Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bästa hundbenet 2022

Det bästa hundbenet ska vara nyttigt och roligt att tugga på. De kan användas både som belöning, för lek och som extra kosttillskott. Eftersom hundben ofta är berikade med nyttiga ämnen så rekommenderar vi att ge hunden ett ben regelbundet. Dessutom är de flesta ben designade för att hålla länge och rengöra hundens mun när den gnager, det är perfekt för valpar med kliande tänder!

Innehållsförteckning

Vilket hundben är bäst?

Det finns många typer av hundben som är gjorda för olika ändamål. En del är mer som godis och används som belöning, andra är optimala för munhälsan eller berikade med vitaminer som passar äldre hundar. Betygen i listan är baserade på följande aspekter:

 • Innehåll - Ett bra ben ska vara naturligt och fyllt med nyttigheter.
 • Externa betyg - Vi undersöker omdömen och betyg som sätts av andra hundägare på olika hemsidor och forum.
 • Övriga tester - Är produkten kliniskt testad eller genomgått studier?

Tuggrulle Vitamin
Tuggrulle Vitamin
Bäst i test

1. Tuggrulle Vitamin

9,6/10
Typ
Berikad
Storlek
1 ben
Pris / port
19,00 kr
Till butik
19 kr
Läs mer

Tuggrullen är gjord av torkad oxhud och fyllningen har berikats med vitaminer. Med ett innehåll av 97 % natruliga beståndsdelar så är det en väldigt bra produkt, fri från tillsatser och biprodukter. De sista 3 % är en blandning av vitaminer som är till för att hunden ska må bra och vara hälsosam. God och nyttig alltså, utmärkt för att med gott samvete skämma bort hunden då och då. Vi rekommenderar särskilt detta tuggben för dig med en hund som behöver lite extra tillskott av nyttigheter.

Läs mer
Tuggrulle Treateaters
Tuggrulle Treateaters

2. Tuggrulle Treateaters

9,4/10
Typ
Belöning
Storlek
20 rullar
Pris / port
6,95 kr
Till butik
139 kr
Läs mer

Smakrik tuggrulle som fungerar bra som belöning, eller för att utmana hundens käkmuskler. Rullarna är 12,5 cm långa och har smak av kyckling. I testet vi gjorde gick dessa hem direkt! Det var speciellt rullens överdrag som hunden gillade. Förpackningen är tyvärr inte återförslutningsbar. Vi har dock inte märkt att rullarna tappar smak eller att konsistensen förändras, trots att vi haft dem under en längre period. Produkten kan användas av små och stora hundar.

Läs mer
Braaaf Köttben
Braaaf Köttben

3. Braaaf Köttben

9,2/10
Typ
Naturtugg
Storlek
25 cm (1 st)
Pris / port
49,00 kr
Till butik
49 kr
Läs mer

100 % naturligt tugg av nöt. Gott, nyttigt och bra för hunden att tugga på. När hundar tuggar på ben så främjas munhygienen, det rengör tänderna ungefär som när vi borstar tänderna!

Läs mer
DentaStix Storpack
DentaStix Storpack

4. DentaStix Storpack

8,8/10
Typ
Munhälsa
Storlek
28 ben
Pris / port
3,00 kr
Till butik
84 kr
Läs mer

DentaStix är förmodligen ett av de mest kända märken av tuggben. De är väldigt populära och finns att köpa i storpack och till bra pris. DentaStix kommer i lite olika varianter och storlek men karaktäristiskt för DentaStix tuggben är deras stjärnformade utformning som gör att hundens tänder och tandkött blir manuellt regjorda när hunden gnager, ungefär som när man borstar tänderna. Tuggbenen innehåller också ämnen som aktivt förebygger tandsten och motarbetar beläggning på tänderna. Vetenskapliga tester visar på att regelbunden tuggning av DentaStix motverkar tandsten med upp till 80%. Vi har nog alltid haft DentaStix hemma och gett våra hundar då och då, en smidig kombination av godis och nytta!

Läs mer
DeliBest tuggodis
DeliBest tuggodis

5. DeliBest tuggodis

8,7/10
Typ
Belöning
Storlek
200 g
Pris / port
4,90 kr
Till butik
49 kr
Läs mer

Tuggben är ofta uppskattade av hundar, och inte bara som bitleksaker utan för den goda smakens skull. DeliBest har ett fantastiskt tuggodis av oxhud som är berikad med laxolja. Det här är en riktig delikatess som har varit omåttligt populär för våra hundar. Fria från konstgjorda färg- och aromämnen och av enbart glutenfria naturämnen lämpar de sig väldigt väl för de flesta hundar, även de med livsmedelsintolerans eller allergi. Din hund kommer definitivt att slänga sig över dessa, och de räcker länge tack vara den tjocka oxhuden! Vi uppskattar verkligen den här kombinationen av godis, nöje och hälsofördelar!

Läs mer

koppel_och_ben

Så väljer du rätt ben till hunden

Det finns ett stort utbud av hundben på marknaden och vilket man ska välja beror bland annat på faktorer som hundens storlek, ålder, smak och livsstil. En hund som till exempel är lite äldre kan behöva ett ben som innehåller vissa mineraler och vitaminer medan en valp behöver ett mjukare ben som håller länge. Här är en lista på egenskaper att hålla koll på när du väljer ben.

 • Råa hundben

  Naturligt och nyttigt! Råa ben är väldigt bra för hunden, gärna om det sitter kvar kött, brosk, ligament och senor. Då får hunden i sig massor av nyttiga ämnen och kan gnaga länge och väl på benet. Om du vill ge råa ben till hunden så ska du tänka på att inte koka benet. Det kanske känns mer hälsosamt men kokta ben är känsligare för att spricka, vilket kan vara farligt för hunden. Kokta ben tappar också många näringsämnen. 
 • Behandlade råben

  Ett bra alternativ till de helt råa benen är produkter som har steriliserats eller behandlats så att bakterier försvinner. De säljs ofta inplastade eller frysta och håller sig fräscha länge. De är nyttiga och väldigt goda för hunden. Och de innehåller naturliga ben som hunden kan gnaga på länge.
 • Ben av råhud

  Det är vanligt att tillverka olika hundtugg i hud, ofta torkad oxhud. De har en mjukare textur som håller länge. Det är ett bra alternativ till valpar som gnager. Ofta är dessa "ben" smaksatta då huden i sig är smaklös. Om du köper tugg av råhud så ska du därför vara noga med att köpa produkter som bara innehåller naturliga smakämnen.
 • Benhårda ben

  Det finns ben som är riktigt rejält hårda. De är mer leksaker än godis eller mat. Benen är framtagna för att hålla länge och inte spricka eller gå sönder. Här är det också viktigt att benet består av naturliga ingredienser.
 • Ben för munhälsan

  Det finns gott om ben som är specifikt framtagna för att främja hundens munhälsa. Dessa ben har ofta en form som gör att de gnuggar mot tänder och tandkött för att göra rent dessa. De fungerar alltså ungefär som en tandborste samtidigt som hunden biter. Ofta innehåller dessa ben ämnen som persilja, pepparmynta eller eukalyptus för att fräscha upp andedräkten också.
 • Berikade hundben

  Hundben som foderkomplement är ett smart val. Hunden blir glad av att få något nytt och gott att gnaga på samtidigt som den får i sig hälsosamma vitaminer och mineraler. Berikade ben är alltid bra att ge hunden, så länge du är uppmärksam på kaloribehovet och hundens vikt.
hundben

Säkerhet och hundben

Hundar kan vara ganska obetänksamma och glupska och därför är det viktigt att man som husse eller matte ser till att vovven alltid är trygg och säker. Det finns vissa faror associerade med ben som till exempel att en tand går sönder eller att hunden inte får i sig tillräckligt med vätska om den hela tiden sysslar med sitt ben. Tänk också på att ben reduceras i storlek allteftersom hunden gnager på det, och om det blir för litet finns det risk att det fastnar i halsen. Av samma anledning är det också viktigt att aldrig ge sin hund ben eller leksaker som den kan sätta i halsen.

Vissa hundar har också extra känsliga magar, och då kan fel ben förvärra situationen. Har du en hund som av någon anledning har problem med magen, permanent eller tillfälligt, så är det bäst att inte ge den ben. Försök istället att hitta ett substitut till ben, exempelvis tuggben som ger samma stimulering för hundens tänder, men som inte är ätbart. Då kan även din hund med extra känslig mage få bukt med tuggreflexerna.

 • När det kommer till djurben: ge aldrig hunden små ben eller ben som riskerar att spricka. Små bitar och flisor kan skapa stor skada! Detta är särskilt viktigt om du har kokade ben, dessa spricker lättare.
 • Se över innehållsförteckningen, många ben innehåller spannmål och olika biprodukter som din hund kan vara allergisk mot.
 • Undvik inte ben! Det är väldigt hälsosamt för alla hundar, framför allt valpar, att tugga ordentligt och regelbundet.

Vanliga frågor om hundben

Vad är hundben gjort av?

Hundben och tuggpinnar kan vara tillverkade av väldigt olika saker. Det kan vara animaliska och vegetabiliska restprodukter, typiskt slaktavfall eller olika typer av mjöl. Torkad råhud är också vanligt förekommande likaså spannmål och rent artificiella ämnen. Vanligtvis får man en god överblick av att läsa näringsinnehållet på butikens hemsida eller förpackningen i affären. Men kraven är inte alltid lika höga på djurfoder som på mat för människor så ibland kan det vara svårt att utröna vad innehållet faktiskt består av. Vi föreslår att du väljer foder och godis med så naturligt innehåll som möjligt och fråga alltid om du är osäker! Maila butiken eller fråga personal i affären och hör alltid efter med din veterinär om din hund har hälsoproblem.

Hur ofta kan jag ge hundben till min hund?

Vissa tillverkare anger hur ofta och mycket hunden ska äta av deras produkt, men det gäller långt ifrån alla. Ha en övergripande koll på din hunds näringsbehov och kaloriintag. Du behöver inte vara milimeternoga, men en överblick är ett måste. Kalorisnåla tuggben, till exempel av råhud, kan hunden ha att tugga på var och varannan dag. Men om du har fyllda hundben eller ben med mycket fett eller protein så behöver du ta hänsyn till hundens dagliga näringsintag så att det inte överskrids. Väg din hund regelbundet och notera skillnader. Om hunden går upp snabbt så får den för mycket mat eller godis i förhållande till hur mycket den gör av med. Du ska också känna till vad din hund bör väga, utifrån ras och ålder.

Kan jag ge hundben till min valp?

Valpar älskar att bita och tugga! Det här är rastypiskt för hundar och ett måste för deras munhälsa. Valpar ska därför definitivt ha något att bita och gnaga på, annars kommer dina skor och möbler bli föremål för bitattacker. Tuggandet utsöndrar välmåendehormoner i hundens kropp, de blir lugna och avstressade samtidigt som käkarna tränas och plack och beläggning på tänderna förebyggs. Du kan alltså med gott samvete ge din valp ett tuggben dagligen, men kom ihåg att gör det på ett säkert sätt. Våra bästa tips på säker bitlek:

 • Håll koll på valpen, och benet! Ben spricker och går sönder och farligt stora bitar kan fastna i valpens hals.
 • Vissa tuggpinnar blir väldigt kladdiga av hundens saliv, det är då bättre att byta ut benet.
 • Håll gärna i benet. Du får då bra koll på tuggandet och du kommer nära och lär känna din valp och valpen lär sig att tugga tryggt när en hand.
 • Läs på om produkten innan du köper, en del lämpar sig inte för valpar och det brukar anges på förpackningen.

Kan jag ge hunden råa eller kokta djurben?

Vill man ge sin hund ett rått ben så bör man vara mycket noga med att det är säkert för hunden att gnaga på. Kyckling- och kalkonben kan vara så små att de fastnar i halsen eller spricker och bilda splintar. Även grisben är omdebatterade av samma anledning. De flesta veterinärer är överens om att de mest lämpliga djurbenen är stora ben från oxe eller lamm.

Ge aldrig hunden kyckling- eller fiskben!

En av de främsta fördelarna med råa ben är att de är mest naturliga för hunden och att de innehåller massor med nyttiga ämnen som vitaminer och mineraler. Hunden brukar också kunna ligga i timmar och gnaga och slicka efter märg och köttrester. Det håller hunden sysselsatt och stimulerad, vilket är fördelaktigt. Tänk dock alltid på att inte låta benet bli så litet att hunden kan sätta det i halsen och räkna med att det kan bli lite kladdigt där hunden ligger och gnager.

Vissa hundägare föredrar att skaffa kokta ben åt sin hund då det känns mer hygieniskt. Detta finns godkända varianter på marknaden, men över lag brukar veterinärer varna för tillagade ben då hettan gör deras konsistens sprödare och lättare att spricka. Ska man ge sin hund ett kokt ben är det bäst att välja ett riktigt gediget ben från ett stort djur. Precis som med råa ben bör man hålla uppsikt över storleken på benet så att det inte blir för litet, och det finns en viss risk för att hunden skadar tänder och tandkött.

Är det farligt med kyckling eller anka i hundben?

Kyckling och anka som hundfoder har varit ett omdebatterat ämne. Det har uppmärksammats att hundgodis med torkad kyckling från framför allt Asien har innehållit gifter som resulterat i Fanconis Syndrom. Det är en sjukdom som påverkar hundens njurar. Symtomen är ökad törst, kissnödighet, uttorkning och viknedgång. Om du upplever detta hos din hund ska du snarast kontakt veterinär. 

Undvik därför torkad kyckling i godis som är importerad. I foder är kycklingen värmebehandlad och bidrar därför inte till ökad risk för sjukdomen. Fanconis Syndrom kan också vara en ärftlig sjukdom, läs mer om sjukdomen här.

Testvinnare - Bästa Hundben

 • Tuggrulle Vitamin
 • Tuggrulle Treateaters
 • Braaaf Köttben
 • DentaStix Storpack
 • DeliBest tuggodis

Källhänvisning

BMJ - Studie på det ofta bristfälliga innehållet i hundgodis.

ScienceDaily - Studie som avslöjar det ofta för höga energiinnehållet i hundgodis.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
82 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-08-23 09:57:52