GPS till hund

Vi har testat en mängd olika typer av GPS till hund och har hittat de bästa GPS:erna som finns på marknaden idag, både vad gäller kvalitet och pris. Att kunna spåra sin hund kan vara ovärderligt ur säkerhetssynpunkt och tekniken blir snabbt bättre. Det finns redan modeller med alla tänkbara typer av funktioner och som passar även de minsta hundarna. Läs mer nedan om vilken GPS vi utsåg som den bästa på markanden idag!

Innehållsförteckning

Vilka funktioner kan en hund-GPS ha?

Moderna GPS:er till hundar kan ha en hel uppsjö av funktioner. Dessa funktioner kan vara riktiga livräddare i olika situationer. Läs på om de olika funktionerna och funderar över vilka situationer din hund kan tänkas hamna i. Några av de mer vanliga funktioner är följande:

 • Geofencing - Med geofencing, eller virtuellet staket, så kan du markera upp ett område på kartan i appen. Om din hund går utanför området så skickar GPS:en en varning om detta till mobilen. Det här är väldigt användbart, dels kan det hålla hunden borta från farliga områden dels så får du information om hunden går för långt bort.

 • Mikrofon - Ljudupptagning kan fungera åt båda håll. Du kan få information om hunden befinner sig i fara, om den morrar eller om något annat djur eller människa är i närheten. Men mikrofon kan du också skicka kommandon till hunden, som "stanna" eller "kom". Det kan kräva lite träning men med den här funktionen så kan du stoppa en hund som bestämt sig för att jaga efter något.

 • HundGPS

  En bra GPS ska tåla väder och vind.

  Hastighetsmätare - Med g-sensorer kan en GPS mäta hastighet och reagera på förändring i hastighet. I vissa GPS:er kan du ställa in en hastighetsgräns, om den träffas så får du ett meddelande. Det kan leda till att du får information om hunden plötsligt rusar efter något eller om hunden skulle kidnappas och fraktas iväg i bil, tyvärr inte helt ovanligt idag.

 • Varning vid lågt batteri/tappad täckning - Flera GPS:er varnar om de tappar täckning eller om batteriet håller på att ta slut. Det kan vara väldigt bra om du har en hund som vanligtvis rör sig över stora områden.

 • Datalagring - Data kan lagras på olika sätt och av olika anledningar. Du kan till exempel ta reda på hur din hund brukar röra sig, vilka områden den vistas i. En del GPS:er lagrar också information så att du kan se hur mycket hunden har rört sig och hur hälsosam aktivitetsgrad den har.

Tänk på är att GPS:en inte alltid kommer med ett halsband. Vissa modeller är till för att fästas direkt på halsband eller sele och har inget "eget" halsband, till andra modeller får du köpa till halsbandet separat eller så följer de med direkt. De flesta GPS:er har anordningar som passar att fästa på de flesta halsband så att de sitter säkert. Tjocka eller breda halsband/selar kan bli ett bekymmer här och du kan behöva köpa ett nytt halsband. Men ofta finns det väldigt billiga alternativ som du kan köpa och fästa GPS:n i. Men köp inte något för enkelt eller smalt, det måste hålla bra så att GPS:en inte kommer bort. Vi rekommenderar billiga halsband i nylon, de brukar hålla riktigt bra!

Vilken hund-GPS är bäst?

Att utse den bästa GPS:en är inte helt lätt. Det är en balans mellan flera faktorer som avgör. Vi utgår från kvalitet, pris och GPS:ens funktioner när vi letar efter en riktigt bra GPS. Den ska ha grundläggande funktioner som geofencing, realtidsspårning och datalagring men gärna ytterligare funktioner som mikrofon. När det kommer till kvalitet så är det en fråga om att försöka ta reda på hur väl testad en GPS är. Ju bättre IP-märkning desto mer ska GPS:en klara av när det kommer till vatten, tryck och damm. Priset är också en given faktor och när det kommer till djur-GPS:er så är det ofta en fråga om att hitta en billig månadsavgift utan att inköpspriset är allt för dyrt. Men som alltid så kan billigt bli dyrt i längden, så hellre en beprövad men kanske dyrare produkt som håller länge än att behöva köpa en ny efter några år för att den har gått sönder. Vinnaren i vårt test är TK-911 och den kan du läsa mer om nedan.

1. Yepzon Freedom

Yepzon
Yepzon Freedom
Bäst i test
Kvalitet 9.6
Funktion 9.7
Pris 9.2
Totalt 9.5
Bästa pris
1499 kr

Yepzon Freedom tillverkas av det finska företaget Yepzon Oy. Det är en GPS-tracker som kan användas av både hundar och människor. Den kombinerar sökfunktion med larmmöjlighet. Det betyder att du både kan följa och hitta hunden i appen samtidigt som du med ett knapptryck kan använda dosan som larm. Yepzon har god täckning och är enkel att använda och har en månadskostnad från omkring 35 kronor.

Kvalitet - Yepzon Freedom väger 48 gram och har dimensionerna 74 x 41 x16 mm vilket gör den smidig och passar bra för hundar i alla storlekar. Dosan sitter på en nyckelring som enkelt går att fästa i hundens halsband eller sele. Du kan ställa in GPS:en i olika lägen vilket gör att batteritiden kan sträcka sig över flera veckor. Den är tålig och klarar både vatten och stötar.

Funktion - Med hjälp av tre sökteknologier optimerar du chansen att hitta din hund. Yepzon använder 3G för att få ett brett spårområde, GPS-nätverket för att precisera platsen och även WiFi för att även kunna spåra inomhus. Du kan avaktivera larmfunktionen och bara använda GPS-sökning för att optimera batteritiden. Larmfunktionen är främst framtagen för människor men kan vara en väldigt bra extrafunktion för dig som tar långa promenader ensam eller är ute i skog och mark med din hund. Du kan koppla flera telefoner till samma GPS-dosa vilket möjliggör att du kan trycka på GPS-dosans larmknapp för att skicka larm till en annan telefon om en akutsituation skulle uppstå.

Pris - Du behöver betala separat för abonnemang och kostnaden ligger på ungefär 35 kr, 40 kr eller 55 kr beroende på bindningstid. Första månaden är gratis. Det är en låg månadskostnad jämfört med många konkurrenter, något som gör den väldigt intressant. Månadskostnaden är ofta något som avskräcker många men här får du en bra GPS till ett vettigt inköpspris och lågt månadspris.

Yepzon Freedom är mycket enkel att använda, du installerar appen och kopplar upp mot dosan så är du igång. Stort plus också för att du kan använda flera telefoner för att spåra samma dosa och tvärtom så kan en telefon kopplas upp mot flera dosor om du behöver spåra flera hundar. Att GPS:en har en inbygd larmfunktion är också något som vi verkligen gillar, det gör att du kan ha den som personlarm för dig själv eller som extra säkerhet om du är ute och går. Du larmar enkelt en vän eller familjemedlem om något skulle hända.

 • Garanti på 2 år
 • Larm och GPS i samma dosa
 • Inbygt SIM-kort

2. TK-911 Mini

TK-911 Mini
TK-911 Mini
Kvalitet 9.1
Funktion 9.2
Pris 9.9
Totalt 9.3
Bästa pris
999 kr

TK-911 är tillverkad av Eksit Data som gör GPS:er till både hund och katt. De erbjuder flera olika modeller i lite olika utformning och storlek. TK-911 Mini är deras senaste och minsta modell. En liten GPS sitter bra och stör inte hunden. GPS:en är CE-märkt vilket innebär att den möter krav på säkerhet, funktion och miljö utifrån EU-standard. Det är alltså en mycket trygg produkt och som är särskilt framtagen för den svenska marknaden. Du slipper också betala för abonnemang!

Kvalitet - TK-911 är som sagt den minsta modellen och väger bara 33 gram. Den har dimensionerna 62 x 30 x 18 mm vilket gör den till en av de minsta GPS:erna på marknaden. Den är mycket stryktålig samt vattentät, även halsbandet är slitstarkt och gjort av fibermaterial. Den tål utan problem både regn och smuts. Den är IP65-klassad vilket också gör den helt dammtät enligt internationell klassificering. Batteritiden är också riktigt bra, den kan stå i standby i upp till 8 dagar.

Funktion - TK-911 spårar genom Google Maps och har i princip ett obegränsat spårningsomfång. Var du än befinner dig så kommer du att kunna använda TK-911, så länge som du har täckning på mobilen. Du kan spåra live och se var hunden är och hur den rör sig med mycket bra precision. TK-911 har också funktionen geofencing så att du kan skapa ett virtuellt staket med varningsfunktion om hunden går utanför.  

Pris - Priset är det bästa med TK-911. I och med att den fungerar utmärkt helt utan abonnemangskostnad så blir den solklart billigast i längden. Det tar oftast bara några månader innan du har tjänat in inköpspriset gentemot en billigare variant med dyrt abonnemang.

Tack vare bra kvalitet, flera användbara funktioner och en fenomenal batteritid så görs TK-911 till en kundfavorit och också vår egen favorit. Helt enkelt en enkel GPS av god kvalitet. Och det faktum att du slipper köpa till något abonnemang gör TK-911 till en oerhört prisvärd produkt.

Ett slitstarkt halsband medföljer men den går bra att fästa på kattens favorithalsband. TK-911 är framtagen för den svenska marknaden, med gratis svensk support tillgänglig på telefon. Du kan till och med kombinera alla TK-produkter och spåra flera hundar samtidigt om du vill.

 • Utan abonnemang
 • Geofencing
 • Spåra i realtid
 • Liten och tålig

3. MiniFinder Atto

MiniFinder
MiniFinder Atto
Kvalitet 9.8
Funktion 9.8
Pris 7.5
Totalt 9.0
Bästa pris
2259 kr

MiniFinder Atto tillverkas av det svenska företaget MiniFinder Sweden. GPS:en har fått väldigt goda omdömen av både testare och kunder. Den tillhör det övre prisskiktet och du får verkligen valuta för pengarna. MiniFinder har bäst batteritid och flest funktioner av de GPS:er som vi har testat, den har också en mycket hög tålighetsklassificering.

Kvalitet - MiniFinder Atto väger 38 gram, fördelat på dimensionerna 65 x 35 mm. Den är liten och behändig och fungerar på både stora och små hundar, den är särskilt anpassad att passa alla djur, oavsett storlek. Den är därtill mycket tålig och klarar av damm, smuts och vatten. Den är IP67-klassificerad vilket innebär att den är helt vattentät. Batteritiden är något utöver det vanliga, den kan jobba aktivt i upp till 5 dagar utan att behöva laddas och i standby-läge håller den hela 20 dagar!

Funktion - GPS:en kommer med en hel rad användbara och innovativa funktioner. Förutom spårning i realtid, geofencing och gedigen lagringskapacitet så är den utrustad med högtalare så att du kan prata med ditt djur genom telefonen. Du blir också meddelad om batteriet är svagt eller om signalen tappas så du är alltid uppdaterad på vad som händer. Du kan också ställa in att den ska varna om hunden plötsligt rör sig väldigt snabbt. Till exempel om den skulle börja jaga något eller plockas upp i bil mot din vetskap. Hastighetsgränsen för varning ställer du in själv.

Pris - Inköpspriset är relativt högt. Men du får en väldigt bra GPS som kommer att hålla länge. Månadskostnaden börjar från 89 kr/månaden.

MiniFinder Atto är framtagen att klara alla miljöer i hela Sverige, från kraftig nederbörd till kyla. Den passar dig som ofta är ute i skog och mark med din hund, eller om du jagar eller arbetar med din hund och behöver ha järnkoll oavsett vad som händer.

 • Flertalet unika funktioner
 • Fenomenal batteritid
 • Mycket tålig

4. Tractive Hund GPS

gpshundtractive
Tractive Hund GPS
Kvalitet 8.7
Funktion 8.9
Pris 9.4
Totalt 8.9
Bästa pris
658 kr

Tractive GPS är en billig GPS med god prestanda. Tractive tillverkar GPS:er för hundar och katter. Den har flera intressanta funktioner och är vattentät. Den kan användas för att lagra aktivitetsdata och hålla dig uppdaterad om din hunds hälsa. Med lågt pris på både abonnemang och inköpspris är det här en GPS som är väl värd pengarna.

Kvalitet – Tractive GPS är ganska liten, dimensionerna är på 51 x 41 x 15 mm och den väger ungefär 30 gram. Den är IPX7-klassad vilket innebär att den är 100 % vattentät och stötsäker. Den sitter också säkert med ett bra clip-onfäste som enkelt går att fästa på de flesta halsband. Batteritiden är mellan 2 och 5 dagar beroende på användning. Den laddas snabbt och får fullt batteri på bara någon timme.

Funktion – Tractive GPS har som många andra GPS:er ett obegränsat spårningsområde, de kan se om din hund är i trädgården eller på andra sidan jorden. Den har täckning i mer än 150 länder världen över! Geofencing är en given funktion på de flesta GPS:er idag, likaså för Tracitve. Du kan enkelt ange ett område som hunden inte kan passera utanför utan att du får en notis om det. Med Tractive så kan du givetvis såra hunden i realtid, som uppdaterad hundens position varannan sekund. Du kan också lagra data och i efterhand se var din hund har varit. Med G-sensor så får du också information om hur snabbt din hund rör sig och du kan övervaka hunden dagliga aktivitet och följa en aktivitetsplan för att säkerställa din hunds hälsa.

Pris – Inköpspriset är det lägsta av de testade GPS:erna. Abonnemangsplanen registreras separat och startar från 37 kr/månaden.  

Tractive GPS har en bra balans mellan pris, funktionalitet och kvalitet. Du får en bra GPS till lågt pris som har alla funktioner som förväntas av en modern djur-GPS idag. Den passar egentligen alla användningsområden, alltifrån jakt/arbete till fritid och resa. Tractive rekommenderas till hundar som väger mer än 4.5 kilo.

 • Lågt pris
 • Flexibelt abonnemang
 • Många funktioner

GPS eller pejlare?

Pejlare är en liten enhet som vanligtvis sitter i hundens halsband och som kommunicerar med en mottagarenhet. Mottagarhetenen kan vara en telefon eller en separat dosa. Denna signal pejlar dig i hundens riktning, det kan vara genom ljud- eller ljussignal. Du får alltså inte en direkt live-uppdaterad och säkert fastställd position på din hund utan endast en riktning och ett ungefärligt avstånd. Pejlare väger mycket lite och kan utan bekymmer bäras av alla hundar. Pejlutrustning har dock inte samma kapacitet till räckvidd som en GPS.

GPS-system är satellitbaserade radionavigationssystem. Det sitter alltså en sändare i hundens sele eller halsband som via mobilnätet kommunicerar med dig genom en app i telefonen. Det här är en mycket tillförlitlig och smidig teknik. Du kan följa din hund och se den under hela dygnet, oavsett avstånd. De flesta GPS-system lagrar också information så att du kan kartlägga rörelsemönster. Med GPS-spårning får du en väldigt exakt position på din hund. Många av dessa system är också utrustade med geofencing-teknik. Det innebär att du i appen kan markera ett område som hunden inte kan passera utanför utan att du får ett meddelande om detta. En riktigt smart lösning för dig som vill ha hunden lös men ändå ha tryggheten i att veta var den är.

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-06-23 16:28:16

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
102 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om GPS till hund

Hur fungerar en GPS?

En GPS-sändare i hundens halsband kommunicerar med ett globalt satelitsystem och kan därmed spåra hunden. Du får information i telefonen genom en app och kan se var hunden är och hur den har rört sig. Du kan se hunden i realtid och de flesta GPS:er lagrar data så att du kan se hur den har rört sig tidigare. Olika tillverkare erbjuder olika funktioner, läs på och fundera på vad du behöver innan du tar ett beslut.

Kan man ha mikrochip med GPS?

Nej, inte vad vi vet. Vi har inte hittat information om något företag som erbjudera detta. Vi kan tänka oss att det kommer att bli aktuellt i framtiden eftersom hundar redan ska vara chippade.

Är det månadskostnad på GPS?

Oftast. De flesta GPS:er har en månadskostnad för att få tillgång till appen. Det finns några varianter som inte har en månadskostnad, men de behöver alltid tillgång till mobilnätet genom din telefon så du måste ha ett aktivt telefonabonnemang. Pejlare har inte månadskostnad.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu