Klotång hund

Hundar och katter har, som många andra djur, klor och med hjälp av dem kan de gräva, klättra, slåss och lägga ner villebråd. En hund eller katt utan klor är som en människa utan fingrar och tår, men samtidigt är klorna ibland till besvär för både djuret och människan.

Eftersom klor ständigt växer så är det viktigt att de inte blir för långa på hunden eller katten inte får och därför är det en god idé att skaffa sig en klotång. Här ska vi se på hur den fungerar och vad man bör tänka på när man skall använda den, liksom jämföra olika modeller med varandra. Valet av klotång handlar inte bara om djurets klor i sig, utan även vilken modell man själv känner är enklast att använda.

Varför klippa klorna?

Det finns flera anledningar till att skaffa sig en klotång och att lära sig klippa sin hunds eller katts klor:

  • Klorna växer för mycket. Om man har en katt som är inne hela tiden har den inte alltid möjlighet att hålla klorna i en bra längd. Ute i det vilda nöts klorna naturligt hos både hundar och katter, men om de rör sig för lite eller är hemma mycket kan det gå för långt. Att ha för långa klor kan ge katten eller hunden problem att gå rätt, vilket i sin tur kan leda till led- och muskelproblem.
  • Katten förstör möblerna. Katter har en medfödd instinkt att hela tiden hålla sina klor vassa då de är rovdjur som förutom att kunna jaga också måste kunna försvara sig. I brist på träd och stubbar går katten därför gärna loss på hemmets möbler, vilket inte alltid är uppskattat av hushållets andra medlemmar. Genom att hålla klorna trubbiga är möblerna och kläderna någorlunda skyddade.
  • Undvika rivsår. Om man har flera katter kan det hända att de råkar i slagsmål med varandra eller ger en tjockablänga åt sin ägare. Det är oftast inte menad för att ge allvarliga skador, men har man otur kan man få ett rejält sår.
  • Genetiska problem. Vissa hundar och katter har problem med klor som växer för snabbt eller åt fel håll, till exempel in i trampdynorna. Genom att ständigt hålla klorna trimmade kan dessa problem undvikas.
Hund klippa klor

Att klippa klorna kan vara lite knepigt, men man lär sig snabbt.

När ska man inte klippa klor?

Eftersom klorna är en viktig del av både hundars och katters anatomi så bör man endast klippa klorna om de lever i en skyddad miljö där de varken behöver försvara sig eller klättra för att komma undan faror. Om du har en utekatt bör den absolut få behålla sina klors vasshet, det kan vara en fråga om liv och död.

Klons anatomi

För att man inte ska skada sin hund eller katt när man klipper dess klo är det viktigt att förstå hur den är strukturerad. Allra bäst är att konsultera en veterinär innan man själv klipper klon för den första gången, men här kommer också en förenklad förklaring.

Klon består av samma material som en människas naglar, och hundar och katter har fyra klor vid tårnas ände och en som sitter lite högre upp på benet. Den högre klon bör man aldrig själv ge sig på då ett misstag kan få ödesdigra konsekvenser, så man gör bäst i att låta veterinären ta hand om den.

De övriga klorna består av en pulpa, fylld av nerver och blodkärl, och ett yttre ”skal” som är själva klon. Håller man klon mot ett ljus brukar man kunna se pulpan och det är extremt viktigt att man ser vad den sitter då man absolut inte får komma åt den när man klipper. Är man osäker eller om djuret har en svart klo så är det bäst att bara klippa den allra yttersta spetsen som är vass och låta resten av klon vara.

Hur man förbereder sig själv och sitt husdjur

Om man vill klippa sin hunds klor så bör man först läsa på ordentligt om hur man gör, prata med sin veterinär eller se på instruktionsvideos. Förberedelserna är också viktiga! Lägg en handduk i knät och ha lite hundgodis tillhanda, och sätt din vovve tryggt men bestämt i famnen. Du kan vira en handduk eller filt runt dess kropp; det är viktigt att hunden sitter stadigt och tryggt.

För att få fram klon ordentligt kan du trycka med ett finger i mitten av trampdynorna och sedan försiktigt klippa av den yttersta biten av klon, utan att komma i närheten av pulpan. Var beredd på att ditt husdjur kan rycka till och se till att du är fast och bestämd. Belöna varje avslutat tass med en godbit och se till att ni blivit riktigt goda vänner igen när det hela är över.

En hund med långa klor kan skada både sig själv och andra, lär dig klippa klorna så snart som möjligt.

Olika modeller

Den klassiska kloklipparen ser ut som en blandning av en tång och en sax, och är mycket enkel att hålla i. För större klor krävs större klippare men principen är alltid att man för in klons yttersta spets i en liten hålighet mellan bladen och sedan knipsar till. De minsta modellerna ser ut som kraftiga saxar och kan användas på mycket tunna klor medan stora, starka klor kräver ett rejälare verktyg.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 12:34:05

Ge din syn på Klotång hund
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu