Hundsele

Som hundägare hör det till vardagen att gå flera promenader om dagen. Beroende på vilken slags hund man har kan det handla om ett flertal, kortare turer i parken, regelrätta vandringar eller till och med löprundor. Olika hundar har olika behov, och för att promenaden ska bli så lyckad som möjligt för er båda gäller det att ha rätt form av koppel.

Förr i tiden hade alla hundar halsband eller kedjor runt halsen men idag är det mycket vanligare med selar. En sele sitter runt hundens hals och bröstkorg, inte olikt en fallskärmshoppares, och tillåter större rörelsefrihet för vovven men också bättre kontroll för ägaren. Har man till exempel en liten hund som plötsligt är utsatt för fara kan man blixtsnabbt lyfta upp hela hunden i luften och har man en bjässe som gillar att nosa hit och dit utan någon som helst tanke på sin ägares komfort har man bra kontroll över den utan att den behöver få andnöd eller ont i nacken och halsen.

Olika material och modeller

Om man har en hund som är extremt lätt att gå med och som inte är intresserad av att dra omkring sin husse eller matte är enklare selar att rekommendera. De består av vanliga remmar som man antingen ”klickar” fast eller fäster med hjälp av kraftig kardborre. Enkla selar fungerar mer som ett sätt att ha sin hund kopplad lite löst, men är inte att rekommendera om det är en hund som inte är världens bästa på att gå fot eller som tenderar att plötsligt vilja springa.

För större hundar eller riktiga energiknippen är det bäst att skaffa en bredare, vadderad sele som ger dig mycket bättre kontroll över hundens rörelser och som inte tillåter den att slita sig. Alla partier som sitter lite tätare är vadderade så att hunden inte blir öm om den drar, och man brukar använda samma material som man gör äventyrsryggsäckar och –kläder i, det vill säga starka och vädertåliga.

Har man en riktigt stark eller flyktbenägen hund finns det till och med selar som påminner mer om jackor, och de sitter så bra runt hundens kropp att den inte har en chans att komma loss. Här är det också viktigt att välja ett starkt, gediget material på kopplet och att inte låta hunden springa på för långt koppel då det innebär sämre kontroll.

hund i sele

Hundselar kommer i många variationer, hitta en som passar din hund!

Välj en rolig modell

Idag finns det massor med kul modeller av hundselar, och du kan få din lilla kompis att se ut som en liten sjörövare, kommandosoldat eller prinsessa. Kanske du har små barn som tycker att det blir roligare att gå på promenad om de och hunden matchar varandra? Oavsett om du väljer en rosa sele med diamanter eller en tuff lädersele med tillhörande bandana så är selen alltid ett utmärkt val för promenaderna.

Du kan också skaffa en sele för speciella tillfällen, som en maskerad eller en fest, och den kommer att ge både dig och din omgivning ett kul samtalsämne. Vad din vovve själv tycker är diskutabelt, men huvudsaken är alltid att selen fungerar som den ska. Det finns idag än mängd hundkläder som gör att du kan klä din hund som du utan att behöva köpa ny sele.

Mät rätt storlek

Det är framförallt två mått som är viktiga att mäta när man väljer selens storlek och det är hals- och bröstmåttet. Selen ska sitta tätt men aldrig hårt, och det är viktigt att hunden känner att den har rörelsefrihet. Använd helst ett måttband och mät halsens omkrets och sedan bröstet över dess bredaste punkt, och läs sedan vilka mått varje storlek kommer. Det brukar inte göra något om måtten inte är på centimetern exakta då de flesta modeller brukar tillåta att man drar åt eller lossar litegrann efter behov och selen därmed blir mer skräddarsydd.

hundsele.

En bredare sele sitter oftast bättre men kan också bli varm för din hund.

Om hunden inte vill

Alla hundar gillar inte selar, särskilt inte om de är valpar eller redan är vana vid vanliga koppel och halsband. Som tur är kan de flesta vovvar tränas med hjälp av lite hundgodis och en rejäl portion tålamod, och det är viktigt att man inte tvingar på sin hund något. Gör man det kan selen bli ett föremål för ren och skär skräck, och det är ju ingenting att sträva efter.

Börja alltid selträningen med att sätta på hunden selen i en avkopplad situation, till exempel hemma i tv-soffan eller inför varje middag. Genom att få hunden att associera selen med positiva känslor och belöningar går det snabbt att komma över den initiala tröskeln.

Fortsätt sedan träningen med att sätta på kopplet och gå ett litet varv i hemmet, för att sedan fortsätta med att gå ut. Medan vissa hundar accepterar selen med en gång kan andra vägra att gå, och då är det bara att fortsätta att träna lite hemma. Så småningom kommer det att gå men tänk på att aldrig förlora tålamodet eller att bli stressad, då hundar är fenor på att uppfatta människors känslor. 

Att välja rätt sele och få den att sitta bra kan vara lite knepgit, titta på videon för tips!

Senast Uppdaterad: 2019-10-23 10:11:52