Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Test av de bästa hundschampona 2023

Senast uppdaterad: 20 februari 2023

Hundschampo är en speciellt framtagen rengöringsprodukt designad för användning på hundar. Medan vanliga mänskliga schampon kan vara för hårda för hundars känsliga hud, är hundschampo tillverkat med ingredienser som är säkra och skonsamma för användning på våra lurviga vänner. Hundar behöver badas regelbundet för att hålla huden och pälsen frisk och ren. Men att välja rätt schampo för din hund kan vara en svår uppgift, eftersom det finns många alternativ på marknaden. Hundschampon finns i olika typer och formler, var och en med sina egna unika fördelar, såsom förebyggande av loppor och fästingar, deodoriserande och fuktgivande egenskaper.

Vi har jämfört och testat en mängd olika hundschampon på den svenska marknaden. Läs mer om vilket hundschampo vi valde ut till bäst i vårt test.

Innehållsförteckning

Såhär testade vi hundschampona

Vi började med att samla in data och information kring de mer populära hundschampona som gick att köpa i de större husdjursbutikerna. Därefter valde vi ut ett par produkter inom flera olika kategorier och testade dessa på 4 olika hundar. Vi betygsatte sedan en mängd olika faktorer för att räkna ut ett helhetsbetyg. De viktigaste punkterna vi bedömde var:

Effekt: Hur kändes päls och hyn på hunden efter användning?

Pris: Hur prisvärt var schampot i förhållande till övriga produkter vi testade?

Doft: Hur doftade schampot?

Parfym: Var schampot parfymfritt eller ej?

De 5 bästa hundschampona i vårt test

Animigo Grooming Schampo för hund och katt
Animigo Grooming Schampo för hund och katt
Bäst i test

1. Animigo Grooming Schampo för hund och katt

9,5/10
Storlek
500 ml
Anpassad för
Alla typer
Doft
Lavendel
Pris / liter
458 kr
Till butik
229 kr
Läs mer
Fördelar
 • Anpassat för känslig hud
 • Lavendel och aloe vera som lugnar
 • Snabb ursköljning
Nackdelar

Har din hund känslig eller irriterad hud eller kanske någon allergi? Då är det viktigt att du använder ett hundschampo med en formula som rengör och samtidigt lugnar huden. Grooming Schampo från märket Animigo är ett schampo med innehåll av flera naturliga ämnen som både var för sig och tillsammans lindrar irriterad hud. Aloe vera och lavendel är några av ämnena i den korta listan på ingredienser. En annan fördel vi måste nämna är att det är en enkel historia att skölja ur schampot ur pälsen. Det gör att schampot också passar hundar som inte tycker att det är så roligt att bada överlag.

Läs mer
Nootie Schampo - Aloe & Havre
Nootie Schampo - Aloe & Havre

2. Nootie Schampo - Aloe & Havre

9,3/10
Storlek
473 ml
Anpassad för
Torr hud
Doft
Gurka & melon
Pris / liter
294 kr
Till butik
139 kr
Läs mer
Fördelar
 • Milt och skonsamt
 • Fräsch doft
 • Dryg formula
Nackdelar

Det här är ett populärt hundschampo med ett innehåll av bland annat aloe vera och havre. Formulan är specialanpassad för att lindra torr hud och för att hålla pälsen mjuk och följsam. Produkten Nootie Schampo Aloe & Havre fungerar också utmärkt som ett allround-schampo för alla typer av pälsar (och även för katter!). Nooties schampo har många nöjda köpare och många lyfter särskilt fram den milda och fräscha doften samt att schampot är drygt. Det här är ett hundschampo med många kvaliteter, som dessutom har ett bra pris.

Läs mer
Healthy Pet AniClean Schampo utan parfym
Healthy Pet AniClean Schampo utan parfym

3. Healthy Pet AniClean Schampo utan parfym

9,2/10
Storlek
500 ml
Anpassad för
Irriterad hud
Doft
Neutral
Pris / liter
158 kr
Till butik
79 kr
Läs mer
Fördelar
 • Utan parfym
 • Drygt och prisvärt
 • För alla hundar och pälstyper
Nackdelar

Det här hundschampot från märket Healthy Pet är ett givet val om du behöver ett mycket milt schampo för din hund. Hundschampot, som för övrigt är tillverkat i Sverige, har en mycket mild formula helt utan parfym. Det innehåller också ämnen som lugnar huden samtidigt som både hud och päls återfuktas. Med sin formula kan du använda AniClean oavsett ras, ålder och pälstyp. Bra att veta är att det även finns ett balsam i samma serie. Priset? AniClean Schampo är ett av de billigaste som finns att köpa både på nätet och i verkliga världen.

Läs mer
Topline Degreasing Shampoo
Topline Degreasing Shampoo

4. Topline Degreasing Shampoo

9,1/10
Storlek
200 ml
Anpassad för
Fettrengörande
Doft
Eukalyptus
Pris / liter
895 kr
Till butik
179 kr
Läs mer
Fördelar
 • Rengör på djupet
 • Vårdar och fräschar upp
 • För alla hundar
Nackdelar

Topline Degreasing Schampo är en produkt med ingredienser som rengör huden och pälsen från fett och smuts på djupet. Samtidigt har schampot en mild formula som gör att det kan användas regelbundet. Med olja från eukalyptus får pälsen mer glans och med extrakt från citrus blir pälsen luftigare. Det spelar ingen roll vilken ras du har, Topline Degreasing Schampo kan användas på alla hundar. Ser vi några nackdelar med produkten? Det skulle i så fall vara priset. Det här är nämligen ett jämförelsevis dyrt schampo.

Läs mer
Espree Blueberry Bliss Shampoo
Espree Blueberry Bliss Shampoo

5. Espree Blueberry Bliss Shampoo

8,9/10
Storlek
355 ml
Anpassad för
Mjukgörande
Doft
Blåbär
Pris / liter
420 kr
Till butik
149 kr
Läs mer
Fördelar
 • Rengör och återfuktar
 • Med sheasmör och aloe vera
 • Doft av blåbär
Nackdelar

Blueberry Bliss från det amerikanska märket Espree är ett hundschampo som kombinerar en funktion för att ta bort fett och smuts med att återfukta och mjukgöra. Innehållet består bland annat av aloe vera och sheasmör och schampot har en mild doft av blåbär. Innehållet är milt och det ska passa alla pälstyper. Det här är en ganska ny produkt som vi tror kan bli populär bland många hundägare, bland annat eftersom den har ett pris som passar de flesta plånböcker.

Läs mer

bathing soaping cute brown nova scotia duck tolling retriever puppy big black bucket by owner hands house showering lovely pet family dog portrait

Köpguide

När det gäller att hålla våra lurviga vänner rena och friska är det ett viktigt beslut att välja rätt schampo. Med så många alternativ tillgängliga på marknaden kan det vara utmanande att navigera sig fram till rätt sort. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om hundschampon, inklusive olika typer, ingredienser att leta efter och hur du väljer det bästa alternativet för din hund.

Typer av hundschampon

Det finns flera typer av hundschampon tillgängliga på marknaden, alla med sina egna unika fördelar. Här är några av de vanligaste typerna:

 • Vanligt hundschampo: Dessa schampon är formulerade för regelbunden användning och är lämpliga för de flesta hundar. De är skonsamma nog att använda regelbundet och hjälper till att hålla din hunds päls ren och frisk.
 • Medicinskt hundschampo: Om din hund har en hudsjukdom eller lider av en hudsjukdom som allergier, kan ett medicinskt schampo vara ett bra alternativ. Dessa schampon innehåller ingredienser som hjälper till att lugna och lindra hudirritationer.
 • Lopp- och fästingschampo: Dessa schampon innehåller ämnen som hjälper till att stöta bort och döda loppor och fästingar. De kan vara ett bra alternativ för hundar som tillbringar mycket tid utomhus eller är benägna att drabbas av lopp- och fästingangrepp.
 • Deodoriserande hundschampo: Om din hund har en stark lukt kan ett deodoriserande schampo hjälpa till att eliminera obehagliga lukter. Dessa schampon innehåller ofta ingredienser som bakpulver eller tea tree-olja, som är effektiva för att neutralisera lukter.
 • Fuktgivande hundschampo: Om din hund har torr, kliande hud kan ett fuktgivande schampo hjälpa till att återfukta och lugna huden. Dessa schampon innehåller ofta ingredienser som aloe vera eller havregryn, som är kända för sina fuktgivande egenskaper.

Ingredienser att leta efter

När du väljer ett hundschampo är det viktigt att titta på ingredienslistan för att säkerställa att det är säkert och effektivt för din hund. Här är några ingredienser att leta efter:

 • Naturliga ingredienser: Leta efter schampon som innehåller naturliga ingredienser som aloe vera, havregryn eller kokosolja. Dessa ingredienser är skonsamma och effektiva för att rengöra och återfukta din hunds hud och päls.
 • pH-balanserat: Hundar har en annan pH-nivå än människor, så det är viktigt att leta efter ett schampo som är pH-balanserat för hundar. Detta hjälper till att säkerställa att schampot inte är för hårt mot huden och inte orsakar irritation.
 • Eteriska oljor: Eteriska oljor som lavendel, teträd eller pepparmynta kan vara effektiva för att stöta bort loppor och fästingar och har en behaglig doft. Det är dock viktigt att använda eteriska oljor med försiktighet, eftersom vissa kan vara giftiga för hundar i höga doser.
 • Vitamin E: Vitamin E är en kraftfull antioxidant som kan bidra till att främja frisk hud och päls.
 • Hypoallergen: Om din hund har känslig hud, leta efter ett schampo som är hypoallergent och inte innehåller några starka kemikalier eller dofter.

Att välja rätt schampo

När du väljer ett hundschampo finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Här är några tips som hjälper dig att välja det bästa alternativet för din hund:

 1. Tänk på din hunds specifika behov: Har din hund en hudsjukdom eller lider den av allergier? Om så är fallet kan ett medicinskt eller hypoallergent schampo vara det bästa alternativet.
 2. Tänk på din hunds pälstyp: Har din hund långt hår eller kort hår? Är deras päls tjock eller tunn? Olika schampon är framtagna för olika pälstyper, så det är viktigt att välja ett schampo som passar din hunds päls.
 3. Läs produktetiketten: När du väljer ett schampo är det viktigt att du läser produktetiketten och ingredienslistan noggrant. Leta efter ett schampo som är framtaget speciellt för hundar och är fritt från några starka kemikalier eller dofter.
 4. Rådgör med din veterinär: Om din hund har en hudsjukdom eller om du är osäker på vilken typ av schampo du ska använda, är det alltid en bra idé att rådgöra med din veterinär. De kan rekommendera ett schampo som är säkert och effektivt för din hunds specifika behov.
 5. Tänk på varumärket: Det är viktigt att välja ett välrenommerat märke som är känt för att producera hundschampon av hög kvalitet. Leta efter ett varumärke som använder naturliga ingredienser och har ett gott rykte för att producera säkra och effektiva produkter.
 6. Undvik att använda mänskligt schampo: Även om det kan vara frestande att använda ditt eget schampo på din hund, är mänskliga schampon inte framtagna för hundar och kan vara för hårt mot huden. Använd alltid ett schampo som är speciellt designat för hundar.
 7. Testa schampot: Innan du använder ett nytt schampo på din hund är det en bra idé att testa det på en liten del av huden först. Detta kan hjälpa till att säkerställa att din hund inte får en allergisk reaktion mot någon av ingredienserna i schampot.
happy couple sitting with their dog garden

Ta hand om din hunds päls och hy

Att ta hand om en hunds hud och päls är en viktig del av husdjursägandet. Frisk hud får inte bara din hund att se och må bättre, utan den bidrar också till deras allmänna hälsa och välbefinnande. Hudproblem är vanliga hos hundar, och de kan orsakas av en mängd olika problem, inklusive allergier, parasiter och infektioner.

Ett av de bästa sätten att främja frisk hud hos hundar är att ge dem en hälsosam kost. En kost som är hög i protein och innehåller essentiella fettsyror kan hjälpa till att bibehålla en frisk hud och en glänsande päls. Det är också viktigt att se till att din hund har tillgång till friskt vatten hela tiden, eftersom uttorkning kan orsaka hudproblem.

Regelbunden skötsel är också viktigt för att bibehålla frisk hud hos hundar. Detta inkluderar att borsta pälsen med en hundborste för att ta bort död hud och löst hår, samt att kontrollera om det finns tecken på hudirritation eller infektion. Att bada din hund med ett skonsamt, pH-balanserat schampo kan också hjälpa till att ta bort smuts och skräp från deras hud och päls, och kan hjälpa till att förhindra hudinfektioner.

Om din hund har hudproblem, som allergier, är det viktigt att rådgöra med en veterinär. De kan hjälpa till att diagnostisera problemet och ge behandling, såsom mediciner eller specialdieter. I vissa fall kan förändringar i miljön, som att minska exponeringen för allergener, vara nödvändiga för att lindra hudproblem.

Sammanfattningsvis är att ta hand om en hunds hud en viktig del av husdjursägandet. Genom att ge dem en hälsosam kost, regelbunden skötsel och söka veterinärvård vid behov, kan du hjälpa till att hålla din hunds hud frisk och fri från problem.

Frågor och svar om hundschampo

Vad är hundschampo?

Hundschampo är en rengöringsprodukt som är speciellt formulerad för användning på hundar. Den är utformad för att vara skonsam mot deras hud och päls och kommer i olika typer och formler.

Kan jag använda vanligt schampo på min hund?

Det rekommenderas inte att använda vanligt schampo på hundar. Vanligt schampo är formulerat för mänsklig hud, vilket har en annan pH-nivå än hundhud. Att använda vanligt schampo på hundar kan orsaka hudirritation, torrhet och andra hälsoproblem.

Hur ofta ska jag bada min hund med schampo?

Frekvensen av hundbad beror på ras, storlek och livsstil hos din hund. De flesta hundar behöver bara bada en gång i månaden eller varannan månad. Men hundar som tillbringar mycket tid utomhus eller har hudproblem kan behöva bada oftare. Det är bäst att rådgöra med din veterinär för att bestämma den lämpliga badfrekvensen för din hund.

Vilka är de olika typerna av hundschampo?

Det finns flera typer av hundschampo tillgängliga, inklusive vanligt schampo, medicinerat schampo, lopp- och fästing-schampo, deodoriserande schampo och fuktgivande schampo.

Vilka ingredienser ska jag leta efter i hundschampo?

Leta efter hundschampo som innehåller naturliga ingredienser såsom aloe vera, havre eller kokosolja. Titta också efter schampo som är pH-balanserat för hundar, innehåller eteriska oljor och är hypoallergent.

Finns receptfria medicinska schampon?

Vissa medicinska schampon finns tillgängliga över disk, medan andra kräver recept från en veterinär. Det är viktigt att rådgöra med din veterinär för att bestämma om medicinskt schampo är lämpligt för din hund och vilket du ska använda.

Kan hundschampo användas på valpar?

Vissa hundschampon är säkra att använda på valpar, men det är viktigt att välja ett schampo som är specifikt formulerat för valpar. Valpar har mer känslig hud än vuxna hundar, så det är viktigt att välja ett skonsamt, hypoallergent schampo.

Är det okej att blanda olika typer av schampon?

Det rekommenderas inte att blanda olika typer av schampon eftersom detta kan orsaka hudirritation och andra hälsoproblem. Håll dig till att använda en typ av schampo i taget och rådfråga din veterinär om du är osäker på vilken typ av schampo du ska använda.

Testvinnare - Bästa Hundschampo

 • Animigo Grooming Schampo för hund och katt
 • Nootie Schampo - Aloe & Havre
 • Healthy Pet AniClean Schampo utan parfym
 • Topline Degreasing Shampoo
 • Espree Blueberry Bliss Shampoo
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Genomsnitt: 5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu