Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Test av 5 ridstövlar 2023

Senast uppdaterad: 20 september 2021

Ridstövlar är ett elegant komplement till din outfit. Det är också krav på ridstövlar eller ridskor om du ska tävla. Ett par riktigt bra ridstövlar är inte bara snygga utan också väldigt bekväma att rida i. För bästa komfort och look så ska du köpa ett par i läder. Läs mer om hur du väljer rätt ridstövlar längre ner. Vi har utsett Mountain Horse Venezia High Rider till bäst risstövel 2023.

Innehållsförteckning

Vilka ridstövlar är bäst?

Ett par bra ridstövlar ska vara säkra, hållbara och sköna. Välj ett erkänt märke för att vara säker på kvaliteten så att dina stövlar håller i många år framöver. Följande faktorer har vi tittat närmre på när vi jämfört och testat ridstövlarna.

 • Hållbarhet – Ett par ridstövlar måste hålla hög kvalitet och tåla slitage. Din utrustning utsätts för mycket både i stallet och ute på hästrygg. Bra utrustning och kläder ska hålla för regelbunden användning i många år.
 • Material – Nästan alla ridstövlar tillverkas i läder och det är också det bästa materialet att ha i en ridstövel. Det håller länge, är lätt att rengöra och håller sig snyggt och fräscht så länge du tar hand om stövlarna på rätt sätt.
 • Pris – Priset kan springa iväg snabbt. Fundera över vad du är villiga att betala och vad du vill ha för pengarna. En stövel i läder kan utan problem gå på 2-3000 kronor, medan ett par jodhpurs kostar runt 1000-lappen.

Mountain Horse Venezia High Rider
Mountain Horse Venezia High Rider
Bäst i test

1. Mountain Horse Venezia High Rider

9,8/10
Material
Full grain läder
Typ
Hoppridstövel
Dragkedja
Ja
Till butik
1946 kr
Läs mer

De eleganta ridstövlarna från Mountain Horse är inte bara estetiskt tilltalande, utan är också gjorda i högkvalitativ läder, så kallat full grain läder. Full grain läder brukar anses som det bästa alternativet när det kommer till läder tack vare dess slitstarka egenskaper, men också för att det åldras väl vid rätt skötsel. Ridstöveln kommer med en dragkedja baktill för smidig av- och påtagning och en innersula som kan tas ut och tvättas. Ridstöveln har också en stålgelänk för för att ge bättre stabilitet och balans åt hålfoten.

Läs mer
Equipage Termo New Alska
Equipage Termo New Alska

2. Equipage Termo New Alska

9,5/10
Material
Syntetfoder
Typ
Vinterridsko
Dragkedja
Ja
Till butik
849 kr
Läs mer

Denna stövel är specifikt utformad för dig som vill hålla dig varm under vinterhalvåret men inte ge upp på ridningen. Mycket mjukt och varmt fodrade med syntetfoder som håller en varm till och med utan sockor. Du får enkelt ner foten med en dragkedja på sidan men kan även spänna åt extra med en enkel snörning där bak som spänns åt med en dragsko. Funkar alldeles utmärkt och ser till att stöveln sitter skönt och tryggt mot vad och fot. Det är en mycket prisvärd sko för den utmärkta passformen och värmehållningsförmågan och säljs i storlekar från 31-41, så den funkar för både barn och vuxna. 

Läs mer
Källquist- Field Boot Mandy Protect Junior- Syntetläder
Källquist- Field Boot Mandy Protect Junior- Syntetläder
Mest Prisvärd

3. Källquist- Field Boot Mandy Protect Junior- Syntetläder

9,4/10
Material
Läder / syntet
Typ
Junior ridstövel
Dragkedja
Ja
Till butik
719 kr
Läs mer

Det prisvärda alternativet från Källquist är primärt barn men kommer upp till storleken 38 så om du ligger kring där kan du spara en peng på denna stövel. Ridstöveln är stilrena och utformade i syntetläder, equiläder för att vara exakt som håller sig extremt bra även i kallare väder vilket annars kan vara ett problem med syntet. Equiläder är även mycket enklare att sköta om än vanligt läder så du kommer inte behöva putsa lika ofta som med andra skor, vilket är perfekt för yngre ryttare men kanske inte gör ont hos äldre heller. Fodret på insidan är förvånansvärt skönt och andas, precis som annonserat, mycket bra. Stöveln kommer med dragkedja där bak för enkel av- och påtagning och har även knapp högst upp för ökad säkring, mycket enkla att få på och av. Snörningen där fram är endast dekorativ men ger stöveln en mer genuin känsla.

Läs mer
Mountain Horse Sovereign
Mountain Horse Sovereign
Bästa premiumvalet

4. Mountain Horse Sovereign

9,1/10
Material
Full grain läder
Typ
Hoppridstövel
Dragkedja
Ja
Till butik
3799 kr
Läs mer

En av de mer exklusiva ridstövlarna i vårt test är Sovereign High Rider från Mountain Horse. Här får man verkligen vad man betalar för. Ridstöveln består primärt av hållbart, snyggt läder av hög kvalitet. Stöveln har flera funktioner som vi uppskattar stort, som till exempel Mountain Horse egna Prolaze-Flexnoth teknik för ökad bekvämlighet, ShockX innersula med mera. Ridstöveln har självklart även en stark YKK dragkedja och en mjuk resår på baksidan för högre komfort. 

Läs mer
Equipage Coleen Ridstövel
Equipage Coleen Ridstövel

5. Equipage Coleen Ridstövel

8,8/10
Material
Läder
Typ
-
Dragkedja
Nej
Till butik
1299 kr
Läs mer

Är man ute efter enkla, men funktionsdugliga ridstövlar är stöveln från Equipage det rätta valet. Som med majoriteten av ridstövlar består materialvalet här primärt av läder, men även mocka har använts på toppen vid snörningen av stöveln. Ridstöveln har också utrustats med ett vattentätt membran för att slippa blöta ner fötterna i onödan. Sulan har en stötdämpande del och snörningen längst upp är inte enbart en dekoration, utan går att använda. 

Läs mer

Tjej pa häst

Köpguide till bäst ridstövlar

Ett par ridstövlar både kompletterar och fulländar din outfit. De tillför elegans och stabilitet i sadeln. Du kommer säkerligen att köpa minst två par ridstövlar/-skor för att varva på träning, i stallet och på tävlingen. På många tävlingar så är det krav på höga ridstövlar men ett par låga ridskor eller jodhpurs är väldigt smidiga och bekväma till vardags när du ska till stallet eller träna. Följande punkter är viktiga att fundera över när du köper ett par ridstövlar eller ridskor.

 • Typ - Är du ute efter en formell ridstövel eller en mer avslappnad ridsko? Ridstöveln är knähög och ofta tillverkad i läder, den gör sig bäst på tävling eller uppvisning (där den många gånger är ett krav). Ridstöveln kommer i två typer; hoppridstövel och dressyrridstövel. Hoppridstöveln har snörning ovanpå och används vid hoppning men även vid jakt och fältritt. Dressyrridstöveln saknar snörning och används nästan bara inom dressyr. Låga ridskor som jodhpurs är mer avslappnade och passar utmärkt för stallarbetet eller träningen.
 • Material - Det vanligaste och mest populära materialet på ridskor och -stövlar är läder. Men de kan också vara tillverkade i syntetmaterial. Materialet påverkar kostnaden men också kvaliteten. Inget material är så hållbart och flexibelt som läder, därför föredrar även vi läder framför olika syntetmaterial. Syntetmaterial lämpar sig väl för ett par ridskor som du använder främst i stallet eller på träning, de är billigare och lättare att sköta.
 • Hållbarhet - Både du och din utrustning måste vara tuff och tålig för att hantera ridning och ridsport. Det är en tuff aktivitet som sliter rejält. Därför behöver du rejäl utrustning. Köp stövlar från kända märken, som är tillverkade i bra material (som läder) och som har alla funktioner du behöver. 
 • Egenskaper - Det finns många olika finesser och detaljer på ridstövlar idag. Det finns smidiga stövlar med dragkedja baktill som underlättar för dig när du tar på och av stöveln. Eller så kanske du vill ha extra dämpning för mer komfort under de där ovanligt långa dagarna i stallet. 
 • Design- Det finns många designalternativ att välja mellan. Färg, form och mönstring kan skilja sig mycket mellan olika stövlar. Se till att du vet vad som gäller för din disciplin innan du köper ett par ridstövlar som sticker ut. Inom vissa discipliner är det noga med det formella och färgade eller designmässigt utstickande stövlar godkänns inte. 

Vanliga frågor om ridstövlar

Hur ska ridstövlarna sitta?

När du testat stövlarna så ska du ha dina ridbyxor och strumpor på dig som du har när du väl sitter på hästryggen. Stövlarna ska inte sitta för löst, lädret ger med sig lite och formar sig runt foten när du använder stöveln. Stöveln ska vara lite svår att ta på och av, men inte sitta åt runt varken fot eller vad så att det trycker obehagligt.

Hur vårdar jag mina ridstövlar?

Det finns tre saker du behöver göra för att dina läderstövlar ska hålla så länge som möjligt. Först och främst ska du ta för vana att rengöra stövlarna. Svett från hästen innehåller salt som fräter på lädret, smuts och damm sliter också på lädret och gör att stöveln inte håller så länge som den borde. Rengör stöveln efter varje tur till stallet. Smörj stöveln med skokräm, eller annan produkt för lädervård. Var noga med att matcha krämen med stövelns färg och låt stöveln torka helt innan du polerar den. Putsar gör du enkelt med en putsduk. Arbeta i cirklar tills stöveln får den glans du vill ha. Gör du detta så kommer stövlarna prestera i många år. Viktigast är rengöringen, ju noggrannare och oftare du rengör dina stövlar desto längre håller de.

Om du ytterligare vill spara på dina stövlar så kan du använda flera par så att de får vila ordentligt mellan omgångarna. Läder är ett levande material som kan torka ut och spricka om det används för ofta. Använd inte dina fina läderstövlar regelbundet i stallet, utan endast för ridning. Ha ett par grovstövlar för stallarbetet.

Måste jag ha ridstövlar?

Efter hjälmen så är korrekt skor din viktigaste utrustning. En bra ridstövel ska ha ett bra grepp, vara förstärkt över tårna och ha klack. Klacken gör att du inte fastnar i stigbygel om du skulle falla av hästen och förstärkningen över tårna är otroligt viktig om du skulle bli trampad på. Med huruvida du behöver just en ridstövel eller klarar dig bra med ett par ridskor är upp till dig. Ridskon är utmärkt tillsammans med chaps och fungerar hur bra som helt för träning och vistelsen i stallet. Ridstöveln är däremot ofta krav på tävling.

Hur höga ska ett par ridstövlar vara?

Skaftet ska gå strax över knävecket, Ridstöveln tenderar att sjunka någon centimeter allt eftersom den används. Stövlar med hög båge ger mer flexibilitet kring skaftets höjd, även om stöveln sjunker en aning så sitter en hög båg på lämplig höjd.

Testvinnare - Bästa Ridstövlar

 • Mountain Horse Venezia High Rider
 • Equipage Termo New Alska
 • Källquist- Field Boot Mandy Protect Junior- Syntetläder
 • Mountain Horse Sovereign
 • Equipage Coleen Ridstövel
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
59 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu