Hundhalsband

När hunden blivit gammal nog att börja gå på promenader så är det också dags att skaffa ett hundhalsband som kopplet ska sitta i. Medan hundselar har blivit allt populärare under de senaste åren så är det fortfarande många som föredrar halsband, och det finns ett stort och varierat utbud på marknaden. Hundhalsband tillåter också ägaren att hänga saker som identitetsinformation och GPS sändare så att hunden kan spåras om den kommit bort.

Halsband eller sele?

Fördelarna med ett halsband, till skillnad från en hundsele, är att de är mycket enklare att sätta på och ta av och att hunden kan ha på sig halsbandet även när den inte är på promenad. De flesta hundägare brukar förvissa låta hunden slippa ha på sig halsband när den är hemma, men om man är på besök någonstans eller ska ta en biltur så räcker det med att man kopplar ifrån kopplet och sedan låter halsbandet sitta kvar.

  • Halsbandet kan hunden bära jämt.
  • Halsband är i regel ett billigare alternativ.
  • Välj halsband efter din hunds behov!

Selen, å andra sidan, gör det lättare för matte eller husse att ha bättre kontroll över sin hund, och dessutom är den mycket skonsammare för hunden om den drar. Av exakt samma anledning föredrar många halsband om de har en ”dragig” hund då den kan uppleva obehag runt halsen om den drar och därmed saktar ner på takten. Det finns till och med tillfällen där så kallade ”stryphalsband”, det vill säga kedjor som dras åt om hunden inte går fot, kan vara nödvändiga.

Ett halsband ser också trevligare ut än en sele, och det finns massor av roliga modeller som man kan utsmycka sin hund med. Allt ifrån enkla nylon eller läderhalsband till pärlor, guld och glitter.

Hur ska halsbandet sitta?

Syftet med ett hundhalsband är först och främst att sätta fast kopplet i och därför måste det vara av ett bra material som sitter tillräckligt fast för att hunden inte ska kunna komma loss. Även den mest lugna vovsingen kan plötsligt bli skrämd eller bli stucken av en geting och då gäller det att halsbandet håller. Har man en stor och stark hund är det klokt att använda ett riktigt stryktåligt material som läder, medan en mindre hund kan klara sig med ett halsband av textil.

För att halsbandet ska sitta bra gäller det att hitta precis den längd som man behöver. Mät hundens hals med ett måttband och lägg sedan till lite grann. Halsbandet ska sitta tätt runt halsen med inte så tätt att det skaver någonstans eller ger hunden en känsla av att det stramar åt. En bra tumregel är att sätta pekfingret innanför måttbandet/halsbandet, det ska gå med lätthet. De flesta halsband är justerbara så någon centimeter hit eller dit spelar ingen roll om du är osäker när du mäter; det viktigaste är att du ser till passformen när du väl sätter på det. För extra komfort finns det idag halsband som förvisso är gjorda av mycket tuffa och tåliga material men samtidigt har mjuka kanter.

Det är viktigt att halsbandet sitter rätt på din hund, inte för tajt och inte för löst!

Syntetiska halsband

Halsband som är tillverkade av syntetiska material som nylon, plast eller polyamid är lätta och smidiga och passar särskilt bra för mindre hundar. Man brukar sätta på dem med en liten klickandordning och de går att justera så att de sitter korrekt. De här halsbanden tillverkas i alla möjliga färger och mönster, och då de är det billigaste alternativet kan man skaffa en egen kollektion om man tycker sådant är kul. Däremot är de smalaste modellerna inte särskilt lämpliga för stora och starka hundar då de inte har så stor slittålighet och hållbarhet, så då bör man välja bredare sorter.

Inom denna kategori finns det också halsband som är tillverkade av material som lyser i mörkret eller till och med blinkar, vilket är en smart säkerhetsåtgärd för kvällsrundor eller mörka vinterpromenader.

Läderhalsband

Läderhalsband är både starka och snygga!

Läderhalsband

Stora, starka, tuffa hundar passar ofta bra i rejäla läderhalsband och det finns slitstarka modeller gjorda av oxhud och andra garvade läderarter. De här halsbanden sitter mycket säkert och klarar av hundar som drar eller plötsligt vill skjuta iväg. Idag brukar de flesta läderhalsbanden vara tillverkade att ha invikta eller extra mjuka kanter då att de inte skaver på hunden, och det finns extra tuffa modeller med nitar på. Att stora hundar ofta är snälla som lamm har inte med saken att göra, det är ju den coola imagen som gäller!

Stryphalsband

Förr i tiden användes stryphalsband som ett normalt vardagshalsband men idag brukar man framförallt använda dem om man vill fostra hunden eller behöver ha lite kontroll av en extra olydig vovve. Om hunden drar snörs halsbandet åt, vilket ger en obehaglig känsla för hunden som då tenderar att sakta ner. Som hundägare är det mycket viktigt att man förstår hur de här halsbanden ska användas och man gör klokt i att konsultera en hundtränare eller åtminstone läsa på lite om ämnet. Det finns också bra instruktionsvideos att ta del av på internet. Stryphalsband är traditionellt tillverkade av kedjor men nu för tiden finns det också alternativa material som nylon.

Hundkoppel med halvstryp

Idag är halsband med halvstryp förmodligen ett av de mer vanliga halsbanden. Ett halvstrypkoppel är till största del ett stumt halsband men med en liten rörlig del som gör att hunden upplever en viss strypsensation utan att det drar åt helt. Detta gör att även hundar som drar mycket inte lider av ett halvstrypkoppel. Precis som med helstryp är det viktigt att vänja hunden och att som ägare veta hur strypkoppel ska användas, och framförallt när de inte ska användas. När det kommer till halvstryp så är det extra viktigt med passformen, de ska precis gå att glida över hundens huvud annars är de för stora och tappar sin strypfunktion.

Berlocker och hängen

Hundhalsband med smycke

Ett hänge i halsbandet är både snyggt och kan innehålla information om din hund kommer bort.

Den andra anledningen till att skaffa ett hundhalsband är att man kan hänga små berlocker med identitetshandlingar i dem. Viktig information som hundens namn, telefonnummer och adress kan vara avgörande om den sprungit bort och om hunden har något specifikt hälsoproblem kan man också sätta den informationen i ett litet hänge. Många hundägare tycker också att det är gulligt med en liten berlock som kan se ut som ett smycke eller en symbol. Vem har sagt att hundar inte vill vara fina?

Det finns flera tillverkare som på beställning kan tillverka hundhalsband med namn, eller enklare brickor som sen kan fästas på ditt favorithalsband.

Hundhalsband och teknologi

Vi människor använder idag GPS teknologin för att bland annat hitta rätt och att lära känna nya kärleksintressen, och man kan tillämpa samma tekniska framsteg på sin hund. Det finns små och smarta GPS sändare som man kan sätta fast på hundens halsband och på så sätt kan man hitta den var den än gömmer sig på jorden. Många mobiltelefonbolag erbjuder sökningsfunktioner så att hundägare aldrig behöver oroa sig för att förlora sin hund.
En annan spännande innovation är kameror som man kan sätta fast i halsbandet och som tillåter ägaren att spionera på sin hund och se vad den håller på med när man är borta. Äntligen kan mysteriet med den försvunna sockan kanske lösas!

 

Senast Uppdaterad: 2019-12-02 13:11:47