Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Test: Bäst fästinghalsband 2023

Senast uppdaterad: 19 april 2022

Fästingar är väldigt vanliga på hundar, en promenad i skogen är nästan en garanti för att hunden ska dra med sig en eller ett par fästingar. Som tur är så finns det väldigt många olika produkter som skyddar mot dessa. Fästinghalsband är vanligast, de är enkla att sätta på och skyddar väldigt bra. Det finns lite olika typer av halsband som fungerar på olika sätt. Det kan vara medel i halsbandet som är giftigt för fästingar eller så kan halsbandet på olika sätt störa fästingens förmåga att hitta hunden och hålla den "osynlig" för angrepp. Vi har utsett 5 testfavoriter som du läsa mer om nedan.

Innehållsförteckning

Vilket fästinghalsband är bäst?

Vi föredrar fästingskydd från apotek, då vet vi att produkten är säker och testad. Ibland kan det dock vara värt att kika på andra alternativ, det är inte säkert att alla typer av halsband fungerar lika bra på olika hundar. Om du köper fästinghalsband från butiker som inte är apotek så ska de se till att produkten innehåller naturliga preparat. Vi har testat halsbanden utifrån deras repellerande förmåga och utsett Scalibor vet., halsband till vinnare.

Scalibor vet., halsband 0,76 g Intervet AB 48 cm (små och medelstora hundar)
Scalibor vet., halsband 0,76 g Intervet AB 48 cm (små och medelstora hundar)
Bäst i test

1. Scalibor vet., halsband

9,7/10
Håller upp till
6 månader
Avvisande ämne
Deltametrin
Full effekt inom
7 dagar
Till butik
275 kr
Läs mer
Fördelar
 • Enkelt att justera och fästa
 • Lång hållbarhetstid (6 mån)
 • Vattentåligt
Nackdelar
 • Kräver lite planering (1 vecka innan effekt)

Scalibor Halsband ger skydd mot både fästingar och myggor. Halsbandet ger effekt efter ungefär en vecka, så planera i förväg om du ska ut i skog och mark. Sen ger det effektivt skydd i upp till 6 månader. Det brukar räcka gott för den värsta fästingperioden. Halsbandet tål vatten men du bör undvika bad första dagarna när halsbandsämnet sprider sig i hundens päls. Du anpassar enkelt halsbandets längd genom att klippa av den bit som blir över efter att du fäst det. Halsbandet kan beställas i två storlekar för att ge bäst passform åt din hund. Scalibor innehåller insektsgiftet deltametrin och är högst effektivt mot fästingar.

Läs mer
Animigo Fästinghalsband
Animigo Fästinghalsband

2. Animigo Fästinghalsband

9,6/10
Håller upp till
8 månader
Avvisande ämne
Naturliga oljor
Full effekt inom
7 dagar
Till butik
215 kr
Läs mer
Fördelar
 • Enkelt att använda
 • Fritt från gifter
 • God effekt för att vara giftfritt
Nackdelar
 • Relativt lång fördröjning för full effekt

Ett bra fästinghalsband för hundar och katter ska ha en långvarig effekt, åtminstone en som varar hela säsongen och ge ett fullgott skydd samt vara fritt från ämnen som djuret kan reagera negativt på. Animigos fästinghalsband är en modell som lever upp till dessa krav och som dessutom kommer med en låg prislapp.

Det vi gillar med denna modell är att det framför allt är smidigt. Du kan enkelt fästa det runt halsen på ditt husdjur och det går lika lätt att ta av. Med en längd på 63,5 cm passar det även för större hundar. Den överblivna biten klipper du bara av, om du använder halsbandet på mindre djur. När du hanterat detta fästinghalsband ska du, som alltid, tvätta händerna efteråt. De verksamma oljorna kan vara starka och du vill inte att de ligger direkt mot huden för länge.

Effekten vi märkte innebar att blodsugande kryp, som fästingar och myggor, inte attraherades av hunden på samma sätt som när vi inte använde något fästinghalsband. Löss hade vi inga problem med till att börja med, men andra kunder hävdar att skyddet mot desssa inte är optimalt. Materialet i halsbandet är i vattentålig TPE-plast och fästingskyddet varar i upp till 8 månader.

Läs mer
Seresto vet. för katt och hund upp till 8 kg, halsband 1,25 g + 0,56 g 1 st
Seresto vet. för katt och hund upp till 8 kg, halsband 1,25 g + 0,56 g 1 st

3. Seresto vet. Fästinghalsband

9,5/10
Håller upp till
8 månader
Avvisande ämne
Flumetrin
Full effekt inom
2 dagar
Till butik
298 kr
Läs mer
Fördelar
 • Håller vår, sommar & höst (8 mån)
 • Finns för katter, små- & stora hundar
 • Effektiv mot loppor, löss & fästingar
Nackdelar
 • Människor kan vara känsliga för medlet i halsbandet

Fästinghalsbandet från Seresto innehållet ett insektsgift som heter flumetrin som lägger sig i hundens yttre hudfettlager. Ämnet avvisar fästingar, loppor, löss och andra kryp till nästan 100 %. Halsbandet använder sig av en unik utsöndringsteknik och är helt vattentåligt, så du behöver inte bekymra dig om försämrat skydd om din hund älskar att bada. Det är också mycket lätt att sätta på och kan anpassas i längd genom att helt enkelt klippas av. Halsbandet är i mjuk plast så det är inte i vägen även om du skulle ha ett vanligt halsband på samtidigt. Halsbandet har mycket god hållbarhetstid, det verkar i upp till 8 månader. Det är ofarligt för hunden och kan utan problem bäras under hela verkningstiden.

Läs mer
Petwise fästinghalsband för hund medium/large 40-70 cm
Petwise fästinghalsband för hund medium/large 40-70 cm
Mest Prisvärd

4. Petwise fästinghalsband

9,2/10
Håller upp till
3 månader
Avvisande ämne
PMD-olja
Full effekt inom
1 dag
Till butik
149 kr
Läs mer
Fördelar
 • Naturligt valde ämnen
 • Ingen risk för irritation hos hund eller människa
 • Mycket enkelt att använda
 • Inga kemikalier
Nackdelar
 • Något sämre skydd än mer "kemiska" halsband
 • Kortare hållbarhet

Petwise erbjuder ett giftfritt alternativ som skyddar hunden mot fästingar och annan bitande ohyra. Halsbandet innehåller PMD-olja, en olja som återfinns naturligt i eukalyptusträdets blad och som avvisar insekter. Det doftar lite lätt av citrus och håller i upp till tre månader. Likt andra halsband bör Petwise bäras dygnet runt under den period du vill skydda hunden. Petwise fungerar bra som fästingskydd men skyddar inte till 100 %. Du köper halsbandet i en av två storlekar och trär sedan enkelt på det på hunden. Möjlig biverkning är att huden blir irriterad, då ska du omedelbart ta av halsbandet. Det är inte rekommenderat att du använder halsbandet på valpar under 2 månader.

Läs mer
TICKLESS Pet Fästingavvisare för Djur
TICKLESS Pet Fästingavvisare för Djur
Bästa premiumvalet

5. TICKLESS Pet Fästingavvisare för Djur

8,8/10
Håller upp till
12 månader
Avvisande ämne
Ultraljudsavvisare
Full effekt inom
Ingen
Till butik
385 kr
Läs mer
Fördelar
 • Effektiv ultraljudsavvisning
 • Lösning utan medel eller kemikalier
 • Kan fästas på halsband eller sele
Nackdelar
 • Något dyr

Tickless Pet är egentligen inget eget halsband utan fästs på ett vanligt hundhalsband. Det är en helt ekologisk lösning på fästingproblemet och innebär inga kemikalier eller liknande i hundens päls. I stället så använder produkten ultraljud som inte stör varken hund eller människa. Den har fantastisk hållbarhet och ger hunden en skyddande bubbla runt sig på 1.5m där inga fästingar kommer vilja befinna sig. Det är en något dyrare produkt men du kan ha den i ett helt år och behöver inte tänka på att byta ut den, när den ska appliceras eller oroa dig om den gett ett komplett skydd.

Läs mer

hund pa graesmatta

Vilken typ av fästinghalsband är bäst?

Det finns många lösningar på fästingplågan, alltifrån kosttillskott och tabletter till halsband och droppar. Alla har sina för- respektive nackdelar. Generellt kan sägas att om du köper fästingskydd från en butik som inte är ett apotek så är produkten giftfri. Det kanske låter jättebra till en början, men giftet är framtaget att döda eller avvisa fästingar och skadar varken hund eller människa om det används korrekt. Fästingskydd med olika typer av biocider (gift) är väldigt effektiva men kan framkalla allergiska reaktioner. Var därför observant på hunden humör, päls och hud. Om du märker något avvikande så ska du kontakta veterinär. Halsband har olika typer och koncentration av medel som avvisar fästingar, du kan därför behöva prova olika märken om du märker att något inte fungerar som det ska. Giftfria alternativ är till exempel Petwise fästinghalsband som innehåller en naturlig olja som fästingar inte tycker om och håller sig därför borta från hunden.

För att avgöra vilket halsband som är bäst så har vi testat dess fästingavvisande förmåga och läst recensioner och omdömen om produkten. Få biverkningar, en bra prislapp och en god förmåga att skydda mot fästingar är målet med ett bra fästinghalsband. Listan innehåller produkter från både apotek och vanliga djurbutiker vilket betyder att du hittar produkter med och utan biocider. Att en produkt är fri från biocider innebär inte att den är fri från bieffekter.

Läs mer ingående om fästingskydd här!

skog

Hur du skyddar din hund mot fästingar

 • grassUndvik att vistas i högt gräs, undervegetation eller buskar. Fästingar trivs riktigt bra där, de kan har lättare att spåra och bita byten om de sitter lite högre upp.
 • syringeVaccination är ett bra alternativ om du vill vara säker på att inte få någon sjukdom, som TBE, av fästingar.
 • FästingPlocka bort fästingen så fort du hittar den, ju längre tid den sitter desto större risk att du blir smittad av någon sjukdom.
 • RegnUndvik fuktigt väder, fästingar är särskilt aktiva efter regn eller om det är fuktigt ute.
 • TröjorTäck kroppen så mycket det går. Fästingar biter sitt byte vilket betyder att de har svårt att komma åt om det finns kläder eller mycket päls i vägen. När du kommer hem bör du leta igenom kläder, päls och kropp efter eventuella liftare.
 • VeterinärHundar kan drabbas av samma sjukdomar som människor, men TBE och borrelia är ganska ovanligt hos hundar. Den sjukdom som oftast drabbar hunden är anaplasmos. Var vaksam på om hunden är ovanligt trött, har nedsatt aptit, feber eller generell smärta. Kontakta omgående veterinär om du misstänker att din hund är sjuk.

Vanliga frågor om fästinghalsband

Är fästinghalsband farliga för hunden?

Fästinghalsband kan föra med sig vissa bieffekter. Du ska vara vaksam på om hundens humör blir förändrat eller om du märker irritation i området runt halsbandet. Fästinghalsbanden är tillverkade att vara farliga för fästingar och insekter men inte för hundar eller människor. Det rekommenderas ändå att en hund som bär ett fästinghalsband inte sover i samma säng som männisjkor, framför allt inte barn. Du ska också undvika att klappa området runt halsbandet. Det är sällsynt med bieffekter på hunden, och ännu mer sällsynt på människor. Så du behöver inte känna oro om du följer rekommendationerna för respektive halsband.

Kan hunden bada med fästinghalsband?

De flesta fästinghalsband tål vatten. Men du ska helst ta av halsbandet innan bad då vissa fästinghalsband innehåller insektsgifter som kan vara skadliga för vissa vattenorganismer. Ett bad kommer inte skada någon, men om alla hundar badar med sina fästinghalsband så kan det påverka vattenlevande djur. Läs instruktionerna noga, vissa fästinghalsband tål inte alls vatten.

Hur länge håller fästinghalsband?

Fästinghalsband håller oftast mellan 3 och 6 månader. Men det kan variera ganska mycket. En del håller upp till 8 månader. Vi rekommenderar att regelbundet gå igenom hundens päls, då märker du om effekten har avtagit.

Kan valpar ha fästinghalsband?

Det finns fästinghalsband som valpar kan ha. Läs noga instruktionerna, oftast rekommenderas halsbandet från 2 månader och uppåt. Men det finns undantag, vissa halsband ska hundar under 6 månader inte ha och andra kan valpen ha redan efter några veckor. Om du köper fästingskydd från apotek så kan du känna dig trygg i att de har testats och dokumenterats väl och är säkra från den ålder som anges.

Testvinnare - Bästa Fästinghalsband

 • Scalibor vet., halsband
 • Animigo Fästinghalsband
 • Seresto vet. Fästinghalsband
 • Petwise fästinghalsband
 • TICKLESS Pet Fästingavvisare för Djur

Källhänvisning

BMC - Studie som visar på riskerna med att utsättas för fästingar.

NCBI - Studie på hundars risk för sjukdomar från fästingar.

CDC - Så förhindrar du fästingangrepp på hunden.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu