Bäst glukosamin till hunden 2021

Ett bra glukosamintillskott kan hjälpa din hund vid ledbesvär och olika sjukdomar. Glukosamin är ett ämne som behövs för att bilda ledvätska och brosk. Brist på ämnet kan leda till besvär som gör att hunden får svårt att leva ett normalt och aktivt liv. Äldre hundar och väldigt aktiva hundar kan få brist på glukosamin eftersom de gör av med mer än kroppen producerar, då behöver ämnet tillsättas via kosten. För att välja bäst glukosamin så är det viktigt att köpa produkter som genomgått kvalitetsgranskning, helst hos apotek.

Innehållsförteckning

Bäst glukosamintillskott till hunden

Animigo Höft- & Ledkomplex
Animigo Höft- & Ledkomplex
Bäst i test

1. Animigo Höft- & Ledkomplex

9,7/10
Antal
120 st
Pris / portion
3,82 kr
Typ
Tuggtablett
 • 1-4 tabletter/dos
 • Samma tabletter till alla raser och storlekar
 • 120 tabletter/förpackning
Till butik
229 kr
Läs mer

Animigo Höft- och ledkomplex är ett naturligt tillskott som kan tas både vid upplevde smärta hos hunden eller regelbundet under livet i proaktivt syfte. Förpackningen innehåller 120 tabletter på 1078 mg per tablett. Tabletterna innehåller glukosamin i kombination med kondroitin och gurkmeja. Kondroitin förekommer likt glukosamin naturligt i kroppen och stärker brosk och bindväv vilket bidrar till en rörligare och mer hälsosam hund. Tabletterna innehåller även olika vitaminer och mineraler.

Läs mer
Aktiv Hund 100 st
Aktiv Hund 100 st

2. Aktiv Hund 100 st

9,6/10
Antal
100 st
Pris / portion
2,69 kr
Typ
Tuggtablett
 • 100 st tabletter
 • Innehåller grönläppad mussla
 • 1-2 tabletter/dos
Till butik
269 kr
Läs mer

Aktiv Hund är tillverkat i Sverige och är ett kosttillskott eller s.k. kompletteringsfoder. Det innehåller bara naturliga ingredienser och är tillverkad för att hunden ska behålla rörlighet och styrka i leder och ben. Tillskottet lämpar sig särskilt väl för äldre eller sjuka hundar men är gynnsamt för alla vuxna hundar. Aktiv Hund innehåller grönläppad mussla som är en naturlig källa till glukosamin och Omega-3 fettsyrorna EPA, ETA och DHA. Aktiv Hund innehåller 100 st tabletter som kan delas eller krossas. Burken räcker, om du följer anvisningarna, ungefär i fyra månader.

Läs mer
Seraquin tuggtabl 800 mg 60 st
Seraquin tuggtabl 800 mg 60 st

3. Seraquin tuggtabl 800 mg 60 st

9,2/10
Antal
60 st
Pris / portion
2,48 kr
Typ
Tuggtablett
 • Hög halt av glukosamin
 • 1-4 tabletter/dos
 • 60 tabletter/förpackning
Till butik
149 kr
Läs mer

Seraquin är till för en normal ledfunktion och är ett kompletteringsfoder. En förpackning innehåller 60 st tabletter på 800 mg för små hundar och 2 g för mellanstora och stora hundar. Tabletterna innehåller glukosamin, kondroitinsulfat och gurkmeja. Kondroittinsulfat ses ofta tillsammans med glukosamintillskott, det är ett ämne som finns naturligt i kroppen på både hundar och människor och verkar för att bibehålla brosk och stabilisera blindväven.

Läs mer
AnimaCare Flex 120 st
AnimaCare Flex 120 st

4. AnimaCare Flex 120 st

9,0/10
Antal
120 st
Pris / portion
2,52 kr
Typ
Tuggtablett
 • Innehåller grönläppad mussla
 • 60 tabletter/förpackning
 • 1-2 tabletter/dos
Till butik
151 kr
Läs mer

Glyco Flex är små mjuka tuggbitar som innehåller grönläppad mussla. Grönläppad mussla är en naturlig källa till bland annat glukosamin och Omega-3 fettsyrar och är väldigt populärt att ge sin hund på olika sätt. Glyco Flex är passar utmärkt att ge sin hund i samband med artrosbehandling då det hjälper till att försörja lederna med näringen som behövs. Du kan köpa Glyxo Flex Optimal för stora hundar och Glyco Flex Optimal Mini för mindre hundar och även katter. 

Läs mer

Golden retriever familj

Allt du behöver veta om glukosamin

Hundar är ju som vi alla känner till aktiva djur. De springer, lekar, hoppar och drar. Det här är hälsosamma tecken, för det är ju så en hund ska leva. I det vilda är hunden aktiv och ett aktivt liv är ett hälsosamt liv. Men i längden kan det kost, all aktivitet sliter ju faktiskt på leder och ben. Hundar, framför allt äldre hundar, kan få besvär med lederna och uppleva smärta eller stelhet. Då är det viktigt att du ger din hund de bästa förutsättningarna som den kan få att återhämta sig och stärka sina leder, och än viktigare att jobba förebyggande med god kosthållning och ett hälsosamt liv. Ett tillskott som har visat sig effektivt mot denna typ av besvär är glukosamin och vi ska kika lite närmre på hur och varför.

Läs mer: Hundtrimmer - Bäst i Test

Vad är glukosamin?

Glukosamin kommer av orden glukos som är den enklaste kolhydraten (typ av socker) och amin som kommer från en amingrupp som är vanlig i aminosyror. Glukosamin förekommer helt naturligt i kroppen hos flera levande organismer. Det produceras i benmärgen och är en del av benets sammansättning. Det finns god vetenskaplig grund för att glukosamin lindrar vid ben- och ledsmärta hos både människor och hundar. 

Hur fungerar glukosamin som tillskott?

Glukosamin hjälper till att bilda ledvätska. Brist på ledvätska leder till friktion när ben och leder rör på sig. Utan vätskan går rörelsen trögt och benet kan bli skadat av friktionen. Detta leder till smärta och rörlighetsproblem. Glukosamin är en viktig beståndsdel vid skapandet av ledvätska och brist på det leder till brist på ledvätska. Glukosamin är också en naturlig beståndsdel i brosk och broskbildning. Brosk lindrar vid tryck som skelettet utsätts för, till exempel om hunden hoppar eller springer. Utan brosk så slår ben mot ben utan dämpning. Glukosamin behövs i kroppen för att producera och underhålla både brosk och ledvätska.

glad golden

Därför kan din hund behöva glukosamin

Glukosamin används oftast vid artros eftersom det lindrar ledbesvär som är vanligt bland äldre hundar. Men glukosamin är också bra för aktiva hundar som förbrukar ämnet snabbare än de kan producera det. Det är plågsamt att se sin hund ha ont och lida av ledbesvär. Ledbesvär gör sig ju påmint vid varje rörelse, framför allt när hunden lägger sig eller reser på dig. Artros drabbar ungefär 20 % av alla hundar så det är inte ovanligt, men det finns hjälp att få. Artros är en diagnos som veterinär sätter. Sjukdomen är progressiv, det betyder att den blir allt värre. Därför är det viktigt att tidigt uppmärksamma din hunds besvär och börja förebyggande behandling som innefattar både kost och träning. Då kan din hund få en bättre livskvalitet. Tyvärr kan hundar inte prata så det är viktigt att känna till de symtom som kännetecknar artros och ledbesvär.

Relaterad artikel: Probiotika för hundar kan hjälpa vid magbesvär.

Symtom på ledbesvär eller artros hos hund

 • Förlorat intresse för aktiviteter, särskilt de aktiviteter som brukade vara omtyckta.
 • Svårighet att röra sig i trappor eller att hoppa upp eller ner från något.
 • Letargi - mental trötthet
 • Viktuppgång
 • Aggressivitet mot andra djur eller människor
 • Överkänslighet vid vissa områden
 • Svårigheter att resa sig upp
 • Stelhet i benen

Om du märker att dessa symtom är långvariga eller återkommande så är det viktigt att ta kontakt med din veterinär så att ni tillsammans kan börja jobba för att hundens livskvalitet ska bli så god som möjligt. Glukosamin och andra kosttillskott är inte ett botemedel mot artros men det kan hjälpa både vid sjukdomstillståndet och övriga ledbesvär. Tillskottet förebygger brist på ämnet som i vissa fall kan vara anledningen till besvären. Ämnesbrist är inte en anledning till att din hund får artros.

Detta kan du göra för din hund

Det finns som tur är en hel del du kan göra för din hund som lider av artros eller ledbesvär. Det är viktigt med en hälsosam livsstil, bra kost och en normal vikt är grundpelare. Regelbunden kondition är också viktigt i förebyggande syfte. Givetvis är detta viktigt även innan eventuella ledbesvär och artros. Faktum är att din hund kan slippa många framtida besvär om den är i bra form och tränar regelbundet. Tillskott ska ses som ett redskap i verktygslådan, inte en lösning på problemet. Och det är viktigt att konsultera veterinär innan du påbörjar någon form av kur mer tillskott.

Läs mer: Hitta den bästa ortopediska hundbädden för lindring av artros och ledbesvär

Alla tillskott är inte bra

Det finns gott om oroväckande studier på kosttillskott som visar på stora brister på innehållet. Även glukosamintillskott har visat sig innehålla låga doser av de näringsvärden man vill åt och höga doser av till exempel bly och andra kemikalier som gör skada. Det är därför väldigt viktigt att köpa tillskott från apotek och butiker som har genomgått lagstadgade kvalitetsgranskningar.

Testvinnare - Bästa Glukosamintillskott

 • Animigo Höft- & Ledkomplex
 • Aktiv Hund 100 st
 • Seraquin tuggtabl 800 mg 60 st
 • AnimaCare Flex 120 st

Källhänvisning

ConsumerLab - Studie som hittat brister i kosttillskott.

Rheumatoidarthritis.org - Övergripande information om glukosamin.

ResearchGate - Studie på effekten av glukosamintillskott hos hundar.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-01-17 20:22:05

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu