Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.
Bäst fästingmedel för din hund 2023
Det är inte ovanligt att dina djur blir angripna av ohyra som loppor, löss eller fästingar. Särskilt under sommarhalvåret ökar risken för fästing- och insektsangrepp. Då är det viktigt att din hund har skydd mot detta. Idag finns det väldigt många olika alternativ som spot-on, spray eller kosttillskott. Med rätt skydd så slipper din hund obehagliga parasiter och eventuella sjukdomar. Men kom ihåg att inget skydd är heltäckande så du behöver regelbundet gå igenom pälsen och plocka bort eventuella fästingar.
Vilket är det bästa hundfästingsmedlet?
Det finns många olika fästingmedel och bäst val är många gånger subjektivt. Vi har testat vilket medel som avvisar fästingar bäst, utan att ta hänsyn till eventuella bieffekter eller allergier då dessa skiljer sig avsevärt åt från hund till hund. Läs därför alltid på noga innan du köper fästingmedel och konsultera din veterinär om du är osäker eller om du inte är säker på din hunds sjukdomsbild och eventuella allergier.



- Passar alla hundar över 5 kg
- Enkla instruktioner
- 6 doser, räcker en hel säsong
- Inte användbar för väldigt små hundar
- Relativt dyr
Exspot vet. spot-on fästningsmedel räcker för en hel fästingsäsong. Den är mycket enkel att använda: bara att ta en pipett och applicera mellan bogbladen vid manken. Det är ett något dyrare medel men är ytterst effetkiv mot fästingar. Du behöver endast vänta 2 dagar innan medlet är i full effekt. Har du en stor hund över 15 kg ska två pipetter användas annars gäller 1 och om du har en väldigt liten hund <5kg så får du använda något annat medel för då passar inte detta.



- Kosttillskott
- Naturliga ingredienser
- Inga kemikalier
- Osäker verkningstid
- Långt ifrån ett komplett skydd men helt klart effektivt
Animigos fästingmedel kan även ses som ett uppfriskande kosttillskott för din fyrbenta vän eftersom det innehåller vissa ämnen som är bra för din hund eller katts välbefinnande. Några exempel är vitaminer och mineraler liksom aminosyran DL-metioin. Produkten ska ses som ett bra alternativ till de traditionella fästingmedlen som går att köpa på apotek. Detta eftersom det endast innehåller naturliga ingredienser och inga direkta "medicinska ämnen". Vidare fungerar ämnen lugnande mot din hunds hud om den redan blivit biten.
Ge din hund 1-2 gram pulver om dagen exempelvis genom att blanda ner det i hundfodret. Vi rekommenderar produkten och tycker att det är värt ett försök. I vårt egna test har antalet fästingar som biter minskat drastiskt men vi har fortfarande kunnat se en och annan.


- Enkel dosering
- Ett paket räcker för sommarperioden
- Bara att applicera & låta verka
- Inga nämnvärda
Frontline är en mycket effektiv spot-on lösning mot fästingar. Det är droppar som du droppar i hundens nacke. Den är väldigt lätt att använda, dropparna kommer i en pipett som du enkelt applicerar lösning med direkt på huden. Ämnet i Frontline påverkar angripande insekters nervsystem och dödar snabbt fästingar, loppor och löss. Frontline är ett väldigt populärt fästingskydd och är ett av de bästa skydden du kan hitta. Dropparna är ofarliga för hund och människa och verkar väldigt snabbt. Redan inom ett dygn når den full effekt och håller sen i upp till 4 veckor varpå du kan behandla hunden igen. Koncentrationen av det verkande ämnet fipronil i Frontline är baserat på vikt så se till att välja rätt förpackning!



- Lång verkningstid
- Ingen väntetid
- Prisvärd
- Krånglig applicering; med ml per kilo -> pump per ml & beroende på pälslängd
Det finns lite olika fästingspray på marknaden men Frontline är vår favorit, det är ett både populärt och vältestat märke. Sprayet fungerar på katter och hundar vilket gör det ekonomiskt om du har flera djur. Det är också väldigt drygt så du klarar dig flera fästingperioder med bara en förpackning. Spray är lite mer omständligt att använda men ger ett mycket bra skydd. Du sprayar hela hunden och gnor in vätskan i hundens päls. Det verkar i ungefär 4 veckor och därefter appliceras igen. Om du har problem med fästingskydd som inte verkar så kan du prova spray, de täcker väldigt väl och du kan vara säker på att hela hunden är täckte av fästingmedlet. Frontline Spray innehåller fipronil, samma som i Frontline spot-on.


- Nästan direktvärkande
- Dödar fästingar runt 2 timmar efter applicering
- Finns för alla hundar över 7 veckor & 1.5kg
- Relativt kort hållbarhet
Vectra 3D är ett nästintill direktverkande fästingsmedel som inte bara skyddar mot fästingar men tar död på existerande inom 2-4 timmar. Så om en oskyddad hund varit ute och lyckats samla på sig ett par stycken fästingar eller om pälsen gör det svårt att hitta dem är detta en bra lösning. Bara att applicera från nacke nertill svans och sedan vänta på effekt. Du bör undvika kontakt med hunden under första 4 timmarna och tvätta inte hunden på 48 timmar medan medlet sätter sig. Efter det håller medlet i 4 veckor.

Köpguide - så hittar du rätt fästingmedel
Du kan idag skydda din hund på många olika sätt. Vad som fungerar bäst för den enskilda hunden kan variera. Faktorer som ras, ålder, allergier och sjukdomsbild spelar in när du ska välja fästingskydd. Generellt så finns det fyra typer av skydd: halsband, tabletter, droppar och kosttillskott.
- Fästinghalsband är som ett extra halsband, ofta i mjuk plast eller som ett hänge som du hänger på ditt vanliga halsband. Dessa ger full effekt efter ungefär en vecka och håller mellan 3 och 8 månader beroende på märke. Fästinghalsband kan vara skadliga för andra djur, du ska alltså inte använda fästinghalsband för hund på katter eller vice versa. Halsband är smidiga och ger bra skydd. Du kan läsa mer om fästinghalsband här.
- Droppar eller så kallat spot-on-medel appliceras direkt på huden eller pälsen. Vissa droppar ska vara kvar på huden och andra absorberas. De som är kvar på huden kan behöva återappliceras efter bad. Dessa preparat kan vara receptbelagda men går oftast att köpa direkt i butik. Precis som med halsband kan dessa medel vara farliga för andra djur men ger ett bra skydd för hunden.
- Tabletter har snabbverkande effekt, de verkar direkt efter att hunden har tagit den. Effekten kan sitta i mellan 4 och 12 veckor beroende på sort. Den här typen av fästingskydd är oftast receptbelagd så du behöver gå genom veterinär för att få dem. Receptbelagd medicin har oftast bäst verkan men är generellt dyrare och krångligare att få.
- Kosttillskott är den fjärde kategorin av fästingskydd. De verkar genom att stärka hundens naturliga försvar eller så innehåller kosttillskottet ämnen som ohyra inte gillar. Vitlökspulver är ett exempel. Kosttillskott har en varierad effekt som kan skilja mycket från hund till hund.
Om du köper fästingskydd med biocider, alltså medel som är giftiga för insekter, så ska du köpa från ett apotek. Produkterna i vår topplista som inte kommer från apotek är 100 % naturliga. Det är för att du ska kunna försäkra dig om kvaliteten och om din hund skulle reagera negativt av fästingskyddet så är det lättare för din veterinär att ta reda på varför om du köper från ett apotek.
Vad mer kan jag göra?
Förutom fästingskydd så kan du hjälpa din hund på olika sätt för att försvara sig mot ohyra. Först och främst är en balanserad och nyttig kosthållning samt motion nyttigt. Precis som hos människor så behöver hundens kropp vara på topp för att på bästa sätt hantera sjukdomar och åkommor. Ett bra hundfoder och eventuella kosttillskott kan göra stor skillnad på huruvida din hund drar åt sig ohyra eller inte. Och en fysisk vältränad och hälsosam hund har lättare att stå emot sjukdomar och skador. Kom också ihåg att borsta hunden, gå gärna genom pälsen efter varje promenad och framför allt om ni har gått i skogen. Att kamma och borsta hundens päls gör att du kan hitta ohyra som ännu inte fått fäste eller som har klarat sig undan fästingskyddet. Moderna fästingskydd är väldigt säkra men man kan aldrig vara 100 % skyddad. Om du borstar och går igenom hundens päls dagligen så minskar smittorisken för sjukdom väsentligt, det kan ta upp till ett dygn innan det finns risk för smitta även om fästingen redan har satt sig.
Plocka bort fästingar
Med eller utan fästingskydd så kommer din hund antagligen få en fästing förr eller senare. Då är en bra fästingplockare viktigt. Du kan plocka med fingrarna med det är både svårt och ohygieniskt. Det sista du vill är att fästing spricker och det kommer blod i pälsen och på fingrarna som kan vara infekterat av bakterier eller virus. Ett vanlig huskur är att hälla olja runt fästingen, det kan leda till att den släpper av sig själv men du ska inte använda olja! Fästingen kan faktiskt spy av det, och då riskerar den att sprida eventuell smitta till hunden. Med en fästingplockare så kan du enkelt plocka bort fästingen och förhindra eventuell smittspridning. Det finns lite olika modeller men vi rekommenderar ett fästinglasso, med den kan du utan problem få tag om huvudet och snurra runt så käkarna släpper och sen dra bort fästingen. Se till att hela fästingen försvinner, huvudet kan ibland bli kvar. Huvudet är bara en liten svart prick så du kan behöva ett förstoringsglas om det är svårt att se. Om huvudet blir kvar så kan det vara svårt att få bort, prova med en pincett och skrapa lite lätt för att få ett bra grepp. Efter att du har tagit bort fästingen ska du tvätta med desinfekterande medel. Det är helt normalt att området där fästingen suttit rodnar eller svullnar efter någon dag.

Vilka sjukdomar kan hunden få av fästingar?
Fästingar är blodsugande kvalster som lever på att hitta värddjur och suga blod. I och med detta så kan de föra med sig bakterier och virus från ett djur till ett annat, och även till människor. Risken är ganska liten att din hund skulle få någon sjukdom via fästingar, men om det händer så kan det bli allvarligt. I Sverige för fästingar med sig anaplasmos, TBE och borrelia till hundar. TBE och borrelia är vanligast och symtomen varierar kraftigt. Ibland märks knappt något på hunden men den kan även bli allvarligt sjuk Du ska vara särskilt vaksam på följande symtom:
- Slöhet - Om din hund upplevs tröttare än vanligt eller oengagerad i lek så kan det vara ett sjukdomstecken.
- Nedsatt aptit - En hund som plötsligt äter mindre än vanligt har ofta någon form av besvär eller sjukdom.
- Feber - Feber kan bero på flera saker, bland annat sjukdomar från fästingar.
- Smärta - Generell smärta kan vara ett symtom på anaplasmos.
- Stelhet - Stelhet, kramper eller förlamning kan var symtom på den ovanliga sjukdomen TBE.
- Beteendeförändring - Plötsliga beteendeförändringar ska alltid tas på allvar, en hund som uppvisar detta är sällan frisk.
Vanliga frågor om fästingskydd till hundar
Är det farligt med fästinghalsband eller -medel till hundar?
Om halsbandet eller medlet används på rätt sätt så är det inte farligt för hunden. Det är viktigt att du är medveten om eventuella allergier som din hund kan ha innan du köper ett fästingmedel. Vissa medel kan framkalla en allergisk reaktion hos din hund. Var också noga med att läsa på om biverkningar och instruktioner för användning. Vissa medel ska inte användas för ofta eller på valpar eller dräktiga/digivande tikar.
Kan valpar använda fästingskydd?
Vanligtvis kan valpar använda fästingskydd. Många produkter är gjorda även för att valpar ska kunna ha dem. Men undvik fästingavvisande preparat på riktigt unga valpar, de två första månaderna ska du helst inte använda några fästingskydd alls.
Vilka sjukdomar kan hundar få av fästingar?
Anaplasmos borrelia är vanligtvis de sjukdomar som hundar kan få via fästingar, alltså ungefär samma som hos människor. TBE är väldigt ovanligt men förekommer. Även om din hund blir smittad så är det inte säkert att du märker några symtom. Sök genast hjälp hos veterinär redan vid första misstanke om att din hund inte mår bra. Den normala behandlingen är antibiotika.
Fungerar fästingskydd?
Ja, de fungerar i regel väldigt bra. Det är stor skillnad på en hund med exempelvis fästinghalsband och en hund utan. Det blir mindre jobb för dig att undersöka hunden och din hund kommer att må mycket bättre om den slipper parasiter och annan ohyra.
Är fästingskydd med naturliga ämnen säkrare för hunden?
Nej, så behöver det inte vara. Fästingskydd med naturliga ämnen består ofta av eteriska oljor som kan vara skadliga för en allergisk eller överkänslig hund. På samma sätt som biocider i ovanliga fall påverkar hunden negativt. Det finns ingen forskning som visar på att det ena är bättre än det andra.
Ingen har kommenterat på denna sida ännu