Hundgodis

Hundar är kända för att vara extremt förtjusta i allt ätbart och det finns knappast en endaste vovve som inte är en riktig gottegris. Olika hundar har olika favoritmat, och det samma gäller godiset, men när det kommer till godbitar är det inte enbart frågan om näring utan även om belöning och uppskattning. En hund blir så glad av att få veta att den är duktig att godisbiten kommer som extra grädde på moset. Då hundar är så otroligt glada i godis är det också ett fantastiskt sätt att träna dem på då utsikten att få något gott gör hunden mer än villig att lära sig nya tricks.

Hundgodis som nytta

Precis som vi människor behöver hundar en bra och varierad kost, och de behöver också viktiga vitaminer och mineraler, nyttiga fetter och fibrer. Egentligen är det mycket lite skillnad på vad vi och de behöver, till exempel C vitamin för immunförsvaret och kalcium för skelettet. Godis till hundar kan agera som ett slags kosttillskott, vilket är ett utmärkt sätt för hundar att vid behov få i sig extra näring. Det är alltid viktigt att veta den exakta mängden som ens egen hund behöver då överdosering kan leda till skador och insjuknande. Konsultera alltid en veterinär om du är orolig för din hunds hälsa och för att få vidare kunskap om vilket godis som passar bäst.

Hundgodis som fostran

Mutor är det garanterat bästa sättet att lära hunden att göra eller inte göra olika saker, och till de viktigaste kommandona hör:

  • Sitta. Att få hunden att genast sätta sig är inte bara gulligt utan också ett sätt att få dess fulla uppmärksamhet. Det finns situationer där hunden absolut måste stanna vid din sida, till exempel om det finns okända hundar i närheten.
  • Komma. En hund måste snabbt lära sig sitt namn och att komma när man ropar eller visslar på den. Om hunden närmar sig fara eller sprungit vilse kan denna lärdom bli en fråga om liv och död.
  • Gå fot. En hund måste självklart få springa omkring och vara sig själv, men om man är ute och går i en befolkad stad eller i främmande omgivningar är det viktigt att din hund går snällt intill dig.

Naturligtvis kan man också lära sin hund massor av roliga tricks, som att snurra runt, spela död eller räcka vacker tass en här handlar det mer om att ha kul med sin vovve. Många hundar, särskilt intelligenta sådana som pudlar och collies, tycker att det är jättekul att få lära sig nya saker, medan andra (inga namn nämnda) tittar slött på sin ägare och undrar vad i hela fridens namn denne vill. Hundgodis uppskattas dock av alla involverade och man kan gå framåt snabbt med några väl valda godbitar i fickan.


Träna din hund lättare med godis!

Hundgodis som nöje

Godis är också gott, det får man inte glömma, och ibland kan det vara mysigt att ge sin hund något att smaska på bara för att det är så ljuvligt. 

Kanske man själv äter en god middag eller njuter av sitt lördagsgodis framför Tv:n, och då är det inte mer än rättvist att även din pälsbebis ska få något att tugga på. 

Hundgodis

Hundgodis kommer i många olika former, allt för att passa din hund och dina behov!

Olika typer av hundgodis

Oavsett av vilken anledning man skaffar hundgodiset till så kan man välja mellan ett flertal olika sorter. Om man är osäker på vilken typ hunden gillar så är det alltid klokt att börja med att bara skaffa några stycken bitar innan man beställer en storpack.

Choklad- och mjölkpastiller

Hundar är besatta av choklad men tyvärr är det ett stort ”nej, nej” för dem! Tyvärr för hundarna så är choklad mycket giftigt för dem och dessutom är det inte ovanligt att de är laktosintoleranta. Därför finns det specialtillverkade choklad- och mjölkpastiller att ge sina fyrbenta kompisar som antingen är berikade med nyttoämnen eller helt enkelt bara är goda. Alla sorters hundar brukar gilla de här pastillerna men de passar särskilt mindre hundar då de är tillräckligt små för dem.

Torkade djurdelar

Hundar är karnivorer och det innebär att deras diet till den största delen består av kött. Många hundgodistillverkare har därför torkade djurdelar, som grisöron, ox-hjärtan, fiskar och skinnremsor från kyckling som en hund kan ligga och tugga på och leka med i timmar. Då det tar tid för hunden att tugga i sig denna typ av godis så är det utmärkt för att hålla hunden aktiv. Tuggmotståndet bidrar också till en bra tandhygien hos hunden.

Kex

Hundkex ser ofta ut som små ben och de säljs i relativt stora kartonger. De passar mycket bra att ta med sig på promenaden då man kan ha dem i fickan utan att de fläckar ner kläderna, och de väger i princip ingenting. Vissa hundar kan tycka att hundkex är lite tråkiga då de inte har samma starka doft som andra typer av hundgodis, men gottegrisar som de är brukar de gå ner också.

Hundben och godis

Hundgodis kommer i många olika former, allt för att passa din hund och dina behov!

Tuggpinnar

Om man vill hjälpa sin hund att rensa sina tänder och ha ett friskt tandkött så kan en bra tuggpinne vara ett passande alternativ. Pinnarna brukar vara inlindade med torkad skinka eller något liknande, eller så är de formade som ett regelrätt ben. Ju mer hunden tuggar på pinnarna desto mjukare och saftigare blir de, och de är ett bra sätt att stimulera hunden på om den lätt får tråkigt i hemmet.

Fryst färskgodis

Ett riktigt gott alternativ är att ge hunden en fryst köttbulle eller annan fryst färskmat som tillverkats just för denne, utan att innehålla de skadliga ämnen som mänskliga köttbullar kan innehålla, som till exempel lök eller vitlök. Det här är som att äta färsk mat och brukar gå hem hos de flesta hundar, men däremot är det lite bökigare att ta dem med sig då de måste tinas upp och kan bli lite kladdiga.

Krämer

Det finns massor av goda krämer i tub som hundar fullkomligen älskar och de är ofta berikade med omegafetter och annat nyttigt. Man kan helt enkelt trycka ut några centimeter på sitt eget finger eller i matskålen, eller trycka in krämen i leksaker som är gjorda så att hunden ska få slicka ut krämen själv.

Specialgodis

Till kategorin specialgodis räknar vi det hundgodis som är anpassat till hundar som har särskilda behov, till exempel om de är sjuka eller allergiska. Det finns många bra alternativ för hundar som inte tål vissa ämnen, och marknaden för denna typ av hundmat ökar ständigt. Självfallet ska en laktosintolerant eller gluten-allergisk vovve också få glädjas av godsaker!

 

Senast Uppdaterad: 2019-11-07 16:30:33