Bästa Fästingmedel 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Fästingmedel för hundar är en viktig del av din fyrbenta väns hälsoregime, särskilt under varmare månader då fästingpopulationen exploderar. Dessa medel är designade för att avvisa, immobilisera och till och med döda fästingar, och skydda din hund mot potentiella sjukdomar och infektioner som dessa parasiter kan överföra. Fästingmedel kommer i olika former, bland annat som halsband, spot-on-lösningar, tabletter och sprayer - alla med syftet att ge din hund bästa möjliga skydd.

Så när behöver din hund fästingmedel? I princip är det rekommenderat att använda fästingmedel under de månader då fästingar är mest aktiva, vilket vanligtvis är från tidig vår till sen höst. Men om du bor i ett område där fästingar är vanliga året runt, kan det vara bäst att använda fästingmedel regelbundet för att säkerställa att din hund alltid är skyddad. Kom ihåg att fästingar kan överföra sjukdomar som Lyme sjukdom och babesios, vilket gör fästingförebyggande åtgärder till en absolut nödvändighet.

Efter noggrann granskning och jämförelse av olika produkter på marknaden har vi i vårt test utsett Animigo Lopp- & Fästingmedel till det bästa fästingmedlet för hundar. Denna produkt, som kombinerar både förebyggande och behandlande egenskaper, har visat sig vara effektiv mot både fästingar och loppor, och erbjuder långvarigt skydd för din hund. För ditt husdjurs bästa hälsa och välbefinnande är Animigo det optimala valet.

Innehållsförteckning

Så gjorde vi testet

För att kunna ge våra läsare en djupgående och tillförlitlig guide till de bästa fästingmedlen för hundar, har vi genomfört en omfattande test- och utvärderingsprocess. Denna process har designats med tanke på att täcka alla viktiga aspekter av fästingmedel, inklusive effektivitet, säkerhet, pris, och användarvänlighet. Nedan följer en detaljerad genomgång av de kriterier vi baserat våra tester och utvärderingar på.

 • Effektivitet: Hur effektivt är medlet mot fästingar? Eliminerar det alla fästingar, eller bara vissa arter? Hur länge verkar medlet?
 • Säkerhet: Är medlet säkert att använda på alla hundar? Finns det några potentiella biverkningar eller risker som husdjursägare bör vara medvetna om?
 • Pris: Är medlet kostnadseffektivt? Hur mycket kostar det i jämförelse med andra liknande produkter på marknaden?
 • Användarvänlighet: Hur lätt är det att applicera på hunden? Är det smidigt för husdjursägaren och behagligt för hunden?

Genom att basera våra tester och utvärderingar på dessa kriterier, har vårt team av experter kunnat ge en omfattande bedömning av flera ledande fästingmedel för hundar. Vår främsta prioritet är alltid att ge våra läsare de mest tillförlitliga och hjälpsamma uppgifterna, så att de kan göra det bästa möjliga valet för sina hundars hälsa och välbefinnande.

Topplista: Bästa Fästingmedel

1. Bäst i test: Frontpro Tuggtabletter

FRONTPRO 68 mg tuggtabletter för hund >10-25 kg 3 st
Frontpro Tuggtabletter
Bäst i test
Effektivitet 9.9
Säkerhet 9.7
Användarvänlighet 9.8
Totalt 9.8
Bästa pris
439 kr

FRONTPRO 68 mg tuggtabletter för hund >10-25 kg 3 st är ett högkvalitativt och effektivt läkemedel för bekämpning av fästingar och loppor. Medlet dödar loppor inom endast 8 timmar och fästingar inom 48 timmar, vilket gör det till ett av de snabbverkande medlen på marknaden. Det faktum att FRONTPRO eliminerar loppor innan de har chansen att lägga ägg är en enorm fördel, eftersom det effektivt förhindrar loppkontamination i hemmet.

I termer av säkerhet är FRONTPRO ett receptfritt läkemedel, vilket indikerar att det har passerat omfattande tester och uppfyller strikta säkerhetsstandarder. Tabletterna finns tillgängliga i olika styrkor, vilket gör det enkelt att välja rätt dosering baserat på hundens vikt. Det bör dock noteras att husdjursägare bör konsultera med en veterinär före användning för att säkerställa att produkten är lämplig för deras specifika husdjur.

Prismässigt ligger FRONTPRO något högre än vissa andra alternativ på marknaden, men givet dess effektivitet och säkerhet anser vi att det är väl värt kostnaden. Användarvänligheten ökar dess värde ytterligare; som en tuggtablett är den smidig att administrera och behaglig för hunden. Sammantaget ger vi FRONTPRO 68 mg tuggtabletter för hund >10-25 kg 3 st ett betyg på 4,8 av 5, vilket gör den till ett utmärkt val för fästing- och loppförebyggande.

Fördelar

 • Högkvalitativt och effektivt mot fästingar och loppor.
 • Dödar loppor inom endast 8 timmar.
 • Eliminerar loppor innan äggläggning.
 • Omfattande säkerhetstester godkända.
 • Smidig att administrera.

Nackdelar

 • Ligger högre i pris jämfört med andra alternativ.
 • Kräver veterinärkonsultation före användning.

2. Bästa fodertillskott: Animigo Lopp- & fästingmedel

Animigo Lopp- & fästingmedel till hund och katt
Animigo Lopp- & fästingmedel till hund och katt
Effektivitet 9.7
Säkerhet 9.7
Användarvänlighet 9.7
Totalt 9.7
Bästa pris
310 kr

Animigo Lopp- & fästingmedel är en effektiv lösning för att bekämpa och förebygga loppor och fästingar hos hundar och katter. Det har visat sig vara mycket effektivt i våra tester, vilket har resulterat i ett betyg på 4,7 av 5. Dess pulverform gör det lätt att applicera på ditt husdjur och dess naturliga ingredienser gör det till ett säkert val för ditt husdjur. Dessutom har det en behaglig kycklingsmak som ditt husdjur kommer att älska.

När det gäller kostnadseffektivitet, kostar Animigo Lopp- & fästingmedel 248 kr, vilket är mycket konkurrenskraftigt jämfört med andra produkter på marknaden. Med tanke på dess effektivitet och naturliga ingredienser, anser vi att detta pris är mycket rimligt för den kvalitet och skydd du får för ditt husdjur.

När det gäller säkerhet, verkar Animigo Lopp- & fästingmedel inte ha några betydande biverkningar eller risker. Dess naturliga ingredienser, som vitlöksextrakt och zink, bidrar till att hålla ditt husdjurs päls frisk samtidigt som de avskräcker loppor och fästingar. Vi rekommenderar dock alltid att konsultera med en veterinär innan du använder något nytt produkt på ditt husdjur.

Fördelar

 • Effektiv mot loppor och fästingar
 • Lätt att applicera pulverform
 • Naturliga, säkra ingredienser
 • Behaglig kycklingsmak
 • Kostnadseffektiv

Nackdelar

 • Potentiellt allergiframkallande ingredienser
 • Behöver veterinärkonsultation innan användning

3. Bästa premiumvalet: Frontline Vet. Spot-on lösning hund

Frontline Vet. Spot-on lösning hund 10-20 kg 100 mg/ml 6 x 1,34 ml
Frontline Vet. Spot-on lösning hund 10-20 kg 100 mg/ml 6 x 1,34 ml
Effektivitet 9.5
Säkerhet 9.5
Användarvänlighet 9.5
Totalt 9.5
Bästa pris
305.15 kr

Frontline Vet. Spot-on lösning hund är en högpresterande produkt som har visat sig vara mycket effektiv i bekämpningen av fästingar, loppor och löss på hundar mellan 10-20 kg. Med dess aktiva ingrediens Fipronil kan denna behandling eliminera dessa skadliga parasiter och hålla hunden skyddad i upp till 4 veckor, vilket överträffar många andra produkter på marknaden idag. Dess effektivitet, kombinerat med det faktum att den kan användas på hundar från 8 veckors ålder, gör det till en utmärkt lösning för husdjursägare.

När det gäller säkerhet möter Frontline Vet. Spot-on lösning också höga standarder. Denna produkt är skonsam mot hundens hud och har få sida effekter. Husdjursägare bör dock alltid övervaka sina husdjur för eventuella symtom eller reaktioner efter appliceringen av något fästingmedel. Vid osäkerhet rekommenderas alltid att konsultera en veterinär.

Priset för Frontline Vet Spot-on lösning kan vara högre än vissa andra produkter på marknaden, men med tanke på dess effektivitet och säkerhet anses det vara ett kostnadseffektivt alternativ. Dessutom är användarvänligheten en annan stark punkt för denna produkt. Den levereras i lättanvända pipetter som gör appliceringen smidig och mindre stressande för både husdjursägaren och hunden. Sammantaget är Frontline Vet. Spot-on lösning en utmärkt produkt med imponerande prestanda, säkerhet och användarvänlighet, vilket gör det till ett starkt alternativ för dem som söker ett effektivt fästingmedel för sina hundar.

Fördelar

 • Effektiv mot fästingar, loppor och löss.
 • Håller hunden skyddad i upp till 4 veckor.
 • Kan användas på hundar från 8 veckors ålder.
 • Skonsam mot hundens hud.
 • Lättanvända pipetter för smidig applicering.

Nackdelar

 • Högre pris än vissa andra produkter.
 • Potentiella biverkningar vid överkänslighet.

4. Bästa prisvärda: Boehringer Centaura Spray

Boehringer Centaura Flug-, Fästing- & Insektsrepellande 250 ml
Boehringer Centaura Flug-, Fästing- & Insektsrepellande 250 ml
Effektivitet 9.1
Säkerhet 9.4
Användarvänlighet 9.4
Totalt 9.3
Bästa pris
209 kr

Boehringer Centaura Spray är ett fästingmedel som verkligen levererar på effektivitet. Med sin omedelbara effekt efter applicering är den skicklig på att skydda mot en rad olika flygande insekter, inklusive både stickande och bitande flugor, mygg och fästingar. Detta gör den till en pålitlig partner när som helst på året. Oavsett vilken typ av insekt det är fråga om, kan du lita på att Boehringer Centaura Spray kommer att ge din hund det skydd den behöver.

När det gäller säkerhet, är Boehringer Centaura Spray även där en vinnare. Den är skonsam mot huden, vilket gör den lämplig för hundar med känslig hud eller de som kanske har haft negativa reaktioner på andra fästingmedel tidigare. Dessutom är det med denna produkt inga bekymmer om att kläder eller utrustning ska missfärgas, vilket är ännu en mindre sak för husdjursägaren att oroa sig för.

Priset för denna produkt är också mycket rimligt, med tanke på dess effektivitet och säkerhet. För endast 199 kr får du en kvalitetsprodukt som ger ett omfattande skydd mot insekter och fästingar. När det kommer till användarvänlighet är Boehringer Centaura Spray mycket enkel att applicera, vilket gör den lätt för husdjursägaren och behaglig för hunden. Med tanke på alla dessa faktorer, kan vi varmt rekommendera Boehringer Centaura Spray som ett effektivt, säkert och prisvärt fästingmedel för din hund.

Fördelar

 • Omedelbart effektiv mot insekter och fästingar.
 • Skonsam mot känslig hud.
 • Missfärgar inte kläder eller utrustning.
 • Prisvärd och kostnadseffektiv.
 • Enkel att applicera på hunden.

Nackdelar

 • Kanske inte lika långvarig effekt som andra produkter.
 • Kan vara mindre effektiv mot större insekter.

5. Bästa värde: Axia Fixodida Zx Pulver

Axia Fixodida Zx Pulver 60 g
Axia Fixodida Zx Pulver 60 g
Effektivitet 8.8
Säkerhet 9.1
Användarvänlighet 9.7
Totalt 9.2
Bästa pris
349 kr

Axia Fixodida Zx Pulver är ett effektivt fästingmedel som minskar fästingangrepp på både hundar och katter. Med hänvisning till effektiviteten, levererar produkten över förväntan. Den fungerar snabbt och effektivt, vilket eliminerar behovet av ett fästinghalsband. Dessutom påverkar inte bad eller regnväder dess effekt, vilket gör det till ett idealiskt val för aktiva husdjur. Det är också mycket enkelt att använda, eftersom det bara kan strös på eller blandas i djurets mat.

När det gäller säkerhet, så sticker Axia Fixodida Zx Pulver ut då det är helt fritt från gifter och kemikalier. Detta gör det till ett säkert val för alla hundar och katter, utan några identifierade negativa biverkningar. Denna egenskap, tillsammans med dess effektivitet, bidrar till att göra det till en högkvalitativ produkt.

Med tanke på priset ligger Axia Fixodida Zx Pulver i mitten av spektrumet jämfört med andra liknande produkter på marknaden. Det kan tyckas vara lite dyrt jämfört med de billigare alternativen, men med tanke på dess effektivitet och säkerhet är det definitivt värt investeringen. Dessutom varar en burk av denna produkt länge och ger därmed ett bra värde för pengarna.

Fördelar

 • Effektivt mot fästingangrepp
 • Påverkas inte av bad eller regn
 • Enkel att använda
 • Säkert, innehåller inga gifter eller kemikalier
 • Godt värde för pengarna

Nackdelar

 • Pris högre än vissa alternativ
 • Kan vara mindre bekväm än halsband

6. Bästa billiga: Trikem Renons Mygg & Fästing

Trikem Renons Mygg & Fästing 100 ml
Trikem Renons Mygg & Fästing 100 ml
Effektivitet 8.8
Säkerhet 9.1
Användarvänlighet 9.1
Totalt 9
Bästa pris
149 kr

Trikem Renons Mygg & Fästing är ett effektivt fästingmedel för både hundar och människor, vilket bidrar till dess värde. Med innehåll av 20% Icaridin, ger det ett starkt skydd mot fästingar och andra aggressiva insekter under hela dagen. Denna sprays höga koncentration av Icaridin gör den särskilt effektiv mot fästingar, vilket möjliggör en hög effektivitetsnivå. Dock finns ingen information om huruvida det eliminerar alla typer av fästingar eller bara vissa arter.

Förutom dess effektivitet, är säkerheten för Trikem Renons Mygg & Fästing också värd att nämna. Den kan användas på både hundar och människor, vilket ger en extra nivå av flexibilitet för användaren. Dock ska den inte användas på barn under 3 år, vilket kan vara en potentiell nackdel om man har små barn hemma. Ingen ytterligare information om eventuella biverkningar eller risker finns tillgänglig, men man bör alltid konsultera en veterinär före användning på husdjur.

I jämförelse med andra fästingmedel på marknaden, erbjuder Trikem Renons Mygg & Fästing ett mycket konkurrenskraftigt pris på 139 kr för 100 ml. Med tanke på dess dubbla användningsområde och höga Icaridin-koncentration, är det definitivt ett kostnadseffektivt val. Dock finns det ingen information om hur lätt det är att applicera produkten, men som en spray kan vi förmoda att det är ganska enkelt och smidigt för både husdjursägaren och hunden. Sammantaget är detta en stark kandidat för de som söker ett effektivt och prisvärt fästingmedel.

Fördelar

 • Effektivt fästingmedel
 • Kan användas på hundar och människor
 • Starkt skydd genom hela dagen
 • Konkurrenskraftigt pris
 • Enkel att applicera som spray

Nackdelar

 • Ej för barn under 3 år
 • Okänd effekt på alla fästingarter

Välja det bästa fästingmedlet för din hund

Att hitta det bästa fästingmedlet för din hund är en balansgång mellan flera viktiga faktorer. Det handlar inte bara om vilket medel som är mest effektivt mot fästingar, utan också om vilket som bäst passar din hunds individuella behov och din livsstil. Här är några viktiga kriterier att tänka på när du söker efter det optimala fästingmedlet för din hund.

Effektivitet

Det främsta kriteriet att beakta när du väljer ett fästingmedel är dess effektivitet. Effektivitet kan mätas på flera sätt, inklusive hur snabbt medlet verkar, hur länge det ger skydd och huruvida det både repellerar och dödar fästingar. Ett bra fästingmedel bör börja verka snabbt, ge långvarigt skydd och avvisa fästingar samt döda dem om de skulle bita din hund. Läs igenom produktinformationen noggrant och sök efter kliniska studier eller vetenskapliga bevis som stöder tillverkarens påståenden om produktens effektivitet.

Säkerhet

Säkerhet är naturligtvis en annan viktig faktor att överväga. Vissa fästingmedel kan vara skadliga eller till och med giftiga för hundar om de används felaktigt. Kontrollera att produkten har testats och godkänts för säker användning på hundar. Om din hund är ung, gammal, dräktig, ammande eller har några befintliga hälsoproblem, bör du konsultera en veterinär innan du använder ett nytt fästingmedel.

Användarvänlighet

En annan aspekt att tänka på är hur lätt produkten är att administrera. Vissa fästingmedel appliceras direkt på hundens hud, medan andra ges oralt. Några kräver daglig användning, medan andra bara behöver appliceras en gång i månaden. Din och din hunds livsstil kan påverka vilken typ av produkt som är mest praktisk för er.

Pris

Priset är naturligtvis en övervägande faktor för de flesta hundägare. Kom dock ihåg att dyrare inte alltid betyder bättre. En mer kostsam produkt kan vara mer effektiv eller erbjuda längre skydd, men det kan också vara så att du betalar extra för varumärket. Jämför priser och se till att du får valuta för pengarna.

Hundens storlek och ras

Storleken och rasen på din hund kan påverka vilket fästingmedel som är mest lämpligt. Vissa produkter är speciellt formulerade för små, medelstora eller stora hundar, medan andra är mer generella. Din hunds päls och hudtyp kan också påverka vilken typ av produkt som fungerar bäst. Om du är osäker, fråga din veterinär om råd.

Allergiska reaktioner

Vissa hundar kan vara allergiska mot vissa fästingmedel. Om din hund tidigare har haft en allergisk reaktion på ett specifikt fästingmedel, bör du naturligtvis undvika det. Om din hund har känslig hud eller är benägen att få allergiska reaktioner, sök efter en produkt som är allergivänlig eller speciellt framtagen för känsliga hundar.

Användarrecensioner

Slutligen kan användarrecensioner ge värdefull information om hur väl ett fästingmedel fungerar i praktiken. Även om recensioner bör tas med en nypa salt, kan de ge dig en känsla för hur effektivt ett fästingmedel är, hur lätt det är att använda, och om det har orsakat några negativa reaktioner hos andra hundar.

hundar i graeset

Fördelarna med Fästingmedel för Hundar

Fästingmedel för hundar erbjuder ett effektivt sätt att skydda din vän mot de allvarliga sjukdomar som fästingar kan överföra. Bortsett från att ge direkt skydd mot fästingar, finns det flera andra fördelar med att använda fästingmedel för din hund. Här listar vi några av de mest betydande fördelarna:

 • Skydd mot farliga sjukdomar: En av de största fördelarna med att använda fästingmedel för din hund är att det skyddar mot potentiellt livshotande sjukdomar som Lyme-sjukdom, babesios, ehrlichiosis och anaplasmos. Dessa sjukdomar kan orsaka allvarliga hälsoproblem såsom feber, ledvärk, neurologiska problem och i värsta fall kan det leda till döden. Genom att regelbundet använda fästingmedel på din hund kan du ge den ett effektivt skydd mot dessa sjukdomar.
 • Bekvämlighet: Fästingmedel för hundar är oftast enkla att använda. Oavsett om du väljer ett fästinghalsband, en spot-on-lösning, spray eller tabletter, kan du snabbt och smidigt applicera medlet på din hund. Detta sparar tid och ansträngning, särskilt jämfört med att försöka hitta och ta bort varje enskild fästing.
 • Långvarigt skydd: De flesta fästingmedel ger skydd under en längre period. Detta innebär att du inte behöver applicera medlet varje dag utan endast var fjärde vecka eller till och med varannan månad beroende på vilken produkt du väljer. Detta gör fästingmedel till en skonsam och bekymmersfri lösning för fästingskydd.
 • Extra skydd mot andra skadedjur: Många fästingmedel för hundar ger även skydd mot andra skadedjur, såsom loppor, myggor och flugor. Detta innebär att du kan ge din hund ett omfattande skydd mot en mängd olika skadedjur med ett enda medel, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ.
 • Fred och ro för hundägare: Slutligen ger användning av fästingmedel för hundar en mycket viktig fördel - sinnesro för hundägare. Att veta att din älskade fyrbenta vän är skyddad mot farliga fästingar kan minska stress och oro betydligt, vilket gör din tid tillsammans ännu trevligare.

Eventuella nackdelar med Fästingmedel för Hundar

Trots de många fördelarna med att använda fästingmedel för hundar, finns det också några potentiella nackdelar som är viktiga att känna till. Ingen produkt är helt perfekt och det är viktigt att överväga både de positiva och negativa aspekterna innan du bestämmer dig för vilket fästingmedel du ska använda för din hund. Här är några av de möjliga nackdelarna med fästingmedel för hundar:

 • Potentiella biverkningar: Även om de flesta hundar tolererar fästingmedel väl, kan vissa hundar utveckla biverkningar. Dessa kan variera från milda hudreaktioner till mer allvarliga symptom som kräkningar, diarré, darrningar, och i sällsynta fall, neurologiska problem. Om du misstänker att din hund reagerar negativt på ett fästingmedel, ska du omedelbart kontakta veterinär.
 • Effektiviteten kan variera: Även om de flesta fästingmedel påstås vara mycket effektiva, kan effektiviteten variera mellan olika produkter och olika hundar. Faktorer som hundens storlek, ras, ålder, hälsa och miljö kan påverka hur väl ett fästingmedel fungerar. I vissa fall kan det vara nödvändigt att prova några olika produkter innan du hittar den som fungerar bäst för just din hund.
 • Kostnaden: Fästingmedel för hundar kan vara ganska dyra, särskilt om du har flera hundar eller om du väljer en premiumprodukt. Även om kostnaden kan vara värd det för det skydd det erbjuder, kan det för vissa hundägare vara en betydande utgift. Det är viktigt att jämföra priser och överväga både produktens effektivitet och dess kostnad innan du gör ett köp.
hundutomhus

Så använder du fästingmedel för hundar

Att korrekt använda fästingmedel på din hund är avgörande för att säkerställa optimal skydd mot fästingar. Här är några steg och överväganden för att hjälpa dig att korrekt applicera fästingmedel på din hund:

Läs instruktionerna noggrant

Varje produkt kommer med specifika instruktioner för användning. Det är viktigt att läsa dessa noggrant, eftersom de kan variera beroende på produkttyp och märke. Några produkter behöver appliceras direkt på huden, medan andra kan ges oralt. Följ alltid råden om dosering baserat på din hunds vikt och storlek.

Applicera på rätt plats

För spot-on-produkter och sprayer, se till att du applicerar produkten på en plats där din hund inte kan slicka det. Detta är oftast mellan skulderbladen eller längs ryggraden. Se till att du får tillräcklig kontakt med huden och inte bara pälsen, för bästa effekt.

Ge tabletter korrekt

Om du använder orala fästingmedel, kan du behöva dölja tabletten i en godbit eller i din hunds mat för att få den att svälja den. Se till att du följer instruktionerna om hur ofta tabletten ska ges. Vissa tabletter ger skydd i upp till en månad, medan andra kan behöva ges varje dag.

Kontrollera din hund regelbundet

Trots att du använder fästingmedel är det viktigt att regelbundet kontrollera din hund för fästingar, särskilt efter promenader i skog och högt gräs. Kom ihåg att ingen produkt är 100% effektiv och tidig upptäckt av fästingar kan bidra till att förhindra överföring av sjukdomar.

Övervaka för eventuella biverkningar

Efter att du har applicerat fästingmedlet, håll ett öga på din hund för eventuella biverkningar, som hudirritation, förlust av aptit, kräkningar eller beteendeförändringar. Om du märker något ovanligt, kontakta din veterinär genast.

Vanliga frågor om Fästingmedel

1. Är alla fästingmedel för hundar säkra att använda?

Säkerheten för fästingmedel kan variera beroende på produkttyp, märke och enskilda hundar. De flesta produkter är generellt säkra att använda, men vissa hundar kan uppleva biverkningar. Dessutom bör vissa produkter undvikas för unga valpar, dräktiga eller ammande tikar, samt för hundar med vissa hälsotillstånd. Det är bäst att konsultera en veterinär innan du börjar använda ett nytt fästingmedel på din hund.

2. Hur ofta ska jag applicera fästingmedlet på min hund?

Frekvensen för att applicera fästingmedel kan variera beroende på vilken typ av produkt du använder och var du bor. Vissa produkter behöver appliceras varje månad, medan andra kan ge skydd i upp till flera månader. Om du bor i ett område med hög risk för fästingar kan det vara nödvändigt att använda produkten oftare.

3. Kan jag använda fästingmedel på valpar?

Om och när du kan börja använda fästingmedel på en valp beror på produktens specifika rekommendationer. Vissa produkter är säkra att använda på valpar så unga som åtta veckor, medan andra endast bör användas på äldre hundar. Kontrollera alltid produktens instruktioner och rådfråga din veterinär om du är osäker.

4. Vad ska jag göra om min hund får en biverkning?

Om du misstänker att din hund har en biverkning från ett fästingmedel, ska du omedelbart kontakta en veterinär. Beroende på svårighetsgraden av reaktionen, kan din veterinär råda dig att sluta använda produkten, byta till en annan produkt, eller till och med behandla din hund för biverkningarna. Om möjligt, ta med produktförpackningen när du besöker veterinären.

5. Verkar fästingmedel omedelbart?

Snabbheten för vilken ett fästingmedel börjar verka kan variera mellan olika produkter. Vissa produkter börjar verka inom bara några timmar, medan andra kan ta upp till 24 timmar. Du bör alltid kontrollera produktinformationen för att veta exakt när du kan förvänta dig att produkten ska börja verka.

6. Kan jag använda fästingmedel på min hund om den redan har fästingar?

Ja, de flesta fästingmedel är designade för att döda fästingar som redan har bitit sig fast på din hund. Men det är också viktigt att regelbundet kontrollera din hund för fästingar och ta bort dem manuellt om du hittar några, även om du använder fästingmedel.

7. Kan jag använda samma fästingmedel på mina andra husdjur?

Nej, du bör inte använda hundspecifika fästingmedel på andra husdjur, såsom katter, utan att rådfråga en veterinär först. Vissa ingredienser som är säkra för hundar kan vara giftiga för andra djur.

8. Är det nödvändigt att använda fästingmedel året runt?

Beroende på var du bor, kan det vara nödvändigt att använda fästingmedel året runt. I områden med milda vintrar kan fästingpopulationen fortsätta att vara aktiv under de kallare månaderna. Din veterinär kan ge råd om vad som är lämpligt för ditt specifika område.

Testvinnare - Bästa Fästingmedel

 • Frontpro Tuggtabletter
 • Animigo Lopp- & fästingmedel
 • Frontline Vet. Spot-on lösning hund
 • Boehringer Centaura Spray
 • Axia Fixodida Zx Pulver
 • Trikem Renons Mygg & Fästing
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
84 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu