Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst hundgodis - nyttigt och gott

Bra hundgodis ska vara nyttigt, det ska helst komplettera hundens vanliga foder så att näringsintaget blir så optimalt som möjligt. Hundar föredrar olika smaker och deras näringsbehov varierar, ta en titt i listan nedan för att jämföra och hitta det bästa, nyttigaste och godaste godiset till din hund!

Innehållsförteckning

Nyttigt och bra hundgodis

I listan nedan kan du jämföra proteinhalt och pris/kg. Vi har sammanställt och undersökt de mest populära godissorterna på marknaden. Betygen har vi baserat på följande aspekter:

 • Innehåll - Den viktigaste aspekten är såklart innehållet. Godiset ska helst vara berikat med vitaminer och mineraler och ha hög proteinhalt.
 • Hållbarhet - Godiset ska hålla sig fräscht så länge som möjligt. Förpackningen ska helst vara återförslutbar.
 • Hundens betyg - Våra testhundar har givetvis smakat och själva fått dela med sig av sin expertis!

Raw for Paw Wild Moose
Raw for Paw Wild Moose
Bäst i test

1. Raw for Paw Wild Moose

9,6/10
Proteinhalt
69 %
Storlek
38 g
Pris / hg
261 kr
Till butik
109 kr
Läs mer
 • 100% kött utan tillsatser
 • Ekologisk och svensktillverkad
 • Kalorisnål
Läs mer
Granngården Glutenfri Vilt
Granngården Glutenfri Vilt

2. Granngården Glutenfri Vilt

9,5/10
Proteinhalt
18 %
Storlek
500 g
Pris / hg
17,80 kr
Till butik
89 kr
Läs mer
 • Bra sammansättning av ingredienser
 • Inget tillsatt socker
 • Passar bra vid träning och lek
Läs mer
Carnilove Hundgodis Anka
Carnilove Hundgodis Anka

3. Carnilove Hundgodis Anka

9,3/10
Proteinhalt
32 %
Storlek
200 g
Pris / hg
24,50 kr
Till butik
49 kr
Läs mer
 • Innehåll med välgörande egenskaper 
 • Utan tillsatt socker
 • Uppskattad smak
Läs mer
Royal Canin Educ
Royal Canin Educ

4. Royal Canin Educ

9,2/10
Proteinhalt
20 %
Storlek
50 g
Pris / hg
46 kr
Till butik
23 kr
Läs mer
 • Kalorisnål och snäll mot magen
 • Passar valpar och vuxna hundar
 • Rik på vitamin C och E
Läs mer
Purina Adventuros Nuggets
Purina Adventuros Nuggets
Mest Prisvärd

5. Purina Adventuros Nuggets

9,2/10
Proteinhalt
13.5 %
Storlek
90 g
Pris / hg
18 kr
Till butik
16 kr
Läs mer
 • Innehåller vitaminer och mineraler
 • Återförslutningsbar förpackning
 • Mycket uppskattad smak!
Läs mer

hund i profil

Bra och nyttigt hundgodis - en köpguide

Precis som vi människor behöver hundar en bra och varierad kost, och de behöver också viktiga vitaminer, mineraler, fetter och fibrer. Egentligen är det mycket lite skillnad på vad vi och de behöver, till exempel C vitamin för immunförsvaret och kalcium för skelettet. En del hundgodis kan fungera som kosttillskott då de innehåller extra mycket av viktiga ämnen. Generellt sett är dock hundgodis precis som godis för människan: onyttigt i större mängder. Var observant på vad du ger din hund, hur och ofta och hur mycket. Vi rekommenderar att köpa godis från tillförlitliga tillverkare och att hålla regelbunden koll på din hunds vikt. Tänk på följande när du köper hundgodis:

 • Storlek

  En ganska självklar aspekt. Hundgodis kommer i många olika former och storlekar. Köp bitar som passar hundens mun eller som är lätta att bryta sönder till mindre delar. Hårt godis som är för stort hunden kan skada munnen. Men för små bitar är heller inte optimalt, då märker knappt hunden av att den fått något. På förpackningarna brukar det stå tydligt vilken storlek av hund som godiset är ämnat åt.
 • Textur 

  Hårt, mjukt, kladdigt eller torrt? En valp vars tänder ännu inte har vuxit färdigt får lättare i sig mjuka bitar. Det samma gäller för äldre hundar eller hundar med tandproblem. Hårda bitar å andra sidan är bra för tandhälsan, de rensar bort plack och smuts mellan tänderna när hunden gnager. Till vuxna hundar rekommenderar vi därför knapriga och hårda bitar, för munhälsans skull. 
 • Näringsinnehåll 

  Innehållet är jätteviktigt. Köp inte godis som innehåller artificiella ämnen, eller mycket restprodukter. Undvik också höga kalorivärden och onödigt fett. Sikta på höga proteinhalter (framför allt till valpar) och naturliga ingredienser. Tänk på att hundens godisintag aldrig ska övergå 10 % av dagens totala kaloriintag. Överviktiga hundar kan gott äta godis, men då är det ännu viktigare att kalorierna är få, då kan godis till och med vara behjälpligt för viktnedgång.
 • Allergi/känslighet 

  Som med foder så behöver du veta om din hund har några allergier eller överkänsligheter. Det är lätt att tänka att en liten bit godis inte skadar, men en liten bit godis kan förstöra syftet helt med allergivänligt foder. Allergin uppstår för att hunden är känslig mot en viss typ av protein och om hunden får i sig detta från godis, även i liten mängd, så kommer den att få en reaktion. Läs innehållsförteckningen noga eller välj godis som tydligt är märkt "allergivänligt".
foderpellets

Rätt godis för rätt tillfälle

För att välja rätt godis behöver du veta vad du ska ha godiset till och när du ska använda det. Du kan behöva köpa flera olika sorter för att ha vid olika tillfällen.

Träning

För träning rekommenderar vi att köpa små bitar med mycket smak. Då är det lätt att bära med sig godiset och det går snabbt att ge hunden belöning. Med extra god smak så förstärks belöningen ytterligare. För mindre kräsna hundar så går det utmärkt att ge några bitar av det vanliga fodret och då och då lägga till en liten godisbit. Det är perfekt om du vill spara pengar eller behöver hålla kalorierna i balans hos din hund.

Näringstillskott

Flera godissorter är berikade med vitaminer, mineraler, örter, extra protein osv. Det finns gott om allsidiga produkter som är hälsosamma för din hund oavsett ras och eventuella åkommor. Men om din hund behöver tillskott av särskilda ämnen så är det bra att dels rådfråga en veterinär och försöka hitta godis som är framtaget för just din hunds behov. Brit är ett märke som har ett stort utbud av näringsspecifikt godis.

Munhälsa

Munhälsan hos hundar är tyvärr ofta åsidosatt. Det är väldigt vanligt att hundar lider av olika typer av mun- och tandproblem. Detta kan förebyggas med godis och rätt hundben. Det låter lite motsägelsefullt för oss människor men för hundar så är ju godis egentligen bara god mat. Hårda bitar som hunden kan gnaga på är ett bra sätt att rengöra tänderna, det påskyndar salivutsöndring och verkar antiinflammatoriskt. Godis med eukalyptus, persilja, pepparmynta eller rosmarin förbättrar andedräkten. Och godis med alger, örter, omega-3 och liknande vitaminrika ingredienser stärker immunförsvar och tänder.

Bra att veta om hundgodis:

 1. Innehållet varierar! Godis kan vara både onyttigt och nyttigt, kika noga på innehållet.
 2. Var särskilt uppmärksam på högt innehåll av fett och socker.
 3. Tillverkarna har inte samma krav på sig när de märker hundgodis som för mat till människor, det kan vara svårt att få reda på exakt innehåll.
 4. Animaliska biprodukter är en vanlig benämning på innehållet av slaktavfall i hundgodis.
 5. Mjölsorter av olika slag är också vanligt förekommande, mjölet kan vara både animaliskt och vegetabiliskt.

Vanliga frågor om hundgodis

Är hundgodis nyttigt för min hund?

Det korta svaret är: det beror på. Det beror helt på dins hunds hälsotillstånd och vilken typ av hundgodis du har. Hundgodis kan innehålla en mängd onyttigheter, dels mycket socker eller rent artificiella ämnen, fett är också något att hålla koll på i innehållsförteckningen. En balanserad mängd socker och fett och så lite utfyllnadsprodukter som möjligt brukar vi tycka är bra. Om du har en hund med hälsoproblem eller övervikt så ska du konsultera veterinär innan du köper godis. Det är heller inte bara innehållet i godiset som räknas utan även mängden som din hund får. Använd sunt förnuft och "mata" inte hunden med godis, utan ge en bit då och då. Överviktiga hundar mår bäst av att få lite extra kel och lek istället för godis!

Vad skiljer hund- och kattgodis?

Det beror på tillverkare och märke. Men var uppmärksam på att näringsbehovet skiljer sig avsevärt mellan hund och katt. Därför ska de inte äta varandras mat, även om någon enstaka godisbit inte är någon fara så är det bäst att undvika. Om du har både hund och katt så rekommenderar vi att köpa specifikt hund- respektive kattgodis.

Är hundgodis bra för tänderna och munhygienen?

Hundgodis, framför allt olika typer av ben och tuggpinnar kan vara bra för hundens munhygien. Det finns flera produkter som är särskilt framtagna för detta ändamål. Du bör dock komplettera med regelbunden tandborstning, gärna dagligen och framför allt på raser som är särskilt utsatta för tandproblem. Om du märker att hunden är tröttare eller grinigare än vanligt, har sämre andedräkt eller rött och lättblödande tandkött så kan du misstänka tandproblem och ska kontakt veterinär. Det är alltså inte matvägran som vittnar om tandproblem!

När ska jag ge hunden godis?

Vid träning, uppmuntran, belöning och för att hundar är värda lite extra. Godis är utmärkt redskap för att förstärka beteenden som du vill se mer av. Använd dig av positiv förstärkning, belöna alltså det som hunden gör bra och ignorera det som den gör dåligt. Godis är bra att alltid ha till hands och kan vara användbart i mängder av situationer. Vi hade för några år sen en hund som var oerhört rädd för nya saker, oavsett om det var leksaker eller möbler. Med godis kunde vi hjälpa henne att närma sig de saker som hon tyckte var obehagliga. Kika på videon nedan för lite tips om när och hur du ska ge din hund godis.

Träna din hund lättare med godis!

 

Testvinnare - Bästa Hundgodis

 • Raw for Paw Wild Moose
 • Granngården Glutenfri Vilt
 • Carnilove Hundgodis Anka
 • Royal Canin Educ
 • Purina Adventuros Nuggets

Källhänvisning 

ScienceDaily - Flera märken av hundgodis överskrider rekommenderat dagligt intag av energivärden.

National Center for Biotechnology information - Studie om näringsinnehåll i hundgodis

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
101 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-09-21 09:41:03