Sadel

Här har du en inledning om sadlar och kanske även dess historia. Det ska finnas en beskrivning om när du använder en sadel och vad en sadel möjliggör för ryttare och häst. 

Innehållsförteckning

Här ska det komma en ett stycke med text som handlar om sadlar generellt. Kanske nämna olika delar som kommer längre ner i artikeln. Beskriv lite om hur en sadel kan modifieras och justeras för att passa olika hästar och olika ryttare. 

Koepguide Sadel

Din köpguide för den bästa sadeln

Beskriv kort om scenariot när du köper en sadel, vad finns det för olika frågetecken som kan uppstå? Vad behöver man tänka på? Summera sedan detta nedanför.

Fem saker att tänka på innan köpet;

 • Storlek.
 • Form.
 • Material.
 • Kvalitet.
 • Pris.
Sadelutprovning2

Hur du provar ut den bästa sadeln

För att  du och din häst skall kunna prestera på ett bra sätt  är det  viktigt prova sadeln när hästen är i arbete. Beroende på hur din häst ser ut och rör sig tillsammans med dig gäller det att hitta en helhet där ni två jobbar i harmoni med varandra. För att du ska prestera bra i sadeln gäller det att den ger dig den rätta positionen och det rätta stödet. Lika viktigt är att din häst upplever att sadeln är rätt. Det är bara när hästen rids som det går att avgöra om sadeln ligger rätt och både din häst och du själv trivs med sadeln.

 • Hur ser din häst ut?Kolla hur din häst ser ut och vilka krav manke, bog, rygg, muskler etc ställer på sadeln. Är din  häst  rak eller svängd i sin rygg, är den bred eller smal, platt/rund eller takformad och hur lång är hästens rygg? Har din häst en svängd rygg så behöver hästen en svängd sadel, har din häst  takformad rygg behövs en sadel med takformade bossor osv. Ryggens längd mäts från 5 cm/tre fingrar (lite delade meningar) bakom hästens bogblad till sista revbenet. En sadel får inte vara för lång, då kan den klämma på länden och den kan orsaka obehag eller åka fram.
 • Storlek på sadelSadelns storlek mäts i tum (ex. 16, 16,5, 17" ) osv. Det är hur stor sadel ryttaren behöver, det har inget med hästen att göra. En stor häst kan ha en sadel som är 16" om ryttaren är liten. Men man får vara lite försiktig om man som ryttare är lång och ex behöver 17,5" och hästen har en kort rygg, då kan sadeln bli för lång, då kanske man får leta efter en sadel med kortare anläggningsyta ex med rundbossor.
 • BomviddBörja med att mäta hästens bomvidd (manke). Det visar hur bred bommen på sadeln kan behöva vara. Beroende på hur hästen ser ut i övrigt kan andra bomvidder bli aktuellt. 
 • Hästens ryggradEn sadel med en kanal eller spalt som är för smal eller för bred över ryggraden kan orsaka permanent skada på din hästs rygg. Bredden på varje hästs ryggrad kommer att avgöra hur bred kanalen måste vara, och den måste vara densamma över hela sadelns längd.  Lyft på kåporna och känn efter att trycket är jämnt längs hela panelen. Du kan behöva använda en padd för att få sadeln att ligga bra.
 • 2-3 fingrarNär ryttaren suttit upp och ridit en stund ska man kontrollera att man kan få in 2-3 fingrar mellan manke och sadel, både på ovansidan och runt sidan på manken.Sadeln måste ha en öppning på sidorna på manken för att rymma axelns rotation uppåt och bakåt när hästen rör sig. Sadeln får aldrig slå i hästens manke och tornutskott. Inte heller får sadeln ligga för högt då den inte kommer att stanna kvar i rätt läge utan börja glida omkring. Genom att välja rätt bomvidd på sadeln och kanske i kombination med en padd så ska sadeln hamna rätt.
 • Bra viktfördelningSadeln ska ligga  så att den fördelar ryttarens vikt jämnt över anläggningsytan på hästens rygg. Det är det viktigt att känna efter att sadeln ligger jämt över hela sadelns längd, den ska inte klämma någonstans eller släppa så att det glappar. Den ska ligga still när man rider, inte glida åt något håll och inte ryckas fram eller bak, gunga eller liknande. Bara följa med hästens rörelser men stanna där den ska vara. En sadel som glider fram och hamnar på/mot bogbladen stör hästens rörelser och den kan bli ovillig att röra sig och få ont.
 • HorisontellKolla så sadelns sittpunkt är horisontell. Hamnar sadeln i bakvikt så kommer även du att hamna i bakvikt. Framvikt är  inte heller bra… Att sadeln ligger rätt justerar du med hjälp av tjockleken på panelerna alternativt med en padd eller en kombination av båda. Viktigt att komma ihåg att när hästen arbetar så kommer den att lyfta ryggen. Det gör att en sadel som låg perfekt i stallgången nu kanske ligger i framvikt. Med andra ord så kan den optimala sadeln se ut att ligga i bakvikt i stallgången men blir perfekt vid ridning. En sadel som är för hög över manken och för låg i kåpan ger  tryck på hästens rygg. Det kommer att bli  svårt för din häst att fästa ryggen eftersom för mycket av din vikt ligger på hans sista två flytande revben. Om din sadel är för låg fram kommer den att klämma fast i hästens axel - vilket är mycket begränsande för din häst.
 • SadelstropparSadelstropparna bör hänga vinkelrätt mot marken i omkretsområdet. Om de hänger för långt bakåt kommer tyngdkraften att dra dem (och sadeln) framåt i omkretsområdet. Omkretsen hittar alltid sin position vid revbenets smalaste punkt och driver sadeln framåt på din hästs axlar. Om stropparna hänger för långt fram i din hästs armbågsområde kan de göra hästen öm i armbågarna. Gravitationen kommer att dra dem (och omkretsen och sadeln tillsammans med dem) tillbaka in i omkretsområdet. Det kommer nu att vara för stort tryck på panelerna på sadeln. Sadelgjorden ska vara rakt under sadelstropparna. Om den drar sig framåt mot hästens armbågar kan den dra sadeln i bakvikt och/eller fram över manken. Om din häst är rundare över magen kan man använda en böjd gjord för att undvika att gjorden hamnar i fel läge.

Testvinnare - Bästa Sadel

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
115 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-06-18 13:29:29