Omdöme Produkt Pris Läs mer
Premium Petsafe Fjärrkontroll Petsafe Fjärrkontroll 2449 kr Läs mer Köp nu
Bäst i test Petster Vibration Petster Vibration 799 kr Läs mer Köp nu
Budget Petsafe Ultraljud Petsafe Ultraljud 495 kr Läs mer Köp nu

Hundar skäller av många olika anledningar och i flera situationer. Ibland kan skallet störa både människor och djur och det kan därför vara bra att träna bort. Ett antiskällhalsband är ett redskap för att underlätta den träningen. Det finns flera olika sorter som fungera på olika sätt. De vanligaste är spray-, el-, ljud- eller vibrationshalsband. Läs mer nedan om hur de fungerar och vilket alternativ som passar bäst till dig. 

Kom ihåg att hunden alltid skäller av en anledning och antiskällhalsbandet ska användas som ett redskap i träning, och inte som lösning på problemet!

Innehållsförteckning
Husdjursrevyn logo

Petster Vibration

Petster Vibration

Antiskällhalsband med vibrationsfunktion är snälla mot hunden och skadar den inte på något sätt. Vibrationen är svag och syftar till att avbryta hundens oönskade beteende. Vibrationerna slumpas i 10 olika kombinationer så hunden inte blir van vid dem. Det här är en fördel för en hund som blir van vid en negativ betingning tenderar att ignorera den. Vibrationerna utlöses automatiskt när halsbandet känner av hundens skall. Det här halsbandet är subtilt och stör inte hunden mer än under skällandet. Halsbandet är batteridrivet och batteritiden är god.

799 kr
Till Petster
Petsafe Fjärrkontroll

Petsafe Fjärrkontroll

Petsafe är ledande inom teknikprylar för hundar och hundträning. De erbjuder flera olika typer av antiskällhalsband och träningshalsband. Vår favorit är deras fjärrstyrda halsband med sprayfunktion. Med detta halsband så får du en räckvidd på 300 meter och kan effektivt träna med hunden utomhus och inne. Med fjärrstyrning så styr du själv när halsbandet ska spraya vilket gör att du kan använda halsbandet till mer än bara skällträning. Sprayen kan ladda med neutral eller citrondoftande vätska som båda är ofarliga för hunden. I och med fjärrfunktionen och att du utlöser halsbandets sprayfunktion så blir du aktiv i träningen och kan styra bättre än med halsband som är automatiska.

2449 kr
Till Petster
Petsafe Ultraljud

Petsafe Ultraljud

Ultraljud kan användas för att avbryta en hund skällande. Ljudet är på en frekvens som är svår för människor att uppfatta och kan i de flesta fall inte alls höras av människor. Hundar däremot uppfattar ljudet som obehagligt och distraherar hunden till att sluta skälla. Precis som spray- och vibrationshalsband så utlöses ljudet automatiskt när hunden skäller. Halsbandet reagerar på vibrationer i hundens hals och ljudet från skallet och sänder ut en ton. Halsbandet är rekommenderat för hundar över 6 månaders ålder och kan användas både ute och inne. Ultraljud kan fungera väldigt olika på olika hundar. Vissa hundar bryr sig inte alls och andra reagerar direkt på det. Gamla hundar eller hundar med hörselnedsättning reagerar generellt sämre på ultraljud.

495 kr
Till Petster
Petsafe Spray

Petsafe Spray

Ett automatiskt sprayhalsband från Petsafe. Det avbryter snabbt en skällande hund med antingen neutral eller citronelladoft. Halsbandet reagerar på hundens ljud och vibration i halsen vid skall och utlöser då sprayfunktionen. Sprayet skadar inte nos eller luktsinne men om du har en väldigt känslig hund så ska du inte använda citronelladoften. Halsbandet ska inte vara obehagligt för hunden utan endast avbryta ett negativt beteende. Sprayet kommer från patroner som enkelt kan bytas ut vid behov, de brukar räcka till ungefär 30–40 sprayningar. Spraypatroner ingår och kan köpas till vid behov.

1095 kr
Till Petster

saker till hunden

Köpguide - bäst antiskällhalsband

Antiskällhalsband är träningsverktyg och därmed är resultatet mer beroende på din och hundens träning än vilken typ av antiskällhalsband du köper. Men olika halsband fungerar mer eller mindre bra. Det beror på hur hunden reagerar på olika typer av stimulans. Vi har gått igenom de tre vanligaste typerna av halsband: ljud, vibration och spray. Elstötar är olagliga att använda i Sverige och även om de marknadsförs som oskadliga för hunden så fungerar de genom att el-chocka hunden, vilket är en metod vi absolut inte står bakom!

Sprayhalsband
Dessa halsband avbryter hundens skällande genom att spruta ut ett fint moln av en blandning som stör hunden. Oftast görs dessa halsband med citronella, vilket fungerar väldigt effektivt. Vissa halsband kan också laddas med helt vanligt vatten, eller doft av citron. Halsbanden är effektiva men hunden kan ta skada av att få vätskan i ögon och näsa, det kan leda till irritation som inte är önskvärd.

Vibrationshalsband
Vibrerande halsband är väldigt humana, framför allt i jämförelse med el-chockhalsbanden. Dessa halsband vibrerar på ett sätt som ska avbryta hunden vid skall. Nivån på vibrationen går oftast att ställa in på flera olika lägen.

Ultraljudshalsband
Antiskällhalsband med ultraljudsfunktion sänder ut ett ljud på hög frekvens som avbryter hundens beteendemönster. Ljudet hörs inte av människor, ungefär som en hundvisselpipa. 

Läs mer: Med bäst hundsele får du kontroll på hunden

Tänk på detta när du köper ditt antiskällhalsband

 Det finns ganska många produkter att välja på, och det är viktigt att du hittar rätt. Priset är såklart en viktig faktor, likaså kvaliteten. Men när det kommer till antiskällhalsband så är det förmodligen ännu viktigare att köpa ett halsband som fungerar bra med din hund så att den inte riskerar att skadas.

  • Storlek och vikt - Själva antiskäll-modulen sitter på ett halsband. Därför behöver du veta storleken på din hunds hals för att veta vilken storlek du ska köpa. Men även om halsbandets mått fungerar så kan vikten vara för hög. Små hundar ska inte behöva gå runt med ett tungt antiskällhalsband, det sliter på hundens nacke och leder. 
  • Typ av halsband - Olika halsband korrigerar hunden på olika sätt. Fundera över vad du känner dig bekväm med att använda. Kombinationshalsband är förmodligen bäst, då kan du variera hur du korrigerar beteendet och hitta det som passar bäst för din hund.
  • Anpassningsalternativ - Går det att anpassa halsbandet på något sätt? Det är bra att kunna justera nivån på spray/ljud/vibration för att hitta en nivå som fungerar väl. 

 

Hund pa vakt2

Varför skäller hunden?

Hundar skäller naturligt. Det är väldigt viktigt att du kommer ihåg det, skall är hundars sätt att kommunicera verbalt. Alla hundar skäller någon gång och om du absolut inte tål skall så ska du helt enkelt inte ha hund. Antiskällhalsband ska alltså inte användas för att tvinga din hund till tysthet, de ska användas som träningsredskap. Om du inte har tålamod eller kunskap att träna bort din hunds skall så ska du inte köpa ett antiskällhalsband. 

  • Ensamhet – Det är vanligt att ensamma hundar skäller. Hundar som är ensamma hela dagar mår sällan bra, de är flockdjur och vill ha sin flock nära. Skällandet kan därför uppkomma som ett symtom på ensamheten
  • Vakt – Många hundar har en helt naturlig vaktinstinkt och skäller för att varna eller avskräcka. Det kan vara om någon kommer på besök eller om en annan hund kommer för nära när du är ute på promenad.
  • Kommunikation – Hundar skäller om de vill hälsa på eller kommunicera med en annan hund. Den här typen av skall är oftast glädjerelaterade, din hund vill helt enkelt leka med eller nosa på en annan hund som den ser.
  • Under- eller överstimulans – Det är inte ovanligt att även tysta hundar släpper ifrån sig ett skall om de är överspelta. De kanske leker väldigt hetsigt eller är ovanligt taggade på någon leksak. Understimulerade hundar kan också skälla för att klaga eller ge upplopp för sin uttråkning.
  • Smärta – Det är inte ovanligt att hundar dras med olika problem som gör att de upplever smärta, antingen konstant eller i vissa situationer. Hunden kan meddela sin smärtupplevelse genom att ge ifrån sig ett skall. Skällande höjer också hundens stressnivåer vilket kan lindra smärtan (1).

Lyssna noga på och observera din hund. Försök förstå vad den vill och varför eller i vilka situationer din skäller. Om du vill träna bort skall så är det den underliggande orsaken som du måste förstå och träna bort, inte skallet i sig! Vill du ha en knäpptyst hund så rekommenderar vi att köpa ett gosedjur i tyg istället.

Läs mer: Hitta rätt leksak 2020 för att träna med hunden

Träningstips för antiskällhalsband

Idén med ett antiskällhalsband är att distrahera hunden från att skälla. Oavsett om det sker genom spray eller vibration så är tanken att hunden ska bli överrumplad och förknippa skällandet med en obehaglig upplevelse. Om du tränar hunden och använder halsbandet korrekt så är målet att hunden ska sluta skälla i en viss situation. Målet är inte att hunden ska bli helt tyst, utan att lära din hund att kontrollera sitt skall i vissa situationer. Träningen är en form av positiv bestraffning vilket innebär att hunden uppmanas att göra rätt för att inte bli bestraffad. Träna gärna i kombination med positiv förstärkning, alltså att hunden också blir belönad när den gör rätt (2).

Läs mer: Använd din hunds favoritgodis för bästa belöning

Antiskällhalsband är träningsredskap, de ska användas omsorgsfullt och med ansvar. Som träningsredskap kan de vara mycket användbara för att korrigera oönskat beteende. Du ska alltså inte tänka på antiskällhalsband som en snabb och permanent lösning på ditt problem. En hund som skäller mycket eller ofta måste tränas, att bara lämna den med ett antiskällhalsband på kan resultera i skadliga stressnivåer. Först vill du alltså se till att hunden känner sig trygg och säker, det är ingen idé att träna en hund i en stressande miljö eller om den känner sig otrygg. Du behöver också ta reda på varför din hund skäller och i vilken situation. Sen är det viktigt att du tränar för just den situationen/anledningen och inte använder antiskällhalsbandet i övrigt. Om din hund skäller väldigt mycket när någon kommer på besök så kan du träna på just den situationen, låt inte halsbandet sitta kvar och straffa hunden för att den skäller på något annat. Det är alltså anledningen till skallet som du vill träna bort, inte skällandet i sig. Träna i kombination med belöning så hunden lär sig vad du vill och vad som förväntas. Halsbandet kommer alltså att korrigera det felaktiga beteendet medan du belönar det korrekta.