Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.
Antiskällhalsband: Bäst i test 2023
Det finns flera olika sorter antiskällhalsband och som fungerar på olika sätt. De vanligaste är spray-, el-, ljud- eller vibrationshalsband. Läs mer nedan om hur de fungerar och vilket alternativ som passar bäst till dig. Vinnaren i vårat test är Animigo Antiskällhalsband, ett halsband som fungerar på de allra flesta hundraser och är lätt att träna med.
Vilket antiskällhalsband är bäst?
Vi har testat antiskällhalsband i träning med olika hundar. Vinnaren är Animigo Antiskällhalsband. Det gav bäst resultat på just våra hundar och var lätt att träna med. Informationen i artikeln är hämtad från tillverkare, återförsäljare och forskningsinstitut och betygsättningen är baserad på våra egna tester, kundomdömen och den övergripande kvaliteten och effekten som halsbanden har. I vårt test tittade vi närmre på följande punkter:
- Inställningar: Finns det några inställningar? Det är bra att kunna minska eller öka styrkan på halsbandets effekt för att hitta en nivå som fungerar bra för din hund.
- Känslighet: Hur enkelt reagerar halsbandet? Halsbandet ska inte reagera för snabbt, som vid en morrning, eller för sent som först vid höga skall.
- Effekt: Olika hundar kommer att reagera väldigt olika på antiskällhalsband. Effekten baserar vi på egna och andras erfarenheter av olika antiskällhalsband.
Kom ihåg att hunden alltid skäller av en anledning och antiskällhalsbandet ska användas som ett redskap i träning, och inte som lösning på problemet!
Bästa antiskällhalsband till hunden



- Mycket bra pris
- Ljud och vibration i ett
- Sitter bra och håller hög kvalitet
- Höga kundbetyg
- Lite tungt
Animigos ljud- och vibrationshalsband är utmärkt för dig som vill träna bort skall. Med både ljud och vibrationer ökar sannolikheten att du hittar en träningsmetod som fungerar för dig och din hund. När du tränar med halsbandet rekommenderar vi att du börjar på de lägsta inställningarna. Vår egen Jack Russell reagerade snabbt på signalerna, men blev lite rädd för halsbandet efter ett tag. Vi löste detta genom att reglera ljud- och vibrationsnivån och vi tog även pauser från användandet av halsbandet där vi istället tränade utan det.
Antiskällhalsbandet från Animigo är lättanvänt, praktiskt och priset är dessutom tilltalande lågt. Genom att halsbandet är tillverkat i nylon sitter det skönt på hunden. Bandet i sig är justerbart för att passa olika storlekar och omfång på halsen. Batteriet i dosan laddas snabbt med USB-sladd och dosan är vattentålig för att tåla promenader och lek i olika väder. CE-märkningen av produkten gör att den är certifierad för att säkerställa hundens hälsa och trygghet.
När vi testade halsbandet märkte vi att det var bra om dosan satt rätt positionerad mitt fram vid bröstet på hunden. Det blev då lättare för skallet att uppfattas. Vi var även noga med att inte sätta halsbandet för hårt, eller löst, runt halsen. Stick in en finger och känn efter hur det sitter. Fingret ska gå lätt att få in mellan halsband och hals. Enda nackdelen med Animigos antiskällhalsband är att det är lite tungt. Kunderna är trots detta mycket nöjda med produkten och den har i skrivande stund 4,5 / 5 i betyg på Trustpilot.



- Helautomatisk
- Tio olika vibrationsnivåer
- Slumpar vibrationsnivå
- Passar inte små hundar
Antiskällhalsband med vibrationsfunktion är snälla mot hunden och skadar den inte på något sätt. Vibrationen är svag och syftar till att avbryta hundens oönskade beteende. Vibrationerna slumpas i 10 olika kombinationer så hunden inte blir van vid dem. Det här är en stor fördel då en hund som annars blir van vid en negativ betingning (bestraffning) tenderar att ignorera den. Vibrationerna utlöses automatiskt när halsbandet känner av hundens skall. Det här halsbandet är subtilt och stör inte hunden mer än under skällandet. Halsbandet är batteridrivet och batteritiden är god.
Det vi uppskattar med Petster Vibration är främst att halsbandet och dosan är diskreta och att vibrationen som avges har en bra effekt. Halsbandet är även lätt att ta på och av genom att du knäpper fast det. Med en längd på bandet på 71 centimeter passar det de flesta hundar, dock inte de minsta. Vikten på 72 gram gör det dessutom lätt för hunden att bära utan hinder. Dosan i sig är vattentålig och tål även stötar.
Rekommendationen blir att skaffa Petster Vibration om du vill ha ett antiskällhalsband som håller en hög prisvärdhet. Det som bidrar till denna är främst att kvaliteten är god överlag, men även att vibrationerna varierar automatiskt.



- Ingen fysisk påverkan
- Omärkbar för människor
- Ingen doft - kan användas inomhus
- Kan påverka andra hundar
- Effekten kan helt utebli på vissa hundar
Ultraljud kan användas för att avbryta en hund skällande. Ljudet är på en frekvens som är svår för människor att uppfatta och kan i de flesta fall inte alls höras av människor. Hundar däremot uppfattar ljudet som obehagligt och distraherar hunden till att sluta skälla. Precis som spray- och vibrationshalsband så utlöses ljudet automatiskt när hunden skäller. Halsbandet reagerar på vibrationer i hundens hals och ljudet från skallet och sänder ut en ton.
Halsbandet är rekommenderat för hundar över 6 månaders ålder och kan användas både ute och inne. Ultraljud kan fungera väldigt olika på olika hundar. Vissa hundar bryr sig inte alls och andra reagerar direkt på det. Gamla hundar eller hundar med hörselnedsättning reagerar generellt sämre på ultraljud.
I testet av Petsafes ultraljudshalsband lät vi en 2 år gammal schäfer-tik prova halsbandet. Reaktionen på ultraljudet kom ganska omgående och det tog inte lång tid innan hon förknippade sitt skällande med halsbandets ljud. Eftersom detta är ett så pass lätt antiskällhalsband passar det även bra för hundar av mindre storlek. Bandet som dosan är fäst vid är av ett skönt nylonmaterial och halsbandet i sig knäpper du dit runt hundens hals.
Innan du köper Petsafe Ultraljud-halsband kan det vara en bra idé att testa huruvida din hund reagerar på ultraljud. Produkten i sig är vi nöjda med eftersom den har en hög funktionsduglighet.


- Kan laddas med olika dofter
- Rymmer upp till 40 spray/patron
- Effektiv och mild effekt
- Påverkar inte andra hundar
- Patroner måste köpas till separat, regelbundet
Petsafe Spray är ett automatiskt sprayhalsband som snabbt avbryter en skällande hund med antingen neutral doft eller citronelladoft. Halsbandet reagerar på hundens ljud och vibration i halsen vid skall och utlöser då sprayfunktionen. Sprayen skadar inte nos eller luktsinne men om du har en väldigt känslig hund ska du inte använda citronelladoften. Halsbandet ska inte vara obehagligt för hunden utan endast avbryta ett negativt beteende. Du vill alltså inte använda det under längre perioder, utan bara träna med det.
Sprayen kommer från patroner som enkelt kan bytas ut vid behov, de brukar räcka till ungefär 30–40 sprayningar. Spraypatroner ingår och kan även köpas till när de är slut.
Dosan, som patronerna sitter i, är vattentålig med tänk på att spraypatronerna är känsliga för kyla. De fungerar inte i temperaturer under 0 grader. Du vill heller inte bada din hund med halsbandet på, eftersom detta kan skada funktionerna i dosan.
När sprayen börjar ta slut ser du det lätt genom att titta på indikatorlampan. Det vi gillar med Petsafe Spray är att denna typ av betingning inte drabbar andra hundar på samma sätt som ljud gör. Effekten av ett antiskällhalsband med spray varar också längre än ljud gör. Hunden kan alltså reagera tydligare på det.


- Lång batteritid
- Väger lite
- Passar även till den mindre hunden
- Relativt dyr
Num'axes sprayhalsband aktiveras när hunden börjar skälla. Skallet fångas upp i halsbandets mikrofon och detta aktiverar sprayfunktionen. Spraypatroner finns i dofterna neutralt, lavendel eller citron. Vi föredrar citrondoften eftersom många hundar inte är vana vid denna och reagerar bättre på den.
Med en mycket lång batteritid, bland de längsta hos antiskällhalsbanden, behöver du endast tänka på att byta patroner då och då. Vi aktiv användning räcker batteriet i cirka 3 år.
Halsbandet väger ungefär 40 gram inklusive batteri och dosan som sitter på bandet tål vatten och regn, men inte bad. Den garanti som ges vid köp av halsbandet är 2 år.
När vi genomförde vårt test av Num'axes sprayhalsband använde vi oss av dofterna neutral och citron. Hunden reagerade bäst på citrondoften och det var även denna vi sedan använde när vi tränade. Tack vare att halsbandet är justerbart passar det även mindre hundar. Bandet går att justera mellan 15 och 55 cm.
Detta antiskällhalsband passar bra för dig som vill ha ett effektivt luktbaserat träningshalsband som inte påverkar andra hundar, utan bara din egen. Produkten är dyr, men prisvärd och patronerna och batteriet räcker länge.

Köpguide - bäst antiskällhalsband
Antiskällhalsband är träningsverktyg och därmed är resultatet mer beroende på din och hundens träning än vilken typ av antiskällhalsband du köper. Men olika halsband fungerar mer eller mindre bra. Det beror på hur hunden reagerar på olika typer av stimulans. Vi har gått igenom de tre vanligaste typerna av halsband: ljud, vibration och spray. Elstötar är olagliga att använda i Sverige och även om de marknadsförs som oskadliga för hunden så fungerar de genom att el-chocka hunden, vilket är en metod vi absolut inte står bakom!
Sprayhalsband
Dessa halsband avbryter hundens skällande genom att spruta ut ett fint moln av en blandning som stör hunden. Oftast görs dessa halsband med citronella, vilket fungerar väldigt effektivt. Vissa halsband kan också laddas med helt vanligt vatten, eller doft av citron. Halsbanden är effektiva men hunden kan ta skada av att få vätskan i ögon och näsa, det kan leda till irritation som inte är önskvärd.
Vibrationshalsband
Vibrerande halsband är väldigt humana, framför allt i jämförelse med el-chockhalsbanden. Dessa halsband vibrerar på ett sätt som ska avbryta hunden vid skall. Nivån på vibrationen går oftast att ställa in på flera olika lägen.
Ultraljudshalsband
Antiskällhalsband med ultraljudsfunktion sänder ut ett ljud på hög frekvens som avbryter hundens beteendemönster. Ljudet hörs inte av människor, ungefär som en hundvisselpipa.
Tänk på detta när du köper ditt antiskällhalsband
Det finns ganska många produkter att välja på, och det är viktigt att du hittar rätt. Priset är såklart en viktig faktor, likaså kvaliteten. Men när det kommer till antiskällhalsband så är det förmodligen ännu viktigare att köpa ett halsband som fungerar bra med din hund så att den inte riskerar att skadas.
Storlek och vikt - Själva antiskäll-modulen sitter på ett halsband. Därför behöver du veta storleken på din hunds hals för att veta vilken storlek du ska köpa. Men även om halsbandets mått fungerar så kan vikten vara för hög. Små hundar ska inte behöva gå runt med ett tungt antiskällhalsband, det sliter på hundens nacke och leder.
Typ av halsband - Olika halsband korrigerar hunden på olika sätt. Fundera över vad du känner dig bekväm med att använda. Kombinationshalsband är förmodligen bäst, då kan du variera hur du korrigerar beteendet och hitta det som passar bäst för din hund.
Anpassningsalternativ - Går det att anpassa halsbandet på något sätt? Det är bra att kunna justera nivån på spray/ljud/vibration för att hitta en nivå som fungerar väl. Det finns också halsband med fjärrstyrning vilket kan underlätta enormt vid träning.

Varför skäller hunden?
Hundar skäller naturligt. Det är väldigt viktigt att du kommer ihåg det, skall är hundars sätt att kommunicera verbalt. Alla hundar skäller någon gång och om du absolut inte tål skall så ska du helt enkelt inte ha hund. Antiskällhalsband ska alltså inte användas för att tvinga din hund till tysthet, de ska användas som träningsredskap. Om du inte har tålamod eller kunskap att träna bort din hunds skall så ska du inte köpa ett antiskällhalsband.
- Ensamhet – Det är vanligt att ensamma hundar skäller. Hundar som är ensamma hela dagar mår sällan bra, de är flockdjur och vill ha sin flock nära. Skällandet kan därför uppkomma som ett symtom på ensamheten
- Vakt – Många hundar har en helt naturlig vaktinstinkt och skäller för att varna eller avskräcka. Det kan vara om någon kommer på besök eller om en annan hund kommer för nära när du är ute på promenad.
- Kommunikation – Hundar skäller om de vill hälsa på eller kommunicera med en annan hund. Den här typen av skall är oftast glädjerelaterade, din hund vill helt enkelt leka med eller nosa på en annan hund som den ser.
- Under- eller överstimulans – Det är inte ovanligt att även tysta hundar släpper ifrån sig ett skall om de är överspelta. De kanske leker väldigt hetsigt eller är ovanligt taggade på någon leksak. Understimulerade hundar kan också skälla för att klaga eller ge upplopp för sin uttråkning.
- Smärta – Det är inte ovanligt att hundar dras med olika problem som gör att de upplever smärta, antingen konstant eller i vissa situationer. Hunden kan meddela sin smärtupplevelse genom att ge ifrån sig ett skall. Skällande höjer också hundens stressnivåer vilket kan lindra smärtan.
Lyssna noga på och observera din hund. Försök förstå vad den vill och varför eller i vilka situationer din skäller. Om du vill träna bort skall så är det den underliggande orsaken som du måste förstå och träna bort, inte skallet i sig! Vill du ha en knäpptyst hund så rekommenderar vi att köpa ett gosedjur i tyg istället.
Träningstips med antiskällhalsband
Idén med ett antiskällhalsband är att distrahera hunden från att skälla. Oavsett om det sker genom spray eller vibration så är tanken att hunden ska bli överrumplad och förknippa skällandet med en obehaglig upplevelse. Om du tränar hunden och använder halsbandet korrekt så är målet att hunden ska sluta skälla i en viss situation.
Målet är inte att hunden ska bli helt tyst, utan att lära din hund att kontrollera sitt skall i vissa situationer. Träningen är en form av positiv bestraffning vilket innebär att hunden uppmanas att göra rätt för att inte bli bestraffad. Träna gärna i kombination med positiv förstärkning, alltså att hunden också blir belönad när den gör rätt.
Träna rätt för att undvika skador
Antiskällhalsband är träningsredskap, de ska användas omsorgsfullt och med ansvar. Som träningsredskap kan de vara mycket användbara för att korrigera oönskat beteende. Du ska alltså inte tänka på antiskällhalsband som en snabb och permanent lösning på ditt problem. En hund som skäller mycket eller ofta måste tränas, att bara lämna den med ett antiskällhalsband på kan resultera i skadliga stressnivåer.
Först vill du alltså se till att hunden känner sig trygg och säker, det är ingen idé att träna en hund i en stressande miljö eller om den känner sig otrygg. Du behöver också ta reda på varför din hund skäller och i vilken situation. Sen är det viktigt att du tränar för just den situationen/anledningen och inte använder antiskällhalsbandet i övrigt. Om din hund skäller väldigt mycket när någon kommer på besök så kan du träna på just den situationen, låt inte halsbandet sitta kvar och straffa hunden för att den skäller på något annat. Det är alltså anledningen till skallet som du vill träna bort, inte skällandet i sig. Träna i kombination med belöning så hunden lär sig vad du vill och vad som förväntas. Halsbandet kommer alltså att korrigera det felaktiga beteendet medan du belönar det korrekta.
Vanliga frågor om antiskällhalsband
Är antiskällhalsband farliga?
Ja och nej. Vissa sorter kan vara farliga. El-stötar eller spray med starka dofter kan skada din hund. Halsband med elchock är idag olagligt i Sverige och du ska inte under några omständigheter använda dessa. Sprayhalsband ska helst vara laddade med en neutral eller svagt doftande vätska. Starka dofter direkt mot nosen kan permanent skada din hunds luktsinne. Ta noga reda på för- och nackdelar med antiskällhalsband innan du köper ett.
När kan jag börja med antiskällhalsband?
Du ska inte sätta ett antiskällhalsband på en valp, vänta minst tills hunden är 6 månader gammal. Om du vill träna med antiskällhalsband så ska du vara väldigt noga med att observera hur din hund reagerar. Slarvig eller felaktig träning med antiskällhalsband kan ge rakt motsatta resultat mot vad du hoppats: en mer stressad hund som har lättare till skall.
Fungerar antiskällhalsband mot ylande?
Ja, du kan träna bort ylande med antiskällhalsband men det är ingen "quick-fix". Du måste först förstå varför din hund ylar för att sedan kunna träna bort det. Antiskällhalsbandet betingar ylandet som något negativt men att bara lämna hunden med ett halsband på kan resultera i en stressad och otrygg hund. Du behöver vara närvarande i träningen och aktivt jobba med din hund för att lyckas, antiskällhalsbandet är bara ett verktyg.
Kan andra hundar reagera på halsbandet?
Det beror helt på intensiteten och vilken typ av halsband det är. De moderna varianterna är tillverkade för att enbart påverka hunden som bär halsbandet. Men sprayhalsband och ljud kan såklart påverka andra hundar i närheten. Vissa halsband kan också utlösas av andra hundar som skäller i närheten. Välj därför ett halsband som triggas av vibrationerna i halsen på hunden vid skall, då kan det inte utlösas av andra hundar.
Fungerar antiskällhalsband?
Antiskällhalsband kan vara ett bra redskap i din träning mot ylande och skällande hundar. Antiskällhalsband fungerar oftast väldigt bra, de ger effekt snabbt men vissa hundar kan ignorera halsbandet efter ett tag. Därför måste du samtidigt träna hunden att sluta reagera på vissa situationer med skall.
Testvinnare - Bästa Antiskällhalsband
- Animigo Antiskällhalsband
- PetSafe VBC-10 Vibration - Antiskällhalsband
- Petsafe Ultrasonic Bark Control - Med ultraljud - Antiskällhalsband
- Petsafe Spray
- Num'axes Spray
Källhänvisning
Canine Journal - Olika typer av antiskällhalsband och deras påverkan på hunden.
RSPCA Knowledgebase - För och nackdelar med antiskällhalsband och om de bör användas eller inte.
Vin - Olika anledningar till att hundar skäller och huruvida antiskällhalsband bör användas vid olika skall.
NCBI - Antiskällhalsband fungerar lika bra som belöningsbaserad träning, men antiskällhalsband orsakar mer stress och oro hos hundar.
Dog Training Excellence - 5 olika effektiva sätt att träna din hund att inte skälla, utan att använda antiskällhalsband.
RSPCA Knowledgebase - Överdrivet skällande kan bero på att hundens behov inte möts eller uppfylls inom olika områden. RSPCA har publicerat en bra checklista att gå igenom för att hitta områden som kan vara underliggande problem som orsakar att din hund skäller överdrivet mycket. De hänvisar också till bra alternativ för hur du tränar din hund att skälla mindre, utan användning av antiskällhalsband.
Ingen har kommenterat på denna sida ännu