Bästa Bajspåsar 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Bajspåsar, ett oumbärligt tillbehör för varje hundägare, är designade för att hjälpa till med att plocka upp och kasta bort din hunds avföring på ett hygieniskt och miljövänligt sätt. Dessa påsar är oftast tillverkade av biologiskt nedbrytbart material och kommer i en mängd olika storlekar, tjocklekar och färger för att passa alla ägares och hundars behov. Dessutom finns det påsar som är parfymerade för att neutralisera lukt, vilket kan vara till stor hjälp när du är på språng med din fyrbenta vän.

Behovet av Bajspåsar uppstår så fort du och din hund lämnar hemmet för en promenad, oavsett om det är i ditt lokala bostadsområde, en park eller ute i naturen. Att plocka upp efter din hund är inte bara en akt av ansvarsfullt ägarskap utan det är också lagstadgat i många kommuner. Att ha pålitliga bajspåsar till hands gör processen enkel och stressfri, samtidigt som det hjälper till att hålla miljön ren och intakt för andra att njuta av.

I vårt omfattande test av bajspåsar har vi hittat en standout produkt som överträffar resten. Bajspåsar Pluto extra tjocka med handtag 50-p Svart visade sig vara det bästa valet för hundägare. Dessa påsar är extra tjocka för att förhindra läckage, har praktiska handtag för enkel användning, och kommer i en diskret svart färg för att dölja innehållet. Med detta i åtanke, är den här artikeln ägnad åt att dyka djupare in i vad som gör dessa bajspåsar till det bästa valet på marknaden idag.

Bajspase Banner 4

Så gjorde vi testet

Ett grundligt och konsekvent testningsprotokoll var överst på vår lista när vi satte igång med att utvärdera de bästa bajspåsarna på marknaden. För att garantera rättvis bedömning och innehålla aspekter som är viktiga för varje husdjursägare, utformade vi en metod som omfattade flera bedömningskriterier. Vi testade allt från hållbarhet och kapacitet till användarvänlighet och miljövänlighet.

 • Hållbarhet: Hur tåliga är bajspåsarna? Håller de även för de största lass? Vi skapade både normala och extra belastade tester för att se om påsarna höll måttet.
 • Kapacitet: Hur mycket kan varje påse rymma? Är de tillräckligt stora för alla hundstorlekar? Vi testade detta genom att mäta den maximala volym som varje påse kunde innehålla utan att brista.
 • Användarvänlighet: Är bajspåsarna enkla att öppna och knyta ihop? Hur lätt är de att rulla ihop och bära med sig? Vi testade detta genom praktiska övningar.
 • Miljövänlighet: Är bajspåsarna biologiskt nedbrytbara? Vilket material används? Vi granskade varje produkts miljöpåverkan, både vad gäller tillverkning och nedbrytning.

Efter att ha noggrant testat varje produkt och jämfört resultaten, kunde vi sammanställa en lista över de bästa bajspåsarna. Vår omsorgsfulla testningsprocess garanterar att vi kan ge noggranna rekommendationer och hjälper dig att göra ett informerat val när du köper bajspåsar till ditt husdjur.

Topplista: Bästa Bajspåsar

1. Bäst i test: Bajspåsar Pluto extra tjocka med handtag 50-p Svart

Pritax Bajspåsar Pluto extra tjocka med handtag 50-p Svart
Pritax Bajspåsar Pluto extra tjocka med handtag 50-p Svart
Bäst i test
Tjocklek 9.6
Hållbarhet 9.9
Storlek 9.6
Totalt 9.7
Bästa pris
39 kr

Bajspåsar Pluto extra tjocka med handtag 50-p Svart får ett högt betyg på 4,7 av 5 i vårt test, vilket gör dem till ett utmärkt val för varje hundägare. Dessa påsar är tillverkade av 80% återvunnet material, vilket gör dem till ett miljövänligt alternativ. De är också extra tjocka, vilket säkerställer att de inte läcker eller går sönder under användning. Denna höga kvalitet tillsammans med det rimliga priset på 39 kr gör dem till ett utmärkt värde för pengarna.

Vidare är dessa bajspåsar otroligt användarvänliga. De kommer med handtag, vilket gör det enkelt att bära dem runt under promenader. Påsarna är också lätta att öppna och stänga och separera från rullen, vilket gör dem väldigt praktiska att använda. Svarta bajspåsar med handtag är också designmässigt praktiska och passar i standard bajspåshållare.

Slutligen är hållbarheten hos dessa påsar imponerande. Att de är tillverkade av 80% återvunnet material visar tillverkarens engagemang för att skapa en produkt som minimerar inverkan på miljön. Dessutom håller deras extra tjocka design dem från att gå sönder under användning, vilket ytterligare bidrar till deras hållbarhet. Sammantaget så ger vi Bajspåsar Pluto extra tjocka med handtag 50-p Svart ett högt betyg på grund av deras kvalitet, användarvänlighet, design, hållbarhet och pris.

Fördelar

 • 80% återvunnet material
 • Extra tjocka, inga läckor
 • Har handtag för enkel transport
 • Användarvänliga
 • God valuta för pengarna

Nackdelar

 • Endast tillgängliga i svart färg
 • Kanske inte passar alla bajspåshållare

2. Mest miljövänliga: Hundbajspåse med handtag 120 st Uns

Earth Rated Hundbajspåse med handtag 120 st Uns
Earth Rated Hundbajspåse med handtag 120 st Uns
Tjocklek 9.5
Hållbarhet 9.1
Storlek 9.9
Totalt 9.5
Bästa pris
109 kr

Earth Rated Hundbajspåse med handtag 120 st Uns är en produkt som verkligen tar hänsyn till miljön. Med 65% av påsen tillverkad av certifierad återvunnen plast, bidrar detta inte bara till en cirkulär ekonomi, utan också till att minska mängden plastavfall. Den uppfyller också EU-direktivet om engångsplast, vilket innebär att det inte innehåller några skadliga tillsatser. Det faktum att hundbajs i Sverige ofta bränns istället för att komposteras understryker vikten av att använda påsar av återvunnen plast.

När det gäller användarvänlighet är dessa bajspåsar enkla att hantera tack vare handtagen. De är också lätta att separera från rullen, vilket gör dem mycket praktiska att använda. Designen är genomtänkt och passar perfekt i standard bajspåshållare. Kvaliteten på påsarna är också imponerande, då de är starka och hållbara nog att hantera alla typer av avfall utan att falla isär.

Även om priset på 109 kr kan verka lite högt jämfört med vissa andra alternativ på marknaden, anser vi att det här är mycket rimligt med tanke på kvaliteten och hållbarheten hos dessa påsar. Dessutom innehåller förpackningen 120 st, vilket betyder att du får mycket för pengarna. Med allt detta i åtanke, ger vi Earth Rated Hundbajspåse med handtag 120 st Uns ett betyg på 4,5 av 5.

Fördelar

 • 65% tillverkad av återvunnen plast
 • Uppfyller EU-direktivet om engångsplast
 • Enkla att hantera med handtag
 • Lätta att separera från rullen
 • Starka och hållbara påsar

Nackdelar

 • Priset kan uppfattas som högt
 • Kan vara för stora för små hundar

3. Bästa återvunna: Bajspåsar Tjocka 150-p Svart

Pritax Bajspåsar Tjocka 150-p Svart
Pritax Bajspåsar Tjocka 150-p Svart
Tjocklek 9.3
Hållbarhet 9.4
Storlek 9.2
Totalt 9.3
Bästa pris
99 kr

Bajspåsar Tjocka 150-p Svart från Pritax, med vårt betyg 4,3 av 5, lever upp till sina löften och erbjuder god kvalitet. Tillverkade av ett starkt material, är dessa påsar hållbara och kan hantera alla typer av hundavfall utan problem. Trots att de är tillverkade av 80% återvunnet material, uppvisar de inga tecken på mindre styrka eller hållbarhet. Det är viktigt att notera att dessa påsar är utan handtag, vilket kan vara ett minus för vissa användare som uppskattar bekvämligheten av handtag.

När det gäller användarvänlighet är dessa påsar lätta att separera från rullen och öppna. Trots frånvaron av handtag, är de relativt enkla att bära efter användning. Dessutom är den svarta färgen praktisk för att dölja innehållet i påsen. Designmässigt är de ganska standard, vilket innebär att de passar i de flesta bajspåshållare.

När det kommer till hållbarhet och miljöpåverkan, sticker dessa bajspåsar ut med deras 80% återvunna materialinnehåll. Detta gör dem till ett mer miljövänligt val jämfört med många andra produkter på marknaden. Slutligen, med ett pris på 109 kr för 150 påsar, erbjuder de ett bra värde för pengarna, särskilt med tanke på deras styrka och hållbarhet. Sammanfattningsvis kan vi säga att Bajspåsar Tjocka 150-p Svart från Pritax är ett starkt och prisvärt alternativ för alla hundägare som är medvetna om både kvalitet och miljöpåverkan.

Fördelar

 • Starkt och hållbart material
 • Lätta att separera och öppna
 • Svart färg döljer innehållet
 • Tillverkade av 80% återvunnet material
 • Bra prisvärt alternativ

Nackdelar

 • Saknar handtag
 • Standard design passar inte alla hållare

4. Bästa doftande: Scented Bajspåse Refill

Green Bone Scented Bajspåse Refill
Green Bone Scented Bajspåse Refill
Tjocklek 9.4
Hållbarhet 9.4
Storlek 8.8
Totalt 9.2
Bästa pris
89 kr

När det kommer till användarvänlighet och hållbarhet, imponerade Scented Bajspåse Refill oss definitivt. Dessa påsar höll för både vanliga och extra belastade tester utan att visa några tecken på svaghet. Storleken var tillräcklig för att hantera avfall från hundar av alla storlekar, vilket ger dessa påsar höga betyg när det gäller kapacitet. Användarvänlighet är en annan stark punkt för dessa påsar - de är lätta att öppna, knyta ihop och bära med sig, vilket gör att promenader blir mindre jobbiga.

Vi var särskilt imponerade över de tre härliga dofterna (Lavender, Cotton och Forest) som dessa påsar erbjuder, vilket ger en trevlig touch till en i övrigt inte så trevlig uppgift. Det här är en liten detalj som verkligen gör en skillnad och visar att Green Bone har tänkt på användarupplevelsen när de designade dessa påsar.

Slutligen får Scented Bajspåse Refill höga betyg för sin miljövänlighet. De är biologiskt nedbrytbara inom 18-24 månader tack vare en speciell teknik som Green Bone använder. Detta visar att företaget inte bara tänker på husdjursägarnas behov utan även tar ansvar för miljön. Med tanke på priset som är 89 kr för 8 rullar med totalt 120 påsar är denna produkt definitivt värd sitt pris. Vi ger Scented Bajspåse Refill ett betyg på 4,2/5.

Fördelar

 • Starka och hållbara.
 • Lämpliga för alla hundstorlekar.
 • Lätta att använda.
 • Trevliga dofter.
 • Biologiskt nedbrytbara.

Nackdelar

 • Kanske lite dyra för vissa.
 • Inga fler nackdelar hittades.

5. Bästa billiga: Little&Bigger Bajspåse med Handtag 50-pack

Little&Bigger Bajspåse med Handtag 50-pack
Little&Bigger Bajspåse med Handtag 50-pack
Tjocklek 9.3
Hållbarhet 8.7
Storlek 9
Totalt 9
Bästa pris
34.9 kr

Little&Bigger Bajspåse med Handtag 50-pack får vårt betyg på 4,0/5. Dessa bajspåsar har visat sig vara pålitliga och hållbara i våra tester, vilket är en viktig faktor för att undvika obehagliga olyckor under promenaden. I både normalt och extra belastade tester höll påsarna måttet, vilket bevisar att de kan hantera både små och stora lass.

Påsarnas kapacitet matchar deras hållbarhet. Med en storlek på 22 x 39 cm rymmer de tillräckligt mycket för att passa alla hundstorlekar. Användarvänligheten är också hög; påsarna är lätta att öppna, knyta ihop och bära med sig. Många användare har också kommenterat att kvaliteten på plasten är tillräckligt tjock för att vara slitstark men samtidigt lätt att riva av från rullen.

När det gäller miljövänlighet saknas dock information om huruvida dessa bajspåsar är biologiskt nedbrytbara eller vilket material de är gjorda av. Med tanke på den växande miljömedvetenheten bland konsumenter skulle detta vara värdefull information att inkludera i produktbeskrivningen. Trots detta, med sitt pris på 34,9 kr för ett 50-pack, ger Little&Bigger Bajspåse med Handtag bra värde för pengarna.

Fördelar

 • Tjocka och slitstarka
 • Utrustade med praktiska handtag
 • Prisvärda
 • Tillräckligt stora för alla hundstorlekar
 • Finns i limegrön färg

Nackdelar

 • Handtagen kan vara svåra att öppna
 • Ingen information om biologisk nedbrytbarhet

Hur hittar man de bästa Bajspåsarna?

Att hitta de bästa bajspåsarna beror på en rad olika faktorer som varierar från hund till hund och ägare till ägare. Här är några av de viktigaste kriterierna att tänka på när du väljer bajspåsar för din hund.

Material

Materialvalet för bajspåsar är avgörande både ur ett praktiskt och miljömässigt perspektiv. De flesta påsar är tillverkade av plast eller biologiskt nedbrytbart material. Biologiskt nedbrytbart material är att föredra eftersom det bryts ner av bakterier och svampar, vilket minimerar miljöpåverkan. Det är alltid bäst att välja påsar som är certifierat komposterbara. Kom ihåg att även om en påse är märkt som biologiskt nedbrytbar, kan den fortfarande ta flera år att brytas ner om den inte komposteras korrekt.

Tjocklek

Tjockleken på påsen spelar en avgörande roll i dess effektivitet. En tunn påse kan lätt rivas eller punkteras, vilket resulterar i en obehaglig röra. Å andra sidan kan en tjock påse vara svår att öppna och knyta. En god tumregel är att välja en påse som är tillräckligt tjock för att förhindra läckage men tillräckligt tunn för att vara lätt att använda.

Storlek

Storleken på påsen bör vara tillräckligt stor för att rymma din hunds avföring med tillräckligt utrymme kvar för att knyta påsen stängd. Om du har en stor hund eller flera hundar, kan det vara värt att överväga större påsar. Mindre påsar kan vara mer lämpliga för mindre hundar eller valpar.

Design

En bra bajspåse ska vara lätt att öppna, fylla och knyta stängd. Färgen på påsen kan också vara en faktor att överväga. En del ägare föredrar svarta påsar för att dölja innehållet, medan andra föredrar ljusa färger som är lätta att hitta i väskan eller fickan. Vissa påsar har handtag som gör det lättare att knyta dem, medan andra har en rulle design som passar i en dispenser för enkel åtkomst under promenader.

Luktneutraliserande egenskaper

Vissa bajspåsar har luktneutraliserande egenskaper, vilket kan vara en bonus för känsliga näsor. Dessa påsar kan innehålla ämnen som maskerar eller neutraliserar lukten av avföring, vilket gör upplevelsen mer behaglig. Kom dock ihåg att dessa tillsatser kan påverka påsens biologiska nedbrytbarhet.

Pris

Priset för bajspåsar kan variera kraftigt beroende på märke, material och antalet påsar i förpackningen. Det är viktigt att överväga både kvalitet och kvantitet när du jämför priser. Det kan vara värt att betala lite mer för påsar som är mer hållbara och miljövänliga.

Användarrecensioner

Användarrecensioner kan ge värdefull insikt i produktens prestanda ur ett användarperspektiv. De kan hjälpa till att identifiera eventuella problem eller fördelar som inte alltid framgår av produktbeskrivningen. Titta på både positiva och negativa recensioner för en balanserad bild av produkten.

Märke och tillverkare

Att välja ett välkänt märke eller tillverkare kan ofta garantera en viss kvalitetsnivå. Dessa företag har ett rykte att upprätthålla och är mer benägna att erbjuda högkvalitativa produkter. Dessutom kan de ha bättre kundservice och vara mer ansvarsfulla om det finns några problem med produkten.

Bajspase Banner 2

Fördelar med Bajspåsar

Bajspåsar är ett ovärderligt verktyg för varje hundägare. De erbjuder en mängd fördelar som hjälper till att underlätta processen att plocka upp efter din hund. Här är några av de mest uppenbara fördelarna med att använda bajspåsar:

 • Hygieniskt: Bajspåsar ger en ren och hygienisk lösning för att hantera hundens avföring. Påsen fungerar som en barriär mellan avföringen och din hand, vilket minskar risken för kontakt med bakterier och parasiter. Dessutom håller de dina promenadområden rena och fria från obehagliga lukt och obehagliga överraskningar.
 • Praktiskt: Bajspåsar är lätta att bära, vilket gör dem mycket praktiska. De är små nog att passa i fickan, hundleksaken eller specialiserade dispensrar som kan fästas på hundens koppel. Att ha bajspåsar till hands betyder att du alltid är förberedd när din hund behöver göra sina behov, oavsett var ni befinner er.
 • Miljövänligt: Många bajspåsar är tillverkade av biologiskt nedbrytbart material, vilket betyder att de bryts ner över tid och minimerar deras inverkan på miljön. Detta är en stor fördel jämfört med plastpåsar som kan ta hundratals år att bryta ner och bidrar till miljöskadlig avfall.
 • Lagkrav: I många städer och kommuner runt om i världen är det lagligt krav på att hundägare plockar upp efter sina husdjur. Att ha bajspåsar till hands hjälper dig att uppfylla dessa lagkrav och undvika potentiella böter eller straff.
 • Påverkar samhället positivt: Genom att använda bajspåsar och plocka upp efter din hund bidrar du till att hålla ditt samhälle rent och attraktivt. Du visar respekt för dina grannar och andra människor i ditt område, och gör din del för att förhindra smittspridning av sjukdomar som kan överföras genom hundavföring.

Nackdelar med Bajspåsar

Trots de många fördelarna med bajspåsar, finns det också några nackdelar som är viktiga att beakta. Här är några av de mest noterbara utmaningarna med att använda bajspåsar:

 • Miljöpåverkan: Även om många bajspåsar är tillverkade av biologiskt nedbrytbart material, kan de fortfarande ta flera år att bryta ner om de inte komposteras korrekt. Dessutom kan vissa påsar innehålla kemikalier eller tillsatser för att neutralisera lukt, vilket kan ha en negativ inverkan på miljön. Det är viktigt att välja påsar som är så miljövänliga som möjligt och att kassera dem på rätt sätt.
 • Kostnad: Beroende på märke och kvalitet kan kostnaden för bajspåsar lägga upp över tid, vilket kan vara en betydande utgift för hundägare. Det är dock viktigt att notera att att plocka upp efter din hund är ett lagkrav i många platser, och kostnaden för eventuella böter för att inte göra det kan vara betydligt större än kostnaden för påsarna.
 • Inkonsekvent kvalitet: Kvaliteten på bajspåsar kan variera mycket mellan olika märken. Vissa påsar kan vara tunna och lätta att riva, medan andra kanske inte nedbryts så effektivt som de påstår. Det är viktigt att göra grundliga efterforskningar och välja ett pålitligt märke för att undvika potentiella problem.
Bajspase Banner 3

Hur man använder en Bajspåse

Användningen av bajspåsar är ganska enkel och rakt på sak. Men trots sin enkelhet finns det några steg och överväganden som kan göra processen ännu smidigare. Här kommer vi att gå igenom några av de viktigaste punkterna att tänka på när du använder bajspåsar:

Förberedelse

Först och främst, se till att du alltid har bajspåsar till hands innan du går ut på en promenad med din hund. Du kan förvara dem i din ficka, hundleksak eller en specialiserad bajspåsedispenser som kan fästas på hundens koppel. Det är alltid bra att ta med några extra påsar ifall din hund behöver gå mer än en gång under promenaden.

Användning

När det är dags att använda påsen, öppna den noggrant och se till att den inte har några hål eller revor. Sätt din hand inuti påsen, plocka upp avföringen och vänd sedan påsen ut och in runt avföringen. Detta hjälper till att isolera avföringen och hindra eventuell kontakt med huden.

Slutlig hantering

Efter att du har plockat upp avföringen, knyt påsen ordentligt för att förhindra eventuella läckage eller lukt. Om du är ute på en lång promenad och inte har någonstans att slänga påsen direkt, kanske du vill överväga att använda en lukttät behållare eller påse för att förvara den använda bajspåsen tills du hittar en lämplig soptunna.

Kassering

Släng alltid använda bajspåsar i en soptunna. Kom ihåg att även om en påse är märkt som biologiskt nedbrytbar, kan den fortfarande ta flera år att brytas ner om den inte komposteras korrekt. Det är därför aldrig lämpligt att lämna använda bajspåsar i naturen.

Överväganden

Handskar eller sanitetsvätska kan vara bra att ha till hands om du är särskilt känslig för lukter eller bakterier. Slutligen, kom ihåg att hundavföring kan sprida sjukdomar och parasiter, så det är viktigt att tvätta händerna noggrant efter att ha hanterat bajspåsar, även om du inte har haft direktkontakt med avföringen.

Vanliga frågor om Bajspåsar

Är alla bajspåsar biologiskt nedbrytbara?

Nej, alla bajspåsar är inte biologiskt nedbrytbara. Vissa påsar är tillverkade av traditionell plast, vilket kan ta hundratals år att bryta ner i miljön. Andra påsar, även om de är märkta som biologiskt nedbrytbara, kan fortfarande ta flera år att brytas ner om de inte komposteras under rätt förhållanden. Det är alltid en bra idé att välja påsar som är certifierat komposterbara för att minimera miljöpåverkan.

Är bajspåsar säkra att använda?

Ja, bajspåsar är säkra att använda så länge de används på rätt sätt. Det innebär att du ska undvika direkt kontakt med hundens avföring och alltid tvätta händerna efter att ha hanterat en använd bajspåse. Bajspåsar bidrar till att förhindra spridning av sjukdomar och parasiter som kan överföras genom hundavföring, vilket gör dem till en viktig del av ett ansvarsfullt hundägarskap.

Kan jag bara använda vanliga plastpåsar istället för bajspåsar?

Medan det tekniskt sett är möjligt att använda vanliga plastpåsar för att plocka upp hundens avföring, är det inte den mest miljövänliga lösningen. Vanliga plastpåsar kan ta hundratals år att bryta ner i miljön, vilket bidrar till problemet med plastavfall. Biologiskt nedbrytbara bajspåsar är ett mer miljövänligt alternativ, eftersom de är gjorda för att brytas ner mycket snabbare.

Var kan jag köpa bajspåsar?

Bajspåsar kan köpas i de flesta husdjursbutiker, stormarknader och online. De kommer ofta i bulkförpackningar, vilket kan hjälpa till att spara pengar över tid. När du väljer bajspåsar, kom ihåg att överväga faktorer som material, tjocklek, storlek och användarrecensioner för att hitta den bästa produkten för dina behov.

Hur många bajspåsar behöver jag?

Antalet bajspåsar du behöver beror på hur ofta din hund gör sina behov och hur ofta du går ut på promenader. Som en tumregel är det bra att alltid ha några extra påsar till hands för att vara på den säkra sidan. Det kan vara en bra idé att köpa bajspåsar i bulk för att se till att du aldrig går tom.

Kan jag använda bajspåsar för andra ändamål?

Ja, bajspåsar kan användas för en mängd olika ändamål utöver att plocka upp hundavföring. De kan användas som små papperskorgar påsar, för att plocka upp kattlådan, att bära små föremål, bland många andra användningsområden. Kom bara ihåg att inte återanvända en bajspåse som redan har använts för att plocka upp avföring.

Är bajspåsar lagstadgade?

I många städer och kommuner runt om i världen är det lagligt krav på att hundägare plockar upp efter sina husdjur. Lagarna varierar dock, så det är bäst att kolla de specifika reglerna i ditt område. Oavsett om det är lagkrav eller inte, anses det vara god etikett och ansvarsfullt hundägarskap att alltid plocka upp efter din hund.

Hur blir jag av med använda bajspåsar?

Använda bajspåsar ska alltid slängas i en soptunna. Även om en påse är märkt som biologiskt nedbrytbar, kan den fortfarande ta flera år att brytas ner om den inte komposteras under rätt förhållanden. Det är därför aldrig lämpligt att lämna använda bajspåsar i naturen, även om du tror att de kommer att brytas ner snabbt.

Testvinnare - Bästa Bajspåsar

 • Bajspåsar Pluto extra tjocka med handtag 50-p Svart
 • Hundbajspåse med handtag 120 st Uns
 • Bajspåsar Tjocka 150-p Svart
 • Scented Bajspåse Refill
 • Little&Bigger Bajspåse med Handtag 50-pack
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
10 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu