Hundkoja

En hundkoja är ett litet skjul eller bod, oftast i trä, som ger väderskydd åt en hund. En hundkoja kan vara en egen plats för din hund att vila och vara ett skydd från väder och vind. Hundkojor kommer i flera olika storlekar, modeller och former. Längre ner på den här sidan kommer du kunna läsa om olika hundkojor som vi på Husdjursrevyn har testat. Tryck här för att redan nu se vår bäst i test!

Viktigt att tänka på 

För hundar som bitvis vistas i hundgård är en hundkoja ett fantastiskt tillgång där hunden kan få en trygg, varm och torr punkt. Tänk på att även om du har en hundkoja i anslutning till en hundgård får du inte lämna den ensam under en längre tid. Enligt Jordbruksverket får en hund max vara ensam i fem timmar.  

Om din hund trivs bättre utomhus och den vistas utan tillsyn får du absolut inte kedja eller binda hunden vid hundkojan. Sedan 1988 är det förbjudet enligt Djurskyddslagen att hålla sin hund på detta vis. Om du syftar att använda din hundkoja som skydd utomhus för din hund när du inte har tillsyn över den behöver du inhägna den med en hundgård så att din hund har gott om utrymme att röra sig. Du kan läsa mer om bestämmelserna över hur stor hundgården behöver vara för din hund längst ner på Jordbruksverkets hemsida "Hur du sköter din hund".

Hur stor hundkoja behöver min hund?

En hundkojas inre mått ska anpassas efter din hunds storlek. Detta då hundkojan behöver ge din hund tillräckligt mycket utrymme att röra sig obehindrat men också tillräckligt liten för att inte riskera att hunden blir nedkyld. En hund värmer nämligen upp hundkojan med sin egen kroppsvärme och det blir därför svårt att hålla värmen inne i kojan om den är för stor. 

Du kan räkna ut hur stor hundkojan behöver va inuti genom att ta reda på din hunds längd (nosspets till svansfäste) och mankhöjd (undersidan av framtassen till punkten där rygg övergår till nacke). Då måtten på de hundkojor vi testat anges i centimeter behöver du också mäta i centimeter. Räkna sedan enligt följande för att ta reda på  de mått som hundkojan behöver för din hund;

  • Hundkojans längd: Mät din hunds längd. Multiplicera sedan din hunds längd med 1,1. 
  • Hundkojans bredd: Mät din hunds mankhöjd. Multiplicera mankhöjden med 1,1.
  • Hundkojans höjd: Mät din hund mankhöjd. Multiplicera mankhöjden med 1,2. 
Hundkoja med hund i stal

Det är viktigt att köpa en hundkoja som passar din hunds storlek

Beräkningsexempel: Min hund är 40 cm lång och har 35 cm i mankhöjd. Min hund kommer då behöva ha en hundkoja som har innermåttet 44 cm x 35 cm x 42 cm.

Utöver storleken på en hundkoja finns det reglerat enligt Jordbruksverkets regler och riktlinjer att kojan ska vara såväl isolerad som välventilerad samt skydda hunden mot väder och vind. Alla utrymmen som är avsedda för hundar ska även vara anpassade efter hur många hundar som finns där och alla ska ha tillgång till en egen liggplats som är ren, torr och mjuk. Detta innebär oftast att en hund behöver en egen hundkoja. 

Du behöver inte hålla stenhårt i att hundkojans innermått ska passa din uträkning på den exakta siffran. Några centimeter avrundat uppåt gör inte så stor skillnad, men köp inte en hundkoja med mindre mått än din uträkning. Du hittar samtliga mått av de hundkojor vi testat på produkternas sida. 

Två hundkojor för dig med en pressad budget 

Husdjursrevyns absoluta favorit av de hundkojor som vi testat är Spikes 4 Seasons hundkoja. Den är mycket prisvärd med tanke på att den går att nyttja året om med sina 4,5 cm tjocka väggar med isolering och furu från hållbart skogsbruk. En riktig vinnare i våra ögon! Den här hundkojan finns i två storlekar och passar bäst för medelstora och stora hundar. Kojan är upphöjd från marken för att skydda mot fukt och golvkyla. Den har också en svängdörr av plast för att hålla ute vind. Jämfört med de andra hundkojorna som vi valt ut så är Spikes 4 Seasons delvis förmonterad vid leverans vilket gör den mycket enkel att montera. Även om den här hundkojan kostar lite över tusenlappen så får du väldigt mycket koja för pengarna!

Vårt andra val för dig med en pressad budget kommer desto längre ner på topplistan jämfört med valet ovan. Prismässigt är Trixie Natura Classic mycket bra, du får en hundkoja med öppningsbart tack, laserad furu och som är enkel att montera. Den tillverkas också i tre storlekar och passar därför de flesta hundar. Nackdelen med denna hundkoja, som gör att den hamnar så långt ner på topplistan, är den begränsade isoleringen. För att säkra att hundkojan håller din hund sval på sommaren och varm på vintern finns det tilläggsisolering att köpa till för några hundralappar.

Tre hundkojor för väder och vind året om 

Hundkojan nedan är speciell då den inte bara ger din hund liggutrymme i kojan, utan även en liten altan att ligga på! Trixie Natura Lodge tillverkas i två storlekar och passar de flesta hundar. Med det öppningsbara taket blir det lätt att rengöra hundkojan och den har också upphöjda ben för att skydda mot fukt och golvkyla. Den är gjord av furu och har laserats för att tåla väder och vind. Precis som de andra hundkojorna nedanför är denna hundkoja vinterisolerad och håller din hund varm om vintern och sval om sommaren. Även denna hundkoja behöver monteras.

Ekholma är den enda hundkoja vi hittat som är lokalt tillverkad i Sverige och är även den som har tjockast isolering, hela 5 cm! Denna hundkoja ger din hund gott om utrymme och kan även ge liggplats för upp till två hundar. Det finns även utrymme att installera ett värmeelement inuti och är därför absolut bäst för dig som bor längre upp i landet som vill låta hunden va i hundkojan på vintern. Vi har förstått under vår research att denna modell är en favorit bland ägare till jakthundar!  

Sist ut har vi Kellfris hundkoja. Denna kommer i en storlek och passar medelstora hundar. Hundkojan kan nyttjas året om och är isolerad med cellplats för att hålla din hund varm eller sval beroende på årstiden. Denna modell har också upphöjda ben för att skydda mot fukt och golvkyla. Hundkojan kommer även med en plastgardin i ingången för att skydda mot vind. 

 

Vanliga frågor om hundkojor

Hur tar jag hand jag om hundkojan?

Hundkojor är vanligtvis tillverkade av trä. Det kan betyda att du behöver olja in eller på annat sätt ta hand om det handlade träet. En målad koja behöver du bara piffa upp med lite ny färg mer några års intervall.

Blir en hundkoja för varm eller kall?

Ja, en hundkoja kan absolut blir otrevlig för hunden att vara i. Vintertid mår de flesta hundar bra av att kunna komma in, i alla fall när det är som kallast. Olika raser hantera hög/låg temperatur olika bra. På sommaren kan hundkojan också blir för varm, du gör bäst i att använda sunt förnut för att bedöma om hunden behöver ha tillgång till att komma in. Köper du en isolerad koja så förbättrar du chanserna rejält att hunden ska trivas året om. Placera hundkojan på ett bra ställe, gärna i skuggan och i lä från vind och rusk.

Hur många hundar kan bo i en hundkoja?

Det beror helt på storlek på koja och på hund. Det är svårt att ge ett exakt svar här, men hundarna ska kunna ligga bekvämt och kunna röra lite på sig. Flera hundar i en koja kan till och med va att föredra under vintern.

Kan jag bygga kojan själv?

Ja, det går hur bra som helst. En hundkoja är inte svårt att bygga och kan vara ett roligt projekt för både nybörjare och erfaren snickare. Se till att den blir stabil och vindtät. Isolera den gärna också, både tak och väggar från regn och kyla. En isolerad koja står bättre emot hetta på sommaren också.

Hur får jag hunden att använda kojan?

Ha lite tålamod och locka gärna med en godbit. Ett trick kan också vara att placera hunden säng eller någon leksak i stugen så kommer den så småningom att gå dit. En bra och bekväm koja som står bra till blir förvånansvärt snabbt hundens favoritplats.

Trivs alla hundar i hundkoja?

Det finns absolut undantag här. Många hundar är väldigt flockberoende och kommer inte att överge dig utan springer heller med matte och husse än att ligga i ett tråkigt hus. Andra hundar älskar att ligga och spana och vila på en trygg plats. Om du har en rastgård med hundkoja i så brukar de absolut flesta hundar tycka om att mysa i kojan, det är i alla fall vår erfarenhet!

Hur länge håller hundkojan?

Om du tar väl hand om din hundkoja så håller den väldigt länge. En träkoja kan hålla i många år om träet sköts enligt riktlinjerna för kojan. Andra material har andra egenskaper och till exempel plast håller många hundlivstider.

Behöver jag något i hundkojan?

Det är att föredra att ha något för hunden att ligga på. Det är både bekvämt och varmt när kylan kommer. Ställ gärna in en säng eller en filt. Hundar tycker om att bädda och krafsa runt så en tom hundkoja blir nog inte så populär. I övrigt kan du ställa in det du känner att du behöver. Vattenskål, mat, leksak, beslysning, ja du kan hitta på vad som helst för att höja komforten för din hund.

Senast Uppdaterad: 2020-04-03 13:51:53

Ge din syn på Hundkoja
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu