Hundben

Vill du verkligen få det att tindra i din hunds ögon så är ett härligt ben bland det bästa och mest uppskattade du kan ge. Att få sitta och tugga, gnaga, slicka och skrapa på ett ben är inte bara gott och smaskigt, utan dessutom en tillfredsställande sysselsättning för alla hundar. Det hjälper också hunden att hålla tänder och tandkött friska och är till och med bra för matsmältningsorganen.

Det finns ett stort utbud av hundben på marknaden och vilket man ska välja hänger bland annat på faktorer som hundens storlek, ålder, smak och livsstil. En hund som till exempel är lite äldre kan behöva ett ben som är skonsammare mot tänder och mage medan en överaktiv hund hellre bör få ett ben som kräver intensivt arbete.

Hitta det rätta hundbenet

Det klassiska hundbenet består av ett riktigt ben från ett större djur där märg och brosk, och kanske till och med lite hud och senor, fortfarande sitter kvar. Förr i tiden brukade hundägare skaffa dessa ben från sin lokala slaktare och man tänkte inte så mycket på om det fanns skillnader mellan olika sorters ben. Oavsett typen av djurben så blev vovven alltid glad, men det betyder inte att de alltid var så bra för hundens hälsa!

Nuförtiden vet vi att alla ben lämpar sig inte åt alla hundar. Det värsta man kan ge en hund är kyckling- eller kalkonben då de lätt brister och flisar sig, vilket i sin tur leder till att hunden får magen full av vassa spetsar. Nej, ska man ge en hund ett riktigt ben bör det helst komma från lamm eller oxe, och man kan välja mellan olika delar av djurets skelett, som till exempel knotor, revben och regelrätta lårben.

 • Den finns många olika typer av ben.
 • Läs på och hitta rätt till din hund!
 • Känn din hund och var noga med säkerheten.

Idag finns det ett stort utbud av hundben som antingen kan bestå av riktiga djurben eller en blandning av olika produkter. Dessa ben är ibland enbart utformade för ytligt tugg och lek medan andra är rena foderprodukter och alltså kan ätas upp med hull och hår.

Hundgodis3

Det finns många olika ben, med olika funktioner och som passar till olika hundar.

Viktigt att tänka på

Hundar kan vara ganska obetänksamma och glupska och därför är det extremt viktigt att man som husse eller matte ser till att vovven alltid är trygg och säker. Det finns vissa faror associerade med ben som till exempel att en tand går sönder eller att hunden inte får i sig tillräckligt med vätska om den hela tiden sysslar med sitt ben så därför bör man alltid hålla ett öga öppet. Tänk också på att ben reduceras i storlek allteftersom hunden gnager på det, och om det blir för litet finns det risk att det fastnar i halsen. Av exakt samma anledning är det också att över huvud taget aldrig ge sin hund ben eller leksaker som den kan sätta i halsen.

Vissa hundar har också extra känsliga magar, och då kan ett be förvärra situationen. Har du en hund som av någon anledning har problem med magen, permanent eller tillfälligt, så är det bäst att inte ge den ben. Försök istället att hitta ett substitut till ben, exempelvis tuggben som ger samma stimulering för hundens tänder, men som inte är ätbart. Då kan även din hund med extra känslig mage få bukt med tuggreflexerna.

 • När det kommer till djurben: ge aldrig hunden små ben eller ben som riskerar att spricka. Små bitar och flisor kan skapa stor skada! Detta är särskilt viktigt om du har kokade ben, dessa spricker lättare.
 • Se över innehållsförteckningen, många ben innehåller spannmål och olika biprodukter som din hund kan vara allergisk mot.
 • Var inte rädd för ben! Det är väldigt hälsosamt för alla hundar, framför allt valpar, att tugga ordentligt och regelbundet.

Vilket hundben ska jag välja?

Om du vill ge din hund ett ben så kan du välja mellan både naturliga och syntetiska varianter. Olika ben fyller olika funktioner, och om du till exempel framför allt vill att hunden ska ha rena tänder finns det tuggben som är specifikt framställda för syftet. Om du däremot hellre vill ha ett ben som en leksak kan det räcka med ett leksaksben som du kan kasta eller leka dragkamp med. Här följer beskrivningar på olika varianter av hundben där du kan jämföra deras för- och nackdelar och se vad som skulle kunna passa just din vovve bäst.

Tuggben

De allra flesta hundar gillar att ligga och tugga på ett ben och då det är utmärkt för deras orala hygien är det bra att alltid ha några tuggben till handa. Benen är ofta tillverkade av djurhudar som torkats och ju mer hunden tuggar desto intensivare blir smaken. Tuggandet och gnagandet rengör ben och tandkött då tuggbenet gnider på ytorna, likt en naturens egen tandborste, och den ökade saliveringen sköljer igenom munnen bra. Benen kommer i många olika storlekar så det är viktigt att man skaffar den storlek som passar den egna hunden; inte så stora att hunden inte kan ta dem i munnen och inte så små att det finns kvävningsrisk.'

 • Utmärkt för hundens orala hygien

DentaStix

DentaStix är förmodligen ett av de mest kända märken av tuggben. De är väldigt populära och finns att köpa i storpack och till bra pris. DentaStix kommer i lite olika varianter och storlek men karaktäristiskt för DentaStix tuggben är deras stjärnformade utformning som gör att hundens tänder och tandkött blir manuellt regjorda när hunden gnager, ungefär som när man borstar tänderna. Tuggbenen innehåller också ämnen som aktivt förebygger tandsten och motarbetar beläggning på tänderna. Vetenskapliga tester visar på att regelbunden tuggning av DentaStix motverkar tandsten med upp till 80%. Vi har nog alltid haft DentaStix hemma och gett våra hundar då och då, en smidig kombination av godis och nytta!

Chewy Bones

Good Boy har ett stort sortiment av godis och tuggben, bland annat den alltid så populära Chewy Bones. Chewy Bones kan du hitta med lite olika ingredienser och därmed smak för hunden. Detta är särskilt bra för dig med en hund som är känslig för vissa näringsämnen eller om du har en hund som är extra kräsen. Chewy Bones är lite mindre i storlek och består av ett ätbart tuggben med utsökt torkad kyckling lindat runt. Just kycklingen har varit extra populär bland våra hundar, vi har inte mött en enda hund som ratat dessa. Något dyrare och mindre förpackning gör att dessa passar sig bättre som godbitar att ha till träning eller bara när man vill ge hunden något extra. Om du vill ha ben som hunden kan gnaga på länge så rekommenderar vi att titta på benen längre ner. Rekommenderas för hundar över 4 månaders ålder.

Fyllda ben

Torkad hud är vanligt att göra tuggleksaker eller tuggben av och många gånger är dessa fyllda med något gott som får hunden att gnaga länge och väl. Detta är intebara bra för hundens orala hygien utan det är också ett sätt att aktivera hunden om den har lite långtråkigt. Vi föredrar när foder och godis består av så naturliga ingredienser som möjligt, och så nära hundens narturliga näringsintag som möjligt. Vi tror starkt på att det gynnar hunden och skapar god förustänning för ett långt och hälsosamt liv. För att garantera att hunden får i sig alla ämnen den behöver kan ibland tillskott vara nödvändigt. Att köpa vitaminberikat godis eller tuggben är ett väldigt bra sätt att få i hunden de där extra näringsämnena. Framför allt om du vet att din hund har brister på vissa vitaminer eller mineraler.

 • Bra kombination av gott och nytta

Vitaminberikad tuggrulle

Tuggrullen är gjord av torkad oxhud och fyllningen har berikats med vitaminer. Med ett innehåll av 97 % natruliga beståndsdelar så är det en väldigt bra produkt, fri från tillsatser och biprodukter. De sista 3 % är en blandning av vitaminer som är till för att hunden ska må bra och vara hälsosam. God och nyttig alltså, utmärkt för att med gott samvete skämma bort hunden då och då. Vi rekommenderar särskilt detta tuggben för dig med en hund som behöver lite extra tillskott av nyttigheter.

Hund som tuggar ben

Det är en viktig del av hundens vardag att få aktivera käkarna.

Råhudsben

Det är alltid bra att ha några mer rejäla ben eller tuggpinnar som hunden kan roa sig med. Det är användbart både för hundens aktivering och för tandhälsan. Ett rejält råhudsben räcker väldigt länge och kan aktivera din hund i dagar, veckor eller månader beroende på din hund. Råhudsben finns också i mindre varianter, detta då ett stort ben inte passar alla hundstorlekar. Alla hundar behöver använda käkarna regelbundet, oavsett om det är genom drag- och kamplek eller genom att bita på en leksak eller ett ben. Det är en naturlig del av hundens vardag att få tugga och bita på saker och ting. Ben och pinnar har fördelen att vara hårdare, vilket är bättre för tänderna och tränar käkarna mer. Barkoo har ett stort utbud av olika hårda tuggben och -pinnar, olika storlekar och form. Gemensamt för deras ben är att de är tillverkade av 100 % torkad hud och håller länge för hunden att gnaga på.

Tuggodis

Tuggben är ofta uppskattade av hundar, och inte bara som bitleksaker utan för den goda smakens skull. DeliBest har ett fantastiskt tuggodis av oxhud som är berikad med laxolja. Det här är en riktig delikatess som har varit omåttligt populär för våra hundar. Fria från konstgjorda färg- och aromämnen och av enbart glutenfria naturämnen lämpar de sig väldigt väl för de flesta hundar, även de med livsmedelsintolerans eller allergi. Din hund kommer definitivt att slänga sig över dessa, och de räcker länge tack vara den tjocka oxhuden! Vi uppskattar verkligen den här kombinationen av godis, nöje och hälsofördelar!

Leksaksben

Rena leksaksben är också roliga för hunden, men här handlar det mer om lek och att bita i kul material än att sitta och tugga. Särskilt kul för valpar vars tänder börjar komma och det kliar i tandköttet. Här kan du läsa mer om hundleksaker.

Om olyckan är framme

Även om man är försiktigt och håller noga uppsyn över sin hund så kan olyckan ända vara framme. Om hunden plötsligt gnyr till eller om det kommer lite blod ur munnen kan det hända att den skadat tandköttet eller till och med en tand. Märker du att hunden börjat få diarré sedan den fick sitt ben bör ta bort benet och istället satsa på någon annan typ av leksak eller aktivitet.
Om hunden sätter i halsen är det bråttom och det är extremt viktigt för alla hundägare att både lära hunden att släppa ifrån sig det den har i munnen liksom att få tag i det som fastnat. En veterinär kan ge de bästa instruktionerna men det finns också videos att lära sig grunderna från.

Det är viktigt att lära sig hur du gör om din hund sätter i halsen, det kan en dag rädda livet på din vän!

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-09-04 15:37:45

Testvinnare - Bästa Hundben

 • DentaStix Storpack
 • Good Boy Chewy Bones
 • Tuggrulle Vitamin
 • Barkoo Tuggpinne
 • DeliBest tuggodis
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
60 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om hundben

Samlade frågor om hundbenets kvalitet, innehåll och risker.

Vad är hundben gjort av?

Hundben och tuggpinnar kan vara tillverkade av väldigt olika saker. Det kan vara animaliska och vegetabiliska restprodukter, typiskt slaktavfall eller olika typer av mjöl. Torkad råhud är också vanligt förekommande likaså spannmål och rent artificiella ämnen. Vanligtvis får man en god överblick av att läsa näringsinnehållet på butikens hemsida eller förpackningen i affären. Men kraven är inte alltid lika höga på djurfoder som på mat för människor så ibland kan det vara svårt att utröna vad innehållet faktiskt består av. Vi föreslår att du väljer foder och godis med så naturligt innehåll som möjligt och fråga alltid om du är osäker! Maila butiken eller fråga personal i affären och hör alltid efter med din veterinär om din hund har hälsoproblem.

Hur ofta kan jag ge hundben till min hund?

Vissa tillverkare anger hur ofta och mycket hunden ska äta av deras produkt, men det gäller långt ifrån alla. Ha en övergripande koll på din hunds näringsbehov och kaloriintag. Du behöver inte vara milimeternoga, men en överblick är ett måste. Kalorisnåla tuggben, till exempel av råhud, kan hunden ha att tugga på var och varannan dag. Men om du har fyllda hundben eller ben med mycket fett eller protein så behöver du ta hänsyn till hundens dagliga näringsintag så att det inte överskrids. Ett lätt sätt att göra detta är att ha koll på två saker:

 • Avföring: bajsar din hund normalt? Är det ovanligt mycket/lite, ändras konsistensen? Det här är bra ledtrådar för att veta hur kosten påverkar hunden.
 • Vikten: Väg din hund regelbundet och notera skillnader. Om hunden går upp snabbt så får den för mycket mat eller godis i förhållande till hur mycket den gör av med. Du ska också känna till vad din hund bör väga, utifrån ras och ålder.

Kan jag ge hundben till min valp?

Valpar älskar att bita och tugga! Det här är rastypiskt för hundar och ett måste för deras munhälsa. Valpar ska därför definitivt ha något att bita och gnaga på, annars kommer dina skor och möbler bli föremål för bitattacker. Tuggandet utsöndrar välmåendehormoner i hundens kropp, de blir lugna och avstressade samtidigt som käkarna tränas och plack och beläggning på tänderna förebyggs. Du kan alltså med gott samvete ge din valp ett tuggben dagligen, men kom ihåg att gör det på ett säkert sätt. Våra bästa tips på säker bitlek:

 • Håll koll på valpen, och benet! Ben spricker och går sönder och farligt stora bitar kan fastna i valpens hals.
 • Vissa tuggpinnar blir väldigt kladdiga av hundens saliv, det är då bättre att byta ut benet.
 • Håll gärna i benet. Du får då bra koll på tuggandet och du kommer nära och lär känna din valp och valpen lär sig att tugga tryggt när en hand.
 • Läs på om produkten innan du köper, en del lämpar sig inte för valpar och det brukar anges på förpackningen.

Kan jag ge hunden råa eller kokta djurben?

Vill man ge sin hund ett rått ben så bör man vara mycket noga med att det är säkert för hunden att gnaga på. Kyckling- och kalkonben kan vara så små att de fastnar i halsen eller spricker och bilda splintar. Även grisben är omdebatterade av samma anledning. De flesta veterinärer är överens om att de mest lämpliga djurbenen är stora ben från oxe eller lamm.

Ge aldrig hunden kyckling- eller fiskben!

En av de främsta fördelarna med råa ben är att de är mest naturliga för hunden och att de innehåller massor med nyttiga ämnen som vitaminer och mineraler. Hunden brukar också kunna ligga i timmar och gnaga och slicka efter märg och köttrester. Det håller hunden sysselsatt och stimulerad, vilket är fördelaktigt. Tänk dock alltid på att inte låta benet bli så litet att hunden kan sätta det i halsen och räkna med att det kan bli lite kladdigt där hunden ligger och gnager.

Vissa hundägare föredrar att skaffa kokta ben åt sin hund då det känns mer hygieniskt. Detta finns godkända varianter på marknaden, men över lag brukar veterinärer varna för tillagade ben då hettan gör deras konsistens sprödare och lättare att spricka. Ska man ge sin hund ett kokt ben är det bäst att välja ett riktigt gediget ben från ett stort djur. Precis som med råa ben bör man hålla uppsikt över storleken på benet så att det inte blir för litet, och det finns en viss risk för att hunden skadar tänder och tandkött.

Är det farligt med kyckling eller anka i hundben?

Kyckling och anka som hundfoder har varit ett omdebatterat ämne. Det har uppmärksammats att hundgodis med torkad kyckling från framför allt Asien har innehållit gifter som resulterat i Fanconis Syndrom. Det är en sjukdom som påverkar hundens njurar. Symtomen är ökad törst, kissnödighet, uttorkning och viknedgång. Om du upplever detta hos din hund ska du snarast kontakt veterinär. 

Undvik därför torkad kyckling i godis som är importerad. I foder är kycklingen värmebehandlad och bidrar därför inte till ökad risk för sjukdomen. Fanconis Syndrom kan också vara en ärftlig sjukdom, läs mer om sjukdomen här.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu