Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Hundborste bäst i test 2023

Senast uppdaterad: 13 februari 2023

Hundar är de mest lojala och tillgivna husdjuren som många av oss har turen att ha i våra liv. För att hålla våra lurviga vänner friska och glada är det viktigt att upprätthålla goda hygienrutiner, och ett av de viktigaste stegen är regelbunden skötsel. Att trimma din hund hjälper inte bara att hålla pälsen glänsande och ren, utan det ger dig också en möjlighet att knyta an till dem och kontrollera eventuella hälsoproblem. För att göra skötseln enklare och mer effektiv är ett viktigt verktyg en bra hundborste. Men med så många tillgängliga alternativ kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för din valp. I det här blogginlägget ska vi titta närmare på de olika typerna av hundborstar, deras egenskaper och vad du ska tänka på när du väljer rätt för din fyrbenta vän. Oavsett om du har en långhårig hund eller en korthårig ras, hjälper den här guiden dig att hitta den perfekta borsten för att hålla din hunds päls frisk och glänsande.

Innehållsförteckning

Såhär valde vi ut de bästa hundborstarna

Det var flera parametrar vi såg över i samband med att vi bestämde oss för vilka hundborstar vi ville testa. Eftersom de finns flera olika varianter av borstar ville vi beställa minst 1 av vare sort. Dessa valdes ut genom att läsa igenom tidigare recensioner från andra kunder samtidigt som vi såg över priset och jämförde med andra liknande produkter. Efter vi valt ut och beställt hem de vi ville testa prövade vi dem på flera olika hundar och svarade sedan på följande frågor som fick ligga som grund för betygsättningen av hundborstarna:

 • Hur bra fungerade dem? Kardade de ut tovor enkelt, trasslade de sig lätt?
 • Hur ergonomiska var de att använda? Var handtaget skönt? Fanns non-slip-grepp?
 • Var produkten prisvärd? Kostade hundborsten mycket eller lite? Fick man mycket valuta för pengarna?
 • Vad har övriga kunder sagt om produkten? Stämmer det överens om det vi också känner när vi testar dem?

 

 

Animigo Hund Trimmer & Borste
Animigo Hund Trimmer & Borste
Bäst i test

1. Animigo Hund Trimmer & Borste

9,7/10
Pälstyp
Mellan- och långhåriga
Användning
Pälstunning
Nöjdhetsgaranti
Ja
Till butik
209 kr
Läs mer
Fördelar
 • Reder ut och tunnar ut på samma gång
 • Ergonomiskt handtag
 • Skonsam mot päls och hud
Nackdelar
 • Främst för hundar som fäller

Det här är en hundborste som både vi och många nöjda köpare uppskattar. Designen är kanske inte den här produktens största fördel, men den övertygar på många andra sätt. Det första du bör veta är att den är en trimmer och en hundborste i en och samma produkt. När du använder den reder du ut pälsen och tunnar ut den på samma gång. Har du en hund som fäller mycket? Då kan den här produkten vara till god hjälp. Vi ska också nämna att den är enkel att använda med sitt ergonomiska handtag med bra grepp. Den har också en smart knapp som frigör det hår som har fastnat i kammen så att du enkelt kan slänga det.

Bland borstar för pälsuttunning tycker vi att Animigos modell sticker ut från mängden. Vi tycker också att den är prisvärd utifrån den överkomliga prislappen.

Läs mer
Pet Teezer Detangling Brush Gul & Rosa
Pet Teezer Detangling Brush Gul & Rosa

2. Pet Teezer Detangling Brush Gul & Rosa

9,5/10
Pälstyp
Mellan- och långhåriga
Användning
Pälsutredare
Nöjdhetsgaranti
Nej
Till butik
219 kr
Läs mer
Fördelar
 • Reder ut och masserar på samma gång
 • Skonsam mot päls och hud
 • Unik utformning på piggarna
Nackdelar
 • Ganska liten till formatet

Ibland är de enklaste produkterna också de mest effektiva. Den här hundborsten, som för övrigt måste vara den mest färgsprakande hundprodukten som finns, är en utredande borste som övertygar på flera sätt. Hemligheten ligger i de många piggarna som dessutom är i olika längder. Borsten reder ut tovor och tar bort smuts och damm samtidigt som den masserar huden så att din hund får en skön stund. En hel del kunder vittnar om att deras fyrfota vänner verkligen uppskattar borsten. Hur är ergonomin? Pet Teezer är lätt att greppa tack vare sin lite mindre storlek.

Pet Teezer kan användas på alla mellan- och långhåriga pälsar och de patenterade piggarna ger god effekt. Vi tycker att det här är en prisvärd pälsutredare.

Läs mer
Trixie Flexikarda Soft
Trixie Flexikarda Soft

3. Trixie Flexikarda Soft

9,1/10
Pälstyp
Kort- och mellanhåriga
Användning
Pälstunning
Nöjdhetsgaranti
Nej
Till butik
149 kr
Läs mer
Fördelar
 • Handtag med bra grepp
 • Mjuka och följsamma stift
 • Fungerar på nästan alla pälsar
Nackdelar
 • Ganska liten dyna med borst

Det här är en traditionell karda för pälsuttunning med en mindre kudde av mycket täta stift som reder ut din hunds päls. En fördel med den här produkten är att stiften är långa vilket gör att kardan reder ut både underullen och täckhåret på djupet. Det är också lätt använda kardan tack vare dess ergonomiska, greppvänliga handtag med gummi. Med handtaget har du inga problem att karda och borsta på ett effektivt men också skonsamt sätt. Som en extra fördel är det enkelt att ta bort håret från borsten.

En klassisk karda kan vara ett perfekt hjälpmedel i pälsvården för din hund. Den här modellen är vår favorit bland kardor.

Läs mer
Show Tech Groomers Pin Brush
Show Tech Groomers Pin Brush

4. Show Tech Groomers Pin Brush

9,0/10
Pälstyp
Kort- och mellanhåriga
Användning
Tätare pälsuttunning
Nöjdhetsgaranti
Nej
Till butik
179 kr
Läs mer
Fördelar
 • Hållbar dyna i gummi
 • Reder ut och tunnar ut effektivt
 • Bra grepp
Nackdelar
 • Något dyr

Har din hund en tät eller lång päls som kräver lite bearbetning vid borstning, utredning och uttunning? Ett bra alternativ är Groomers Pin Brush. Den här borsten har nämligen lite längre stift för enklare genomborstning av tjockare pälsar. Borsten är också rejäl till sitt format och är försedd med en gummidyna av kraftig kvalitet. Du kan alltså räkna med att den här borsten kommer att hålla länge. Vi måste också säga att borsten har en god ergonomi med sitt rundade handtag.

Det här är en hundborste för täta pälsar som klarar det mesta. Om vi fick önska något skulle det vara ett lite lägre pris.

Läs mer
Trixie Borste Dubbelsidig
Trixie Borste Dubbelsidig

5. Trixie Borste Dubbelsidig

8,9/10
Pälstyp
Kort- och mellanhåriga
Användning
Skonsam pälsvård
Nöjdhetsgaranti
Nej
Till butik
69 kr
Läs mer
Fördelar
 • Två borstar i en
 • Attraktivt pris
 • Robust design
Nackdelar
 • Mindre greppvänligt handtag

Den här hundborsten är egentligen två borstar i en. Vill du inte behöva köpa en borste för tuffare utredning och en borste för skonsam borstning? Med den här borsten behöver du inte det. Den ena sidan är försedd med trådborst för pälsutredning medan den andra har borst i mjuk nylon för borstning. Handtaget är i lackat trä, vilket är en trevlig detalj, men det kommer samtidigt med nackdelen att greppet blir lite lidande.

Vi tycker att det här absolut är en prisvärd hundborste. Tack vare dess dubbla egenskaper får du mycket för pengarna.

Läs mer

big black dog getting procedure groomer salon young woman white tshirt combing dog dog is tied blue table

Köpguide

En välvårdad hund är inte bara friskare och gladare, utan också mer attraktiv. Regelbunden skötsel hjälper till att ta bort smuts, dött hår och minskar risken för hudinfektioner. Dessutom kan borstning hjälpa till att fördela naturliga oljor i hela pälsen, vilket främjar en sund tillväxt och ett glänsande utseende. Men med så många hundborstar på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för din lurviga vän. Den här omfattande köpguiden hjälper dig att förstå de olika typerna av borstar och funktionerna du bör leta efter när du köper en.

Olika typer av hundborstar:

 • Trådborstar: Dessa borstar har fina, tätt packade trådborst som är effektiva för att ta bort trassel och mattor. De är lämpliga för hundar med långt eller lockigt hår och är särskilt användbara för raser som Shih Tzu och Pudel.
 • Naturborstar:Dessa borstar har styva, naturliga strån som är bra för att ta bort smuts och löst hår från en hunds päls. De är lämpliga för raser med kort till mediumlång päls, som Boxer och Beagle.
 • Nålborstar: Nålborstar har längre, finare borst än slankare borstar och är idealiska för hundar med medellångt till långt hår. De är bra för att ta bort trassel och fördela naturliga oljor i hela pälsen. De är lämpliga för raser som Golden Retriever och Cocker Spaniel.
 • Gummiborstar: Gummiborstar har en gummi- eller silikonyta som är skonsam mot hundens hud och effektiv för att ta bort löst hår och smuts. De är lämpliga för alla hårtyper och är särskilt användbara för hundar med känslig hud.
 • Furminators: Furminatorer är specialdesignade borstar som tar bort lösa underullshår utan att skada topplacket. De är lämpliga för raser med tjock dubbelpäls, som husky och schäfer.

Funktioner att titta efter när du köper en hundborste:

 • Borsttyp: Som diskuterats ovan finns det flera olika typer av borstar tillgängliga, alla med sina egna fördelar. Tänk på vilken typ av hår din hund har, längden på håret och eventuell hudkänslighet när du väljer en borste.
 • Handtag: Handtaget ska vara bekvämt att hålla i och lätt att greppa, speciellt om du har en större eller mer energisk hund. En borste med ett ergonomiskt handtag kan hjälpa till att minska handtröttheten under grooming sessioner.
 • Borststyrka: Borstens styrka ska vara lämplig för den typ av hår som din hund har. För mjuk och borsten kommer inte att vara effektiv; för hårt och det kan irritera din hunds hud.
 • Borststorlek: Tänk på storleken på din hund och storleken på borsten. En borste som är för liten för din hund kommer inte att vara effektiv, och en som är för stor kan vara besvärlig att använda.
 • Pris: Hundborstar finns i en rad olika priser, från budgetalternativ till exklusiva modeller. Tänk på din budget och nivån på skötseln du planerar att göra när du väljer en borste.

Slutsats:

Att trimma din hund regelbundet med en bra borste kan hjälpa till att hålla pälsen frisk och glänsande och minska risken för hudinfektioner. Med rätt borste kan du göra trimningen till en trevlig upplevelse för både dig och din lurviga vän. Tänk på vilken typ av hår din hund har, nivån på trimningen du planerar att göra och din budget när du väljer en hundborste. Genom att följa den här omfattande köpguiden kommer du att kunna hitta den perfekta borsten för din valp.

woman shears dog dog sitting couch breed yorkshire terrier

Såhär här sköter du om din hunds päls och hy

Att ta hand om din hund är en viktig del för att hålla den frisk och glad. Regelbunden skötsel hjälper till att ta bort smuts, löst hår och minskar risken för hudinfektioner. Det ger dig också en möjlighet att komma närmre din lurviga vän och samtidigt som du kan kolla efter eventuella hälsoproblem. Här är en steg-för-steg-guide för hur du sköter din hund hemma:

Borsta din hund regelbundet: Innan du börjar bada din hund är det viktigt att borsta den först. Detta kommer att hjälpa till att ta bort eventuella trassel eller mattor i pälsen och göra badprocessen enklare. Använd en borste som passar din hunds hårtyp och var försiktig när du borstar.

Bada din hund: Blöt din hunds päls ordentligt och applicera ett hundspecifikt schampo. Löd in schampot i pälsen och se till att undvika ögon, öron och näsa. Skölj schampot noggrant och torka din hund med en handduk.

Klipp din hunds klor: Långa naglar kan orsaka obehag och göra det svårt för din hund att gå. Använd en nagelklippare eller en kvarn för att trimma din hunds naglar, var noga med att inte klippa den snabba (den rosa delen av nageln). Du kan även slipa klorna med en hundkloslip.

Rengör din hunds öron: Hundar med långa öron är mer mottagliga för öroninfektioner, så det är viktigt att hålla sina öron rena. Använd en fuktig trasa eller bomullstuss för att försiktigt rengöra insidan av din hunds öron. Det finns även öronrengöringsmedel speciellt anpassat för hundar.

Borsta din hunds tänder: Regelbunden borstning kan hjälpa till att förhindra karies och tandköttssjukdomar hos hundar. Använd en tandborste speciellt designad för hundar och en tandkräm som är säker för hundar. Börja långsamt och öka gradvis borstningstiden allt eftersom din hund blir mer bekväm.

Kontrollera om det finns hudproblem: Regelbunden skötsel är ett bra tillfälle att kontrollera din hunds hud för eventuella problem, såsom loppor, fästingar eller utslag. Om du märker något ovanligt, kontakta din veterinär.

Genom att följa dessa enkla steg kan du hålla din hund frisk och glad och göra trimningen till en trevlig upplevelse för er båda. Om du inte är bekväm med att trimma din hund hemma, överväg att ta den till en professionell frisör. De kommer att ha de nödvändiga verktygen och erfarenheten för att hålla din lurviga vän se ut och må så bra som möjligt.

Frågor och svar om hundborstar och borstning

Vilken typ av borste ska jag använda till min hund?

Det beror på ras, pälstyp och syftet med borstningen. Här är några vanliga typer av borstar:

 • Slickerborste: Denna borste har fina, tätt placerade trådar och är bra för att ta bort lös päls och trassel.
 • Stiftborste: Den här borsten har längre, bredare stift och är bra för att ta bort smuts och distribuera naturliga oljor.
 • Kardborste: Denna borste har styva, fasta borst och är bra för att ta bort smuts och damm.
 • Furminator: Denna borste har en metallkant för att ta bort underullpäls och minska fällning.
 • Gummiborste: Denna borste har mjuka gummiborst och är bra för att massera huden och ta bort lös päls.

Hur ofta ska jag borsta min hund?

Det beror på ras, pälstyp och hundens individuella behov. Vissa hundar kan behöva borstas dagligen, medan andra kanske bara behöver borstas en gång i veckan.

Vad är syftet med att borsta en hund?

Att borsta en hund har flera fördelar: det tar bort lös päls, hjälper till att distribuera naturliga oljor, stimulerar huden och förhindrar trassel och mattor. Borstning kan också hjälpa till att tidigt identifiera eventuella hudproblem eller parasiter.

Kan jag borsta min hund för mycket?

Ja, det går att borsta en hund för mycket. Överborstning kan skada huden och håret, vilket leder till irritation och smärta. Det är viktigt att hitta en balans som fungerar för både dig och din hund.

Är det okej att använda människohårborstar på min hund?

Det rekommenderas inte att använda människohårborstar på hundar. Människohårborstar är inte avsedda för hundar och kan orsaka irritation och smärta.

Hur borstar jag en hund som inte gillar det?

Många hundar gillar inte att bli borstade, speciellt om de inte har borstats regelbundet. Börja med att bjuda på godsaker och beröm under och efter borstningen, och öka gradvis den tid du lägger ner på att borsta. Du kan också prova att använda en annan typ av borste eller en annan borstteknik för att se vad som fungerar bäst för din hund.

Hur borstar jag en tovig hund?

Tovor kan vara obehagligt för en hund och bör åtgärdas så snart som möjligt. Börja med att använda en tovutredare för att ta bort lös päls och arbeta försiktigt ut mattorna. Om tovorna är svåra kan du behöva få dem trimmade av en professionell frisör.

Vad ska jag göra om jag av misstag borstar min hund för hårt?

Om du av misstag borstar din hund för hårt, sluta borsta omedelbart och kontrollera om det finns tecken på smärta eller obehag. Ge din hund godis och beröm för att hjälpa den att känna sig mer avslappnad. Om din hund har ont, rådgör med en veterinär.

Testvinnare - Bästa Hundborste

 • Animigo Hund Trimmer & Borste
 • Pet Teezer Detangling Brush Gul & Rosa
 • Trixie Flexikarda Soft
 • Show Tech Groomers Pin Brush
 • Trixie Borste Dubbelsidig
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Genomsnitt: 5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu