Lugnande till hunden

Om din hund lider av oro, ångest eller någon fobi så kan olika lugnande preparat och tillskott vara till stor nytta. Idag finns det många produkter med lugnande och stressnedsättande effekt, alltifrån spray och droppar till halsband och godis. Produkterna i vår lista innehåller naturliga ingredienser och är säkra alternativ till veterinärordinerad medicin. Vi har undersökt 11 produkter med lugnande effekt för hundar och utsett Animigo Lugnande Droppar till den bästa och mest prisvärda.

Innehållsförteckning

Förebygg stress och lugna hunden med rätt preparat

Det finns flera produkter och metoder att välja mellan när vill lugna en stressad eller orolig hund. Om din hund har svåra besvär så bör du uppsöka veterinär och om din hund äter veterinärordinerad medicin så bör du rådgöra med veterinären innan du köper någon av produkterna i listan. Vi har undersöka lugnande tillskott i olika former samt halsband för att ta reda på vilket som är bäst. För att utse den bästa produkten har vi studerar innehåll, kundundersökningar och tagit del av information från tillverkare, återförsäljare och studier på området. Läs mer om hur du väljer rätt produkt och vad mer du kan göra längre ner i artikeln.

Pris/dos är beräknat på mellanstora hundar 8-20 kg.

Animigo Lugnande Droppar
Animigo Lugnande Droppar
Bäst i test

1. Animigo Lugnande Droppar

9,7/10
Typ
Droppar
Storlek
100 ml
Pris / dos
3,29 kr
Till butik
329 kr
Animigo Stress Support
Animigo Stress Support

2. Animigo Stress Support

9,5/10
Typ
Tabletter
Storlek
90 tabl
Pris / dos
5,53 kr
Till butik
249 kr
Pet Remedy Spray
Pet Remedy Spray

3. Pet Remedy Spray

9,4/10
Typ
Spray
Storlek
15 ml
Pris / dos
1,49 kr
Till butik
119 kr
Adaptil Hund Spray
Adaptil Hund Spray

4. Adaptil Hund Spray

9,1/10
Typ
Spray
Storlek
60 ml
Pris / dos
0,44 kr
Till butik
175 kr
Animigo Soothex för hund
Animigo Soothex för hund

5. Animigo Soothex för hund

8,7/10
Typ
Tabletter
Storlek
60 tabl
Pris / dos
9,97 kr
Till butik
299 kr
Swedencare Kalmaid
Swedencare Kalmaid

6. Swedencare Kalmaid

8,6/10
Typ
Droppar
Storlek
250 ml
Pris / dos
3,78 kr
Till butik
189 kr
Animigo Calming Aid för hund
Animigo Calming Aid för hund

7. Animigo Calming Aid för hund

8,3/10
Typ
Tuggtablett
Storlek
60 tabl
Pris / dos
9,97 kr
Till butik
299 kr
Sanal relax
Sanal relax

8. Sanal relax

Ej betygsatt än
Typ
Tabletter
Storlek
15 tabl
Pris / dos
9,93 kr
Till butik
149 kr
Canocept Calming Collor
Canocept Calming Collor

9. Canocept Calming Collor

Ej betygsatt än
Typ
Halsband
Storlek
30 dagar (refill)
Pris / dos
9,30 kr
Till butik
279 kr
Adaptil Halsband
Adaptil Halsband

10. Adaptil Halsband

Ej betygsatt än
Typ
Halsband
Storlek
30 dagar (refill)
Pris / dos
6,90 kr
Till butik
207 kr
Animigo Caninexiety
Animigo Caninexiety

11. Animigo Caninexiety

Ej betygsatt än
Typ
Kräm
Storlek
30 ml
Pris / dos
38,43 kr
Till butik
269 kr
Se alla produkter

portrait cute puppy beagle garden

Därför kan din hund behöva lugnande hjälp

Först och främst behöver du ta reda på om din hund verkligen behöver lugnande preparat. Det är vanligare än man kan tro med ångest eller oro hos hundar. Det kan visa sig genom skällande, aggression eller uppvisande av ett undvikande beteende. Det är viktigt att förstå varför hunden uppvisar dessa symptom och samtidigt som du underlättar för hundar att hantera dessa även jobba med de underliggande orsakerna. Några vanliga orsaker till ångest och oro hos hundar är:

 • Separationsångest - De flesta hundar mår dåligt av att vara ensamma. De är ju trots allt flockdjur och vill vara med flocken. Hundar som är väldigt fästa vid sina ägare, eller som är osäkra i sin natur tenderar att uppvisa större oro vid separation och ensamhet.
 • Höga ljud - Fyrverkerier, åska, trafik eller andra plötslig och höga ljud kan orsaka stress hos hundar. Det gäller att ha framförhållning och göra allt du kan för att förbereda hunden om en stressande situation är oundviklig.
 • Genetik - Olika hundraser har olika förutsättningar att hantera ångest och oro. Det varierar mellan individer också, men man kan se en generellt större tendens till oro hos hundraser som har hög emotionell intelligens. 
 • Medicinska orsaker - Om du har svårt att lista ut vad som gör din hund orolig eller stressad så kan det bero på bakomliggande orsaker som hörselnedsättning eller diabetes, kontakta då din veterinär så snart som möjligt.
 • Social ångest - Det är vanligt att hundar bli uppstressade vid möten med andra djur och människor, framför allt andra hundar. Symtomen blir oftast värre om den ena parten uppvisar aggression. Det kan resultera i både ett uppspelt beteende där hundar har svårt att finna lugn och balans, men också underlägsenhet och undvikande. Dessa beteenden är helt normala och är först problematiska om hunden regelbundet uppvisar detta beteende eller har svårt att komma ur det.
 • Fobier och trauman - Det är väldigt vanligt att hundar har någon fobi eller oförklarad rädsla. Det kan vara mot främlingar, andra hundar eller olika föremål. Lär känna din hund och ta reda på vad som skrämmer upp den så att du har får möjlighet att vänja hunden eller åtminstone minska rädslan.

Läs mer: Ge hunden en trygg plats med en bra hundbädd

hund troett

Symtom på oro, ångest eller stress

Om du är osäker på huruvida din hund lider av orosproblematik eller inte så kan du vara uppmärksam på följande symptom:

 • Söker ensamhet - Om din hund söker ensamhet från människor eller andra djur så kan det vara ett tecken på rädsla eller oro. Vissa hundar söker sig till ensamhet och tystnad om de lider av ångest eller oro. Undvikande beteende kan också vara tecken på att hunden är rädd för något eller upplever vissa situationer som obehagliga. Lägg märke till i vilka situationer som hunden söker ensamhet för att kunna börja träna bort beteendet och ge hunden förutsättningar att känna sig trygg och säker igen.
 • Skakar eller flåsar - En hund som är rädd kan skaka, precis som människor. Det sker ofta när den är nervös eller orolig. Hunden kan också reagera genom att börja flåsa ovanligt mycket. Då och då är alla obekväma, hundar likväl som människor, men om beteendet upprepar sig eller pågår under längre period så kan det vara tecken på att hunden behöver hjälp från matte och husse.
 • Ylar eller skäller - Att skälla och yla är ett av hundens sätt att kommunicera på. Vi med hund har nog alla upplevt att hunden skäller när första ensamträningen påbörjas, eller om hunden lämnas ensam på en ny plats. Om du sköter ensamhetsträningen bra så är det inget att oro sig för. Men likt ovanstående punkter så är onormalt mycket skällande, gnyende eller ylande ett tecken på att något inte står rätt till. Antiskällhalsband kan användas vid träning mot skall, men använd inte halsbandet om det underliggande problemet inte behandlas.
 • Aggressivt beteende - Om hunden plötsligt uppvisar ett aggressivt beteende, eller som blir mer aggressiv än vanligt i vissa situationer, så ska du alltid ta det på allvar. Aggressivitet kan bero på många saker, från oro och stress till smärta eller otillräcklig träning. Bestraffa aldrig än aggressiv hund, aggressivitet är oftast ett tecken på rädsla. Du behöver gå till botten med i vilka situation till hund är aggressiv och varför för att kunna börja träna på ett smart sätt. Om problemet tilltar så är det bra att ta hjälp av till exempel en etolog. Det finns mycket att läsa och lära på ämnet, ju mer du kan desto bättre förutsättningar har du att träna din hund på ett effektivt sätt.
 • Överflödig energi - Uppspelta hundar som har svårt att slappna av kan vara ett resultat av oro. Det kan vara ett symtom på social ångest, att hunden har svårt att hantera andra hundar och därför blir uppstressad och får svårt att slappna av. Om så är fallet så är produkterna i listan ovan väldigt bra komplement till din sociala träning med hunden.

Vanliga frågor om lugnande medel/tillskott för hundar

Fungerar lugnande preparat till hundar?

Lugnande tillskott och produkter är idag väl utbrett och finns i många former. De består i regel av tillskott, örter och ämnen som är kända för sina lugnande effekter. Flertalet studier visar på att dessa preparat har en lugnande effekt på oroliga och stressade hundar. Men de benämns som just tillskott, regelbunden träning och en bra kost är precis lika bra för hundar som för människor när det kommer till att motverka oro och ångest.

Hur snabbt märker man skillnad?

Det kan ta alltifrån en veckan upp till en månad innan effekten visar sig. Det beror på vilken produkt du köper och hur din hund reagerar på den. Oftast så har lugnande tillskott och halsband en karenstid, alltså en period då hunden vänjer sig vid produkten innan ingredienserna börjar verka.

Hur länge håller lugnande tillskott?

Vanligtvis mellan 8 och 10 timmar, men det beror mycket på vilket produkt du använder. Vissa halsband ska användas oavbrutet i en månad och ger effekt under tiden, andra produkter som spray eller droppar håller ungefär 10 timmar.

Är lugnande tillskott farligt för hunden?

Lugnande tillskott är ett alternativ till veterinärordinerad medicin. De innehåller vitaminer och örter som har lugnande effekter. Din hund får alltså i sig naturliga ingredienser och ska inte ge några biverkningar. Men som alltid så är det viktigt att känna till sin hunds allergier och eventuella överkänsligheter.

Testvinnare - Bästa Antistress och lugnande

 • Animigo Lugnande Droppar
 • Animigo Stress Support
 • Pet Remedy Spray
 • Adaptil Hund Spray
 • Animigo Soothex för hund
 • Swedencare Kalmaid
 • Animigo Calming Aid för hund
 • Sanal relax
 • Canocept Calming Collor
 • Adaptil Halsband
 • Animigo Caninexiety
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
2 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2020-11-12 17:58:55

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu