Hundgodis

Hundar är kända för att vara extremt förtjusta i allt ätbart och det finns knappast en endaste vovve som inte är en riktig gottegris. Olika hundar har olika favoritmat, och det samma gäller godiset, men när det kommer till godbitar är det inte enbart frågan om näring utan även om belöning och uppskattning. En hund blir så glad av att få veta att den är duktig att godisbiten kommer som extra grädde på moset. Då hundar är så otroligt glada i godis är det också ett fantastiskt sätt att träna dem på då utsikten att få något gott gör hunden mer än villig att lära sig nya tricks.

Hundgodis som nytta och nöje

Precis som vi människor behöver hundar en bra och varierad kost, och de behöver också viktiga vitaminer, mineraler, fetter och fibrer. Egentligen är det mycket lite skillnad på vad vi och de behöver, till exempel C vitamin för immunförsvaret och kalcium för skelettet. En del hundgodis kan fungera som kosttillskott då de innehåller extra mycket av viktiga ämnen. Generellt sett är dock hundgodis precis som godis för människan: onyttigt i större mängder. Var observant på vad du ger din hund, hur och ofta och hur mycket. Vi rekommenderar att köpa godis från tillförlitliga tillverkare och att hålla regelbunden koll på din hunds vikt. Om vikten är ok och hundgodiset innehåller mest naturliga råvaror så brukar det inte vara någon fara. Hundgodis är utmärkt att använda till träning. De flesta hundar är ju väldigt glada i godis och deras fokus höjs om de misstänker att det vankas godis. Tänk på mängden bara så att du inte matar din hund full med godis under träningspasset. Vi brukar bryta sönder godisbitarna i mindre delar så räcker de längre och hunden har lite plats över i magen till den riktiga maten. Hundgodis är inte ett måste vid träning, det kan rent av vara bra att träna hunden utan godis ibland för att inte förstärka beteendet om att den måste få just godis varje gång den lyssnar på ett kommando. Gos, kel och lek är också fantastisk belöning som samtidigt stärker kontakten mellan dig och din hund.

Bra att veta om hundgodis:

  • Innehållet varierar! Godis kan vara både onyttigt och nyttigt, kika noga på innehållet.
  • Var särskilt uppmärksam på högt innehåll av fett och socker.
  • Tillverkarna har inte samma krav på sig när de märker hundgodis som för mat till människor, det kan vara svårt att få reda på exakt innehåll.
  • Animaliska biprodukter är en vanlig benämning på innehållet av slaktavfall i hundgodis.
  • Mjölsorter av olika slag är också vanligt förekommande, mjölet kan vara både animaliskt och vegetabiliskt.
hundgodis

Alla hundar förtjänar lite godis ibland!

Olika typer av godis

Det finns en stor mängd godis i butikerna, i många olika former och smaker. Men det är inte bara utseende och smak som skiljer, utan även innehållsmässigt och storleksmässigt. Det finns godis speciellt för små eller stora hundar, för valpar eller känsliga magar. Det finns raw-food godis som endast innehåller 100 % kött och det finns vegetariskt godis eller godis gjort på fisk. Allt för att passa till din hund. De kan tyckas lite övermäktigt, även för oss som har haft hund länge kan utbudet tyckas stort. Vi tycker att det är bra, vi har alltid kunnat hitta något, även till våra mest kräsna vovvar. Det kan vara klokt att köpa några olika sorter i mindre paket och helt enkelt testa själv.

Olika smaker

Olika hundar tycker om olika godis, även om det mesta brukar gå ner. Vissa hundar är allergiska mot till exempel spannmål eller nötkött och då är det bra att det finns ett stort utbud av andra sorter. Ett riktigt gott alternativ är att ge hunden en fryst färskmat som tillverkats just för denne, utan att innehålla de skadliga ämnen som mänskliga köttbullar kan innehålla, som till exempel lök eller vitlök. Testa dig fram själv mellan olika smaker och typer av både godis och mat, det är både roligt och lärorikt. Det behöver heller inte bli särskilt dyrt då du kan köpa fiffiga multipack med flera smaker på samma gång.

 

Specialgodis och godis till valp

Till kategorin specialgodis räknar vi det hundgodis som är anpassat till hundar som har särskilda behov, till exempel valpar eller om de är sjuka eller allergiska. Det finns många bra alternativ för hundar som inte tål vissa ämnen, och marknaden för denna typ av hundmat ökar ständigt. Självfallet ska en laktosintolerant eller gluten-allergisk vovve också få glädjas av godsaker! Till valpar anpassas godis framför allt genom att det tillverkas i mindre eller mjukare bitar. Innehållet är också anpassat för valpar, till exempel rikligt med vitamin C och E vilka är viktiga för valpens uppväxt.

 

Klassiker

Innan utbudet var så stort som det är idag var hundkex, leversnittar och torkade djurdelar populärt och de håller även måttet idag! Hundar är karnivorer och det innebär att deras diet till den största delen består av kött. Många hundgodistillverkare har därför torkade djurdelar, som grisöron, ox-hjärtan, fiskar och skinnremsor från kyckling som en hund kan ligga och tugga på och leka med i timmar. Då det tar tid för hunden att tugga i sig denna typ av godis så är det utmärkt för att hålla hunden aktiv. Tuggmotståndet bidrar också till en bra tandhygien hos hunden. Hundkex är också en klassiker och ser ofta ut som små ben. De passar mycket bra att ta med sig på promenaden då man kan ha dem i fickan utan att de fläckar ner kläderna, och de väger i princip ingenting. Vissa hundar kan tycka att hundkex är lite tråkiga då de inte har samma starka doft som andra typer av hundgodis, men gottegrisar som de är brukar de gå ner också. Leversnittar är också en klassiker idag, en nyttig, billig och populär godbit!

 

 

Smarta förpackningar

Hundgodiset i sig kommer i många olika former och det gör även dess förpackningar. Du kan köpa storpack för priset, små paket att ta med på promenaden, smarta plastpåsar, tuber och burkar för förvaring. Något som många har missat är just krämer på tub, det finns massor av goda krämer i tub som hundar fullkomligen älskar och de är ofta berikade med omegafetter och annat nyttigt. Man kan helt enkelt trycka ut några centimeter på sitt eget finger eller i matskålen, eller trycka in krämen i leksaker som är gjorda så att hunden ska få slicka ut krämen själv. Med bra förvaring så håller godiset sig färskt länge och du sparar ofta en slant på att köpa storpack.

 

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-06-17 15:20:22

Testvinnare - Bästa Hundgodis

  • Royal Canin Educ
  • Raw for Paw Wild Moose
  • Purina Adventuros Nuggets
  • Chewies Miniben Multipack 6 x 125 g
  • Mush Vainu Torkat Nöt
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om hundgodis

Samlade frågor om hundgodisets innehåll, kvalitet och användning.

Är hundgodis nyttigt för min hund?

Det korta svaret är: det beror på. Det beror helt på dins hunds hälsotillstånd och vilken typ av hundgodis du har. Hundgodis kan innehålla en mängd onyttigheter, dels mycket socker eller rent artificiella ämnen, fett är också något att hålla koll på i innehållsförteckningen. En balanserad mängd socker och fett och så lite utfyllnadsprodukter som möjligt brukar vi tycka är bra. Om du har en hund med hälsoproblem eller övervikt så ska du konsultera veterinär innan du köper godis. Det är heller inte bara innehållet i godiset som räknas utan även mängden som din hund får. Använd sunt förnuft och "mata" inte hunden med godis, utan ge en bit då och då. Överviktiga hundar mår bäst av att få lite extra kel och lek istället för godis!

Vad skiljer hund- och kattgodis?

Det beror på tillverkare och märke. Men var uppmärksam på att näringsbehovet skiljer sig avsevärt mellan hund och katt. Därför ska de inte äta varandras mat, även om någon enstaka godisbit inte är någon fara så är det bäst att undvika. Om du har både hund och katt så rekommenderar vi att köpa specifikt hund- respektive kattgodis.

Är hundgodis bra för tänderna och munhygienen?

Hundgodis, framför allt olika typer av ben och tuggpinnar kan vara bra för hundens munhygien. Det finns flera produkter som är särskilt framtagna för detta ändamål. Du bör dock komplettera med regelbunden tandborstning, gärna dagligen och framför allt på raser som är särskilt utsatta för tandproblem. Om du märker att hunden är tröttare eller grinigare än vanligt, har sämre andedräkt eller rött och lättblödande tandkött så kan du misstänka tandproblem och ska kontakt veterinär. Det är alltså inte matvägran som vittnar om tandproblem!

När ska jag ge hunden godis?

Vid träning, uppmuntran, belöning och för att hundar är värda lite extra. Godis är utmärkt redskap för att förstärka beteenden som du vill se mer av. Använd dig av positiv förstärkning, belöna alltså det som hunden gör bra och ignorera det som den gör dåligt. Godis är bra att alltid ha till hands och kan vara användbart i mängder av situationer. Vi hade för några år sen en hund som var oerhört rädd för nya saker, oavsett om det var leksaker eller möbler. Med godis kunde vi hjälpa henne att närma sig de saker som hon tyckte var obehagliga. Kika på videon nedan för lite tips om när och hur du ska ge din hund godis.

Träna din hund lättare med godis!

 

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu