Hundbur

Om det är dags för en tur till veterinären, stranden eller sommarstugen och hunden ska få följa med så är det bra att ha en hundbur. Hundburar finns i en mängd olika material, storlekar och kan ha flera olika funktioner. Alltifrån burar i slitstarkt tyg som mest avgränsar hundens område i bilen, till krocktestade stålburar som håller både hund och medpassagerare säkra. Det är alltid bra att ha en transportbur till sin hund, gärna en säker och trafiktestad men en bur är bättre än ingen. Vi kommer i artikeln gå in på varför man bör ha bur, vilka burar som är bäst och olika typer av burar för olika ändamål.

Innehållsförteckning

Behövs en hundbur?

Om du ska ut och resa så är en hundbur ett måste. Oavsett om du reser med tåg, flyg eller bil så behöver din hund transporteras säkert. Framför allt vid bilresor blir säkerheten viktigast, både för hunden och medpassagerarna. Med en bra hundbur så kommer hunden att sitta säkert, även vid en eventuell kollision. Om du ska flyga med hunden så måste du transportera den i bur, så se till att införskaffa en bra och flexibel bur innan du ska ut och resa. En transportbur kan också vara väldigt smidig att förvara hunden i om man är på tävling eller utställning eller på annat sätt vill se till att hunden inte går omkring fritt.

Det allra viktigaste vid val av bur är att du vet vad du ska använda den till. Ska du resa på flygplan finns det strikta regler om hur stor buren måste vara och ska du göra en biltur måste buren passa bra i baksätet och kunna säkras för en stadig transport. Har du en mindre hund som ska bäras i kortare sträckor? Då kanske det räcker med en väsk-bur som du enkelt kan bära i en rem över axeln!

Om du behöver sätta fast buren i bilen eller göra den bekvämare för hunden så finns det ett antal accessoarer som kan vara lämpliga. Du vill ju att transporten ska bli så smidig och behaglig för alla involverade, och därför kan de följande produkterna passa just dig och din hund.

  • bur med hund

    Med rätt tillbehör kan buren bli riktigt mysig.

    Bilbälten: Särskilda remmar som klickar fast buren i bilens baksäte för en säker och trygg transport. Tänk dock på att din hund fortfarande sitter löst i buren, så många hundägare föredrar att skaffa ett regelrätt bilbälte för hunden.
  • Fläktar: Om du ska resa länge i ett varmt klimat eller i en varm bil så kan en burfläkt komma som en skänk från ovan för din hund.
  • Vattenskål: Ska du resa länge är det smart att skaffa en vattenskål eller flaska som du kan haka fast i buren så att hunden kan dricka när den vill. Vissa hundraser är extremt värmekänsliga och i de fallen är det mycket viktigt att du dessutom kontrollerar att din hund mår bra och har tillgång till kallt vatten under hela resan.
  • Madrasser: Skaffa en skön madrass för din hund att ligga på under resan. De flesta burar har madrasser som är designade för just de modellerna så att passformen är perfekt, men det finns också madrasser som tillåter att man viker och justerar dem litegrann.

Det finns regler och lagar kring hur en hund får transporteras. Fordonet måste vara lämpligt och säkert och buren eller säkerhetsselen måste vara anpassad för din hund och sitta säkert i fordonet. Det finns också särskilda restriktioner för tikar som är dräktiga eller löper. Du kan läsa mer på Jordbruksverket.

Bäst hundbur 2020

1. Mim Variocage

Mim Variocage är en riktigt premiumprodukt. Den är av fantastisk kvalitet och har genomgått en rad olika tester. Den här buren passar utmärkt för dig som vill ha en rejält säker bur och passar både små och stora hundar. Buren är krocktestad att klara kollision både framifrån och bakifrån och är utformad att absorbera kollisionskraften optimalt. Den är också justerbar i längden vilket gör att du kan anpassa storleken på buren, så du kan utan problem få plats med flera hundar! Buren är tillverkad av aluminium och har flera säkerhetsfunktioner, bland annat en nödlucka baktill. Med rundade hörn så är buren snäll mot bilens interiör. För oss är det här ett klockrent val. Vi reser mycket med våra hundar och vi vill att de ska vara lika säkra som husse och matte. Med en högre prislapp så får du en riktigt stabil bur som är marknadens säkraste!

2. Kellfri aluminiumbur

Om du letar efter en hundbur som att ha i bilen finns det flera alternativ att välja mellan. Man kan antingen välja en ihopfällbar gallerbur som den nedan vilken du kan ha både inomhus och i bilen. Du kan annars välja en hundbur som är byggd för att passa i bagageutrymmet. Vi rekommenderar att välja det senare alternativet då dessa är stabila och tåliga och som är särskilt ämnade för biltransporter och mer kollisionssäkra. Dessa är i regel dyrare än en enkel gallerbur, men för din hunds säkerhet under färden kan det vara värt att investera lite extra.

Buren från Kellfri har en ram av aluminium och träväggar. Den är väldigt lätt och smidig, både att montera och bära på. Du kan lätt ta ut buren ur bilen och till exempel göra rent eller använda buren utanför bilen. Vi uppskattar verkligen burar som är lätta att göra rent, för hundar är inte alltid så rena av sig! Buren höjer säkheten och minskar risken för att hunden skadar sig vid kollision. Den är även utrustad med anti-halkmatta.

Kellfri har även en aluminiumbur med dubbla dörrar som är en av de största du kan hitta. Den här lämpar sig väldigt väl för dig med flera hundar eller helt enkelt behöver extra mycket utrymme. Om du reser mycket med hunden, går på tävlingar eller tränar ute ofta så kan det vara smidigt att ha en permanent bur som en generöst tilltagen i storlek. Med något sneddade väggar så passar den i de flesta bilars bagageutrymme. Du kan köpa till en mellanvägg och separera två hundar från varandra om du vill.

3. Sky Kennel Transportbur

Sky Kennels bur ser ut som en kattbur, med stabila plastväggar och en gallergrind framtill. Den har handtag runt om och ovanpå. Sky Kennel Transportbur är designad att fungera som en bur till flyget. Men dess utformning gör att den passar lika bra för transport i bil eller tåg. Den har slitstarka handtag som klarar av maxvikten för buren så du kan enkel bära även en större hund. Buren är godkänd för flygtransport av alla stora flygbolag. Den är tillverkad i plast och metall och har goda säkerhetskvaliteter. Den kan köpas i flera storlekar, från small till giant-storlek för riktigt stora hundar. Buren är också lätt att göra rent då den har en botten som kan tas ut, ett stort plus! 

4. Gallerbur

Gallerburar finns i olika storlekar men de är framförallt nödvändiga för stora hundar, som är för stora för canvasburar, eller väskor. Gallerburar är slitstarka och enkla att handskas med. De tål mycket och håller hunden säker.

Gallerburen nedan kan fällas ihop och enkelt ställas undan. Hunden får också god uppsikt runt omkring sig. Med bara gallerväggar så blir ventilationen naturlig och det blir inte för varmt i buren. Gallerburar gör sig bra både hemma och i bilen. De är också populära på utställningar eller tävlingar där hunden måste hållas åtskild. Köp till en dyna eller lägg in favoritfilten för en mer bekväm sovplats.

5. Canvasbur

Canvasburar är gjorda av mjukt och behagligt material. Den här buren är mycket välventilerad och ger hunden en avskild plats att vara på, den är till och med utrustad med insynsskydd. Den har öppningar fram, bak och uppifrån vilket gör den smidig att ha i bilen, oavsett hur du ställer den så kan hunden komma ut. Fördelen med canvasburar är att de är mjukare, de sliter inte på bilens interiör och det är ingen fara att varken hund eller människa skadar sig på den. Den förvaras enkelt när den inte är i bruk då buren är helt ihopfällbar. Den har rejäla fästen för att säkra i bilen och flaskhållare så att hunden har enkel tillgång till vatten. Den här buren passar utmärkt dig som inte åker mycket bil med hunden eller av annan anledning inte vill ha en permanent bur i bilen. Du tar helt enkelt ur den, viker ihop den och stoppar undan den när du inte använder den!

6. Marvin Transportväska

Det finns också riktigt smarta väsk-burar som man bär på ryggen och med det får armarna fria och får det lättare att kånka på sin vovve. De här burarna ser antingen ut som vanliga lådor som satts fast i remmar, eller som specialdesignade ryggsäckar i tåligt, hårt material med en glasbubbla som hunden kan se ut igenom. Ett mycket praktiskt sätt att resa på då man ofta har mycket annat att tänka på och bära, utan att man behöver ställa ifrån sig hunden utan konstant översikt.

Marvins transportväska i ryggsäcksdesign är väldigt smidig. Den kan bäras både på ryggen med axelremmar eller som en väska då den även har handtag på ovansidan. Den är välventilerad och har sidor som hunden kan se ut ur. Du öppnar och stänger enkelt väskan med blixtlås och det finns hela tre öppningar. Med reflexer runt om så kan du också känna dig säker och sedd. Vi använder den här väskan till våra katter, men fungerar också när vi har mindre hundar på besök. Den är himla smidig och rekommenderas särskild dig som är ute mycket!

Väskburar

Idag finns det ett antal modeller av bärväskor som samtidigt fungerar som burar. Skillnaden mellan dem och ”vanliga” bärväskor är att de sistnämnda är designade som vanliga väskor som hunden kan sitta i helt öppet, medan burväskor har ett tak som kan stänga in hunden från alla håll. De här väskorna fungerar bara för mindre hundar och är suveräna om man ska göra en resa där man vill ha buren i knäet eller bära den över axeln. Särskilt under flygresor är väskburar mycket behändiga då de brukar uppfylla kriterierna för vilken storlek man får ta med sig på planet och är tillräckligt smidiga för att kunna stå i benutrymmet framför passageraren. Nackdelen med väskburar är att de är mjuka och inte tål smällar, så det är extremt viktigt att man hela tiden har dem intill sig så att de inte slår in väggar, ben och andra väskor.

För en riktigt smidig väskbur kan du välja att skaffa en i nylon som kan vikas ihop och enkelt förvaras i en byrålåda när du inte behöver använda den. Väskan är dock mycket mjuk och lämpar sig inte för resor där buren ska stå för sig själv.

Om hunden är rädd för buren

Av uppenbara skäl är det inte världens roligaste att bli instäng i en bur, och medan vissa hundar är så trygga i sig själva att de knappast bryr sig så tycker andra att det är riktigt otäckt. Som hundägare har du ett ansvar att se till att din hund alltid mår bra, och därför bör du ta dig tid åt att låta hunden få vänja sig vid sin nya bur. Tvinga aldrig in hunden i buren, utan låt den nosa på den och gå in i den på eget bevåg. Se också till att du själv vet hur buren fungerar så att du inte står och fumlar när hunden väl gått in i den. Genom att smälla och dra i grinden kan hunden bli onödigt nervös, så öva lite på det hela innan det är din hunds tur att vänja sig.

Ett bra sätt att göra hunden vän med buren är att alltid låta den stå framme i hemmet och att ha en riktigt skön madrass eller filt i den. Du kan också överraska hunden med lite hundgodis i den då och då, vilket kommer att få din vovve att gå in i den varje gång den passerar buren för att kolla om det kanske finns något gott just då. Gör buren till en trygg plats och ge din hund positiva associationer genom uppmuntrande ord, klappar och godis varje gång den sätter sig i den. Om din hund börjar sova eller vila i buren på egen hand så är det också bra att låta den vara ifred där, så att den känner att den har en egen ”borg” som ingen kan störa den i.

Tips på hur du kan vänja din hund vid att sitta i bur!

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-05-20 17:23:21

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
106 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om hundburar

Hur stor ska en bur vara?

Det är viktigt att din hund får plats att ligga ner och röra lite på sig i buren. Det är särskilt viktigt om hunden kommer att vistas längre stunder i buren. Längden på buren bör vara ungefär 10-20 % längre än hundens längd. Bredden cirka 3 gånger hundens bredd och så pass hög att hunden obehindrat kan stå upprätt. Följer du dessa mått så ska hunden kunna ligger ner, vänd sig om och stå upp utan problem.

Är hundburar säkra att ha i bilen?

Säkerhetsnivån på olika burar varierar. Vissa burar är krocktestade och klarar rejäla kollisioner, andra burar är av enklare material och är snarare till för att begränsa hunden till en viss yta samt skydda bilen från hunden. Vilken nivå du lägger dig på är upp till dig och dina bilvanor. Om du färdas ofta i bil med din hund så tycker vi att du ska ha en bur som klarar eventuell krock och erbjuder ett skydd för hunden som du själv skulle vilja ha.

Hur länge kan hunden sitta i bur?

När det gäller resa så beror det på omständigheter och hund. Vissa hundar är väldigt lugna och trivs bra med att ligga och vila, andra blir lätt stressade av ensamhet. Hunden ska ha regelbunden rastning och tillgång till mat och vatten. Hemma får hunden inte vara instängd i bur alls, burens dörr ska vara avmonterad och hunden ska kunna komma och gå som den vill i sin bur. Läs mer om att ha hunden i bur på Svenska Kennelklubbens sida här.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu