Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst ridbyxor för dam och herr 2023

Senast uppdaterad: 4 oktober 2021

Ridbyxor är en del av din utrustning som är värd att lägga både extra tid och pengar på. Ett par bra ridbyxor ska hålla för slitage flera dagar i veckan i många år. Och få saker stör så mycket som ett par dåligt sittande, eller ännu värre, skavande ridbyxor. Vi har testat och recenserat 4 ridbyxor och sammanställt en köpguide för att du ska kunna hitta de bästa ridbyxorna!

Innehållsförteckning

Vilka ridbyxor är bäst?

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när du väljer ridbyxor. Ridbyxor tillverkas i olika material som läder eller textil, de kan vara hel-, halv- eller oskodda samt vara ämnade för vinter eller sommar. De viktigaste faktorerna är grepp, komfort och hållbarhet. 

 • Grepp - Hel- eller halvskodda ridbyxor är gjorda för att ge ryttaren ett bättre grepp i sadeln. Skoningsmaterialet kan bestå av läder, softshell, läder eller silikon.
 • Komfort - Rätt passform är givetvis väldigt viktigt för att få både bra grepp och undvika skav. Tänk på att du ska göra mycket i dina ridbyxor, inte bara sitta upp i sadeln. Allt arbete runt omkring ska vara bekvämt att utföra i dina ridbyxor, kompromissa inte med komforten.
 • Hållbarhet - Ridbyxorna ska vara rejält förstärkta där de ligger an mot sadeln men också överlag hålla god kvalitet för att hålla under många långa timmar i stallet i flera år.

PS of Sweden Cindy
PS of Sweden Cindy
Bäst i test

1. PS of Sweden Cindy

9,7/10
Typ
Leggings
Skoning
Hel
Midja
Mellanhög
Till butik
999 kr
Uhip Ridtights - Jet Black
Uhip Ridtights - Jet Black
Mest Prisvärd

2. Uhip Ridtights - Jet Black

9,3/10
Typ
Tights
Skoning
Oskodd
Midja
Mellanhög
Till butik
696 kr
PS of Sweden Maggie
PS of Sweden Maggie

3. PS of Sweden Maggie

9,1/10
Typ
Denim
Skoning
Hel
Midja
Mellanhög
Till butik
1499 kr
Catago Saga Jodphursridbyxa softshell
Catago Saga Jodphursridbyxa softshell

4. Catago Saga Jodphursridbyxa

8,8/10
Typ
Jodphurmodell
Skoning
Hel
Midja
Mellan
Till butik
682 kr

camarguehaestar

Så väljer du rätt ridbyxor

Ridbyxor ger dig ett bra grepp i sadeln vilket leder till en bättre hållning och därmed prestation. Ett bra grepp höjer också säkerheten. Byxorna skyddar även mot skavsår och ser därtill riktigt bra ut! Ingen ryttare ska vara utan ett par bra ridbyxor. Ridbyxorna måste vara funktionsriktiga, slitstarka och sköna. Följa våra tips för att hitta rätt par byxor.

 • Färg Färg handlar både om smak men även om stil. Tävlar du i dressyr så föredrar en klar majoritet vita byxor. Övriga grenar brukar ha större valfrihet, men krav på formell utstyrsel är inte ovanligt. Välj inte allt för sprakande färger och vågade mönster om du planerar att tävla eller vara med på uppvisning eller event. Men när det kommer till byxor att ha i stallet och på träning så finns det mängder av färger att välja på idag.
 • Vikt Vikten på byxorna beror dels på design men också när och hur de ska användas. Vinterridbyxor är tyngre än sommarridbyxor, tights är lättast och jodphur något tyngre. Vikten spelar mindre roll än material och rörelsefriheten då varken du eller hästen blir särskilt påverkad av de extra grammen.
 • Midja Ridbyxor  kan ha både hög och låg midja. Midjans utformning handlar till viss del om passform, låg midja passar dig med smalare midja och kortare överkropp och vice versa. Men det är egentligen tycke och smak som avgör huruvida du vill ha låg eller hög midja. Det finns flera modeller i mellanskiktet också som sitter väldigt bra på de flesta.
 • Övrigt När du köper ditt första par ridbyxor så kan det vara svårt att veta exakt vad du vill ha. Men när du ridit ett tag och provat olika byxor så märker du att detaljer som sömmar, dragkedja/knäppets placering och fickor spelar roll. Vissa vill ha fickor, andra vill ha helt släta byxor. En del föredrar pull-on andra tycker det är snyggt med knäppen eller dragkedja. Välj efter egen erfarenhet och tycke. Men låt inte utseendet gå före komforten! Det är så viktigt att ha ett par sköna byxor så att du ser fram emot att dra på dig dem och ge dig i väg till stallet!
 • Skoning - Skoning innebär att byxan är förstärkt med ett annat material längs insidan av benen. Förstärkningen är oftast tillverkad av skinn, läder eller silikon. Förstärkningen löper olika långt längs med benen på olika byxor, här kommer begreppen hel- och halvskodd in. Helskodda ridbyxor är förstärkta längs med hela benen och ger utmärkt grepp och skydd mot slitage. Halvskodda, eller knäskodda, ridbyxor har bara förstärkning vid knäna, ibland en bit upp på låret.  Den oskodda ridbyxan är inte helt utan förstärkning, den är istället förstärkt i samma material som övriga byxan är tillverkad i. En oskodd ridbyxa kan vara förstärkt på många olika ställen.
ryttare inomhus2

Olika modeller och begrepp

Ridbyxor är kanske den viktigaste delen av ryttarens utrustning. De ska balansera rörelsefrihet, hållbarhet och komfort. Det finns många olika typer av ridbyxor som erbjuder olika funktioner och egenskaper. Vi har sammanställt de vanligaste modellerna nedan.

 • Ridtights - Ridtights, eller ridleggings som de också kallas, har blivit allt mer populära. De saknar knäppning, hake och blixtlås och hålls uppe genom resår i linningen. De är en blandning av klassiska ridbyxor och träningstights. De ger mycket god rörlighet och är väldigt sköna att använda. De kan vara både hel- eller halvskodda, oftast då förstärkta med silikon vilket ger bra grepp och rörelsefrihet. Ridtights är ofta tunna och lämpar sig extra väl för årets varmare månader.
 • Pull-on - Pull-onbyxan saknar knäppning i midjan, de är väldigt bekväma och smidiga. Ridleggings och -tights är pull-onbyxor.
 • Termoridbyxor - Termoridbyxor är för årets kalla månader, de är isolerade och fodrade och kan vara hel-, halv- eller oskodda. 
 • Jodhpurs - Dessa byxor är framtagna för att passa till låga ridskor, s.k. stövletter. De ligger utanpå skorna och är raka eller till och med utsvängda i benen. Ofta är denna modell populär som vinterridbyxa eftersom en fodrad byxa är svårare att få ner i stöveln.
 • Jeansbyxor - Det finns riktigt snygga jeansridbyxor som är antingen gjorda helt i denim eller i denimliknande material. Dessa kan också vara hel- eller halvskodda. De sitter tight och ser riktigt snygga ut om du inte föredrar den mer klassiska looken.

Vanliga frågor om ridbyxor

Hur tvättar jag mina ridbyxor?

De flesta ridbyxor tvättas i 40 grader, men läs tvättanvisningarna noga. Byxorna ska inte tumlas eller torkas i skåp då stretchmaterialet som de flesta byxor är sydda av inte tål det. Vita byxor är oftast färgade och inte gjorde i vitt tyg, därför bör du tvätta dessa med färgbevarande tvättmedel.

Finns det färger eller modeller jag bör undvika?

Så länge du inte tävlar så är det bara att köra på det som du tycker är snyggt och som du är bekväm i. Vid tävling så är det oftast vitt som gäller, eller åtminstone formella och diskreta färger som beige eller grått. Tights blir allt mer populära och trendiga men det betyder inte att klassiska ridbyxor är passé.

Vilken typ av ridbyxa ska jag välja?

Det finns för- och nackdelar med de olika modellerna av ridbyxor. Ridtights är ett måste för i princip alla ryttare. De är så sköna och lätta och sköta och använda i alla möjliga sammanhang. Ridtights är ett ekonomiskt val för dig som inte rider allt för ofta, om du däremot är i stallet var och varannan dag så behöver du ett par högkvalitativa ridbyxor som står emot det slitage som uppstår. Generellt så ska du välja den modell som är skön för just dig, men kom ihåg att vissa tävlingsdiscipliner kräver en viss typ av ridbyxor!

Hur mycket kostar ett par ridbyxor?

Ett par ridtights för vardagsanvändning går på runt 500-lappen, gärna uppåt 800 hundra för lite extra kvalitet. Ett par tävlingsridbyxor kan kosta allt ifrån 1000 kronor till flera tusen, för dig med lite större budget så rekommenderar vi verkligen prisklassen runt 1500 kronor. Då får du både snygga och högkvalitativa byxor som du kan använda i många år.

Testvinnare - Bästa Ridbyxor

 • PS of Sweden Cindy
 • Uhip Ridtights - Jet Black
 • PS of Sweden Maggie
 • Catago Saga Jodphursridbyxa
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu