Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst GPS till hunden 2022

Med en GPS till hunden ökar tryggheten och det är både lättare och roligare att vara ute i skog och mark när du vet var hunden är. Att kunna spåra sin hund kan vara ovärderligt ur säkerhetssynpunkt och tekniken blir snabbt bättre. Vi har granskat en mängd hund-GPS:er och betygsatt alla individuellt baserat på kundomdömen, antal funktioner, användarvänlighet, räckvidd och månadskostnad. Den bästa hund-GPS:en ska balansera månadskostnad, funktioner och kvalitet. Läs mer nedan om marknadens bästa produkter och ta en titt på vår köpguide till rätt GPS för dig.

Innehållsförteckning

Vilken GPS är bäst till hunden?

Idag finns det många riktigt bra GPS:er. Den bästa GPS:en enligt oss är Tractive GPS. Den imponerar med sina funktioner, fantastiska kvalitet och användarvänlighet. Det finns många faktorer att fundera över när du köper GPS till hunden. Kika längre ned på sidan för genomgång av funktioner och köpråd.

Följande faktorer har vi tittat närmare på:

 • Kvalitet: Hur ser IP-klassificeringar, generella kvalitetsbetyg och omdömen ut?
 • Pris: Hur mycket kostar GPS:en? Både inköpspris och eventuellt abonnemang är intressant. Vad kostar underhåll och reparationer? Ingår halsband?
 • Funktioner: Hur noggrann är GPS:en? Är det lätt att se exakt position på kartan? Är appar för spårning enkla att installera och använda? Spårar trackern genom GPS, GLONASS eller GSM-nätet?

Tractive GPS Dog 4 GPS-tracker för hund
Tractive GPS Dog 4 GPS-tracker för hund
Bäst i test

1. Tractive GPS

9,8/10
Vikt
30 g
Batteritid
2-5 dagar
Abonnemang
Fr. 37 kr / mån
Geofencing
Ja
 • Abonnemang från 37 kr/månaden
 • 30 gram - för hundar 4.5 kg+
 • Batteritid 2-5 dagar
 • Flexibla abonnemang
Till butik
359 kr
Läs mer

Tractive GPS är en billig GPS med god prestanda. Tractive tillverkar GPS:er för hundar och katter. Den har flera intressanta funktioner och är vattentät. Den kan användas för att lagra aktivitetsdata och hålla dig uppdaterad om din hunds hälsa. Med lågt pris på både abonnemang och inköpspris är det här en GPS som är väl värd pengarna.

Kvalitet

Tractive GPS är ganska liten, dimensionerna är på 51 x 41 x 15 mm och den väger ungefär 30 gram. Den är IPX7-klassad vilket innebär att den är 100 % vattentät och stötsäker. Den sitter också säkert med ett bra clip-onfäste som enkelt går att fästa på de flesta halsband. Batteritiden är mellan 2 och 5 dagar beroende på användning. Den laddas snabbt och får fullt batteri på bara någon timme.

Funktion

Tractive GPS har som många andra GPS:er ett obegränsat spårningsområde, de kan se om din hund är i trädgården eller på andra sidan jorden. Den har täckning i mer än 150 länder världen över! Geofencing är en given funktion på de flesta GPS:er idag, likaså för Tracitve. Du kan enkelt ange ett område som hunden inte kan passera utanför utan att du får en notis om det. Med Tractive så kan du givetvis såra hunden i realtid, som uppdaterad hundens position varannan sekund. Du kan också lagra data och i efterhand se var din hund har varit. Med G-sensor så får du också information om hur snabbt din hund rör sig och du kan övervaka hunden dagliga aktivitet och följa en aktivitetsplan för att säkerställa din hunds hälsa.

Kostnad

Inköpspriset är det lägsta av de testade GPS:erna. Abonnemangsplanen registreras separat och startar från 37 kr/månaden.  

Tractive GPS har en bra balans mellan pris, funktionalitet och kvalitet. Du får en bra GPS till lågt pris som har alla funktioner som förväntas av en modern hund-GPS idag. Den passar egentligen alla användningsområden, alltifrån jakt/arbete till fritid och resa. Tractive rekommenderas till hundar som väger mer än 4.5 kilo.

Läs mer
Garmin T5
Garmin T5
Bästa premiumvalet

2. Garmin T5

9,5/10
Vikt
188 g
Batteritid
24–48 timmar
Abonnemang
0 kr
Geofencing
Ja
 • Inget abonnemang
 • Väger 265 g (inkl halsband)
 • Batteritid på upp till 40 timmar (aktivt)
 • Optimal precision
Till butik
2795 kr
Läs mer

Garmin T5 är en smidig tracker med både GPS- och GLONASS-teknik vilket gör den till en högkänslig spårare som med stor precision hittar spårar hunden. GLONASS är ett ryskt satellitsystem som liknar GPS-navigeringssystemet. Med spårning genom både GLONASS och GPS får du den bästa täckningen och precisionen som går att gå med modern teknik. Garmins olika GPS:er är väldigt populära bland jägare tack vare sin exakthet. Även i riktigt tät, snårig skog och i sänkor kan du spåra hunden, något som många andra trackers inte klarar av. T5 sälj tillsammans med mottagarenheten Alpha som är en fantastiskt redskap vid till exempel jakt. 

Kvalitet

T5 är robust och helt vattentät. Den klarar av att nedsänkas under vatten ner till 10 m. I aktivt läge är batteritiden på mellan 20 och 40 timmar, beroende på användning. Den har en hög-frekvens (VHF) antenn som förstärker mottagning och gör det lättare att följa hunden. T5 säljs i två storlekar som passar antingen medelstora eller små hundar, perfekt för de flesta jakthundraser. Handenheten Alpha är också den robust och lätt att använda. Den går att använda med handskar på vilket är väldigt smidigt. Skärmen är 3 tum stor och är lätt att se på i alla ljusförhållanden. Uppdateringshastigheten på spårningen är justerbar för att spara batteri och kan justeras ner till 2.5 sekunder vilket ger en tydlig bild av var hunden befinner sig och hur den rör sig. Halsbandet är inkluderat men kan köpas i andra färger separat. 

Funktion

Garmin T5 och Alpha handenhet har många bra funktioner, geofencing inkluderat. Alpha är kompatibel med andra handenheter vilket gör att du kan se andra uppkopplade jägare och hundar vid behov. Med rescue-funktionen kan du spara batteri i en nödsituation för att kunna spåra hunden längre. T5 kan ställas in att meddela handenheten om hunden har fattat stånd. GPS:en känner av att hunden står helt stilla och är redo att stöta vilket också går att meddela genom en högtalarfunktion. Halsbandet har också LED-lampor som kan fjärraktiveras och syns på upp till 100 meters avstånd. Enheten samlar också en mängd data, som skallräkning, tillryggalagd sträcka och annan data som gör att du kan studera din hunds jaktbeteende.

Alpha är inte kompatibel med Garmins trackers DC30, DC40 och DC50. Med trackern T5 är kompatibel med handenheten Astro 320.

Kostnad

Inköpspriset är högt till följd av att du behöver en mottagarenhet. GPS:en går alltså inte att spåra genom telefonen. Det ger betydligt bättre prestation i fält att ha en separat handenhet som är anpassad för ändamålet. Inget abonnemang behövs. Trackern T5 kan köpas separat eller tillsammans med handenheten Alpha. Om du köper en GPS som kräver en handenhet så är inköpspriset högre men du behöver inget abonnemang och du slipper utsätta mobilen för påfrestningarna som jakt och vildmark bjuder på. 

Läs mer
TK-909
TK-909

3. TK-909

9,4/10
Vikt
44 g
Batteritid
10 dagar
Abonnemang
0 kr
Geofencing
Ja
 • Fri från abonnemang
 • 44 gram - för hundar 4 kg+
 • Batteri upp till 10 dagar
 • Kompatibel med övriga TK-serien
Till butik
795 kr
Läs mer

TK-909 tillverkas av Eksit Data. Ett svenskt företag som gjort sig populära med sina abonnemangsfria GPS:er och lättillgängliga support. TK-909 har flera användningsområden och går att ha till allt möjligt. Och den lämpar sig väldigt väl till djur, framför allt hundar. Det tillkommer inga kostnader för realtidsspårning som du kan göra via app i telefon eller dator. Du behöver bara ett SIM-kort, helst kontantkort (ej kompatibel med Hallon, Vimla eller Tre). SIM-kortet måste ha stöd för 2G.

Kvalitet

GPS:en är märkt med IPX6 vilket betyder att den är vattentålig, men inte helt vattentät. Det finns 100 % vattentäta fodral att köpa till, kontakta då tillverkaren EksitData. TK-909 är också CE-märkt vilket betyder att den är godkänd enligt EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Själva GPS-enheten väger 44 gram och har dimensionerna 70x37x20 mm. Den passar utmärkt till alla hundar som är större än 4 kg ungefär. Halsbandet som medföljer är gjort av fibermaterial och kan justeras upp till 60 i omfång. 

Funktion

TK-909 har alla funktioner du behöver: geofencing, SOS-knapp och varning vid hastighetsöverträdelse, batteri- och täckningsbrist. Med SOS-knappen kan du programmera in ett nummer som automatiskt får ett sms om du trycker på knappen på GPS-enheten. Det kan vara väldigt bra om du är ute i skog och mark och får slut på batteri på mobilen till exempel. Räckvidden är obegränsad så länge du har täckning på mobilen. Appen använder sig av kartor i Google Maps och är väldigt lätt att använda. Standby-tiden är på upp till 10 dagar vilket är riktigt bra för en liten och så pass billig GPS.

Kostnad

Inköpspriset är i normal-klass och månadskostnaden är mycket låg (du betalar endast för mobildata genom SIM-kortet). Priset blir därmed på längre sikt oslagbart.

TK-909 är kompatibel med TK-911 mini på så sätt att du kan använda ena trackern på hunden och den andra på katten och se både samtidigt i appen. Riktigt smidigt om du vill ha koll på flera djur samtidigt. Hela TK-serien är en riktigt favorit bland husdjursägare tack vare den perfekta balansen mellan kvalitet, funktioner och framför allt pris. Instruktioner och manual finns på svenska så det är hur lätt som helst att komma i gång.

Läs mer
MiniFinder Atto
MiniFinder Atto

4. MiniFinder Atto

9,2/10
Vikt
38 g
Batteritid
5-20 dagar
Abonnemang
Fr. 89 kr / mån
Geofencing
Ja
 • Abonnemang från 89 kr/månaden
 • 38 gram - passar alla hundar
 • Batteritid 20 dagar
 • Flertalet unika funktioner
Till butik
1839 kr
Läs mer

MiniFinder Atto tillverkas av det svenska företaget MiniFinder Sweden. GPS:en har fått väldigt goda omdömen av både testare och kunder. Den tillhör det övre prisskiktet och du får verkligen valuta för pengarna. MiniFinder har bäst batteritid och flest funktioner av de GPS:er som vi har testat, den har också en mycket hög tålighetsklassificering.

Kvalitet

MiniFinder Atto väger 38 gram, fördelat på dimensionerna 65 x 35 mm. Den är liten och behändig och fungerar på både stora och små hundar, den är särskilt anpassad att passa alla djur, oavsett storlek. Den är därtill mycket tålig och klarar av damm, smuts och vatten. Den är IP67-klassificerad vilket innebär att den är helt vattentät. Batteritiden är något utöver det vanliga, den kan jobba aktivt i upp till 5 dagar utan att behöva laddas och i standby-läge håller den hela 20 dagar!

Funktion

GPS:en kommer med en hel rad användbara och innovativa funktioner. Förutom spårning i realtid, geofencing och gedigen lagringskapacitet så är den utrustad med högtalare så att du kan prata med ditt djur genom telefonen. Du blir också meddelad om batteriet är svagt eller om signalen tappas så du är alltid uppdaterad på vad som händer. Du kan också ställa in att den ska varna om hunden plötsligt rör sig väldigt snabbt. Till exempel om den skulle börja jaga något eller plockas upp i bil mot din vetskap. Hastighetsgränsen för varning ställer du in själv.

Kostnad

Inköpspriset är relativt högt. Men du får en väldigt bra GPS som kommer att hålla länge. Månadskostnaden börjar från 89 kr/månaden.

MiniFinder Atto är framtagen att klara alla miljöer i hela Sverige, från kraftig nederbörd till kyla. Den passar dig som ofta är ute i skog och mark med din hund, eller om du jagar eller arbetar med din hund och behöver ha järnkoll oavsett vad som händer.

Läs mer
WeHunt GPS
WeHunt GPS

5. WeHunt GPS

8,9/10
Vikt
176 g
Batteritid
72-120 timmar
Abonnemang
0 kr
Geofencing
Ja
 • Flexibla abonnemang
 • Väger 182 g (inkl halsband)
 • Batteritid på upp till 120 timmar (aktivt)
 • Går att välja gratis abonnemang
Till butik
4695 kr
Läs mer

WeHunt är en GPS för jakt som är tillverkad i Sverige. Den har lång batteritid och obegränsad räckvidd genom GSM-nätet. Den har bra funktioner och klarar många, långa dagar ute i skogen. Du kommer snabbt igång med GPS:en då användarvänligheten är hög. Vi hade inga problem att komma igång direkt och funktionerna är lätt att förstå och använda

Kvalitet

WeHunt mäter 79x45x35 mm och väger bara 182 gram vilket gör den till den lättaste jakt-GPS:en som vi provat. Den är IP67-klassad vilket innebär att den är testad och beprövat damm- och vattentät. GPS:en har ett uppladdningsbart lithium-ion-batteri som fulladdat håller i 72-120 timmar, det är en riktigt bra batterikapacitet. Batteritiden beror framför allt på vilken uppdateringsfrekvens på platsspårningen du använder dig av. GPS:en kan uppdatera hundens plats mellan var 5-60:e sekund. 

Funktion

WeHunt har ståndindikator så du blir meddelad när hunden markerar att den funnit vilt. Den har också en mikrofon så du kan ringa till GPS:en och lyssna på din hund, en värdfull funktion vid jakt och till vardags. Hundens position går att dela med andra så att hela jaktlaget kan se din hunds position. WeHund har stöd för Geofencing men det kräver det dyrare alternativet av abonnemang. Du får också en mängd information om jaktlaget, från position till kalender och chattmöjlighet direkt i appen.

WeHunt GPS är kompatibel med Garmin Alpha och Astro 320 men då behöver du Garmins smartklocka.

Kostnad

GPS:er för jakt är dyrare än vanliga trackers till sällskapshundar. Det beror på att funktionaliteten och kvaliteten är framtagen av jägare för jägare. Garmin, WeHunt och Artemis är alla högkvalitativa GPS:er som är väldigt populära vid jakt. Om du köper en GPS likt WeHunt som inte kräver en handenhet så är inköpspriset lägre men du behöver ett abonnemang. WeHunt erbjuder tre abonnemang, ett helt gratis men som har begränsade funktioner. GPS och PRO heter deras andra två abonnemang som kostar 995 kr respektive 275 kr per år och skillnaden är tillgången till en mängd olika funktioner och information.

Läs mer

Amstaff med GPS-halsband

Köpguide till bäst GPS för hunden

Det finns några saker att tänka på när du köper en GPS. Viktigaste faktorn för alla är förmodligen priset. Men bli inte lurad av ett billigt inköpspris, månadskostnaden kan vara hög. Ta noga reda på vilka abonnemang som erbjuds innan du beställer hem en tracker. En GPS ska helst ha ett överkomligt inköps- och månadspris. GPS:er med separat handenhet har i regel ingen månadskostnad, och inte heller TK-911 och TK-909. TK-911 mini fungerar även utmärkt till små hundar och katter.

En GPS ska vara kvalitetstestad och säkrad att klara smuts, damm och väta. Annars blir den inte långlivad. Håll utkik efter IP-koden (till exempel IP-67 eller IPX7), dessa är kvalitetskoder som får användas på produkter som testats att klara av vissa belastningar.

En GPS-trackers olika funktioner

Moderna GPS:er till hundar kan ha en hel uppsjö av funktioner. Dessa funktioner kan vara riktiga livräddare i olika situationer. Läs på om de olika funktionerna och funderar över vilka situationer din hund kan tänkas hamna i. Några av de mer vanliga funktioner är följande:

 • geofenceGeofencing

  Med geofencing, eller virtuellt staket, så kan du markera upp ett område på kartan i appen. Om din hund går utanför området så skickar GPS:en en varning om detta till mobilen. Det här är väldigt användbart, dels kan det hålla hunden borta från farliga områden dels så får du information om hunden går för långt bort.
 • microphoneMikrofon 

  Ljudupptagning kan fungera åt båda håll. Du kan få information om hunden befinner sig i fara, om den morrar eller om något annat djur eller människa är i närheten. Men mikrofon kan du också skicka kommandon till hunden, som "stanna" eller "kom". Det kan kräva lite träning men med den här funktionen så kan du stoppa en hund som bestämt sig för att jaga efter något.
 • hastighetsmätareHastighetsmätare

  Med g-sensorer kan en GPS mäta hastighet och reagera på förändring i hastighet. I vissa GPS:er kan du ställa in en hastighetsgräns, om den träffas så får du ett meddelande. Det kan leda till att du får information om hunden plötsligt rusar efter något eller om hunden skulle kidnappas och fraktas iväg i bil, tyvärr inte helt ovanligt idag.
 • low batteryLågt batteri/tappad täckning

  Flera GPS:er varnar om de tappar täckning eller om batteriet håller på att ta slut. Det kan vara väldigt bra om du har en hund som vanligtvis rör sig över stora områden.
 • cloudDatalagring

  Data kan lagras på olika sätt och av olika anledningar. Du kan till exempel ta reda på hur din hund brukar röra sig, vilka områden den vistas i. En del GPS:er lagrar också information så att du kan se hur mycket hunden har rört sig och hur hälsosam aktivitetsgrad den har.

GPS:en kommer inte alltid med ett halsband. Vissa modeller är till för att fästas direkt på halsband eller sele och har inget "eget" halsband, till andra modeller får du köpa till halsbandet separat eller så följer de med direkt. De flesta GPS:er har anordningar som passar att fästa på de flesta halsband så att de sitter säkert. Tjocka eller breda halsband/selar kan bli ett bekymmer här så du kan behöva köpa ett nytt halsband. Men ofta finns det väldigt billiga alternativ som du kan köpa och fästa GPS:n i. Men köp inte något för enkelt eller smalt, det måste hålla bra så att GPS:en inte kommer bort. Vi rekommenderar billiga halsband i nylon, de brukar hålla riktigt bra

Jakthund med GPS

Vem behöver en GPS-tracker?

Att kunna spåra hunden är ovärderligt i många situationer. En GPS rekommenderar vi alla som någon gång har hunden lös utomhus. Men GPS:en blir verkligen ett måste om du passar in på någon av följande kategorier:

Ägare till aktiva och äventyrslystna hundar

Afghanhundar, Greyhounds och Salukis är exempel på hundar som är väldigt snabba och de älskar att springa, du hinner knappt blinka innan dessa hundar har hunnit utom synhåll. Collies och Labrador är äventyrslystna hundar som gärna utforskar sin omgivning och älskar att ströva i väg och upptäcka. Aktiva hundar som vissa Terriers och Australiensisk shepherd är nyfikna och rastlösa och är svåra att hålla instängda eller fastbundna.

Om du har en hund likt dessa så kan du inte förändra hundens natur att utforska och springa, men du kan kontrollera den. Och då är GPS:er riktigt användbara, du får koll på var hunden är och hur den rör sig. Och med teknologi som Geofencing kan du bli förvarnad om din hund är på väg bort.

Om du äger mycket mark

Hundar rör gärna på sig, många raser nöjer sig inte med bakgården utan tycker om att ströva över stora landområden. Då tjänar det inget till att ha uppsikt över hunden hela tiden, för det är ju en härlig känsla att kunna ge sin hund friheten att få utforska och röra sig på ett naturligt sätt. Med en GPS så ökar också tryggheten för dig som ägare. Du vet var hunden är och med datalagringsfunktioner så kan du se hur och när hunden rör på sig. Det är väldigt roligt att ta reda på vad din hund tycker om att göra när den är själv och vart den brukar gå.

Jägare

Stövare, jämthundar, Retrievers och Drever är exempel på hundar som passar utmärkt för olika typer av jakt eller spårning. När dessa väl fått vittring på bytesdjuret så kan det bära av snabbt och för att försäkra dig om att kunna hålla någorlunda jämna steg med hunden så är GPS:en ett fantastiskt redskap. Du ser snabbt och enkelt var hunden befinner sig och kan följa efter den. GPS:en kommer extra väl tillhands om du jagar med många hundar, med till exempel TK-seriens GPS:er kan du spåra alla hundar samtidigt i en och samma telefon.

Ska du välja GPS eller pejlare?

Pejlare är en liten enhet som vanligtvis sitter i hundens halsband och som kommunicerar med en mottagarenhet. Mottagarhetenen kan vara en telefon eller en separat dosa. Denna signal pejlar dig i hundens riktning, det kan vara genom ljud- eller ljussignal. Du får alltså inte en direkt live-uppdaterad och säkert fastställd position på din hund utan endast en riktning och ett ungefärligt avstånd. Pejlare väger mycket lite och kan utan bekymmer bäras av alla hundar. Pejlutrustning har dock inte samma kapacitet till räckvidd som en GPS.

GPS-system är satellitbaserade radionavigationssystem. Det sitter alltså en sändare i hundens sele eller halsband som via mobilnätet kommunicerar med dig genom en app i telefonen. Det här är en mycket tillförlitlig och smidig teknik. Du kan följa din hund och se den under hela dygnet, oavsett avstånd. De flesta GPS-system lagrar också information så att du kan kartlägga rörelsemönster. Med GPS-spårning får du en väldigt exakt position på din hund. Många av dessa system är också utrustade med geofencing-teknik. Det innebär att du i appen kan markera ett område som hunden inte kan passera utanför utan att du får ett meddelande om detta. En riktigt smart lösning för dig som vill ha hunden lös men ändå ha tryggheten i att veta var den är.

Vanliga frågor om GPS till hund

Hur fungerar en GPS?

En GPS-sändare i hundens halsband kommunicerar med ett globalt satelitsystem och kan därmed spåra hunden. Du får information i telefonen genom en app och kan se var hunden är och hur den har rört sig. Du kan se hunden i realtid och de flesta GPS:er lagrar data så att du kan se hur den har rört sig tidigare. Olika tillverkare erbjuder olika funktioner, läs på och fundera på vad du behöver innan du tar ett beslut.

Kan man ha mikrochip med GPS?

Nej, inte vad vi vet. Vi har inte hittat information om något företag som erbjuder detta. Vi kan tänka oss att det kommer att bli aktuellt i framtiden eftersom hundar redan ska vara chippade.

Är det månadskostnad på en hund-GPS?

Det beror på om du köper en GPS med extern handenhet eller en GPS som använder en app i telefonen. Realtidsspårning via app kostar nästan alltid om du inte köper en av TK-seriens GPS:er från EksitData. Jakt-GPS:er är ofta beroende av en extern handenhet och därför gå upp i inköpspris men de behöver mycket sällan ett separat abonnemang.

Hur sitter en GPS fast?

De allra flesta GPS:er kommer med ett halsband som brukar vara justerbart att passa alla hundar. Själva GPS:en är ju bara en liten dosa men vissa har clip-onfäste som gör att du kan fästa GPS:en på vilket halsband eller sele som helst. Om du tror att hunden kommer att utsättas för hårt väder och tuff miljö så brukar man kunna köpa till vattentäta och stötdämpande halsband.

Fungerar hund-gpser till katter?

Hund- och katt-gpser fungerar på samma sätt med undantaget att katt-gpsen är mindre. Så länge din gps inte är till en börda för djuret så kan du i teorin spåra vilket djur som helst.

Testvinnare - Bästa GPS-halsband hund

 • Tractive GPS
 • Garmin T5
 • TK-909
 • MiniFinder Atto
 • WeHunt GPS
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
140 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senast Uppdaterad: 2022-02-21 15:20:04