Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst bilbälte till hunden 2023

Senast uppdaterad: 7 februari 2023

Vi har testat flera säkerhetsselar och bilbälten till hunden. Säkerheten är för oss viktig och vi har lagt stort fokus vid krocktestade produkter. Vinnaren är MIMAllsafe Krocktestad Bilsele som är krocktestad, bekväm och köps till ett bra pris. Den har en bred bröstplatta vilket ger god absorberingsförmåga om något händer och den har bra vaddering. Läs mer om produkterna i testet nedan. Betygsättningen är baserad på säkerhet, komfort, hållbarhet och pris. Längst ner på sidan hittar du köpråd och bra information om bilsäkerhet för hunden.

Innehållsförteckning

Vilket bilbälte är bäst till hunden?

Vi har testat och undersökt några av marknadens främsta och mest populära bilselar till hunden. Information om säkerhet har vi hämtat direkt från tillverkaren och deras testinstitut och betygen är baserade på vår egna erfarenhet och kundomdömen. Följande punkter tog vi hänsyn till när vi testade selarna:

 • Säkerheten: Är den krocktestad eller belastningstestad? Det är viktigt att selen har genomgått tester för att kunna garantera en säker produkt.
 • Användarvänligheten: Selen ska vara lätt och smidig att trä på och koppla i bilen. Men framför allt är det viktigt att det ska gå snabbt att ta ut hunden om något händer.
 • Passform: Selen ska antingen har många storleksalternativ eller vara justerbar på flera punkter (helst båda två) så att du kan få perfekt passform för din hund.

MIMAllsafe Krocktestad Bilsele
MIMAllsafe Krocktestad Bilsele
Bäst i test

1. MIMAllsafe Krocktestad Bilsele

9,6/10
Storlekar (kg)
5-55+ kg
Material
Nylon
Krocktestad
Ja
Till butik
1255 kr
Läs mer
Fördelar
 • Genomgått unika krocktester
 • Stabil konstruktion
 • Universal passform till bilar
Nackdelar
 • Främre spännena kan vara lite bökiga att fästa
 • Sitter inte optimalt på hundar under 5 kg

MiM Allsafe är svensktillverkad och godkänd för bruk i Sverige. Den är krocktestad och har fått godkänt för säker transport av hundar av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Selen är också krocktestad och godkänd av ISO, vilket sätter en internationellt hög standard. Den går med andra ord verkligen att lita på, den mest vältestade selen som vi provat. Selen fästs i bilens egna bälte och passar därmed alla bilar, oavsett märke eller modell. Selen har förstärkt vaddering och skumgummi över bringan som minskar skav och obehag för hunden. MiM tillverkar också den populära hundburen MiM Variocage.

Hund i MimAllsafe

Läs mer
Trixie Bilsele Adapter Pistolhake
Trixie Bilsele Adapter Pistolhake

2. Trixie Bilsele Adapter Pistolhake

9,5/10
Storlekar (kg)
3 - 55+ kg
Material
Nylon
Krocktestad
Ja
Till butik
49.9 kr
Läs mer
Fördelar
 • Prisvärd
 • Längden går att ställa in så att det blir bekvämt och säkert för hunden
 • Från välkända Trixie
Nackdelar
 • Krocksäker åksele behöer köpas till separat till hunden

Ett klassiskt bilbälte för hunden som kopplas i den vanliga bilbälteadaptern och den andra änden sätts fast i hundens hundsele. Längden går att ställa in vilket gör att den fungerar bra till både stora och små hundar. Priset är väldigt lågt men man bör då tänka på att man även behöver en krocksäker hundsele som man får köpa till separat.

Läs mer
Kurgo Impact Krocktestad Bilsele - Svart
Kurgo Impact Krocktestad Bilsele - Svart

3. Kurgo Impact Krocktestad Bilsele - Svart

9,3/10
Storlekar (kg)
5-50 kg
Material
Polyester
Krocktestad
Ja
Till butik
1035 kr
Läs mer
Fördelar
 • Krocktestad
 • Lätt att spänna fast
 • Livstidsgaranti
Nackdelar
 • Passar inte till små hundar

Den här bilselen från Kurgo har krocktestats, något som är en särskilt viktig aspekt när du söker efter en bra bilsele. Kurgo har låtit sin bilsele genomgå krocktester med hund-”dummies” på upp till 50 kg. Selen passar alltså väldigt bra för hundar med stor kroppsmassa. Tyvärr kommer inte bilselen i storleken x-small vilket innebär att den inte passar hundar under 5 kg, men det är den enda nackdelen vi hittat med Kurgo Impact. Bilselen har en vadderad bröstplatta för att fördela tryck jämt över hundens bröstkorg och har ett fyrpunktssystem för fästning. Själva fästningen av bilselen är enkel och är anpassad för att lätt kopplas med bilens säkerhetsbältessystem. Utöver detta tillkommer även en livstidsgaranti för defekter vid nyköp av Kurgo Impact från auktoriserad återförsäljare.

Läs mer
Trixie Bilsele Svart Dog Protect M 50-65 cm/20 mm
Trixie Bilsele Svart Dog Protect M 50-65 cm/20 mm

4. Trixie Bilsele Dog Protect

9,1/10
Storlekar (kg)
5-40 kg
Material
Nylon
Krocktestad
Nej
Till butik
296 kr
Läs mer
Fördelar
 • Billigt alternativ
 • Bra passform
 • Enkel att spänna fast
Nackdelar
 • Inte krocktestad

Dog Protect från Trixie är ett bra budgetval som har det mesta: vadderad och bekväm bröstplatta, enkel ikoppling med klickspänne baktill och reflexer runtom. Den är väldigt smidig att trä på hunden och koppla in i bilen. Öglan som fäster selen till bilbältet passar alla bälten och bilar. Den kan också användas vid promenad, då fästs kopplet upptill. En nackdel är att selen inte är krocktestad med den är designad för att vara stötdämpande.

Hund i Trixie DogProtect

Läs mer
Dogman Bilsele Billy Svart
Dogman Bilsele Billy Svart
Mest Prisvärd

5. Dogman Bilsele Billy Svart

8,8/10
Storlekar (kg)
5-40 kg
Material
Polyester
Krocktestad
-
Till butik
229 kr
Läs mer
Fördelar
 • Bekväm sele med mjuk vaddering
 • Tillverkad i ett stycke för bättre hållfasthet
 • Utmärkt som promenadsele
Nackdelar
 • Passar ej vissa bilmärken

Dogman Bilsele är en stabil sele som är sitter mjukt och skönt på hunden. Selen är vadderad och designen är ergonomiskt utformad för en skön passform på hunden. Det är bara att trä selen över hundens huvud, trä i hundens ben och spänn sedan mage- och ryggbanden. Selen fäster du enkelt genom att trä bältet genom öglan på selen, en flexibilitet som gör det snabbt att säkra hunden i bilen. Om du lämnar selen på efter bilturen så går den utmärkt att ha som promenadsele, så du slipper byta under färden. En utmärkt och prisvärd sele för att se till att hunden inte faller ur sätet eller glider iväg vid inbromsningar.

Läs mer

Hund i bilen

Köpguide till rätt bilsele

En sele som är säker för hundtransport är ett måste för hundägare. Absolut säkrast är en hundbur, men det kan vara otympligt och dyrt att ha hundbur. Och ibland är bilen helt enkelt för liten för att få plats med en bur. Då finns det selar som gott och väl lever upp till säkerhetsaspekterna för att transportera hunden, i vart fall kortare sträckor. För att hitta den bästa hundselen till din hund behöver du veta hur man väljer ut en bra sele. Det finns några saker som skiljer i kvalitet mellan en dålig och en bra bilsele. 

Läs mer: Försäkra din hund med den bästa hundförsäkringen 2023

 • pet insurance 2KrocktestadÄr selen krocktestad eller på annat sätt testat för belastning? Det finns lite olika typer av tester som en tillverkare kan utsätta sin sele för, både svenska och internationella tester. Huvudsaken är att selen har genom gått någon form av test. Det kan handla om styrketest där materialet kontrolleras, där är målet att selen helt enkelt ska hålla för en belastning på upp till x antal kilo. Men bäst är det om selen har genomgått regelrätta krocktester, då vet man att den lever upp till vad den är till för.
 • jigsawDesign och komfortDetaljer som extra vaddering och stötdämpning är viktigt. En bilfärd kan vara nog så skakig även om ingen olycka inträffar. Inbromsningar och snabba svängar kan rycka rejält i hunden och då är det viktigt med bra vaddering och stötdämpning. Särskilt viktigt är detta runt hals, mage och bringa.
 • adjust2Justerbar passformVissa selar har förvånansvärt få valmöjligheter när det kommer till storlek. Helst ska en sele ha många alternativ och dessutom vara ytterligare justerbar på så många punkter som möjligt för att garantera en god, säker och bekväm passform.
 • PunktLisaKattHund2GarantiInte ett måste, men väldigt skönt att ha. Ta reda på om selen du funderar på att köpa täcks av någon garanti. Det är väldigt skönt att få tillbaka pengar alternativt få en ny sele om det skulle hända något.

När det kommer till selar för promenad är inte säkerheten lika avgörande. Välj därför inte bilsele efter utseende, utan gå på trygghetsaspekterna ovan. En hund som inte sitter säkert i bilen kan enkelt skada sig. En skarp kurva kan få en hund att ramla i bilen och en eventuell olycka kan slunga hunden fritt i bilen och allvarligt skada både sig själv och passagerare i bilen.

bilsolnedgang

Hundens säkerhet i bilen

Det finns många anledningar till att hålla hunden säker i bilen. En fastspänd hund sitter mer bekvämt och tryggt. Det är lätt hänt att hundar ramlar eller åker ner på golvet om de är lösa. Redan vid lätta inbromsningar och svängar kan hundens balans påverkas mycket. En hund är ju inte beredd på vad som händer på samma sätt som vi människor, därför kan de lätt ramla vid en sväng. En hund som rör sig fritt i bilen kan också ställe till med problem. Det är svårt att som förare hålla koll på vad hunden gör i baksätet om den får röra sig fritt. Den kan gnaga på inredning eller den nyinköpta maten. Om hunden sitter fram i bilen så kan det bli minst lika problematiskt om den försöker ta sig nära föraren, vilket kan leda till en direkt trafikfarlig situation. 

Transportera hunden säkert

Om en olycka skulle inträffa så är det också väldigt viktigt att hunden sitter fastspänd. En hund på 50 kg blir till ett livsfarligt föremål om den slungas framåt vid en kollision. En tumregel att utgå ifrån är att att objekt vid en bilkollision väger 30 gånger mer (beroende på hastighet och kollisionskraft), man förstår då att en lös hund knappast överlever en krasch och att medpassagerare och förare kan skadas allvarligt. Flera incidenter har också inträffat där en lös hund efter att en olycka inträffat har ställt till stora problem. En lös och stressad hund kan hindra räddningspersonal från att komma fram till bilen och hjälpa matte och husse. En lös hund kan också i ett stressat tillstånd springa från platsen, vilket har ställe till med fler olyckor om man befinner sig på en väg. Se därför till att alltid spänna fast hunden. Om du inte vill köpa en säkerhetssele eller säkerhetsbältet så kan du istället skapa en säker miljö för hunden med bur eller galler. Ett galler som skiljer bagageutrymmet från resten av bilen är en bra lösning på hundtransport. Men säkrast är en bra, krocktestad och bilgodkänd hundbur. Läs mer om den bästa transportburen 2023 här.

Böter för lös hund i bilen

Hundens och medpassagerarnas säkerhet är givetvis viktigaste, men det är också olagligt att transportera en hund lös i bilen. Dels kan du få böter för bilbältesförseelse, alltså böter för att du inte använder bilbälte. Här bär du ansvar för att alla hundar i bilen är fastspända. En lös hund i bagageutrymmet kan också leda till böter. Du behöver alltså en bur eller säkerhetssele för att vara på den säkra sidan. Men du kan också få böter för ett annat brott. En lös hund ses nämligen som ett föremål eller last i bilen. Och lösa föremål kan leda till böter om de upplevs äventyra trafiksäkerheten.

Läs mer: Cykla säkert med en egen vagn till hunden.

Så varm blir bilen 

Avslutningsvis vill vi påminna om att aldrig lämna hunden ensam i bilen! En ensam hund kan börja stresstugga på bälte, inredning och sele. Det kan snabbt bli en dyr historia, på bara några minuter kan en hund åsamka stor skada på bilen och föremål i den. Men viktigast av allt är temperaturen. En parkerad bil blir farligt varm väldigt snabbt. Även i relativt kalla dagar kan en bil bli varm. Det har inträffat att barn har avlidit i bilar redan vid 20 grader utomhus. Det är lätt hänt att man blir lurad av sval luft, men om solen ligger på bilen så värms den upp som ett växthus. Vid stark sol och en lufttemperatur på omkring 25 grader så kan bilen bli 50 grader varm.

 

KlockslagSol/skuggaUtetemperaturTemp i bilen
08:30 Skugga 22 °C 23 °C
​09:30 Skugga 22 °C ​38 °C
10:30 Växlande 25 °C 47 °C
11:30 Sol 26 °C 50 °C
12:30 Sol 27 °C 52 °C
13:30 Sol 28 °C 53 °C

Vanliga frågor om hund i bil

Hur tar jag mått för hundselen?

Hundar är som bekant mycket varierade i storlek och kroppstyp så när man väljer ett bra bilbälte bör man ta följande mått:

 •  Hals – mät halsens omkrets med ett måttband. Bältet ska sitta stadigt med inte stramt.
 •  Rygg – med hjälp av ett måttband eller en linjal mäter du avståndet mellan nacken och punkten där selen kommer att sitta precis nedanför skuldrorna.
 •  Omkrets – mät hundens bröstomkrets på dess bredaste punkt genom att använda ett måttband.

Det är viktigt att hunden kan få ett säkerhetsbälte som sitter rätt och har man en hund med ovanligt kraftig nacke, till exempel en Bull Terrier, eller en avlång kropp som en tax, bör man ägna extra uppmärksamhet åt passformen. Många modeller tillåter att man justerar längden här och där och bältet bör sitta tätt men inte heller för hårt. Se också till att modellen passar den bil du har; medan de flesta säkerhetsbältena kan användas i alla bilmodeller så kan det ibland finnas undantag.

Hur tränar jag hunden att ha hundsele?

Om din hund aldrig har använt bilbälte förut är det viktigt att den sakta men säkert får vänja sig vid det. De flesta hundar går att muta med några godbitar och om man planerar en längre resa är det smart att börjar träna redan några veckor innan det är dags. Börja först med att sätta på hunden selen på ett lätt och gosigt sätt med många klappar, uppmuntrande ord och lite godis. Hundar gillar uppmärksamhet och genom att göra stunden trevlig får den positiva associationer till själva proceduren.

Nästa steg är att hoppa in i bilen och att sätta fast bältet. Sätt dig bredvid din hund och fortsätta med godiset och de uppmuntrande orden. Om du har någon som kan hjälpa till så kan den personen köra några meter medan du sitter i baksätet med din hund. Så småningom kan du själv börja köra och ständigt öka sträckan utan några problem.

Det är snarare själv bilfärden som oroar hundar än att ha sele eller att sitta fast. Vänj din hund tidigt vid att åka bil, en hund som är lugn under bilresor är värt mycket!

Hur säker är en hundsele?

Hundselar är generellt väldigt säkra. De som säljs på den svenska marknaden håller hög och bra kvalitet. Givetvis varierar kvaliteten med prislappen och det kan finnas modeller som inte är optimala. Undersök därför alltid om selen har krocktestats eller genomgått belastningsprov. Säkerheten har också mycket med placeringen av hunden i bilen, tänk på eventuella krockkuddar eller andra föremål som skulle kunna orsaka hunden skada.

Måste jag ha bälte till hunden?

Ja! En hund får i Sverige inte sitta lös i bilen. Den ska alltid vara säkert fastspänd. Det är inte bara för hundens skull utan även medpassagerarnas. En osäkrad hund på 30 kg som flyger fram kan orsaka rejäl skada vid en krock. Läs mer om lagar riktlinjer på Jordbruksverket.

Hur länge kan hunden sitta i bilen?

En hund ska aldrig någonsin lämnas ensam i en bil, det är ett absolut nej på den frågan. Men om någon är med så beror allt på hunden. Du som ägare känner hunden bäst, om den är van att gå ut ofta så rekommenderas små pauser då och då om du åker långt. Kom ihåg att en bil snabbt blir betydligt varmare än utomhustemperaturen.

Är det bäst med bilbälte eller hundbur?

Båda alternativ har för- respektive nackdelar. En hundbur är stor och skrymmande men sitter stabilt och säkert, oftast bak i bilen. Det är också en plats för bara hunden, vilket gör att du inte behöver bekymrade dig lika mycket om hunden är smutsig. Ett bälte med sele gör att hunden sitter fast på en plats, i en bur riskerar hunden att glida omkring om det är en krokig väg. Med bälte eller säkerhetssele så är det också lättare att frakta hunden säkert i andra bilar, det är bara ta med selen! En bur är ju bunden till en bil. I slutändan är det dina behov som styr, och priset, en hundbur är dyrare än en enkel bälteshållare.

Hur tidigt kan jag börja använda bilbälte/sele till hunden?

Vår rekommendation är att börja tidigt, vänjer du din valp tidigt vid bilfärd så blir det hela mycket enklare. En bilvan hund lägger sig oftast snällt och sover. En ovan hund kan däremot leda till mycket bök och stök när det kommer till transport. En van hund är en säker hund, som vet hur den ska sitta och att vara lugn. Så börja gärna att försiktigt träna hunden redan som valp.

Lite tips på hur du lyckas med bilträningen!

Testvinnare - Bästa Bilbälte hund

 • MIMAllsafe Krocktestad Bilsele
 • Trixie Bilsele Adapter Pistolhake
 • Kurgo Impact Krocktestad Bilsele - Svart
 • Trixie Bilsele Dog Protect
 • Dogman Bilsele Billy Svart

Källhänvisning

Stanford Medicine - Sammanfattning av studie på hur snabbt bilen blir varm.

SKK - SKK:s egna undersökning på hur varma bilar blir.

Jordbruksverket - Lagar och rekommendationer vid transport av hundar.

Center for Pet Safety - Test gjord på olika typer av hundburar.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
62 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu