Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst klotång till hunden 2023

Senast uppdaterad: 9 februari 2023

En hund använder sina klor till mycket; gräva, riva, slåss och att i det vilda lägga ner villebråd. En hund utan klor är som en människa utan fingrar och tår. Vanskötta klor leder därför snabbt till besvär för hunden. Hundens klor måste skötas och klippas eftersom de växer. Men det gäller att veta hur och vilka redskap du behöver för att resultatet ska bli så bra som möjligt. I den här artikeln recenserar vi några bästsäljande klotänger och delar med oss om information och tips för att klippningen ska bli enkel och säker. Betygsättningen är baserad på kundomdömen, kvalitet och hanterbarhet.

Innehållsförteckning

Vilken klotång är bäst?

Vi har använt och testat många olika klotänger genom åren. En bra klotång ska vara skarp och ha bra precision. Den ska inte vara bräcklig i konstruktionen (många av de allra billigaste varianterna har det problemet) utan kännas stabil att använda. Det är viktigt att tången lämnar god sikt över klon, inga delar ska skymma sikten och därmed försvåra klippningen. Vår favorittång just nu är Miller's Klotång. Om du känner dig osäker på att klippa klorna så kan du istället läsa mer om kloslipar här.

Miller's Klotång
Miller's Klotång
Bäst i test

1. Miller's Klotång

9,7/10
Typ
Klassisk
Storlek
17 cm
Till butik
159 kr
Läs mer

En klotång vi uppskattar mycket. Den ser ut som en vanlig verktygstång och har lite mer "styrka" i nypet mot de vanligtvis mindre klotängerna som är populära på marknaden. Det vi märkte var att när vi testade den på olika hundar varierade resultatet något. Hos mindre hundar med mindre klor fungerade den riktigt bra, detsamma gäller mellanstora hundar. Däremot hade vi lite mer problem med de större hundarna vars klor är mer kraftfulla. Detta bör dock sägas om de andra klotängerna vi också testade. 

Vi anser dock att denna klotång är bättre än de mindre varianterna och rekommenderar dig att testa denna produkt.

Läs mer
Klotrimmer Oster Premium
Klotrimmer Oster Premium
Bästa premiumvalet

2. Klotrimmer Oster Premium

9,6/10
Typ
Klassisk
Storlek
13 cm
 • Premiummärke
 • 13 cm lång
 • Snygg design
Till butik
219 kr
Läs mer

Om du vill ha produkter av riktigt bra kvalitet så ska du välja ett erkänt märkt som Oster. De är kanske mer kända för hundtrimmers men tillverkar också bra klotänger. Det här är en lätthanterlig klotång på 13 cm. Det gör den lätt att använda även om hunden är ovillig. Handtaget är väldigt skönt att hålla i och hela utformningen av tången är väldigt ergonomisk. Tången har vassa blad som enkelt klipper klorna med stor precision. Den stora fördelen med högre kvalitet när det kommer till klotänger är just precisionen. Att klippa med en slö tång eller en tång som inte har så bra precision är väldigt svårt och kan i värsta fall skada hunden. Förutom väldigt goda klippegenskaper så är själva tången vackert stilren med en elegant design.

Läs mer
Kerbl Klotång
Kerbl Klotång

3. Kerbl Klotång

9,1/10
Typ
Klassisk
Storlek
Large
 • Kraftig klotång
 • 16 cm lång
 • Lätt att klippa även tjocka klor
Till butik
109 kr
Läs mer

En klotång på 16 cm som passar de flesta hundar. Tången är tillverkad av Buster och är gjord för att hantera grövre klor. Den har en sekatörliknande design som gör den kraftig och lätt att handskas med. Handtaget är i plast och tål hårda tag och förhindrar att du glider eller slinter. 

Läs mer
Klotång M-Pets
Klotång M-Pets

4. Klotång M-Pets

9,0/10
Typ
Klassisk
Storlek
Medium
 • 12.5 eller 16 cm lång
 • Enkel och stabil
 • Halkfritt grepp
Till butik
85 kr
Läs mer

Klotången från M-Pets går att köpa i olika storlekar, small eller Large. Den passar till katt och hund och beroende på storleken på din hund kan det vara skönare med en större tång. Den lilla är väldigt smidig att ta med sig även om storleks skillnaden inte är med speciellt mycket: 12.5 cm gentemot 15 cm. Prisskillnaden är dock rätt stor där den stora kostar nästan dubbelt så mycket som den lilla.

Läs mer
Trixie Klotång Giljotin
Trixie Klotång Giljotin
Mest Prisvärd

5. Trixie Klotång Giljotin

8,7/10
Typ
Giljotin
Storlek
11.5 cm
 • Billigt val
 • Passar bäst till små hundar
Till butik
89.9 kr
Läs mer

Klotången passar alla mindre husdjur. Bladen är speciellt utformade och designade för att inte spräcka klon. Det är lätt hänt när du klipper, framför allt med en slö tång, att klon spricker och då kan pulpan skadas. Men med Trixies klotång så minskar den risken avsevärt. Tången är lätt att hantera och klipper snabbt och smidigt klon. Med halksäkra handtag så får du ett bra och bekvämt grepp om tången. Trixies klotång är enkel och smidig och väldigt prisvärd.

Läs mer

Tass och hand

Köpguide till den bästa klotången

Inför klotångsköpet så finns det två stora val att göra. Vill du ha en sax-modell eller giljotin-modell? Giljotinmodellen passar generellt sett till större hundar och sax-modellen till mindre. Giljotintången gör det stabilare att klippa vilket underlättar vid tjockare klor. Sax-modellen brukar vara mer precis och passar de där riktigt små klorna. Men det handlar ytterst om personlig preferens, vi har använt båda modellerna till massor olika raser utan större problem. Prova dig fram helt enkelt, du kanske känner någon med de olika modellerna så att du kan testa själv innan du köper.

Bra kvalitet är alltid viktigt när det kommer till hundprodukter. Men en slö, instabil eller gänglig klotång kan vara direkt farlig för hunden och ställa till stora problem inför framtida kloklippningar. Köp en klotång av ett erkänt märke och som fått fina omdömen av andra. Det finns riktigt billiga varianter men de känns ofta som glappiga saxar och är svåra att få raka och precisa snitt med.

Därför behöver du en klotång

Det finns flera anledningar till att skaffa sig en klotång och att lära sig klippa sin hunds eller katts klor:

 • En hund som får för långa klor riskerar att bryta klorna. Det kan göra väldigt ont för hunden då klons pulpa innehåller blodkärl och nerver. En bruten klo kan alltså medför mycket smärta för hunden så se till att hålla klona välklippta och korta.
 • Långa klor innebär inte bara en fara för hunden själv utan också för andra hundar, människor och din möbler! Med långa klor så uppstår rivmärken och sår betydligt lättare. Efter att du har klippt klorna kan du också fila dem så att de är släta och lena.
 • Oskötta klor kan växa in i hundens trampdyna och orsaka stor smärta. Klipp därför klorna regelbundet, ju oftare du gör det desto lättare är det. En klo som blir väldigt lång är svårskött då pulpan växer ut längre.
 • Äldre hundar som lider av artros i tassarna får snabbare ont av långa klor.
 • En lång klo kan också påverka hundens hållning och göra att den får felbelastning i leder och ryggrad.
Terrier får klona klippta

Hur klipper jag klorna? 

Till en början kan kloklippningen kännas obehaglig, men med rätt kunskap och lite erfarenhet brukar det snart gå över. Klon på en hund består av samma material som på människans naglar. Hunden har fyra klor vid tårnas ände och en som sitter bakom tassen lite högre upp på benet. Klon består av en inte del, den så kallade pulpan, och ett yttre skal som är själva klon. Pulpan består av blodkärl och nerver, så om det börjar blöda när du klipper klorna så beror det på att du har kommit åt pulpan, mer om detta senare. Följ dessa steg för en säker kloklippning:

 1. Rätt redskap - Se till att din klotång är vass och välfungerande, det gör klippningen väldigt mycket lättare och säkrare. Och se till att ha bomull eller något liknande att stoppa en eventuell blödning med. Givetvis ska du ha lite godis också för att belöna din duktiga vovve när du är klar.

 2. Lokalisera pulpan - Det är viktigt att du hittar pulpan för att förhindra att du skadar din hund. På hundar med ljusa klor så ser man pulpan enkelt men på svarta klor kan det vara knepigt. Här är det viktigt med bra belysning och att titta på klon från flera håll så brukar du kunna se ungefär var pulpan är. Om du inte kan lokalisera pulpan så klipp bara den allra yttersta delen av klon. Och om klon blir för lång så är det bäst att ta hunden till veterinären som kan hjälpa dig med att klippa på ett säkert sätt.

 3. En lugn hund - Välj rätt tillfälle att klippa klorna, framför allt om det är första gången. Lägg hunden på sidan och ha tassarna bort från dig så att du har bra kontroll över hunden. Om hunden är stressad eller blir rädd så avbryt klippningen. Att låta en veterinär eller veterinärsköterska klippa klorna kostar inte mycket och är en smidig lösning om du inte känner dig säker.

 4. Klipp rätt längd - En klo ska klippas ner till några millimeter från pulpan. Klipp inte precis intill pulpan då nervtrådar kan vara längre en pulpan och hunden kan få ont av en för ambitiös klippning. Tänk på att pulpan växer så om du inte klipper klorna tillräckligt korta så kan de bli väldigt svåra att klippa efter ett tag. Vi rekommenderar att rådfråga veterinären hur långa klorna på just din ras bör vara. Långa klor leder till många problem för hunden. 

 5. Klipp rätt vinkel - Det är inte bara klippa klon rakt av, du vill få till rätt vinkel. Tänk dig att din hund står upp och att klon möter marken, då ska vinkel på klippningen vara i linje med marken. Klospetsen ska alltså vara rak mot marken. Med den vinkel så minskar risken för att du kommer åt pulpan. 

 6. Inför klippet - Håll tassen i ett stabilt grepp, och hålla i den enskilda tån vars klon du ska klippa. Ett tips är att trycka försiktigt på trampdynan för att klon ska komma fram lite extra. Klipp lite i taget, hellre flera små, små klipp än för mycket. Med små klipp så minskar obehaget för både dig och hunden. Det här är en bra strategi om du inte har hittat pulpan. Om du tror att du närmar dig pulpan så kan du fila ner klon lite grann med en klofil.

 7. Belöna hunden - Avsluta med att skämma bort hunden med lite godis och mys. Kloklippningen är sällan en omtyckte aktivitet så den behöver belönas!

Nu har du lärt dig klippa hundklor! Klipp din hunds klor regelbundet, ju oftare du klipper desto snabbare och lättare går det. Ett lagom intervall är ungefär varje till varannan vecka. Och kom ihåg att börja tidigt! Ju tidigare du börjar desto vanare blir hunden.

Vad gör jag om klon/pulpan blöder?

Om hunden inte uttrycker rejäl smärta så är det bäst att bara lugnt och stilla stoppa blödningen. Det gör du enklast med bomull eller blodstopp och iskallt vatten. Om du inte har bomull eller blodstopp hemma så kan du använda potatismjöl som har absorberade egenskaper. Fortsätt sedan att klippa de andra klorna. En skadad pulpa läker av sig själv och det är bäst att inte gör något för uppspelt eller dramatiskt för att förhindra att hunden reagerar negativt på kloklippning. Om det är så att hunden verkar känna ett rejält obehag eller om du inte får stopp på blödningen så ska du definitivt uppsöka veterinär så snart som möjligt. Detta gäller också om du märker att hunden har ont efter kloklippningen eller undviker att belasta tassen.

Vanliga frågor om klotänger

Hur klipper jag med en klotång/sax?

Börja med att hitta pulpan. Om din hund har ljusa klor så brukar du kunna se pulpan genom klon. Det är en mörkare del inne i klon som går in i själva tassen. Pulpan består av blodkärl och nerver och ska inte klippas! Om din hund har mörka klor så kan du lysa med en lampa genom klon för att se pulpan. Om du inte ser den alls så ska du klippa mycket försiktigt längst ut på klon.

 • Se till att tången du använder är vass och välskött.
 • Ha hunden nära dig, i knät eller på golvet. Närhet lugnar hunden.
 • Ta det försiktigt men bestämt! Låt inte hunden bestämma för då kommer det att bli svårt att klippa.
 • Håll tassen ordentligt med ena handen och tryck försiktigt på trampdynan så att klorna kommer ut.
 • Håll tången med andra handen och klipp där pulpan slutar i en 45-graders vinkel.

Är det farligt att klippa i pulpan?

Ja, det kan göra väldigt ont för hunden att bli klippt i pulpan. Det kommer att blöda om du råkar klippa för långt in. Stoppa blödningen och lugna hunden. Om du bara snuddat vid pulpan så kan du fortsätta att klippa, du vill inte lämna hunden med en starkt negativ upplevelse av kloklippning. Givetvis ska du sluta klippa och uppsöka veterinär om det blöder mycket eller om du har svårt att stoppa blödningen.

Hur sköter jag en klo som har gått av?

En klo kan brista eller få en spricka av flera anledningar. Det kan hända helt naturligt om hunden är ute och leker, även om klorna är välklippta. Men risken ökar om klorna är långa. Om en klo skadas så kan skadan gå djupare in i tassen än vad man kan se. Det betyder att kloskador i regel ska undersökas av veterinär. Om det bara är spetsen som är skadad så räcker det att klippa till klon så att den inte spricker ytterligare.

Hur ofta ska jag byta klotång?

En klotång håller i regel många år. Du märker om skäret blir slött och det går trögt att klippa eller att precisionen minskar. Det går att slipa klotänger men det är lättast att köpa en ny, det finns många tänger till mycket bra pris. Se till att sköta din klotång efter tillverkarens råd så håller den längre.

Testvinnare - Bästa Klotång hund

 • Miller's Klotång
 • Klotrimmer Oster Premium
 • Kerbl Klotång
 • Klotång M-Pets
 • Trixie Klotång Giljotin

Källhänvisning

Washington State University - Olika modeller av klotång och hur man kan klippa hundens klor. 

Svenska kennelklubben - Steg samt klipp på hur en hunds klo kan klippas.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
38 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu