Hundben

Vill du verkligen få det att tindra i din hunds ögon så är ett härligt ben bland det bästa och mest uppskattade du kan ge. Att få sitta och tugga, gnaga, slicka och skrapa på ett ben är inte bara gott och smaskigt, utan dessutom en tillfredsställande sysselsättning för alla hundar. Det hjälper också hunden att hålla tänder och tandkött friska och är till och med bra för matsmältningsorganen.

Det finns ett stort utbud av hundben på marknaden och vilket man ska välja hänger bland annat på faktorer som hundens storlek, ålder, smak och livsstil. En hund som till exempel är lite äldre kan behöva ett ben som är skonsammare mot tänder och mage medan en överaktiv hund hellre bör få ett ben som kräver intensivt arbete.

Vad är ett hundben?

Det klassiska hundbenet består av ett riktigt ben från ett större djur där märg och brosk, och kanske till och med lite hud och senor, fortfarande sitter kvar. Förr i tiden brukade hundägare skaffa dessa ben från sin lokala slaktare och man tänkte inte så mycket på om det fanns skillnader mellan olika sorters ben. Oavsett typen av djurben så blev vovven alltid glad, men det betyder inte att de alltid var så bra för hundens hälsa!

Nuförtiden vet vi att alla ben lämpar sig inte åt alla hundar. Det värsta man kan ge en hund är kyckling- eller kalkonben då de lätt brister och flisar sig, vilket i sin tur leder till att hunden får magen full av vassa spetsar. Nej, ska man ge en hund ett riktigt ben bör det helst komma från lamm eller oxe, och man kan välja mellan olika delar av djurets skelett, som till exempel knotor, revben och regelrätta lårben.

  • Den finns många olika typer av ben.
  • Läs på och hitta rätt till din hund!
  • Känn din hund och var noga med säkerheten.

För att undvika eventuellt kladd och risker med naturliga ben så har det idag uppfunnits ett stort utbud av simulerade ben som antingen kan bestå av riktiga djurben eller en blandning av olika produkter. Dessa ben är ibland enbart utformade för ytligt tugg och lek medan andra är rena foderprodukter och alltså kan ätas upp med hull och hår.

Hundben

Det finns många olika ben, med olika funktioner och som passar till olika hundar.

Viktigt att tänka på

Hundar kan vara ganska obetänksamma och glupska och därför är det extremt viktigt att man som husse eller matte ser till att vovven alltid är trygg och säker. Det finns vissa faror associerade med ben som till exempel att en tand går sönder eller att hunden inte får i sig tillräckligt med vätska om den hela tiden sysslar med sitt ben så därför bör man alltid hålla ett öga öppet. Tänk också på att ben reduceras i storlek allteftersom hunden gnager på det, och om det blir för litet finns det risk att det fastnar i halsen. Av exakt samma anledning är det också att över huvud taget aldrig ge sin hund ben eller leksaker som den kan sätta i halsen.

Vissa hundar har också extra känsliga magar, och då kan ett be förvärra situationen. Har du en hund som av någon anledning har problem med magen, permanent eller tillfälligt, så är det bäst att inte ge den ben.

Vilket hundben ska jag välja?

Om du vill ge din hund ett ben att syssla med så kan du välja mellan både naturliga och syntetiska varianter. Olika ben fyller olika funktioner, och om du till exempel framförallt vill att hunden ska ha rena tänder finns det tuggben som är specifikt framställda för syftet. Om du däremot hellre vill ha ett ben som en leksak kan det räcka med ett leksaksben som du kan kasta eller leka dragkamp med. Här följer beskrivningar på olika varianter av hundben där du kan jämföra deras för- och nackdelar och se vad som skulle kunna passa just din vovve bäst.

Råa ben

Vill man ge sin hund ett rått ben så bör man vara mycket noga med att det är säkert för hunden att gnaga på. Kyckling- och kalkonben tenderar att spricka och bilda splintar, men även grisben är omdebatterade av samma anledning. De flesta veterinärer är överens om att de mest lämpliga djurbenen är stora ben från oxe eller lamm.

En av de främsta fördelarna med råa ben är att de är mest naturliga för hunden och att de innehåller massor med nyttiga ämnen som vitaminer och mineraler. Benen kräver en hel del arbete och en hund kan ligga och slicka i sig benmärgen i timmar för att få i sig alltihop. Det håller hunden sysselsatt och stimulerad, vilket alltid är fördelaktigt. Tänk dock alltid på att inte låta benet bli så litet att hunden kan sätta det i halsen och räkna med att det kan bli lite kladdigt där hunden ligger och gnager.

  • Mest naturliga alternativet med bra näringsinnehåll

Kokta ben

Vissa hundägare föredrar att skaffa kokta ben åt sin hund då det känns mer hygieniskt. Detta finns godkända varianter på marknaden, men över lag brukar veterinärer varna för tillagade ben då hettan gör deras konsistens sprödare och lättare att spricka. Ska man ge sin hund ett kokt ben är det bäst att välja ett riktigt gediget ben från ett stort djur. Precis som med råa ben bör man hålla uppsikt över storleken på benet så att det inte blir för litet, och det finns en viss risk för att hunden skadar tänder och tandkött.

  • Mer hygieniskt alternativ
Hundben tuggpinne

Tuggben fungerar både som leksak, godis och tandvård!

Tuggben

De allra flesta hundar gillar att ligga och tugga på ett ben och då det är utmärkt för deras orala hygien är det bra att alltid ha några tuggben till handa. Benen är ofta tillverkade av djurhudar som torkats och ju mer hunden tuggar desto intensivare blir smaken. Tuggandet och gnagandet rengör ben och tandkött då tuggbenet gnider på ytorna, likt en naturens egen tandborste, och den ökade saliveringen sköljer igenom munnen bra. Benen kommer i många olika storlekar så det är viktigt att man skaffar precis den storleken så passar den egna hunden; inte så stora att hunden inte kan ta dem i munnen och inte så små att det finns kvävningsrisk.

Nackdelen med tuggben är att de kan bli ganska kladdiga allteftersom vovven preparerar dem, och det är inte ovanligt att hundar lägger sin högt värderade ägodel på rena kuddar och fina soffor. Det är alltid bra att inspektera hundens ben; både var det ligger och om det blivit smutsigt.

  • Utmärkt för hundens orala hygien

Fyllda ben

Hundar älskar att äta och snaska och det kan man dra nytta av genom att ge sin hund ett syntetiskt ben som är ihåligt och som man kan fylla med goda krämer och patéer. Genom att köpa ett ben som passar hundens storlek och fylla det med en kräm som hunden kommer att uppskatta, kan man ge den timmar av nöje och njutning. Ett mycket bra alternativ för hundar som är lite slöa och uttråkade, eller om hunden ska vara ensam i några timmar. De här benen är robusta och materialet särskilt framställt för att vovven inte ska kunna skada tänder och tandkött.

Alla hundar har inte samma smak så om du skaffar en kräm med till exempel leversmak och hunden inte gillar den, så kan du försöka med andra varianter. Till skillnad från vad många tror så har olika hundar olika preferenser och ibland krävs det lite tid och tålamod tills man hittar precis det som passar den bäst.

  • Bra kombination av godis och lek

Leksaksben

Rena leksaksben är också roliga för hunden, men här handlar det mer om lek och att bita i kul material än att sitta och tugga. Särskilt kul för valpar vars tänder börjar komma och det kliar i tandköttet.

Om olyckan är framme

Även om man är försiktigt och håller noga uppsyn över sin hund så kan olyckan ända vara framme. Om hunden plötsligt gnyr till eller om det kommer lite blod ur munnen kan det hända att den skadat tandköttet eller till och med en tand. Märker du att hunden börjat få diarré sedan den fick sitt ben bör ta bort benet och istället satsa på någon annan typ av leksak eller aktivitet.
Om hunden sätter i halsen är det bråttom och det är extremt viktigt för alla hundägare att både lära hunden att släppa ifrån sig det den har i munnen liksom att få tag i det som fastnat. En veterinär kan ge de bästa instruktionerna men det finns också videos att lära sig grunderna från.

Det är viktigt att lära sig hur du gör om din hund sätter i halsen, det kan en dag rädda livet på din vän!

Senast Uppdaterad: 2019-12-02 12:57:58