Träns

När det kommer till ridsport så är träns ett av de viktigaste verktygen för att förena ryttare och häst. Utan träns blir det svårt att förmedla till hästen vart ekipaget ska ta vägen härnäst och samarbetet blir därför lidande. Självklart finns det de som kan rida utan träns, men de är inte många. Det finns många olika modeller av träns och de har alla sina olika fördelar och nackdelar. 

Innehållsförteckning

Träns har använts sedan människan börjat rida på hästar, de tidigaste tränsen har bestått av rep eller remmar som knutits runt hästens nos och huvud. Idag är det desto vanligare att använda träns som är gjorda av läder då de är mycket hållbara och slitstarka, men det finns även repträns än idag. Träns kan också kallas för tränsel, betsel eller kandar, och de olika namnen kan även inbegripa olika utformningar av träns. Men i folkmun är det vanligast att säga träns för de olika modeller som finns. Och vilket utbud av olika variationer och modeller det finns!

Vi kommer börja med att presentera de olika träns som vi har testat och tagit fram omdömen och ingående produktbeskrivningar till. Nedanför detta kan du hitta matnyttig info om träns och dess olika beståndsdelar, hur du passar in tränset på din häst, en lista över olika typer av träns, samt svar på några vanliga frågor om träns. Använd innehållsförteckningen ovan för att hoppa till den del som intresserar dig mest!

Fem saker att fundera över innan köpet;

 • Storlek.
 • Passform.
 • Material.
 • Kvalitet.
 • Pris.

Träns - Bäst i test 2020

1. PS of Sweden High Jump Träns

PS of Sweden High Jump Träns
PS of Sweden High Jump Träns
Bäst i test
Funktion 9.9
Kvalitet 9.9
Pris 8.9
Totalt 9.6
Bästa pris
2699 kr

Tränset High Jump från PS of Sweden är framtagen för att minska tryckskador och obehag för hästen, framför allt över tänder och lanerna. Det lämpar sig särskilt väl för hästar med mun- eller tandproblem och passar till hoppning, dressyr och tenderar att vara särskilt omtyckt av yngre hästar.

High Jump är ett mycket anatomiskt träns. Nackstycket ger en mycket bra fördelning av tryck över nacken, något som är väldigt bra för alla hästar. Tack vare en bred, lite solfjäderliknande design fördelas trycket optimalt. Pannbandet är bekvämt och lätt att byta ut tack vare PS of Swedens egna, skyddade Click It-design. En mycket smidig funktion som uppskatts mycket. Sidostycken och nosgrimma är också tillverkade med hästens anatomi i åtanke, de fördelar tryck och minskar skador på tänder och i munnen. Tack vara den anatomiska utformningen tenderar hästen att bli mer avslappnad i mun och på bettet.

High Jump är tillverkat i fint läder och kan köpas i svart eller brun. Lädret är 100 % ekologiskt, både garvning och färgning. Det är ett mycket uppskattat träns och är ett av de snyggare tränsen på marknaden. Vi uppskattar särskilt det breda nackstycket som jämnar ut trycket, det är mycket snällt mot hästen och märks snabbt i praktiken.

 • Anatomisk utformning
 • Tryckfördelande design
 • Passar både dressyr och hoppning

2. Horseware Rambo Micklem Multiträns

Horseware Rambo Micklem Multiträns
Horseware Rambo Micklem Multiträns
Funktion 9.3
Kvalitet 9.5
Pris 9.3
Totalt 9.4
Bästa pris
899 kr
599 kr

Rambo Micklem Multiträns är omtyckt av både häst, ryttare och tränare. Ett anatomiskt korrekt träns som är utformad för att undvika obehagligt tryck och onödig press på hästens huvud. Micklemtränset är mycket populärt och används på både elit- och hobbynivå.

Tränset möjliggör tre alternativ. Du kan rida med bett, bettlöst eller som longeringskapson. Micklem Multiträns används världen över och är anpassat att användas till alla hästar, från pony till stora hästar. Med en unik design blir passformen väldigt snäll för hästen, särskilt designen på bettclips och pannband gör att hästen inte skadar sig eller känner obehag även vid drag eller ryck. Remmen över nosryggen passerar över näsbenet för att förhindra skador på det här känsliga området.

Micklem Multiträns finns i två färger; svart eller brun och är tillverkad av högkvalitativt läder. Tränset har mjuk stoppning över nosrygg, nackstycke och pannband för att förhindra skav och tryck. Tillverkarna har verkligen haft hästens välbehag i åtanke. Tränset ligger mjuk och undviker känsliga nerver, tänder och ben och fungerar utmärkt utan att påverka hästens naturliga andningstempo. Därtill är hela tränset framtaget med miljön i åtanke, det är färgat av natuliga färgämnen.

 • Unik design
 • Anatomiskt snäll för hästen
 • Miljövänlig

 

3. PS of Sweden HvE Träns

PS of Sweden HvE Träns
PS of Sweden HvE Träns
Funktion 9.3
Kvalitet 9.9
Pris 8.9
Totalt 9.3
Bästa pris
2499 kr

HvE Träns by PS of Sweden är framtagen primärt för hoppsporten. Det är testat och utvecklat i samarbete med Henrik von Eckermann, en av världens främsta hoppryttare. Likt andra träns från PS of Sweden läggs stor vikt vid hästens anatomi och en naturlig passform. HvE Tränset har en unik design som möjliggör en ökad flexibilitet och rörelsefrihet för hästen.

PS of Sweden har unika och patentansökt designade sidostycken med elastiska vaggor som gör att hästen kan fjädra bettet i munnen. Detta i kombination med ett brett nackstycke gör att trycket på nacken sjunker rejält. Nacken är som bekant en väldigt viktigt men också känslig del på hästar och ett högt och regelbundet tryck kan skada ligament, nerver och muskelfästen. Nackstycket är också rundat runt öronen vilket minskar skav.

Anpassningsmöjligheterna är stora. Både vad gäller sidostycken och nosgrimma. HvE Tränset har flera tätt placera hål vilket gör att du kan justera och anpassa passform för både häst och ryttares prestation. Nackstycket har en mjuk fodring och en bred lufttunnel som ytterligare minskar tryck över nacke och ökar hästens rörelsefrihet.

 • Lågt tryck över nacke
 • Kvalitet i linje med hoppsportens elit
 • Mycket anpassningsbar

Traensets bestandsdelar

Hästen och tränset

Träns används för att ryttaren ska kunna kommunicera med hästen från ryggen, de kommer i en mängd olika modeller och typer. Träns anpassas ofta efter vilken gren de passar eller vilken effekt de ger. De flesta träns är tillverkade i läder, men det finns idag många träns i syntetiska material. Fördelen med syntetiska material är att de inte behöver samma omvårdnad som läder, men ett väl omhändertaget träns i läder håller absolut bättre än träns i syntetiska material. Låt därför inte prislappen lura dig, du kan behöva köpa fler träns i syntetiska material under åren jämför med om du köpt ett i läder från början.

Det viktigaste när du ska köpa ett träns är att hitta ett träns som passar den specifika hästen. Som tur är kan träns anpassas på många olika sätt för att passa varje enskild häst. Det viktigaste är självklart att välja rätt storlek på tränset, men även dess beståndsdelar kan anpassas eller bytas ut för att skapa ett skräddarsytt träns. 

Tränsets storlekar 

Det finns sex olika storlekar att välja på idag, dessa är oftast angivna utifrån vilken typ eller storlek som hästen är av. Du kan välja mellan följande; minishetland, shetland, ponny, cob, full och X-full. B- och mindre C-ponnyer kan oftast ha storleken ponny, medan cob brukar passa större C- och D-ponnyer. Vissa ponnyhästar kan vara nätta kring nosen men bred panna, välj då den mindre storleken på tränset och byt ut pannbandet till ett längre.

Tränsets beståndsdelar 

Ett träns har flera beståndsdelar och utgörs av huvudlag, bett, tyglar och nosgrimma. Huvudlaget består utav nackstycket, sidstyckena, käkremmen och pannremmen. När det kommer till pannband, nosgrimma och bett finns det många olika modeller och typer att välja mellan. Det är oftast den specifika hästen som bestämmer vilken modell eller typ som är bäst lämpad, men även du som ryttare kan ha betydelse för vilken som bör väljas.

Traensets bestanddelar pannband

Pannband 

Pannbandets huvudsakliga funktion är att hålla tränsen på plats på hästens huvud. Dessa kan enkelt bytas ut och valmöjligheten är stor på marknaden idag. Vissa tillverkare har även tagit fram olika fästningssystem som gör att man kan byta pannbandet medan tränset sitter på hästen. Det viktigaste att tänka på när du ska anpassa pannbandet till hästen är att det inte är gör kort så att nack- och sidostycken dras framåt, detta kan då skapa obehag för hästen genom skav eller tryck mot öronen. Pannbandet ska ligga rakt över pannan och följa hästens pannform bak mot sidostyckena. Det finns goda möjligheter att utsmycka pannbandet på olika sätt, med både text, strass, pärlor eller olika färger eller mönster. Vissa pannband har även utsmyckningar där de fästs vid sidstyckena.

Traensets bestandsdelar nosgrimma

Nosgrimma

Det finns många varianter av nosgrimmor, men de alla har funktionen att hålla ihop hästens över- och underkäke. Generellt kan man säga att det finns fyra vanliga typer eller modeller av nosgrimmor; engelsk, aachen, pullar och remont. Den engelska nosgrimman är något bredare och kraftigare än övriga nosgrimmor, den spänns över bettet och innanför sidostyckena en bit under kindbenet. Aachengrimman ser ut som den engelska, men har ytterligare en rem nedanför bettet och under hästens underläpp. Pullargrimman är en variant av aachengrimman, men remmarna går in i en läderbit mitt på nosryggen. Remontgrimman utgörs av en nosräm som är spänd nedanför bettet, denna typ av nosgrimma användes till en början på unga hästar vars hörntänder höll på att växa ut. 

Traensets bestanddelar bett

Bett

Tränsets bett placeras i hästens mun, över tungan, och vilar på käkens laner, den tandfria delen i hästens mun. Det finns en hel uppsjö av olika bett och det krävs god efterforskning och kunskap om bett och den specifika hästen för att göra ett bra val. Det är viktigt att bettet inte skapar stort obehag för hästen och bettet behöver därför anpassas efter den specifika hästen. Även du som ryttare utgör en stor betydelse för vilket bett du ska välja, detta då ryttare har olika handkänslighet på tygeln. Tänk dock på att alltid hålla en mjuk, men stadig hand mot bettet. Om hästen drar upp tungan eller tar tungan över bettet så är oftast förklaringen att hästen upplever obehag av bettet, eller har tidigare upplevelser av obehag av bett eller en för hård hand. Oftast kan problemet lösas genom att byta bett eller att gå över till ett bettlöst träns. Det finns olika bettlösa träns/huvudlag att välja på, exempelvis hackamore. Bettlösa träns påverkar hästen genom tryck över nosryggen istället för genom bettet. 

Hur du passar in tränset på hästen

 • Börja med att tränsa hästen som vanligt, men vänta med att använda bettet. Skulle tränset inte sitta bra så kan bettet skava och göra hästen illa. Anpassa de olika styckena och remmarna så att tränset inte spänner om hästens huvud.  
 • Undersök sedan att pannbandet sitter ordentligt. Det ska inte vara för kort så att nack- och sidostyckena dras framåt. Då kan hästen få skav pågrund av trycket om öronen. Och heller inte för slappt, då blir kontrollen över hästen dålig.
 • Fortsätt till käkremmen och kolla så att du kan få in handens bredd mellan käkremmen och sidan av hästens ganasch. Skulle detta stycke sitta för tajt kan hästens andning påverkas, vilket kan bli en katastrof när hästen anstränger sig.
 • Sist men inte minst behöver du se till att nosgrimman sitter ordentligt. Den ska inte sitta för tajt, vilket du kan kontrollera genom att mäta med två fingrar på bredden under nosgrimman. Får du inte in två fingrar på bredd så sitter nosgrimman för tajt. Nosgrimman ska sedan sitta ca två fingrar nedanför hästens kindben för att undvika skav. Se även till att nosgrimman inte sitter för lågt,  hästen kan då kan bli klämd mellan bett och nosgrimma. 

Olika modeller och typer av träns

Det finns en mängd olika modeller av träns att välja mellan, det kan handla om att remmarna är utformade olika eller så kan de vara bettlösa. Vissa träns är anpassade för att passa inom särskilda ridsporter, som exempelvis kandarträns som hör hemma inom dressyren. Vilket träns som man behöver beror på vilken häst och vilken ryttare man talar om. Några av de vanligaste modellerna eller typerna av träns som finns på marknaden idag är:

 • Hackamore träns
 • Sidepull träns
 • Kandar träns
 • Miklem träns
 • Islandsträns
 • Westernträns
 • Bettlösa träns
Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-07-28 13:44:52

Testvinnare - Bästa Träns

 • PS of Sweden High Jump Träns
 • Horseware Rambo Micklem Multiträns
 • PS of Sweden HvE Träns
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
118 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om träns

Varför har man träns?

Träns utgör en essentiell del av hästens utrustning och används för ryttaren ska kunna kommunicera med hästen. Genom att ryttaren lägger tryck på tygeln får hästen signaler, oftast genom bett eller nosgrimma, åt vilket håll den ska röra sig eller hur ryttaren vill att hästen ska ställa upp sig. Beroende på vilken ridsport som du utöver finns det särskilda träns som används med fördel.

Hur ska ett träns sitta?

De viktigaste delarna att titta på när man ska se att ett träns sitter bra på hästen är främst pannband, nosgrimma och käkrem.

Pannbandet ska ligga rakt över pannan och följa hästens huvudform bak mot fästet vid sidostyckena. Pannbandet ska inte vara för kort, då kan nack- och sidstyckena dras framåt vilket orsakar skav och tryck vid öronen på hästen.

Nosgrimman ska sitta två fingrar ner från hästens kindben för att förhindra skav, men inte för långt ner så att hästen blir klämd mellan bett och nosgrimma. Du ska kunna få in två fingrar på bredd på undersidan av nosgrimman.

För att kontrollera att käkremmen sitter optimalt ska du kunna få in hela handens bredd mellan käkremmen och sidan av hästens ganasch. Är det för tajt här kommer hästens andningsförmåga påverkas negativt.

 

Hur smörjer man ett träns?

Det är viktigt att man vårdar träns i läder ordentligt, detta för att behålla lädrets slittålighet och mjukhet. Tränsets läderdelar ska smörjas efter varje användning.

 1. Börja med att plocka isär tränset.
 2. Tvätta sedan läderdelarna och spännen med en lätt fuktad svamp och lädertvål/ glycerintvål. Använd vatten mycket sparsamt! Vatten tenderar att torka ur läder och ska därför användas med måtta.
 3. När du rengjort lädret ordentligt låter du tränsets olika delar torka. Låt aldrig lädret torka över ett element, detta torkar ut lädret snabbt och det riskerar då att spricka.
 4. När lädret är torrt smörjer du in det med läderbalsam eller olja, detta gör du antingen med en torr och mjuk trasa eller en torr svamp.
 5. När du är färdig med tidigare steg så kan du sätta ihop tränset igen.
 6. Sist av allt så är det dags att hänga undan tränset, helst på en torr och sval plats. 

Vad använder man för träns i dressyr?

Oftast använder man kandarträns inom dressyren. Kandarträns kännetecknas av att det har två bett och kedja. Varje bett har varsina tyglar.

Vilket träns ska en häst som gapar ha?

Om du har en häst som gapar mycket vid ridning så kan du välja att använda ett träns med en nosgrimma av aachen-typ. Aachengrimman liknar den engelska nosgrimman, men den har ytterligare en rem som går nedanför bettet och under hästens överläpp, vilket hindrar hästen från att gapa för mycket.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu