Hundbur

Är det dags för en tur till veterinären men vovven har fattat vad som är på gång och vägrar att följa med? Ska du på semester och Fido ska få följa med på planet? Kör du till havet eller skogen om helgerna med din bästa fyrbenta vän varje helg? Då kan det vara läge att skaffa en hundbur för en enklare och säkrare transport!

Hundburar kommer i alla storlekar och i många olika material, och de är designade för en smidig transport och att vara flyktsäkra. Medan vissa hundar lugnt accepterar att sitta i en bur så tycker andra att det är pest och pina och gör allt som står i deras makt för att rymma. Därför är det viktigt att skaffa precis den bur som passar dig och din hund bäst, och det beror på ett antal faktorer.

Syftet med buren

Det allra viktigaste vid val av bur är att du vet vad du ska använda den till. Ska du resa på flygplan finns det strikta regler om hur stor buren måste vara och ska du göra en biltur måste buren passa bra i baksätet och kunna säkras för en stadig transport. Har du en mindre hund som ska bäras i kortare sträckor? Då kanske det räcker med en väsk-bur som du enkelt kan bära i en rem över axeln!

Accessoarer till buren

Om du behöver sätta fast buren i bilen eller göra den bekvämare för hunden så finns det ett antal accessoarer som kan vara lämpliga. Du vill ju att transporten ska bli så smidig och behaglig för alla involverade, och därför kan de följande produkterna passa just dig och din hund.

  • Bilbälten: Särskilda remmar som klickar fast buren i bilens baksäte för en säker och trygg transport. Tänk dock på att din hund fortfarande sitter löst i buren, så många hundägare föredrar att skaffa ett regelrätt bilbälte för hunden.
  • Fläktar: Om du ska resa länge i ett varmt klimat eller i en varm bil så kan en burfläkt komma som en skänk från ovan för din hund.
  • Vattenskål: Ska du resa länge är det smart att skaffa en vattenskål eller flaska som du kan haka fast i buren så att hunden kan dricka när den vill. Vissa hundraser är extremt värmekänsliga och i de fallen är det mycket viktigt att du dessutom kontrollerar att din hund mår bra och har tillgång till kallt vatten under hela resan.
  • Madrasser: Skaffa en skön madrass för din hund att ligga på under resan. De flesta burar har madrasser som är designade för just de modellerna så att passformen är perfekt, men det finns också madrasser som tillåter att man viker och justerar dem litegrann.
  • Vagn: Det finns smidiga, tvåhjuliga vagnar som tillåter ägaren att dra sin hundbur precis som en resväska. Ett bra alternativ om man inte orkar bära sin hund hela vägen, eller om man också har annat bagage att kånka på.
Hundbur

Det är inte alltid roligt att ligga i buren, men det är både säkert och praktiskt.

Metallburar

Metallburar finns i olika storlekar men de är framförallt nödvändiga för stora hundar. Hundburen i sig ser ut som en stor kub och är inte särskilt komfortabel för hunden att sitta eller ligga i, men med en madrass eller kudde kan man göra den till en behaglig plats.

De flesta metallburar kan fällas ihop och enkelt ställas undan i en vrå, och de brukar också ha minst två öppningar som hunden kan gå igenom oavsett om man ställer buren åt det ena eller det andra hållet. Vissa burar är inte helt fyrkantiga utan är designade i en lutande form så att de kan passa in i ett mindre utrymmer eller en bil. Dessa burar lämpar sig bra som stabila transportburar.

Hundbur för bil

Om du letar efter en hundbur som att ha i bilen finns det flera alternativ att välja mellan. Man kan antingen välja en ihopfällbar metallbur som den ovan vilken du kan ha både inomhus och i bilen. Du kan annars välja en hundbur som är byggd för att passa i bagageutrymmet. Vi rekommenderar att välja det senare alternativet då dessa är stabila och tåliga och som är särskilt ämnade för biltransporter. Dessa är i regel dyrare än en metallbur, men för din hund säkerhet under färden kan det vara värt att investera lite extra. En hundbur av detta slaget förutsätter att du har en bil där det finns gott om utrymme att ställa in buren i bagageutrymmet. 

Plastburar

Plastburar ser ut som lådor med en gallergrind och perforerade väggar. De kan användas både för katter och små hundar, och man bär dem med ett handtag som sitter på taket. Det finns plastburar i flera olika färger och mönster, och de är tillverkade av hård plast som är tålig och hållbar. Inuti är buren helt hal med ett blankt golv som djuret kan halka på, så därför bör man lägga in en kudde eller en filt så att transporten blir så behaglig som möjlig. Vissa plastburar är utrustade med en liten vattenskål som hakas fast på gallergrindens inre sida, men de bör endast fyllas med vatten om man skall resa en längre sträcka då de flesta djur brukar ignorera den under kortare transporter.

Väskburar

Idag finns det ett antal modeller av bärväskor som samtidigt fungerar som burar. Skillnaden mellan dem och ”vanliga” bärväskor är att de sistnämnda är designade som vanliga väskor som hunden kan sitta i helt öppet, medan burväskor har ett tak som kan stänga in hunden från alla håll. De här väskorna fungerar bara för mindre hundar och är suveräna om man ska göra en resa där man vill ha buren i knäet eller bära den över axeln. Särskilt under flygresor är väskburar mycket behändiga då de brukar uppfylla kriterierna för vilken storlek man får ta med sig på planet och är tillräckligt smidiga för att kunna stå i benutrymmet framför passageraren. Nackdelen med väskburar är att de är mjuka och inte tål smällar, så det är extremt viktigt att man hela tiden har dem intill sig så att de inte slår in väggar, ben och andra väskor.

För en riktigt smidig väskbur kan du välja att skaffa en i nylon som kan vikas ihop och enkelt förvaras i en byrålåda när du inte behöver använda den. Väskan är dock mycket mjuk och lämpar sig inte för resor där buren ska stå för sig själv.

 

Ryggsäcksburar

Det finns också riktigt smarta väsk-burar som man bär på ryggen och med det får armarna fria och får det lättare att kånka på sin vovve. De här burarna ser antingen ut som vanliga lådor som satts fast i remmar, eller som specialdesignade ryggsäckar i tåligt, hårt material med en glasbubbla som hunden kan se ut igenom. Ett mycket praktiskt sätt att resa på då man ofta har mycket annat att tänka på och bära, utan att man behöver ställa ifrån sig hunden utan konstant översikt.

Om hunden är rädd för buren

Av uppenbara skäl är det inte världens roligaste att bli instäng i en bur, och medan vissa hundar är så trygga i sig själva att de knappast bryr sig så tycker andra att det är riktigt otäckt. Som hundägare har du ett ansvar att se till att din hund alltid mår bra, och därför bör du ta dig tid åt att låta hunden få vänja sig vid sin nya bur. Tvinga aldrig in hunden i buren, utan låt den nosa på den och gå in i den på eget bevåg. Se också till att du själv vet hur buren fungerar så att du inte står och fumlar när hunden väl gått in i den. Genom att smälla och dra i grinden kan hunden bli onödigt nervös, så öva lite på det hela innan det är din hunds tur att vänja sig.

Ett bra sätt att göra hunden vän med buren är att alltid låta den stå framme i hemmet och att ha en riktigt skön madrass eller filt i den. Du kan också överraska hunden med lite hundgodis i den då och då, vilket kommer att få din vovve att gå in i den varje gång den passerar buren för att kolla om det kanske finns något gott just då. Gör buren till en trygg plats och ge din hund positiva associationer genom uppmuntrande ord, klappar och godis varje gång den sätter sig i den. Om din hund börjar sova eller vila i buren på egen hand så är det också bra att låta den vara ifred där, så att den känner att den har en egen ”borg” som ingen kan störa den i.

Tips på hur du kan vänja din hund vid att sitta i bur!

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 12:31:26

Ge din syn på Hundbur
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu