Hundsele

Som hundägare hör det till vardagen att gå flera promenader om dagen. Beroende på vilken slags hund man har kan det handla om ett flertal, kortare turer i parken, regelrätta vandringar eller till och med löprundor. Olika hundar har olika behov, och för att promenaden ska bli så lyckad som möjligt för er båda gäller det att ha rätt form av koppel.

Förr i tiden hade alla hundar halsband eller kedjor runt halsen men idag är det mycket vanligare med selar. De flesta selar sitter runt hundens hals och bröstkorg och tillåter större rörelsefrihet för hunden men också bättre kontroll för ägaren. Har man till exempel en liten hund som plötsligt är utsatt för fara kan man blixtsnabbt lyfta upp hela hunden i luften och har man en bjässe som gillar att nosa hit och dit utan någon som helst tanke på sin ägares komfort har man bra kontroll över den utan att den behöver få andnöd eller ont i nacke och hals.

Vilken sele ska jag ha?

Det finns mängder olika selar idag. Alltifrån selar för draghundar, olika typer av träning till starka slitstarka selar och lätta enkla promenad selar. Vilken modell du ska välja beror helt på din hund och dess behov. En hund som drar mycket ska ha en vadderad sele som gör att den inte far illa när den går i sele. En stark hund behöver en sele som är stabil och slitstark, gärna en större sele som täcker mer av hundens kroppsyta vilket gör det lättare att kontrollera hunden och bekvämare för hunden själv. Har du en lätt hund eller en hund som drar mycket så kan du istället ha en sele som inte hindrar hunden, en lättare och enklare variant fungerar bra. Även enkla selar är slitstarka och det ska mycket till för att hunden ska slita sig.

hund i sele

Hundselar kommer i många variationer, hitta en som passar din hund!

Hur ska en hundsele sitta?

Det är framförallt två mått som är viktiga att mäta när man väljer selens storlek och det är hals- och bröstmåttet. Selen ska sitta tätt men aldrig hårt, och det är viktigt att hunden känner att den har rörelsefrihet. Använd helst ett måttband och mät halsens omkrets och sedan bröstet över dess bredaste punkt, och läs sedan vilka mått varje storlek kommer. Det brukar inte göra något om måtten inte är på centimetern exakta då de flesta modeller brukar tillåta att man drar åt eller lossar lite grann efter behov. Läs noga på selen du funderar på att köpa vilka mått du ska mäta, olika modeller sitter olika och vissa modeller kommer till och med i one-size, något man ska vara lite försiktig med.

Puppia är ett av de stora märkena inom hundprodukter. Det är ett tillförlitligt märke med produkter av bra kvalitet och till ett bra pris. Puppia har flera olika hundselar men deras Soft Vest är våran absoluta favorit. Det är en mjuk sele som är välvadderad och förhindrar skav. Den är tillverkar av mesh-tyg, ett populärt material som både torkar snabbt och är svalkande. Selen är tillverkad i vår favoritdesign; step-in-design. Det betyder att hunden trär in framtassarna och så knäpps selen över manken, väldigt lät att ta på och av. De flesta hundar lär sig själva att gå in i selen vilket gör det ännu lättare. Sammanfattningsvis så får du en stabil, mjuk och flexibel sele till ett väldigt bra pris. Selen rekommenderas till alla hundar och passar stor som liten, oavsett om hunden drar mycket eller inte alls.

Puppytooth är också tillverkar av Puppia. Ingen förvåning att tillverkaren Puppia förekommer flera gånger, de gör många bra produkter! Puppytooth är selen för dig som vill ha lite extra men ändå en enkel sele. Step-in-design för den lätt att ta på och av och givetvis tillverkad i ett mjuk och bekvämt material. Selen har spännband som gör att passformen blir optimal. Spännbanden är lätta att justera och av väldigt bra kvalitet. Den här selen rekommenderar vi dig som har en stark hund som kräver bra passform och god kontroll. Men den är en bra investering för alla hundägare, den här selen kommer att hålla länge!

Ruffwear gör hundprodukter som är rejäla och stabila. Och deras hundsele Front Range är inget undantag. Det här är en sele för den mycket aktiva hunden, gjord för att slitas på. Med starka spännen och ett stabilt knäppe kommer hunden att sitta säkert i selen. Selen är justerbar för passform på hela fyra punkter vilket gör att selen skaver minimalt och sitter optimalt! Den kommer i flera färger och storlekar. Priset är relativt högt, men du får väldigt mycket för pengarna och selen kommer förmodligen att hålla så länge du har hund! Det absolut mest slitstarka selen vi testat.

hundsele.

En bredare sele sitter oftast bättre men kan också bli varm för din hund.

Träna hunden att ha sele

Alla hundar gillar inte selar, särskilt inte om de är valpar eller redan är vana vid vanliga koppel och halsband. Som tur är kan de flesta vovvar tränas med hjälp av lite hundgodis och en rejäl portion tålamod, och det är viktigt att man inte tvingar på sin hund något. Gör man det kan selen bli ett föremål för ren och skär skräck, och det är ju ingenting att sträva efter.

Börja alltid selträningen med att sätta på hunden selen i en avkopplad situation, till exempel hemma i tv-soffan eller inför varje middag. Genom att få hunden att associera selen med positiva känslor och belöningar går det snabbt att komma över den initiala tröskeln.

Fortsätt sedan träningen med att sätta på kopplet och gå ett litet varv i hemmet, för att sedan fortsätta med att gå ut. Medan vissa hundar accepterar selen med en gång kan andra vägra att gå, och då är det bara att fortsätta att träna lite hemma. Så småningom kommer det att gå men tänk på att aldrig förlora tålamodet eller att bli stressad, då hundar är fenor på att uppfatta människors känslor. 

Att välja rätt sele och få den att sitta bra kan vara lite knepgit, titta på videon för tips!

Senast Uppdaterad: 2020-02-26 14:32:38

Ge din syn på Hundsele
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu