Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Hundsele: bäst i test 2023

Senast uppdaterad: 13 februari 2023

Som hundägare har det till vardagen att gå flera promenader om dagen. Allt ifrån en tur i parken till vandringar i skogen eller till och med löpturer. Det finns idag många olika typer av utrustning för att hundpromenaden ska bli så smidig och säker som möjligt. Att välja rätt sele som hunden trivs i och som sitter bra och ger kontroll över hunden är en bra start. Men det finns många selar att välja mellan och det kan inte va helt lätt att förstå sig på skillnaden mellan till exempel y-sele och x-sele.

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa hundselen?

Det finns många hundselar att välja på idag. Vi har testat marknadens bästa och mest populära hundselar från de mest största tillverkarna. Den bästa hundselen idag är enligt oss Feel Active Training Hundsele Svart. En smidig, anpassningsbar och tålig sele. Läs mer om den och våra andra favoritselar nedan. När vi testade hundselarna tog vi hänsyn till följande punkter:

 • Anpassning - Går selen att justera för optimal passform?
 • Komfort - Är selen anatomiskt korrekt och bekväm för hunden?
 • Tålighet - Håller selen god kvalitet? Är sömmar, fästen och knäppen robusta?

Feel Active Training Hundsele Svart
Feel Active Training Hundsele Svart
Bäst i test

1. Feel Active Training Hundsele Svart

9,7/10
Typ
Y-sele
Material
Nylon/Neopren
Bröstomfång min-max
33 - 95 cm
Till butik
379 kr
Läs mer

Enkel men samtidigt både bekväm, slitstark och rakt igenom smidig - så kan vi sammanfatta den här Y-selen från märket Feel Active. Den är en allround-sele för aktiva hundar som passar både mycket små och stora hundar eftersom den finns i inte mindre än fem storlekar. Med en snabb titt på selen kan du se att den är av det kraftiga och slitstarka slaget. Den har också rejäla, justerbara remmar runt bröst och nacke. Med knäppning på båda sidor är det en lätt sak att sätta på och ta av selen, helt utan något behov av att lyfta på tassarna. Med vadderingar för både bröst, nacke och rygg är den också bekväm för din hund. Extra fördelar som vi måste nämna är att selen har ett litet smart handtag och dessutom reflexmaterial på många ställen.

Den här selen är i vår mening den bästa hundselen idag. Den åsikten är vi inte ensamma om. Det här är en mycket populär produkt med många fina kundomdömen.

 • Justerbar och vadderad
 • Mycket slitstark och tålig
 • Knäppning på båda sidor
Läs mer
DogCopenhagen Comfort Walk Air Harness
DogCopenhagen Comfort Walk Air Harness
Bästa premiumvalet

2. DogCopenhagen Comfort Walk Air Harness

9,6/10
Typ
Y-sele
Material
Nylon
Bröstomfång min-max
38 - 106 cm
Till butik
469 kr
Läs mer

Comfort Walk Air Harness är en hundsele av allround-typ som du kan använda för både promenader, träning och lek. Den har en slank design för att inte påverka din hunds rörelsefrihet och den finns i storlekar för alla hundar. Samtidigt som den är slank finns vaddering för din hunds bekvämlighet. Givetvis kan du också justera selen, detta både vid bröst och nacke. Hur är materialet? Mjuk nylon och vattenavvisande material adderar till komforten. Comfort Walk Air Harness har också några extra funktioner. Till exempel finns en extra knäppning för att sätta på selen från sidan istället för över huvudet. Dessutom finns två ringar för kopplet. En annan fördel är att selen finns i flera färger.

Tillverkaren Dog Copenhagen har ansträngt sig för att skapa en så smidig sele som möjligt. Priset är samtidigt attraktivt. En snabb titt på kundomdömen visar att Comfort Walk Air är både populär och uppskattad.

 • Smalt format för bästa rörelseförmåga
 • Snygg design
 • Behöver inte träs över huvudet
Läs mer
Hurtta Casual Y-sele - Svart
Hurtta Casual Y-sele - Svart

3. Hurtta Casual Y-sele - Svart

9,6/10
Typ
Y-sele
Material
Nylon
Bröstomfång min-max
35-100 cm
Till butik
241 kr
Läs mer

Hurtta Casual Y-sele är en enkel sele som passar bäst till mellanstora eller lite mindre hundar. Den är billig och Y-selear har god passform. Den är lätt att sätta på och ta av och sitter säkert på hunden. Remmarna är ganska smala vilket kan vara en nackdel för större hundar eller hundar som drar hårt. Bröstremmen är justerbar vilket gör den lätta att anpassa till olika storlekar och kroppsformer. Selen går att köpa i flera fina färger och är försedd med 3M-reflexer runtom. Det är en utmärkt valp-sele och att använda som vanlig promenadsele.

 • 3M-reflexer
 • Billig
 • Justerbar bröstrem
Läs mer
Hurtta Weekend warrior sele - Vinbär
Hurtta Weekend warrior sele - Vinbär

4. Hurtta Weekend warrior sele - Vinbär

9,2/10
Typ
X-sele
Material
Neopren/polyester
Bröstomfång min-max
40-120 cm
Till butik
400 kr
Läs mer

Weekend Warrior är en ergonomisk hundsele som lämpar sig särskilt bra till den aktiva hunden. Den fördelar trycket optimalt över hela bröstpartiet när hunden drar eller rycker till i kopplet. Selen knäpper du enkelt på med spännet på bröstplattan, vilket gör att du inte behöver lyfta upp frambenen, vilket är väldigt smidigt till den större hunden! Selen är väldigt lätt att anpassa, den kan justeras över både bröst och nacke för en perfekt passform. Materialet i selen är mjukt och välventilerande, och till och med vattentätt. Och givetvis har den reflexer runt om för extra synlighet i mörkret.

Vi tycker väldigt mycket om Weekend Warrior. Kvaliteten på selen är fenomenal och kan användas i många år. Färgutbudet är stort och priset är väldigt bra.

Läs mer
Ruffwear Front Range Harness Hundsele - Campfire Orange
Ruffwear Front Range Harness Hundsele - Campfire Orange
Bästa premiumvalet

5. Ruffwear Front Range Harness Hundsele - Campfire Orange

8,9/10
Typ
X-sele
Material
Polyester ripstop
Bröstomfång min-max
33-107 cm
Till butik
549 kr
Läs mer

Ruffwear är ett riktigt högkvalitativt märke som tillverkar ordentliga och slitstarka produkter. Det är generellt sett ett lite dyrare märke men du får mycket för pengarna. Selen Front Range är justerbar på hela 4 punkter vilket ger en fenomenal passform för alla hundar. Den kommer att sitta bekvämt för hunden och väldigt säkert. Selen har fäste för kopplet både på ryggen och framtill vilket motverkar hundar som drar. Selen passar särskilt dig som är ute mycket och använder selen frekvent. Den tål det mesta och kommer att hålla länge. Selen är till och med försedd med en liten fick för ID-bricka eller information om ägare och hunden. Den går att beställa i olika fina färger.

Front Range är inget undantag. Det här är en sele för den mycket aktiva hunden, gjord för att slitas på. Med starka spännen och ett stabilt knäppe kommer hunden att sitta säkert i selen. Selen är justerbar för passform på hela fyra punkter vilket gör att selen skaver minimalt och sitter optimalt! Den kommer i flera färger och storlekar. Priset är relativt högt, men du får väldigt mycket för pengarna och selen kommer att hålla så länge du har hund! Den absolut mest slitstarka selen som vi har testat.

 • Mycket tålig
 • Justerbar på fyra punkter
 • Två fästen för kopplet
Läs mer

Golden retriever i sele

Vilken hundsele är bäst för dig?

Det finns mängder olika selar idag. Utbudet har vuxit enormt på marknaden och det finns många smarta lösningar. Vilken modell du ska välja beror helt på din hund och dess behov och vad du föredrar själv. Vi har här sammanställt en guide och samlat information så att du kan göra ett så bra val som möjligt. En hund som drar mycket ska ha en vadderad sele som gör att den inte far illa när den går i sele. En stark hund behöver en sele som är stabil och slitstark, gärna en större sele som täcker mer av hundens kroppsyta vilket gör det lättare att kontrollera hunden och bekvämare för hunden själv. Har du en lätt hund eller en hund som drar mycket så kan du istället ha en sele som inte hindrar hunden, en lättare och enklare variant fungerar bra. Även enkla selar är slitstarka och det ska mycket till för att hunden ska slita sig. Selar benämns ofta utifrån deras form, vanligast är H-sele, Y-sele, X-sele och D-sele. Bokstäverna beskriver hur selen ser ut och är inte något som är fast bestämt utan mer som en riktlinje. Generellt gäller följande:

 • H-selen har raka bröst- och halsremmar som fäster i en ryggrem som är längre än på andra selar.
 • Y-selen har i sin tur kortare ryggrem och halsremmarna är vinklade framåt från ryggremmet.
 • X-selen ryggrem och hals- och bröstremmarna möts direkt i ett "X" på ryggen.
 • D-selen saknar också ryggrem och har en rem som går tvärs över hundens bringa och möter remmen som löper bakom frambenen.
 • Antidragsele En antidragsele har vanligtvis spännet på bröstet, något som gör det obekvämt för din hund att rycka och dra.

Träna hunden att ha sele

Alla hundar gillar inte selar, särskilt inte om de är valpar eller redan är vana vid vanliga koppel och halsband. Som tur är kan de flesta vovvar tränas med hjälp av lite hundgodis och en rejäl portion tålamod, och det är viktigt att man inte tvingar på sin hund något. Gör man det kan selen bli ett föremål för ren och skär skräck, och det är ju ingenting att sträva efter.

Börja alltid selträningen med att sätta på hunden selen i en avkopplad situation, till exempel hemma i tv-soffan eller inför varje middag. Genom att få hunden att associera selen med positiva känslor och belöningar går det snabbt att komma över den initiala tröskeln.

Fortsätt sedan träningen med att sätta på kopplet och gå ett litet varv i hemmet, för att sedan fortsätta med att gå ut. Medan vissa hundar accepterar selen med en gång kan andra vägra att gå, och då är det bara att fortsätta att träna lite hemma. Så småningom kommer det att gå men tänk på att aldrig förlora tålamodet eller att bli stressad, då hundar är fenor på att uppfatta människors känslor. 

Vanliga frågor om hundsele

Kan alla hundar ha sele?

Ja, majoriteten av alla hundar kan ha sele. Undantagen är hundar som av medicinska eller fysiska skäl inte kan ha en sele, som vid utslag eller smärta i kroppsdelar där selen sitter. Generellt är en hundsele är oftast mer behaglig för en hund att ha på sig än ett hundhalsband vid promenader. En sele fördelar trycket över hundens framkropp istället för att trycket blir centrerat kring halsen som av ett halsband. 

Det finns många olika modeller av hundselar ute på marknaden idag, så vi lovar att det finns en hundsele som passar just din hund perfekt!

Kan man ha hundsele i bilen?

Det bästa alternativet om du ska åka bil med din hund är att köpa en särskild hundsele som är ämnad för att hålla din hund säker under transport i bil. Man kan använda en vanliga hundsele, men det är inget vi rekommenderar ur säkerhetssynpunkt. Bilbältesselar för hundar har genomgått tester för att säkerställa att hunden kan åka riskfritt i bilen. Vi tycker att hundens säkerhet går först och vi förespråkar att köpa en hundsele som blivit testat för användning i bilen. Alternativt kan hunden transporteras säkert i en bilbur som ställs i bagageutrymmet, förutsatt att ni har en bil av kombi-modell. Läs gärna våra artiklar om säkerhetsselar och burar.

Kan en valp ha sele?

Ja, valpar kan ha sele. Som med vuxna hundar så är det nästan att föredra att ha en hundsele på valpen. Det är mer bekvämt för valpen att ha en sele på sig än ett halsband och kommer göra det mindre obehagligt för valpen att lära sig gå i koppel.

Sliter en hundsele på kroppen/pälsen?

Beroende på vilken hund du har så passar vissa selar bättre än andra. Skulle du ha en hundsele som inte sitter optimalt på din hund så kan kropp eller päls slitas på vid regelbunden användning under lång tid. Det är därför viktigt att ta mått på din hund när du ska köpa en hundsele och tänka efter hur hundens kropp är formad. För att ta ett exempel så har vi köpt en D-hundsele till vår japanska spets där framremmen går nedanför bringan. Japanska spetsar har en lång krage av päls och för att inte selen ska slita på pälsen har vi valt denna modell.

Hur ska en hundsele sitta?

Det är framförallt två mått som är viktiga att mäta när man väljer selens storlek och det är hals- och bröstmåttet. Selen ska sitta tätt men aldrig hårt, och det är viktigt att hunden känner att den har rörelsefrihet. Använd helst ett måttband och mät halsens omkrets och sedan bröstet över dess bredaste punkt, och läs sedan vilka mått varje storlek kommer. Det brukar inte göra något om måtten inte är på centimetern exakta då de flesta modeller brukar tillåta att man drar åt eller lossar lite grann efter behov. Läs noga på selen du funderar på att köpa vilka mått du ska mäta, olika modeller sitter olika och vissa modeller kommer till och med i one-size, något man ska vara lite försiktig med.

Ska jag ha sele eller halsband?

Hundens hals är en känslig del av kroppen, ryck och tryck kan skada hunden på sikt. Därför föredrar vi sele över halsband. En sele fördelar trycket över större yta och en kvalitativ sele sitter ergonomiskt korrekt för att inte skada hunden. Selen kan också komma med flera fördelar som antidragegenskaper och handtag som underlättar om du måste lyfta hunden.

Testvinnare - Bästa Hundsele

 • Feel Active Training Hundsele Svart
 • DogCopenhagen Comfort Walk Air Harness
 • Hurtta Casual Y-sele - Svart
 • Hurtta Weekend warrior sele - Vinbär
 • Ruffwear Front Range Harness Hundsele - Campfire Orange

Källhänvisning

 

Canis Bonus - Myter kring att använda hundsele  

Avidog Zink - Anledningar att använda hundsele framför hundhalsband

HBM - Hur hundselar är ett bättre alternativ framför hundhalsband eftersom hundselen fördelar tryck mer jämt över hundens kropp vid promenader. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
59 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu