Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Test av 17 Hundhalsband: Bäst i test 2023

Senast uppdaterad: 10 februari 2023

När hunden blivit gammal nog att börja gå på promenader så är det också dags att skaffa ett hundhalsband som kopplet ska sitta i. Medan hundselar har blivit allt populärare under de senaste åren så är det fortfarande många som föredrar halsband, och det finns ett stort och varierat utbud på marknaden. Hundhalsband tillåter också ägaren att hänga saker som identitetsinformation och GPS-sändare så att hunden kan spåras om den kommit bort.

Innehållsförteckning

Såhär valde vi de bästa hundhalsbanden

Med tanke på det enorma utbudet av hundhalsband valde vi att utgå från de mest populära djurbutikerna i Sverige och sedan gå igenom en mängd av dessa som vi tyckte verkade intressanta. Därefter utgick vi från flera faktorer för att avgöra vilka vi ville testa. Därefter testade vi dem på 3 stycken hundar och betygsatte dem baserat på bland annat följande parametrar: 

Passform: Satt halsbandet bra på hunden? 

Justerbarhet: Var det enkelt att justera hundhalsbandet?

Bekvämlighet: Vad för material var produkten gjord utav och hur bekvämt kändes materialet?

Typ av hundhalsband: Vad för typ av hundhalsband var det?

Kvalitet: Hur kändes kvaliteten på halsbandet? 

Pris: Hur prisvärt var halsbandet? 

Basic Cosy Halsband Halvstryp Rök
Basic Cosy Halsband Halvstryp Rök
Bäst i test

1. Basic Cosy Halsband Halvstryp Rök

9,7/10
Storlekar
6 st
Typ
Mjuk halvstryp
Material
Vadderat
Färger
Svart-grå
Till butik
149 kr
Hunter Hunting Halsband
Hunter Hunting Halsband

2. Hunter Hunting Halsband

9,5/10
Storlekar
8 st
Typ
Klassisk
Material
Nubuckläder
Färger
Oliv/Brun
Till butik
429 kr
Hurtta Go Finland Halvstryp Halsband
Hurtta Go Finland Halvstryp Halsband

3. Hurtta Go Finland Halvstryp Halsband

9,3/10
Storlekar
2 st
Typ
Halvstryp
Material
Vadderat
Färger
Blå-Vit
Till butik
199 kr
Feel Active Padded Halsband Röd
Feel Active Padded Halsband Röd

4. Feel Active Padded Halsband Röd

9,3/10
Storlekar
5 st
Typ
Klassisk
Material
Neopren
Färger
Röd
Till butik
199 kr
Feel Active Reflective Halsband Orange
Feel Active Reflective Halsband Orange

5. Feel Active Reflective Halsband Orange

9,1/10
Storlekar
4 st
Typ
Klassisk Reflex
Material
Nylon
Färger
Orange
Till butik
159 kr

 

Hundkoppel läder

Läderhalsband är både starka och snygga!

Köpguide

Det finns flera typer av hundhalsband och i denna köpguide försöker vi gå igenom de olika sorterna samt var de är bra för.

Läderhalsband

Läder är ett mjukt och naturligt material och är mycket uppskattat tack vare sin slittålighet, formbarhet och förmåga att släppa igenom fukt. Produkter tillverkade av läder kan hålla i många många år om man tar hand om det väl. Därför är det viktigt att se efter läder och putsa med rätt produkter. Utan rekorderlig skötsel riskerar lädret att bli hårt och torrt, för att sedan spricka. Om du äger ett par läderskor har du troligast redan ett smörjmedel hemma som du kan använda för att sköta om din hunds läderhalsband.

De flesta hundar passar bra i ett rejält läderhalsband och det finns slitstarka modeller gjorda av oxhud och andra garvade läderarter som är särskilt lämpade för starka och kraftiga hundar. De här halsbanden sitter mycket säkert och klarar av hundar som drar eller plötsligt vill skjuta iväg. Idag brukar de flesta läderhalsbanden vara tillverkade att ha invikta eller extra mjuka kanter då att de inte skaver på hunden, och det finns modeller i flera färger, mönster eller med exempelvis nitar i. Att stora hundar ofta är snälla som lamm har inte med saken att göra, det är ju den coola imagen som gäller! Halsband i läder är generellt sett dyrare, men det finns gott om alternativ i lägre prisklasser också. Vill du kosta på något extra till din hund så finns det knappast något finare än ett snyggt läderhalsband, och det är verkligen en investering, få material håller så bra som riktigt läder. 

Syntetiska halsband

Halsband som är tillverkade av syntetiska material som nylon, plast eller polyamid är lätta och smidiga och passar särskilt bra för mindre hundar. Du spänner enkelt fast halsbandet med ett lite spänne i plast och de går oftast att justera så att de sitter korrekt. De här halsbanden tillverkas i alla möjliga färger och mönster och kostar sällan mycket. Däremot är de smalaste modellerna inte särskilt lämpliga för stora och starka hundar då de inte har så stor slittålighet och hållbarhet, så då bör man välja bredare sorter. Det finns också en viktig säkerhetsaspekt i att välja ett bredare halsband, särskilt till större hundar, och det är att smala halsband kan tränga in mellan knotor i nacken eller skada huden på hunden även om de sitter som de ska.

Inom denna kategori finns det också halsband som är tillverkade av material som lyser i mörkret eller till och med blinkar, vilket är en smart säkerhetsåtgärd för kvällsrundor eller mörka vinterpromenader. Flera kända och pålitliga märken tillverkar sina halsband av syntetiska material och det finns även miljöklassade halsband för den som vill minska sitt klimatavtryck. 

Antiskällhalsband

Detta är hundhalsband vars syfte är att motverka att hunden skäller. Detta kan göras på flera olika sätt med bland annat dessa funktioner:

 • Vattenspray: En lite vattenstråle sprutas på din hund när den skäller. 
 • Vibrationer: När hunden skäller så vibrerar halsbandet, något som hunden inte tycker om. 
 • Ljud: Halsbandet ger ifrån sig ett för hunden obehagligt ljud. 
 • Elektricitet: Hunden får en elstöt när den skäller. Denna variant är olaglig i Sverige och vi rekommenderar dig inte att använda det. 

Vi har gått igenom de bästa antiskällhalsbanden för hundar som du kan läsa mer om. 

Halsband med hel- eller halvstryp

Förr i tiden användes stryphalsband som ett normalt vardagshalsband men idag brukar man framförallt använda dem om man vill fostra hunden eller behöver ha lite kontroll av en extra olydig vovve. Om hunden drar snörs halsbandet åt, vilket ger en obehaglig känsla för hunden som då tenderar att sakta ner. Som hundägare är det mycket viktigt att man förstår hur de här halsbanden ska användas och man gör klokt i att konsultera en hundtränare eller åtminstone läsa på lite om ämnet. Det finns också bra instruktionsvideos att ta del av på internet. Stryphalsband är traditionellt tillverkade av kedjor men nu för tiden finns det också alternativa material som nylon.

Idag är halsband med halvstryp förmodligen ett av de mer vanliga halsbanden. Ett halvstrypkoppel är till största del ett stumt halsband men med en liten rörlig del som gör att hunden upplever en viss strypsensation utan att det drar åt helt. Detta gör att även hundar som drar mycket inte lider av ett halvstrypkoppel. Precis som med helstryp är det viktigt att vänja hunden och att som ägare veta hur strypkoppel ska användas, och framförallt när de inte ska användas. När det kommer till halvstryp så är det extra viktigt med passformen, de ska precis gå att glida över hundens huvud annars är de för stora och tappar sin strypfunktion.

Berlocker och hängen

Den andra anledningen till att skaffa ett hundhalsband är att man kan hänga små berlocker med identitetshandlingar i dem. Viktig information som hundens namn, telefonnummer och adress kan vara avgörande om den sprungit bort och om hunden har något specifikt hälsoproblem kan man också sätta den informationen i ett litet hänge. Många hundägare tycker också att det är gulligt med en liten berlock som kan se ut som ett smycke eller en symbol. Vem har sagt att hundar inte vill vara fina?

Det finns flera tillverkare som på beställning kan tillverka hundhalsband med namn, eller enklare brickor som sen kan fästas på ditt favorithalsband.

Hundhalsband med GPS

Det finns små och smarta GPS sändare som man kan sätta fast på hundens halsband och på så sätt kan man hitta den var den än gömmer sig på jorden. Många mobiltelefonbolag erbjuder sökningsfunktioner så att hundägare aldrig behöver oroa sig för att förlora sin hund. En annan spännande innovation är kameror som man kan sätta fast i halsbandet och som tillåter ägaren att spionera på sin hund och se vad den håller på med när man är borta. Läs mer om GPS-halsband för hund här.

 

Halsband eller sele?

Fördelarna med ett halsband, till skillnad från en hundsele, är att de är mycket enklare att sätta på och ta av och att hunden kan ha på sig halsbandet även när den inte är på promenad. De flesta hundägare brukar förvissa låta hunden slippa ha på sig halsband när den är hemma, men om man är på besök någonstans eller ska ta en biltur så räcker det med att man kopplar ifrån kopplet och sedan låter halsbandet sitta kvar. 

Syftet med ett hundhalsband är först och främst att sätta fast kopplet i och därför måste det vara av ett bra material som sitter tillräckligt fast för att hunden inte ska kunna komma loss. Även den mest lugna hunden kan plötsligt bli skrämd eller bli stucken av en geting och då gäller det att halsbandet håller. Har man en stor och stark hund är det klokt att använda ett riktigt stryktåligt material som läder, medan en mindre hund kan klara sig med ett halsband av textil.

 • Halsbandet kan hunden bära jämt.
 • Halsband är i regel ett billigare alternativ.
 • Halsband kan användas att hänga id-bricka eller GPS i

Selen, å andra sidan, gör det lättare för matte eller husse att ha bättre kontroll över sin hund, och dessutom är den mycket skonsammare för hunden om den drar. Av exakt samma anledning föredrar många halsband om de har en ”dragig” hund då den kan uppleva obehag runt halsen om den drar och därmed saktar ner på takten. Det finns till och med tillfällen där så kallade ”stryphalsband”, det vill säga kedjor som dras åt om hunden inte går fot, kan vara nödvändiga.

Ett halsband ser också trevligare ut än en sele, och det finns massor av roliga modeller som man kan utsmycka sin hund med. Allt ifrån enkla nylon eller läderhalsband till pärlor, guld och glitter.

Testvinnare - Bästa Test av 17 Hundhalsband: Bäst i test 2023

 • Basic Cosy Halsband Halvstryp Rök
 • Hunter Hunting Halsband
 • Hurtta Go Finland Halvstryp Halsband
 • Feel Active Padded Halsband Röd
 • Feel Active Reflective Halsband Orange

Källhänvisning

 

HBM - Skillnader i hur hunden upplever tryck från halsband eller sele. Hundselar fördelar tryck mer jämt över kroppen och hunden löper därför mindre risk att få slitskador av mångårig användning, jämfört mot hundhalsband.

Science Direct - Olika material spelar ingen större roll i förhållande till tryck på hundens nacke, däremot hur hunden är placerad i förhållande till matte/husse vid promenad kan påverka vilket tryck hunden upplever av halsbandet.

Humane Society – Olika typer av hundhalsband och deras för- och nackdelar

Nottingham Trent University – Hundhalsband kan orsaka nackskador om hunden eller ägare drar i kopplet

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu