Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.
Hundbur bäst i test 2023
Hundburar kan fylla många olika syften. De finns i en mängd olika material och storlekar och kan ha flera olika funktioner. Alltifrån burar i slitstarkt tyg som mest avgränsar hundens område i bilen, till krocktestade stålburar som håller både hund och medpassagerare säkra. Det är alltid bra att ha en transportbur till sin hund, gärna en säker och trafik- och krocktestad bur. Vi kommer i artikeln gå in på varför man bör ha bur, vilka burar som är bäst och olika typer av burar för olika ändamål.
Vilken är den bästa hundburen?
Vi har undersökt och testat flertalet av marknadens bästa och mest populära hundburar. Informationen i recensionerna är hämtad från återförsäljare, tillverkare, testinstitut och kundomdömen. Hundbur 4Pets Ecoline 1 tog hem första platsen. Vi tittade extra på följande aspekter när vi testade hundburarna:
- Säkerhet - Är buren godkänd och krocktestad? Har den genomgått andra säkerhets- och belastningstester?
- Material - Materialet i en hundbur kan variera från metall till tyg. Vilket material som är bästa beror på vad buren ska användas till.
- Design - Hur ser buren ut? Är den praktisk och användbar? Har den särskilda egenskaper som nödlucka eller extra ventilation?
- Underhåll - Är buren lätt att hålla ren? Går den att öppna upp så du kommer åt svåråtkomliga platser så att buren hålls hygienisk och fräsch?
Bäst burar till hunden
1. Hundbur 4Pets Ecoline 1




Bland de mer stabila, robusta och högkvalitativa hundburarna hittar vi 4pets Ecoline 1. Buren är krocktestad och har en ram tillverkad för att kunna stå emot kraftigare smällar. Det märks att hundburen är designad för att ge ditt husdjur den bästa säkerheten och en tryggare bilfärd. Tillverkningen av denna modell sker i Schweiz och den kommer omonterad. Monteringen av buren är dock enkel och tar inte mer än 20 till 30 minuter. Burens mått på 54,4 x 54,5 x 73,5 cm innebär att den passar bäst för mindre hundar. Maxvikten som du får belasta buren med ligger på 17 kg och buren i sig väger 13,7 kg. Detta gör den relativt tung, vilket kan vara en nackdel för vissa.
- Mycket stabil
- Hög kvalitet
- Hög prisvärdhet
- Krocktestad
- Högre pris
- Tung
2. Mim Variocage Enkel



Mim Variocage är en riktigt premiumprodukt. Den är av fantastisk kvalitet och har genomgått en rad olika tester. Den här buren passar utmärkt för dig som vill ha en rejält säker bur och passar både små och stora hundar. Buren är krocktestad att klara kollision både framifrån och bakifrån och är utformad att absorbera kollisionskraften optimalt. Den är också justerbar i längden vilket gör att du kan anpassa storleken på buren, så du kan utan problem få plats med flera hundar! Buren är tillverkad av aluminium och har flera säkerhetsfunktioner, bland annat en nödlucka baktill. Med rundade hörn så är buren snäll mot bilens interiör. För oss är det här ett klockrent val. Vi reser mycket med våra hundar och vi vill att de ska vara lika säkra som husse och matte. Med en högre prislapp så får du en riktigt stabil bur som är marknadens säkraste!
- Krocktestad
- Väldigt bra kvalitet som möter alla säkerhetkrav
- Justerbart djup
- Försedd med nödlucka
- Högt pris
- Levereras omonterad
3. Transportbur Trixie Grå



En transportbur för hundar behöver inte vara dyr för att vara användbar och pålitlig. Denna bur från Trixie är väl anpassad för mindre hundar, katter och andra husdjur. Störst användning har du av den när du reser i kollektivtrafiken eller för kortare resor i bil. Eftersom transportburen inte är krocktestad lämpar den sig inte för längre bilresor. Designen av buren gör att luftinsläppet och ventilationen är bra. Detta är viktigt om buren placeras i ett trängre utrymme eller om det är varm och kvav luft.
Med ett handtag ovanpå buren bär du den med god stabilitet och viktfördelning. Materialet, som kan upplevas ”billigt”, är ändå funktionellt och vi har inte märkt att det spricker eller går sönder, trots flitig användning. Med en vikt på 1,2 kg är buren lätt. Längden på 48 cm, bredden på 32 cm och höjden på 31 cm gör den tillräckligt stor för mindre hundar. Tänk dock på att husdjuret som placeras i buren inte får väga mer än 6 kg.
- Billig
- Prisvärd
- Enkel & smidig
- Ej krocktestad
4. Hundbur i stål i 4 storlekar - Hopfällbar



Gallerburar finns i olika storlekar men de är framförallt nödvändiga för stora hundar, som är för stora för canvasburar eller väskor. Gallerburar är slitstarka och enkla att handskas med. De tål mycket och håller hunden säker. Den här gallerburen kan fällas ihop och enkelt ställas undan och är lätt att städa ur och hålla fräsch och snygg. Hunden får också god uppsikt runt omkring sig och ventilationen är givetvis väldigt bra. Gallerburar gör sig bra både hemma och i bilen, de är också populära på utställningar eller tävlingar där hunden måste hållas åtskild. Köp till en dyna eller lägg in favoritfilten för en mer bekväm sovplats.
- De större storlekarna har två dörrar
- Lätt att fälla ihop
- Perfekt i både bilen och hemma
- Ej krocktestad
5. Transportbur Linus Open från Imac - Grå



IMAC:s smidiga bur Linus Open är perfekt till den mindre hunden. En liten hund behöver inte en lika stabil bur så en bur i slitstark plast som är fastspänd i sätet räcker gott. Buren går att öppna ovanifrån så du kan enkelt kan ta ut hunden om olyckan skulle vara framme och buren fastnar. Buren väger lite och är smidig att bära med sig. Den passar perfekt till kortare turer men är för liten för långresan eller att ha som vistelseplats för hunden hemma.
- Mycket bra pris
- Öppning i tak och framtill
- Smidig och robust
- Ej krocktestad
- Passar inte till större hundar

Köpguide till rätt transportbur
Det finns många anledningar till att köpa en bur till hunden, oavsett om det ska användas vid transport eller som mysigt kryp in så är det viktigt att förstå följande faktorer. Om du har koll på vad som gäller när du köper en bur så kan du göra ett mer informerat val och få mer valuta för pengarna.
-
Ta reda på om buren är krocktestad eller på annat sätt testat för belastning eller påfrestning och till vilken grad. Det finns flera testinstitut som genomför lite olika tester, men generellt så håller alla trafiksäkerhets- och krocktester tillräckligt hög nivå för att känna sig trygg med burens kvalitet, om den är testad. Men säkerhet handlar också om hur buren är tillverkad. Det kan vara bra att välja en bur med nödöppning upptill om du skulle hamna i en situation där du inte kan öppna bagageluckan. Det kan röra sig om en så enkel sak som att låset i bilen krånglar en varm sommardag, då vill du kunna ta ut din hund inifrån.Säkerhet
-
När det kommer till design så handlar det oftast om huruvida buren passar i bilen eller inte. Det finns trekantiga, fyrkantiga och väldigt specialanpassade burar som är till för olika bilar och användningsområden. Ta noga reda på vilka mått som passar dig och om möjligt välj en butik som har returrätt om buren inte skulle passa. Givetvis handlar design också om utseende, det finns många väldigt eleganta och snygga burar som uppfyller säkerhetskraven för hundtransport.Design
-
Du vill inte ha en för liten bur! En liten bur är inte behagligt för hunden att vistas i och de blir betydligt osäkrare när det kommer till transport. Hunden måste kunna röra fritt på sig i buren, sträcka och vända på sig och ligga ner utan problem. Längden bör därför vara minst en decimeter längre en hundens fulla längd när den står upp. En hund på en meter behöver alltså som minst en bur som är 1.1 meter i längd. Höjden bör likaså vara en decimeter högre än hunden när den står upprätt. Om du lägger in en matta eller dyna så måste du ta detta i beaktande så att det inte blir trångt. Bredden ska vara så pass tilltagen att hunden utan problem kan vända sig. Oftast blir bredden korrekt automatiskt om du räknar på höjd och längd som ovan. Var också uppmärksam på utrymmet mellan stängerna eller gallret, ett för stor utrymme där kan leda till att en liten hund hamnar i kläm med en tass eller ett ben.Storlek
-
Hur pass stabil bur du behöver beror på vilken hund du har. En stor och tung hund behöver givetvis en stadigare bur. Den billigaste galler- eller canvasburen kanske inte duger till en Mastiff på 100 kilo. Men det beror också mycket på hundens kynne. Vissa hundar hanterar inte att vara instängda och börjar kränga fram och tillbaka i buren, eller börjar bita och gnaga på den. Även en terrier på några kilo kan ta sönder en lågkvalitativ canvasbur. Om du åker mycket bil med hunden så rekommenderar vi att du ser dig om i den övre prisklassen för en stabil och trygg bur. Oavsett hundstorlek så hjälper inte en bräcklig bur vid en bilkrock.Stabilitet
-
De allra flesta burar är lättstädade, de tål att torkas ur med en fuktig trasa eller att dammsugas. Svårare än så ska det inte behöva vara. Kanske olja in en gnisslande dörr ibland. Men det finns burar med löstagbara delar som gör det lättare att städa, eller med tygdelar som snarare försvårar renhållningen.Underhåll
Läs mer om transportsäkerhet och gällande regler på Jordbruksverket.

Att tänka på vid hundtransporten
Om du ska ut och resa så är en hundbur ett måste. Oavsett om du reser med tåg, flyg eller bil så behöver din hund transporteras säkert. Framför allt vid bilresor blir säkerheten viktigast, både för hunden och medpassagerarna. Med en bra hundbur så kommer hunden att sitta säkert, även vid en eventuell kollision. Om du ska flyga med hunden så måste du transportera den i bur, så se till att införskaffa en bra och flexibel bur innan du ska ut och resa. För att flyga med hunden finns särskilda krav och alla burar är inte godkända för flygtransport. Här är det bästa att kolla direkt med relevant flygbolag och ta reda på vad som gäller. En transportbur kan också vara väldigt smidig att förvara hunden i om man är på tävling eller utställning.
Spendera inte pengar i onödan!
En enkel gallerbur kommer du långt med. De är enkla att montera och flytta eftersom de oftast går att fälla ihop och förvara smidigt. De kostar heller inte särskilt mycket. En gallerbur fungera för kortare transporter men gör sig bäst i hemmet eller när du behöver begränsa din hund. En bur i bilen gör också resan med hunden mycket enklare, den har sin plats där den har sin hundbädd och vatten och du slipper smuts och lort i sätet.
Men spendera pengar när det behövs!
Om du transporterar din hund ofta i bil. Långa bilsemestrar, till och från olika städer eller tävlingar och utställningar så måste du ha en trafiksäker bur. Det är ett lagkrav att hunden sitter säkert i bilen och då är en krocktestat bur det absolut bästa alternativet. Testade burar skyddar hunden optimalt om olyckan skulle vara framme. De är designade att hålla formen även vid rejäla belastningar och har ofta nödutgångar så att du säkert kan få ut hunden även om bilen inte går att öppna som den ska.
Vanliga frågor om hundburar
Hur stor ska en bur vara?
Det är viktigt att din hund får plats att ligga ner och röra lite på sig i buren. Det är särskilt viktigt om hunden kommer att vistas längre stunder i buren. Längden på buren bör vara ungefär 10-20 % längre än hundens längd. Bredden cirka 3 gånger hundens bredd och så pass hög att hunden obehindrat kan stå upprätt. Följer du dessa mått så ska hunden kunna ligger ner, vänd sig om och stå upp utan problem.
Är hundburar säkra att ha i bilen?
Säkerhetsnivån på olika burar varierar. Vissa burar är krocktestade och klarar rejäla kollisioner, andra burar är av enklare material och är snarare till för att begränsa hunden till en viss yta samt skydda bilen från hunden. Vilken nivå du lägger dig på är upp till dig och dina bilvanor. Om du färdas ofta i bil med din hund så tycker vi att du ska ha en bur som klarar eventuell krock och erbjuder ett skydd för hunden som du själv skulle vilja ha.
Hur länge kan hunden sitta i bur?
När det gäller resa så beror det på omständigheter och hund. Vissa hundar är väldigt lugna och trivs bra med att ligga och vila, andra blir lätt stressade av ensamhet. Hunden ska ha regelbunden rastning och tillgång till mat och vatten. Hemma får hunden inte vara instängd i bur alls, burens dörr ska vara avmonterad och hunden ska kunna komma och gå som den vill i sin bur. Läs mer om att ha hunden i bur på Svenska Kennelklubbens sida här.
Är det farligt att ha hunden i bur?
Både ja och nej. Det beror på hur väl du har förberett hunden på sin vistelse i buren, hur länge den sitter där och vad som finns i buren. En ovan och rädd hund ska du inte forcera in i buren, det kan bli en mycket traumatisk upplevelse och ytterligare skapa osäkra tendenser hos hunden. En hund som lämnas länge i buren kommer med all säkerhet att må dåligt, din hund behöver regelbundet få komma ut och springa av sig och göra i från sig. En hund kan också åsamka skador på sig själv. En viftande svans (vilket är en okontrollerbar reaktion från hundens) kan slå mot en bur och skada svansen, den kan få både sår och tappa päls av detta. Vissa hundar bökar runt, bäddar och trycker sig mot kanter när de sover. Detta beteende kan också orsaka skador på hunden i en kal bur, den kan få skavsår och till och med näsblod om det är en oförsiktig hund. Hindra detta genom att lägga in en dyna och gärna en filt i buren. Det finns även burskydd man kan köpa som är som en mjuk vägg som går längs med burens väggar.
Testvinnare - Bästa Hundbur
- Hundbur 4Pets Ecoline 1
- Mim Variocage Enkel
- Transportbur Trixie Grå
- Hundbur i stål i 4 storlekar - Hopfällbar
- Transportbur Linus Open från Imac - Grå
Källhänvisning
RSPCA - Hundburens olika användningsområden
Brown University - Hur du tränar din hund att vistas i hundbur
PubMed - Olika burstorlekars påverkan på hundens aktivitetsnivå
Jordbruksverket - Regler och riktlinjer kring transport av hundar
Center For Pet Safety - Om krocktester av hundburar
Ingen har kommenterat på denna sida ännu