Test: Bäst fästinghalsband 2021

Fästingar är väldigt vanliga på hundar, en promenad i skogen är nästan en garanti för att hunden ska dra med sig en eller ett par fästingar. Som tur är så finns det väldigt många olika produkter som skyddar mot dessa. Fästinghalsband är vanligast, de är enkla att sätta på och skyddar väldigt bra. Det finns lite olika typer av halsband som fungerar på olika sätt. Det kan vara medel i halsbandet som är giftigt för fästingar eller så kan halsbandet på olika sätt störa fästingens förmåga att hitta hunden och hålla den "osynlig" för angrepp. Vi har utsett 3 testfavoriter som du läsa mer om nedan.

Innehållsförteckning

Vilket fästinghalsband är bäst?

Vi föredrar fästingskydd från apotek, då vet vi att produkten är säker och testad. Ibland kan det dock vara värt att kika på andra alternativ, det är inte säkert att alla typer av halsband fungerar lika bra på olika hundar. Om du köper fästinghalsband från butiker som inte är apotek så ska de se till att produkten innehåller naturliga preparat. Vi har testat halsbanden utifrån deras repellerande förmåga och utsett Scalibor vet., halsband till vinnare.

Scalibor vet., halsband 0,76 g Intervet AB 48 cm (små och medelstora hundar)
Scalibor vet., halsband 0,76 g Intervet AB 48 cm (små och medelstora hundar)
Bäst i test

1. Scalibor vet., halsband

9,7/10
Håller upp till
6 månader
Innehåller
Deltametrin
Till butik
275 kr
Läs mer

Scalibor Halsband ger skydd mot både fästingar och myggor. Halsbandet ger effekt efter ungefär en vecka, så planera i förväg om du ska ut i skog och mark. Sen ger det effektivt skydd i upp till 6 månader. Det brukar räcka gott för den värsta fästingperioden. Halsbandet tål vatten man du ska undvika bad första dagarna när ämnet sprider sig i hundens päls. Du anpassar enkelt halsbandets längd genom att klippa av den bit som blir över efter att du fäst det. Halsbandet kan beställas i två storlekar för att ge bäst skydd åt din hund. Scalibor innehåller insektsgiftet deltametrin och är väldigt effektivt mot fästingar.

Läs mer
Seresto vet. för katt och hund upp till 8 kg, halsband 1,25 g + 0,56 g 1 st
Seresto vet. för katt och hund upp till 8 kg, halsband 1,25 g + 0,56 g 1 st

2. Seresto vet. Fästinghalsband

9,5/10
Håller upp till
8 månader
Innehåller
Flumetrin
Till butik
298 kr
Läs mer

Fästinghalsbandet från Seresto innehållet ett insektsgift som heter flumetrin som lägger sig i hundens yttre hudfettlager. Ämnet avvisar fästingar, loppor, löss och andra kryp till nästan 100 %. Halsbandet använder sig av en unik utsöndringsteknik och är helt vattentåligt, så du behöver inte bekymra dig om försämrat skydd om din hund älskar att bada. Det är också mycket lätt att sätta på och kan anpassas i längd genom att helt enkelt klippas av. Halsbandet är i mjuk plast så det är inte i vägen även om du skulle ha ett vanligt halsband på samtidigt. Halsbandet har mycket god hållbarhetstid, det verkar i upp till 8 månader. Det är ofarligt för hunden och kan utan problem bäras under hela verkningstiden.

Läs mer
Petwise Halsband
Petwise Halsband

3. Petwise Halsband

9,2/10
Håller upp till
3 månader
Innehåller
PMD-olja
Till butik
209 kr
Läs mer

Petwise erbjuder ett giftfritt alternativ som skyddar hunden mot fästingar och annan bitande ohyra. Halsbandet innehåller PMD-olja, en olja som återfinns naturligt i eukalyptusträdets blad och som avvisar insekter. Det doftar lite lätt av citrus och håller i upp till tre månader. Likt andra halsband bör Petwise bäras dygnet runt under den period du vill skydda hunden. Petwise fungerar bra som fästingskydd men skyddar inte till 100 %. Du köper halsbandet i en av två storlekar och trär sedan enkelt på det på hunden. Möjlig biverkning är att huden blir irriterad, då ska du omedelbart ta av halsbandet. Det är inte rekommenderat att du använder halsbandet på valpar under 2 månader.

Läs mer

hund pa graesmatta

Vilken typ av fästinghalsband är bäst?

Det finns många lösningar på fästingplågan, alltifrån kosttillskott och tabletter till halsband och droppar. Alla har sina för- respektive nackdelar. Generellt kan sägas att om du köper fästingskydd från en butik som inte är ett apotek så är produkten giftfri. Det kanske låter jättebra till en början, men giftet är framtaget att döda eller avvisa fästingar och skadar varken hund eller människa om det används korrekt. Fästingskydd med olika typer av biocider (gift) är väldigt effektiva men kan framkalla allergiska reaktioner. Var därför observant på hunden humör, päls och hud. Om du märker något avvikande så ska du kontakta veterinär. Halsband har olika typer och koncentration av medel som avvisar fästingar, du kan därför behöva prova olika märken om du märker att något inte fungerar som det ska. Giftfria alternativ är till exempel Petwise fästinghalsband som innehåller en naturlig olja som fästingar inte tycker om och håller sig därför borta från hunden.

Läs mer: Hitta den bästa hund-GPS:en för utomhusäventyret!

För att avgöra vilket halsband som är bäst så har vi testat dess fästingavvisande förmåga och läst recensioner och omdömen om produkten. Få biverkningar, en bra prislapp och en god förmåga att skydda mot fästingar är målet med ett bra fästinghalsband. Listan innehåller produkter från både apotek och vanliga djurbutiker vilket betyder att du hittar produkter med och utan biocider. Att en produkt är fri från biocider innebär inte att den är fri från bieffekter.

Läs mer ingående om fästingskydd här!

skog

Hur du skyddar din hund mot fästingar

  • grassUndvik att vistas i högt gräs, undervegetation eller buskar. Fästingar trivs riktigt bra där, de kan har lättare att spåra och bita byten om de sitter lite högre upp.
  • syringeVaccination är ett bra alternativ om du vill vara säker på att inte få någon sjukdom, som TBE, av fästingar.
  • FästingPlocka bort fästingen så fort du hittar den, ju längre tid den sitter desto större risk att du blir smittad av någon sjukdom.
  • RegnUndvik fuktigt väder, fästingar är särskilt aktiva efter regn eller om det är fuktigt ute.
  • TröjorTäck kroppen så mycket det går. Fästingar biter sitt byte vilket betyder att de har svårt att komma åt om det finns kläder eller mycket päls i vägen. När du kommer hem bör du leta igenom kläder, päls och kropp efter eventuella liftare.
  • VeterinärHundar kan drabbas av samma sjukdomar som människor, men TBE och borrelia är ganska ovanligt hos hundar. Den sjukdom som oftast drabbar hunden är anaplasmos. Var vaksam på om hunden är ovanligt trött, har nedsatt aptit, feber eller generell smärta. Kontakta omgående veterinär om du misstänker att din hund är sjuk.

Vanliga frågor om fästinghalsband

Är fästinghalsband farliga för hunden?

Fästinghalsband kan föra med sig vissa bieffekter. Du ska vara vaksam på om hundens humör blir förändrat eller om du märker irritation i området runt halsbandet. Fästinghalsbanden är tillverkade att vara farliga för fästingar och insekter men inte för hundar eller människor. Det rekommenderas ändå att en hund som bär ett fästinghalsband inte sover i samma säng som männisjkor, framför allt inte barn. Du ska också undvika att klappa området runt halsbandet. Det är sällsynt med bieffekter på hunden, och ännu mer sällsynt på människor. Så du behöver inte känna oro om du följer rekommendationerna för respektive halsband.

Kan hunden bada med fästinghalsband?

De flesta fästinghalsband tål vatten. Men du ska helst ta av halsbandet innan bad då vissa fästinghalsband innehåller insektsgifter som kan vara skadliga för vissa vattenorganismer. Ett bad kommer inte skada någon, men om alla hundar badar med sina fästinghalsband så kan det påverka vattenlevande djur. Läs instruktionerna noga, vissa fästinghalsband tål inte alls vatten.

Hur länge håller fästinghalsband?

Fästinghalsband håller oftast mellan 3 och 6 månader. Men det kan variera ganska mycket. En del håller upp till 8 månader. Vi rekommenderar att regelbundet gå igenom hundens päls, då märker du om effekten har avtagit.

Kan valpar ha fästinghalsband?

Det finns fästinghalsband som valpar kan ha. Läs noga instruktionerna, oftast rekommenderas halsbandet från 2 månader och uppåt. Men det finns undantag, vissa halsband ska hundar under 6 månader inte ha och andra kan valpen ha redan efter några veckor. Om du köper fästingskydd från apotek så kan du känna dig trygg i att de har testats och dokumenterats väl och är säkra från den ålder som anges.

Testvinnare - Bästa Fästinghalsband

  • Scalibor vet., halsband
  • Seresto vet. Fästinghalsband
  • Petwise Halsband

Källhänvisning

BMC - Studie som visar på riskerna med att utsättas för fästingar.

NCBI - Studie på hundars risk för sjukdomar från fästingar.

CDC - Så förhindrar du fästingangrepp på hunden.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-07-02 14:15:19