Hundbädd

Hundar älskar långa promenader, lek och gos men de är också riktiga sömntutor. Genomsnittshunden sover mellan 12 och 14 timmar om dagen men det beror också lite på vovvens ålder, ras och livsstil. Små valpar kan sova, totalt utslagna, i hela 20 timmar om dagen och medan äldre hundar också kan komma upp i den längden så brukar de också gilla att ligga och bara chilla, det vill säga inte sova men ligga avkopplade och stilla observera vad som händer i hushållet. Stora hundar brukar också sova mer än små.

Kan hunden sova var som helst? 

Många hundägare låter sin vovve sova precis var den vill i hemmet; i soffan, i sängen eller i den skönaste fåtöljen. Det är både gulligt och trevligt att ha sin hunds huvud i sitt knä när man tittar på TV, eller att lägga armarna om den när man sover, och för en hel del människor ger det en känsla av lycka och trygghet.

Andra föredrar att hunden sover i en egen bädd eller soffa och det kan bero på flera anledningar. Kanske man tycker att det är svårt att sova med hunden i sängen, kanske vill man inte ha pälshår på sina möbler eller kanske är det till och med så att hunden själv föredrar en egen plats. Oavsett om man låter sin hund ligga på alla ens egna utrymmen så är det alltid bra att ge den en sovplats dit den kan dra sig tillbaka när den vill. Hundar är förvisso flockdjur men när de vill sova ordentligt vill de också ha lugn och ro, och precis som vi människor är hundens sömn mycket viktig både för dess fysiska och mentala hälsa. Man kan se på en hund när den känner sig riktigt trygg och avslappnad eftersom den då gärna sover på ryggen eller på sidan med benen långt utsträckta framför sig.

Olika typer av hundbäddar

Idag är utbudet enormt när det kommer till hundsängar och det finns allt ifrån enkla modeller till extremt utsmyckade, specialdesignade minimöbler. Beroende på vilken sort av hund man har och vilken personlighetstyp man själv är så kan man skaffa sig exakt den hundsäng som passar bådas behov. Oavsett modell är det dock viktigt att sängen är bekväm för hunden att sova i! Hundens storlek, kroppstyp och ålder spelar stor roll, liksom vilket material som sängen är gjord av. Om man har en hund som fäller mycket kan det vara en god idé att skaffa en säng som är enkel att rengöra och om man har en äldre vovve som kanske har lite artros är det omtänksamt att skaffa en ergonomisk modell som den kan ligga skönt i.

Osäkra och lite nervösa hundar gillar bäddar som antingen är så djupa att de ger en känsla av att sova i en famn eller sängar med tak som de kan gömma sig i. Små divor brukar å andra sidan passa bra på specialdesignade minisoffor rikt utsmyckade med blingbling – eller är det kanske ägaren själv som tycker det? Är man själv intresserad av heminredning så kan det vara kul att skaffa en säng som passar det egna hemmet och det finns en myriad av färger, mönster och material.

1. Biabädd - hundbädden som är bäst i test

Biabädden har tillverkats i Sverige sedan 1969 och har länge varit en favorit bland hundägare och hundar. Du har säkert sett dem förut i affärer som säljer produkter för hundar. Anledningen till att de finns att köpa överallt är just för att de är fantastiskt bra, och vi kan tycka att de har blivit mycket underskattade den senaste tiden. Man kan säga att varje gång vi utökat flocken med en ny hund eller valp så har den fått en biabädd i inflyttningspresent! Det finns en biabädd för varje hund, oavsett storlek och den håller under hela hundens liv. En biabädd kan hålla upp till 10 år, men även ännu längre om den vårdas på rätt sätt. Efter att ha testat ett stort urval av hundbäddar så är en sak klart; biabädden är sannerligen bäst i test ur flera perspektiv så som hållbarhet, pris och skötsel. 

Det finns en biabädd för varje hund, oavsett storlek. Biabäddar är gjorda av skumgummi som ger bra stöd. Skumgummit har ett läderöverdrag och som kan tas av, de är därför väldigt enkla att hålla rena. Det finns även överdrag att köpa i andra färger och material. Biabäddar har också gummistruktur på undersidan för att ligga säkert på plats, vilket hindrar att hunden halkar när den rör sig i och ur bädden. Dessa hundbäddar är också kända för att hålla formen utan risk att säcka ihop som andra hundbäddar med bomull- eller polyesterstoppning. Därför är biabädden en favorit för stora och tunga hundar. 

2. Back on Track - en vadderad hundbädd

Tre hundar i en hunbaedd

Det finns många olika modeller av vadderade hundbäddar.

Den enklaste formen av hundbädd ser ut som en liten fyrkantig korg, vanligtvis med en löstagbar kudde för hunden att ligga på och som man kan tvätta i tvättmaskinen. Generellt brukar dessa modeller ha ett underlag av räfflat gummi för att hindra bädden från att glida och därmed sitta stadigt på hala golv.  De här hundbäddarna kommer i alla storlekar och är lätta att flytta runt i hemmet om man vill. Det finns till och med hundar som själva gillar att flytta runt sin korg beroende på var den vill sova!  Det populära märket Back on Track, mest kända för sina fantastiska hundtäcken av deras welltex-tyg, har även börjat tillverka en vadderad hundbädd! Och deras welltex-tyg finns även inuti hundbädden!

Vi behövde direkt testa denna hundbädd då vi känner lite extra för Back on Track’s produkter, och vi blev inte besvikna! Hundbädden är formad som en korg med vadderade kanter, inuti finns en borttagbar stoppad kudde för enkel rengöring. Hundbädden finns i flera storlekar, men passar små och mellanstora hundar bäst. Back on Track’s hundbädd ger din hund ett mjukt underlag att ligga på och tack vare de välvadderade kanterna kan hunden vila huvudet på dem utan att bädden sjunker ihop. Utöver hundbäddens funktion så är den mycket stilren och snygg, vilket blir ett stort plus i detta test.

3. Karli Orthobed - en ortopedisk hundbädd

Hundar kan få problem med lederna precis som vi, och särskilt större och äldre vovvar löper risk att få saker som artros och muskelvärk. Märker man att hunden har svårt att lägga sig skönt, att den haltar eller att den verkar vilja slippa promenader kan det vara dags för en liten tur till veterinären för att se vad som är problemet.

För hundar med problem finns det ergonomiska sängar som är tillverkade av material som anpassar sig efter hundens kropp. En sådan produkt är Karlie Orthobed. Bädden är ortopediskt utrustad med memoryfoam och som stödjer hundens ryggrad. Här kan vovven njuta av långa, sköna och avslappnade timmar utan att få ont, och det är värt vartenda öre. Denna ortopediska hundbädd är formade som den ”klassiska” korgbädden och passar även större hundar. Hundbädden är tillverkad av skumgummimaterial som ger stöd och lättnad åt de kroppsdelar som ömmar. 

4. Trixie Termofilt - en värmande hundbädd

Är din hund lite extra frusen av sig? Skulle den helst ligga framför en varm brasa hela kvällarna och suga i sig värme? Om man har en hund som lätt fryser på vintern kan en hundbädd med värmande funktion bli särskilt uppskattad. Det finns modeller som drivs med el eller batterier, och de är generellt mycket dyra. Det kan även utgöra en stor risk att blanda in elektronik i hundens sovplats. Vi bestämde oss därför för att leta upp och testa bäddar som värms upp utan hjälp av elektricitet. 

Efter att ha testet de olika bäddarna fanns det tillslut bara en vinnare kvar, nämligen Trixie Termofilt. Denna produkt kan kanske inte regelrätt kallas för en hundbädd. Termofilten har däremot en innerkudde och räknas som ett liggunderlag. Vi utgår därför från att det är en hundbädd och som passar bra att inkluderas i detta test. Vi har sett många frågor om värmande liggunderlag för hundar och det här är den bästa produkten vi hittat hittills utifrån funktion, säkerhet och pris. Termofilten har en ovansida av ett tjockt och mjukt plyschtyg, vilket på sitt sätt värmer hunden. Det är däremot på undersidan där den magiska uppvärmningen sker, med hjälp av ett värmeisolerande tyg håller sig filten varm när din hund ligger på den. Genom att alstra hundens egna kroppsvärme håller sig filten varm och mysig så länge som din hund ligger där. Där ovan- och undertyg möts finns även en dragkedja som man kan öppna för att ta ut innerkudden och tvättat tygöverdraget.

5. M-Pets - en kylande hundbädd

Vissa hundraser är mer känsliga för hetta än andra, och om man märker att hunden lätt hyperventilerar och flämtar när det blir varmt är det mycket viktigt att kunna ge den en svalkande viloplats. Man kan också lägga en så kallad kyldyna i den regelrätta korgen. Denna typ av dyna kan antingen fyllas med en speciell kyl-gel, läggas i kylskåpet eller vara tillverkad av ett material som sänker temperaturen med ungefär tio grader i några timmar. Tänk också på att ställa hundsängen på en sval plats i hemmet där det kanske drar litegrann och solen inte ligger på. 

Av alla kyldynor anser vi att M-Pets erbjuder den bästa. Den här kyldynan är fylld med en giftfri kyl-gel som håller dynan sval. Den går även att lägga i kylen eller frysen för att göra extra kall. M-Pets kyldyna finns även i flera storlekar och passar därför många olika hundar. Om din hund föredrar ett mjukare underlag kan kyldynan läggas i en annan bädd eller på annat mjukt underlag och ändå hålla hunden sval.

Lyxiga och exklusiva hundbäddar

En kul men lite dyrare trend är att skaffa en hundbädd som ser ut som en regelrätt möbel. Det finns skinnsoffor, leopardmönstrade schäslonger, gräddvita prinsessängar och små exotiska ottomaner, helt i proportion med mänskliga möbler men i ett format som passar hunden. De här möblerna utgör det dyraste alternativet, men de ser mycket roliga ut i hemmet och kan vara nog så komfortabla för hunden. De tre hundbäddar som vi valt i denna kategori kommer från märket Lord Lou och är alla väldigt härliga hundbäddar. Men såklart kan det bara finnas en favorit!

Läs mer om hundbäddarna nedanför produktpresentationen.

Paco

Hundbädden Paco faller in i det billigare skiktet av dessa lyxiga möbler, men är håller ändå måttet i design, den är mycket snygg i sin moderna och stilrena design. Flätat rotting gör den här bädden tidlös och skulle bli ett tillslag i vilket inrett hem som helst. Särskilt med en hund som vilar på den mjuka kudden.

Antoniette

Från den populära rokoko-stilen får hundbädden Antoinette sitt namn och design. Denna hundbädd riktigt pampig, men ändå stilren. Likt de andra hundbäddarna i den här kategorin blir denna bädd en inredningsdetalj i hemmet. Hundbädden har även behandlas med Teflon och är smuts och vattenavvisande så att även lortgrisar kan använda hundbädden.

Arthur

Den här hundbädden är väldigt pompös tack vare sin design i Louis XV stil. Din hund skulle troligast känna sig som en kunglighet på denna viloplats. Utöver design och stil har tyget i hundbädden behandlats med teflon för att vara smuts och vattenavvisande, så du slipper oroa dig för att den ska bli förstörd. För prislappen på denna hundbädd är stor. Men för den som har råd att kosta på sig får en väldigt exklusiv bädd till sin hund. 

Hund inlindad i snuttefilt

Bekanta dofter kan minska hundens  separationsångest.

Glöm inte snuttefilten!

Många hundar älskar, precis som barn, att ha en egen snuttefilt som den antingen vill ha på sig när den sover eller helt enkelt sova på eller bredvid. När man hämtar en valp från uppfödaren får man oftast med sig en liten filt hem som luktar som valpens mamma, vilket ger en trygghet för valpen. Snuttefilten bör vara tillverkad i ett slittåligt material som får plats överallt och man bör helst inte tvätta den för ofta då det är just dess olika dofter som får vovven att känna sig trygg med den. Om hunden ska resa i bil eller bli lämnat på ett hundpensionat kan snuttefilten bli en underbar liten följeslagare tills familjen kommer tillbaka.

 

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:10:37

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
86 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om hundbädd

Hur väljer jag rätt storlek på hundbädden?

När du ska välja storlek för din hund finns det två faktorer att titta på främst; hundens storlek och hundens sovstil

Storleken på din hund kan ge en bra måttstock för hur stor hundbädden behöver va. För det mesta säljs hundbäddar i storlekarna small, medium och large. Vissa har även extra small och extra large som storlekar, men för de flesta hundar passar S/M/L-storlekarna. En pomeranian skulle troligast behöva en hundbädd i small, medan en border collie behöver medium och en schäfer large.  För säkerhetens skull kan du mäta hundens längd i centimeter (från nos till svansfäste) och multiplicera med 1,1. Jämför sedan måttet med längden på hundbädden. Matchar dessa mått så har du rätt hundbädd för din hund storlek.

Efter att du har undersökt storleken på din hund behöver du som sagt se till hur din hund brukar sova. Medan de hundar som kurar ihop sig troligast passar i den “vanliga” storleken kan hundar som sträcker ut sig mycket i sömnen behöva ha en större hundsäng.

Hur tvättar man en hundbädd?

De flesta hundsängar i bomull eller syntet kan tvättas i tvättmaskin med ett milt tvättmedel. Ofta har hundbäddar en avtagbar klädsel som man då lägger i tvättmaskinen eller tvättar för hand. Om du använder tvättmaskin är det ett gott råd att använda en tvättpåse så att päls fastnar i maskinen.

Hundbäddar i läder rengörs på bästa sätt med en torr tvättsvamp och glycerintvål (lädertvål). Andra smuts och vattenresistenta material kan lätt rengöras med en blöt tvättsvamp och mild såpa. 

Utöver dessa generella tips så har varje hundbädd en liten tvättlapp där instruktioner finns om hur just den hundbädden bäst tvättas, ta alltid en extra titt på tvättlappen när du skaffar en ny hundbädd.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu