Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Hundkoppel: 5 testvinnare 2023

Senast uppdaterad: 10 februari 2023

Hundkoppel och halsband är bland det första som du behöver köpa när du skaffat hund. Och du kommer säkerligen köpa flera olika koppel genom åren. Det är bra att ha tillgång till lite olika typer av koppel för olika tillfällen. Det finns koppel för olika aktiviteter och som är anpassade till olika hundar och deras beteenden. Läs mer om vad du ska tänka på i vår köpguide längre ner. I listan nedan ser du våra favoritkoppel i olika kategorier, samtliga är mycket bra val om du letar efter ett nytt koppel.

Innehållsförteckning

Vilket koppel är bäst?

För att utse det bästa kopplet måste vi utgå från olika situationer och olika hundar. Det är svårt att kröna en vinnare rakt av. Men för den vardagliga promenaden och allround-användning har vi utsett Animigo Platskarta till vinnare. Det finns som sagt koppel för alla typer av hundar och aktiviteter och det är viktigt att ha rätt redskap för situationen. Det finns starka läderkoppel, flexibla stretchkoppel och lätthanterliga flexikoppel. Alla har sina för- och nackdelar. Vanligtvis har man som hundägare flera olika koppel beroende på vilken aktivitet man ska utöva. Utövar du någon aktivitet som skidåkning eller cykling, då kanske du vill ha ett expanderkoppel eller för aktiviteten specifikt koppel. Om du har en stor och stark hund så ska du undvika flexikopplet och istället satsa på ett rejält koppel som ett läderkoppel.

Läs mer: Bästa GPS-halsbandet till hund!

Animigo Platskarta
Animigo Platskarta
Bäst i test

1. Animigo Platskarta

9,7/10
Längd
5 m
Material
Nylon / plast
Typ
Flexi
Till butik
199 kr
Läs mer

Högkvalitativt och snyggt flexikoppel från Animigo som verkligen fått till det denna gång. Varje del av kopplet märks att de har tänkt igenom vid tillverkningen och det gillar vi! Handtag i non-slip-material som ger ett stadigt och ergonomiskt grepp. Du kan, liksom hos de flesta flexikoppel snabbt och enkelt växla mellan låst läge och öppet friläge där hunden kan röra sig mer fritt. Kopplet är upp till 5 meter långt och materialet består utav tuggsäkert material. Produkten är dessutom CE-märkt vilket vi uppskattar. 

Letar du efter ett bra koppel som funkar till de flesta promenader, såväl långa som korta, tycker vi att det är detta flexikoppel från Animigo du ska satsa på. 

Läs mer
Hurtta Weekend Warrior ECO reflexkoppel
Hurtta Weekend Warrior ECO reflexkoppel

2. Hurtta Weekend Warrior ECO reflexkoppel

9,6/10
Längd
1.8 m
Material
Polyester
Typ
Klassisk
Till butik
299 kr
Läs mer

Är man ute efter ett enkelt och prisvärt alternativ kan hundkopplet från Hurtta vara ett bra val. Kopplet kommer i olika storlekar för att passa både små, medelstora och stora hundar. Färgerna som finns att välja mellan är grön och orange, och har effektiva 3M reflexer i hundkopplet för optimal synlighet kvällstid. Kopplet är slitstarkt och har testats i dragprov samt uppfyller kraven i standarden SFS-EN ISO 13934-1. 

Läs mer
Flexi New Classic
Flexi New Classic

3. Flexi New Classic

9,2/10
Längd
5 m
Material
Nylon / plast
Typ
Flexi
Till butik
229 kr
Läs mer

Flexi new classic kommer precis med den smidighet som man kan förvänta sig. Kopplet anpassar sig automatiskt efter hundens avstånd och blir alltså kortare eller längre beroende på hundens avstånd. Knapparna i det sköna handtaget låter hundägaren att enkelt stoppa kopplet i vilket läge som helst för att det inte ska bli längre. Man kan också låsa kopplet i ett valfritt läge för att ha samma längd konstant. Överlag känns hundkopplet extremt praktiskt och passar hundar med vikt på upp till 44 kg.   

Läs mer
Alac Läderkoppel Brun
Alac Läderkoppel Brun

4. Alac Läderkoppel Brun

9,2/10
Längd
1.8 m
Material
Läder
Typ
Klassisk
Till butik
139 kr
Läs mer

Alac Läderkoppel är som namnet antyder ett läderkoppel av högkvalitativt läder. Kopplet kommer i olika bredder från 6 mm till 18 mm, men med den fixa längden på 180 cm. Ett dugligt alternativ för den som är ute efter billigt, och traditionellt hundkoppel. 

Läs mer
Baggen Expanderkoppel
Baggen Expanderkoppel

5. Baggen Expanderkoppel

8,9/10
Längd
1.8 - 3.5 m
Material
Nylon
Typ
Expander
Till butik
259 kr
Läs mer

Snyggt expanderbart hundkoppel som kombinerar antiglid och reflex. Längden på 1,8 meter gör att du har bra kontroll över din hund samtidigt som expansionen ger hunden lite extra utrymme när det är något den vill fram och lukta på. Dessutom finns längderna 2,5 och 3,5 meter tillgängliga för extra utrymme för din hund. Priset är något högt men samtidigt får du vad du betalar för och det gäller helt klart med detta koppel. 

Läs mer

hundkoppel och godis

Köpguide - så väljer du rätt hundkoppel

Det finns några olika typer av koppel.

  • Textilkoppel Textil är idag de vanligaste materialet när det kommer till koppel. De är lätta och slitstarka och kostar inte så mycket. Textilkoppel passar till alla hundar, men framför allt mindre hundar brukar trivas med ett lättare material. Dessa koppel behöver heller inte vårdas särskilt mycket utan håller bra i väder och vind ändå. De är också lätta att rengöra med varmtvatten och eventuellt lite såpa. Puppia tillverkar hundprodukter av högsta kvalitet och erbjuder flera produkter i varienade prisklass. Two-tone hundkoppel är en utmärkt produkt av hög kvalitet och till bra pris. Det är tillverkat av polyester och är bekvämt att hålla i och ger bra kontroller över hunden. Du kan beställa kopplet i flera färger och med dess enkla och moderna stil kommer du säkert hitta ett som passar dig. Du kan också köpa till matchande
  • Expanderkoppel Om du är ute och motionerar mycket och har en hund som gärna följer med på löp- eller cykelturen så är ett koppel av expandermodell något att satsa på. Kopplet har ett segment som är elastiskt och ger därmed viss frihet för hunden att röra sig på utan att linan slackar och trasslar. Du behöver inte heller kontrollera kopplet som med ett rullkoppel. Ruffwear tillverkar hundprodukter som är till för att användas rejält. De satsar på hållbara saker som ska klara allt som väder och aktivitet har att erbjuda. Därför är ett expanderkoppel från Ruffwear ett givet alternativ för oss. Med ett fiffigt klickspänne i handtaget kan du fästa kopplet i bältet eller cykeln. Kopplet har också ett extra handtag vid fästet om du skulle behöva lite mer kontroll över hunden. Om du använder kopplet till vardags kommer du märka att expanderdesignen är väldigt bekväm vid plötsliga ryck och skonsam för armar och axlar.
  • Rullkoppel eller flexikoppel Rullkoppel är ett väldigt vanligt koppel. Det är en längre lina på en rulla som sitter i handtaget som du kan släppa på, bromsa och dra in med en enkel knapptryckning. Märket Fexi är det mest kända och har även gett namn åt denna innovativa produkt. Det är en väldigt smidig design som ger dig och din hund större frihet. Med frihet kommer dock krav på lydnad. Om din hund går på lång lina så kan det vara svårt att snabbt kontrollera hunden om något händer. Därför rekommenderar vi detta kopplet endast i lugna miljöer där hunden inte kan bli upphetsad eller trassla in sig.
  • Reflexer och lampor Om man går ut på kvällen eller under mörka vinterdagar är det smart att skaffa sig ett reflexkoppel. De här kopplen kan se ut på lite olika vis, till exempel vara ett självlysande neonband eller ett koppel som enkelt reflekterar allt ljus. En mycket bra modell består av vävda trådar i olika färger där några av trådarna har reflex-egenskaper, och därmed syns väl i mörkret. När det är mörkt är det extra viktigt att hunden syns både för sin ägare och annalkande bilar, och många väljer att komplettera med ett blinkande eller reflekterande halsband också. Vi rekommenderar starkt att din hund har reflex eller lampa i halsband, sele eller koppel!
  • Par-koppel Har man flera hundar så finns det koppel som grenar ut sig samtidigt som ägaren bara har en ögla eller ett handtag att hålla i. De här kopplen fungerar bra om hundarna är duktiga på att gå fot och det finns modeller som tillåter både små och stora hundar att gå tillsammans. Däremot är det svårare om hundarna tenderar att dra åt olika håll eller om de inte är bästa kompisar. Om det behövs så kan man köpa till förlängningskoppel för att hundar av mycket olika storlek ska kunna gå behagligt bredvid varandra.

Läs mer: Vilken hundtrimmer passar min hund bäst?

alaskan malamute springer

Viktigt att veta innan du går på promenad med hunden

Det är ett stort ansvar att ha hund. Den är inte bara ett direkt ansvar för hundens välmående utan också för omgivningen. Därför finns det flera bestämmelser kring hur och var hunden får vistas. Det finns till exempel regler under vår- och sommarmånaderna kring koppeltvång i vissa miljöer för att inte störa djurlivet. Ta reda på vad som gäller i både din kommun och i hela landet, du kan läsa mer på Naturvårdsverket. Jakt är givetvis strikt reglerat och för att jaga med hund bör du vara noga införstådd med vad som gäller, för allas säkerhet. Det finns också olika områden där det antingen råder totalt hundförbud eller åtminstone koppeltvång, och det kan handla om allt ifrån badstränder till kyrkogårdar. I många svenska parker finns det idag hundgårdar medan det krävs koppel i resten av parken.

I allmänhet så är det alltid upp till ägaren att ha strikt kontroll över sin hund och lagen kräver att den inte ska vara längre än en meter ifrån sin husse eller matte där det finns andra människor och djur. Om det skulle hända något är det ägarens ansvar att betala för eventuella skador och behandlingar, oavsett om det bråkats mellan hundar eller mellan hundar och människor. Du bör ha särskild koll på följande:

  • Strikt ansvar gäller! Oavsett hur en olycka uppstår så är du ansvarig för din hunds agerande
  • Från 1 mars till 20 augusti gäller förbud mot lös hund i marker där det finns vilt
  • Mer information finns att hitta på Naturvårdverket och Svenska Kennelklubben 

Läs mer: Godaste hundgodiset till hunden!

Vanliga frågor om hundkoppel

Hur lär jag min hund att gå i koppel?

Att träna sin hund på att gå bra i koppel är oerhört viktigt. Det kommer att underlätta vardagen väldigt mycket samtidigt som det ökar säkerheten för din hund. Det är också en tålamodskrävande uppgift som idogt måste drillas hela livet. Genom att träna hunden att gå bra redan i valpåldern kommer promenaderna bli både roliga och trygga för er båda! Våra bästa tips på att lyckas bra med träningen:

  • Du bestämmer! Låt inte hunden dra och gå som den vill, den ska lyssna på dig och bara på kommando springa fritt. Grunden är att hunden ska gå fint brevid och det roliga undandtaget är att springa fritt, inte tvätom!

  • Belöna uppmärksamhet! Använd godis och beröm för att lyckas. Uppmuntra din hund när den gör rätt och ignorera när den gör fel. Detta kallas för positiv förstärkning och du kan läsa en intressant jämförande studie här.
  • Ha mer tålamod än din hund. Det här är förmodligen det svåraste men också det viktigaste. Särskilt vid de promenader då du är trött eller stressad är det viktigt att vara närvarande och inte låta din hund ta över kommandot.

Måste jag koppla min hund?

Det finns en oskriven regel att du ska ha din hund kopplad i stadsmiljöer, men du bryter inga lagar om du går med hunden okopplad. Det viktiga är att du har kännedom om din hund och att du vet att din hund kan gå utan koppel utan att utgöra fara för andra människor och hundar, inklusive dig och din hund. 

Du kan däremot bryta mot lagen om du inte håller din hund kopplad i skog och mark under en sexmånadersperiod varje år. Enligt 16§ i lagen om tillsyn över hundar och katter framgår att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt under perioden 1 mars till 20 augusti. Under dem här månaderna är det många djur som får sina ungar och lagen innebär ett skydd för dessa djur att slippa bli störda eller provocerade av hundar som springer fritt i skog och mark. Lagen innebär dock inte ett “koppeltvång”, men det är bara extremt väldresserade hundar som kan bortse från kopplet. I Sveriges nationalparker råder däremot koppeltvång alltid och ska inte frångås oavsett hur väl dresserad en hund är.

Kom ihåg att det är alltid du som är ansvarig för vad din hund gör, därför är det alltid bäst att hålla hunden kopplad vid minsta osäkerhet!

Hur går jag med två hundar i koppel?

Om du ska gå med två hundar i koppel ska du hålla en hund på var sida om dig. Detta är enklare och säkrare än att hålla två hundar på samma sida av dig under promenaden. Du får bättre kontroll över varje hund och hundarna kommer inte att bråka sinsemellan om vem som ska gå var. Det finns även midjebälten att köpa som du kan koppla flera hundar i för att ha händerna mer fria.

Hur tvättar jag mitt hundkoppel?

På de flesta hundkoppel som du köper till din hund kommer en instruktion över hur du sköter om den. Ta därför en extra titt på hur du ska hålla kopplet rent när du köper ett nytt hundkoppel. 

  • Hundkoppel i läder ska tvättas med en torr tvättsvamp och glycerintvål som du blöter. Glycerintvål eller lädertvål torkar inte ur lädret vid rengöring. Smörj sedan in lädret med läderbalsam eller olja för att skydda och vårda lädret. Läder som blir torrt kan lätt spricka och kommer att hålla en avsevärt kortare tid än läder som vårdats korrekt.
  • Hundkoppel i tyg eller syntet ska generellt tvättas i tvättmaskin eller handtvättas. Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel. 

Varför biter hunden i kopplet?

Det finns många anledningar att spekulera kring varför din hund biter i kopplet, är det av lekfullhet eller utav dålig vana? Bland valpar är det vanligt att bita i kopplet och kommer från deras vilja att köra dragkamp med dig när du håller i kopplet. Vuxna hundar som biter i kopplet har troligast inte lärt sig av med detta beteende sedan valpåldern. För att träna bort detta behöver du erbjuda något annat som är mer intressant än att bita i kopplet och berömma hunden i exakt den stund som hunden inte biter i kopplet. Du kan hitta många bra instruktionsvideor på youtube om hur du kan träna din hund att inte bita i kopplet, här är ett klipp som vi tycker är särskilt pedagogiskt;

Tid och tålamod är de viktigaste ledorden när det kommer till att träna sin hund!

 

 

Testvinnare - Bästa Hundkoppel

  • Animigo Platskarta
  • Hurtta Weekend Warrior ECO reflexkoppel
  • Flexi New Classic
  • Alac Läderkoppel Brun
  • Baggen Expanderkoppel

Källhänvisning

 

NBC News - Koppeletikett och hur du gör promenaderna bättre

DogFieldStudy - Hur olika koppellängder påverkar din hund

PetMD - För- och nackdelar med expanderkoppel (flexikoppel)

Labrador Training HQ - Olika typer av koppel och hur du väljer rätt typ för din labrador (vilket även är applicerbart på andra hundraser)

SKK - Regler och riktlinjer gällande hundar med/utan koppel i Sverige

 

 

 

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
58 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu