Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Lugnande till hunden

Senast uppdaterad: 14 februari 2023

Om din hund lider av oro, ångest eller någon fobi så kan olika lugnande preparat och tillskott vara till stor nytta. Idag finns det många produkter med lugnande och stressnedsättande effekt, alltifrån spray och droppar till halsband och godis. Produkterna i vår lista innehåller naturliga ingredienser och är säkra alternativ till veterinärordinerad medicin. Vi har undersökt en mängd olika produkter med lugnande effekt för hundar och utsett Animigo Lugnande Droppar till den bästa och mest prisvärda.

Innehållsförteckning

Förebygg stress och lugna hunden med rätt preparat

Det finns flera produkter och metoder att välja mellan när du vill lugna en stressad eller orolig hund. Om din hund har svåra besvär så bör du uppsöka veterinär och om din hund äter veterinärordinerad medicin så bör du rådgöra med veterinären innan du köper någon av produkterna i listan. Vi har undersöka lugnande tillskott i olika former samt halsband för att ta reda på vilket som är bäst. För att utse den bästa produkten har vi studerar innehåll, kundundersökningar och tagit del av information från tillverkare, återförsäljare och studier på området. Läs mer om hur du väljer rätt produkt och vad mer du kan göra längre ner i artikeln.

Pris/dos är beräknat på mellanstora hundar 8-20 kg.

Animigo Lugnande Droppar
Animigo Lugnande Droppar
Bäst i test

1. Animigo Lugnande Droppar

9,7/10
Typ
Droppar
Storlek
100 ml
Pris / dos
2,49 kr
Till butik
249 kr
Läs mer

Animigo Lugnande Droppar innehåller flera vitaminer och mineraler som bidrar till en normal psykologisk funktion. Bland andra zink och D-vitamin som båda hjälper till att kontrollera humöret, bibehålla positiv sinnesstämning och pigga upp. Brist på D-vitamin kan leda till nedstämdhet hos båda människor och djur. Produkten ger bra effekt redan efter några doseringar och har fått fina kundomdömen. Kom ihåg att effekten av tillskott varierar och nedstämdhet kan bero på många olika saker.

Dosering: ½-2 droppar två gånger om dagen periodvis vid behov.

Läs mer
Naturecan CBD-olja för hund
Naturecan CBD-olja för hund

2. Naturecan CBD-olja för hund

9,6/10
Typ
Droppar
Storlek
10 ml
Pris / dos
-
Till butik
199 kr
Läs mer
Fördelar
 • Mycket potent och snabbverkande
 • Bra antiinflammatoriska egenskaper
 • Prisvärd och lättdoserad
Nackdelar
 • Relativt högt inköpspris

Företaget Naturecan erbjuder flera produkter med CBD-olja i, bland annat en CBD-olja som är speciellt utformad just för hundar. Produktens sammansättning innebär att den endast innehåller rena och naturliga ingredienser i form av CBD-olja och MCT-olja (kokosolja). Den CBD, eller Cannabidiol, som används är garanterat giftfri och fri från THC, som är den psykoaktiva ingrediensen i cannabis-plantan.

När vi testade denna olja från Naturecan använde vi oss av flaskan för ”mellanstora hundar”. Denna innehåller en dos på 5 % CBD-olja och passar för hundar som väger mellan 10 och 25 kilo. Redan inom några dagar märkte vi att stressiga situationer hanterades bättre. Det märktes främst hos vår Kromforlender som lätt stressar upp sig och har hög puls och mycket energi. Några droppar innan till exempel bilfärd gjorde honom klart mer lugn och avslappnad. Kom ihåg att börja dosera relativt lågt och trappa långsamt upp för att hitta en nivå som fungerar.

CBD-olja är ett potent ämne som passar alla typer av hundar, i olika åldrar. Den har bland annat visat sig kunna lindra smärta, förbättra sömnkvaliteten, minska ångest och verka antiinflammatoriskt i kroppen. Oljan från Naturecan är laboratorietestad av tredje part för att säkerställa bästa kvalitet.

Läs mer
Animigo Calming Aid för hundar
Animigo Calming Aid för hundar

3. Animigo Calming Aid för hundar

9,5/10
Typ
Tabletter
Storlek
120 tabl
Pris / dos
3,67 kr
Till butik
220 kr
Läs mer

Animigos Calming Aid  innehåller naturliga ingredienser som kamomill och passionsblomma som lugnar och dämpar ångest. Preparatet har en god inverkan vid stressiga situationer och hjälper hunden att finna lugn. Calming Aid har fått mycket goda omdömen av kunder och vi själva märker skillnad på våra hundar, framför allt vår minsta som är lättstressad. Symtomen försvinner inte helt, men Calming Aid ger en god förutsättning att jobba med stressen. Vi uppskattar att produkten innehåller välbeprövade och naturliga ingredienser och att tabletterna är lätta att dosera.

Dosering: 

0-4 kg: 1 tablett om dagen.

5-22 kg: 2 tabletter om dagen.

23+ kg: 3 tabletter om dagen.

Läs mer
Aptus Relax 30 tuggbitar
Aptus Relax 30 tuggbitar

4. Aptus Relax 30 tuggbitar

9,3/10
Typ
Tuggbitar
Storlek
30 st
Pris / dos
5,97 kr
Till butik
179 kr
Läs mer

 

En mer naturlig och smakligt (för hunden) lugnande alternativ. Om man är osugen på att använda massa kemikalier, sprayer, tabletter eller droppar är detta kanske något som du kan överväga att ge din hund innan stressiga situationer. Med smak av kycklinglever kommer de flesta hundar se det som en liten godisbit och det bör inte vara några problem att få hen att tugga i sig biten. Innehåller bland annat grönt te, aminosyror med lugnande effekt, och bioaktiva proteiner under namnet colostrum calming complex, vilket som namnet indikerar lugnar hunden. Naturligt utvalda ingredienser med stark koppling till lugn och minskad stress.

Dosering: 

Tuggbiten tar minst 30 minuter innan effekt så det är något att ha överseende med.

< 15 kg: 0.5 tuggbit/dag

15-30 kg: 1 tuggbit/dag

>30 kg: 2 tuggbitar/dag

Läs mer
Adaptil Transport Spray 20 ml
Adaptil Transport Spray 20 ml
Mest Prisvärd

5. Adaptil Transport Spray 20 ml

9,0/10
Typ
Spray
Storlek
20 ml
Pris / dos
4,95 kr
Till butik
99 kr
Läs mer

En mycket effektiv spray med vetenskapligt dokumenterad lugnande effekt på hundar i alla åldrar. Sprayen fungerar genom feromoner som hundens mänskligt överlägsna näsa uppfattar som ett trygghetsferomon. Det gör hunden lugn, självsäker och trygg. Sprayen är speciellt framställd för hundar som inte uppskattar bilresor och sprayas i bilen 15 minuter innan avfärd (8-10 sprayningar rekommenderas). Det fungerar dock bra att spraya mindre mängder på till exempel ett gosedjur som hunden uppskattar och kan på så sätt även användas till andra stressiga situationer som inför ett veterinärbesök eller liknande.

Dosering i bilen:

8-10 sprayningar i bilen 15 minuter innan hunden släpps in

Läs mer

portrait cute puppy beagle garden

Därför kan din hund behöva lugnande hjälp

Först och främst behöver du ta reda på om din hund verkligen behöver lugnande preparat. Det är vanligare än man kan tro med ångest eller oro hos hundar. Det kan visa sig genom skällande, aggression eller uppvisande av ett undvikande beteende. Det är viktigt att förstå varför hunden uppvisar dessa symptom och samtidigt som du underlättar för hundar att hantera dessa även jobba med de underliggande orsakerna. Några vanliga orsaker till ångest och oro hos hundar är:

 • Separationsångest - De flesta hundar mår dåligt av att vara ensamma. De är ju trots allt flockdjur och vill vara med flocken. Hundar som är väldigt fästa vid sina ägare, eller som är osäkra i sin natur tenderar att uppvisa större oro vid separation och ensamhet.
 • Höga ljud - Fyrverkerier, åska, trafik eller andra plötslig och höga ljud kan orsaka stress hos hundar. Det gäller att ha framförhållning och göra allt du kan för att förbereda hunden om en stressande situation är oundviklig.
 • Genetik - Olika hundraser har olika förutsättningar att hantera ångest och oro. Det varierar mellan individer också, men man kan se en generellt större tendens till oro hos hundraser som har hög emotionell intelligens. 
 • Medicinska orsaker - Om du har svårt att lista ut vad som gör din hund orolig eller stressad så kan det bero på bakomliggande orsaker som hörselnedsättning eller diabetes, kontakta då din veterinär så snart som möjligt.
 • Social ångest - Det är vanligt att hundar bli uppstressade vid möten med andra djur och människor, framför allt andra hundar. Symtomen blir oftast värre om den ena parten uppvisar aggression. Det kan resultera i både ett uppspelt beteende där hundar har svårt att finna lugn och balans, men också underlägsenhet och undvikande. Dessa beteenden är helt normala och är först problematiska om hunden regelbundet uppvisar detta beteende eller har svårt att komma ur det.
 • Fobier och trauman - Det är väldigt vanligt att hundar har någon fobi eller oförklarad rädsla. Det kan vara mot främlingar, andra hundar eller olika föremål. Lär känna din hund och ta reda på vad som skrämmer upp den så att du har får möjlighet att vänja hunden eller åtminstone minska rädslan.
hund troett

Symtom på oro, ångest eller stress

Om du är osäker på huruvida din hund lider av orosproblematik eller inte så kan du vara uppmärksam på följande symptom:

 • Söker ensamhet - Om din hund söker ensamhet från människor eller andra djur så kan det vara ett tecken på rädsla eller oro. Vissa hundar söker sig till ensamhet och tystnad om de lider av ångest eller oro. Undvikande beteende kan också vara tecken på att hunden är rädd för något eller upplever vissa situationer som obehagliga. Lägg märke till i vilka situationer som hunden söker ensamhet för att kunna börja träna bort beteendet och ge hunden förutsättningar att känna sig trygg och säker igen.
 • Skakar eller flåsar - En hund som är rädd kan skaka, precis som människor. Det sker ofta när den är nervös eller orolig. Hunden kan också reagera genom att börja flåsa ovanligt mycket. Då och då är alla obekväma, hundar likväl som människor, men om beteendet upprepar sig eller pågår under längre period så kan det vara tecken på att hunden behöver hjälp från matte och husse.
 • Ylar eller skäller - Att skälla och yla är ett av hundens sätt att kommunicera på. Vi med hund har nog alla upplevt att hunden skäller när första ensamträningen påbörjas, eller om hunden lämnas ensam på en ny plats. Om du sköter ensamhetsträningen bra så är det inget att oro sig för. Men likt ovanstående punkter så är onormalt mycket skällande, gnyende eller ylande ett tecken på att något inte står rätt till. Antiskällhalsband kan användas vid träning mot skall, men använd inte halsbandet om det underliggande problemet inte behandlas.
 • Aggressivt beteende - Om hunden plötsligt uppvisar ett aggressivt beteende, eller som blir mer aggressiv än vanligt i vissa situationer, så ska du alltid ta det på allvar. Aggressivitet kan bero på många saker, från oro och stress till smärta eller otillräcklig träning. Bestraffa aldrig än aggressiv hund, aggressivitet är oftast ett tecken på rädsla. Du behöver gå till botten med i vilka situation till hund är aggressiv och varför för att kunna börja träna på ett smart sätt. Om problemet tilltar så är det bra att ta hjälp av till exempel en etolog. Det finns mycket att läsa och lära på ämnet, ju mer du kan desto bättre förutsättningar har du att träna din hund på ett effektivt sätt.
 • Överflödig energi - Uppspelta hundar som har svårt att slappna av kan vara ett resultat av oro. Det kan vara ett symtom på social ångest, att hunden har svårt att hantera andra hundar och därför blir uppstressad och får svårt att slappna av. Om så är fallet så är produkterna i listan ovan väldigt bra komplement till din sociala träning med hunden.

Vanliga frågor om lugnande medel/tillskott för hundar

Fungerar lugnande preparat till hundar?

Lugnande tillskott och produkter är idag väl utbrett och finns i många former. De består i regel av tillskott, örter och ämnen som är kända för sina lugnande effekter. Flertalet studier visar på att dessa preparat har en lugnande effekt på oroliga och stressade hundar. Men de benämns som just tillskott, regelbunden träning och en bra kost är precis lika bra för hundar som för människor när det kommer till att motverka oro och ångest.

Hur snabbt märker man skillnad?

Det kan ta alltifrån en veckan upp till en månad innan effekten visar sig. Det beror på vilken produkt du köper och hur din hund reagerar på den. Oftast så har lugnande tillskott och halsband en karenstid, alltså en period då hunden vänjer sig vid produkten innan ingredienserna börjar verka.

Hur länge håller effekten i sig?

Vanligtvis mellan 8 och 10 timmar, men det beror mycket på vilket produkt du använder. Vissa halsband ska användas oavbrutet i en månad och ger effekt under tiden, andra produkter som spray eller droppar håller ungefär 10 timmar.

Är lugnande tillskott farligt för hunden?

Lugnande tillskott är ett alternativ till veterinärordinerad medicin. De innehåller vitaminer och örter som har lugnande effekter. Din hund får alltså i sig naturliga ingredienser och ska inte ge några biverkningar. Men som alltid så är det viktigt att känna till sin hunds allergier och eventuella överkänsligheter.

Kan jag öppna kapslarna och blanda ut i maten?

De produkter som kommer i kapslar brukar du vanligtvis kunna öppna och blanda i maten. Men läs på förpackningen, ibland kan det finnas en poäng med att kapseln tar sig ner i magen innan den löses upp.

Testvinnare - Bästa Antistress och lugnande

 • Animigo Lugnande Droppar
 • Naturecan CBD-olja för hund
 • Animigo Calming Aid för hundar
 • Aptus Relax 30 tuggbitar
 • Adaptil Transport Spray 20 ml

Källhänvisning

Nature.com - Förekomsten av oro och ångest hos hundar.

bmcgenomics.com - Genetisk kartläggning av aggression och rädsla hos hundar.

Researchgate.net - Hur rädsla och oro påverkar en hunds hälsa och livsspann.

akc.org - Information om hur du kan behandla din hunds rädsla.

skk.se - Hur genetik och miljö påverkar hundens humör och beteende.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
36 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu