Hundhalsband

När hunden blivit gammal nog att börja gå på promenader så är det också dags att skaffa ett hundhalsband som kopplet ska sitta i. Medan hundselar har blivit allt populärare under de senaste åren så är det fortfarande många som föredrar halsband, och det finns ett stort och varierat utbud på marknaden. Hundhalsband tillåter också ägaren att hänga saker som identitetsinformation och GPS-sändare så att hunden kan spåras om den kommit bort.

Halsband eller sele?

Fördelarna med ett halsband, till skillnad från en hundsele, är att de är mycket enklare att sätta på och ta av och att hunden kan ha på sig halsbandet även när den inte är på promenad. De flesta hundägare brukar förvissa låta hunden slippa ha på sig halsband när den är hemma, men om man är på besök någonstans eller ska ta en biltur så räcker det med att man kopplar ifrån kopplet och sedan låter halsbandet sitta kvar. 

Syftet med ett hundhalsband är först och främst att sätta fast kopplet i och därför måste det vara av ett bra material som sitter tillräckligt fast för att hunden inte ska kunna komma loss. Även den mest lugna hunden kan plötsligt bli skrämd eller bli stucken av en geting och då gäller det att halsbandet håller. Har man en stor och stark hund är det klokt att använda ett riktigt stryktåligt material som läder, medan en mindre hund kan klara sig med ett halsband av textil.

  • Halsbandet kan hunden bära jämt.
  • Halsband är i regel ett billigare alternativ.
  • Halsband kan användas att hänga id-bricka eller GPS i

Selen, å andra sidan, gör det lättare för matte eller husse att ha bättre kontroll över sin hund, och dessutom är den mycket skonsammare för hunden om den drar. Av exakt samma anledning föredrar många halsband om de har en ”dragig” hund då den kan uppleva obehag runt halsen om den drar och därmed saktar ner på takten. Det finns till och med tillfällen där så kallade ”stryphalsband”, det vill säga kedjor som dras åt om hunden inte går fot, kan vara nödvändiga.

Ett halsband ser också trevligare ut än en sele, och det finns massor av roliga modeller som man kan utsmycka sin hund med. Allt ifrån enkla nylon eller läderhalsband till pärlor, guld och glitter.

Hundkoppel läder

Läderhalsband är både starka och snygga!

Läderhalsband

Läder är ett mjukt och naturligt material och är mycket uppskattat tack vare sin slittålighet, formbarhet och förmåga att släppa igenom fukt. Produkter tillverkade av läder kan hålla i många många år om man tar hand om det väl. Därför är det viktigt att se efter läder och putsa med rätt produkter. Utan rekorderlig skötsel riskerar lädret att bli hårt och torrt, för att sedan spricka. Om du äger ett par läderskor har du troligast redan ett smörjmedel hemma som du kan använda för att sköta om din hunds läderhalsband.

 

De flesta hundar passar bra i ett rejält läderhalsband och det finns slitstarka modeller gjorda av oxhud och andra garvade läderarter som är särskilt lämpade för starka och kraftiga hundar. De här halsbanden sitter mycket säkert och klarar av hundar som drar eller plötsligt vill skjuta iväg. Idag brukar de flesta läderhalsbanden vara tillverkade att ha invikta eller extra mjuka kanter då att de inte skaver på hunden, och det finns modeller i flera färger, mönster eller med exempelvis nitar i. Att stora hundar ofta är snälla som lamm har inte med saken att göra, det är ju den coola imagen som gäller! Halsband i läder är generellt sett dyrare, men det finns gott om alternativ i lägre prisklasser också. Vill du kosta på något extra till din hund så finns det knappast något finare än ett snyggt läderhalsband, och det är verkligen en investering, få material håller så bra som riktigt läder. 

 

Syntetiska halsband

Halsband som är tillverkade av syntetiska material som nylon, plast eller polyamid är lätta och smidiga och passar särskilt bra för mindre hundar. Du spänner enkelt fast halsbandet med ett lite spänne i plast och de går oftast att justera så att de sitter korrekt. De här halsbanden tillverkas i alla möjliga färger och mönster och kostar sällan mycket. Däremot är de smalaste modellerna inte särskilt lämpliga för stora och starka hundar då de inte har så stor slittålighet och hållbarhet, så då bör man välja bredare sorter. Det finns också en viktig säkerhetsaspekt i att välja ett bredare halsband, särskilt till större hundar, och det är att smala halsband kan tränga in mellan knotor i nacken eller skada huden på hunden även om de sitter som de ska. Inom denna kategori finns det också halsband som är tillverkade av material som lyser i mörkret eller till och med blinkar, vilket är en smart säkerhetsåtgärd för kvällsrundor eller mörka vinterpromenader. Flera kända och pålitliga märken tillverkar sina halsband av syntetiska material och det finns även miljöklassade halsband för den som vill minska sitt klimatavtryck. 

Halsband med hel- eller halvstryp

Förr i tiden användes stryphalsband som ett normalt vardagshalsband men idag brukar man framförallt använda dem om man vill fostra hunden eller behöver ha lite kontroll av en extra olydig vovve. Om hunden drar snörs halsbandet åt, vilket ger en obehaglig känsla för hunden som då tenderar att sakta ner. Som hundägare är det mycket viktigt att man förstår hur de här halsbanden ska användas och man gör klokt i att konsultera en hundtränare eller åtminstone läsa på lite om ämnet. Det finns också bra instruktionsvideos att ta del av på internet. Stryphalsband är traditionellt tillverkade av kedjor men nu för tiden finns det också alternativa material som nylon.

Idag är halsband med halvstryp förmodligen ett av de mer vanliga halsbanden. Ett halvstrypkoppel är till största del ett stumt halsband men med en liten rörlig del som gör att hunden upplever en viss strypsensation utan att det drar åt helt. Detta gör att även hundar som drar mycket inte lider av ett halvstrypkoppel. Precis som med helstryp är det viktigt att vänja hunden och att som ägare veta hur strypkoppel ska användas, och framförallt när de inte ska användas. När det kommer till halvstryp så är det extra viktigt med passformen, de ska precis gå att glida över hundens huvud annars är de för stora och tappar sin strypfunktion.

Hundberlocker

En namnbricka kan innehålla ovärderlig information om din hund skulle komma bort.

Berlocker och hängen

Den andra anledningen till att skaffa ett hundhalsband är att man kan hänga små berlocker med identitetshandlingar i dem. Viktig information som hundens namn, telefonnummer och adress kan vara avgörande om den sprungit bort och om hunden har något specifikt hälsoproblem kan man också sätta den informationen i ett litet hänge. Många hundägare tycker också att det är gulligt med en liten berlock som kan se ut som ett smycke eller en symbol. Vem har sagt att hundar inte vill vara fina?

Det finns flera tillverkare som på beställning kan tillverka hundhalsband med namn, eller enklare brickor som sen kan fästas på ditt favorithalsband.

Hundhalsband med GPS

Det finns små och smarta GPS sändare som man kan sätta fast på hundens halsband och på så sätt kan man hitta den var den än gömmer sig på jorden. Många mobiltelefonbolag erbjuder sökningsfunktioner så att hundägare aldrig behöver oroa sig för att förlora sin hund. En annan spännande innovation är kameror som man kan sätta fast i halsbandet och som tillåter ägaren att spionera på sin hund och se vad den håller på med när man är borta. Läs mer om GPS-halsband för hund här.

 

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-09-24 14:25:52

Testvinnare - Bästa Hundhalsband

  • Ruffwear - Läderhalsband
  • Hurtta ECO halsband
  • Zack and Zoey - nylon halsband
  • Hunter Capri hundhalsband
  • Rogz Utility Halvstryp
  • Ruffwear justerbart halsband
  • DogArtist - Läderhalsband
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
76 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5

Vanliga frågor hundhalsband

Samlade frågor om hundhalsbandets passform, storlek och användning.

Hur mäter man ett hundhalsband?

För att halsbandet ska sitta bra gäller det att hitta precis den längd som man behöver. Mät hundens hals med ett måttband och lägg sedan till lite grann, några centimeter beroende på hundens storlek. Halsbandet ska sitta tätt runt halsen med inte så tätt att det skaver någonstans eller ger hunden en känsla av att det stramar åt. En bra tumregel är att sätta två fingrar innanför måttbandet/halsbandet, det ska gå med lätthet. De flesta halsband är justerbara så någon centimeter hit eller dit spelar ingen roll. Om du väljer ett halsband med hel- eller halvstryp så är passformen viktigare för att syftet med halsbandet ska fungera som tänkt.

Är hundhalsband säkra?

Generellt sett är hundhalsband säkra och ofarliga för hunden. Givet att de används på rätt sätt. Framför allt är det viktigt att halsband med halv- eller helstryp används på rätt sätt, mer om detta nedan. Allra viktigast är att passformen är bra så att hunden känner så bekväm i halsbandet och att du som ägare har god kontroll över hunden. Koppelträning är A och O, ju mer du tränar med din hund desto säkrare kommer ni båda att vara!

Är strypkoppel farligt?

Den här frågan diskuteras vilt och det finns inget definitivt svar. Vissa anser att helstryp är djurplågeri, andra ser det som ett redskap att kontrollera hunden. Om du väljer att ha strypfunktion på ditt hundhalsband så var mycket noga med att du sätter på halsbandet på rätt sätt. Ett felaktigt påsatt strypkoppel kan leda till att strypfunktionen inte släpper av sig själv när du släpper på kopplet, det kan leda till skador på hunden!

Vilken storlek ska hundhalsbandet ha?

Storleken på halsbandet beror inte bara på storleken på din hund utan även användningsområde och lynnet på din hund. En hund som drar mycket bör ha ett bredare halsband så att trycket fördelas jämt och inga skador uppstår på hunden. Även mindre hundar bör ha något bredare halsband om de tenderar att dra. Det är inte ovanligt att halsbandet kan komma i kläm mellan knotorna i nacken på hunden. Om din hund drar väldigt mycket så ska du överväga att köpa en sele, och kom ihåg att koppelträningen är väldigt viktig!

Vilket hundhalsband är bäst till en valp?

Till valpar rekommenderar vi enkla och lätta hundhalsband. Valpar är små så halsbandet ska inte väga mycket, detta gäller även haken på kopplet. För raser som chihuahua eller malteser kan en vanlig metallhake på ett koppel bli en börda, så använd gärna ett koppel som är helt i syntetmaterial. Valpar behöver ofta gå ut fler gånger om dygnet än vuxna hundar, framför allt när de kisstränas! Välj därför ett halsband som är lätt att ta på och av, du behöver inga extra bekymmer under denna intensiva period.

Och kom ihåg att inte spendera pengar i onödan! Man vill gärna skämma bort sin nya familjemedlem men valpar växer oerhört snabbt så köp till en början ett enkelt, billigt halsband så kan du kosta på något finare lite senare.

Det är viktigt att halsbandet sitter rätt på din hund, inte för tajt och inte för löst!

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu