Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst hundkoja 2022

Hundkojor kan vara både permanenta eller tillfälliga boenden för hunden. Det är viktigt att de tål väder och vind och ger det skydd som hunden behöver. Vi har testat några av marknadens både billigaste och bästa hundkojor. Läs våra recensioner och vår köpguide för att hitta rätt hundkoja för dig!

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa hundkojan?

När du köper hundkoja så är det viktigt att titta extra på följande punkter:

 • Isolering: Isolering är alltid ett plus. Det är bra både på vinter och sommar. Dubbla väggar med till exempel frigolit är väldigt bra isolering. Gärna i både väggar och golv. Om kojan saknar isolering så är det bra att köpa till en isoleringsmatta och se till att hunden har en säng eller extra filt om det är kallt ute.
 • Fötter: En hundkoja med fötter ger god luftcirkulering undertill. Det håller också kyla och väta borta från golvet. Om kojan saknar fötter så ska golvet vara impregnerat och helst stå på grus eller stenplattor.
 • Taket: Ett uppfällbart tak är nästan ett måste. Det är bökigt att städa ur kojan om du bara kommer åt från ingången. Taket ska givetvis också vara väderbeständigt och lutande för att skydda mot regn och snö. Platta tak är ett plus då hunden kan gå upp på taket och lägga sig eller sitta och kika. Det extra utrymmet som taket ger är särskilt bra i hundgårdar. 

Ekholma Hundkoja
Ekholma Hundkoja
Bäst i test

1. Ekholma Hundkoja

9,4/10
Antal storlekar
3
Isolerad
Ja
Material
Plywood
Till butik
5910 kr
Läs mer

En enkel hundkoja från Bole som mer än väl fyller sitt syfte. Utsidans panel består av plywood som enkelt kan målas i valfri färg. Taket i plåt går att öppna för att enkelt komma åt att rengöra. Öppningsbara tak till hundkojorna är väldigt smidigt. Tak och väggar är isolerade med 5 cm tjock isolering, golvet är klätt i en plastmatta. Den står emot både värme och kyla väl. Taket har en svag lutning så regn rinner av bakåt, men tillräckligt svag för att hunden ska kunna vara på taket om den vill hoppa upp. Ekholma hundkoja kommer med en smidig skiljevägg som du kan montera var du vill i kojan. Det ger hunden en mer isolerad plats som är fri från drag där den kan ligga och sova. 

Öppningsbart tak, enkel att måla om man vill och välisolerad gör den här kojan till ett mycket bra alternativ!

Läs mer
Trixie Natura Classic
Trixie Natura Classic

2. Trixie Natura Classic

9,2/10
Antal storlekar
3
Isolerad
Kan köpas till
Material
Furu
Till butik
779 kr
Läs mer

Natura Classic från Trixie är en billig och enkel koja som passar dig som har en hund som är ute då och då. Men inte för en hund som ska vistas på heltid i kojan. Den är relativt liten men fungerar mycket bra som skydd för regn och kyla. Den är byggd i laserad furu och har extra höga ben som är klädda i plast. Taket går att öppna för att enkelt kunna städa ur kojan, taket är klätt i takpapp. Golvet är inte isolerat så du behöver en hundsäng eller isolerande filt att lägga i kojan. 

Kojan gör sig utmärkt som tillfälligt skydd för din hund. Till exempel för en innehund som vistas ute i långa stunder, men som inte bor permanent i kojan. Den är en av de billigaste kojorna du kan hitta.

Läs mer
Trixie Natura Lodge
Trixie Natura Lodge

3. Trixie Natura Lodge

9,1/10
Antal storlekar
1
Isolerad
Nej
Material
Furu
Till butik
2799 kr
Läs mer

Natura Lodge från Trixie är en fin koja som har en liten altan där hunden kan ligga bekvämt och spana. Taket är öppningsbart och kojan är isolerad och tål väder och vind bra. Den är tillverkad i laserad furu och taket är belagt med sandad takpapp. Fötterna på kojan är extra långa och också anpassningsbara i höjd. Det gör att kojan kan stå i princip varsomhelst utan att utsättas för fukt underifrån. Fötterna är impregnerade och klädda i plast. Altanen är en väldigt fin och ganska unik detalj. Då får hunden en skuggig och regnskyddad plats att vara på utan att behöva gömma sig inne i kojan.

En fin hundkoja som gör sig väl i trädgården. Men den saknar bra isolering för vintern och virket är inte impregnerat.

Läs mer
Hundkoja 4-Season
Hundkoja 4-Season

4. Hundkoja 4-Season

8,6/10
Antal storlekar
1
Isolerad
Ja
Material
Ytbehandlat trä
Till butik
1990 kr
Läs mer

Hundkojan 4-Season från Kellfri är välisolerad och snygg. Men brutet tak med takpapp skyddas stugan väl från regn och snö. Väggarna är dubbla runt om och isolerade med cellplast. Det ger en väldigt bra isolering mot både värme och kyla. Ingången är skyddad med plastgardin som hunden enkelt kan gå igenom men som ändå ger visst skydd mot väder och vind utanför. Kojan står på fötter som håller markens kyla och väta borta. Fötterna är klädda i plasttassar. 

Hundkojan 4-Season är både snygg och välisolerad. Ett utmärkt skydd för din hund som vistas ute mycket. Den skyddar väl både under vinter och sommar.

Läs mer
Woody hundkoja
Woody hundkoja

5. Woody hundkoja

8,5/10
Antal storlekar
3
Isolerad
Nej
Material
Oljat trä
Till butik
1249 kr
Läs mer

En mysig och vädertålig koja som kan stå ute året om. Kommer med plastremsedörr, uppfällbart tak och höga ben som förhindrar att undersidan av kojan blir dålig. En perfekt liten viloplats för hunden som gillar att vara ute. Den är mycket enkel att montera och gör sig fin i de flesta trädgårdar, trots den mer orangea färgen är den väldigt diskret. Isolering hade varit uppskattat för tiderna på året då det kan vara lite kyligare.

Läs mer

hundkoja

Köpguide för bäst hundkoja

För hundar som bitvis vistas i hundgård är en hundkoja ett fantastiskt tillgång där hunden kan få en trygg, varm och torr punkt. Tänk på att även om du har en hundkoja i anslutning till en hundgård får du inte lämna den ensam under en längre tid. Enligt Jordbruksverket får en hund max vara ensam i fem timmar.  

Om din hund trivs bättre utomhus och den vistas utan tillsyn får du absolut inte kedja eller binda hunden vid hundkojan. Sedan 1988 är det förbjudet att hålla sin hund på detta vis. Om du tänker använda din hundkoja som skydd utomhus för din hund när du inte har tillsyn över den behöver du inhägna den med en hundgård så att din hund har gott om utrymme att röra sig.

Hur stor hundkoja behöver min hund?

En hundkojas inre mått ska anpassas efter din hunds storlek. Detta då hundkojan behöver ge din hund tillräckligt mycket utrymme att röra sig obehindrat men också tillräckligt liten för att inte riskera att hunden blir nedkyld. En hund värmer nämligen upp hundkojan med sin egen kroppsvärme och det blir därför svårt att hålla värmen inne i kojan om den är för stor. 

Du kan räkna ut hur stor hundkojan behöver vara inuti genom att ta reda på din hunds längd (nosspets till svansfäste) och mankhöjd (undersidan av framtassen till punkten där rygg övergår till nacke). Då måtten på de hundkojor vi testat anges i centimeter behöver du också mäta i centimeter. Räkna sedan enligt följande för att ta reda på  de mått som hundkojan behöver för din hund;

 • Hundkojans längd: Mät din hunds längd. Multiplicera sedan din hunds längd med 1,1. 
 • Hundkojans bredd: Mät din hunds mankhöjd. Multiplicera mankhöjden med 1,1.
 • Hundkojans höjd: Mät din hund mankhöjd. Multiplicera mankhöjden med 1,2. 

Beräkningsexempel: Min hund är 40 cm lång och har 35 cm i mankhöjd. Min hund kommer då behöva ha en hundkoja som har innermåttet 44 cm x 35 cm x 42 cm.

Utöver storleken på en hundkoja finns det reglerat enligt Jordbruksverkets regler och riktlinjer att kojan ska vara såväl isolerad som välventilerad för att skydda hunden mot väder och vind. Alla utrymmen som är avsedda för hundar ska även vara anpassade efter hur många hundar som finns där och alla ska ha tillgång till en egen liggplats som är ren, torr och mjuk. Detta innebär oftast att en hund behöver en egen hundkoja, men det finns kojor för två eller fler hundar.

Vanliga frågor om hundkojor

Hur tar jag hand jag om hundkojan?

Hundkojor är vanligtvis tillverkade av trä. Det kan betyda att du behöver olja in eller på annat sätt ta hand om det handlade träet. En målad koja behöver du bara piffa upp med lite ny färg mer några års intervall.

Blir en hundkoja för varm eller kall?

Ja, en hundkoja kan absolut blir otrevlig för hunden att vara i. Vintertid mår de flesta hundar bra av att kunna komma in, i alla fall när det är som kallast. Olika raser hantera hög/låg temperatur olika bra. På sommaren kan hundkojan också blir för varm, du gör bäst i att använda sunt förnut för att bedöma om hunden behöver ha tillgång till att komma in. Köper du en isolerad koja så förbättrar du chanserna rejält att hunden ska trivas året om. Placera hundkojan på ett bra ställe, gärna i skuggan och i lä från vind och rusk.

Hur många hundar kan bo i en hundkoja?

Det beror helt på storlek på koja och på hund. Det är svårt att ge ett exakt svar här, men hundarna ska kunna ligga bekvämt och kunna röra lite på sig. Flera hundar i en koja kan till och med va att föredra under vintern.

Kan jag bygga kojan själv?

Ja, det går hur bra som helst. En hundkoja är inte svårt att bygga och kan vara ett roligt projekt för både nybörjare och erfaren snickare. Se till att den blir stabil och vindtät. Isolera den gärna också, både tak och väggar från regn och kyla. En isolerad koja står bättre emot hetta på sommaren också.

Hur får jag hunden att använda kojan?

Ha lite tålamod och locka gärna med en godbit. Ett trick kan också vara att placera hunden säng eller någon leksak i stugen så kommer den så småningom att gå dit. En bra och bekväm koja som står bra till blir förvånansvärt snabbt hundens favoritplats.

Trivs alla hundar i hundkoja?

Det finns absolut undantag här. Många hundar är väldigt flockberoende och kommer inte att överge dig utan springer heller med matte och husse än att ligga i ett tråkigt hus. Andra hundar älskar att ligga och spana och vila på en trygg plats. Om du har en rastgård med hundkoja i så brukar de absolut flesta hundar tycka om att mysa i kojan, det är i alla fall vår erfarenhet!

Hur länge håller hundkojan?

Om du tar väl hand om din hundkoja så håller den väldigt länge. En träkoja kan hålla i många år om träet sköts enligt riktlinjerna för kojan. Andra material har andra egenskaper och till exempel plast håller många hundlivstider.

Behöver jag något i hundkojan?

Det är att föredra att ha något för hunden att ligga på. Det är både bekvämt och varmt när kylan kommer. Ställ gärna in en säng eller en filt. Hundar tycker om att bädda och krafsa runt så en tom hundkoja blir nog inte så populär. I övrigt kan du ställa in det du känner att du behöver. Vattenskål, mat, leksak, beslysning, ja du kan hitta på vad som helst för att höja komforten för din hund.

Testvinnare - Bästa Hundkoja

 • Ekholma Hundkoja
 • Trixie Natura Classic
 • Trixie Natura Lodge
 • Hundkoja 4-Season
 • Woody hundkoja

Källhänvisning

Riksdagen - Djurskyddslagen

Jordbruksverket - Så sköter du din hund.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
112 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-09-24 10:52:04