Hundkoppel

Att gå med hunden i koppel är inte bara ett sätt att hålla en potentiell rymling på plats, utan även det bästa sättet att undvika olyckor på. Genom att ha sin hund vid sin sida är den alltid trygg, och skulle det komma en fara kan du kontrollera förloppet.

Det finns naturligtvis extremt lydiga hundar som aldrig skulle drömma om att sticka iväg men om det händer något otäckt så kan man aldrig vara hundra procent säker på sin vovves reaktion. Ett koppel är därför alltid den bästa garantin!

Olika hundar kräver olika typer av koppel och i den här artikeln ska vi undersöka och jämföra några av de vanligaste modellerna. Vid val av koppel bör man ta med faktorer som hundens storlek, intensitet och omgivning i beräkningen. En stor eller mycket lekfull hund kan behöva ett starkare koppel än en liten Fido som alltid går snällt och lydigt, och medan många hundar bör hållas på ett relativt kort koppel kan andra få springa lite längre ifrån.

Vad säger lagen om koppel?

Alla länder har olika lagstiftningar om vad som gäller vid hundkoppel, och i Sverige finns det dessutom olika regler beroende på vilken kommun man befinner sig i. Det finns till exempel skogs-beklädda områden med en rik fauna där man under vår- och sommarmånaderna brukar införa koppeltvång så att dräktiga honom och nyfödda ungar inte ska störas (läs på mer och se till att vara noga införstådd med Naturvårdsverkets lagar och föreskrifter). Till och med den snällaste hunden kan sätta jakt efter ett djur, och små ungar kan blir mycket skrämda av detta.

Det finns också olika områden där det antingen råder totalt hundförbud eller åtminstone koppeltvång, och det kan handla om allt från badstränder till kyrkogårdar. I många svenska parker finns det idag hundgårdar medan det krävs koppel i resten av parken.

I allmänhet så är det alltid upp till ägaren att ha strikt kontroll över sin hund och lagen kräver att den inte ska vara längre än en meter ifrån sin husse eller matte där det finns andra människor och djur. Om det skulle hända något är det ägarens ansvar att betala för eventuella skador och behandlingar, oavsett om det bråkats mellan hundar eller mellan hundar och människor.

Vilket koppel ska jag ha?

En av de viktigaste sakerna man kan lära en hund är att hålla sig nära sin husse eller matte när man är ute och går. Det inkluderar att ”gå fot”, det vill säga att gå duktigt i samma takt som ägaren, och att ignorera alla omgivande distraktioner. En hund som är mycket väldresserad kan till och med klara av det här utan koppel medan en olydig liten vovve kan behöva hållas på kort koppel.

Har man däremot en snäll hund som man trots det vill hålla kopplad så kan man välja en typ av koppel som matas ut genom ett slags handtag. Det viktigaste av allt är att både ägare och djur är trygga och säkra, och att det kan hållas kontroll på situationen.

Tänk på detta när du väljer koppel:

  • I vilka miljöer kommer du ha din hund kopplad?
  • Har du en liten eller stor hund?
  • Föredrar du kort eller långt hundkoppel?
  • Vilket material föredrar du och din hund?
  • Flexikoppel – bra eller dåligt?
Hundkoppel

Klassiskt hundkoppel utan flexi-funktion och med enkel fästning till halsband eller sele.

Det klassiska kopplet

Om man ska tala om ett klassiskt hundkoppel så brukar man mena ett kraftigt koppel tillverkat av rep eller läder som inte är mycket mer än en meter långt. De här kopplen passar särskilt stora hundar men också de vovvar som inte riktigt kan det där med att ”gå fot” trots upprepade försök. En hund som hela tiden drar eller försöker tugga på kopplet kan förstöra det på nolltid, så då kan ett kraftigt koppel av den klassiska modellen passa allra bäst.

Ett bra knep om man har en hund som drar mycket är att dessutom slå ett par knutar på kopplet. Det minskar dels på längden, men gör det också möjligt att grabba tag i en knut om det behövs. Det är också viktigt att föra hela handen genom öglan om man vill ha ordentlig kontroll över sin hund.

Koppel för mindre hundar

Även små hundar behöver dagliga promenader men på grund av deras storlek kräver de inte lika långa och intensiva promenader som stora. En liten hund är dessutom lättare att kontrollera då man helt enkelt kan plocka upp den vid behov.

Koppel för små hundar behöver inte vara tillverkade av lika slitstarka material som för stora, och till de vanligaste hör olika former av nylon som tål en hel del, inklusive väta. En liten hund försvinner lätt i mängden och om man är ute och går där det är mycket folk kan det vara en bra idé att bära den under vissa sträckor, liksom att inte låta hunden gå långt ifrån.

Flexikoppel

Om man ska ut i naturen och har en hund som inte drar för mycket kan man skaffa ett "flexikoppel" som består av ett plasthandtag innehållande en rulle koppel av varierande längd. Genom en knapp matar man ut så mycket man vill och på vissa modeller kan man också veva in hunden, inte olikt ett fiskespö.

Idag varnar experterna ibland för den här typen av koppel då de är svårare att kontrollera sin hund med, och man bör definitivt inte använda det på en stor hund som gärna drar. Att ha hunden på för långt koppel när faran kommer kan vara ödesdigert för både hund och ägare. Däremot passar det här kopplet utmärkt för dem som har en väldresserad vovve som egentligen hade kunnat gå fritt.

Hundkoppel mörker

Var alltid noga med att din hund syns när det är mörkt ute.

Reflexkoppel

Om man går ut på kvällen eller under mörka vinterdagar är det smart att skaffa sig ett reflexkoppel. De här kopplen kan se ut på lite olika vis, till exempel vara ett självlysande neonband eller ett koppel som enkelt reflekterar allt ljus. En mycket bra modell består av vävda trådar i olika färger där några av trådarna har reflex-egenskaper, och därmed syns väl i mörkret. När det är mörkt är det extra viktigt att hunden syns både för sin ägare och annalkande bilar, och många väljer att komplettera med ett blinkande eller reflekterande halsband också.

Strypkoppel

Trots det hemska namnet så kan strypkopplet vara en livräddare för både hunden och dess ägare. Det här är ett koppel som fungerar som en slags snara, där hunden får strypkänslor om den drar för mycket. Koppel av den här modeller används ibland vid dressyr, då det är viktigt att hunden känner sina begränsningar.

En hund får under inga omständigheter sitta ensam med ett strypkoppel utan måste hela tiden hållas under översikt. Kopplet lämpar sig bäst för större hundar som gillar att testa sina gränser, men kan även användas av mindre modeller som behöver fostras litegrann.

Expanderkoppel

Är man en sportig typ och har en hund som gillar att var ute och motionera så är expandermodellen verkligen något att satsa på. Det här är ett sorts koppel som av sig självt är elastiskt och som man brukar sätta fast i ett midjebälte. När man så ger sig ut och springer eller cyklar så kan hunden enkelt hänga med utan att den sitter åt för hårt.

Ska man använda ett expanderkoppel är det extremt viktigt att man tränat hunden väl att jogga med då plötsliga stopp för att nosa kan dra omkull alla inblandade. Planerar man att cykla med sin hund så bör man också se till att det aldrig går för fort; en hund ska aldrig galoppera utan bara ”trippa” framåt i lätt och snabb takt.

Par-koppel

Har man fler än en hund så finns det koppel som grenar ut sig samtidigt som ägaren bara har en ögla eller ett handtag att hålla i. De här kopplen fungerar bra om hundarna är duktiga på att gå fot och det finns modeller som tillåter både små och stora hundar att gå tillsammans. Däremot är det svårare om hundarna tenderar att dra åt olika håll eller om de inte är bästa kompisar. Om det behövs så kan man köpa till förlängningskoppel för att hundar av mycket olika storlek ska kunna gå behagligt bredvid varandra.

Snofsiga koppel

Smyckat hundkoppel

Både sele, halsband och koppel kan se mycket olika ut och kan anpassas till din smak och tycke.

Man får ju aldrig glömma stilen! Om man ska på fest eller om man har en extra förnäm vovve så kan det vara kul att använda ett extra snofsigt koppel att stoltsera och väcka uppmärksamhet med. En rosa läderrem med strass, ett svart läderkoppel med silvernitar, ett leopardmönstrat sammetskoppel som glittrar… det finns många roliga modeller som kan användas vid olika tillfällen. Skäm bort dig själv och din vovve med något extra fint!

Lär hunden att gå fot

Hundar ska absolut inte behöva uppföra sig väl jämt och ständigt och självklart ska de få springa omkring och leva rövare också! Är man ute och promenerar med sin hund är det däremot mycket viktigt att hunden kommer på kommando och att den går snällt när det behövs. Genom att träna hunden att gå bra redan i valpåldern kommer promenaderna bli både roliga och trygga för er båda! Vissa hundar kan behöva att gå i dressyrskola men man kan också dressera hunden själv med lite tålamod och sunt förnuft.

En hund som går korrekt ska kunna gå med löst koppel, nära och bredvid eller lätt bakom sin husse eller matte. Om hunden hela tiden drar beror det på att den inte ser sin ägare som sin ledare, vilket kan leda till problem i framtiden. Att lära hunden att gå duktigt är viktigt för att promenaderna ska bli så harmoniska som möjligt, och ibland kan man växla mellan olika typer av koppel beroende på vad syftet med promenaden är.

Att lära sin hund gå i koppel är bland det första man bör göra som hundägare. En hund som går bra i koppel kommer att vara mycket roligare att vara ute med!

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 12:28:26

Ge din syn på Hundkoppel
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu