Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bästa flytvästen för hund – 5 säkra flytvästar till hundar

Senast uppdaterad: 9 februari 2023

Oavsett om du är människa, katt eller hund så är en flytväst ett måste om man ska ut på sjön. Skulle olyckan va framme och någon ramlar över bord så kan alla i båten andas ut om samtliga tilldelas en flytväst vid avfärd. För oss hundägare så är en flytväst på hunden en betryggande tanke, hunden kommer också flyta säkert i vattnet om det oväntade händer. Det är också smart att låta hunden ha flytväst på sig vid, omkring eller på bryggor och vattenbryn.  

Innehållsförteckning

Flytväst för hund - Bäst i test 2023

Det kan vara svårt att veta vilken flytväst som är bäst eller vad för olika parametrar som är viktiga att undersöka. Som med de flesta produkter som riktar sig till hundar så finns det ett stort utbud av flytvästar att hitta på marknaden. Vi har därför genomfört ett flytväst-test och letat långt och brett efter den bästa flytvästen som finns att hitta idag. Vi har testat och undersökt flera flytvästar och plockat fram de bästa utifrån fyra parametrar; passformfunktion, kvalitet och pris. Nedan kommer du kunna läsa om de olika flytvästarna som kammat hem en plats i topplistan efter att vi genomfört våra tester. 

Ruffwear Flytväst- Wave Orange
Ruffwear Flytväst- Wave Orange
Bäst i test

1. Ruffwear Flytväst- Wave Orange

9,7/10
Kvalitet
Hög
Rörelsefrihet
Hög
Typ av fäste
Magband
Till butik
1325 kr
Läs mer
Fördelar
 • Formad för att ge obehindrade rörelser
 • Hög kvalitet och hållbarhet
 • Beprövade och slitstarka material
Nackdelar
 • Högre prisklass

Den bästa flytvästen vi har kunnat hitta på marknaden idag är Ruffwears uppdaterade version av deras modell "Float Coat". Föregående år hamnade deras förra modell av flytvästen på plats nummer två, men utifrån den uppdaterade modellen och optimerade formen har den i år kammat hem första placering. Ruffwears Float Coat är alltså den ultimata flytvästen, det vill säga om prislappen inte är ett hinder. Flytvästen har mycket hög kvalité tack vare de väl beprövade material som använts vilka ger en hög hållbarhet men även slitstarkhet. Flytvästen har extra säkra fästelement för att sitta stabilt runt hundens kropp och ge hunden obehindrad simning. Den är även lätt och ger hunden maximal frihet. Trotts att priset är högt kommer du inte behöva köpa någon ny flytväst på lång tid framöver om flytvästen vårdas väl.

Ruffwear float coat3

Läs mer
Baltic Pluto Hundflytväst
Baltic Pluto Hundflytväst
Mest Prisvärd

2. Baltic Pluto Hundflytväst

9,6/10
Kvalitet
Hög
Rörelsefrihet
Hög
Typ av fäste
Magband
Till butik
349 kr
Läs mer
Fördelar
 • Reflexer
 • Orange och mycket synlig
 • Bra fästen
 • Handtag så du enkelt kan lyfta hunden
Nackdelar
 • Fler reflexer hade ökat synligheten ytterligare

Det här är en prisvärd hundflytväst som inte tummar på kvaliteten för det. Med hela 3 spännen samt 6 olika storlekar sitter flytvästen perfekt på din hund. Den är mjuk och bekväm samtidigt som den flyter upp din hund utan problem. Färgen är anpassad för att hunden enkelt ska synas när den har på sig västen, dessutom finns det flera reflexer som ökar synligheten ytterligare. 

Pris i förhållande till kvalitet är utmärkt och vi rekommenderar denna till dig med en mindre budget.  

Läs mer
Safe Life Jacket Hundflytväst
Safe Life Jacket Hundflytväst
Bästa premiumvalet

3. Safe Life Jacket Hundflytväst

9,5/10
Kvalitet
Hög
Rörelsefrihet
Hög
Typ av fäste
Magband
Till butik
1249 kr
Läs mer
Fördelar
 • Flytkomponenter runt halsen håller huvudet uppe
 • Bra kvalitet
 • Stabilt handtag ovantill
Nackdelar
 • Ganska dyr

Den här modellen signerad norska Non-Stop Dogwear är en flytväst som är både säker och bekväm. Bland funktioner för säkerhet finns komponenter med bärförmåga kring halsen som hjälper din hund att hålla huvudet ovanför ytan. Flytvästen har även reflexer och ett robust handtag på ryggen. Hur är passformen? Safe Life finns i sex storlekar så den passar alla hundar. Den har också justerbara remmar runt både halsen och bröstet för bästa passform och viktfördelning. Den goda passformen ger din hund god rörelsefrihet och västen kan användas för alla aktiviteter kring vatten. Västen är även utmärkt för simträning och rehabilitering.

Den här flytvästen är den dyraste i vårt test. Med höga betyg för både passform, kvalitet och funktion får du dock mycket kvalitet för pengarna. Västen håller länge och för många äventyr!

Läs mer
Hurtta Outdoors Life Savior Flytväst - Orange
Hurtta Outdoors Life Savior Flytväst - Orange

4. Hurtta Outdoors Life Savior Flytväst - Orange

9,3/10
Kvalitet
Hög
Rörelsefrihet
Medelhög
Typ av fäste
Magband
Till butik
371 kr
Läs mer
Fördelar
 • Mycket flytväst för pengarna
 • Har genomgått kvalitets- och säkerhetstester
 • Strömlinjeform och lätt vikt för god rörlighet
Nackdelar
 • Något bulkig på hunden

En av marknadens bästa flytvästar för hund kommer från Hurtta och är tillverkad av pålitliga samt slitstarka material. Hurtta är kända för att ha ett stort säkerhetstänk och pålitliga produkter. Deras flytväst är strömlinjeformad vilket ger hunden gott stöd både i vattnet och på land. Tillsammans med sin låga vikt får hunden bäst möjliga rörelsefrihet. Hurttas flytväst fick därför höga poäng utifrån passform och funktion! Denna flytväst är  idealisk för alla aktiviteter i och omkring vatten. Flytvästen har även genomgått kvalitets- och säkerhetstester i enlighet med Hurtta-andan.

Ett mycket bra pris i förhållande till säkerhet och funktion. Det här är en flytväst som din hund kan känna sig säker i och som kommer hålla i många år framöver. 

hurttaflytvaest

Läs mer
Rukka Safety
Rukka Safety

5. Rukka Safety

9,3/10
Kvalitet
Hög
Rörelsefrihet
Medelhög
Typ av fäste
Magremmar
Till butik
499 kr
Läs mer
Fördelar
 • Designad för hög säkerhet och kvalitet
 • Tillverkad i kvalitativt och slitstarkt neopren
 • Prisvärt alternativ
Nackdelar
 • Klumpiga säkerhetspännen

Om du letar efter en flytväst utan magband är detta något för dig! Rukkas flytväst är en av de få flytvästar som har magremmar istället för magband. Detta kan vara en fördel om din hund har mycket päls eller an andra anledningar inte mår bra av att vara täckt om magen. Denna högkvalitativa flytväst är designad för att hålla din hund så säker som möjligt. Med slitstarkt neopren håller flytvästen i flera år!

Rukkas flytväst hamnar i mellanprisklassen där du får mycket kvalitet och funktion för pengarna. Om du är ute efter en bra och högkvalitativ flytväst utan magband är detta rätt flytväst för din hund.

rukkaflytvaest

Läs mer

Hund med flytväst i pool

Din köpguide för den bästa flytvästen till hunden 

När man ska köpa en flytväst till sin hund är det viktigt att veta vad det är för flytväst man köper och för vilken hund som flytvästen är tänkt till, precis som med en vanlig promenadsele. Om det är en hund som har mycket päls kan man behöva köpa en flytväst som klarar några  kilo extra för att räkna med den vikt som pälsen får när den blötläggs. Att flytvästen tagits fram av ett erkänt varumärke som använder sig av tillförlitliga kvalitets- och säkerhetstester är mycket viktigt för oss när vi ger våra omdömen. Hunden ska kunna flyta bekvämt och kunna simma väl i flytvästen. Det är också viktigt att flytvästen är ergonomiskt utformad så att hunden har maximal rörelsefrihet då flytvästen också används mycket på land.

Undersök följande punkter:

 • Storleken5Storlek Storlekar kan antingen anges för vilken vikt som flytvästen håller eller anges i vanliga mått som extra small till extra large. Undersök alltid storleksguiden hos den återförsäljare du köper flytvästen ifrån. De flesta har en genomgående guide för hur du ska mäta din hund för att få den bästa storleken.
 • PassformPassform Hur flytvästen sitter på din hund kommer göra stor skillnad för hur begränsad hunden blir av att ha den på sig. En flytväst begränsar alltid hunden, men med rätt passform endast i liten grad. Saker att hålla utkik efter är exempelvis om flytvästen är strömlinjeformad, en sådan passform ger bäst stöd i vatten samt mest rörelsefrihet på land.
 • FunctionFunktion Vanligtvis har flytvästar handtag som gör det lätt att fånga upp hunden i vattnet. Däremot kan fästen och säkerhetsspännen skilja sig mellan olika modeller och tillverkare. Vissa använder kardborreband under säkerhetsspännen för extra säker fästning. Vissa flytvästar har magband, medan andra har magremmar. Fundera över vad du tror din hund behöver för funktioner.
 • Hallbarhet3Kvalitet Att en flytväst är av bra kvalitet innebär att materialen är slitstarka och har en hög hållbarhet. För att nå en riktig hög kvalitet ska flytvästen även ha genomgått säkerhetstester som bekräftar att hunden kommer vara säker i flytvästen. 
 • PrisPris Flytvästar kommer i alla möjliga prisklasser och det är därför viktigt att fundera på hur mycket du är beredd att spendera på en flytväst till din hund. Prislappen ska motsvara den kvalitet som du förväntar dig av flytvästen. Om din hund endast kommer använda en flytväst enstaka gånger kanske det är bättre med en billigare flytväst. Om din hund kommer ha flytväst varje sommar kan det däremot vara bättre att fokusera på en flytväst med högre kvalitet och som därav är dyrare.
white terrier wearing tropical flower garland chilling pink rubber flamingo

Därför behöver du en flytväst till hunden

När en hund är medpassagerare på en båt så är en flytväst ett måste. Det ska vara en flytväst av hög kvalité som inte hindrar hundens rörelser, varken på land eller i vattnet. Precis som med annan säkerhetsutrustning, som bilsele eller hundbur, så är en flytväst en investering i hundens säkerhet. Det finns billiga flytvästar på marknaden idag, men de har oftast inte genomgått säkerhetstester i samma utsträckning som andra, dyrare flytvästar.

En flytväst består av ett innermaterial som flyter när det nedsänks i vatten. Materialet omgärdas av ett ytterlager av vattenavvisande eller vattentåligt material, exempelvis polypren, polyester eller neopren. Det gör också att flytvästar är lätta att rengöra för hand, vilket är bra då flytvästar aldrig ska tvättas i tvättmaskin eller torktumlas. Utöver detta kan flytvästar ha ett brett band som fäst under magen, men de kan också vara fästa under magen med remmar. Som regel används säkerhetsspännen för att fästa flytvästen tight runt hundens kropp, oftast tillsammans med remmar som går att justera längden på för bra anpassning efter olika hundar. Många gånger finns också kardborreband för att fästa flytvästen runt hunden innan man knäpper säkerhetsspännena. Särskilt viktigt är att flytvästen är utformade så att hunden kan röra sig fritt på land, men även hålla hunden i rät position när den är i vattnet. Med rät position i vattnet innebär att hunden hålls horisontell när den simmar och att den inte trycker på hundens strupe.

Inför varje ny säsong då det är dags att ta fram flytvästen så är det viktigt att kontrollera att flytfunktionen fungerar. Ett tips är att ta med hunden till ett vattenparti som är grunt, men tillräckligt djupt för att kontrollera att hunden hålls på vattenytan av flytvästen.  

Säkerhetstips:

 • Ha flytvästen på så fort du är i närheten av vatten, om ni till exempel är på stranden eller vid ett hamnområde. En olycka händer snabbt och då ska flytvästen vara på!
 • Håll koll på hunden! Låt den inte springa fritt nära vatten utan flytväst, vi hundägare vet alla hur snabbt en oövervakad hund kan hamna i problem. 
 • Hjälp hunden om du ska gå från båt till brygga eller gå över grunt vatten eller hoppa mellan stenar. Även om flytvästen är på så kan en olycka ske.
 • Om hunden får vatten i lungorna så kan du faktiskt hålla den upp och ner för att låta vattnet rinna ur lättare. Eller lägga den så att huvudet är lägre än bålen.
 • Om hunden inte andas alla så ska du utföra hjärtlungräddning och omgående kontakta veterinär för rådgivning.

Vanliga frågor om flytväst

Varför behöver en hund flytväst?

Att använda en flytväst minskar riskerna avsevärt om en olycka skulle uppstå. Det kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död om det vill sig riktigt illa. Även om du har en hund som är väldigt simkunnig så vet man aldrig vad som kan hända ute på djupt vatten. Skulle hunden falla överbord vid resor med båt kan hunden påverkas av de vågor som skapas när båten rör sig framåt. Som vuxen simkunnig människa förväntas man använda flytväst utifrån säkerhetssynpunkt och det är ingen skillnad för din hund.

Hur tar jag reda på vilken storlek min hund behöver?

Olika märken har olika mått när det kommer till storlekar, det är därför mycket viktigt att undersöka storlekstabeller eller guider för de flytvästar du överväger att köpa. I dem kan du hitta de specifika mått som gäller för modellen. För det mesta behöver du veta din hunds bröstomkrets, det vill säga den bredaste punkten över bröstkorgen några centimeter bakom frambenen. 

Om du har en långhårig ras eller en med mycket tjock päls kan du behöva lägga till några centimeter på bröstomkretsen så att flytvästen bättre kan hantera den vikt som den blöta pälsen ger.

Hur vänjer jag hunden att åka båt?

Som med de flesta inlärningsprocesser krävs det tid och engagemang. Att ta små steg i taget funkar alltid bäst när man ska vänja sin hund vid nya moment. Såklart behövs också en rejäl dos beröm och uppmuntran. 

Med små steg menas att börja med att låta hunden bli familjär med omgivningen där båten är, det vill säga hamnen eller den lokala båtbryggan. Nästa steg kan då vara att vara på bryggan och vid båten. Låt sedan hunden vara i båten utan att den är igång. Allt eftersom du övar med din hund på detta sätt kommer hunden bli allt mer modig i sin nya omgivning. Viktigt att ha i åtanke är att det kan ta flera dagar innan det ens är dags att tänka på att starta båten. När du startat båten är kritiskt med beröm och godis, vi vet alla vilken inverkan motorer kan ha på hundens nerver. Så småningom blir det dags att ta en kort tur ut från hamn eller brygga. Tillslut kommer din hund vara van att vistas i båten när den åker, så då är det bara tuta och köra!

Återigen låt inlärningsprocessen ta sin tid. Känn in din hund och hur den mår under processen, det är okej att ta ett steg tillbaka om det går för fort fram för din hund. 

Kan en hund bli sjösjuk?

Hundar kan absolut bli sjösjuka precis som oss. De kan då må illa, ha dåligt balanssinne och kräkas. Hundar som blir åksjuka i bil blir också oftast sjösjuka.

Om du vet med dig att din hund blir åksjuk eller sjösjuk kan det vara bra att få sjösjuketabletter från din veterinär innan ni ger er iväg. Det är viktigt att hunden ser över båtkanten så att den kan orientera sig. Ge mat ett par timmar före resan så att magen hinner bli tom, fast innan hungerkänslor kommer igång.

Testvinnare - Bästa Flytväst hund

 • Ruffwear Flytväst- Wave Orange
 • Baltic Pluto Hundflytväst
 • Safe Life Jacket Hundflytväst
 • Hurtta Outdoors Life Savior Flytväst - Orange
 • Rukka Safety

Källhänvisning

Brentfordvets - Tips inför badutflykten med hunden.

SKK - Tips om du badar med hunden.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu