Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst GPS till hunden 2023

Senast uppdaterad: 9 februari 2023

Med en GPS till hunden ökar tryggheten och det är både lättare och roligare att vara ute i skog och mark när du vet var hunden är. Att kunna spåra sin hund kan vara ovärderligt ur säkerhetssynpunkt och tekniken blir snabbt bättre. Vi har granskat en mängd hund-GPS:er och betygsatt alla individuellt baserat på kundomdömen, antal funktioner, användarvänlighet, räckvidd och månadskostnad. Den bästa hund-GPS:en ska balansera månadskostnad, funktioner och kvalitet. Läs mer nedan om marknadens bästa produkter och ta en titt på vår köpguide till rätt GPS för dig.

Innehållsförteckning

Vilken GPS är bäst till hunden?

Idag finns det många riktigt bra GPS:er. Den bästa GPS:en enligt oss är Canicom Hund GPS Pejl. Den imponerar med sina funktioner, fantastiska kvalitet och användarvänlighet. Det finns många faktorer att fundera över när du köper GPS till hunden. Kika längre ned på sidan för genomgång av funktioner och köpråd.

Följande faktorer har vi tittat närmare på:

 • Kvalitet: Hur ser IP-klassificeringar, generella kvalitetsbetyg och omdömen ut?
 • Pris: Hur mycket kostar GPS:en? Både inköpspris och eventuellt abonnemang är intressant. Vad kostar underhåll och reparationer? Ingår halsband?
 • Funktioner: Hur noggrann är GPS:en? Är det lätt att se exakt position på kartan? Är appar för spårning enkla att installera och använda? Spårar trackern genom GPS, GLONASS eller GSM-nätet?

Canicom Hund GPS Pejl
Canicom Hund GPS Pejl
Bäst i test

1. Canicom Hund GPS Pejl

9,7/10
Vikt
280 g
Batteritid
25 timmar
Abonnemang
0 kr
Geofencing
Ja
Till butik
5495 kr
Läs mer

Canicom Hund GPS från tillverkaren NUM’axes är en avancerad GPS för hund. Förutom att den låter dig se exakt var din hund befinner sig har den också en dressyrfunktion. Prislappen är relativt hög, men det är naturligt med tanke på de många funktionerna.

Kvalitet

Canicom GPS består av ett halsband och en mottagare, tillsammans med antenner och laddare. I likhet med alla andra produkter från Num’axes är också denna mycket robust. Hela paketet är också vattentätt enligt standarden IP67.

Halsbandet är slitstarkt. Det innehåller också mycket teknik, inklusive en vibratorfunktion. Detta betyder att det väger mer än genomsnittet. Vikten är 280 gram och storleken är 86 x 45 x 45 mm, vilket innebär att denna hund-GPS främst är för större hundar. Handenheten väger 250 gram.

Funktion

Canicom GPS är en av de mest fullmatade GPS-spårarna för hundar på marknaden. Den har två huvudsakliga funktioner, nämligen lokalisering och dressyr, tillsammans med en mängd andra smarta funktioner.

Denna GPS låter dig spåra din hund inom en radie på 15 km både på handenheten och på en gratis app för iOS och Android. Med dressyrfunktionen kan du via handenheten ge signaler genom vibrationer eller stimuleringar när din hund är för långt ifrån hemmet.

Den här pejlen har också funktioner för virtuellt staket (geofencing), registrering av favoritplatser, delning av positioner, beräkning av snabbaste vägen för upphämtning samt möjlighet att se om hunden rör sig eller står still.

Läs mer
Ultracom Hundpejl R10i Hybrid
Ultracom Hundpejl R10i Hybrid

2. Ultracom Hundpejl R10i Hybrid

9,5/10
Vikt
323 g
Batteritid
40 timmar
Abonnemang
0 kr
Geofencing
Ja
Till butik
13495 kr
Läs mer

Modellen R10i Hybrid kommer från märket Ultracom, som är en välkänd aktör inom jakt och livsstil. Den här GPS-spåraren för hund kan dock användas till mycket mer än bara jakt. Lite speciellt är att den använder både 4G och VHF för pejlingen.

Kvalitet

R10i Hybrid är en mycket robust hund-GPS som klarar både mer extrema temperaturer, tuffa tag och väta. Slitstyrkan är något tillverkaren Ultracom är kända för och den här produkten är inget undantag.

Produkten består av en handenhet, en sändare med halsband, batterier och batteriladdare. Sändarens vikt är 323 gram. För en större jakthund är den här vikten inget problem. För mindre hundar kan den dock vara besvärande. Sändarens batteritid är cirka 40 timmar.

Funktion

Benämningen ”hybrid” handlar om att Ultracoms spårare använder både 4G LTE och VHF. Det gör att du alltid har uppkoppling till hundens sändare, vilket naturligtvis är en stor fördel. Om mobilnätverk inte finns tillgängligt börjar VHF-enheten sända istället.

Vilka funktioner har den här hundpejlen? Den låter dig självklart följa hunden i realtid, detta via appen NEXT. Den har också mikrofon för att mäta skall. Du kan faktiskt också ringa upp sändaren och lyssna i realtid. Vidare har sändaren blinkande LED-ljus som du styr från appen samt funktioner för geofencing.

Kostnad

Det är få saker den här modellen inte kan göra, oavsett du vill använda den för träning, pejling eller övervakning vid vakt. Det är något som speglas i priset. Ultracom R10i Hybrid är en GPS för hund i absolut toppklass. 12 månaders SIM-kort med Telia och 12 månaders abonnemang för Ultracoms app ingår.

Läs mer
Garmin T5 X halsband
Garmin T5 X halsband

3. Garmin T5 X halsband

9,3/10
Vikt
265 g
Batteritid
80 timmar
Abonnemang
0 kr
Geofencing
Ja
Till butik
3299 kr
Läs mer

Garmin är världsledande på GPS-enheter för både människor och hundar. Modellen T5 X är en av märkets mest populära GPS-halsband för hund. Den har många funktioner och den säkrar god spårning tack vare två satellitsystem.

Kvalitet

Garmins GPS väger 188 gram exklusive halsband och 265 gram inklusive halsband. Sändaren mäter 89 x 44 x 47 mm. Storleken och vikten gör att sändaren kan vara påfrestande att bära för de minsta hundarna.

Sändaren är tålig och är skyddad mot både vatten och damm med en vattentålighet upp till 10 meter. Batteritiden är också mer än godkänd. Batteriet räcker nämligen upp till 80 timmar vid normal användning.

Funktioner

Denna GPS för hund har både traditionella funktioner för spårning och träningsfunktioner. Du kan följa din hunds rörelser exakt utan några avbrott tack vare mottagare för både GPS och GLONASS. Du ser var din hund befinner sig och var den har varit, på ett avstånd av upp till 14,5 km.

Med träningsfunktionerna kan du träna din hund via ljud och vibrationer i halsbandet. Dessa funktioner kan också användas för att ge kommandon. Garmin T5 X har också stöd för geofencing.

Hur styr du alla funktioner i sändaren? Det gör du med en handhållen enhet från Garmin. Du måste alltså ha en Garmin-enhet för att använda det här GPS-halsbandet.

Kostnad

Priset för den här enheten speglar funktionaliteten. Det här är en GPS som sticker ut från mängden. Bra att komma ihåg är att det krävs att du har en handhållen enhet för att använda den. Halsbandet är kompatibelt med Alpha-enheter från Garmin.

Läs mer
MiniFinder Atto PRO
MiniFinder Atto PRO

4. MiniFinder Atto PRO

9,2/10
Vikt
38 g
Batteritid
5-20 dagar
Abonnemang
Fr. 89 kr / mån
Geofencing
Ja
 • Abonnemang från 89 kr/månaden
 • 38 gram - passar alla hundar
 • Batteritid 20 dagar
 • Flertalet unika funktioner
Till butik
3149 kr
Läs mer

MiniFinder Atto tillverkas av det svenska företaget MiniFinder Sweden. GPS:en har fått väldigt goda omdömen av både testare och kunder. Den tillhör det övre prisskiktet och du får verkligen valuta för pengarna. MiniFinder har bäst batteritid och flest funktioner av de GPS:er som vi har testat, den har också en mycket hög tålighetsklassificering.

Kvalitet

MiniFinder Atto väger 38 gram, fördelat på dimensionerna 65 x 35 mm. Den är liten och behändig och fungerar på både stora och små hundar, den är särskilt anpassad att passa alla djur, oavsett storlek. Den är därtill mycket tålig och klarar av damm, smuts och vatten. Den är IP67-klassificerad vilket innebär att den är helt vattentät. Batteritiden är något utöver det vanliga, den kan jobba aktivt i upp till 5 dagar utan att behöva laddas och i standby-läge håller den hela 20 dagar!

Funktion

GPS:en kommer med en hel rad användbara och innovativa funktioner. Förutom spårning i realtid, geofencing och gedigen lagringskapacitet så är den utrustad med högtalare så att du kan prata med ditt djur genom telefonen. Du blir också meddelad om batteriet är svagt eller om signalen tappas så du är alltid uppdaterad på vad som händer. Du kan också ställa in att den ska varna om hunden plötsligt rör sig väldigt snabbt. Till exempel om den skulle börja jaga något eller plockas upp i bil mot din vetskap. Hastighetsgränsen för varning ställer du in själv.

Kostnad

Inköpspriset är relativt högt. Men du får en väldigt bra GPS som kommer att hålla länge. Månadskostnaden börjar från 89 kr/månaden.

MiniFinder Atto är framtagen att klara alla miljöer i hela Sverige, från kraftig nederbörd till kyla. Den passar dig som ofta är ute i skog och mark med din hund, eller om du jagar eller arbetar med din hund och behöver ha järnkoll oavsett vad som händer.

Läs mer
Easyhunt eTrack mini 4G
Easyhunt eTrack mini 4G

5. Easyhunt eTrack mini 4G

9,1/10
Vikt
126 g
Batteritid
10 - 170 timmar
Abonnemang
Fr. 89 kr / mån
Geofencing
Ja
Till butik
2095 kr
Läs mer

GPS-halsbandet eTrack Mini 4G tillverkas av Easyhunt. Det här är en GPS som kännetecknas av en extremt låg vikt (bland de lättaste i vårt test) och en obegränsad täckning i skog och mark. Den är ett populärt val bland många jaktlag.

Kvalitet

Denna GPS väger endast 38 gram. Med tillhörande halsband blir vikten 126 gram, vilket också det är en blygsam siffra. Pejlens mått är 65 x 35 x 16 mm och den är vattenskyddad ner till en meters djup (IP67). Med den låga vikten och den lilla storleken passar den här pejlen hundar i alla storlekar. Batteritiden är också utmärkt med en kapacitet på upp till 170 timmar.

Funktion

Easyhunt eTrack Mini 4G har flera funktioner för spårning av god kvalitet. Allt visas i en app där du har både översiktskartor och satellitkartor att välja mellan. Du har alltså ingen handenhet att titta på.

I appen på mobilen kan du följa hundens spår och dess hastighet. Givetvis kan du också se dess nuvarande position. Du kan också spela upp hundens rörelser som en film vid dagens slut.

Kostnad

Denna GPS har ett relativt lågt pris vid inköp. För att kunna använda pejlen måste du dock ha ett abonnemang. Abonnemanget ETRACK+ kostar 995 kr per pejl och år. Det är något du får ta med i beräkningen om du funderar på att köpa eTrack Mini 4G.

Läs mer

6. Tractive GPS

8,7/10
Vikt
30 g
Batteritid
2-5 dagar
Abonnemang
Fr. 37 kr / mån
Geofencing
Ja
 • Abonnemang från 37 kr/månaden
 • 30 gram - för hundar 4.5 kg+
 • Batteritid 2-5 dagar
 • Flexibla abonnemang
Till butik
399 kr
Läs mer

Tractive GPS är en billig GPS med god prestanda. Tractive tillverkar GPS:er för hundar och katter. Den har flera intressanta funktioner och är vattentät. Den kan användas för att lagra aktivitetsdata och hålla dig uppdaterad om din hunds hälsa. Med lågt pris på både abonnemang och inköpspris är det här en GPS som är väl värd pengarna.

Kvalitet

Tractive GPS är ganska liten, dimensionerna är på 51 x 41 x 15 mm och den väger ungefär 30 gram. Den är IPX7-klassad vilket innebär att den är 100 % vattentät och stötsäker. Den sitter också säkert med ett bra clip-onfäste som enkelt går att fästa på de flesta halsband. Batteritiden är mellan 2 och 5 dagar beroende på användning. Den laddas snabbt och får fullt batteri på bara någon timme.

Funktion

Tractive GPS har som många andra GPS:er ett obegränsat spårningsområde, de kan se om din hund är i trädgården eller på andra sidan jorden. Den har täckning i mer än 150 länder världen över! Geofencing är en given funktion på de flesta GPS:er idag, likaså för Tracitve. Du kan enkelt ange ett område som hunden inte kan passera utanför utan att du får en notis om det. Med Tractive så kan du givetvis såra hunden i realtid, som uppdaterad hundens position varannan sekund. Du kan också lagra data och i efterhand se var din hund har varit. Med G-sensor så får du också information om hur snabbt din hund rör sig och du kan övervaka hunden dagliga aktivitet och följa en aktivitetsplan för att säkerställa din hunds hälsa.

Kostnad

Inköpspriset är det lägsta av de testade GPS:erna. Abonnemangsplanen registreras separat och startar från 37 kr/månaden.  

Tractive GPS har en bra balans mellan pris, funktionalitet och kvalitet. Du får en bra GPS till lågt pris som har alla funktioner som förväntas av en modern hund-GPS idag. Den passar egentligen alla användningsområden, alltifrån jakt/arbete till fritid och resa. Tractive rekommenderas till hundar som väger mer än 4.5 kilo.

Läs mer

Amstaff med GPS-halsband

Köpguide till bäst GPS för hunden

Det finns några saker att tänka på när du köper en GPS. Viktigaste faktorn för alla är förmodligen priset. Men bli inte lurad av ett billigt inköpspris, månadskostnaden kan vara hög. Ta noga reda på vilka abonnemang som erbjuds innan du beställer hem en tracker. En GPS ska helst ha ett överkomligt inköps- och månadspris. GPS:er med separat handenhet har i regel ingen månadskostnad, och inte heller TK-911 och TK-909. TK-911 mini fungerar även utmärkt till små hundar och katter.

En GPS ska vara kvalitetstestad och säkrad att klara smuts, damm och väta. Annars blir den inte långlivad. Håll utkik efter IP-koden (till exempel IP-67 eller IPX7), dessa är kvalitetskoder som får användas på produkter som testats att klara av vissa belastningar.

En GPS-trackers olika funktioner

Moderna GPS:er till hundar kan ha en hel uppsjö av funktioner. Dessa funktioner kan vara riktiga livräddare i olika situationer. Läs på om de olika funktionerna och funderar över vilka situationer din hund kan tänkas hamna i. Några av de mer vanliga funktioner är följande:

 • geofenceGeofencing

  Med geofencing, eller virtuellt staket, så kan du markera upp ett område på kartan i appen. Om din hund går utanför området så skickar GPS:en en varning om detta till mobilen. Det här är väldigt användbart, dels kan det hålla hunden borta från farliga områden dels så får du information om hunden går för långt bort.
 • microphoneMikrofon 

  Ljudupptagning kan fungera åt båda håll. Du kan få information om hunden befinner sig i fara, om den morrar eller om något annat djur eller människa är i närheten. Men mikrofon kan du också skicka kommandon till hunden, som "stanna" eller "kom". Det kan kräva lite träning men med den här funktionen så kan du stoppa en hund som bestämt sig för att jaga efter något.
 • hastighetsmätareHastighetsmätare

  Med g-sensorer kan en GPS mäta hastighet och reagera på förändring i hastighet. I vissa GPS:er kan du ställa in en hastighetsgräns, om den träffas så får du ett meddelande. Det kan leda till att du får information om hunden plötsligt rusar efter något eller om hunden skulle kidnappas och fraktas iväg i bil, tyvärr inte helt ovanligt idag.
 • low batteryLågt batteri/tappad täckning

  Flera GPS:er varnar om de tappar täckning eller om batteriet håller på att ta slut. Det kan vara väldigt bra om du har en hund som vanligtvis rör sig över stora områden.
 • cloudDatalagring

  Data kan lagras på olika sätt och av olika anledningar. Du kan till exempel ta reda på hur din hund brukar röra sig, vilka områden den vistas i. En del GPS:er lagrar också information så att du kan se hur mycket hunden har rört sig och hur hälsosam aktivitetsgrad den har.

GPS:en kommer inte alltid med ett halsband. Vissa modeller är till för att fästas direkt på halsband eller sele och har inget "eget" halsband, till andra modeller får du köpa till halsbandet separat eller så följer de med direkt. De flesta GPS:er har anordningar som passar att fästa på de flesta halsband så att de sitter säkert. Tjocka eller breda halsband/selar kan bli ett bekymmer här så du kan behöva köpa ett nytt halsband. Men ofta finns det väldigt billiga alternativ som du kan köpa och fästa GPS:n i. Men köp inte något för enkelt eller smalt, det måste hålla bra så att GPS:en inte kommer bort. Vi rekommenderar billiga halsband i nylon, de brukar hålla riktigt bra

Jakthund med GPS

Vem behöver en GPS-tracker?

Att kunna spåra hunden är ovärderligt i många situationer. En GPS rekommenderar vi alla som någon gång har hunden lös utomhus. Men GPS:en blir verkligen ett måste om du passar in på någon av följande kategorier:

Ägare till aktiva och äventyrslystna hundar

Afghanhundar, Greyhounds och Salukis är exempel på hundar som är väldigt snabba och de älskar att springa, du hinner knappt blinka innan dessa hundar har hunnit utom synhåll. Collies och Labrador är äventyrslystna hundar som gärna utforskar sin omgivning och älskar att ströva i väg och upptäcka. Aktiva hundar som vissa Terriers och Australiensisk shepherd är nyfikna och rastlösa och är svåra att hålla instängda eller fastbundna.

Om du har en hund likt dessa så kan du inte förändra hundens natur att utforska och springa, men du kan kontrollera den. Och då är GPS:er riktigt användbara, du får koll på var hunden är och hur den rör sig. Och med teknologi som Geofencing kan du bli förvarnad om din hund är på väg bort.

Om du äger mycket mark

Hundar rör gärna på sig, många raser nöjer sig inte med bakgården utan tycker om att ströva över stora landområden. Då tjänar det inget till att ha uppsikt över hunden hela tiden, för det är ju en härlig känsla att kunna ge sin hund friheten att få utforska och röra sig på ett naturligt sätt. Med en GPS så ökar också tryggheten för dig som ägare. Du vet var hunden är och med datalagringsfunktioner så kan du se hur och när hunden rör på sig. Det är väldigt roligt att ta reda på vad din hund tycker om att göra när den är själv och vart den brukar gå.

Jägare

Stövare, jämthundar, Retrievers och Drever är exempel på hundar som passar utmärkt för olika typer av jakt eller spårning. När dessa väl fått vittring på bytesdjuret så kan det bära av snabbt och för att försäkra dig om att kunna hålla någorlunda jämna steg med hunden så är GPS:en ett fantastiskt redskap. Du ser snabbt och enkelt var hunden befinner sig och kan följa efter den. GPS:en kommer extra väl tillhands om du jagar med många hundar, med till exempel TK-seriens GPS:er kan du spåra alla hundar samtidigt i en och samma telefon.

Ska du välja GPS eller pejlare?

Pejlare är en liten enhet som vanligtvis sitter i hundens halsband och som kommunicerar med en mottagarenhet. Mottagarhetenen kan vara en telefon eller en separat dosa. Denna signal pejlar dig i hundens riktning, det kan vara genom ljud- eller ljussignal. Du får alltså inte en direkt live-uppdaterad och säkert fastställd position på din hund utan endast en riktning och ett ungefärligt avstånd. Pejlare väger mycket lite och kan utan bekymmer bäras av alla hundar. Pejlutrustning har dock inte samma kapacitet till räckvidd som en GPS.

GPS-system är satellitbaserade radionavigationssystem. Det sitter alltså en sändare i hundens sele eller halsband som via mobilnätet kommunicerar med dig genom en app i telefonen. Det här är en mycket tillförlitlig och smidig teknik. Du kan följa din hund och se den under hela dygnet, oavsett avstånd. De flesta GPS-system lagrar också information så att du kan kartlägga rörelsemönster. Med GPS-spårning får du en väldigt exakt position på din hund. Många av dessa system är också utrustade med geofencing-teknik. Det innebär att du i appen kan markera ett område som hunden inte kan passera utanför utan att du får ett meddelande om detta. En riktigt smart lösning för dig som vill ha hunden lös men ändå ha tryggheten i att veta var den är.

Vanliga frågor om GPS till hund

Hur fungerar en GPS?

En GPS-sändare i hundens halsband kommunicerar med ett globalt satelitsystem och kan därmed spåra hunden. Du får information i telefonen genom en app och kan se var hunden är och hur den har rört sig. Du kan se hunden i realtid och de flesta GPS:er lagrar data så att du kan se hur den har rört sig tidigare. Olika tillverkare erbjuder olika funktioner, läs på och fundera på vad du behöver innan du tar ett beslut.

Kan man ha mikrochip med GPS?

Nej, inte vad vi vet. Vi har inte hittat information om något företag som erbjuder detta. Vi kan tänka oss att det kommer att bli aktuellt i framtiden eftersom hundar redan ska vara chippade.

Är det månadskostnad på en hund-GPS?

Det beror på om du köper en GPS med extern handenhet eller en GPS som använder en app i telefonen. Realtidsspårning via app kostar nästan alltid om du inte köper en av TK-seriens GPS:er från EksitData. Jakt-GPS:er är ofta beroende av en extern handenhet och därför gå upp i inköpspris men de behöver mycket sällan ett separat abonnemang.

Hur sitter en GPS fast?

De allra flesta GPS:er kommer med ett halsband som brukar vara justerbart att passa alla hundar. Själva GPS:en är ju bara en liten dosa men vissa har clip-onfäste som gör att du kan fästa GPS:en på vilket halsband eller sele som helst. Om du tror att hunden kommer att utsättas för hårt väder och tuff miljö så brukar man kunna köpa till vattentäta och stötdämpande halsband.

Fungerar hund-gpser till katter?

Hund- och katt-gpser fungerar på samma sätt med undantaget att katt-gpsen är mindre. Så länge din gps inte är till en börda för djuret så kan du i teorin spåra vilket djur som helst.

Testvinnare - Bästa GPS-halsband hund

 • Canicom Hund GPS Pejl
 • Ultracom Hundpejl R10i Hybrid
 • Garmin T5 X halsband
 • MiniFinder Atto PRO
 • Easyhunt eTrack mini 4G
 • Tractive GPS
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
73 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu