Klotång hund

Hundar har, som många andra djur, klor och med hjälp av dem kan de gräva, slåss och lägga ner villebråd. En hund utan klor är som en människa utan fingrar och tår, men samtidigt är klorna ibland till besvär för både djuret och människan.

Eftersom klor ständigt växer så är det viktigt att de inte blir för långa på hunden och därför är det en god idé att skaffa sig en klotång. Här ska vi se på hur den fungerar och vad man bör tänka på när man skall använda den, liksom jämföra olika modeller med varandra. Valet av klotång handlar inte bara om djurets klor i sig, utan även vilken modell man själv känner är enklast att använda.

Varför klippa klorna?

Det finns flera anledningar till att skaffa sig en klotång och att lära sig klippa sin hunds eller katts klor:

  • En hund som får för långa klor riskerar att bryta klorna. Det kan göra väldigt ont för hunden då klorna innehåller en del som kallas pulpa, vilket är blodkärl och nerver. En bruten klo kan alltså medför mycket smärta för hunden så se till att hålla klona välklippta och korta.
  • Långa klor innebär inte bara en fara för hunden själv utan också för andra hundar, människor och din möbler! Med långa klor så uppstår rivmärken och -sår betydligt lättare. Efter att du har klippt klorna kan du också fila dem så att de är släta och lena.
  • Oskötta klor kan växa in i hundens trampdyna och orsaka stor smärta. Klipp därför klorna regelbundet, ju oftare du gör det desto lättare är det. En klo som blir väldigt lång är svårskött då pulpan växer ut längre.
  • Äldre hundar som lider av artros i tassarna får snabbare ont av långa klor.
hundklor

Att klippa klorna själv sparar mycket pengar i längden.

Klons anatomi

För att man inte ska skada sin hund eller katt när man klipper dess klo är det viktigt att förstå hur den är strukturerad. Allra bäst är att konsultera en veterinär innan man själv klipper klon för den första gången, men här kommer också en förenklad förklaring.

Klon består av samma material som en människas naglar, och hundar har fyra klor vid tårnas ände och en som sitter lite högre upp på benet. Klorna består av en pulpa, fylld av nerver och blodkärl, och ett yttre ”skal” som är själva klon. Håller man klon mot ett ljus brukar man kunna se pulpan och det är extremt viktigt att man ser vad den sitter då man absolut inte får komma åt den när man klipper. Är man osäker eller om djuret har en svart klo så är det bäst att bara klippa den allra yttersta spetsen som är vass och låta resten av klon vara.

Racinel Comfort

Racinel Comfort är en klotång som är utmärkt för dig som vill klippa klorna hemma. Den har vassa blad och ett grepp som gör att du enkelt och snabbt får av även grövre klor. Klotången är populär bland alla hundägare och används även av profesionella. Om du tycker att det är obehagligt att klippa din hunds klor för att du är rädd att komma åt pulpan så har den här klotången lösningen. Den har en justerbar spärr som gör att du kan ställa in hur mycket du vill klippa. Det är en mycket bra tång som fungerar för både stora och små hundar. Den har halkfritt handtag så att du säkert kan hantera kloklippningen och med rostfria blad så håller den länge. Racinel Comfort är en väl värd investering som har hållt länge för oss, och skulle den gå sönder så är det inte dyrt att köpa en till!

Oster Klotång

Om du vill ha produkter av riktigt bra kvalitet så ska du välja ett erkänt märkt som Oster. De är kanske mer kända för hundtrimmers men tillverkar också bra klotänger. Det här är en lätthanterlig klotång på 13 cm. Det gör den lätt att använda även om hunden är ovillig. Handtaget är väldigt skönt att hålla i och hela utformningen av tången är väldigt ergonomisk. Tången har vassa blad som enkelt klipper klorna med stor precision. Den stora fördelen med högre kvalitet när det kommer till klotänger är just precisionen. Att klippa med en slö tång eller en tång som inte har så bra precision är väldigt svårt och kan i värsta fall skada hunden. Förutom väldigt goda klippegenskaper så är själva tången vackert stilren med en elegant design.

Resco Klotång

Resco har en lite unik design på sin klotång. Den har ett så kallat giljotinskär. Det betyder att den inte fungerar som en sax som de flesta andra tänger. Den här klotången har en liten ögla som du sätter över klon och när du klipper så skär ett blad genom öglan. Med den här designen så ser du väldigt lätt när du klipper och du får bra kontroll över klon. Vi rekommenderar den här tången till dig som har en hund som inte gärna blir klippt eller är lite bråkig. Den passar också dig som har en hund med mörka klor vilket gör det svårare att se pulpan. Handtagen är bekväma att hålla i och du får ett stadigt grepp. Den går att beställa i två olika storlekar så den passar både små och stora hundar.

 

Trixie Klotång

Klotången passar alla husdjur, oavsett storlek och ras. Bladen är speciellt utformade och designade för att inte spräcka klon. Det är lätt hänt när du klipper, framför allt med en slö tång, att klon spricker och då kan pulpan skadas. Men med Trixies klotång så minskar den risken avsevärt. Tången är lätt att hantera och klipper snabbt och smidigt klon. Med halksäkra hantag så får du ett bra och bekvämt grepp om tången. Trixies klotång är enkel och smidig och väldigt prisvärd.

 

Trixie Klosax

Om du vill ha en mycket enkel klotång för små husdjur så passar Trixies klosax perfekt. Den fungerar precis som en sax och är bara 8 cm lång. Det gör den perfekt för dig med en liten hund. Den är lätt att använda och klipper bra. Nackdelen är att det kan vara svårt att klippa med riktigt bra precision. Det är lättare att slinta med den här modellen än andra. Men om du är säker när du klipper och har en lugn hund så passar den utmärkt, framför allt med tanke på det låga priset.

Hur man förbereder sig själv och sitt husdjur

Om man vill klippa sin hunds klor så bör man först läsa på ordentligt om hur man gör, prata gärna med din veterinär eller se på instruktionsvideos. Förberedelserna är också viktiga! Lägg en handduk i knät och ha lite hundgodis tillhanda. Om du har en liten hund så kan du enkelt ha den i knät när du klipper annars går det utmärkt att klippa om hunden sitter på golvet eller på en stol. Vi klipper ofta våra större hundar när de ligger på rygg i knät, det gör det lätt att komma åt och vi har bra kontroll över hunden. Hur du än gör så är det viktigt att hunden sitter stadigt och tryggt.

För att få fram klon ordentligt kan du trycka med ett finger i mitten av trampdynorna och sedan försiktigt klippa av den yttersta biten av klon, utan att komma i närheten av pulpan. Var beredd på att ditt husdjur kan rycka till och se till att du är fast och bestämd. Belöna varje avslutat tass med en godbit och se till att ni blivit riktigt goda vänner igen när det hela är över. Om din hund är rädd eller bråkig så rekommenderar vi att klippa ofta så att ni båda bli vana vid proceduren, du kan klippa klorna varje vecka så länge du bara ta lite, lite grann och inte skadar pulpan.

En hund med långa klor kan skada både sig själv och andra, lär dig klippa klorna så snart som möjligt.

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:11:16

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
88 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om klotänger

Hur klipper jag med en klotång/sax?

Börja med att hitta pulpan. Om din hund har ljusa klor så brukar du kunna se pulpan genom klon. Det är en mörkare del inne i klon som går in i själva tassen. Pulpan består av blodkärl och nerver och ska inte klippas! Om din hund har mörka klor så kan du lysa med en lampa genom klon för att se pulpan. Om du inte ser den alls så ska du klippa mycket försiktigt längst ut på klon.

  • Se till att tången du använder är vass och välskött.
  • Ha hunden nära dig, i knät eller på golvet. Närhet lugnar hunden.
  • Ta det försiktigt men bestämt! Låt inte hunden bestämma för då kommer det att bli svårt att klippa.
  • Håll tassen ordentligt med ena handen och tryck försiktigt på trampdynan så att klorna kommer ut.
  • Håll tången med andra handen och klipp där pulpan slutar i en 45-graders vinkel.

Är det farligt att klippa i pulpan?

Ja, det kan göra väldigt ont för hunden att bli klippt i pulpan. Det kommer att blöda om du råkar klippa för långt in. Stoppa blödningen och lugna hunden. Om du bara snuddat vid pulpan så kan du fortsätta att klippa, du vill inte lämna hunden med en starkt negativ upplevelse av kloklippning. Givetvis ska du sluta klippa och uppsöka veterinär om det blöder mycket eller om du har svårt att stoppa blödningen.

Hur sköter jag en klo som har gått av?

En klo kan brista eller få en spricka av flera anledningar. Det kan hända helt naturligt om hunden är ute och leker, även om klorna är välklippta. Men risken ökar om klorna är långa. Om en klo skadas så kan skadan gå djupare in i tassen än vad man kan se. Det betyder att kloskador i regel ska undersökas av veterinär. Om det bara är spetsen som är skadad så räcker det att klippa till klon så att den inte spricker ytterligare.

Hur ofta ska jag byta klotång?

En klotång håller i regel många år. Du märker om skäret blir slött och det går trögt att klippa eller att precisionen minskar. Det går att slipa klotänger men det är lättast att köpa en ny, det finns många tänger till mycket bra pris. Se till att sköta din klotång efter tillverkarens råd så håller den längre.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu