Klövjeväska till hund - bäst betyg 2020

Vi har testat olika klövjeväskor och utsett Ruffwear Approach till vinnare. Klövjeväskan är utmärkt för både träning och transport. Många hundraser är vana arbetsdjur som kan gå långt och bära mycket, framför allt med en bra klövjeväska, då blir utflykten rena nöjet! Hundar tycker om att ha en uppgift och med en väska kan hunden bära sin egen packning vilket verkligen förenar nytta med nöje. Betygen på klövjeväskorna är en sammanvägning av kundomdömen, egna erfarenheter och kvalitetsinformation från tillverkare och återförsäljare. Läs vidare för att ta reda på vilken klövjeväska som är bäst för just din hund.

Innehållsförteckning

Vilken klövjeväska är bäst?

Vi testade alla klövjeväskor i listan på våra hundar under olika vandringar, både i stad och natur. Betygsättningen är ett sammanvägt mått baserat på våra egna tester och generella kundomdömen. Informationen vi presenterar i recensionerna är hämtad från återförsäljare, tillverkare och våra egna erfarenheter. Vi tog hänsyn till följande faktorer när vi testade:

 • Lastkapacitet: Helt enkelt hur mycket väskan rymmer och hur bra lastutrymmet kan optimeras.
 • Kvalitet: Kvalitet betyder för oss att väskan ska vara slitstark och tålig. Men också att den är ergonomisk och för hunden anatomiskt korrekt så att den inte skaver eller belastar hunden felaktigt.
 • Anpassningsbarhet: En bra väska ska gå att anpassa på flera punkter, det är väldigt viktigt att väskan går att justera så att den oavsett belastning sitter bra på hunden. Flera storleksalternativ är också ett plus.
 • Pris: Priset står ju alltid i relation till vad du betalar för. En högkvalitativ väska kostar därför mer. Med klövjeväskor så är det värt att betala lite extra, en dålig väska kan skada hunden över tid.

1. Ruffwear Approach Pack

Approach
Ruffwear Approach Pack
Bäst i test
Lastkapacitet 9.5
Kvalitet 9.6
Justerbar 9.8
Totalt 9.7
Bästa pris
999 kr

Approach tillverkas av Ruffwear och håller en mycket bra kvalitet. Approach finns i fyra storlekar och har en enkel, okomplicerad och smidig design. Det har två väskor med varsitt rymligt fack. Den är lätt att anpassa och sitter riktigt bra på hunden. Väskan går att justera på fem punkter vilket gör att den varken glider fram eller bak, även vid livlig lek så har väskan suttit riktigt bra. Väskan väger mycket lite och är strömlinjeformad och optimerad för hundens rörelsemönster. Approach är också välvadderad och har ett handtag upptill om du skulle behöva hjälpa hunden. Kopplet kan fästas på två olika platser.

För- och nackdelar
 • Gjord i nylon - lätt vikt och vattentät
 • Justerbara remmar undertill som gör passformen riktigt bra
 • Extra förstärkning över rygg där väskorna sitter
 • Billig premiumprodukt
 • Ej avtagbara väskor

approachpack på hund

Storlekar - bröstomfång

XSmall - 43-56 cm, rymmer 7 liter.

Small - 56-69 cm, rymmer 12.5 liter.

Medium - 69-81 cm, rymmer 14.5 liter.

Large/XLarge - 81-107 cm, rymmer 24 liter.

2. Hurtta Trail Pack

Hurtta Pack
Hurtta Trail Pack
Lastkapacitet 9.3
Kvalitet 9.7
Justerbar 9.5
Totalt 9.6
Bästa pris
599 kr

Hurtta är ett välkänt märke när det kommer till hundprodukter. Deras klövjeväska Trail Pack håller samma goda kvalitet som deras produkter överlag. Den är tillverkad i polyester som är vattenavvisande och lätt att göra ren. Väskan kan justeras i passform på tre punkter vilket gör den lätt att sätta på anpassa så att den sitter stabilt på alla hundar. Väskorna är rymliga och avtagbara så du kan använda selen för promenader utan väskor. Väskorna är designade att fördela vikten jämt över manken och inuti väskorna sitter spännband så att du kan spänna fast packningen. Spännena är testade i dragtest för att hålla vid tung belastning. Det är en enkel och smidig väska som lämpar sig för träning och vandringar. Du kan välja på två storlekar, varav den största har stor anpassningsmöjlighet i passform.

För- och nackdelar
 • Bästa priset!
 • Avtagbara väskor
 • Smuts- och vattenavvisande material
 • Få storleksalternativ
 • Väskorna är lite sladdriga

hurrtatrailpack öppen

Storlekar - bröstomfång

Small - 55-75 cm, rymmer 4 liter

Medium - 38-80 cm, rymmer 10 liter

3. Ruffwear Palisades Pack

palisades
Ruffwear Palisades Pack
Lastkapacitet 9.7
Kvalitet 9.5
Justerbar 9.0
Totalt 9.4
Bästa pris
1595 kr

Ruffwear är ett klockrent märke när det kommer till produkter som kräver lite extra. Du vill att klövjeväskan ska sitta bra och hålla länge, den ska klara sig genom regn, blåst och terräng utan att gå sönder. Och då är Ruffwear det självklara valet för oss. Märket är generellt sett lite dyrare men det är nästan alltid värt den extra kostnaden. Palisades Pack finns i tre storlekar och passar alla tillfällen. Väskorna går att ta av från selen så du får en sele på köpet och kan lätt avlasta hunden när det är dags för paus. Två vattenflaskor ingår som passar perfekt till väskan, och med extra vaddering och handtag på ryggen kan du vara säker på att hunden kommer klara av även de tuffare strapatserna. Vår egen Palisades Pack har följt med på många, långa turer, en helt suverän klövjeväska!

För- och nackdelar
 • Vattenflaskor medföljer
 • Tillverkad i vattenavvisande nylon
 • Väskorna fäster med starka aluminum detaljer
 • Extra förstärkning och vaddering
 • Hög prisklass
 • Bara en färg

 Palisades pack på hund

Storlekar - bröstomfång

Small - 56-69 cm, rymmer 14 liter

Medium - 69-81 cm, rymmer 17.5 liter

Large - 81-107, rymmer 24 liter

4. Ruffwear Singletrak Pack

singeltrack
Ruffwear Singletrak Pack
Lastkapacitet 8.4
Kvalitet 9.7
Justerbar 9.6
Totalt 9.3
Bästa pris
1099 kr

Ruffwear snygga och smidiga klövjeväska Singletrak Pack är perfekt för äventyret i vildmarken eller den längre promenaden. Väskan har plats för 2 st vattenflaskor på 0.5 liter vardera som ingår när du köper väskan. Flaskorna är platta och praktiska att ta med sig. Förutom utrymme för flaskorna finns fack för mindre saker som godis, lite mat eller bajspåsar. Själva selen går att justera på fem punkter och passar alla raser och hundtyper. Singletrak Pack är perfekt för dig som tar med dig hunden på joggingturen, vandringen eller annan aktivitet där du behöver tillgång till vatten. Tyget andas väl och hela väskan väger mycket lite.

För- och nackdelar
 • Väldigt strömlinjeformad design
 • Lättviktsmaterial
 • Utmärkt för hundar som inte bär mycket
 • Bara ett fäste för kopplet
 • Rymmer bara 2.4 liter

singletrak pp hund

Storlekar - bröstomfång

Samtliga storlekar rymmer 2.4 liter.

Small - 58-71 cm

Medium - 71-86 cm

Large - 86-114 cm

5. Ruffwear Commuter Pack

Ruffwear Comuter
Ruffwear Commuter Pack
Lastkapacitet 9.4
Kvalitet 9.3
Justerbar 9.1
Totalt 9.2
Bästa pris
1249 kr

Den här supersnygga klövjeväskan från Ruffwear är gjord för användning varje dag. Den passar utmärkt för stadspromenaden men också för vandringen i skogen. Den är justerbar på fyra punkter vilket erbjuder en skräddarsydd passform. Väskan är verkligen tillverkad med hunden i fokus och ger den fritt rörelseutrymme även när den är fullpackad. Lasten går att spänna fast och vikten fördelas framåt mot hundens starka bröstparti. Väskan är gjord i polyester och med läderdetaljer vilket förenar elegans med hållbarhet. Kopplet fäster du enkelt i något av de tre fästena.

För- och nackdelar
 • Riktigt snygg design
 • Stabila väskor med bra viktfördelning
 • Snygga läderdetaljer
 • Väskan blir lätt smutsig
 • Ganska dyr väska

commuterpack på hund

Storlekar - bröstomfång

XSmall - 43-56 cm, rymmer 5.5 liter

Small - 56-69 cm, rymmer 9 liter

Medium - 69-81 cm, rymmer 13 liter

Large/XLarge - 81-107 cm, rymmer 22.5 liter

6. Doggles Backpack Extreme

doggleskloevje
Doggles Backpack Extreme
Lastkapacitet 8.5
Kvalitet 9.2
Justerbar 9.4
Totalt 9.1
Bästa pris
749 kr

Doggles klövjeväska Backpack Extreme har en riktigt bra utformning. Vikten i väskorna ligger centralt och nära hunden vilket skapar en jämn belasning och komfort. Den är ergonomiskt utformad med hundens anatomi i åtanke. Väskorna är slimmade och stilrena och är lika snygga som slitstarka. Klövjeväskan är tillverkad i nylon som är mycket slitstarkt och vattentätt. Väskornas insida har meshtyg som med sin elasticitet ytterligare höjer komforten och gör att packningen lägger sig bra och hålls tajt mot kroppen. Väskorna har reflexer runt om så hunden syns väl i mörker. Finns i fem storlekar. Väskorna är mindre än andra väskor och är utmärkta för små hundar.

För- och nackdelar
 • Väldigt bra pris
 • Många storleksalternativ
 • Bara ett fäste för kopplet
 • Ej avtagbara väskor

doggles backpack extreme på hund

Storlekar - bröstomfång

XXSmall - 30-48 cm, rymmer 0.25 liter.

XSmall - 43-63 cm, rymmer 1.2 liter.

Small - 56-77 cm, rymmer 2.6 liter.

Medium - 66-93 cm, rymmer 4 liter.

Large - 80-126 cm, rymmer 8.5 liter.

7. Kennel Equip Dog backpack Gear

Kennel Equip Dog backpack Gear
Kennel Equip Dog backpack Gear
Lastkapacitet 9.1
Kvalitet 8.5
Justerbar 8.7
Totalt 8.8
Bästa pris
999 kr

Klövjeväskan från Kennel Equip är lätt att sätta på och ta av tack vare enkla klick-spännen. De tre remmarna runt hals och mage är enkla att justera i storlek för att få till den perfekta passformen. Väskan har tre fickor, två stora med blixtlåsstängning och en ficka på ryggen. Klövjeväskan har extra förstärkning på de ställen som utsätts för hårdare slitage och den är rikligt vadderad, framför allt runt halsen och över ryggen. En ring för koppelfäste finns på ryggen och handtag i resår baktill om du behöver hålla i hunden eller hjälpa till i uppförsbacken.

För- och nackdelar
 • Prisvärd väska
 • Smidigt fack upptill
 • Extra vaddering runt nacke
 • Rymliga och lättillgängliga väskor
 • Väskorna hänger ganska långt ner på sidorna
 • Inte lika strömlinjeformade väskor som andra alternativ

Kennel Equip Dog Backpack på hund

Storlekar - halsomfång

Small - 40-45 cm, vikt 20-25 KG

Medium - 40-50 cm, vikt: 25-40 KG

XLarge - 50-60 cm, vikt: 50-70 KG

hundmedryggsaeck

Köpguide - Bästa klövjeväskan för vandringen 2020

En klövjeväska består oftast av två lika stora väskor som hänger på varsin sida om hunden. Väskorna sitter fast i ett ryggstycke som liknar en bred sele. Vissa klövjeväskor har bara en väska och en del går att ta av. Ryggstycket ska helst vara tillverkat i ett enda stycke för optimal hållbarhet. De delar som ligger mot hunden ska vara vadderade. Nära nacke och ben är det bra om det finns extra vaddering och att materialet är förstärkt att klara av det slitage som uppstår under långa vandringar. Klövjeväskor ska sitta bekvämt och kunna utstå väder och vind, de är oftast tillverkade i smuts- och vattenavvisande material som cordura, nylon eller andra syntettyger och har stoppning av bomull. Klövjeväskan har blivit väldigt populär och finns att köpa i de flesta husdjursaffärer. Och det är inte så konstigt för det är ett fantastiskt redskap som förenar nytta med nöje. Det är väldigt smidigt att hunden kan bära sina egna saker som mat och vatten, leksaker, godis och skålar. När du väljer vilken väska du ska köpa är det bra att ta hänsyn till följande:

 • Viktfördelning KlövjeväskaViktfördelning - Det är viktigt att kunna fördela vikten jämt i väskorna. Du vill kunna lasta lika mycket på båda sidor av hunden och placera lasten på så sätt att den hålls fast. Fickor eller spännband inuti väskorna är väldigt smidigt. Väskan ska belasta runtom ryggpartiet och bringan genom frontstycket. Belastningen ska inte ligga rakt på ryggraden. De bästa klövjeväskorna har flera justeringspunkter så att du, med hänseende till packningen, kan spänna på olika punkter och optimera belastningen. Kom ihåg att en bra klövjeväska belastar hunden mer framtill än baktill. Vikten ska ligga över hundens starka framben och bröst, inte över ryggslutet.
 • travelLastkapacitet - Kapaciteten kan variera mycket mellan olika klövjeväskor. Se till att väskan matchar dina behov. Om du ska vara ute på vandring i flera dagar så behöver du så mycket utrymme som möjligt. Men om du mest använder den till träning eller dagsturer så kanske en mindre väska räcker. Kom ihåg att aldrig belasta hunden med mer än 25 % av dess kroppsvikt. Det är inte bara storleken som är av betydelse utan också utformningen på väskorna. Det är bra med några lättillgängliga fack utanpå och säkra fack inuti de stora väskorna så att du förfara olika saker på bästa möjliga vis.
 • screwKoppel- och utrustningsfästen - Var sitter fästet för kopplet? Finns det extra fästen för att hänga på mer packning? Det är bra med så många möjligheter som möjligt. Det är enklast att ha hunden lös med att ha möjligheten till att koppla den är ett måste. Kom ihåg att hunden måste vara kopplad på olika platser, till exempel i Nationalparker och under vissa årstider.
 • adjustJusterbar - Går väskan att justera i passform? Det är väldigt bra att ha flera punkter där du kan dra åt eller släppa efter så att väskan sitter bra. Packningen ska kunna tajtas till mot hundens kropp och väskans i sig ska kunna anpassas efter hunden. En bra klövjeväska ska ha remmar på väskorna så att väskorna dras bort från benen för att undvika att väskorna slår mot hundens ben.
 • washTvättangivelser - Ta hänsyn till om väskan är lätt att rengöra och tvätta eller inte. En klövjeväska blir definitivt smutsig efter en tids användning och det är det skönt att kunna slänga hela i maskinen eller till och med skölja upp i en bäck eller sjö. En klövjeväska ska helst vara smuts-, vatten-, och UV-avstötande. 

Läs mer: Hitta rätt koppel till din hund

Hur du tar rätt mått

Du kommer att behöva ta några olika mått beroende på vilken väska du tänkt köpa. Enklast gör du det med ett vanligt måttband som du enkelt kan dra runt hunden kropp. Viktigast är att mäta omkretsen runt bröst/rygg. Mät strax bakom framtassarna, där kroppen är som tjockast och anteckna måttet. På vissa väskor kan du behöva mäta nacke och mage också. Sen följer du storleksguiden på klövjeväskans hemsida eller butik. Bröstmåttet är som sagt vanligast och ofta överlappar storlekarna något så att det är lätt att hitta en som passar bra.

hundpaaeventyr

Fördelar med klövjeväska

Klövjeväskan fyller fler funktioner än att bara frakta packning från punkt A till B. Den kan användas till träning och lek och är ett väldigt bra redskap för den aktiva hunden. En aktiv hund mår bra och behåller en god hälsa och det finns goda belägg för att ett aktivt hundliv också bidrar till ökad mental hälsa hos människor (1).

Packning

Hunden kan avlasta dig genom att bära en del av packningen. En hund som tränas upp att bära klövjeväska kan utan problem klara av att bära upp emot en tredjedel av sin kroppsvikt i extra vikt (Vi rekommenderar dock att inte gå över 25 % av hundens kroppsvikt för att vara på den säkra sidan). Det är väldigt fördelaktigt om du är ute och vandrar och redan har en fullpackad ryggsäck till dig själv.

Träning

Klövjeväskan kan också användas som rent träningsredskap. Genom att vänja hunden att bära väska och succesivt öka tyngden i väskan kan du träna hunden på samama sätt som en människa kan använda viktväst. Det gör att du kan trötta ut hunden snabbare och hunden får prova en alternativ träning. Detta uppskatta oerhört av arbetsvilliga hundar som gärna sliter, drar och bär, men kan av andra hundraser vara det värsta som hänt. Du får helt enkelt prova dig fram.

Stimuli

Förutom fysisk träning är klövjning också en mental träning. Många hundar tycker om att ha en uppgift eller en arbetssyssla. Vall- och herdehundar till exempel har ett stort behov av att arbeta och jakthundar brinner för jaktsäsongen. Med klövjeväskan kan din hund få en meningsfull uppgift att utföra även när ni är ute på promenad. Det kanske låter lite men vi har erfarenhet av hundar som har blivit fullkomligt överlyckliga så fort väskan kommer fram och som knappt vill släppa den ifrån sig.

Relaterad artikel: Se till att hunden har den bästa försäkringen innan äventyret börjar

Att tänka på när du använder klövjeväska

Klövjeväskan belastar hundens leder och muskler, men med en bra väska och rätt belastning och viktfördelning är det snarare bra träning för hunden än en risk. Du ska aldrig lasta hunden med mer en ungefär 25 % av dess kroppsvikt i packning. Med en bra väska som fördelar tyngden längs med manken kan en tränad hund bär upp emot halva sin kroppsvikt. Om hunden är ovan vid att bära packning så är det viktigt att börja långsamt och utöka belasningen succesivt. Var uppmärksam på hur hunden hanterar belasningen och pausa ofta till en början. Även hundar som är mycket arbetsglada kan slita ut sig så tänk därför alltid på följande:

 • Fördela packningen jämt i väskan. Det är viktigt att ryggraden och känsliga partier inte blir onödigt belastade under längre tid.

 • Var lyhörd inför din hunds kapacitet och pressa den inte i onödan. Väg packningen innan så att du vet hur mycket packning du ger hunden.

 • Träna hunden och gå till en början bara kortare sträckor. Allt eftersom kan du öka belastning och längd. Många hundar vänjer sig snabbt och tycker att det är roligt att fylla ett syfte. 

 • Tänk på vad du lägger i väskan. Packa inte något som är för tungt, vasst eller spetsigt. Det kan skava hål på väskan och även skada hunden.

Vanliga frågor om klövjeväskor

Vad är en klövjeväska?

Ordet klövjning betyder helt enkelt att ett packdjur transporterar gods eller packning. En klövjeväska är således en väska anpassad för att sitta på ett djur, vanligtvis häst, oxe eller kamel men även, som i detta fall, hundar.

Hur mycket kan hunden bära?

En vältränad och arbetsvan hund kan bära riktigt mycket. Men ett generellt råd är att inte lasta hunden till mer än 25 % av dess kroppsvikt. Då kan hunden bära långt och länge utan att bli skadad eller utsliten. En högkvalitativ klövjeväska som sitter bra och håller packningen stabilt ökar hundens komfort markant.

Hur ska väskan sitta?

Det är viktigt att packningen fördelas jämt i klövjeväskans väskor och att väskan inte sitter för långt ner på ryggen eller för högt upp mot nacken. Ryggplattan/selen ska sitta strax bakom hunden manke, utan att väskorna är ivägen för benen. Väskorna och selen ska sitta tajt mot kroppen, du ska kunna få in två fingrar mellan sele och kropp. Var uppmärksam på din hunds rörelser och justera passformen om något skaver eller är ivägen.

Vad kan hunden bära?

Din hund kan bära i princip vad som helst som ryms i väskorna. Tänk på att föremålen du packar ner inte ska ha för hårda eller vassa kanter, det kan skada både väska och hund under en lång promenad. Var lite kreativ med lasten, lägg i några böcker om du vill belasta hunden i träningssyfte, eller låt hunden bära din matsäck om du ska ut på en dagsvandring.  Se bara till att försluta vätskor och mat noga, använd gärna dubbla plastpåsar.

Vid vilken ålder kan hunden börja bära klövjeväska?

Det varierar med ras och mogenhet. En del raser som chihuahua är så små att de aldrig kan bära en klövjeväska. Men alla hundar ska ha vuxit färdigt innan de börjar med klövjeväska. En hund bör vara minst ett år, gärna två innan du börjar med några längre promenader eller hårdare träning med klövjeväska. Men det finns starka hundraser som växer snabbt och kan börja tidigare, det är upp till dig att lära känna din hund och se vad den klarar av.

Hur tränar jag hunden att gå med klövjeväska?

Börja långsamt och försiktigt. Låt hunden bära en tom väska och bli riktigt van vid det innan du lägger i något. Öka sedan belastningen i etapper, börja med något lätt och låt hundens kropp stärkas och vänjas vid den nya formen av träning. Precis som med människor så kan det vara farligt att gå tungt ut direkt. Vissa hundar kräver mycket tid innan de ens är bekväma att röra sig med en väska på sig, tom så väl som lastad. Kom ihåg att lasta väskan rätt, med en balanserad och fastspänd vikt så blir tärningen mycket lättare.

Testvinnare - Bästa Klövjeväska

 • Ruffwear Approach Pack
 • Hurtta Trail Pack
 • Ruffwear Palisades Pack
 • Ruffwear Singletrak Pack
 • Ruffwear Commuter Pack
 • Doggles Backpack Extreme
 • Kennel Equip Dog backpack Gear
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
118 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-09-07 10:45:26

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu