. De ger mycket god rörlighet och är väldigt sköna att använda. De kan vara både hel- eller halvskodda, oftast då förstärkta med silikon vilket ger bra grepp och rörelsefrihet. Ridtights är ofta tunna och lämpar sig extra väl för årets varmare månader.
 • Pull-on - Pull-onbyxan saknar knäppning i midjan, de är väldigt bekväma och smidiga. Ridleggings och -tights är pull-onbyxor.
 • Termoridbyxor - Termoridbyxor är för årets kalla månader, de är isolerade och fodrade och kan vara hel-, halv- eller oskodda. 
 • Jodhpurs - Dessa byxor är framtagna för att passa till låga ridskor, s.k. stövletter. De ligger utanpå skorna och är raka eller till och med utsvängda i benen. Ofta är denna modell populär som vinterridbyxa eftersom en fodrad byxa är svårare att få ner i stöveln.
 • Jeansbyxor - Det finns riktigt snygga jeanridbyxor som är antingen gjorda helt i denim eller i denimliknande material. Dessa kan också vara hel- eller halvskodda. De sitter tight och ser riktigt snygga ut om du inte föredrar den mer klassiska looken.
 • Läs mer: Det bästa hästtäcket 2021!

Vanliga frågor om ridbyxor

Hur tvättar jag mina ridbyxor?

De flesta ridbyxor tvättas i 40 grader, men läs tvättanvisningarna noga. Byxorna ska inte tumlas eller torkas i skåp då stretchmaterialet som de flesta byxor är sydda av inte tål det. Vita byxor är oftast färgade och inte gjorde i vitt tyg, därför bör du tvätta dessa med färgbevarande tvättmedel.

Finns det färger eller modeller jag bör undvika?

Så länge du inte tävlar så är det bara att köra på det som du tycker är snyggt och som du är bekväm i. Vid tävling så är det oftast vitt som gäller, eller åtminstone formella och diskreta färger som beige eller grått. Tights blir allt mer populära och trendiga men det betyder inte att klassiska ridbyxor är passé.

Testvinnare - Bästa Ridbyxor

 • PS of Sweden Mathilde
 • PS of Sweden Alicia
 • Uhip Ridbyxa
 • PS of Sweden Ellie
 • Mountain Horse Jade
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
84 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-02-05 13:21:53