Dragsele

Det blir allt vanligare idag att man utövar draghundsporter så som hundspann, vilket är en fartfylld och rolig aktivitet för de som brinner för att jobba i lag med flera hundar. Draghundssport går oftast ut på att ekipaget ska ta sig mellan två punkter på kortast tid, kan låta simpelt, men varianterna av draghundssporten är många! De som engagerar sig inom draghundssport finns det möjlighet att tävla på alltifrån klubbnivå upp till världsmästerskap.

Innehållsförteckning

Viktigt att tänka på när du köper dragsele

För att din hund ska få den bästa upplevelsen av att ha en dragsele på sig är det viktigt att ha i åtanke vad för dragsele som passar din hund. Både till storlek och form, men även vad dragselen är tänkt att användas till. En dragsele ska hålla för många timmar av träning och ska inte orsaka slitage på hundens kropp eller päls. Dragselen ska också ge hunden möjlighet att röra sig fritt och inte begränsa hundens kapacitet i draghundsporten. För selar som ska användas vid hundspann eller andra “tyngre” aktiviteter är det viktigt för oss att dragselen uppfyller IFSS (International Federation of Sled Dog Sports) krav.

Dragsele - Bäst i test 2020

Som med de flest produkter som riktar sig till hundar finns det ett myller av alternativ att hitta på marknaden idag. Det kan vara svårt att veta vilken produkt som är bäst eller vad för olika punkter som är viktiga att undersöka när man letar efter exempelvis en dragsele.  Vi på Husdjursrevyn har därför sökt högt och lågt efter testkandidater. Vi har testat och undersökt olika parametrar som funktion, säkerhet, ergonomi och pris. Nedan kommer du kunna läsa om de olika dragselarna som kammat hem en plats i topplistan efter att vi genomfört våra tester. 

1. Hurrta Outdoors X-Sport 

Vår testvinnare blev ingen annan dragsele än den från det välkända varumärket Hurrta, det är en riktigt högkvalitativ dragsele som är designad för aktiva hundar. Utan ringar eller spännen slipper din hund friktion och slitage på kropp eller päls, dragselen blir också väldigt lätt att ta av och på av samma anledning. Hurrtas Outdoors X-Sport dragsele har tagits fram för att passa hela årets olika hunddragsporter och hundspann, den är därför väldigt mångfacetterad och klättrade snabbt högt upp på topplistan. Att Hurrta har genomfört tester i labaratorium för att dragselen ska uppnå bästa draghållfasthet är vad som puttade upp denna på första plats.

Med ergonomiska dragpunkter ger den här dragselen din hund bästa passform och möjlighet att utnyttja sin fulla kapacitet och pressa prestationen till max.

2. Non-stop Freemotion 

På plats två hittar vi Non-stops ergonomiska Freemotion dragsele. Denna dragsele är väldigt populär bland hunddragsports utförare och används av tävlande på elitnivå. Freemotion är en allround-dragsele som passar de flesta hunddragsporter. Non-stop har utformat dragselen så att den ska begränsa hundens rörelsefrihet så lite som möjligt och låta hunden utnyttja sin kapacitet till 100%. Med tre justeringspunkter kan dragselen justeras så att den passar just din hunds kropp och rörelsemönster.  

Freemotion dragselen är en av de mest sålda dragselarna inom hunddragsport och är en perfekt sele för erfarna draghundar och hundförare. Med stoppade remmar och reflexer kan din hund känna sig bekväm och säker.

3. Zero DC Faster

Faster dragsele från Zero DC har breda remmar, vilket skiljer den från de andra dragselarna som tagit en plats på topplistan. Denna dragsele fungerar för de flesta draghundssporter på både hobby- och tävlingsnivå. Dragselen fördelar dragkraften över bröst och skuldror och passar särskilt bra för hundar med djup bröstkorg. Tack vare de breda remmarna får hunden ett bekvämt och mjukt tryck vid drag och den ger bra rörelsefrihet samt håller lungkapaciteten opåverkad. 

Denna dragsele kan också användas som en vanlig hundsele vid promenader och är därför en bra multiprodukt för den som inte vill köpa två olika selar beroende på funktion.

 

4. Ruffwear Omnijore

Ruffwear är ett varumärke som tillverkar alla tänkbara produkter för hundar, och dragselar är inget undantag! Deras dragsele ingår i serien Omnijore där du hittar kompletterande produkter som passar särskilt bra för denna dragsele, som exempelvis ett bälte för hundföraren att fästa dragutrustningen i. Med fyra reglerbara punkter kan dragselen anpassas för att ge olika hundar den bästa passformen. Ruffwear har utformat dragselen för att maximera hundens prestation och komfort, men de har även haft nöjet att använda produkten i åtanke. Dragselen har en lysande orange färg och integrerade reflexer för att göra hunden synlig i mörker.  

Omnijore dragsele är anpassningsbar för de flesta draghundssporten och fungerar också som en vanlig hundsele för promenader. Den har även breda och vadderade remmar för optimal komfort.

5. Neewas Sled Pro och X-Back Racing

Den dragsele som kammat hem sista platsen på topplistan är faktiskt inte bara en dragsele, utan två! Sled Pro och X-Back Racing har tagits fram av varumärket Neewas och delar samma användningsområden, egenskaper och funktioner. Det som skiljer dem åt är för vilken hund de särskilt passar för. Därför har vi valt att låta dem dela femte platsen. Dragselarna passar de flesta draghundssporter som linlöpning, skidtolkning, hundspann etc. De är tillverkade i polypren för att ge lång hållbarhet och är också enkel att rengöra. Dragselarna har vadderade remmar kring hals och bröst för att ge hunden god komfort och kan anpassas för att ge bästa passform. Både Sled Pro och X-Back Racing är mycket prisvärda dragselar och du får mycket för pengarna.

Dragselen Sled Pro passar grövre eller kraftigare hundar som siberian husky, jämthundar eller liknande raser. Dragselen X-Back Racing passar istället smalare eller nättare hundar som settrar.

 

 

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-05-18 19:24:44

Vanliga frågor om dragselar

Vilka grenar kan jag tävla i?

De olika draghundsporter som du kan ägna dig åt är bland annat att ge dig ut med skidor och hund i drag, det vill säga att hunden drar dig bakom sig. Liknande går även att göra fast med cykel eller kickbike. Annars kan draghunddsport även inkludera drag av spark på vintern eller vagnar på sommaren. Men den mest kända, vågar vi ändå påstå, är hundspannåkning. Intresset för andra draghundssporten har också ökat betydligt de senaste åren. Enligt Svenska Draghundsportsförbunden så finns det tre inriktningar inom sporten;

  • Slädhundsstil, där föraren kör en släde som hundarna drar.
  • Nordisk stil, där föraren åker efter hunden på skidor. Hundarna kan även dra en pulka inom denna genre av draghundssport.
  • Barmarkstil, där föraren kan springa, cykla, köra kickbike eller ha vagn med sin hund.
Ge din syn på Dragsele
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu