Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Stort test av 5 cykelvagnar till hunden 2023

Senast uppdaterad: 6 februari 2023

Den bästa cykelvagnen som vi har testat är Trixie Cykelvagn Hund Grå. Med en cykelvagn så kan hunden följa med på cykelturen. Det är också ett fantastiskt redskap för dig med en valp eller äldre hund som inte orkar springa med. Vi har undersökt marknadens mest populära hundvagnar och recenserat dem nedan. Lägre ner på sidan hittar du också en köpguide till bäst cykelvagn för dig!

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa cykelvagnen till hunden?

Vi har undersökt 5 hundcykelvagnar och testat dessa. Samtliga håller god kvalitet och är mycket funktionsdugliga och smidiga. Vi har kikat närmre på:

 • Storlek - Storleken måste så klart passa hunden. En liten vagn blir onödig då du istället kan ha en väska eller cykelkorg till hunden.
 • Viktkapacitet - Kapaciteten bör uppgå till 20 kilo för att klara av lite större hundar eller kanske två mindre!
 • Utrustning - Det är ett stort plus om vagnen har bromsar, reflexer och fästen att säkra hunden vid inuti.
 • Användarvänlighet - Vagnen ska vara lätt att fästa i cykeln och väga lite och vara enkel att cykla med.

Trixie Cykelvagn Hund Grå
Trixie Cykelvagn Hund Grå
Bäst i test

1. Trixie Cykelvagn Hund Grå

9,7/10
Viktkapacitet
30 kg
Vagnvikt
14 kg
Dimensioner
74 × 95 × 143 cm
Till butik
2590 kr
Läs mer
Fördelar
 • Kapacitet upp till 30 kg
 • Robust och tålig i olika terräng
 • Kan kompletteras med framhjul
Nackdelar
 • Kan kompletteras med framhjul

Den här cykelvagnen från tillverkaren Trixie har en hög viktkapacitet och rejält med utrymme. Den klarar en last på upp till 30 kg, vilket är tillräckligt för de flesta av våra fyrfota vänner. Formatet är robust med en stabil metallram, en huva i polyester som håller vatten borta och hjul som klarar även tuff terräng. Bland funktioner finns broms, reflexer, en dyna som kan tas ut, en rem för koppling av selen och flera öppningar så att din hund kan titta ut.

Cykelvagnen kommer med fäste för fastsättning i cykelns bakhjulsnav med snabbkoppling och säkerhetslina. Du kan också köpa till ett framhjul så att du kan använda vagnen för promenader och löpning. Då drar du också fördel av det ställbara handtaget baktill.

Det här är en mycket kompetent cykelvagn. I våra jämförelser sticker den ut på många sätt och vi kan verkligen rekommendera den för din hund.

Läs mer
Cykelvagn Trixie
Cykelvagn Trixie
Bästa premiumvalet

2. Cykelvagn Trixie

9,5/10
Viktkapacitet
22 kg
Vagnvikt
11 kg
Dimensioner
63 x 68 x 137 cm
Till butik
1999 kr
Läs mer
Fördelar
 • Lättmanövrerad
 • Väldigt anpassningsbar
 • Många luckor och skydd för hunden
 • Fickor, reflexer och flagga ingår
Nackdelar
 • viktkapacitet 22 kilo (men säljs även med högre och lägre kapacitet)

Detta är en premium vagn för medelstora hundar (men vagnen finns även för större hundar upp till 30 kg). Den har stora och stabila hjul som enkelt kan kopplas på och av. De ger vagnen mycket bra stabilitet och manövrerbarhet. Vagnen kan öppnas upptill framtill och baktill, så det finns många sätt för hunden att kunna sticka ut huvudet och ta sig in och ut ur vagnen. Sidorna är meshade(nätade) för ge en bra ventilation och överblick för hunden i vagnen. Framtill och ovanför finns också möjlighet för hunden att se ut men ovansidan kan också täckas över för att bli ett tak och framsidan är även den vind- och regnsäkrad.

Vid behov kan vagnen enkelt fällas ihop och ställas undan eller tas med på resa. Botten är fodrad för att ge hunden något mjukt att vara på i vagnen och även det är avtagbart. Helt enkelt en fulländad produkt som även säljs i storlek mindre och större.

Läs mer
Cykelkärra doggy liner Romero från Flamingo - Grå
Cykelkärra doggy liner Romero från Flamingo - Grå

3. Cykelkärra doggy liner Romero från Flamingo - Grå

9,1/10
Viktkapacitet
30 kg
Vagnvikt
11 kg
Dimensioner
30 x 80 x 40 cm
Till butik
2895 kr
Läs mer
Fördelar
 • Lätt att montera ihop
 • Enkel att fästa på cykeln
 • Ingång fram och bak
 • Reflexer och flagga ingår
Nackdelar
 • Bara för hundar upp till 30 kg

Doggy Liner Romero är en lite mindre cykelvagn. Den är väldigt smidig och enkel men har ändå kapacitet för hundar på upp till 30 kg. Du kan öppna hytten både fram- och baktill och om du har öppet så kan du stänga ett insektsnät för att behålla luftflöde utan att hunden kan komma ut eller insekter in. Vagnen kopplas enkelt in i din cykels bakhjulsnav. Hela hytten är av nylon och därmed vattentät, ett måste för en bra cykelvagn. Ramen är i metall och vagnen är lätt och smidig. 

Den har en låg tyngdpunkt och stabila däck vilket gör att den är lätt att manövrera och hantera i alla hastigheter. Hunden säkrar du enkelt inuti med en säkerhetslina och runtom vagnen finns reflexer och en säkerhetsflagga. Det här är en riktigt bra cykelvagn till hunden, den är enkel att montera, koppla på cykeln och lätt att dra!

Läs mer
Doggy Liner Paris de Luxe
Doggy Liner Paris de Luxe

4. Doggy Liner Paris de Luxe

8,1/10
Viktkapacitet
50 kg
Vagnvikt
18 kg
Dimensioner
90 x 88 x 148 cm
Till butik
1999 kr
Läs mer
Fördelar
 • Högt kundbetyg
 • Goda säkerhetsegenskaper
 • Bra fjädring
Nackdelar

Doggy Liner Paris de Luxe är en lyxig cykelvagnsmodell. Det har bra fjädring och är stabil och trygg. Den är lite större och passar bra till hundar upp till 50 kg och utmärkt för två mindre hundar. Kupén är avtagbar och lätt att hålla ren. Den är tillverkad i Teflon som är smuts- och vattenavvisande. Den har reflexer runt om, fram och bak och en vimpel som gör dig extra lätt att se. En kort säkerhetslina finns inuti som du kan fästa hunden i. 

Tack vare fjädringen och stabiliteten i vagnen så passar den utmärkt för äldre hundar som behöver lite extra komfort. Det är lätt att dra, tillverkad i lättviktsmaterial och är riktigt robust och skön att cykla med. Den väger 18 kg.

Läs mer
Smart Cykelvagn
Smart Cykelvagn

5. Smart Cykelvagn

7,9/10
Viktkapacitet
30 kg
Vagnvikt
13.4 kg
Dimensioner
71 x 105 x 123 cm
Till butik
1399 kr
Läs mer
Fördelar
 • Väger bara 13.4 kg
 • Lätt att cykla med
 • Kan monteras om till promenadvagn
Nackdelar
 • Bara för hundar upp till 30 kg

Cykelvagnen Smart är anpassad för hundar upp till 30 kg. Något vi verkligen uppskattar med den här modellen är att den går att omvandla till buggy så att du kan jogga eller promenera med den också. Det är en cykelvagn och promenadvagn i ett! Dragstången som fästs i bakhjulets nav går enkelt att montera av och då kan du använda handtaget baktill för att putta för hand. Den har en kort vändradie och väger lite så det är fantastiskt att cykla med. Den gör sig riktigt bra i staden. Ramen är i metall och golvet i trä, det finns en lucka för ökad ventilation och ingång på två sidor. Bakaxeln är utrustad med broms som styrs med foten. Vagnen väger 13.4 kg.

Läs mer

hund pa tur

Köpguide till bäst cykelvagn till dig och hunden

Det finns flera olika typer av cykelvagnar för hundar. De är till för olika ändamål och har sina egna för- och nackdelar. Kvaliteten varier mycket mellan en riktigt bra cykelvagn och en billig budgetvariant. Vi har sammanställt en köpguide så att du lättare ska hitta rätt vagn till dig. 

 • storlekStorlek 
  Hur stor vagn behöver du? Storleken inkluderar både storlek på hytten men också lastkapaciteten. Vagnen ska såklart klara av din hunds vikt. Men ta inte i för mycket, då får du en onödigt tung vagn som blir jobbig att dra efter cykeln. 
 • krokFastsättning 
  De flesta cykelvagnar går att koppla till alla cyklar, de ha så kallade universalkopplingar. De har också en säkerhetslina som gör att vagnen sitter fast även om den primära kopplingen lossnar. Det är absolut bäst med en universalkoppling och se till att en säkerhetslina finns.
 • cykelManövrering och användning
  Det är såklart bökigare att cykla med än utan vagn. Men en bra cykelvagn är betydligt lättare att hantera än en budgetvagn. En högkvalitativ vagn är både roligare och enklare att cykla med, och de är framförallt säkrare för både förare och hund.
 • kvalitetKvalitet
  En bra cykelvagn håller längre och är säkrare. Bra kvalitet inkluderar robusta, luftfyllda däck, en stark och stabil ram och stabilt golv. Kopplingen ska också sitta ordentligt och vara smidig att sätta på och ta av. Och hunden ska kunna säkras, gärna med D-ring som går att koppla till hundselen.
 • funktionerFunktioner 
  En cykelvagn kan ha flera funktioner och egenskaper. En broms är en stor fördel. Likaså reflexer och säkerhetslina. Men kolla också om vagnen har ventilationsluckor, fjädring, är hopfällbar och om den kan användas som vagn för promenad och jogging också, vilket är vanligt.
 • ingångIngångar
  Vi föredrar ingångar från sidan eller framifrån. Det är smidigare och säkrare än om ingången är bak. En del cykelvagnar har ingång ovanifrån, det kanske känns säkert men det är inte roligt att behöva lyfta en 30-kilos hund upp till huvudhöjd och försöka få ner i ett hål. Bäst är det om vagnen har flera ingångar, då kan du göra var som är enklast för dig.
 • pengarPris
  Priset kan skilja ganska mycket och oftast är det kvaliteten du betalar extra för. Om du inte ska använda vagnen på långturer eller inte använda den flera gånger i veckan så duger det gott med en billigare vagn.
hund och cykel2

Säkerhetsdetaljer att lägga märke till

Det innebär såklart vissa risker att dra hunden bakom sig. Läs våra säkerhetstips nedan och se till att din cykelvagn har följande säkerhetsegenskaper:

 1. Reflexer - Reflexer är ett måste. De gör att trafiken ser dig lättare vilket är oerhört viktigt om det är mörkt ute. Se till att reflexerna tydligt markerar bredden på vagnen så du inte misstas för en vanlig cyklist.
 2. Flaggor - Flaggor finns på vissa modeller, de gör det ännu lättare för andra att se dig, särskilt dagtid. 
 3. Säkerhetslina inuti - Du ska kunna fästa hunden säkert, gärna i en d-ring som sitter ordentligt i golvet eller direkt i ramen på vagnen. Din hund ska inte kunna rymma och inte kunna röra sig allt för mycket i vagnen. Om du skulle krocka eller behöva tvärnita så är det viktigt att hunden hålls på plats.
 4. Säkerhetslina utanpå - Kopplingen till cykeln kan faktiskt åka av, om du svänger kraftigt eller om den är sliten så kan den glida av och då är det väldigt bra att ha en extra lina som sitter fast i cykel.
 5. Parkeringsbroms - Alla modeller har tyvärr inte bromsar. Det är väldigt bra att kunna bromsa vagnen när du står still. En lastad vagn rullar lätt iväg även om cykel står på stöd.

Läs mer: Den bästa hundkojan för min hund!

Varför behöver jag en cykelvagn till hunden?

Det finns många anledningar till att ta med hunden på cykelturen. Som exempel kan vi nämna följande:

Din hund är inte tillräckligt duktig för att springa bredvid cykeln.

Det krävs mycket av ägare och hund för att ha hunden antingen på lina eller lös bredvid cykel. En otränad hund kan bli farlig att cykla med om den får springa fritt, den kan sprina framför cykeln eller stanna abrupt och lukta på något.

Din hund orkar inte med

Om du är en långcyklare som cyklar längre än vad hunden orkar med så är en cykelvagn en bra lösning. Det gäller också om du har en valp eller en gammal hund som bara orkar anstränga sig kortare perioder. Eller om du har en skadad hund som du vill ta med ut på äventyr så är cykelvagnen ett roligt och smidig hjälpmedel.

Din hund älskar att vara med

Det behövs ingen annan anledning än att din hund alltid vill följa med och du alltid vill ha med din hund. Då är det lätt att med cykel förflytta sig snabbt och över långa sträckor utan bil.

Läs mer: Bäst hundbur 2023

Campingutflykt i skogen

Ta med hunden i cykelvagnen - säkerhetstips

Absolut viktigast är såklart att köpa en cykelvagn som har bra kvalitet och hög säkerhet. Men det finns mycket du kan göra som cyklist också.

 • Stanna i tid - En cykelvagn med en hund i väger ju en del, de är inte jättetunga men du behöver mer tid att stanna. Och du vill kunna stanna så bekvämt som möjligt för hundens skull.
 • Ta det lugnt i svängarna - Var försiktig när du svänger. Hög hastighet i en kurva kan leda till att vagnen får sladd och i värsta fall att kopplingen lossnar. Ta det försiktigt helt enkelt!
 • Ta det lugnt vid start och stopp - Bromsa inte hastigt och rivstarta inte, det är obekvämt för hunden och du blir snabbt trött av att cykla så.
 • Håll dig till asfalt - Cykelvagnar är inte gjorda för off-road. Oavsett om du har en mountain bike eller inte så är det bäst att hålla dig till asfalt eller åtminstone jämt underlag när du cyklar med hunden.
 • Se till att hunden är fastkopplad - Se alltid till att hunden sitter säkert i vagnen. Om något händer så vill du att hunden sitter säker bak i vagnen. En hund som sitter stabilt i mitten gör att viktfördelningen blir bättre också vilket underlättar cyklingen.

LÄS MER: Bästa cykelkorgarna till hunden

 

Vanliga frågor om cykelvagnar till hunden

Hur vänjer jag min hund vid cykelvagnen?

Ta det lugnt i början och låt hunden nosa och bekanta sig med vagnen. De flesta hundar bryr sig inte så mycket med en del kan vara avvaktande och lite rädda. Lägg in favoritleksaken och kanske en godisbit i vagnen och låt hunden göra sig bekväm. Om du har en cykelvagn som går att använda som promenadvagn så kan du börja att bara putta runt vagnen med hunden i en kort stund.

Försök sedan att få din hund att självmant hoppa in i vagnen, det gör det lättare för hunden att acceptera vagnen. Tvinga inte på hunden något och låt det ta tid om den är rädd i början. En rädd hund ska inte tvingas in i vagnen, det blir ingen trevlig upplevelse! Om allt går bra så kan du börja ta korta turer med cykeln, försök ha så god uppsikt över hunden som möjligt och stanna regelbundet. Du kan behöva backa några steg om hunden verkar obekväm. Ett tips är att använda cykelvagnen ofta i början, flera gånger i veckan under korta perioder för att skapa en vana för hunden.

Hur rengör jag min cykelvagn?

Som med de flesta andra produkter räcker det med att använda tvål och vatten för att tvätta din cykelvagn. Använd så lite kemikalier som möjligt, gul såpa räcker gott och väl. Använd en svamp för att tvätta av stålpartier och hjul. Tyger kan du oftast plocka bort, antingen kan du skrubba bort fläckar som uppstått eller lägga tyget i tvättmaskinen. Om det finns vaddering kan du tvätta den i tvättmaskin med låg centrifug. För att tvätta golvet i cykelvagnen är en trasa bäst. När du tvättat klart cykelvagnen ska du låta den stå luftigt för att torka innan du ställer in den för förvaring igen. För att undvika solskador på tyget är det bäst att ställa in cykelvagnen under tak.

Oftast har tillverkaren instruktioner för hur du bäst rengör cykelvagnen, håll utkik och följ deras tvättråd för bästa resultat.

Hur stor cykelvagn kommer min hund behöva?

Din cykelvagn behöver vara tillräcklig stor för att din hund ska kunna röra och vända sig obehindrat. Det är även viktigt att hunden både ska kunna sitta och ligga i vagnen. Hundens vikt får inte heller överskrida viktkapaciteten för cykelvagnen. De flesta cykelvagnar är så pass stora att det inte är några problem för små till medelstora hundar att åka bekvämt. Om du har en stor hund behöver du en större cykelvagn än normalstorleken.

Du kan använda samma uträkning som jordbruksverket använder för att avgöra storlekskravet för hundburar eller hundkojor om du är osäker på hur stor cykelvagn din hund behöver. Du räknar ut detta genom att ta reda på hundens längd (nosspets till svansfäste) och mankhöjd (höjden från undersidan av framtassen till nackslutet).

För att få fram hur stor cykelvagnen minst behöver vara räknar du såhär;

För längden tar du hundens längd multiplicerat med 1,1.

För bredden tar du hundens mankhöjd multiplicerat med 1,1.

För höjden tar du mankhöjd multiplicerat med 1,2.

Exempelvis så visar uträckningen att en hund som är 40 cm lång och har 35 cm i mankhöjd kommer behöva en cykelvagnstorlek på åtminstone 44 cm x 35 x cm x 42 cm.

Hur kan jag laga cykelvagnen om den går sönder?

Som med cyklar kan du ta med din cykelvagn till en cykelverkstad. De har allt som oftast bra koll på hur en cykelvagn ska lagas och vad som behöver repareras. Du kan självklart göra vissa reparationer själv, men för säkerhetens skull är det bättre att låta en professionell titta på cykelvagnen och göra bedömningen om vad som behöver göras.

Testvinnare - Bästa Cykelvagn

 • Trixie Cykelvagn Hund Grå
 • Cykelvagn Trixie
 • Cykelkärra doggy liner Romero från Flamingo - Grå
 • Doggy Liner Paris de Luxe
 • Smart Cykelvagn

Källhänvisning 

NCBI - Studie på hälsofördelar med att motionera med hunden.

BMC - Upplevd säkerhet och fysisk hälsa ökar hos människor som regelbundet motionerar med sin hund.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
39 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu