Hundskor

För den oinvigde kan det verka märkligt att en hund ibland kan behöva skor, men om man tänker efter så är det inte riktigt så konstigt. Hundar är ju ursprungligen vilda djur som lever ute i naturen och inte skapade att leva i en av människan konstruerad miljö, med betong, asfalt, glas och olika gifter. Det finns redan många faror ute i djungeln eller på savannen, men efter millenium av evolution är hunden bra anpassad till dessa. När det kommer till stadsmiljön eller ändrade väderförhållanden, är det däremot frågan om en helt annan sak, då hetta, kyla och salt kan göra livet surt för varje typ av hundtass.

Varför hundskor?

Hunden anses vara den mest varierade arten av alla då det finns så många olika typer att det knappast går att föreställa sig. Att en chihuahua och en St. Bernard är samma djur är nästan ofattbart, lika mycket som att en Cocker spaniel och en Pit Bull är det. Anledningen till att hunden blivit så varierad har att göra med två faktorer: miljö och framavling. Allteftersom människan har migrerat till olika delar av världen så har hunden följt med, vilket ibland lett till att den fått svårare att klara sig. Ta till exempel en Husky, vars naturliga omgivningar är det kalla vinterlandskapet som i Sibirien eller Alaska, som plötsligt befinner sig på en liten grekisk ö! Eller en Rhodesian Ridgeback som efter generationer på den afrikanska savannen nu befinner sig i vinter-kalla Sverige! Människan har dessutom avlat fram olika raser, antingen på grund av deras funktion eller utseende, vilket gjort att de sedan inte nödvändigtvis besuttit de bästa egenskaperna för sin miljö. Som hundägare har man ett ansvar att skydda sin hund från dessa besvärliga omständigheter och om man väljer en livsstil som inte nödvändigtvis passar vovven bör man vara noga med att ge den vapen mot eventuella faror och svårigheter. Och det är här som skorna kommer in!

Hundskor används främst för att skydda vid:

  • En redan skadad tass
  • Promenad på vasst eller obekvämt underlag
  • Kyla eller hög värme
  • Slitage vid långa promenader, framför allt på asfalt
Hund med hundskor3

Långa promenader på asfalt kan vara slitsamma för många hundar

Olika typer av hundskor

Det finns flera olika sorters hundskor som alla är anpassade efter olika behov och omständigheter. I de allra flesta fallen handlar det om klimat och underlag, till exempel regn och asfalt, men de kan också vara en del av utrustningen man kan ge en hund om man planerar stora äventyr, som en seglats eller en bergs-vandring. Under varma somrar kan det också bli extremt hett på gator och trottoarer och då måste man skydda hundens trampdynor från att brännas. Det samma häller om man går till en sandstrand mitt under sommarhettan!

Här tar vi en titt på olika typer av hundskor: hur och var de används, vilka material de är gjorde av och vilka hundar de passar bäst.

Hundskor som skydd

Hundskor brukar vara tillverkade i ganska lätta material som kanvas, plast, silikon och gummi och man sätter antingen på dem genom att helt enkel sticka tassarna i dem eller genom att ”vira” dem runt tassen och sedan snöra åt med en kardborrerem. För att undvika halka är de ofta räfflade undertill, eller har en skrovlig yta som är tillsatt utanpå. Det är viktigt att de är mjuka och flexibla så att hunden skall känna att den kan röra sig fritt, och det finns material som är särskilt framställda för ändamålet. Den här typen av hundskor kan användas av alla sorters hundar men det är framförallt mindre vovvar som behöver dem, då de ofta tycker att det är svårare och mer obehagligt att ta sig fram i vinterväder än större modeller.

Lever man i ett land med mycket nederbörd kan hundskor komma som en räddare i nöden – både för vovven och finsoffan därhemma. Slask och lera kan vara svårt att få bort och har man en hund som avskyr att bada eller duscha brukar varje promenad avslutas med en kamp. Genom att sätta på hundskor som håller ute väta kan man dels skydda dess tassar från obehagliga väderförhållanden, och dessutom slippa rengöra tassarna varje gång man kommer hem. 

Aktivitetsskor

För den aktiva personen är det fantastiskt roligt att ta med sig hunden på sina äventyr och i det här fallet är det allra vanligast med lite större och starkare hundar. Att ta med en liten tax på en lång vandringstur är kanske inte den bästa idén, medan en schäfer, labrador eller dobermann kan tycket att det är hur kul som helst.

Vill man skydda sin hunds tassar under långa vandringar finns det mycket bra skor som är tillverkade i extremt starka och vädertåliga material. De är ofta förstärkta på undersidan, till exempel med tjocka, räfflade gummisulor för att klara vassa ytor och taggar, men samtidigt lätta och mjuka så att hunden inte känner sig rörelsehindrad.

Engångsskor

Tycker man att det är jobbigt att hålla hundskorna rena så finns det också engångsvarianter som är tillverkade av lätta gummimaterial som ofta är skonsamma för naturen då de upplöses efter en kortare tid. De här skorna funkar ungefär på samma sätt som de engångstofflor man kan få hos tandläkaren, och de är ett utmärkt alternativ för hundar som bara behöver skor lite då och då. Lever man däremot i ett klimat där hunden behöver skor dagligen kan det här bli ett ganska kostsamt alternativ.

Hundstrumpor

Om man lever i ett hem med mycket hala ytor, om man ska ut på båtsemester eller om det är halt utomhus på grund av vädret eller underlaget så finns det smidiga hundstrumpor försedda med gummi på undersidan för att förhindra halka. Dessa strumpor är inte olika de sockor man kan ge till barn av samma anledning. Man sätter på dem precis som en vanlig strumpa och det finns massor av kul färger och mönster.

Vill man använda hundstrumporna utomhus så finns det något kraftigare modeller och de är lätta att tvätta i tvättmaskinen efter varje användning. Kan användas av alla typer av hundar.

Om hunden vägrar

Inte alla hundar är samarbetsvilliga och om man har en vovve som fullkomligen avskyr sina skor trots oändliga försök med godbitar och kel, så finns det idag en fantastisk lösning: tasskräm. Det här är en tjock kräm som man helt enkelt smörjer in hundens tassar med och som sedan håller i flera timmar och skyddar mot kyla, hetta, salt och smörja när man är ute och går. Ett bra alternativ för kinkiga hundar!

Det är inte alltid lätt att vänja hunden vid att ha skor, titta på videon för att få lite tips!

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:08:24

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
105 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5

Vanliga frågor om hundskor

Hur lär jag min hund att använda hundskor?

Som alla nya saker kan det vara otäckt för din hund att lära sig använda hundskor. Som vid de flesta liknande frågor så ger vi rådet att låta allt ta sin tid och att uppmuntra hunden rikligt under träningsmomenten. Det finns dessutom flera olika sätt att träna sin hund att ha hundskor.

Vår rekommendation är att börja med att låta hunden bekanta sig med skorna är en bra början innan du testar att sätta på hunden hundskorna. Efter detta kan du börja närma dig att testa en hundsko på en tass och se hur din hund reagerar, ha lite hundgodis i närheten och uppmuntra med klappar och bra ord när din hund gör framsteg. Allt eftersom kommer det att bli bättre att ta på hundskorna och då kommer momentet då hunden behöver vänja sig att röra sig med hundskorna. När vi övade med vår ena hund och kom till detta moment så var hon extremt skeptisk till att röra sig en millimeter, men när hennes favoritgodis kom fram så brydde hon sig inte längre alls att hon hade hundskor på sig. 

Vilken storlek behöver min hund på hundskor?

Vilken storlek du behöver beror på hur stora tassar din hund har. Det lättaste sättet är att ta hundens tass och sätta den mot en bit kartong på backen. Märk ut hundens tass genom att ta en penna och följa konturerna, du borde då få en märkning att mäta på kartongbiten. Alla hundskors produktsidor har en måttabell för vilken storlek som behövs för olika tassdimensioner. Mät hur bred din hunds tass är och hur lång tassen är, jämför sedan dessa mått med produktens måttabell för att se vilken storlek din hund behöver.

Kan man använda hundskor för en skadad tass?

Att använda hundskor eller hundstrumpor är ett utmärkt sätt att skydda en skadad tass. Det skyddar dels hunden från att trampa snett och skada tassen mera, men hundskon eller strumpan skyddar även tassen från hundens tvättning. Om din hund är särskilt känslig för nackkragar, vars syfte är att hindra hunden från att slicka på sår, kan en hundsko eller strumpa vara ett perfekt alternativ.

Kan hundskor användas som halkskydd?

Vissa hundskor och hundstrumpor har halkskydd på undersidan av skon eller strumpan. Dessa produkter kan därför användas som halkskydd inomhus och hjälper hunden att hålla sig stadigt på marken. Hundstrumpor med halkskydd är väldigt lika bebisstrumpor som hjälper bebisar att inte halka på golv och andra ytor. 

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu