Hundbädd

Hundar älskar långa promenader, lek och gos men de är också riktiga sömntutor. Genomsnittshunden sover mellan 12 och 14 timmar om dagen men det beror också lite på vovvens ålder, ras och livsstil. Små valpar kan sova, totalt utslagna, i hela 20 timmar om dagen och medan äldre hundar också kan komma upp i den längden så brukar de också gilla att ligga och bara chilla, det vill säga inte sova men ligga avkopplade och stilla observera vad som händer i hushållet. Stora hundar brukar också sova mer än små.

Säng, soffa eller egen bädd?

Många hundägare låter sin vovve sova precis var den vill i hemmet; i soffan, i sängen eller i den skönaste fåtöljen. Det är både gulligt och trevligt att ha sin hunds huvud i sitt knä när man tittar på TV, eller att lägga armarna om den när man sover, och för en hel del människor ger det en känsla av lycka och trygghet.

Andra föredrar att hunden sover i en egen bädd eller soffa och det kan bero på flera anledningar. Kanske man tycker att det är svårt att sova med hunden i sängen, kanske vill man inte ha pälshår på sina möbler eller kanske är det till och med så att hunden själv föredrar en egen plats. Oavsett om man låter sin hund ligga på alla ens egna utrymmen så är det alltid bra att ge den en sovplats dit den kan dra sig tillbaka när den vill. Hundar är förvisso flockdjur men när de vill sova ordentligt vill de också ha lugn och ro, och precis som vi människor är hundens sömn mycket viktig både för dess fysiska och mentala hälsa. Man kan se på en hund när den känner sig riktigt trygg och avslappnad eftersom den då gärna sover på ryggen eller på sidan med benen långt utsträckta framför sig.

hundar i saeng.

En egen säng till hunden är både tryggt och hygieniskt.

Olika typer av hundbäddar

Idag är utbudet enormt när det kommer till hundsängar och det finns allt ifrån enkla modeller till extremt utsmyckade, specialdesignade minimöbler. Beroende på vilken sort av hund man har och vilken personlighetstyp man själv är så kan man skaffa sig exakt den hundsäng som passar bådas behov. Oavsett modell är det dock viktigt att sängen är bekväm för hunden att sova i! Hundens storlek, kroppstyp och ålder spelar stor roll, liksom vilket material som sängen är gjord av. Om man har en hund som fäller mycket kan det vara en god idé att skaffa en säng som är enkel att rengöra och om man har en äldre vovve som kanske har lite artros är det omtänksamt att skaffa en ergonomisk modell som den kan ligga skönt i.

Osäkra och lite nervösa hundar gillar bäddar som antingen är så djupa att de ger en känsla av att sova i en famn eller sängar med tak som de kan gömma sig i. Små divor brukar å andra sidan passa bra på specialdesignade minisoffor rikt utsmyckade med blingbling – eller är det kanske ägaren själv som tycker det? Är man själv intresserad av heminredning så kan det vara kul att skaffa en säng som passar det egna hemmet och det finns en myriad av färger, mönster och material.

Enkla korgar

Hundar i korg

Hundsängar kommer i många stilar och modeller.

Den enklaste formen av hundbädd ser ut som en liten rund eller fyrkantig korg som är lätt vadderad och som vanligtvis har en löstagbar kudde för hunden att ligga på som man kan tvätta i tvättmaskinen. De här korgarna kommer i alla storlekar och är lätta att flytta runt i hemmet om man vill. Det finns till och med hundar som själva gillar att flytta runt sin korg beroende på var den vill sova! Bra modeller brukar ha en ”sula” bestående av räfflat gummi som inte halkar så att bädden sitter stadigt även på hala golv.

Ett liknande alternativ som passar lite större hundar är en korg som är gjord av ett hårdare material som man sedan lägger en stor, mjuk kudde med rätt passform i. Anledningen till att den passar stora vovvar är att kanterna är tillräckligt stadiga för hunden att kunna luta sig mot dem, medan en tygbädd bara kollapsar under dess vikt.

Hus och grottor

En mysig modell av hundbädd är den som är byggd som en liten grotta eller ett hus. Då hunden kan gå in i de här bäddarna känner den sig extra trygg och väggarna ger lite extra ljudisolering, vilket kan vara skönt för en hund som bor i ett hem med barn eller mycket oväsen. Små valpar brukar tycka att det är skoj och spännande med hus och leker gärna kurragömma med varandra. Det finns också hundgrottor/hus för större vovvar men då gäller de att man har tillräckligt med utrymme då de tar mycket plats.

Hund i moebel

Små möbler till hunden kan vara ett roligare alternativ till en klassisk hundsäng.

Minimöbler

En kul men lite dyrare trend är att skaffa en hundbädd som ser ut som en regelrätt möbel. Det finns skinnsoffor, leopardmönstrade schäslonger, gräddvita prinsessängar och små exotiska ottomaner, helt i proportion med mänskliga möbler men i ett format som passar hunden. De här möblerna utgör det dyraste alternativet, men de ser mycket roliga ut i hemmet och kan vara nog så komfortabla för hunden.

Ortopediska hundsängar

Hundar kan få problem med lederna precis som vi, och särskilt större och äldre vovvar löper risk att få saker som artros och muskelvärk. Märker man att hunden har svårt att lägga sig skönt, att den haltar eller att den verkar vilja slippa promenader kan det vara dags för en liten tur till veterinären för att se vad som är problemet.

För hundar med problem finns det fantastiska, ergonomiska sängar som är tillverkade av material som anpassar sig efter hundens kropp. Här kan vovven njuta av långa, sköna och avslappnade timmar utan att få ont, och det är värt vartenda öre. De ortopediska bäddarna kan vara formade som ”klassiska” korgar men för större hundar finns det också stora madrasser tillverkade av skumgummimaterial som ger stöd och lättnad åt de kroppsdelar som ömmar.

Hundbädd för vintern

Om man har en hund som lätt fryser kan en säng med värmedyna bli särskilt uppskattad. Det finns modeller som drivs med el eller batterier, liksom modeller som man värmer med hjälp av en liten värmeflaska. Vissa hundbäddar är inte utrustade med regelrätta värmefunktioner men kan däremot vara så tjocka eller ”pälsiga” att de naturligt blir mycket varma när hunden ligger i dem. Vad kan vara skönare för hunden efter en härlig men kall vinterpromenad att få komma hem till en ljuvlig, varm säng?

Hundbädd för sommaren

Vissa hundraser är mer känsliga för hetta än andra, och om man märker att hunden lätt hyperventilerar och flämtar när det blir varmt är det mycket viktigt att kunna ge den en svalkande viloplats. Det finns hundsängar som är tillverkade av tunna material som står på fyra ben och med det blir extra luftiga och svala. Man kan också lägga en så kallad kyldyna i den regelrätta korgen. Denna typ av dyna kan antingen fyllas med en speciell kyl-gel, läggas i kylskåpet eller vara tillverkad av ett material som sänker temperaturen med ungefär tio grader i några timmar. Tänk också på att ställa hundsängen på en sval plats i hemmet där det kanske drar litegrann och solen inte ligger på.

Glöm inte snuttefilten!

Många hundar älskar, precis som barn, att ha en egen snuttefilt som den antingen vill ha på sig när den sover eller helt enkelt sova på eller bredvid. Snuttefilten bör vara tillverkad i ett slittåligt material som får plats överallt och man bör helst inte tvätta den för ofta då det är just dess olika dofter som får vovven att känna sig trygg med den. Om hunden ska resa i bil eller bli lämnat på ett hundpensionat kan snuttefilten bli en underbar liten följeslagare tills familjen kommer tillbaka.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 12:32:29

Ge din syn på Hundbädd
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu