Antiskällhalsband

Hundar skäller av många olika anledningar och i flera situationer. Ibland kan skallet störa både människor och djur och det kan därför vara bra att träna bort. Ett antiskällhalsband kan vara ett redskap för att underlätta den träningen. Antiskällhalsband är ett halsband som på olika sätt korrigerar din hunds beteende. Halsbanden fungerar lite olika och det finns generellt fyra olika typer av halsband: spray, el, ljud eller vibration.

Innehållsförteckning

Vilket antiskällhalsband fungerar bäst?

Antiskällhalsband är träningsverktyg och därmed är resultatet mer beroende på din och hundens träning än vilken typ av antiskällhalsband du köper. Men olika halsband fungerar mer eller mindre bra. Ofta beror det på hur hunden reagerar på olika typer av stimulans. Vi har gått igenom de tre vanligaste typerna av halsband: ljud, vibration och spray. Elstötar är olagliga att använda i Sverige och även om de marknadsförs som oskadliga för hunden så fungerar de genom att el-chocka hunden vilket är en metod vi absolut inte står bakom! Sprayhalsband sprayar en neutral eller för hunden obehagligt doftande vätska som stör hunden så skällandet avbryta. Halsband med ljud avbryter skall genom att sända ut ultraljud på en frekvens som stör hunden men oftast inte hörs av människor. Slutligen finns det också vibrerande halsband. De vibrerar helt enkelt när hunden skäller vilket stör den, vibrationernas styrka kan variera men de vi testat är inte så kraftiga att hunden far fysiskt illa. Lämna aldrig hunden ensam med ett antiskällhalsband en längre stund, det kan göra den väldigt stressad!

Testet har vi utfört med hjälp av flera hundar som har fått träna med de olika halsbanden och halsbanden är rankade utifrån hur effektiva de är att träna med utan att skada eller traumatisera hunden. Tänk på att det kan vara svårt att veta vad hunden upplever som obehagligt och vad som eventuellt skadar hunden så se till att vara rejält påläst om hur du ska träna och använda respektive halsband.

Petsafe Fjärrkontroll

Petsafe är ledande inom teknikprylar för hundar och hundträning. De erbjuder flera olika typer av antiskällhalsband och träningshalsband. Vår favorit är deras fjärrstyrda halsband med sprayfunktion. Med detta halsband så får du en räckvidd på 300 meter och kan effektivt träna med hunden utomhus och inne. Med fjärrstyrning så styr du själv när halsbandet ska spraya vilket gör att du kan använda halsbandet till mer än bara skällträning. Sprayen kan ladda med neutral eller citrondoftande vätska som båda är ofarliga för hunden. I och med fjärrfunktionen och att du utlöser halsbandets sprayfunktion så blir du aktiv i träningen och kan styra bättre än med halsband som är automatiska.

Petsafe Vibration

Antiskällhalsband med vibrationsfunktion är snälla mot hunden och skadar den inte på något sätt. Vibrationen är svag och syftar till att avbryta hundens oönskade beteende. Vibrationerna slumpas i 10 olika kombinationer så hunden inte blir van vid dem. Det här är en fördel för en hund som blir van vid en negativ betingning tenderar att ignorera den. Vibrationerna utlöses automatiskt när halsbandet känner av hundens skall. Det här halsbandet är subtilt och stör inte hunden mer än under skällandet. Halsbandet är batteridrivet och batteritiden är god.

Petsafe Spray

Ett automatiskt sprayhalsband från Petsafe. Det avbryter snabbt en skällande hund med antingen neutral eller citronelladoft. Halsbandet reagerar på hundens ljud och vibration i halsen vid skall och utlöser då sprayfunktionen. Sprayet skadar inte nos eller luktsinne men om du har en väldigt känslig hund så ska du inte använda citronelladoften. Halsbandet ska inte vara obehagligt för hunden utan endast avbryta ett negativt beteende. Sprayet kommer från patroner som enkelt kan bytas ut vid behov, de brukar räcka till ungefär 30–40 sprayningar. Spraypatroner ingår och kan köpas till vid behov.

Petsafe Ultraljud

Ultraljud kan användas för att avbryta en hund skällande. Ljudet är på en frekvens som är svår för människor att uppfatta och kan i de flesta fall inte alls höras av människor. Hundar däremot uppfattar ljudet som obehagligt och distraherar hunden till att sluta skälla. Precis som spray- och vibrationshalsband så utlöses ljudet automatiskt när hunden skäller. Halsbandet reagerar på vibrationer i hundens hals och ljudet från skallet och sänder ut en ton. Halsbandet är rekommenderat för hundar över 6 månaders ålder och kan användas både ute och inne. Ultraljud kan fungera väldigt olika på olika hundar. Vissa hundar bryr sig inte alls och andra reagerar direkt på det. Gamla hundar eller hundar med hörselnedsättning reagerar generellt sämre på ultraljud.

Eyenimal Multifunktion

Eyenimals antiskällhalsband använder flera ovanstående funktioner för att begränsa oönskat beteende. Du kan ställa in halsbandet att signalera med ljus, ljud eller vibration. Halsbandet har också olika intensitetsnivåer så du kan trappa upp eller ner styrkan beroende på var i träningen du är. Du kan gå från en vibration till en svag ljussignal för att slutligen sluta använda halsbandet helt. Det här ger stora möjligheter att anpassa träningen efter din hund. Halsbandet kommer också med fjärrkontroll så du kan styra det på upp till 200 meters avstånd. Det är också vattenfast och slittåligt. Det här gör halsbandet väldigt bra att använda utomhus.

Hur används ett antiskällhalsband?

Idéen med ett antiskällhalsband är att distrahera hunden från att skälla. Oavsett om det sker genom spray eller vibration så är tanken att hunden ska bli överrumplad och förknippa skällandet med en obehaglig upplevelse. Om du tränar hunden och använder halsbandet korrekt så är målet att hunden ska sluta skälla i en viss situation. Målet är inte att hunden ska bli helt tyst, utan att lära din hund att kontrollera sitt skall i vissa situationer. Träningen är en form av positiv bestraffning vilket innebär att hunden uppmanas att göra rätt för att inte bli bestraffad. Träna gärna i kombination med positiv förstärkning, alltså att hunden också blir belönad när den gör rätt.

Träningstips för antiskällhalsband

Antiskällhalsband är träningsredskap, de ska användas omsorgsfullt och med ansvar. Som träningsredskap kan de vara mycket användbara för att korrigera oönskat beteende. Du ska alltså inte tänka på antiskällhalsband som en snabb och permanent lösning på ditt problem. En hund som skäller mycket eller ofta måste tränas, att bara lämna den med ett antiskällhalsband på kan resultera i skadliga stressnivåer. Först vill du alltså se till att hunden känner sig trygg och säker, det är ingen idé att träna en hund i en stressande miljö eller om den känner sig otrygg. Du behöver också ta reda på varför din hund skäller och i vilken situation. Sen är det viktigt att du tränar för just den situationen/anledningen och inte använder antiskällhalsbandet i övrigt. Om din hund skäller väldigt mycket när någon kommer på besök så kan du träna på just den situationen, låt inte halsbandet sitta kvar och straffa hunden för att den skäller på något annat. Det är alltså anledningen till skallet som du vill träna bort, inte skällandet i sig. Träna i kombination med belöning så hunden lär sig vad du vill och vad som förväntas. Halsbandet kommer alltså att korrigera det felaktiga beteendet medan du belönar det korrekta.

Varför skäller hunden?

Hundar skäller naturligt. Det är väldigt viktigt att du kommer ihåg det, skall är hundars sätt att kommunicera verbalt. Alla hundar skäller någon gång och om du absolut inte tål skall så ska du helt enkelt inte ha hund. Antiskällhalsband ska alltså inte användas för att tvinga din hund till tysthet, de ska användas som träningsredskap. Om du inte har tålamod eller kunskap att träna bort din hunds skall så ska du inte köpa ett antiskällhalsband. Men vi vill hjälpa dig med din träning så du ska få några tips av oss. Först och främst: varför skäller hunden?

  • skällande hund

    Antiskällhalsband kan hjälpa dig att träna bort oönskat skällande och ylande.

    Ensamhet – Det är vanligt att ensamma hundar skäller. Hundar som är ensamma hela dagar mår sällan bra, de är flockdjur och vill ha sin flock nära. Skällandet kan därför uppkomma som ett symtom på ensamheten

  • Vakt – Många hundar har en helt naturlig vaktinstinkt och skäller för att varna eller avskräcka. Det kan vara om någon kommer på besök eller om en annan hund kommer för nära när du är ute på promenad.

  • Kommunikation – Hundar skäller om de vill hälsa på eller kommunicera med en annan hund. Den här typen av skall är oftast glädjerelaterade, din hund vill helt enkelt leka med eller nosa på en annan hund som den ser.

  • Under- eller överstimulans – Det är inte ovanligt att även tysta hundar släpper ifrån sig ett skall om de är överspelta. De kanske leker väldigt hetsigt eller är ovanligt taggade på någon leksak. Understimulerade hundar kan också skälla för att klaga eller ge upplopp för sin uttråkning.

  • Smärta – Det är inte ovanligt att hundar dras med olika problem som gör att de upplever smärta, antingen konstant eller i vissa situationer. Hunden kan meddela sin smärtupplevelse genom att ge ifrån sig ett skall. Skällande höjer också hundens stressnivåer vilket kan lindra smärtan.

Lyssna noga på och observera din hund. Försök förstå vad den vill och varför eller i vilka situationer din skäller. Om du vill träna bort skall så är det den underliggande orsaken som du måste förstå och träna bort, inte skallet i sig! Vill du ha en knäpptyst hund så rekommenderar vi att köpa ett gosedjur i tyg istället.

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:12:05

Vanliga frågor om antiskällhalsband

Är antiskällhalsband farliga?

Ja och nej. Vissa sorter kan vara farliga. El-stötar eller spray med starka dofter kan skada din hund. Halsband med elchock är idag olagligt i Sverige och du ska inte under några omständigheter använda dessa. Sprayhalsband ska helst vara laddade med en neutral eller svagt doftande vätska. Starka dofter direkt mot nosen kan permanent skada din hunds luktsinne. Ta noga reda på för- och nackdelar med antiskällhalsband innan du köper ett.

När kan jag börja med antiskällhalsband?

Du ska inte sätta ett antiskällhalsband på en valp, vänta minst tills hunden är 6 månader gammal. Om du vill träna med antiskällhalsband så ska du vara väldigt noga med att observera hur din hund reagerar. Slarvig eller felaktig träning med antiskällhalsband kan ge rakt motsatta resultat mot vad du hoppats: en mer stressad hund som har lättare till skall.

Fungerar antiskällhalsband mot ylande?

Ja, du kan träna bort ylande med antiskällhalsband men det är ingen "quick-fix". Du måste först förstå varför din hund ylar för att sedan kunna träna bort det. Antiskällhalsbandet betingar ylandet som något negativt men att bara lämna hunden med ett halsband på kan resultera i en stressad och otrygg hund. Du behöver vara närvarande i träningen och aktivt jobba med din hund för att lyckas, antiskällhalsbandet är bara ett verktyg.

Kan andra hundar reagera på halsbandet?

Det beror helt på intensiteten och vilken typ av halsband det är. De moderna varianterna är tillverkade för att enbart påverka hunden som bär halsbandet. Men sprayhalsband och ljud kan såklart påverka andra hundar i närheten. Vissa halsband kan också utlösas av andra hundar som skäller i närheten. Välj därför ett halsband som triggas av vibrationerna i halsen på hunden vid skall, då kan det inte utlösas av andra hundar.

Ge din syn på Antiskällhalsband
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu