Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.
Test av 5 säkerhetsvästar
Många förknippar ridsport med skador, men med rätt utrustning och kunskap kan man minimera riskerna. Skulle olyckan ändå vara framme, är det desto viktigare att man har korrekt och högkvalitativ utrustning som skyddar på riktigt. Vi har gått igenom olika säkerhetsvästar för att du ska kunna hitta den som passar dig bäst. Vi har också sammanfattat viktiga saker att tänka på vid köp av en säkerhetsväst inom ridsporten.
Vilken säkerhetsväst är bäst?
När det kommer till skydd och säkerhet har man inte råd att kompromissa. Om man kanske inte har de bästa ridstövlarna, ridbyxorna eller liknande kan man fortfarande njuta av en ridtur. Har man däremot undermålig skyddsutrustning kan man skada sig ordentligt vid en olycka. Alla säkerhetsvästar som vi har testat är godkända enligt särskilda rekommendationer. Vi har primärt fokuserat på följande tre faktorer:
- Skydd - Säkerhetsvästens primära uppgift är att skydda kroppen från skador. Självklart är detta också den viktigaste punkten i vårt test.
- Bekvämlighet - Det är viktigt att en säkerhetsväst är bekväm. Inte nödvändigtvis för bekvämligheten i sig, men huruvida man vill ha på sig en säkerhetsväst på grund av bekvämlighetsskäl ska inte behöva diskuteras. Fördelarna med skyddsutrustning väger alltid mycket tyngre än nackdelarna.
- Rörelsefrihet - Samtidigt som skydd alltid är ett måste, vill man aldrig känna sig begränsad i sitt utförande.



Säkerhetsvästen från Hansbo sport är en populär säkerhetsväst som både är CE-märkt, och erhåller den högsta klassificeringen, nivå 3 enligt SS-EN 13158. Säkerhetsvästen kommer i ett svart utförande och går snabbt och smidigt att ta på sig. Dragkedja finns i mitten, snörning på sidorna och kardborreband vid axlarna för att säkerhetsvästen ska bli så anpassningsbar som möjligt. Denna modell finns också i ett juniorutförande och passar alla sorters ryttare!


Säkerhetsvästen från Racesafe är en modell som ger mycket skydd utan att ha airbag funktion. Racesafe som har över 40 års erfarenhet av hästrelaterade produkter har under åren lyckats bygga ett starkt varumärke och ett trovärdigt rykte inom säkerhetsutrustning för ryttare. Modellen har den högsta skyddsmärkningen, dvs CE-märkning samt SS-EN 13158 nivå 3. Säkerhetsvästen fungerar utmärkt för både nybörjare och professionella ryttare. Modellen kommer i olika färger och utföranden för juniorer finns också. På framsidan av västen finns en dragkedja och snören på sidorna för optimal anpassning. De flertalet paneler i västen följer ryttarens rörelser och gör det smidigt när hästen ska manövreras.


Denna CE-märka säkerhetsväst med airbagfunktion från Covalliero är ett utmärkt alternativ för den som vill ha mycket skydd för pengarna. Säkerhetsvästen blåses upp på blixtsnabba 0.3 sekunder och ger ett rejält skydd när det väl behövs. Säkerhetsvästen är dock inte godkänd för tävling men passar perfekt när man vill ha lite frihet vid vardagsridning.



Säkerhetsvästen Helite Air Jacket är en påkostad modell som till en början användes av motorcyklister. Som namnet antyder har denna modell en airbagfunktion som omedelbart blåses upp vid fall från häst. Flera professionella ryttare använder just denna säkerhetsväst tack vare den stora ytan som skyddas. Prislappen är som sagt något högre, men man får maximalt med skydd. Utöver rygg, bröst och revben skyddas också höften och bäcken.


Horka säkerhetsväst är västen för barn. Säkerhetsvästen erhåller den högsta märkningen av skydd, nivå 3 enligt SS-EN 13158. Västen kommer i en söt, rosa färg och har både dragkedja och kardborreband för att kunna anpassas bättre. På sidorna finns reflexer för att man även ska synas vid skymning och kvällsturer.

Så väljer du den bästa säkerhetsvästen
Det finns ett flertal faktorer att ta hänsyn till för att hitta den bästa säkerhetsvästen. En säkerhetsväst som passar en vän eller en bekant behöver nödvändigtvis inte passa dig. Passformen har inte bara med bekvämligheten att göra, utan en säkerhetsväst med en god passform kommer också att skydda bättre. Nedan har vi skrivit om de viktigaste punkterna att ta hänsyn till vid val av säkerhetsväst.
-
Skydd och säkerhet
Säkerhetsvästens syfte är alltså att skydda när man till exempel ramlar av hästen eller om man skulle råka bli sparkad eller trampad på. Säkerhetsvästen hjälper inte bara mot yttre skador, men även vid inre skador som kan uppstå när trycket mot kroppen blir för högt. Skyddet fungerar genom att fördela ett högt tryck på en större yta. På så sätt kommer stöten från exempelvis en spark att lindras genom att andra delar från västen tar upp delar av kraften. För att vara säker på att västen är framtagen för rätt ändamål och fungerar som den ska, finns det två märkningar man ska hålla utkik efter. En säkerhetsväst ska helst vara både CE-märkt och ha en klassificering enligt SS-EN 13158. Har en säkerhetsväst inte någon av dessa märkningar ska man hålla sig undan ifrån den. -
Passform
Säkerhetsvästen måste passa ryttaren som den används av. Bekvämligheten och rörligheten är viktig för att det inte ska bli en ursäkt för att undvika säkerhetsvästen. Säkerhetsvästen ska sitta tätt mot kroppen och ska därför alltid sitta under jackan om jacka eller andra tjocka plagg används. Säkerhetsvästen får heller inte vara för lång eller kort, på varken bak eller framsida. På framsidan ska revbenens täckas med en marginal om ca 2-4 cm, och på baksidan ska varken ryggrad eller svanken vara synlig. Har man en för lång säkerhetsväst på sig finns risken att den går emot sadeln. Då kan västen i värsta fall glida upp och inte längre skydda revbenen, eller börja skava i nacken. Säkerhetsvästar med airbag funktion saknar ofta den "hårda" delen vilket resulterar i något högre eller åtminstone upplevd rörlighet. -
Pris
Variationen i pris är relativt bred bland säkerhetsvästarna. En vanlig modell brukar kosta 900-3000 kr, men sedan finns modeller för ca 5000 kr som kommer med finesser som tex airbag. Det som kan skilja de billigare modellerna åt är säkerhetsklassningen, men de flesta butiker idag försöker sälja säkerhetsvästar med den högsta nivån av säkerhet, dvs nivå 3. Annat som kan få priset att skilja även fast skyddet är lika bra, är bekvämligheten och rörligheten. -
Säkerhetsväst med airbag
Många dyrare säkerhetsvästar kommer idag med en airbag-funktion. I dessa säkerhetsvästar kopplar man in en gaspatron som blixtsnabbt fyller hela västen med gas när man trillar av hästen. När detta sker kan västen många gånger stå emot tryck på upp till ett ton beroende på modell. Säkerhetsvästen sitter fast i sadeln via en liten ögla och det tar ca 0.1 - 0.3 sekunder innan dessa säkerhetsvästar är helt fyllda efter att öglan dras från ett fall från hästens rygg. När en gaspatron väl har använts måste man köpa en ny. Fördelen med den här typen av säkerhetsvästar är att ytan som skyddas många gånger är större än hos de traditionella alternativen, samt att dessa upplevs ha större bekvämlighet. Prislappen är högre men är det något man ska satsa på inom ridsporten är det skydd.

Märkning av säkerhetsvästar
För att hitta en säkerhetsväst som fyller sin funktion ska man primärt hålla utkik efter två säkerhetsmärkningar, CE-märkning samt SS-EN 13158. Poängen med dessa märkningar är att säkerställa att västarna har tagits fram för rätt ändamål. De ska skydda på det sätt som det är tänkt och vara utformade efter ridsport och ridning.
CE-märkningen har inte olika nivåer, utan betecknas enbart om den är CE-märkt eller inte. Den andra märkningen, dvs SS-EN 13158 har olika nivåer beroende på hur högt skydd man erhåller med säkerhetsvästen. Den lägsta nivån är 1, och den högsta är 3. Utöver dessa två märkningar finns det faktiskt en tredje också, British Equestrian Trade Association som förkortas BETA. Den är inte lika vanlig på den svenska marknaden men uppfyller kraven för både för CE-märkningen samt SS-EN 13158.
Vanliga frågor om säkerhetsvästar
Hur länge håller en säkerhetsväst?
Man brukar säga att en säkerhetsväst håller i ca 3-5 år men det kan variera mycket från väst till väst. Faktorer som spelar in är om säkerhetsvästen får utstå mycket sol, eller har tagit mycket skada från tidigare olyckor. Det bästa är att klämma och känna på den för att kunna hitta defekter eller om säkerhetsvästen börjar kännas spröd. Då brukar det vara dags att inhandla en ny.
Måste jag bära en säkerhetsväst när jag rider?
Det är inte lag på att bära en säkerhetsväst när man rider, men det är starkt rekommenderat. Även fast man är en erfaren ryttare kan man inte förutspå allt, och skulle olyckan vara framme kan resultatet bli mycket lindrigare av att man bar en säkerhetsväst. Det finns åtminstone inga nackdelar.
Vad är skillnaden mellan en traditionell säkerhetsväst och en med airbag?
Säkerhetsvästar med airbag har en liten gaspatron ansluten till sig som blåser upp västen när man ramlar av hästen. Dessa västar brukar många gånger vara väldigt mjuka, men det finns också varianter som är hårda som de traditionella säkerhetsvästarna men som ändå blåses upp vid fall.
Vad är det viktigaste att tänka på vid köp av säkerhetsväst?
Det absolut viktigaste vid val av säkerhetsväst är själva säkerheten och passformen. För att säkerheten ska vara rätt ska man söka efter märkningarna CE och SS-EN 13158. Har en säkerhetsväst båda dessa kan man vara säker på att västen har genomgått viktiga tester och klarat av kravbilden. Något annat som är väldigt viktigt är passformen. En säkerhetsväst med en dålig passform kommer inte att skydda lika bra.
Testvinnare - Bästa Säkerhetsväst
- Hansbo Säkerhetsväst
- Säkerhetsväst Racesafe
- Covalliero Airbag Säkerhetsväst Spark M2
- Helite Air Jacket Airbag Säkerhetsväst
- Horka - Flexplus Säkerhetsväst - Junior Marinblå
Källhänvisning
Svenska ridsportförbundet - Information om säkerhetsvästar, CE-märkning samt provningsmetoder och krav enligt SS-EN 13158
Ingen har kommenterat på denna sida ännu