Bäst Hundbur - recensioner 2020

Hundburar kan fylla många olika syften. De finns i en mängd olika material och storlekar och kan ha flera olika funktioner. Alltifrån burar i slitstarkt tyg som mest avgränsar hundens område i bilen, till krocktestade stålburar som håller både hund och medpassagerare säkra. Det är alltid bra att ha en transportbur till sin hund, gärna en säker och trafik- och krocktestad bur. Vi kommer i artikeln gå in på varför man bör ha bur, vilka burar som är bäst och olika typer av burar för olika ändamål. Informationen är hämtad från tillverkare, butiker, olika test-institut och hemsidor som publicerar aktuell forskning om djur. Betygsättningen är baserad på användarvänlighet, säkerhet, antal funktioner och kundomdömen.

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa hundburen?

Vi har undersökt och testat flertalet av marknadens bästa och mest populära hundburar. Informationen i recensionerna är hämtad från återförsäljare, tillverkare, testinstitut och kundomdömen. Dogmans aluminiumbur korade första platsen för att den balanserar pris, kvalitet och säkerhet på ett föredömligt sätt. Vi tittade extra på följande aspekter när vi testade hundburarna:

 • Säkerhet - Är buren godkänd och krocktestad? Har den genomgått andra säkerhets- och belastningstester?
 • Material - Materialet i en hundbur kan variera från metall till tyg. Vilket material som är bästa beror på vad buren ska användas till.
 • Design - Hur ser buren ut? Är den praktisk och användbar? Har den särskilda egenskaper som nödlucka eller extra ventilation?
 • Underhåll - Är buren lätt att hålla ren? Går den att öppna upp så du kommer åt svåråtkomliga platser så att buren hålls hygienisk och fräsch?

Bäst burar till hunden

1. Dogman Aluminiumbur

Dogman Aluminiumbur
Dogman Aluminiumbur
Bäst i test
Säkerhet 9.8
Anpassning 9.7
Hanterbarhet 9.8
Totalt 9.8
Bästa pris
2799 kr

Dogmans aluminiumbur är en säker och trygg bur för bagageutrymmet. Den finns i tre storlekar och passar de allra flesta bilmodeller. Buren är i aluminium vilket gör den lätt men ändå säker. Buren är svensktillverkad av Dogman som är en av Sveriges största tillverkare av hundprodukter sedan 50 år tillbaka. Buren är testad av både tillverkare och testinstitut och håller därmed hög kvalitet och är säker för trafik. Om du har små hundar så går buren att dela med en skiljevägg. Dogmans bur har även en utrymningslucka om du inte skulle kunna få upp bagageluckan vid en eventuell kollision eller olycka. Buren levereras med allt du behöver för montering och spännband för att säkra buren i bagageutrymmet. Den går att köpa som enkel, dubbel och som dubbelvåning som passar utmärkt för de mindre hundarna. 

För- och nackdelar
 • Krocktestad
 • Finns i många modeller
 • Nödlucka
 • Högt pris
 • Passar inte de största hundarna

 

2. Mim Variocage Enkel

Mim Variocage Enkel
Mim Variocage Enkel
Säkerhet 9.8
Anpassning 9.5
Hanterbarhet 9.6
Totalt 9.7
Bästa pris
5159 kr

Mim Variocage är en riktigt premiumprodukt. Den är av fantastisk kvalitet och har genomgått en rad olika tester. Den här buren passar utmärkt för dig som vill ha en rejält säker bur och passar både små och stora hundar. Buren är krocktestad att klara kollision både framifrån och bakifrån och är utformad att absorbera kollisionskraften optimalt. Den är också justerbar i längden vilket gör att du kan anpassa storleken på buren, så du kan utan problem få plats med flera hundar! Buren är tillverkad av aluminium och har flera säkerhetsfunktioner, bland annat en nödlucka baktill. Med rundade hörn så är buren snäll mot bilens interiör. För oss är det här ett klockrent val. Vi reser mycket med våra hundar och vi vill att de ska vara lika säkra som husse och matte. Med en högre prislapp så får du en riktigt stabil bur som är marknadens säkraste!

För- och nackdelar
 • Krocktestad
 • Väldigt bra kvalitet som möter alla säkerhetkrav
 • Justerbart djup
 • Försedd med nödlucka
 • Högt pris
 • Levereras omonterad

3. Dogman Stålbur Standard

Dogman Stålbur Standard
Dogman Stålbur Standard
Säkerhet 9.2
Anpassning 9.5
Hanterbarhet 9.6
Totalt 9.4
Bästa pris
499 kr

Gallerburar finns i olika storlekar men de är framförallt nödvändiga för stora hundar, som är för stora för canvasburar eller väskor. Gallerburar är slitstarka och enkla att handskas med. De tål mycket och håller hunden säker. Gallerburen nedan kan fällas ihop och enkelt ställas undan. Hunden får också god uppsikt runt omkring sig. Med bara gallerväggar så blir ventilationen naturlig och det blir inte för varmt i buren. Gallerburar gör sig bra både hemma och i bilen. De är också populära på utställningar eller tävlingar där hunden måste hållas åtskild. Köp till en dyna eller lägg in favoritfilten för en mer bekväm sovplats.

För- och nackdelar
 • 2 dörrar gör buren enkel att placera
 • Lätt att fälla ihop
 • Ej krocktestad

4. Sky Kennel Transportbur

2685012 origpic aa8c6a
Sky Kennel Transportbur
Säkerhet 9.5
Anpassning 9.0
Hanterbarhet 8.8
Totalt 9.1
Bästa pris
1779 kr

Sky Kennels bur ser ut som en kattbur, med stabila plastväggar och en gallergrind framtill. Den har handtag runt om och ovanpå. Sky Kennel Transportbur är designad att fungera som en bur till flyget. Men dess utformning gör att den passar lika bra för transport i bil eller tåg. Den har slitstarka handtag som klarar av maxvikten för buren så du kan enkel bära även en större hund. Buren är godkänd för flygtransport av alla stora flygbolag. Den är tillverkad i plast och metall och har goda säkerhetskvaliteter. Den kan köpas i flera storlekar, från small till giant-storlek för riktigt stora hundar. Buren är också lätt att göra rent då den har en botten som kan tas ut, ett stort plus!

För- och nackdelar
 • Godkänd för flygresor
 • 5 års garanti
 • Enkel förflyttning
 • Högt pris
 • Ej krocktestad

5. Dogman Canvasbur Milou

Dogman Canvasbur Milou
Dogman Canvasbur Milou
Säkerhet 8.7
Anpassning 9.2
Hanterbarhet 8.6
Totalt 8.9
Bästa pris
499 kr

Canvasburar är gjorda av mjukt och behagligt material. Den här buren är mycket välventilerad och ger hunden en avskild plats att vara på och är insynsskyddad. Den har öppningar fram, bak och uppifrån vilket gör den smidig att ha i bilen, oavsett hur du ställer den så kan hunden komma ut. Fördelen med canvasburar är att de är mjukare, de sliter inte på bilens interiör och det är ingen fara att varken hund eller människa skadar sig på den. Den förvaras enkelt när den inte är i bruk då buren är helt hopfällbar. Den har rejäla fästen för att säkra i bilen. Den här buren passar utmärkt för dig som inte åker mycket bil med hunden eller av annan anledning inte vill ha en permanent bur i bilen. Du tar helt enkelt ur den, viker ihop den och stoppar undan den när du inte använder den!

För- och nackdelar
 • Enkel att fälla ihop
 • Väger lite - lätt att bära
 • Billigt alternativ
 • Ej krocktestad
 • Inte lämplig för bilresan

Hundbur

Köpguide till rätt transportbur

Det finns många anledningar till att köpa en bur till hunden, oavsett om det ska användas vid transport eller som mysigt kryp in så är det viktigt att förstå följande faktorer. Om du har koll på vad som gäller när du köper en bur så kan du göra ett mer informerat val och få mer valuta för pengarna.

 • SäkerhetSäkerhet - Ta reda på om buren är krocktestad eller på annat sätt testat för belastning eller påfrestning och till vilken grad. Det finns flera testinstitut som genomför lite olika tester, men generellt så håller alla trafiksäkerhets- och krocktester tillräckligt hög nivå för att känna sig trygg med burens kvalitet, om den är testad (1). Men säkerhet handlar också om hur buren är tillverkad. Det kan vara bra att välja en bur med nödöppning upptill om du skulle hamna i en situation där du inte kan öppna bagageluckan. Det kan röra sig om en så enkel sak som att låset i bilen krånglar en varm sommardag, då vill du kunna ta ut din hund inifrån. 
 • DesignDesign - När det kommer till design så handlar det oftast om huruvida buren passar i bilen eller inte. Det finns trekantiga, fyrkantiga och väldigt specialanpassade burar som är till för olika bilar och användningsområden. Ta noga reda på vilka mått som passar dig och om möjligt välj en butik som har returrätt om buren inte skulle passa. Givetvis handlar design också om utseende, det finns många väldigt eleganta och snygga burar som uppfyller säkerhetskraven för hundtransport.
 • storlekStorlek - Du vill inte ha en för liten bur! En liten bur är inte behagligt för hunden att vistas i och de blir betydligt osäkrare när det kommer till transport. Hunden måste kunna röra fritt på sig i buren, sträcka och vända på sig och ligga ner utan problem. Längden bör därför vara minst en decimeter längre en hundens fulla längd när den står upp. En hund på en meter behöver alltså som minst en bur som är 1.1 meter i längd. Höjden bör likaså vara en decimeter högre än hunden när den står upprätt. Om du lägger in en matta eller dyna så måste du ta detta i beaktande så att det inte blir trångt. Bredden ska vara så pass tilltagen att hunden utan problem kan vända sig. Oftast blir bredden korrekt automatiskt om du räknar på höjd och längd som ovan. Var också uppmärksam på utrymmet mellan stängerna eller gallret, ett för stor utrymme där kan leda till att en liten hund hamnar i kläm med en tass eller ett ben.
 • StabilitetStabilitet - Hur pass stabil bur du behöver beror på vilken hund du har. En stor och tung hund behöver givetvis en stadigare bur. Den billigaste galler- eller canvasburen kanske inte duger till en Mastiff på 100 kilo. Men det beror också mycket på hundens kynne. Vissa hundar hanterar inte att vara instängda och börjar kränga fram och tillbaka i buren, eller börjar bita och gnaga på den. Även en terrier på några kilo kan ta sönder en lågkvalitativ canvasbur. Om du åker mycket bil med hunden så rekommenderar vi att du ser dig om i den övre prisklassen för en stabil och trygg bur. Oavsett hundstorlek så hjälper inte en bräcklig bur vid en bilkrock.
 • UnderhållUnderhåll - De allra flesta burar är lättstädade, de tål att torkas ur med en fuktig trasa eller att dammsugas. Svårare än så ska det inte behöva vara. Kanske olja in en gnisslande dörr ibland. Men det finns burar med löstagbara delar som gör det lättare att städa, eller med tygdelar som snarare försvårar renhållningen.

Läs mer om transportsäkerhet och gällande regler på Jordbruksverket.

hundar i profil

Att tänka på vid hundtransporten

Om du ska ut och resa så är en hundbur ett måste. Oavsett om du reser med tåg, flyg eller bil så behöver din hund transporteras säkert. Framför allt vid bilresor blir säkerheten viktigast, både för hunden och medpassagerarna. Med en bra hundbur så kommer hunden att sitta säkert, även vid en eventuell kollision. Om du ska flyga med hunden så måste du transportera den i bur, så se till att införskaffa en bra och flexibel bur innan du ska ut och resa. För att flyga med hunden finns särskilda krav och alla burar är inte godkända för flygtransport. Här är det bästa att kolla direkt med relevant flygbolag och ta reda på vad som gäller. En transportbur kan också vara väldigt smidig att förvara hunden i om man är på tävling eller utställning.

Spendera inte pengar i onödan!

En enkel gallerbur kommer du långt med. De är enkla att montera och flytta eftersom de oftast går att fälla ihop och förvara smidigt. De kostar heller inte särskilt mycket. En gallerbur fungera för kortare transporter men gör sig bäst i hemmet eller när du behöver begränsa din hund. En bur i bilen gör också resan med vovven mycket enklare, den har sin plats där den har sin favoritfilt och vatten och du slipper smuts och lort i sätet.

Men spendera pengar när det behövs!

Om du transporterar din hund ofta i bil. Långa bilsemestrar, till och från olika städer eller tävlingar och utställningar så måste du ha en trafiksäker bur. Det är ett lagkrav att hunden sitter säkert i bilen och då är en krocktestat bur det absolut bästa alternativet. Testade burar skyddar hunden optimalt om olyckan skulle vara framme. De är designade att hålla formen även vid rejäla belastningar och har ofta nödutgångar så att du säkert kan få ut hunden även om bilen inte går att öppna som den ska. 

Läs mer: Hitta bäst bilbälte för en säker resa

Vanliga frågor om hundburar

Hur stor ska en bur vara?

Det är viktigt att din hund får plats att ligga ner och röra lite på sig i buren. Det är särskilt viktigt om hunden kommer att vistas längre stunder i buren. Längden på buren bör vara ungefär 10-20 % längre än hundens längd. Bredden cirka 3 gånger hundens bredd och så pass hög att hunden obehindrat kan stå upprätt. Följer du dessa mått så ska hunden kunna ligger ner, vänd sig om och stå upp utan problem.

Är hundburar säkra att ha i bilen?

Säkerhetsnivån på olika burar varierar. Vissa burar är krocktestade och klarar rejäla kollisioner, andra burar är av enklare material och är snarare till för att begränsa hunden till en viss yta samt skydda bilen från hunden. Vilken nivå du lägger dig på är upp till dig och dina bilvanor. Om du färdas ofta i bil med din hund så tycker vi att du ska ha en bur som klarar eventuell krock och erbjuder ett skydd för hunden som du själv skulle vilja ha.

Hur länge kan hunden sitta i bur?

När det gäller resa så beror det på omständigheter och hund. Vissa hundar är väldigt lugna och trivs bra med att ligga och vila, andra blir lätt stressade av ensamhet. Hunden ska ha regelbunden rastning och tillgång till mat och vatten. Hemma får hunden inte vara instängd i bur alls, burens dörr ska vara avmonterad och hunden ska kunna komma och gå som den vill i sin bur. Läs mer om att ha hunden i bur på Svenska Kennelklubbens sida här.

Är det farligt att ha hunden i bur?

Både ja och nej. Det beror på hur väl du har förberett hunden på sin vistelse i buren, hur länge den sitter där och vad som finns i buren. En ovan och rädd hund ska du inte forcera in i buren, det kan bli en mycket traumatisk upplevelse och ytterligare skapa osäkra tendenser hos hunden. En hund som lämnas länge i buren kommer med all säkerhet att må dåligt, din hund behöver regelbundet få komma ut och springa av sig och göra i från sig. En hund kan också åsamka skador på sig själv. En viftande svans (vilket är en okontrollerbar reaktion från hundens) kan slå mot en bur och skada svansen, den kan få både sår och tappa päls av detta. Vissa hundar bökar runt, bäddar och trycker sig mot kanter när de sover. Detta beteende kan också orsaka skador på hunden i en kal bur, den kan få skavsår och till och med näsblod om det är en oförsiktig hund. Hindra detta genom att lägga in en dyna och gärna en filt i buren. Det finns även burskydd man kan köpa som är som en mjuk vägg som går längs med burens väggar.

Testvinnare - Bästa Hundbur

 • Dogman Aluminiumbur
 • Mim Variocage Enkel
 • Dogman Stålbur Standard
 • Sky Kennel Transportbur
 • Dogman Canvasbur Milou
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
106 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-09-24 16:02:48

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu