Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst hundbädd 2023

Senast uppdaterad: 8 februari 2023

Basic Comfy Bädd Grå vann vårt test av hundsängar. Den har ett bra pris och håller mycket god kvalitet samtidigt som den har rehabiliterande egenskaper. En perfekt hundsäng för de flesta! Hundar sover mycket och återhämtningen är viktig för alla hundar, därför är en bra hundsäng något som är värt att investera i. Läs mer om vad du ska tänka på när du köper en hundsäng till din vovve.

Innehållsförteckning

Vilken hundbädd är bäst?

För att utse bäst hundbädd har vi tittat på följande faktorer. Informationen är hämtad från återförsäljare, tillverkare och kundrecensioner. 

 • Material - Materialet är ganska viktigt. Det ska vara lätt att göra rent och hålla bra. Materialet ska helst också vara miljövänligt.
 • Dyna - Dynan ska vara ganska stum för att ge bra stöd åt hunden. Den ska helst återfå form under dagen då hunden inte använder sängen. 
 • Kundomdömen - Vi tittar på hur väl sängen har mottagits av kunder och hur omtyckt den är.

Basic Comfy Bädd Grå
Basic Comfy Bädd Grå
Bäst i test

1. Basic Comfy Bädd Grå

9,7/10
Material
Fleece/Tyg
Storlekar
S-XL
Typ
Avslappnande
Till butik
299 kr
Läs mer

Basic Comfy Bädd är en supermjuk och mysig hundbädd som finns i 4 olika storlekar vilket gör att oavsett storleken på din hund kommer någon av dem att passa. Det är en prisvärd hundsäng med höga kanter som verkar något "omfamnande" vilket de flesta hundar brukar uppskatta. Tyget på utsidan gör att bädden inte smutsas ner allt för lätt och man slipper således att städa undan den allt för ofta.

Den mjuka fleecen inuti bädden uppskattas av vår hund som provar den och det blir snabbt en favoritplats så länge den placeras i närheten av husse och matte. Sett till pris, material och att man kan välja storlek rekommenderar vi denna produkt och utser den till bäst i test.

Läs mer
Biabädd Fyrkantig - Svart
Biabädd Fyrkantig - Svart

2. Biabädd Fyrkantig - Svart

9,5/10
Material
Konstläder
Storlekar
XS-XXL
Typ
Ergonomisk
 • Svensk favorit
 • Högkvalitativt läder
 • Enkel att transportera
 • Smuts- och fuktavvisande
Till butik
646 kr
Läs mer
Fördelar
 • Finns i nästan alla storlekar
 • Mycket komfortabel
 • Svensktillverkad
 • Skönt huvudstöd
 • Lättskött
Nackdelar
 • Mycket varierande pris beroende på storlek

Biabädden har tillverkats i Sverige sedan 1969 och har länge varit en favorit bland hundägare och hundar. Du har säkert sett dem förut i djuraffärer, och det är inte så konstigt. Biabädden håller riktigt bra kvalitet över åren, upp till 10 år och längre om den vårdas väl. Den är gjort i skumgummi som ger en bra stöd för hunden när den sover eller vilar i sängen. Skumgummit har ett läderöverdrag av mycket bra kvalitet. Den är enkel att hålla ren, ta bara en fuktig trasa och torka av den. Den är också enkel att transportera då inga delar är lösa och ingen del på sängen drar åt sig fukt eller smuts. En fantastiskt bra säng helt enkelt som har fått en mängd utmärkelser och bara goda omdömen! Biabädden finns i sju storlekar.

Läs mer
Karlie Orthobed Ortopedisk Memory Foam Hundbädd Grå - Small
Karlie Orthobed Ortopedisk Memory Foam Hundbädd Grå - Small
Bästa premiumvalet

3. Karlie Orthobed Ortopedisk Memory Foam Hundbädd Grå - Small

9,3/10
Material
Memory Foam
Storlekar
S/M/L
Typ
Ortopedisk
 • Tillverkad i memory foam
 • Rekommenderas av veterinär
 • Höjer blodcirkulationen
 • Smärtdämpande
Till butik
1338 kr
Läs mer
Fördelar
 • Memory foam
 • Perfekt för äldre hundar
 • Otropedisk
Nackdelar
 • Inga nämnvärda

Karlie Orthobed är tillverkad i memory foam som anpassar sig efter hundens kropp och avlastar trigger-punkter. Den är perfekt för hunden med ledproblem, smärta eller muskelstelhet. Sängen gör att hunden får en djup, terapeutisk återhämtning. Memory foam, eller viscofoam, fungerar så att när hundens kroppsvärme värmer upp sängen så sjunker den ned och sängen formar sig snällt efter kroppen. Den här tekniken har använts länge för människor och finns nu också till hundar. Ortopediska sängar hjälper hundar med artros, reumatism eller sjukdomar med liknande symptom och rekommenderas av veterinärer. De fungerar också utmärkt till äldre hundar med sämre rörlighet. Överdraget på sängen går att ta av och maskintvätta och sängen håller perfekt form länge.

Läs mer
Basic WellB Ortopedisk Donut Bädd Grå
Basic WellB Ortopedisk Donut Bädd Grå

4. Basic WellB Ortopedisk Donut Bädd Grå

9,3/10
Material
Memory Foam
Storlekar
55 - 75 cm
Typ
Ortopedisk
Till butik
699 kr
Läs mer

Basic WellB Donut Bädd är en ortopedisk hundbädd som både ser och känns bra. Bädden är väldigt snygg och materialet känns kvalitativt och välgjort. Den är bland annat gjort av memory foam som anpassas efter din hunds storlek och vikt, något som gör att den känns omfamnande och extra mysig för din fyrbenta vän. Inte nog med det går det att ta av överdraget och sedan tvätta det i en tvättmaskin i 30 grader. Tänk dock på att inte använda tvättmedel som kan vara dåligt för din hund. 

I hundbädden finns en uttagbar kudde i mjuk fleece som även den går att tvätta av. Beroende på din hunds storlek kan du välja mellan 55 eller 75 cm diameter vilket gör produkten lämplig för de flesta hundraser. Vi rekommenderar denna hundbädd.

Läs mer
Trixie Harvey Soffbädd
Trixie Harvey Soffbädd

5. Trixie Harvey Soffbädd

9,1/10
Material
Långhårig plysch
Storlekar
S/M/L
Typ
Soffbädd
Till butik
549 kr
Läs mer

Harvey Soffbädd från Trixie är en hundbädd anpassad för att användas i soffan. Detta är den perfekta bädden för dig som vill tillåta att din hund får vara med och gosa i soffan utan att det blir allt för mycket hundhår där. Materialet som bland annat består av polyester och bolster är behagligt och verkar uppskattas av hunden. Undersidan består av vattentät plysch vilket framtagits för att inte slita och blöta ner din soffa.

Produkten finns i 3 olika storlekar och erbjuder en mysig plats när din hund behöver vila men inte kan slita sig från husse och mattes sällskap. Priset är ganska högt men för dig som är ok med detta och söker en hundbädd anpassad för soffor är det denna produkt vi rekommenderar. 

Läs mer

sovande hund

Köpguide till den bästa hundbädden

Idag är utbudet enormt när det kommer till hundsängar och det finns allt ifrån enkla modeller till utsmyckade, specialdesignade minimöbler. Sängen ska framför allt uppfylla hundens behov men givetvis vara snygg och smälta in i hemmet också. Det finns några egenskaper som är värda att titta extra på när du köper en bädd till hunden.

 • storlekStorlek

  Storleken är kanske den viktigaste aspekten av hundbädden. Sängen ska vara tillräckligt stor för hunden att sträcka på sig i. Inte nödvändigt vis med raklånga fram- och baktassar, men det ska finnas utrymme för hunden att röra på sig och breda ut sig lite. Små hundar behöver en låg säng, men låga kanter så att de lätt kan ta sig i och ur sängen. Större hundar behöver däremot rejäla kanter som de kan vila mot och som är stabila. Vissa hundsängar säljs inte i storlekar som passar både riktigt små och stora hundar, då får du se dig om efter ett annat alternativ. Storleken går inte att kompromissa om.
 • materialMaterial

  Hundsängar tillverkas i olika typer av material, till exempel nylon, polyester, tyg eller läder. Olika material har olika kvaliteter och passar olika hundar. Om du har en hund med tjock, varm päls så bör du har en säng i läder eller syntetmaterial. Dessa material är svalare och värms inte upp av hundens päls. En mer frusen hund, med kort päls behöver en säng med tyg eller mjukt plysch-material som värmer. Materialet påverkar även tvätt-processen. En vattentät bädd i syntetmaterial är ofta väldigt smutsavvisande och lätt att bara torka av. En tygsäng blir lättare smutsig men är ofta lätt att tvätt. De flesta hundsängar går att tvätta i sin helhet, plocka bara ur innerdyna och dra av eventuellt yttertyg på kanterna.
 • hållbarHållbarhet

  Hur tuff säng du behöver beror på din hund och hur du använder sängen. Om sängen tas med på resor och kanske till och med ute på campingturen så behöver den va tålig och hållbar. Sängar som Back On Track och Bia-bädden tål att släpa runt i olika miljöer tack vara deras tuffa syntethölje. Vissa hundar tycker också om att gnaga och tugga på sina tillhörigheter och kan ha svårt att skilja på leksak och säng. Ett alternativ är att köpa den billigaste sängen du bara kan hitta för att kontinuerligt köpa en ny. Annars rekommenderar vi att kika på extra slitstarka "oförstörbara" sängar med stålram och trådväv. De står emot det mest.
 • featureEgenskaper

  Hundsängar kan ha flera egenskaper. De kan vara ortopediskt framtagna sängar för gamla eller sjuka hundar som underlättar cirkulation och rehabilitering. Eller så kan de vara tillverkade med "memory foam" som anpassar sig efter hundens kropp och skapar en extra bekväm sovplats. Det finns också sängar som går att värma upp eller som kan kylas ned med speciella kylplattor. Sängen förmåga att andas är också viktig, de bästa hundsängarna ska vara bekväma både på vintern och sommaren. 
Husky valpar

Därför behöver din hund en bra säng

En vuxen hund sover mellan 12 och 18 timmar per dygn. Det är väldigt mycket sömn. Men det är inte djupsömn som hos oss människor. Hundens sömncykel skiljer sig från människans och ofta ligger hunden och "djupvilar", den är alltså vaken och kan snabbt reagera på ljud och rörelser runtomkring men utan att vara fullt vaken. Ungefär 55 % av hundens dygn består av regelrätt sömn, övrig tid spenderas på olika aktiviteter men också vila. En valp kan sova upp till 22 timmar per dygn.

En hund som sover för lite kan få flera olika symtom. Brist på sömn kan vara mycket allvarligt så om du misstänker att din hund har någon typ av sömnstörning så ska du så snart som möjligt kontakta veterinär. Var uppmärksam på följande symtom:

 • Överkänslig - reagerar starkt på ljud, rörelse och beröring.
 • Kan ha låg serotoninnivå vilket leder till överkänslighet för smärta.
 • Lätt till aggression och irritation.
 • Sänkt immunförsvar och svårt med koncentrationen.

Hjälp din hund till bättre sömn

Att köpa en dyr, fin säng löser kanske inte sömnproblemen. Men en bra hundsäng kan absolut hjälpa till, en bekväm och stabil säng är grundläggande för en god natts sömn. Men det är också viktigt att hitta en plats där hunden känner trygghet, och det kan variera mycket från hund till hund. Vissa hundar vill alltid vara med och får ingen ro i ett avskilt rum, då gäller det att hitta en plats där hunden kan se matte och husse men samtidigt få tysthet och lugn.

Var vaksam över din hunds sömnbehov. En trött hund som har varit igång en hel dag kanske inte själv väljer att gå och vila, vissa hundar har inte riktigt koll på sitt eget bästa. Då är det viktigt att du som ägare tar hunden åt sidan och låter den vila. Hundar blir ju som bekant lätt uppspelta och detta kan påverka behovet av återhämtning om man inte är vaksam.

En hund som vankar av och an nattetid och inte verkar få ro kan vara understimulerad. Du kan prova att gå en längre kvällspromenad, eller leka lite på kvällen några timmar innan sänggående. En hund som är ensam mycket om dagarna kan vara uttråkad och bli pigg på kvällen och tidig natt när matte och husse är hemma igen. Då gäller det också att fokusera på hunden och leka av den och spendera tid med den så att den känner sig tillfreds med att sova hela natten. 

 

Tips på hur du håller hundsängen ren

Hundar är inte alltid så rena av sig, framför allt vid dåligt väder är det lätt hänt att hunden smutsar ner hemma. Att hålla hundsängen ren och fräsch är inte bara hygieniskt och positivt för hundens hälsa, det gör också att sängen håller längre. Men att hålla sängen ren är inte helt lätt.

 • Se till att hundens päls är trimmad och välskött. Då håller pälsens smutsavvisande egenskaper bättre och mindre lort och hår hamnar i sängen. Var också noga med att torka pälsen innan hunden går och lägger sig, fukt kan skada sängen och leda till mögel. Hitta den bäst trimmern till hund här.
 • Städa sängen regelbundet. Sängar i syntetmaterial är enkla att bara torka av med en lätt fuktad trasa. Dammsug också sängen, framför allt i springorna mellan liggdynan och kanterna för att undvika att smutsen sätter sig eller att vassa föremål ligger och skaver. 
 • Rengör sängen så fort du upptäcker smuts. Att snabbt städa upp smuts och spill reducerar bakterieuppbyggnad, och det är mycket lättare att städa av smuts som inte grott in än.
 • Tvätta regelbunden sängen, ta av och plocka isär de delar som går och tvätta allt i maskin som går. En gång i månaden bör du tvätta en tygsäng, syntetmaterial och vattensäkra-/täta sängar kräver mindre underhåll.

Vanliga frågor om hundbädd

Hur väljer jag rätt storlek på hundbädden?

Hundsängen ska vara så pass stor att din hund kan ligga på sidan med raka tassar. Den ska alltså kunna sträcka på sig bekvämt utan att kanterna på sängen är i vägen. Bredd och längd på sängen ska alltså överensstämma med hundens längd (från nos till svansrot) och bredd (liggandes från hjässa till tassar). Om du har en hund som tycker om att breda ut sig extra mycket så kan en kantlös säng vara ett bra alternativ, då är inte storleken så noga.

Hur tvättar man en hundbädd?

De flesta hundsängar i bomull eller syntet kan tvättas i tvättmaskin med ett milt tvättmedel. Ofta har hundbäddar en avtagbar klädsel som man då lägger i tvättmaskinen eller tvättar för hand. Om du använder tvättmaskin är det ett gott råd att använda en tvättpåse så att päls inte fastnar i maskinen. Hundbäddar i läder rengörs på bästa sätt med en torr tvättsvamp och glycerintvål (lädertvål). Andra smuts- och vattenresistenta material kan lätt rengöras med en blöt tvättsvamp och mild såpa. Utöver dessa generella tips så har varje hundbädd en liten tvättlapp där instruktioner finns om hur just den hundbädden bäst tvättas, ta alltid en extra titt på tvättlappen när du skaffar en ny hundbädd.

Hur väljer jag rätt hundsäng?

Ett tips är att observera hur din hund sover. Tycker den om att krypa ihop till en boll eller sträcker den rejält på sig och bökar omkring? Eller kanske brukar din hund luta sig mot något eller ligga inkurad i ett hörn eller krypa in i eller under till exempel kuddar? Sovstilen är bästa riktmärket på vad din hund kommer att gilla för typ av säng. Men kom ihåg att hundar inte är så petiga, det är inte sällsynt att hunden går och lägger sig rakt upp och ner på golvet även om du har en nyinköpt, bekväm säng!

Vad skiljer olika hundsängar åt?

Det finns väldigt många sätt som en hundsäng kan vara specialiserad på. Det kan handla om olika typer av material med olika funktioner som värmande, kylande, vattenavvisande osv. Det finns ortopediska hundbäddar för äldre och sjuka hundar, den vetenskapliga bevisningen för dessa sängar är gedigen och flera veterinärer rekommenderar dessa (1). Olika typer av design innebär också olika funktioner, vissa hundar tycker om att krypa in i grottor eller tält, medan andra tycker om att ha en filt-liknande säng som de kan bädda och släpa runt på själva.

Testvinnare - Bästa Hundbädd

 • Basic Comfy Bädd Grå
 • Biabädd Fyrkantig - Svart
 • Karlie Orthobed Ortopedisk Memory Foam Hundbädd Grå - Small
 • Basic WellB Ortopedisk Donut Bädd Grå
 • Trixie Harvey Soffbädd

Källhänvisning

PetMD - Tecken på sömnbrist hos hunden.

NCBI - Studie på hundar och sömn

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
50 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu