Hundsele

Som hundägare hör det till vardagen att gå flera promenader om dagen. Beroende på vilken slags hund man har kan det handla om ett flertal, kortare turer i parken, regelrätta vandringar eller till och med löprundor. Olika hundar har olika behov, och för att promenaden ska bli så lyckad som möjligt för er båda gäller det att ha rätt form av koppel.

Förr i tiden hade alla hundar halsband eller kedjor runt halsen men idag är det mycket vanligare med selar. De flesta selar sitter runt hundens hals och bröstkorg och tillåter större rörelsefrihet för hunden men också bättre kontroll för ägaren. Har man till exempel en liten hund som plötsligt är utsatt för fara kan man blixtsnabbt lyfta upp hela hunden i luften och har man en bjässe som gillar att nosa hit och dit utan någon som helst tanke på sin ägares komfort har man bra kontroll över den utan att den behöver få andnöd eller ont i nacke och hals.

Vilken sele ska jag ha?

Det finns mängder olika selar idag. Utbudet har vuxit enormt på marknaden och det finns många smarta lösningar. Vilken modell du ska välja beror helt på din hund och dess behov och vad du föredrar själv. Vi har här sammanställt en guide och samlat information så att du kan göra ett så bra val som möjligt. En hund som drar mycket ska ha en vadderad sele som gör att den inte far illa när den går i sele. En stark hund behöver en sele som är stabil och slitstark, gärna en större sele som täcker mer av hundens kroppsyta vilket gör det lättare att kontrollera hunden och bekvämare för hunden själv. Har du en lätt hund eller en hund som drar mycket så kan du istället ha en sele som inte hindrar hunden, en lättare och enklare variant fungerar bra. Även enkla selar är slitstarka och det ska mycket till för att hunden ska slita sig. Selar benämns ofta utifrån deras form, vanligast är H-sele, Y-sele, X-sele och D-sele. Bokstäverna beskriver hur selen ser ut och är inte något som är fast bestämt utan mer som en riktlinje. Generellt gäller följande:

  • H-selen har raka bröst- och halsremmar som fäster i en ryggrem som är längre än på andra selar.

  • Y-selen har i sin tur kortare ryggrem och halsremmarna är vinklade framåt från ryggremmet.

  • X-selen ryggrem och hals- och bröstremmarna möts direkt i ett "X" på ryggen.

  • D-selen saknar också ryggrem och har en rem som går tvärs över hundens bringa och möter remmen som löper bakom frambenen.
hund i sele

Olika hundar behöver olika selar

Hur ska en hundsele sitta?

Det är framförallt två mått som är viktiga att mäta när man väljer selens storlek och det är hals- och bröstmåttet. Selen ska sitta tätt men aldrig hårt, och det är viktigt att hunden känner att den har rörelsefrihet. Använd helst ett måttband och mät halsens omkrets och sedan bröstet över dess bredaste punkt, och läs sedan vilka mått varje storlek kommer. Det brukar inte göra något om måtten inte är på centimetern exakta då de flesta modeller brukar tillåta att man drar åt eller lossar lite grann efter behov. Läs noga på selen du funderar på att köpa vilka mått du ska mäta, olika modeller sitter olika och vissa modeller kommer till och med i one-size, något man ska vara lite försiktig med.

VGW Extension anti-drag sele

VGW Extension är en väldigt populär sele som har uppskattats mycket av kunder och har fått väldigt fina betyg. Selen är utformad med hänsyn till hundens anatomi för att sitta bekämt och kunna bäras dagligen utan att skada hunden på sikt. Den har en riktigt smart design då kopplet fästs framtill på bogen vilket gör att hunden snurar ett halvt varv om den skulle dra mycket. Det här är ett väldigt effektivt hjälpmedel för dig med en hund som drar mycket. Men selen är också väldigt bra även för hundar som inte drar. När du drar i kopplet så kommer din hund att vändas mot dig, vilket lättare avhjälper ett felaktigt beteende och ökar kontakten mellan ägare och hund. Selen är utformad att ge fria luftvägar vilket verkar lugnande och sänker stressen för en hund som drar. Det här är helt enkelt en fenomenal sele som kommer att underlätta både träning och vardagspromenad för både dig och din hund.

Puppia Step-in Väst

Puppia är ett av de stora märkena inom hundprodukter. Det är ett tillförlitligt märke med produkter av bra kvalitet och till ett bra pris. Puppia har flera olika hundselar men deras Soft Vest är vår absoluta favorit. Det är en mjuk sele som är välvadderad och förhindrar skav. Den är tillverkar av mesh-tyg, ett populärt material som både torkar snabbt och är svalkande. Selen är tillverkad i vår favoritdesign; step-in-design. Det betyder att hunden trär in framtassarna och så knäpps selen över manken, väldigt lätt att ta på och av. De flesta hundar lär sig själva att gå in i selen vilket gör det ännu lättare. Sammanfattningsvis så får du en stabil, mjuk och flexibel sele till ett väldigt bra pris. Selen rekommenderas till alla hundar och passar stor som liten, oavsett om hunden drar mycket eller inte alls.

Puppia D-sele

Puppytooth är också tillverkad av Puppia. Ingen förvåning att tillverkaren Puppia förekommer flera gånger, de gör många bra produkter! Puppytooth är selen för dig som vill ha lite extra men ändå en enkel sele. Step-in-design gör den lätt att ta på och av och givetvis tillverkad i ett mjuk och bekvämt material. Selen har spännband som gör att passformen blir optimal. Spännbanden är lätta att justera och av väldigt bra kvalitet. Den här selen rekommenderar vi dig som har en stark hund som kräver bra passform och god kontroll. Men den är en bra investering för alla hundägare, den här selen kommer att hålla länge!

Hurtta Y-sele

Ruffwear gör hundprodukter som är rejäla och stabila. Och deras hundsele Front Range är inget undantag. Det här är en sele för den mycket aktiva hunden, gjord för att slitas på. Med starka spännen och ett stabilt knäppe kommer hunden att sitta säkert i selen. Selen är justerbar för passform på hela fyra punkter vilket gör att selen skaver minimalt och sitter optimalt! Den kommer i flera färger och storlekar. Priset är relativt högt, men du får väldigt mycket för pengarna och selen kommer förmodligen att hålla så länge du har hund! Det absolut mest slitstarka selen vi testat.

Ruffwear X-sele

Ruffwear är ett riktigt högkvalitativt märke som tillverkar ordentliga och slitstarka produkter. Det är generellt sett ett lite dyrare märke men du får mycket för pengarna. Denna sele är justerbar på hela 4 punkter vilket ger en fenomenal passform för alla hundar. Den kommer att sitta bekvämt för hunden och väldigt säkert. Selen har fäste för kopplet både på ryggen och framtill vilket motverkar hundar som drar. Selen passar särskilt dig som är ute mycket och använder selen frekvent. Den tål det mesta och kommer att hålla länge. Selen är till och med försedd med en liten fick för ID-bricka eller information om ägare och hunden. Den går att beställa i olika fina färger.

Träna hunden att ha sele

Alla hundar gillar inte selar, särskilt inte om de är valpar eller redan är vana vid vanliga koppel och halsband. Som tur är kan de flesta vovvar tränas med hjälp av lite hundgodis och en rejäl portion tålamod, och det är viktigt att man inte tvingar på sin hund något. Gör man det kan selen bli ett föremål för ren och skär skräck, och det är ju ingenting att sträva efter.

Börja alltid selträningen med att sätta på hunden selen i en avkopplad situation, till exempel hemma i tv-soffan eller inför varje middag. Genom att få hunden att associera selen med positiva känslor och belöningar går det snabbt att komma över den initiala tröskeln.

Fortsätt sedan träningen med att sätta på kopplet och gå ett litet varv i hemmet, för att sedan fortsätta med att gå ut. Medan vissa hundar accepterar selen med en gång kan andra vägra att gå, och då är det bara att fortsätta att träna lite hemma. Så småningom kommer det att gå men tänk på att aldrig förlora tålamodet eller att bli stressad, då hundar är fenor på att uppfatta människors känslor. 

Att välja rätt sele och få den att sitta bra kan vara lite knepgit, titta på videon för tips!

Vanliga frågor om hundsele

Kan alla hundar ha sele?

Ja, majoriteten av alla hundar kan ha sele. Undantagen är hundar som av medicinska eller fysiska skäl inte kan ha en sele, som vid utslag eller smärta i kroppsdelar där selen sitter. Generellt är en hundsele är oftast mer behaglig för en hund att ha på sig än ett hundhalsband vid promenader. En sele fördelar trycket över hundens framkropp istället för att trycket blir centrerat kring halsen som av ett halsband. 

Det finns många olika modeller av hundselar ute på marknaden idag, så vi lovar att det finns en hundsele som passar just din hund perfekt!

Kan man ha hundsele i bilen?

Det bästa alternativet om du ska åka bil med din hund är att köpa en särskild hundsele som är ämnad för att hålla din hund säker under transport i bil. Man kan använda en vanliga hundsele, men det är inget vi rekommenderar ur säkerhetssynpunkt. Bilbältesselar för hundar har genomgått tester för att säkerställa att hunden kan åka riskfritt i bilen. Vi tycker att hundens säkerhet går först och vi förespråkar att köpa en hundsele som blivit testat för användning i bilen. Alternativt kan hunden transporteras säkert i en bilbur som ställs i bagageutrymmet, förutsatt att ni har en bil av kombi-modell. Läs gärna våra artiklar om säkerhetsselar och burar.

Kan en valp ha sele?

Ja, valpar kan ha sele. Som med vuxna hundar så är det nästan att föredra att ha en hundsele på valpen. Det är mer bekvämt för valpen att ha en sele på sig än ett halsband och kommer göra det mindre obehagligt för valpen att lära sig gå i koppel.

Sliter en hundsele på kroppen/pälsen?

Beroende på vilken hund du har så passar vissa selar bättre än andra. Skulle du ha en hundsele som inte sitter optimalt på din hund så kan kropp eller päls slitas på vid regelbunden användning under lång tid. Det är därför viktigt att ta mått på din hund när du ska köpa en hundsele och tänka efter hur hundens kropp är formad. För att ta ett exempel så har vi köpt en D-hundsele till vår japanska spets där framremmen går nedanför bringan. Japanska spetsar har en lång krage av päls och för att inte selen ska slita på pälsen har vi valt denna modell.

Senast Uppdaterad: 2020-04-03 13:47:41

Ge din syn på Hundsele
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu