Flytväst hund

När du tänker på att åka båt, vad är det första du tänker på då? Flytvästar såklart! Oavsett om du är människa, katt eller hund så är en flytväst ett måste om man ska ut på sjön. Skulle olyckan va framme och någon ramlar över bord så kan alla i båten andas ut om samtliga tilldelas en flytväst vid avfärd. För oss hundägare så är en flytväst på hunden en betryggande tanke, hunden kommer också flyta säkert i vattnet om det oväntade händer. Det är också smart att låta hunden ha flytväst på sig vid, omkring eller på bryggor och vattenbryn.  

Innehållsförteckning

Flytväst för hund - Bäst i test 2020

Det kan vara svårt att veta vilken flytväst som är bäst eller vad för olika parametrar som är viktiga att undersöka. Som med de flesta produkter som riktar sig till hundar så finns det ett stort utbud av flytvästar att hitta på marknaden. Vi har därför genomfört ett flytväst-test och letat långt och brett efter den bästa flytvästen som finns att hitta idag. Vi har testat och undersökt flera flytvästar och plockat fram de bästa utifrån fyra parametrar; passformfunktion, kvalitet och pris. Nedan kommer du kunna läsa om de olika flytvästarna som kammat hem en plats i topplistan efter att vi genomfört våra tester. 

1. Rukka Safety

Rukka Safety
Rukka Safety
Bäst i test
Totalt 9.7
Bästa pris
499 kr

Om du letar efter en flytväst utan magband är detta något för dig! Rukkas flytväst är en av de få flytvästar som har magremmar istället för magband. Detta kan vara en fördel om din hund har mycket päls eller an andra anledningar inte mår bra av att vara täckt om magen. Denna högkvalitativa flytväst är designad för att hålla din hund så säker som möjligt. Med slitstarkt neopren håller flytvästen i flera år!

Rukkas flytväst hamnar i mellanprisklassen där du får mycket kvalitet och funktion för pengarna. Om du är ute efter en bra och högkvalitativ flytväst utan magband är detta rätt flytväst för din hund.

rukkaflytvaest

2. Ruffwear Float Coat

Ruffwear Life Coat Flytvaest
Ruffwear Float Coat
Totalt 9.4
Bästa pris
0 kr

Flytväst nummer två kommer också från ett mycket välkänt varumärke, nämligen Ruffwear! Här har du den ultimata flytvästen, det vill säga om prislappen inte är ett hinder. Flytvästen har mycket hög kvalité tack vare de väl beprövade material som använts, den här flytvästen kommer hålla för evigt! Flytvästen har extra säkra fästelement för att sitta stabilt runt hundens kropp och ge hunden obehindrad simning.

Ruffwears flytväst är den bästa på marknaden idag utifrån passform och funktion samt kvalitet, hade det inte varit för det höga priset så hade den kammat hem första plats. För den som däremot har råd och är ute efter den bästa möjliga flytvästen är det denna du ska klicka hem!

ruffwearflytvaest

3. Hurrta Outdoor Life Savior

Hurrta Outdoor Life Savior
Hurrta Outdoor Life Savior
Totalt 9.1
Bästa pris
495 kr

På plats tre hamnar Hurrtas flytväst. Hurrta är kända för att ha ett stort säkerhetstänk och pålitliga produkter. Deras flytväst är strömlinjeformad vilket ger hunden gott stöd både i vattnet och på land. Tillsammans med sin låga vikt får hunden bäst möjliga rörelsefrihet. Hurrtas flytväst fick därför höga poäng utifrån passform och funktion! Denna flytväst är därför idealisk för alla aktiviteter i och omkring vatten. Flytvästen har genomgått kvalitets- och säkerhetstester i enlighet med Hurrta-andan.

Ett mycket bra pris i förhållande till säkerhet och funktion. Det här är en flytväst som din hund kan känna sig säker i och som kommer hålla i många år framöver. 

hurttaflytvaest

4. Kerbl Flytväst

Kerbl Flytväst
Kerbl Flytväst
Totalt 8.6
Bästa pris
219 kr

Sist men inte minst kommer ett bra alternativ för den som letar efter en prisvänlig flytväst! Kerbl är ett relativt okänt varumärke, men de har tagit fram det bästa budgetalternativet som finns på marknaden idag. Denna flytväst håller din hund flytande och säker i vatten, samtidigt som den inte hindrar hundens rörelser på land. Passformen är sämre än de produkter som är högre upp i topplistan, men den upprätthåller behovet av säkerhet mer än väl! Med robusta och smutsavvisande material kanten hålla länge, men kvaliteten är något bristande. 

Om du vill köpa en flytväst som håller i flera år och som kommer användas ofta rekommenderar vi att du väljer en annan flytväst. Ska du däremot ha en flytväst under begränsad tid eller bara vid enstaka tillfällen är detta en perfekt flytväst för dig!

kerblflytvaest2

Hund med flytväst i pool

Köpguide - allt du behöver veta om flytväst till hunden

När man ska köpa en flytväst till sin hund är det viktigt att veta vad det är för flytväst man köper och för vilken hund som flytvästen är tänkt till, precis som med en vanlig promenadsele. Om det är en hund som har mycket päls kan man behöva köpa en flytväst som klarar några  kilo extra för att räkna med den vikt som pälsen får när den blötläggs. Att flytvästen tagits fram av ett erkänt varumärke som använder sig av tillförlitliga kvalitets- och säkerhetstester är mycket viktigt för oss när vi ger våra omdömen. Hunden ska kunna flyta bekvämt och kunna simma väl i flytvästen. Det är också viktigt att flytvästen är ergonomiskt utformad så att hunden har maximal rörelsefrihet då flytvästen också används mycket på land.

Undersök följande punkter:

  • Storlek. Storlekar kan antingen anges för vilken vikt som flytvästen håller eller anges i vanliga mått som extra small till extra large.
  • Passform. Exempelvis ger en strömlinjeformad flytväst bäst stöd i vatten som rörelsefrihet på land.
  • Funktion. Finns det handtag som gör det lätt att fånga upp hunden i vattnet? Finns det säkerhetsspännen?
  • Kvalitét. Har flytvästen bra och hållbara material? Har den genomgått säkerhetstester?
  • Pris. Vad är du beredd att spendera? Motsvarar prislappen kvalitén som du förväntar dig av flytvästen?

Läs mer: Känn dig trygg med årets bäst hundförsäkring

white terrier wearing tropical flower garland chilling pink rubber flamingo

Därför behöver du en flytväst till hunden

När en hund är medpassagerare på en båt är en flytväst ett måste. Helst ska det även vara en bra flytväst av hög kvalité som inte hindrar hundens rörelser, varken på land eller i vattnet. Precis som med annan säkerhetsutrustning, exempelvis bilbälte eller hundbur, så är en flytväst en investering i hundens säkerhet. Det kan därför vara viktigt att tänka på flytvästens funktion och kvalitet, snarare än prislappen. Det finns billiga flytvästar på marknaden idag, men de har oftast inte genomgått säkerhetstester i samma utsträckning som andra, dyrare flytvästar.

En flytväst består av ett innermaterial som flyter när det nedsänks i vatten. Materialet omgärdas av ett ytterlager av vattenavvisande eller vattentåligt material, exempelvis polypren, polyester eller neopren. Det gör också att flytvästar är lätta att rengöra för hand, vilket är bra då flytvästar aldrig ska tvättas i tvättmaskin eller torktumlas. Utöver detta kan flytvästar ha ett brett band som fäst under magen, men de kan också vara fästa under magen med remmar. Som regel används säkerhetsspännen för att fästa flytvästen tight runt hundens kropp, oftast tillsammans med remmar som går att justera längden på för bra anpassning efter olika hundar. Många gånger finns också kardborreband för att fästa flytvästen runt hunden innan man knäpper säkerhetsspännena. Särskilt viktigt är att flytvästen är utformade så att hunden kan röra sig fritt på land, men även hålla hunden i rät position när den är i vattnet. Med rät position i vattnet innebär att hunden hålls horisontell när den simmar och att den inte trycker på hundens strupe.

Läs mer: Hitta nya favoritleksaken att ta med till stranden

Inför varje ny säsong då det är dags att ta fram flytvästen är det viktigt att kontrollera att flytfunktionen fungerar. Ett tips är att ta med hunden till ett vattenparti som är grunt, men tillräckligt djupt för att kontrollera att hunden hålls på vattenytan av flytvästen.

Vanliga frågor om flytväst

Varför behöver en hund flytväst?

Att använda en flytväst minskar riskerna avsevärt om en olycka skulle uppstå. Det kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död om det vill sig riktigt illa. Även om du har en hund som är väldigt simkunnig så vet man aldrig vad som kan hända ute på djupt vatten. Skulle hunden falla överbord vid resor med båt kan hunden påverkas av de vågor som skapas när båten rör sig framåt. Som vuxen simkunnig människa förväntas man använda flytväst utifrån säkerhetssynpunkt och det är ingen skillnad för din hund.

Hur tar jag reda på vilken storlek min hund behöver?

Olika märken har olika mått när det kommer till storlekar, det är därför mycket viktigt att undersöka storlekstabeller eller guider för de flytvästar du överväger att köpa. I dem kan du hitta de specifika mått som gäller för modellen. För det mesta behöver du veta din hunds bröstomkrets, det vill säga den bredaste punkten över bröstkorgen några centimeter bakom frambenen. 

Om du har en långhårig ras eller en med mycket tjock päls kan du behöva lägga till några centimeter på bröstomkretsen så att flytvästen bättre kan hantera den vikt som den blöta pälsen ger.

Hur vänjer jag hunden att åka båt?

Som med de flesta inlärningsprocesser krävs det tid och engagemang. Att ta små steg i taget funkar alltid bäst när man ska vänja sin hund vid nya moment. Såklart behövs också en rejäl dos beröm och uppmuntran. 

Med små steg menas att börja med att låta hunden bli familjär med omgivningen där båten är, det vill säga hamnen eller den lokala båtbryggan. Nästa steg kan då vara att vara på bryggan och vid båten. Låt sedan hunden vara i båten utan att den är igång. Allt eftersom du övar med din hund på detta sätt kommer hunden bli allt mer modig i sin nya omgivning. Viktigt att ha i åtanke är att det kan ta flera dagar innan det ens är dags att tänka på att starta båten. När du startat båten är kritiskt med beröm och godis, vi vet alla vilken inverkan motorer kan ha på hundens nerver. Så småningom blir det dags att ta en kort tur ut från hamn eller brygga. Tillslut kommer din hund vara van att vistas i båten när den åker, så då är det bara tuta och köra!

Återigen låt inlärningsprocessen ta sin tid. Känn in din hund och hur den mår under processen, det är okej att ta ett steg tillbaka om det går för fort fram för din hund. 

Kan en hund bli sjösjuk?

Hundar kan absolut bli sjösjuka precis som oss. De kan då må illa, ha dåligt balanssinne och kräkas. Hundar som blir åksjuka i bil blir också oftast sjösjuka.

Om du vet med dig att din hund blir åksjuk eller sjösjuk kan det vara bra att få sjösjuketabletter från din veterinär innan ni ger er iväg. Det är viktigt att hunden ser över båtkanten så att den kan orientera sig. Ge mat ett par timmar före resan så att magen hinner bli tom, fast innan hungerkänslor kommer igång.

Testvinnare - Bästa Flytväst hund

  • Rukka Safety
  • Ruffwear Float Coat
  • Hurrta Outdoor Life Savior
  • Kerbl Flytväst

Källhänvisning

Brentfordvets - Tips inför badutflykten med hunden.

SKK - Tips om du badar med hunden.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
76 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-01-08 11:40:38

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu