Bilbälte för hund

Att hunden löper samma risk som människor att skadas vid bilolyckor kanske man inte tänker på, men hundar kan skadas även vi lätta krockar eller inbromsningar om de inte är fastspända. En lös hund i bilen innebär också en fara för medpassagerare vid en eventuell kollision. Idag finns det ett stort utbud av selar och bälten till hundar för bilfärden. Att hitta den bästa lösningen för trafiksäkerhet är många gånger en fråga om pris, dyrare säkerhetsselar innebär i regel högre kvalitet. Men dyrt behöver inte vara bäst. Så länge en sele är testad för trafiksäkerhet så håller den en hög grundkvalitet.

Innehållsförteckning

Sele eller bälteshållare till hunden?

Det finns generellt sett två typer av anordningar för att hunden ska sitta säkert i bilen. Antingen så är det en enkel karbinhake som sitter i en ögla som sedan kan fästas i bilens egna bälte. Eller så kan man använda sig av en separat säkerhetssele som är designad för att användas i bilen. Dessa selar har en insydd ögla som man trär bilbältet genom. Oavsett vilken du väljer så ska du tänka på följande:

  • Det är olagligt att ha hunden lös i bilen under färd
  • Hunden måste rastas och få mat och vatten regelbundet under längre resa
  • Var mycket uppmärksam på temperaturen i bilen

När man ska välja bilbälte åt sin hund bör man framförallt vara noga med att den får rätt storlek. Hunden ska kunna sitta rakt i baksätet utan att behöva huka eller böja sig, och den ska ha lite utrymme att kunna ändra position då och då, utan att remmen är så lång att den kan ta sig till framsätet eller luta sig ut ur fönstret. Och givetvis ska selen sitta så att hunden inte kan ta sig ur den.

Vissa bälten är mycket enkla och så finns det starkare, vadderade modeller som sitter skönare på hunden. Tänk på att bältet plötsligt kan strama åt och då gäller det att hunden inte får ont så välj hellre en bredare och mjukare modell. Se också till att välja ett material som hunden inte kan tugga sig igenom, särskilt delen som håller fast hunden i sätet, då vissa hundar snabbt klurar ut var de sitter fast och genast börjar arbeta på sin flykt!

hund i bil

Hundar behöver också bälte i bilen!

Säkerhetsselar

Idag kan du köpa särskilda selar som är anpassade för att ge din hund ett eget säkerhetsbälte. De ser ut som en vanlig hundsele och har oftast en brett tygstycke för bröstkorgen som ska hålla hunden kvar i sätet vid en eventuell krock eller hård inbromsning. De flesta av dessa säkerhetsselar har genomgått olika krocktester för att garantera att funktionen skyddar hunden. Dessa fästs i bilens säkerhetsbälte genom en ögla på hundens rygg. Hunden får då dels säkerheten från selen som fördelar trycket från en krock, och dels från bilens säkerhetsbälte som håller hunden på plats i sätet. Vi rekommenderar att köpa en sådan säkerhetssele då de har utformats och testats för att säkra din hund under bilfärder. Många av dessa selar kan användas som en vanlig promenadsele och som säkerhetssele i bilen.

Bilbälteshållare

Om du inte vill köpa en säkerhetssele så finns det bälteshållare. Dessa kräver att du har en hundsele sen tidigare. Bälteshållare kopplas antingen direkt i bälteslåset på bilen eller så träs bilbältet igenom en ögla på bälteshållaren. Fördelen med dessa är att de är billigare och enkelt kan lämnas kvar i bilen då de är väldigt små. Nackdelen är att de kräver en bra sele, vanliga selar har sällan krocktestas och kanske inte är gjorda för att tåla den kraft som kan uppstå vid en eventuell krock.

Bäst bilbälte till hund 2020

Vi har testat olika bilselar och bälten till hundar. Det finns många intressanta lösningar och bra modeller på marknaden idag och vi uppmuntrar dig som hundägare att göra efterforskningar själv för att hitta det bästa alternativet till dig och din hund. Topplistan är baserad på kvalitet, pris, användarvänlighet och säkerhetsklass.

Ruffwear Bilsele

Vår vinnare är en säkerhetssele från Ruffwear. Det är ett populärt och välkänt märke som tillverkar premiumprodukter av väldigt hög och slitstark kvalitet, perfekt för säkerheten i bilen. Den har en bred och vadderad underdel som sitter stabilt och bekvämt över hundens bröst och med två justerbara spännband kan passformen anpassas väldigt bra. Den kan därtill beställas i fem olika storlekar vilket garanterar att den kommer att passa din hund. Selen är väldigt lätt att fästa i bilen genom att trä bältet genom selens ögla. Spännena för att säkra selen runt hunden kan till en början vara lite knepiga men man lär sig snabbt. De är gjorda av metall och sitter väldigt stabilt. Priset för denna premiumsele är väldigt bra och vi rekommenderar den starkt!

Allsafe Bilsele

Allsafes hundbilsele är en bekväm och säker sele för hunden. Den kan likta de flesta selar också användas vid promenad men gör sig bäst i bilen. Den är krocktestad och kommer att skydda din hund väl mot kollision och inbromsningar. Selen är testad att tåla 1 ton! Med fyra spännen så kan selen anpassar att sitta riktigt bra runt hunden. Vi tycker verkligen om selar som har många spännen när det kommer till biltransport. Det tar lite längre tid att spänna in hunden men det känns så mycket säkrare och tryggare. Ett generöst vadderat och brett bröstskydd ger hög komfort för hunden. Selen är också försedd med reflexer.

Sleepypod Säkerhetsväst

Sleepypods säkerhetsväst är tillverkad av material som belastningstestats och godkänts för bilsäkerhet. Designad med en bred och vadderad underdel som sitter stabilt och mjukt runt hundens bröst och mage. Denna sele är en av få som har tre-punktsankare vilket innebär att selen kan spännas fast på tre punkter i bilen, detta gör den betydligt säkrare än andra marknadsalternativ. Vi upplevde fastspänningen som något krånglig men om man verkligen vill prioritera säkerheten så är det ingen sele som vi har testats som överträffar denna. Selen har fästa baktill så att den kan användas vid vanliga promenader också. Priset är högt och vi rekommenderar selen främst till dig som har en stor hund eller som åker bil mycket med din hund och verkligen vill ha den där extra säkerheten.

'

Trixie Säkerhetssele

Vårt budgetalternativ är en sele från Trixie. När vi kikar på produkter i lägre prisklass så försöker vi hitta den bästa kvaliteten och Trixie är ett tillförlitligt märke. Dog Protect är en bilsele i all sin enkelhet, gjord av nylon och med stötdämpande vaddering. Om du söker en billig och enkel sele som ändå håller måttet för en säker bilfärd så behöver du inte leta längre!

Puppia Bälteshållare

Puppia har flera olika bilbälteshållare, i många olika färger och mönster. Det är en enkel design, där ena änden fästs direkt i bälteslåset på bilen och den andra i selen på hunden. Bälteshållaren är anpassningsbar i längd vilket gör att den passar såväl stora som små hundar och hunden kommer sitta bekvämt och säkert i de flesta bilar. Kom ihåg att du behöver en säker hundsele om du funderar på att välja detta alternativ.

Måste jag ha bilbälte till hunden?

Att skaffa ett bilbälte till sin hund är fördelaktigt på många sätt. Dels får man ett skydd mot yttre olyckor men också mot mindre saker som plötsliga inbromsningar eller gupp i vägen. En hund kan inte själv förutse om det kommer en kurva i vägen och kan därför trilla och göra sig illa vid något så enkelt som en nedförsbacke eller en kraftig sväng. Just inbromsningar är särskilt viktiga att skydda hunden för, har man någon gång åkt med hunden utan bälte förstår man snabbt hur lätt hunden ramlar omkull eller åker ner på golvet.

Många hundar har dessutom svårt att sitta still i bilen. En hund som är full av energi, lite nervös i bilen eller ser en annan hund i fordonet bredvid kan göra plötsliga utfall, vilket kan utgöra en oväntad risk för sig själv eller andra passagerare. Se därför alltid till att sätta på din hund ett bilbälte så att bilresan går till sitt avsedda mål och inte till närmaste veterinärklinik

Det finns strikta lagar för transport och förvaring av hund i bil. Läs på noga så att du vet vad som gäller. Hunden ska alltid sitta säkert och om du förvarar hunden i baggageutrymmet så ska du ha uppsikt över hunden. Om temperaturen i bilen riskerar överstiga +25°C eller under -5°C så får hunden inte lämnas ensam i bilen. Det finns även en rad särskilda bestämmelser för transport av till exempel valpar och dräktiga tikar. Läs mer här på Jordbruksverket.

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:10:57

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
105 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om hund i bil

Hur tar jag mått för hundselen?

Hundar är som bekant mycket varierade i storlek och kroppstyp så när man väljer ett bra bilbälte bör man ta följande mått:

  •  Hals – mät halsens omkrets med ett måttband. Bältet ska sitta stadigt med inte stramt.
  •  Rygg – med hjälp av ett måttband eller en linjal mäter du avståndet mellan nacken och punkten där selen kommer att sitta precis nedanför skuldrorna.
  •  Omkrets – mät hundens bröstomkrets på dess bredaste punkt genom att använda ett måttband.

Det är viktigt att hunden kan få ett säkerhetsbälte som sitter rätt och har man en hund med ovanligt kraftig nacke, till exempel en Bull Terrier, eller en avlång kropp som en tax, bör man ägna extra uppmärksamhet åt passformen. Många modeller tillåter att man justerar längden här och där och bältet bör sitta tätt men inte heller för hårt. Se också till att modellen passar den bil du har; medan de flesta säkerhetsbältena kan användas i alla bilmodeller så kan det ibland finnas undantag.

Hur tränar jag hunden att ha hundsele?

Om din hund aldrig har använt bilbälte förut är det viktigt att den sakta men säkert får vänja sig vid det. De flesta hundar går att muta med några godbitar och om man planerar en längre resa är det smart att börjar träna redan några veckor innan det är dags. Börja först med att sätta på hunden selen på ett lätt och gosigt sätt med många klappar, uppmuntrande ord och lite godis. Hundar gillar uppmärksamhet och genom att göra stunden trevlig får den positiva associationer till själva proceduren.

Nästa steg är att hoppa in i bilen och att sätta fast bältet. Sätt dig bredvid din hund och fortsätta med godiset och de uppmuntrande orden. Om du har någon som kan hjälpa till så kan den personen köra några meter medan du sitter i baksätet med din hund. Så småningom kan du själv börja köra och ständigt öka sträckan utan några problem.

Det är snarare själv bilfärden som oroar hundar än att ha sele eller att sitta fast. Vänj din hund tidigt vid att åka bil, en hund som är lugn under bilresor är värt mycket!

Hur säker är en hundsele?

Hundselar är generellt väldigt säkra. De som säljs på den svenska marknaden håller hög och bra kvalitet. Givetvis varierar kvaliteten med prislappen och det kan finnas modeller som inte är optimala. Undersök därför alltid om selen har krocktestats eller genomgått belastningsprov. Säkerheten har också mycket med placeringen av hunden i bilen, tänk på eventuella krockkuddar eller andra föremål som skulle kunna orsaka hunden skada.

Måste jag ha bälte till hunden?

Ja! En hund får i Sverige inte sitta lös i bilen. Den ska alltid vara säkert fastspänd. Det är inte bara för hundens skull utan även medpassagerarnas. En osäkrad hund på 30 kg som flyger fram kan orsaka rejäl skada vid en krock. Läs mer om lagar riktlinjer på Jordbruksverket.

Hur länge kan hunden sitta i bilen?

En hund ska aldrig någonsin lämnas ensam i en bil, det är ett absolut nej på den frågan. Men om någon är med så beror allt på hunden. Du som ägare känner hunden bäst, om den är van att gå ut ofta så rekommenderas små pauser då och då om du åker långt. Kom ihåg att en bil snabbt blir betydligt varmare än utomhustemperaturen.

Är det bäst med bilbälte eller hundbur?

Båda alternativ har för- respektive nackdelar. En hundbur är stor och skrymmande men sitter stabilt och säkert, oftast bak i bilen. Det är också en plats för bara hunden, vilket gör att du inte behöver bekymrade dig lika mycket om hunden är smutsig. Ett bälte med sele gör att hunden sitter fast på en plats, i en bur riskerar hunden att glida omkring om det är en krokig väg. Med bälte eller säkerhetssele så är det också lättare att frakta hunden säkert i andra bilar, det är bara ta med selen! En bur är ju bunden till en bil. I slutändan är det dina behov som styr, och priset, en hundbur är dyrare än en enkel bälteshållare.

Hur tidigt kan jag börja använda bilbälte/sele till hunden?

Vår rekommendation är att börja tidigt, vänjer du din valp tidigt vid bilfärd så blir det hela mycket enklare. En bilvan hund lägger sig oftast snällt och sover. En ovan hund kan däremot leda till mycket bök och stök när det kommer till transport. En van hund är en säker hund, som vet hur den ska sitta och att vara lugn. Så börja gärna att försiktigt träna hunden redan som valp.

Lite tips på hur du lyckas med bilträningen!

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu