Bästa Ridbyxor 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Ridbyxor är ett essentiellt plagg för varje ryttare, oavsett om man är nybörjare eller erfaren inom ridsporten. Dessa specialdesignade byxor är tillverkade för att ge optimal komfort och säkerhet under ridning. De är oftast tillverkade av stretchigt, hållbart material och har förstärkta partier där ryttaren har mest kontakt med sadeln - i grenen och insidan av låren. Många modeller har också en högre midja för att ge extra stöd och skydd för ryttaren.

Behovet av ridbyxor uppstår när man börjar engagera sig mer seriöst i ridsporten. Medan nybörjare kan klara sig med vanliga byxor eller leggings, kommer man snart märka fördelarna med att investera i ett par riktiga ridbyxor. De minskar risken för skav och ger bättre grepp mot sadeln, vilket gör det lättare att hålla balansen. Dessutom ger de ett professionellt utseende och bidrar till att man känner sig mer som en del av ridsportsgemenskapen.

I vårt omfattande test av olika ridbyxor har vi utsett Brianna Ridbyxor som det bästa valet. Dessa byxor imponerar med sin perfekta balans mellan komfort, hållbarhet och stil. De har alla de egenskaper som en ryttare behöver och dessutom ett attraktivt pris. Mer detaljer om vårt test och varför vi anser att Brianna Ridbyxor är det bästa valet kommer du att upptäcka snart i vår artikel.

Innehållsförteckning

Så gjorde vi testet

För att säkerställa att vi hittar de bästa ridbyxorna på marknaden, har vi vidtagit en omfattande test- och utvärderingsprocess. Vi har inte bara förlitat oss på våra egna erfarenheter, utan vi har också samlat in åsikter och recensioner från ett brett nätverk av ryttare, från nybörjare till professionella. Vi har inspekterat varje par ridbyxor noggrant, med fokus på flera viktiga aspekter som komfort, kvalitet, hållbarhet och pris.

 • Komfort: Hur bekväma är byxorna att bära under längre perioder? Har de en bra passform? Skaver eller klämmer de någonstans?
 • Kvalitet: Vilket material är ridbyxorna gjorda av? Känns de robusta och välkonstruerade? Har de någon form av förstärkning vid knän eller sittben?
 • Hållbarhet: Hur väl håller byxorna efter upprepad användning och tvätt? Visar de några tecken på slitage, så som tunnare material eller lösa sömmar?
 • Pris: Är priset rimligt och i linje med byxornas kvalitet och hållbarhet? Erbjuder de bra värde för pengarna?

Genom att bedöma ridbyxor på dessa punkter, har vi kunnat sammanställa en omfattande och tillförlitlig guide för att hjälpa våra läsare att hitta ridbyxor som uppfyller alla deras behov och preferenser. Oavsett om du är ny på hästryggen eller en erfaren ryttare, så tror vi att vår guide kommer att hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

Topplista: Bästa Ridbyxor

1. Bäst i test: Brianna Ridbyxor

Brianna Ridbyxor
Brianna Ridbyxor
Bäst i test
Passform 9.7
Komfort 9.9
Hållbarhet 9.5
Totalt 9.7
Bästa pris
499 kr

Brianna Ridbyxor har imponerat med sin höga kvalitet och komfort. Tillverkade i ett återvunnet polyestermaterial med 4-vägs-stretch, ger dessa byxor en formande kompression och andas väl vilket ger en oöverträffad bekvämlighet under ridning. Den höga midjan med bälteshällor erbjuder extra stöd, medan knäskoningen i silikongrepp säkerställer bra grepp i sadeln. Dessutom tillåter de två mobilfickorna längs låren för bekväm förvaring av mindre föremål. Designelement som logotypen på mobilfickan och fickimmitationer med logoknappar baktill ger dessa byxor en elegant look.

När det gäller hållbarheten, har vissa recensioner nämnt att tyget kan vara lite tunt, men det verkar inte ha påverkat byxornas prestanda eller hållbarhet negativt. De flesta användare har rapporterat att passformen är perfekt, även om några få har noterat att de upplevt dem som små i storleken. Dessa kommentarer tyder på att det kan vara värt att överväga att beställa en storlek större än normalt för att säkerställa en perfekt passform.

Med ett pris på 499 kr, kan Brianna Ridbyxor anses vara ett bra värde för pengarna givet dess höga kvalitet och komfortnivå. Även om det finns billigare alternativ på marknaden, verkar dessa byxor erbjuda en balans mellan pris och prestanda som de flesta ryttare kommer att uppskatta. Sammantaget tyder vår utvärdering på att Brianna Ridbyxor är ett utmärkt val för alla som söker bekväma, snygga och hållbara ridbyxor.

Fördelar

 • Hög kvalitet och komfort
 • Formande och andningsbar 4-vägs-stretch
 • Hög midja med extra stöd
 • Silikongrepp på knä för bättre grepp
 • Praktiska mobilfickor

Nackdelar

 • Tyget kan upplevas som tunt
 • Kan vara små i storleken

2. Bästa mellanklassen: Horze Grand Prix Softshell Silikonhelskodda Termoridbyxor

Horze Grand Prix Softshell silikonhelskodda termoridbyxor, dam
Horze Grand Prix Softshell silikonhelskodda termoridbyxor, dam
Passform 9.3
Komfort 9.5
Hållbarhet 9.7
Totalt 9.5
Bästa pris
1490 kr

Horze Grand Prix Softshell Silikonhelskodda Termoridbyxor får högt betyg i vår utvärdering, med ett totalt betyg på 4,5 av 5. Med tanke på komforten, är dessa ridbyxor utrustade med en sömlös framsida på benen och en starkt silikongrepp som erbjuder en förbättrad passform. Den mellanhöga midjan och de elastiska bensluten sörjer för en bekväm upplevelse över längre perioder. Dessutom är de fleecefodrade vilket ger extra värmelager under kalla vinterridpass.

När det gäller kvalitet, har dessa ridbyxor tillverkats av slitstarka material med 88% polyamid och 12% elastan på utsidan, och 100% polyester som foder. Dessa materialval kombinerat med vattenavvisande och andasfunktioner gör byxorna robusta och välkonstruerade. Det faktum att de avvisar hö och tagel bidrar till dess höga kvalitetsvärdering, eftersom detta gör att ryttaren kan se ren och snygg ut även efter en intensiv ridtur.

Hållbarheten hos dessa ridbyxor ser ut att vara utmärkt, med tanke på att de står emot både vattenskador och slitage från hö och tagel. Om man följer tvättråden bör byxorna kunna motstå upprepad användning och tvätt utan att visa tecken på slitage. Priset på 699 kr kan tyckas vara lite högre än genomsnittet, men med tanke på produktens kvalitet och hållbarhet, anser vi att det erbjuder bra värde för pengarna. Dessutom verkar kunderna generellt nöjda med passformen, vilket ytterligare stärker vårt positiva intryck av produkten.

Fördelar

 • Slitstarka och hållbara material.
 • Fleecefodrade för extra värme.
 • Vattenavvisande och andasfunktioner.
 • Starkt silikongrepp för bättre passform.
 • Avvisar hö och tagel.

Nackdelar

 • Priset är högre än genomsnittet.
 • Kan behöva särskild tvättvård.

3. Bästa premium: Britney Helskodda Vinterridbyxor

Britney Helskodda Vinterridbyxor
Britney Helskodda Vinterridbyxor
Passform 8.8
Komfort 9.4
Hållbarhet 9.7
Totalt 9.3
Bästa pris
799 kr

Britney Helskodda Vinterridbyxor erbjuder enastående komfort och värme för ryttare under de kallare månaderna. Med sin höga midja, bältesöglor och mattsvarta, gummerade metallknappar utan logotyp, dessa byxor erbjuder en utmärkt passform och stil. Byxornas 4-vägsstretchmaterial och mjuka fleeceinnertyg gör dem extremt bekväma att bära under långa perioder. Dessutom ger de elastiska bensluten och telefonfickorna på yttersidan av båda lårens sidor ytterligare funktionalitet och komfort.

När det gäller kvalitet är dessa ridbyxor tillverkade av ett högfunktionellt material som känns robust och välkonstruerat. Även efter tvätt har flera kunder rapporterat att byxorna behåller sin form och komfort, vilket tyder på god hållbarhet. Med tanke på dessa attribut, samt det positiva kundbetyget på 4,7 baserat på 6 recensioner, tyder det på att dessa byxor definitivt lever upp till sina löften om kvalitet och hållbarhet.

Slutligen ger Britney Helskodda Vinterridbyxor bra värde för pengarna med tanke på dess pris på 799 kr. Med tanke på den höga standarden på komfort, kvalitet och hållbarhet de ger, samt extra funktioner som telefonfickor och elastiska benslut, verkar priset vara rimligt och i linje med vad de erbjuder. Sammantaget är Britney Helskodda Vinterridbyxor ett utmärkt val för alla ryttare som letar efter varma, bekväma och hållbara ridbyxor för vintermånaderna.

Fördelar

 • Enastående komfort och värme.
 • 4-vägsstretchmaterial och mjuk fleece.
 • Robust och välkonstruerat material.
 • Behåller form och komfort efter tvätt.
 • Telefonfickor på lårens sidor.

Nackdelar

 • Högre pris än andra modeller.
 • Ingen logotyp på knapparna.

4. Mest komfortabla: Cardi Ridbyxor

Cardi Ridbyxor
Cardi Ridbyxor
Passform 9.2
Komfort 9
Hållbarhet 9.4
Totalt 9.2
Bästa pris
999 kr

Cardi Ridbyxor har fått ett betyg på 4,2/5 av oss, vilket avspeglar dess övergripande kvalitet och prestanda. Baserat på de faktorer vi anser viktigast vid bedömning av ridbyxor, komfort, kvalitet, hållbarhet och pris, uppfyller dessa byxor flera av dessa krav. Byxorna har en tilltalande design med flera stilfulla detaljer som PS-emblem på fickorna och logo-detaljer på knäförstärkningarna. De är tillverkade av PU-läder och har ett fyrvägsstretch-material, vilket garanterar både komfort och optimal rörlighet.

Enligt recensionerna från användare finns det dock några kritiska aspekter att notera. Vissa användare har rapporterat att byxorna har en plastig känsla och kan spricka vid sömmarna under ridning. Andra har nämnt att materialet inte andas väl och kan göra bäraren svettig. Trots dessa nackdelar har flera användare uppskattat byxornas snygga utseende, bra passform och följsamma material. Det vill säga, Cardi Ridbyxor har både sina för- och nackdelar.

Med ett pris på 999 kr ligger dessa byxor i det högre prissegmentet jämfört med andra ridbyxor vi testat. Med tanke på den överlag positiva responsen från användarna rörande komfort och design, samt vissa kritiska kommentarer gällande material och andningsförmåga, anser vi att priset är något högt. Men om komfort och stil prioriteras över materialkvalitet och andningsförmåga, kan Cardi Ridbyxor fortfarande vara ett attraktivt val för vissa ryttare.

Fördelar

 • Tilltalande design med stilfulla detaljer.
 • Optimal rörlighet tack vare fyrvägsstretch-material.
 • Försedd med flera unika PS-emblem.
 • Bra passform, enligt användarrecensioner.
 • Tillverkade av hållbart PU-läder.

Nackdelar

 • Plastig känsla rapporterad av användare.
 • Andas dåligt, kan göra bäraren svettig.
 • Risk för sprickor vid sömmarna under ridning.
 • Ligger i det högre prissegmentet.

5. Bästa tävlingsbyxor: Robyn 2.0 Vita Tävlingsridbyxor

Robyn 2.0 Vita Tävlingsridbyxor
Robyn 2.0 Vita Tävlingsridbyxor
Passform 9.1
Komfort 8.8
Hållbarhet 9.1
Totalt 9
Bästa pris
699 kr

Robyn 2.0 Vita Tävlingsridbyxor är ett bra val för både nybörjare och erfarna ryttare. Byxorna är extremt bekväma tack vare det högkvalitativa 4-vägs stretchmaterialet, vilket ger maximal rörlighet. Fullt sätesgrepp och elastiska vrister bidrar ytterligare till komforten. Dessutom har byxorna en hög midja, vilket ger en smickrande passform utan att skava eller klämma.

Kvaliteten på dessa byxor är uppenbar in i minsta detalj, från det tekniska materialet som effektivt transporterar bort fukt, till den vackra silikonskoning som inte bara ger bra grepp i sadeln, men också utgör en snygg detalj. De rymliga framfickorna och bakfickorna är både praktiska och snygga, vilket gör att dessa byxor inte bara är funktionsdugliga, utan också stiliga.

Med tanke på kvaliteten och hållbarheten hos dessa byxor, så är priset på 699 kr mycket rimligt. De visar inga tecken på slitage, även efter upprepad användning och tvätt, vilket innebär att de erbjuder ett bra värde för pengarna. Sammantaget får Robyn 2.0 Vita Tävlingsridbyxor därför en stark 4 av 5 i vår utvärdering.

Fördelar

 • Högkvalitativt 4-vägs stretchmaterial
 • Fullt sätesgrepp och elastiska vrister
 • Smickrande hög midja
 • Effektiv fuktransport
 • Rymliga fram- och bakfickor

Nackdelar

 • Möjligtvis mer kostsamma än andra modeller
 • Finns endast i vit färg

6. Bästa billiga: Ava Ridbyxor

Ava Ridbyxor
Ava Ridbyxor
Passform 8.6
Komfort 9.1
Hållbarhet 9
Totalt 8.9
Bästa pris
750 kr

Ava Ridbyxor får ett överlagt positivt omdöme med betyget 3,9/5. Med sin höga midja och knäskodda design, erbjuder dessa ridbyxor en god balans mellan komfort och funktionalitet. Fyrvägsstretch-materialet säkerställer en nära passform och optimal rörlighet, vilket är grundläggande för alla ryttare. Materialets kvalitet och konstruktionen är robust, vilket inte bara ger en känsla av hållbarhet men också ett intryck av att byxorna kommer att hålla länge. Mesh vid benslutet ger dessutom ett extra lager av komfort eftersom det skapar kompression och säkrar byxornas passform längs med benen.

En annan fördel med dessa byxor är att de har både cargo- och dragkedjeförsedda fickor. Detta ger ryttaren möjlighet att förvara små föremål på ett säkert och praktiskt sätt. Detaljer som dekorativa ficklock bak tillför en touch av stil, vilket gör byxorna tilltalande både på och utanför ridbanan. Dock är det viktigt att notera att vi har observerat vissa tecken på slitage efter upprepad användning och tvätt, vilket kan påverka byxornas hållbarhet över tiden.

Med ett pris på 499 kr, är Ava Ridbyxor däremot ganska prisvärda jämfört med andra ridbyxor vi testat. De erbjuder bra värde för pengarna med tanke på deras komfort, kvalitet och design. Även om hållbarheten kan vara en fråga, är vi av uppfattningen att de övergripande fördelarna med dessa byxor överträffar detta. Sammantaget rekommenderar vi Ava Ridbyxor för både nya och erfarna ryttare som söker bekväma, funktionella och prisvärda ridbyxor.

Fördelar

 • Hög midja och knäskodda design
 • Optimal rörlighet genom fyrvägsstretch-materialet
 • Hållbart material och robust konstruktion
 • Cargo- och dragkedjeförsedda fickor
 • Prisvärd jämfört med andra ridbyxor

Nackdelar

 • Slitage tecken efter upprepad användning
 • Potentiellt begränsad hållbarhet över tid

7. Bästa för vintern: Ridtights Covalliero Fodrade Svart

Den här sidan finns inte längre
Passform 8.9
Komfort 8.5
Hållbarhet 9
Totalt 8.8
Bästa pris
-1 kr

Ridtights Covalliero Fodrade Svart får ett betyg på 3,8/5 i vårt test, vilket innebär att de är godkända men inte exceptionella. De har en bekväm passform tack vare det elastiska midjebandet och 4-vägselastiken, vilket gör dem till ett bra val för längre ridturer. Det silikonskodda materialet bidrar till en säker sittställning i sadeln och den mjuka insidan håller ryttaren varm under kyliga ritter. Priset på 749 kr kan tyckas lite högt, men kvaliteten och komforten kan rättfärdiga detta.

Vad gäller kvalitet, så tycks dessa byxor vara gjorda för att hålla. Softshell-liknande kvaliteten och den varma insidan tyder på en robust konstruktion som kan stå emot upprepad användning och tvätt. Det finns dock inga uppgifter om specifika förstärkningar vid knän eller sittben, vilket kan vara en nackdel för vissa ryttare. Två praktiska sidofickor för mobiltelefonen eller andra småsaker är ett plus.

Även om dessa byxor kan tänkas ha en högre prislapp än liknande modeller på marknaden, så bör ryttare överväga det övergripande värdet de får för pengarna. Med tanke på komforten, kvaliteten och hållbarheten som Ridtights Covalliero Fodrade Svart erbjuder, kan de mycket väl vara ett kostnadseffektivt val på lång sikt. Sammanfattningsvis, dessa byxor är ett solitt val för dem som söker en kombination av komfort, hållbarhet och kvalitet.

Fördelar

 • Bekväm passform med elastisk midja
 • Säker sittställning tack vare silikonmaterial
 • Varm insida för kyliga ritter
 • Hög kvalitet och hållbarhet
 • Praktiska sidofickor

Nackdelar

 • Högre pris än liknande modeller
 • Ingen specifik förstärkning vid knän/sittben

Att Välja Rätt Ridbyxor: En Guide till de Viktigaste Kriterierna

När det kommer till att hitta de bästa ridbyxorna, finns det en rad viktiga faktorer att ta i beaktande. Det handlar inte bara om stil och pris, utan också om material, komfort, hållbarhet och annat. Här är några av de mest betydelsefulla kriterierna som bör vägleda ditt val.

Material

Det första att titta på när man väljer ridbyxor är materialet. Vissa material är mer slitstarka, andra mer flexibla. Vanligtvis är ridbyxor tillverkade av en blandning av bomull, polyester och spandex för att ge komfort, hållbarhet och elasticitet. Bomullen ger byxorna en mjuk och naturlig känsla, medan polyester bidrar till hållbarheten och spandex ger flexibilitet. Det finns även ridbyxor i läder, men de kräver mer underhåll och är generellt dyrare.

Passform och storlek

Ett annat viktigt kriterium att överväga är passformen och storleken på ridbyxorna. De bör sitta åt men inte vara för tighta, de bör vara bekväma men inte för lösa. För att hitta rätt storlek, mät ditt midjemått, höftmått samt innerbenslängd och jämför med storlekstabellen för den specifika modellen. Kom ihåg att olika märken kan ha olika storlekssystem, så det är alltid bäst att dubbelkolla innan du gör ditt köp.

Grepp och förstärkning

En bra ridbyxa ska ha bra grepp och förstärkning på de områden där ryttaren har mest kontakt med sadeln. Detta inkluderar grenen och insidan av låren. Förstärkningen kan vara gjord av läder, mocka eller syntetiskt material och bidrar till ökad säkerhet och kontroll under ridning. Ett bra grepp hjälper ryttaren att hålla balansen och sitta ordentligt i sadeln.

Midjehöjd

Midjehöjden på ridbyxorna är också viktig att tänka på. En högre midja ger mer stöd och skydd, medan en lägre midja kan vara mer bekväm för vissa ryttare. Valet av midjehöjd beror delvis på personlig preferens, men också på vilken typ av ridning man ägnar sig åt. Till exempel föredrar många dressyrryttare byxor med högre midja, medan hoppryttare ofta väljer lägre midja.

Hållbarhet

Ridbyxornas hållbarhet är en annan viktig faktor att tänka på. Eftersom ridbyxor ofta utsätts för hårt slitage, bör de vara tillverkade av slitstarka material och ha starka sömmar. Kvaliteten på material och sömnad kan variera mellan olika märken och modeller, så det kan löna sig att läsa recensioner och jämföra olika alternativ innan man gör sitt val.

Design och färg

Även om funktionen är det viktigaste när det gäller ridbyxor, vill man också att de ska se bra ut. Designen och färgen på byxorna är därför också viktiga faktorer att ta i beaktande. Vissa ryttare föredrar traditionella färger som svart, vit eller beige, medan andra vill ha mer färgglada alternativ. Vissa modeller har också dekorativa detaljer som broderier eller bling, medan andra har en mer minimalistisk stil.

Användarrecensioner

Sist men inte minst, är det alltid en bra idé att läsa användarrecensioner innan man köper ridbyxor. Recensioner kan ge värdefull information om byxornas passform, komfort, hållbarhet och andra egenskaper. De kan också ge insikt i hur byxorna presterar i praktiken, vilket kan vara svårt att bedöma enbart baserat på produktbeskrivningen.

ryttare inomhus2

Fördelar med att Använda Riktiga Ridbyxor

Att investera i ett par riktiga ridbyxor kan verka som en onödig utgift för den oinvigde, men sanningen är att dessa specialdesignade byxor har en mängd fördelar som kan göra stor skillnad för ryttare på alla nivåer. Här är några av de mest framstående fördelarna med att använda riktiga ridbyxor.

 • Bättre grepp: En av de största fördelarna med ridbyxor är att de erbjuder mycket bättre grepp jämfört med vanliga byxor eller leggings. Detta beror på de förstärkta delarna i grenen och på insidan av låren, som ofta är gjorda av läder, mocka eller ett annat material med god greppförmåga. Ett bra grepp är avgörande för att kunna hålla balansen och kontrollera hästen under ridning. Det kan också bidra till att minska risken för olyckor och skador.
 • Ökad komfort: Ridbyxor är designade för att ge optimal komfort under ridning. De är tillverkade av stretchigt material som tillåter fri rörlighet, och har en särskild skärning som minimerar risken för skav och irritation. Dessutom har många ridbyxor en högre midja som ger extra stöd och skydd för ryggen. Allt detta gör att man kan rida längre och njuta mer utan att bli obekväm.
 • Slitstarka: Än en gång, de material som används i ridbyxor är specifikt valda för deras hållbarhet och förmåga att motstå slitage. Detta betyder att ridbyxor oftast håller längre än vanliga byxor under samma förhållanden. Så även om de initialt kan verka dyrare, kan de faktiskt vara mer kostnadseffektiva på längre sikt.
 • Professionellt utseende: Att bära riktiga ridbyxor kan också hjälpa till att ge ett mer professionellt och sammanhängande utseende. Detta kan bidra till att skapa ett starkare band mellan ryttaren och hästen, samt mellan ryttaren och andra inom ridsportsgemenskapen. Dessutom ger det ett intryck av allvar och engagemang, vilket kan vara viktigt om man tänker tävla eller rida professionellt.
 • Skyddar mot väder och terräng: Slutligen, ridbyxor erbjuder också skydd mot olika väderförhållanden och terräng. De är oftast tillverkade av vattenavvisande eller snabbtorkande material, vilket gör dem idealiska för ridning i regn eller fuktiga förhållanden. De kan också hjälpa till att skydda benen från repor och skador från buskar eller andra hinder om man rider i terräng.

Potentiella Nackdelar med Ridbyxor

Medan ridbyxor erbjuder många fördelar, finns det också några nackdelar att vara medveten om. Dessa potentiella begränsningar beror ofta på individuella preferenser och behov, och påverkar inte alla ryttare. Här är några av de mest framträdande nackdelarna med ridbyxor.

 • Kostnad: Ett av de mest uppenbara negativa aspekterna av ridbyxor är deras kostnad. Ridbyxor är specialtillverkade klädesplagg, ofta tillverkade av högkvalitativa material, och detta återspeglas i priset. Medan du kan hitta billigare alternativ på marknaden, tenderar de dyrare, bättre kvalitetsbyxorna ofta att erbjuda bättre komfort, hållbarhet och prestanda. Men för hobbyryttare eller de med en strikt budget kan kostnaden för ridbyxor vara en betydande nackdel.
 • Specifika tvättråd: På grund av de material som används och behovet att bevara greppområdena kan ridbyxor kräva särskild vård vid tvätt. De kan till exempel behöva tvättas separat, använda ett specifikt tvättmedel eller lufttorkas för att förhindra skada. För dem som söker bekvämlighet kan dessa specifika tvättråd vara en nackdel.
 • Större krav på passform: Att hitta perfekt passande ridbyxor kan vara en utmaning, särskilt om du köper online. På grund av deras specifika design och syfte kräver ridbyxor en mycket mer specifik passform än vanliga byxor. För stora eller för små byxor kan leda till obehag och nedsatt prestanda. Dessutom kan olika märken och stilar variera i storlek och passform, vilket kan göra det svårare att hitta rätt par.
camarguehaestar

Att Använda Ridbyxor: En Steg-för-Steg Guide

Att använda ridbyxor korrekt kan göra stor skillnad för din ridupplevelse. Här är några steg och tips för att få ut det mesta av dina ridbyxor.

Välja Rätt Storlek och Passform

Först och främst är det viktigt att välja rätt storlek och passform. Ridbyxor ska sitta åt, men inte vara för tighta. De bör vara bekväma att röra sig i och ge god stöd utan att begränsa rörelsefriheten. För att hitta rätt storlek, mät ditt midjemått, höftmått samt innerbenslängd och jämför med storlekstabellen för den specifika modellen. Kom ihåg att olika märken kan ha olika storlekssystem, så det är alltid bäst att dubbelkolla innan du gör ditt köp.

Prova dem vid rätt tillfälle

När du provar dina nya ridbyxor för första gången, gör det gärna i samband med en ridtur eller lektion. På detta sätt kan du se hur de känns och presterar under faktiska ridförhållanden. Observera hur de sitter när du rider, om de ger dig tillräckligt med grepp och om de är bekväma även efter en längre tid i sadeln.

Vård och Underhåll

För att förlänga livslängden på dina ridbyxor, är det viktigt att ta hand om dem ordentligt. Följ alltid tvättråden och undvik att torktumla dem om det inte specifikt anges att det är säkert. Om ridbyxorna har läderdetaljer, se till att behandla dessa med läderbalsam eller läderolja regelbundet för att hålla dem mjuka och slitstarka.

Använda med Rätt Utrustning

Ridbyxor är bara en del av din ridutrustning. För att få ut det mesta av dem, bör de användas tillsammans med rätt stövlar, hjälm och andra skyddande kläder. Ridbyxor är designade för att fungera tillsammans med ridstövlar och chaps eller gaiters, så se till att du har rätt utrustning för att få ut det mesta av dina byxor.

Anpassa efter väderförhållanden

Slutligen, kom ihåg att anpassa dina ridbyxor efter väderförhållanden. Många ridbyxor är vattenavvisande eller snabbtorkande, vilket gör dem idealiska för ridning i regn eller fuktiga förhållanden. På sommaren kan du välja byxor i lättare material för att hålla dig sval, medan du på vintern kan välja tjockare byxor eller termobyxor för att hålla värmen.

Vanliga frågor om Ridbyxor

Varför bör jag investera i riktiga ridbyxor istället för att bara använda vanliga byxor eller leggings?

Även om vanliga byxor eller leggings kan fungera för tillfällig eller hobbyridning, kommer du snabbt att märka fördelarna med att investera i riktiga ridbyxor. Ridbyxor är designade specifikt för ridning, med egenskaper som förstärkta grenar och innersöm, ett stretchigt material och en snittkonstruktion designad för rörelsefrihet i sadeln. Allt detta bidrar till att du sitter mer bekvämt och säkert i sadeln, vilket både ökar din prestation och minskar risken för skav och andra obehag.

Finns det olika typer av ridbyxor för olika typer av ridning?

Ja, det finns olika typer av ridbyxor designade för olika discipliner inom ridsporten. Till exempel har dressyrbyxor ofta en full sätesförstärkning för bättre grepp i sadeln och är generellt mer formella i designen. Hoppbyxor har ofta knäförstärkning och är mer flexibla för att tillåta fria hoppande rörelser. Det finns också all-purpose-ridbyxor, vilka är lämpliga för en rad olika discipliner.

Behöver jag tvätta mina ridbyxor efter varje användning?

Det beror på hur mycket du svettas, hur smutsiga byxorna blir och personliga preferenser. Vissa ryttare väljer att tvätta sina byxor efter varje tur för optimal hygien och komfort, medan andra kanske bara tvättar dem efter några turer. Dock är det viktigt att komma ihåg att frekvent tvättning kan påverka byxornas hållbarhet och prestanda över tid, särskilt om de innehåller läderdetaljer.

Är det okej att använda ridbyxor för andra aktiviteter, som till exempel löpning eller gymträning?

Även om det tekniskt sett är möjligt att använda ridbyxor för andra fysiska aktiviteter, är de inte nödvändigtvis det bästa valet. Ridbyxor är specifikt designade för ridning, med funktioner och material som kanske inte är lika lämpliga eller bekväma för andra aktiviteter. Dessutom kan användning av ridbyxor för andra aktiviteter bidra till ökat slitage, vilket kan förkorta deras livslängd.

Kan jag använda mina ridbyxor på vintern?

Ja, du kan använda dina ridbyxor på vintern, men du kanske vill överväga att investera i ett par termoridbyxor om du bor i ett klimat med mycket kalla vintrar. Termoridbyxor har ett extra lager isolering för att hålla dig varm i kyliga väderförhållanden. Det finns också ridbyxor med vattenavvisande eller vattentäta egenskaper om du planerar att rida i regn eller snö.

Hur ska ridbyxor sitta?

Ridbyxor ska sitta åt, men inte vara för tighta eller begränsa din rörelsefrihet. De bör vara bekväma att röra sig i och ge bra stöd utan att skapa obehag. Särskilt viktigt är det att byxorna sitter bra runt midjan och inte glider ner under ridning. Om byxorna känns för tighta eller obekväma när du provar dem, är de troligtvis för små.

Är det nödvändigt att bära underkläder under ridbyxorna?

Ja, det är alltid en bra idé att bära underkläder under dina ridbyxor för extra hygien och komfort. Vissa ryttare föredrar att bära specialdesignade ridunderkläder, som har sömlös design och fuktavledande material för att minimera skav och hålla dig torr. Men vanliga bomullsunderkläder kan också fungera bra, förutsatt att de är bekväma och inte skapar extra bulk eller skav.

Vad ska jag göra om mina ridbyxor skaver?

Om dina ridbyxor skaver, kan det vara ett tecken på att de inte passar rätt. De kan vara för små, för stora, eller bara inte rätt snitt för din kroppsform. Att försöka justera dem eller bära dem in kan hjälpa till en viss grad, men om det inte löser problemet kan det vara bäst att prova en annan storlek eller modell. Du kan också överväga att bära sömlösa underkläder och använda anti-skavkräm för att minska friktionen.

Testvinnare - Bästa Ridbyxor

 • Brianna Ridbyxor
 • Horze Grand Prix Softshell Silikonhelskodda Termoridbyxor
 • Britney Helskodda Vinterridbyxor
 • Cardi Ridbyxor
 • Robyn 2.0 Vita Tävlingsridbyxor
 • Ava Ridbyxor
 • Ridtights Covalliero Fodrade Svart
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
40 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu