Klövjeväska

Vi har testat klövjeväskor till hundar och utsett våra favoriter. Läs vidare nedan för att se vilken klövjeväska som är bäst i test enligt oss på Husdjursrevyn! Klövjeväskor är utmärkta redskap i både träning och för transport. Många hundraser är vana arbetsdjur som kan gå långt och bära mycket, framför allt med en bra klövjeväska, då blir utflykten rena nöjet!

Innehållsförteckning

Bästa klövjeväskan för vandringen och utflykten 2020

Väskorna är testade under promenader och vandring på hundar i olika storlekar. Det är viktigt att väskan sitter bra på hunden och är bekväm, men den ska också hålla länge och tåla väder och vind. Att den ser bra ut är givetvis också ett plus. Ta hänsyn till följande punkter när du bestämmer dig för vilken väska som är bäst för dig.

  • Kvalitet - Väskan ska ska tåla vatten, slitage och frekvent användning.

  • Ergonomi - Den ska sitta så att den inte sliter onaturligt på hunden och ta hänsyn till leder, nerver och muskelfästen.

  • Passform - En bra klövjeväska ska kunna justeras på flera punkter för att sitta bra på olika raser och storlekar.

Alla storlekar utgår från omkretsen över hundens bröstkorg.

Ruffwear - Palisades Pack

Ruffwear är ett klockrent märke när det kommer till produkterna som kräver lite extra. Du vill att klövjeväskan ska sitta bra och hålla länge. Den ska klara sig genom regn, snår och blåst utan att gå sönder. Och då är Ruffwear det självklara valet för oss. Märket är generellt sett lite dyrare men det är nästan alltid värt den extra kostnaden. Palisades Pack finns i tre storlekar och passar alla tillfällen. Väskorna går att ta av från selen så du får en sele på köpet och kan lätt avlasta hunden när det är dags för paus. Två vattenflaskor ingår som passar perfekt till väskan, och med extra vaddering och handtag på ryggen kan du vara säker på att hunden kommer klara av även de tuffare strapatserna. Vår egen Palisades Pack har följt med på många, långa turer utan att visa minsta tendens till att ha blivit sliten, en helt suverän klövjeväska helt enkelt!

Small - 56-69 cm, rymmer 14 liter

Medium - 69-81 cm, rymmer 17.5 liter

Large - 81-107, rymmer 24 liter

Ruffwear - Approach Pack

Approach tillverkas av Ruffwear och håller en mycket bra kvalitet. Approach finns i fyra storlekar och har en enkel, okomplicerad och smidig design. Det har två väskor med varsitt rymligt fack. Den är lätt att anpassa för att sitta riktigt bra på hunden, på fem punkter kan du justera passformen. Den glider varken fram eller bak, även vid livlig lek så har väskan suttit riktigt bra. Väskan väger mycket lite och är strömlinjeformad och optimerad för hundens rörelsemönster. Approach är också välvadderad och har ett handtag upptill om du skulle behöva hjälpa hunden. Kopplet kan fästas på två olika platser.

XSmall - 43-56 cm, rymmer 7 liter.

Small - 56-69 cm, rymmer 12.5 liter.

Medium - 69-81 cm, rymmer 14.5 liter.

Large/XLarge - 81-107 cm, rymmer 24 liter.

Doggles - Backpack Extreme

Doggles klövjeväska Backpack Extreme har en riktigt bra utformning. Vikten i väskorna ligger centralt och nära hunden vilket skapar en jämn belasning och komfort för hunden, den är ergonomiskt utformad med hunden anatomi i åtanke. Väskorna är slimmade och stilrena och är lika snygga som slitstarka. Klövjeväskan är tillverkad i nylon som är mycket slitstarkt och vattentätt. Väskornas insida har meshtyg som med sin elasticitet ytterligare höjer komforten och gör att packningen lägger sig bra och hålla tajt mot kroppen. Väskorna har reflexer runt om så hunden syns väl i mörker. Finns i fem storlekar. Väskorna är mindre än ovanstående väskor och är utmärkta för små hundar.

XXSmall - 30-48 cm, rymmer 0.25 liter.

XSmall - 43-63 cm, rymmer 1.2 liter.

Small - 56-77 cm, rymmer 2.6 liter.

Medium - 66-93 cm, rymmer 4 liter.

Large - 80-126 cm, rymmer 8.5 liter.

Hurtta Trail Pack

Hurtta är ett välkänt märke när det kommer till hundprodukter. Deras klövjeväska Trail Pack håller samma goda kvalitet som deras produkter överlag. Den är tillverkad i polyester som är vattenavvisande och lätt att göra ren. Väskan kan justeras i passform på tre punkter vilket gör den lätt att sätta på anpassa så att den sitter stabilt på alla hundar. Väskorna är rymliga och avtagbara så du kan använda selen för promenader utan väskor. Med väskor så är den designad att fördela vikten jämt över manken och inuti väskorna sitter spännband så att du kan fixera packningen. Spännena är testade i dragtest för att hålla vid belastning. Det är en enkel och smidig väska som lämpar sig för träning och kortare vandringar. Du kan välja på två storlekar, varav den största har stor anpassningsmöjlighet.

Small - 55-75 cm, rymmer 4 liter

Medium - 38-80 cm, rymmer 10 liter

 


 

Fördelar med klövjeväska

  • Packning - Den uppenbara är att hunden kan avlasta dig genom att bära en del av packningen. En hund som tränas upp att bära klövjeväska kan utan problem klara av att bära upp emot en tredjedel av sin kroppsvikt i extra vikt (Vi rekommenderar dock att inte gå över 25 % av hundens kroppsvikt för att vara på den säkra sidan). Det är väldigt fördelaktigt om du är ute och vandrar och redan har en fullpackad ryggsäck till dig själv.
  • Träning - Klövjeväskan kan också användas som rent träningsredskap. Genom att vänja hunden att bära väska och succesivt öka tyngden i väskan kan du träna hunden på samama sätt som en människa kan använda viktväst. Det gör att du kan trötta ut hunden snabbare och hunden får prova en alternativ träning. Detta uppskatta oerhört av arbetsvilliga hundar som gärna sliter, drar och bär, men kan av andra hundraser vara det värsta som hänt. Du får helt enkelt prova dig fram.
  • Stimuli - Förutom fysisk träning är klövjning också en mental träning. Många hundar tycker om att ha en uppgift eller en arbetssyssla. Vall- och herdehundar till exempel har ett stort behov av att arbeta och jakthundar brinner för jaktsäsongen. Med klövjeväskan kan din hund få en meningsfull uppgift att utföra även när ni är ute på promenad. Det kanske låter lite men vi har erfarenhet av hundar som har blivit fullkomligt överlyckliga så fort väskan kommer fram och som knappt vill släppa den ifrån sig.
hund pa berg

Hundar är arbetsvilliga djur som gärna hjälper till att bära packning.

Att tänka på när du använder klövjeväska

Klövjeväskan belastar hundens leder och muskler, men med en bra väska och rätt belastning och viktfördelning är det snarare bra träning för hunden än en risk. Du ska aldrig lasta hunden med mer en ungefär 25 % av dess kroppsvikt i packning. Med en bra väska som fördelar tyngden längs med manken kan en tränad hund bär upp emot halva sin kroppsvikt. Om hunden är ovan vid att bära packning så är det viktigt att börja långsamt och utöka belasningen succesivt. Var uppmärksam på hur hunden hanterar belasningen och pausa ofta till en början. Även hundar som är mycket arbetsglada kan slita ut sig så tänk därför alltid på följande:

  • Fördela packningen jämt i väskan.
  • Var lyhörd inför din hunds kapacitet och pressa den inte i onödan.
  • Välj en ergonomiskt utformad väska med god vaddering.
Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-06-24 14:42:00

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
107 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om klövjeväskor

Vad är en klövjeväska?

Ordet klövjning betyder helt enkelt att ett packdjur transporterar gods eller packning. En klövjeväska är således en väska anpassad för att sitta på ett djur, vanligtvis häst, oxe eller kamel men även, som i detta fall, för hundar.

Hur mycket kan hunden bära?

En vältränad och arbetsvan hund kan bära riktigt mycket. Men ett generellt råd är att inte lasta hunden till mer än 25 % av dess kroppsvikt. Då kan hunden bära långt och länge utan att bli skadad eller utsliten. En högkvalitativ klövjeväska som sitter bra och håller packningen stabilt ökar hundens komfort markant.

Hur ska väskan sitta?

Det är viktigt att packningen fördelas jämt i klövjeväskans väskor och att väskan inte sitter för långt ner på ryggen eller för högt upp mot nacken. Ryggplattan/selen ska sitta strax bakom hunden manke, utan att väskorna är ivägen för benen. Väskorna och selen ska sitta tajt mot kroppen, du ska kunna få in två fingrar mellan sele och kropp. Var uppmärksam på din hunds rörelser och justera passformen om något skaver eller är ivägen.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu