GPS till hund

Att kunna spåra sin hund är inte bara ovärderligt ur säkerhetssynpunkt, det kan också vara väldigt roligt att se hur hunden rör sig. GPS-tekniken är på rejäl frammarsch och det finns redan produkter för de allra minsta hundarna. GPS och pejlare är idag tåliga, vattenavstötande och utrustade med god batteritid, allt för att du ska kunna känna dig säker om hunden är på vift.

Ska du välja GPS eller pejlare?

Pejlare är en liten enhet som vanligtvis sitter i hundens halsband och som kommunicerar med en mottagarenhet. Mottagarhetenen kan vara en telefon eller en separat dosa. Denna signal pejlar dig i hundens riktning, det kan vara genom ljud- eller ljussignal. Du får alltså inte en direkt live-uppdaterad och säkert fastställd position på din hund utan endast en riktning och ett ungefärligt avstånd. Pejlare väger mycket lite och kan utan bekymmer bäras av alla hundar. Pejlutrusning har dock inte samma kapacitet till räckvidd som en GPS.

GPS-system är satelitbaserade radionavigationssystem. Det sitter alltså en sändare i hundens sele eller halsband som via mobilnätet kommunicerar med dig genom en app i telefonen. Det här är en mycket tillförlitlig och smidig teknik. Du kan följa din hund och se den under hela dygnet, oavsett avstånd. De flesta GPS-system lagrar också information så att du kan kartlägga rörelsemönster. Med GPS-spårning får du en väldigt exakt position på din hund. Många av dessa system är också utrustade med geofencing-teknik. Det innebär att du i appen kan markera ett område som hunden inte kan pasera utanför utan att du får ett meddelande om detta. En riktigt smart lösning för dig som vill ha hunden lös men ändå ha tryggheten i att veta var den är.

 

HundGPS

En bra GPS ska tåla väder och vind.

Pejlare är utmärkt om:

  • Du har en liten hund
  • Du vill slippa abonnemangskostnad
  • Din hund brukar hålla sig någolunda nära
  • Du vill ha ett lägre inköpspris

GPS-spårare ska du välja om:

  • Du har en hund som rör sig över större områden
  • Du vill ha tillgång till fler funktioner
  • Du vill veta exakt position och hålla dig live-uppdaterad
  • Du vill ha koll på din hund under jakten

 

Välj rätt halsband

Tänk på är att GPS:en inte alltid kommer med ett halsband. Vissa modeller är till för att fästas direkt på halsband eller sele och har inget "eget" halsband, till andra modeller får du köpa till halsbandet separat eller så följer de med direkt. De flesta GPS:er har anordningar som passar att fästa på de flesta halsband så att de sitter säkert. Tjocka eller breda halsband/selar kan bli ett bekymmer här och du kan behöva köpa ett nytt halsband. Men ofta finns det väldigt billiga alternativ som du kan köpa och fästa GPS:n i. Men köp inte något för enkelt eller smalt, det måste hålla bra så att GPS:en inte kommer bort. Vi rekommenderar billiga halsband i nylon, de brukar hålla riktigt bra!

TK-911 Mini

Eksit Data tillverkar GPS:er till både hund och katt. De erbjuder flera olika modeller i lite olika utformning och storlek. TK-911 Mini är deras minsta modell, vi föredrar en lite enhet även om du har en stor hund. En liten GPS sitter generellt sett säkrare. TK-911 väger bara 33 gram med dimensioner på 62 x 30 x 18 mm. Den spårar genom Google Maps och har i princip obegränsat språningsomfång. Var du än befinner dig så kommer du kunna använda TK-911. Du kan spåra live och se var hunden är och hur den rör sig. Detta gör den till en kundfavorit och också vår egen favorit, en enkel GPS av god kvalitet. Du behöver heller inte köpa till något abonnemang vilket på lång sikt gör TK-911 till en ännu mer prisvärd produkt.

ezTracker Pets 2

ezTracker är en riktigt smidig liten GPS som endast väger 23 gram och därför passar utmärkt även till mindre hundar. GPS:en kopplas till sim-kortet på din telefon och så får du en länk som öppnas genom Google Maps och inom några minuter så får du information om var hunden är. ezTracker är både tålig och noggrann. Den kan precisera hundens position med ner till 5 meter och klarar av vatten, sand och damm väldigt bra. Om du letar efter en GPS för lite tuffare användning så passar den här utmärkt. Den tål att vara helt nedsänkt i vatten i upp till 30 minuter. ezTracker har de flesta funktioner som förväntas av en modern GPS, med geofencing, positionlagring och till och med ljudupptagning. Med ljudupptagning så kan du lyssna på ditt djur vilket kan vara värdfullt om du oroar dig för att din hund befinner sig i fara. 

MiniFinder GPS

MiniFinder GPS har fått väldigt höga omdömen av testare och kunder. Den tillhör det övre prisskiktet men du får verkligen valuta för pengarna. MiniFinder har absolut bäst batteritid av testade GPS:er. I aktivt läge räcker batteriet i 5 dagar och hela 20 dagar i standbyläge! MiniFInder kommer med en hel rad användbara och innovativa funktion. Förutom spårning i realtid, geofencing och gedigen lagringskapacitet så är den utrustad med högtalare så att du kan prata med ditt djur genom telefonen. Du får meddelande om batteriet är svagt eller om signalen tappas så du är alltid uppdaterad på vad som händer. Givetvis är den rejält stöttålig, vattentät och fungerar med både Google och Bing maps för bästa räckvidd. Den här GPS:en passar dig som vill ha järnkoll på din hund och hur den rör sig, kan rekommenderas starkt i jaktsammanhang. Både högtalarfunktionen och batteritiden är oslagbara funktioner.

Tractive GPS

En billig GPS med bra prestande. Med Tractives GPS får du geofencing, livespårning och en slittålig GPS till både lågt inköpspris och låg månadskostnad. GPS:en sitter säkert på halsband eller sele och precis som andra GPS:er kan du lagra data och få information direkt i mobilen. Med en batteritid på 2-5 dagar behöver du inte oroa dig för tappat signal. Batteriet laddas dessutom på bara några timmar. Tractive har avtal i mer än 150 länder så du kan enkelt ta med både hund och GPS på resan utomlands. Tractive GPS erbjuder en bra balans mellan pris, kvalitet och utbud av funktioner. Du behöver inte köpa till något extra halsband då GPS:en kommer med clip-onfäste som enkelt och säkert fästs på halsbandet.

Vanliga frågor om GPS till hund

Hur fungerar en GPS?

En GPS-sändare i hundens halsband kommunicerar med ett globalt satelitsystem och kan därmed spåra hunden. Du får information i telefonen genom en app och kan se var hunden är och hur den har rört sig. Du kan se hunden i realtid och de flesta GPS:er lagrar data så att du kan se hur den har rört sig tidigare. Olika tillverkare erbjuder olika funktioner, läs på och fundera på vad du behöver innan du tar ett beslut.

Kan man ha mikrochip med GPS?

Nej, inte vad vi vet. Vi har inte hittat information om något företag som erbjudera detta. Vi kan tänka oss att det kommer att bli aktuellt i framtiden eftersom hundar redan ska vara chippade.

Är det månadskostnad på GPS?

Oftast. De flesta GPS:er har en månadskostnad för att få tillgång till appen. Det finns några varianter som inte har en månadskostnad, men de behöver alltid tillgång till mobilnätet genom din telefon så du måste ha ett aktivt telefonabonnemang. Pejlare har inte månadskostnad.

Är en pejlare tillförlitlig?

Relativt, du får inte exakt information om var hunden befinner sig. Men du får en riktning och ett ungefärligt avstånd. Pejlare är därför inte lämpliga om hunden rör sig på stora avstånd, som vid jakt.

Senast Uppdaterad: 2020-04-10 10:40:00

Ge din syn på GPS-halsband hund
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu