Hundsele

Som hundägare har det till vardagen att gå flera promenader om dagen. Allt ifrån en tur i parken till vandringar i skogen eller till och med löpturer. Det finns idag många olika typer av utrustning för att hundpromenaden ska bli så smidig och säker som möjligt. Att välja rätt sele som hunden trivs i och som sitter bra och ger kontroll över hunden är en bra start. Men det finns många selar att välja mellan och det kan inte va helt lätt att förstå sig på skillnaden mellan till exempel y-sele och x-sele.

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa hundselen?

Det finns många hundselar att välja på idag. Vi har testat marknadens bästa och mest populära hundselar från de mest största tillverkarna. Den bästa hundselen idag är enligt oss Ruffwear Front Range Harness. En smidig, anpassningsbar och tålig sele. Läs mer om den och våra andra favoritselar nedan. När vi testade hundselarna tog vi hänsyn till följande punkter:

 • Anpassning - Går selen att justera för optimal passform?
 • Komfort - Är selen anatomiskt korrekt och bekväm för hunden?
 • Tålighet - Håller selen god kvalitet? Är sömmar, fästen och knäppen robusta?

1. Puppia Soft hundsele

SOFT BLACK HUNDSELE
Puppia Soft hundsele
Bäst i test
Totalt 9.7
Bästa pris
229 kr

Den här mjuka och bekväma selen är tillverkad av Puppia. Hela selen är gjord i det fantastiska materialet meshtyg som tack vare viss stretch formar sig efter hundens kropp samtidigt som det ventilerar väldigt väl. Selen är justerbar på en punkt; remmen runt bröstkorgen. Bröststycket och halsremmen är breda och vadderade och ligger an väldigt bra mot hunden och orsakar inget skav.

Puppia soft är en storfavorit bland både katt- och hundägare. Den gör sig extra väl på små och mellanstora hundar, och passar jättebra till valpar tack vare det breda och skönt vadderade hals- och bröststycket. Du kan beställa selen i en mängd olika fina starka färger. Priset på selen är riktigt bra, billigare selar kan du få men då kommer du inte i närheten av kvaliteten på Puppias Soft.

Selen finns i sex storlekar och sträcker sig upp till hundar på omkring 20 kg.

Storlek Omkrets nedre nacke Omkrets bröstkorg Ras
XS 21 cm 24 ~ 33 cm Valp
S 26 cm 33 ~ 49 cm Chihuahua
M 32 cm 39.5 ~ 61 cm Jack Russel
L 37 cm 50 ~ 77 cm Shih tzu
XL 41 cm 56 ~ 83 cm Cocker Spaniel
XXL 54 cm 69 ~ 96 cm Labrador

2. Puppytooth hundsele

Puppytooth
Puppytooth hundsele
Totalt 9.6
Bästa pris
349 kr

Puppytooth är tillverkad av Puppia. Ingen förvåning att tillverkaren Puppia förekommer flera gånger, de gör många bra produkter! Puppytooth är selen för dig som vill ha lite extra men ändå en enkel sele. Step-in-design gör den lätt att ta på och av och givetvis tillverkad i ett mjuk och bekvämt material. Selen har spännband som gör att passformen blir optimal. Spännbanden är lätta att justera och av väldigt bra kvalitet. Den här selen rekommenderar vi dig som har en stark hund som kräver bra passform och god kontroll. Men den är en bra investering för alla hundägare, den här selen kommer att hålla länge!

 • Justerbar på två punkter
 • Slitstark
 • Enkel och naturlig för hunden

3. Puppia Väst

Pupia Vaest
Puppia Väst
Totalt 9.5
Bästa pris
239 kr

Puppia är ett av de stora märkena inom hundprodukter. Det är ett tillförlitligt märke med produkter av bra kvalitet och till ett bra pris. Puppia har flera olika hundselar men deras Soft Vest är vår absoluta favorit. Det är en mjuk sele som är välvadderad och förhindrar skav. Den är tillverkar av mesh-tyg, ett populärt material som både torkar snabbt och är svalkande. Selen är tillverkad i vår favoritdesign; step-in-design. Det betyder att hunden trär in framtassarna och så knäpps selen över manken, väldigt lätt att ta på och av. De flesta hundar lär sig själva att gå in i selen vilket gör det ännu lättare. Sammanfattningsvis så får du en stabil, mjuk och flexibel sele till ett väldigt bra pris. Selen rekommenderas till alla hundar och passar stor som liten, oavsett om hunden drar mycket eller inte alls.

 • Vadderad och bekväm
 • Step-in
 • Mesh-tyg

4. VGW Extension

VGW Extension
VGW Extension
Totalt 9.5
Bästa pris
529 kr

VGW Extension är en väldigt populär sele som har uppskattats mycket av kunder och har fått väldigt fina betyg. Selen är utformad med hänsyn till hundens anatomi för att sitta bekämt och kunna bäras dagligen utan att skada hunden på sikt. Den har en riktigt smart design då kopplet fästs framtill på bogen vilket gör att hunden snurar ett halvt varv om den skulle dra mycket. Det här är ett väldigt effektivt hjälpmedel för dig med en hund som drar mycket. Men selen är också väldigt bra även för hundar som inte drar. När du drar i kopplet så kommer din hund att vändas mot dig, vilket lättare avhjälper ett felaktigt beteende och ökar kontakten mellan ägare och hund. Selen är utformad att ge fria luftvägar vilket verkar lugnande och sänker stressen för en hund som drar. Det här är helt enkelt en fenomenal sele som kommer att underlätta både träning och vardagspromenad för både dig och din hund.

 • Storsäljare
 • Innovativ design
 • Ergonomiskt utformad

5. Hurtta Y-sele

Hurtta Y-sele
Hurtta Y-sele
Totalt 9.2
Bästa pris
299 kr

Hurtta Casual Y-sele är en enkel sele som passar bäst till mellanstora eller lite mindre hundar. Den är billig och Y-selear har god passform. Den är lätt att sätta på och ta av och sitter säkert på hunden. Remmarna är ganska smala vilket kan vara en nackdel för större hundar eller hundar som drar hårt. Bröstremmen är justerbar vilket gör den lätta att anpassa till olika storlekar och kroppsformer. Selen går att köpa i flera fina färger och är försedd med 3M-reflexer runtom. Det är en utmärkt valp-sele och att använda som vanlig promenadsele.

 • 3M-reflexer
 • Billig
 • Justerbar bröstrem

6. Ruffwear Front Range

Ruffwear sele
Ruffwear Front Range
Totalt 8.9
Bästa pris
499 kr

Ruffwear är ett riktigt högkvalitativt märke som tillverkar ordentliga och slitstarka produkter. Det är generellt sett ett lite dyrare märke men du får mycket för pengarna. Selen Front Range är justerbar på hela 4 punkter vilket ger en fenomenal passform för alla hundar. Den kommer att sitta bekvämt för hunden och väldigt säkert. Selen har fäste för kopplet både på ryggen och framtill vilket motverkar hundar som drar. Selen passar särskilt dig som är ute mycket och använder selen frekvent. Den tål det mesta och kommer att hålla länge. Selen är till och med försedd med en liten fick för ID-bricka eller information om ägare och hunden. Den går att beställa i olika fina färger.

Front Range är inget undantag. Det här är en sele för den mycket aktiva hunden, gjord för att slitas på. Med starka spännen och ett stabilt knäppe kommer hunden att sitta säkert i selen. Selen är justerbar för passform på hela fyra punkter vilket gör att selen skaver minimalt och sitter optimalt! Den kommer i flera färger och storlekar. Priset är relativt högt, men du får väldigt mycket för pengarna och selen kommer att hålla så länge du har hund! Den absolut mest slitstarka selen som vi har testat.

 • Mycket tålig
 • Justerbar på fyra punkter
 • Två fästen för kopplet

Hund med sele

Vilken hundsele är bäst för dig?

Det finns mängder olika selar idag. Utbudet har vuxit enormt på marknaden och det finns många smarta lösningar. Vilken modell du ska välja beror helt på din hund och dess behov och vad du föredrar själv. Vi har här sammanställt en guide och samlat information så att du kan göra ett så bra val som möjligt. En hund som drar mycket ska ha en vadderad sele som gör att den inte far illa när den går i sele. En stark hund behöver en sele som är stabil och slitstark, gärna en större sele som täcker mer av hundens kroppsyta vilket gör det lättare att kontrollera hunden och bekvämare för hunden själv. Har du en lätt hund eller en hund som drar mycket så kan du istället ha en sele som inte hindrar hunden, en lättare och enklare variant fungerar bra. Även enkla selar är slitstarka och det ska mycket till för att hunden ska slita sig. Selar benämns ofta utifrån deras form, vanligast är H-sele, Y-sele, X-sele och D-sele. Bokstäverna beskriver hur selen ser ut och är inte något som är fast bestämt utan mer som en riktlinje. Generellt gäller följande:

 • H-selen har raka bröst- och halsremmar som fäster i en ryggrem som är längre än på andra selar.
 • Y-selen har i sin tur kortare ryggrem och halsremmarna är vinklade framåt från ryggremmet.
 • X-selen ryggrem och hals- och bröstremmarna möts direkt i ett "X" på ryggen.
 • D-selen saknar också ryggrem och har en rem som går tvärs över hundens bringa och möter remmen som löper bakom frambenen.

Träna hunden att ha sele

Alla hundar gillar inte selar, särskilt inte om de är valpar eller redan är vana vid vanliga koppel och halsband. Som tur är kan de flesta vovvar tränas med hjälp av lite hundgodis och en rejäl portion tålamod, och det är viktigt att man inte tvingar på sin hund något. Gör man det kan selen bli ett föremål för ren och skär skräck, och det är ju ingenting att sträva efter.

Börja alltid selträningen med att sätta på hunden selen i en avkopplad situation, till exempel hemma i tv-soffan eller inför varje middag. Genom att få hunden att associera selen med positiva känslor och belöningar går det snabbt att komma över den initiala tröskeln.

Fortsätt sedan träningen med att sätta på kopplet och gå ett litet varv i hemmet, för att sedan fortsätta med att gå ut. Medan vissa hundar accepterar selen med en gång kan andra vägra att gå, och då är det bara att fortsätta att träna lite hemma. Så småningom kommer det att gå men tänk på att aldrig förlora tålamodet eller att bli stressad, då hundar är fenor på att uppfatta människors känslor. 

Läs mer: Jämför olika hundkoppel och hitta det bästa för din hundsele

Vanliga frågor om hundsele

Kan alla hundar ha sele?

Ja, majoriteten av alla hundar kan ha sele. Undantagen är hundar som av medicinska eller fysiska skäl inte kan ha en sele, som vid utslag eller smärta i kroppsdelar där selen sitter. Generellt är en hundsele är oftast mer behaglig för en hund att ha på sig än ett hundhalsband vid promenader. En sele fördelar trycket över hundens framkropp istället för att trycket blir centrerat kring halsen som av ett halsband. 

Det finns många olika modeller av hundselar ute på marknaden idag, så vi lovar att det finns en hundsele som passar just din hund perfekt!

Kan man ha hundsele i bilen?

Det bästa alternativet om du ska åka bil med din hund är att köpa en särskild hundsele som är ämnad för att hålla din hund säker under transport i bil. Man kan använda en vanliga hundsele, men det är inget vi rekommenderar ur säkerhetssynpunkt. Bilbältesselar för hundar har genomgått tester för att säkerställa att hunden kan åka riskfritt i bilen. Vi tycker att hundens säkerhet går först och vi förespråkar att köpa en hundsele som blivit testat för användning i bilen. Alternativt kan hunden transporteras säkert i en bilbur som ställs i bagageutrymmet, förutsatt att ni har en bil av kombi-modell. Läs gärna våra artiklar om säkerhetsselar och burar.

Kan en valp ha sele?

Ja, valpar kan ha sele. Som med vuxna hundar så är det nästan att föredra att ha en hundsele på valpen. Det är mer bekvämt för valpen att ha en sele på sig än ett halsband och kommer göra det mindre obehagligt för valpen att lära sig gå i koppel.

Sliter en hundsele på kroppen/pälsen?

Beroende på vilken hund du har så passar vissa selar bättre än andra. Skulle du ha en hundsele som inte sitter optimalt på din hund så kan kropp eller päls slitas på vid regelbunden användning under lång tid. Det är därför viktigt att ta mått på din hund när du ska köpa en hundsele och tänka efter hur hundens kropp är formad. För att ta ett exempel så har vi köpt en D-hundsele till vår japanska spets där framremmen går nedanför bringan. Japanska spetsar har en lång krage av päls och för att inte selen ska slita på pälsen har vi valt denna modell.

Hur ska en hundsele sitta?

Det är framförallt två mått som är viktiga att mäta när man väljer selens storlek och det är hals- och bröstmåttet. Selen ska sitta tätt men aldrig hårt, och det är viktigt att hunden känner att den har rörelsefrihet. Använd helst ett måttband och mät halsens omkrets och sedan bröstet över dess bredaste punkt, och läs sedan vilka mått varje storlek kommer. Det brukar inte göra något om måtten inte är på centimetern exakta då de flesta modeller brukar tillåta att man drar åt eller lossar lite grann efter behov. Läs noga på selen du funderar på att köpa vilka mått du ska mäta, olika modeller sitter olika och vissa modeller kommer till och med i one-size, något man ska vara lite försiktig med.

Testvinnare - Bästa Hundsele

 • Puppia Soft hundsele
 • Puppytooth hundsele
 • Puppia Väst
 • VGW Extension
 • Hurtta Y-sele
 • Ruffwear Front Range
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
112 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-10-19 11:15:41

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu