Lugnande till hunden

Om din hund lider av oro, ångest eller någon fobi så kan olika lugnande preparat och tillskott vara till stor nytta. Idag finns det många produkter med lugnande och stressnedsättande effekt, alltifrån spray och droppar till halsband och godis. Produkterna i vår lista innehåller naturliga ingredienser och är säkra alternativ till veterinärordinerad medicin. Vi har undersökt 5 produkter med lugnande effekt för hundar och utsett Animigo Lugnande Droppar till den bästa och mest prisvärda.

Innehållsförteckning

Förebygg stress och lugna hunden med rätt preparat

Det finns flera produkter och metoder att välja mellan när du vill lugna en stressad eller orolig hund. Om din hund har svåra besvär så bör du uppsöka veterinär och om din hund äter veterinärordinerad medicin så bör du rådgöra med veterinären innan du köper någon av produkterna i listan. Vi har undersöka lugnande tillskott i olika former samt halsband för att ta reda på vilket som är bäst. För att utse den bästa produkten har vi studerar innehåll, kundundersökningar och tagit del av information från tillverkare, återförsäljare och studier på området. Läs mer om hur du väljer rätt produkt och vad mer du kan göra längre ner i artikeln.

Pris/dos är beräknat på mellanstora hundar 8-20 kg.

Animigo Lugnande Droppar
Animigo Lugnande Droppar
Bäst i test

1. Animigo Lugnande Droppar

9,7/10
Typ
Droppar
Storlek
100 ml
Pris / dos
3,29 kr
Till butik
329 kr
Läs mer

Animigo Lugnande Droppar innehåller flera vitaminer och mineraler som bidrar till en normal psykologisk funktion. Bland andra zink och D-vitamin som båda hjälper till att kontrollera humöret, bibehålla positiv sinnesstämning och pigga upp. Brist på D-vitamin kan leda till nedstämdhet hos båda människor och djur. Produkten ger bra effekt redan efter några doseringar och har fått fina kundomdömen. Kom ihåg att effekten av tillskott varierar och nedstämdhet kan bero på många olika saker.

Dosering: ½-2 droppar två gånger om dagen periodvis vid behov.

Läs mer
Animigo Stress Support
Animigo Stress Support

2. Animigo Stress Support

9,5/10
Typ
Tabletter
Storlek
90 tabl
Pris / dos
5,53 kr
Till butik
249 kr
Läs mer

Animigos Stress Support  innehåller naturliga ingredienser som citronmeliss, magnesium och kamomill som lugnar och dämpar ångest. Preparatet har en god inverkan vid stressiga situationer och hjälper hunden att finna lugn. Stress Support har fått mycket goda omdömen av kunder och vi själva märker skillnad på våra hundar, framför allt vår minsta som är lättstressad. Symtomen försvinner inte helt, men Stress Support ger en god förutsättning att jobba med stressen. Vi uppskattar att produkten innehåller välbeprövade och naturliga ingredienser och att kapslarna går att öppna och strös över maten, det underlättar mycket.

Dosering: 

0-10 kg: 1 tablett om dagen.

11-20 kg: 2 tabletter om dagen.

21+ kg: 3 tabletter om dagen.

 

Läs mer
Sanal relax
Sanal relax
Mest Prisvärd

3. Sanal relax

9,4/10
Typ
Tabletter
Storlek
15 tabl
Pris / dos
9,93 kr
Till butik
149 kr
Läs mer

Sanal Relax kan ges till både hundar och katter vid behov. Produkten innehåller inositol som är en signalsubstans som används i flera kosttillskott och mediciner. Det användas hos människor för att motverka depression och tvångssyndrom. Hos hundar har inositol liknande effekt, det bidrar till normal psykologisk funktion och ett avslappnat sinnestillstånd. Sanal Relax innehåller också flertalet mineraler och vitaminer som inverkar positivt på stress och ångest. Sanal Relax har en snabbverkande och effektiv påverkan och ska därför doserar enligt rekommendation och i samband med träning för att hämma den stressande/ångestladdade situationen.

Rekommenderas vid intensiva stressframkallande perioder som fyrverkerier eller bilfärd.

Dosering: 

0-5 kg: 1 tablett, 3 gånger om dagen.

6-10 kg: 2 tabletter, 3 gånger om dagen.

11+ kg: 3 tabletter, 3 gånger om dagen.

Läs mer
Pet Remedy Spray
Pet Remedy Spray

4. Pet Remedy Spray

9,4/10
Typ
Spray
Storlek
15 ml
Pris / dos
1,49 kr
Till butik
119 kr
Läs mer

Pet Remedy Spray är en produkt som kan köpas som spray eller doftavgivare. Den sprider en doft som har en lugnande effekt på hundar, och till viss del människor. Preparatet innehåller naturliga ingredienser som basilika, vänderot, vetivert och eteriska oljor. Sprayet gör produkten lätt att använda, det räcker att spraya lite i buren, bilen eller på platsen där din hund förväntas bli stressad eller uppspelt. Sprayprodukter är billigare än andra alternativ men har en generellt mildare effekt.

Dosering: Spraya vid behov det område där hunden kommer att vistas. 

Läs mer
Swedencare Kalmaid
Swedencare Kalmaid

5. Swedencare Kalmaid

8,6/10
Typ
Droppar
Storlek
250 ml
Pris / dos
3,78 kr
Till butik
189 kr
Läs mer

KalmAid från SwedenCare är ett flytande tillskott som lugnar och avhjälper stress och ångest. Vätskan smakar gott för hundar och kan blandas med fodret direkt eller låtas slickas upp direkt. KalmAid innehåller bland annat L-tryptofan, L-teanin och extrakt av grönt te. Ämnena verkar positivt på humöret och bidrar till stresshantering och god sömn. Produkten har fått goda kundomdömen och säljs världen över. Du kan använda KalmAid enligt dosering vid behov eller som komplement till ordinarie foder löpande om din hund tenderar att vara lättstressad och orolig.

Dosera dagligen: 

0-5 kg: 5 ml
6-10 kg: 10 ml
11-20 kg: 15 ml
21-30 kg: 20 ml
30+ kg: 25 ml

 

Läs mer

portrait cute puppy beagle garden

Därför kan din hund behöva lugnande hjälp

Först och främst behöver du ta reda på om din hund verkligen behöver lugnande preparat. Det är vanligare än man kan tro med ångest eller oro hos hundar. Det kan visa sig genom skällande, aggression eller uppvisande av ett undvikande beteende. Det är viktigt att förstå varför hunden uppvisar dessa symptom och samtidigt som du underlättar för hundar att hantera dessa även jobba med de underliggande orsakerna. Några vanliga orsaker till ångest och oro hos hundar är:

 • Separationsångest - De flesta hundar mår dåligt av att vara ensamma. De är ju trots allt flockdjur och vill vara med flocken. Hundar som är väldigt fästa vid sina ägare, eller som är osäkra i sin natur tenderar att uppvisa större oro vid separation och ensamhet.
 • Höga ljud - Fyrverkerier, åska, trafik eller andra plötslig och höga ljud kan orsaka stress hos hundar. Det gäller att ha framförhållning och göra allt du kan för att förbereda hunden om en stressande situation är oundviklig.
 • Genetik - Olika hundraser har olika förutsättningar att hantera ångest och oro. Det varierar mellan individer också, men man kan se en generellt större tendens till oro hos hundraser som har hög emotionell intelligens. 
 • Medicinska orsaker - Om du har svårt att lista ut vad som gör din hund orolig eller stressad så kan det bero på bakomliggande orsaker som hörselnedsättning eller diabetes, kontakta då din veterinär så snart som möjligt.
 • Social ångest - Det är vanligt att hundar bli uppstressade vid möten med andra djur och människor, framför allt andra hundar. Symtomen blir oftast värre om den ena parten uppvisar aggression. Det kan resultera i både ett uppspelt beteende där hundar har svårt att finna lugn och balans, men också underlägsenhet och undvikande. Dessa beteenden är helt normala och är först problematiska om hunden regelbundet uppvisar detta beteende eller har svårt att komma ur det.
 • Fobier och trauman - Det är väldigt vanligt att hundar har någon fobi eller oförklarad rädsla. Det kan vara mot främlingar, andra hundar eller olika föremål. Lär känna din hund och ta reda på vad som skrämmer upp den så att du har får möjlighet att vänja hunden eller åtminstone minska rädslan.

Läs mer: Ge hunden en trygg plats med en bra hundbädd

hund troett

Symtom på oro, ångest eller stress

Om du är osäker på huruvida din hund lider av orosproblematik eller inte så kan du vara uppmärksam på följande symptom:

 • Söker ensamhet - Om din hund söker ensamhet från människor eller andra djur så kan det vara ett tecken på rädsla eller oro. Vissa hundar söker sig till ensamhet och tystnad om de lider av ångest eller oro. Undvikande beteende kan också vara tecken på att hunden är rädd för något eller upplever vissa situationer som obehagliga. Lägg märke till i vilka situationer som hunden söker ensamhet för att kunna börja träna bort beteendet och ge hunden förutsättningar att känna sig trygg och säker igen.
 • Skakar eller flåsar - En hund som är rädd kan skaka, precis som människor. Det sker ofta när den är nervös eller orolig. Hunden kan också reagera genom att börja flåsa ovanligt mycket. Då och då är alla obekväma, hundar likväl som människor, men om beteendet upprepar sig eller pågår under längre period så kan det vara tecken på att hunden behöver hjälp från matte och husse.
 • Ylar eller skäller - Att skälla och yla är ett av hundens sätt att kommunicera på. Vi med hund har nog alla upplevt att hunden skäller när första ensamträningen påbörjas, eller om hunden lämnas ensam på en ny plats. Om du sköter ensamhetsträningen bra så är det inget att oro sig för. Men likt ovanstående punkter så är onormalt mycket skällande, gnyende eller ylande ett tecken på att något inte står rätt till. Antiskällhalsband kan användas vid träning mot skall, men använd inte halsbandet om det underliggande problemet inte behandlas.
 • Aggressivt beteende - Om hunden plötsligt uppvisar ett aggressivt beteende, eller som blir mer aggressiv än vanligt i vissa situationer, så ska du alltid ta det på allvar. Aggressivitet kan bero på många saker, från oro och stress till smärta eller otillräcklig träning. Bestraffa aldrig än aggressiv hund, aggressivitet är oftast ett tecken på rädsla. Du behöver gå till botten med i vilka situation till hund är aggressiv och varför för att kunna börja träna på ett smart sätt. Om problemet tilltar så är det bra att ta hjälp av till exempel en etolog. Det finns mycket att läsa och lära på ämnet, ju mer du kan desto bättre förutsättningar har du att träna din hund på ett effektivt sätt.
 • Överflödig energi - Uppspelta hundar som har svårt att slappna av kan vara ett resultat av oro. Det kan vara ett symtom på social ångest, att hunden har svårt att hantera andra hundar och därför blir uppstressad och får svårt att slappna av. Om så är fallet så är produkterna i listan ovan väldigt bra komplement till din sociala träning med hunden.

Vanliga frågor om lugnande medel/tillskott för hundar

Fungerar lugnande preparat till hundar?

Lugnande tillskott och produkter är idag väl utbrett och finns i många former. De består i regel av tillskott, örter och ämnen som är kända för sina lugnande effekter. Flertalet studier visar på att dessa preparat har en lugnande effekt på oroliga och stressade hundar. Men de benämns som just tillskott, regelbunden träning och en bra kost är precis lika bra för hundar som för människor när det kommer till att motverka oro och ångest.

Hur snabbt märker man skillnad?

Det kan ta alltifrån en veckan upp till en månad innan effekten visar sig. Det beror på vilken produkt du köper och hur din hund reagerar på den. Oftast så har lugnande tillskott och halsband en karenstid, alltså en period då hunden vänjer sig vid produkten innan ingredienserna börjar verka.

Hur länge håller effekten i sig?

Vanligtvis mellan 8 och 10 timmar, men det beror mycket på vilket produkt du använder. Vissa halsband ska användas oavbrutet i en månad och ger effekt under tiden, andra produkter som spray eller droppar håller ungefär 10 timmar.

Är lugnande tillskott farligt för hunden?

Lugnande tillskott är ett alternativ till veterinärordinerad medicin. De innehåller vitaminer och örter som har lugnande effekter. Din hund får alltså i sig naturliga ingredienser och ska inte ge några biverkningar. Men som alltid så är det viktigt att känna till sin hunds allergier och eventuella överkänsligheter.

Kan jag öppna kapslarna och blanda ut i maten?

De produkter som kommer i kapslar brukar du vanligtvis kunna öppna och blanda i maten. Men läs på förpackningen, ibland kan det finnas en poäng med att kapseln tar sig ner i magen innan den löses upp.

Testvinnare - Bästa Antistress och lugnande

 • Animigo Lugnande Droppar
 • Animigo Stress Support
 • Sanal relax
 • Pet Remedy Spray
 • Swedencare Kalmaid

Källhänvisning

Nature.com - Förekomsten av oro och ångest hos hundar.

bmcgenomics.com - Genetisk kartläggning av aggression och rädsla hos hundar.

Researchgate.net - Hur rädsla och oro påverkar en hunds hälsa och livsspann.

akc.org - Information om hur du kan behandla din hunds rädsla.

skk.se - Hur genetik och miljö påverkar hundens humör och beteende.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-15 13:43:31