Bilbälte för hund

Hundar är självfallet fullvärdiga familjemedlemmar och som sådana är det viktigt att de får den bästa omvårdnaden och tryggheten. Det inkluderar bilresor då hunden löper precis lika stor risk som alla andra passagerare att råka illa ut om det händer en olycka. Idag kan man sätta på sin vovve ett säkerhetsbälte under bilfärden för att skydda den från skador, och det finns ett flertal modeller på marknaden. Genom att ge din hund ett bra bilbälte kan resan bli en rolig och säker upplevelse för alla involverade.

Inte bara för olyckor

Att skaffa ett bilbälte till sin hund är fördelaktigt på många sätt och vis. Dels får man ett skydd mot yttre olyckor men också mot mindre saker som plötsliga inbromsningar eller gupp i vägen. En hund kan inte själv förutse om det kommer en kurva i vägen och kan därför trilla och göra sig illa vid något så enkelt som en nedförsbacke eller en kraftig sväng. Man kan jämföra det med flygbolagens rekommendationer att passagerare fortsätter ha på sig säkerhetsbältet under hela resan då det ibland kan komma oförutsedd turbulens. Mycket kan hända under en bilfärd och därför är det A och O att hålla kolla på alla passagerares välfärd, inklusive hundens.

Många hundar har dessutom svårt att sitta still i bilen och det kan göra det svårt för föraren koncentrera sig på vad han eller hon gör. En hund som är full av energi, lite nervös i bilen eller ser en annan hund i fordonet bredvid kan göra plötsliga utfall, vilket kan utgöra en oväntad risk för alla passagerare. Vill man köra med öppet fönster kan en hund också försöka hoppa ut om den ser en snygg tik eller en frestande pinne vid nästa rödljus. Se därför alltid till att sätta på din hund ett bilbälte så att bilresan går till sitt avsedda mål och inte till närmaste veterinärklinik.

hund bilbaelte

Hundar behöver också bälte i bilen!

Olika typer av hundbilbälten

När man ska välja bilbälte åt sin hund bör man framförallt vara noga med att den får rätt storlek. De flesta bälten är designade precis som den sele många har i stället för vanligt koppel med halsband, och fästs i bilens redan existerade bilbältesbas med hjälp av en för ändamålet specialutformad hake. Hunden ska kunna sitta rakt i baksätet utan att behöva huka eller böja sig, och den ska ha lite utrymme att kunna ändra position då och då, utan att remmen är så lång att den kan ta sig till framsätet eller luta sig ut ur fönstret.

Medan vissa bälten är mycket enkla så finns det starkare, vadderade modeller som sitter skönare på hunden. Tänk på att bältet plötsligt kan strama åt och då gäller det att hunden inte får ont så välj hellre en bredare och mjukare modell. Se också till att välja ett material som hunden inte kan tugga sig igenom, särskilt delen som håller fast hunden i sätet, då vissa hundar snabbt klurar ut var de sitter fast och genast börjar arbeta på sin flykt!

Säkerhetsselar

Idag kan du köpa särskilda selar som är anpassade för att ge din hund ett eget säkerhetsbälte. De ser ut som en vanlig hundsele och har oftast en brett tygstycke för bröstkorgen som ska hålla hunden kvar i sätet vid en eventuell krock eller hård inbromsning. De flesta av dessa säkerhetsselar har genomgått olika krocktester för att garantera att funktionen skyddar hunden. Dessa fästs oftast i bilens säkerhetsbälte genom en ögla på hundens rygg, hunden får då dels säkerheten från selen som fördelar trycket från en krock och från bilens säkerthetsbälte som håller hunden på plats i sätet. Vi rekommenderar att köpa en sådan säkerhetssele då de har utformats och testats för att säkra din hund under bilfärder. Många av dessa selar kan användas som en vanlig promenadsele och som säkerhetssele i bilen.

Bilbälte för hund

Om du inte vill köpa en säkerhetssele finns också alternativet att köpa ett särskilt bilbälte för hund. Bältet har en ögla som går att klicka i där bilens säkerhetsbälte annars fästs. Bältet håller din hund sedan fast i sätet genom att du kopplar dit bältet i den sele som hunden har på sig. Det rekommenderas inte att använda dessa hundbilbälten med ett vanligt hundhalsband då din hund isåfall kan strypas vid en eventuell krock eller hård inbromsning.

Hur man tar mått

Hundar är som bekant mycket varierade i storlek och kroppstyp så när man väljer ett bra bilbälte bör man ta följande mått:

  • Hals – mät halsens omkrets med ett måttband. Bältet ska sitta stadigt med inte stramt.
  • Rygg – med hjälp av ett måttband eller en linjal mäter du avståndet mellan nacken och punkten där selen kommer att sitta precis nedanför skuldrorna.
  • Omkrets – mät hundens bröstomkrets på dess bredaste punkt genom att använda ett måttband.

Det är viktigt att hunden kan få ett säkerhetsbälte som sitter rätt och har man en hund med ovanligt kraftig nacke, till exempel en Bull Terrier, eller en avlång kropp som en tax, bör man ägna extra uppmärksamhet åt passformen. Många modeller tillåter att man justerar längden här och där och bältet bör sitta tätt men inte heller för hårt. Se också till att modellen passar den bil du har; medan de flesta säkerhetsbältena kan användas i alla bilmodeller så kan det ibland finnas undantag.

Din hund blir säker i bilen med bälte.

Första gången med bälte

Om din hund aldrig har använt bilbälte förut är det viktigt att den sakta men säkert får vänja sig vid det. De flesta hundar går att muta med några godbitar och om man planerar en längre resa är det smart att börjar träna redan några veckor innan det är dags. Börja först med att sätta på hunden selen på ett lätt och gosigt sätt med många klappar, uppmuntrande ord och lite godis. Hundar gillar uppmärksamhet och genom att göra stunden trevlig får den positiva associationer till själva proceduren.

Nästa steg är att hoppa in i bilen och att sätta fast bältet. Sätt dig bredvid din hund och fortsätta med godiset och de uppmuntrande orden. Om du har någon som kan hjälpa till så kan den personen köra några meter medan du sitter i baksätet med din hund. Så småningom kan du själv börja köra och ständigt öka sträckan utan några problem.

Senast Uppdaterad: 2020-01-17 10:55:32