Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bästa öronrengöringen för hundar 2023

Senast uppdaterad: 7 februari 2023

I den här artikeln kommer vi att dyka ner i vikten av att använda ett öronrengöringsmedel för hundar och hur det kan gynna våra lurviga vänner. Som hundägare är det vårt ansvar att hålla våra husdjur friska och glada, och att upprätthålla deras öronhygien är en avgörande del av det. Smuts, vax och andra föroreningar kan samlas i en hunds hörselgång vilket leder till infektioner och irritationer. Men med hjälp av ett öronrengöringsmedel av god kvalitet kan vi hålla våra hundars öron friska och fria från obehagliga lukter.

Vi har testat flera olika produkter och utsett Animigo Öronrens till det bästa öronrengöringsmedlet för hundar. Läs mer om testet och de produkter vi tyckte bäst om längre ner i artikeln. 

Innehållsförteckning

Såhär gjorde vi testet

För att komma fram till vilka produkter vi tyckte var bäst började vi med att fundera ut vilka punkter som var viktiga att tänka på för att ge en viss öronrengöringsprodukt ett visst betyg. De viktigaste punkterna vi kom fram till var följande:

 • Lätt att lösa upp smuts och öronvax: Produkten ska ha det lätt för att lösa upp smuts och öronvax från hundens öra.
 • Neutralisera dåliga lukt: Produkten ska helst vara bra på att neutralisera dålig doft från hundens öron.
 • Lätt att applicera och använda: Produkten ska vara enkel att applicera och använda på hunden. Inte heller ska hunden känna något obehag av produkten.
 • Prisvärdhet: Plånboksfrågan har betydelse. Är produkten prisvärd samtidigt som den fungerar bra kommer vi ge den ett högre betyg än om den var dyrare än vad som kändes rimligt.

Topplista: 5 bästa öronrengöringarna för hund

 

Animigo Öronrens
Animigo Öronrens
Bäst i test

1. Animigo Öronrens

9,7/10
Storlek
250 ml
Ingredienser
13 st
Nöjdkundgaranti
Ja
Till butik
199 kr
Läs mer
Fördelar
 • Formula med milda naturliga ämnen
 • Effektiv rengöring och skydd mot bakterier
 • Nöjdhetsgaranti
Nackdelar
 • Pipflaskor uppskattas inte av alla hundar

En produkt med öronrens för hundar bör vara enkel att använda och effektiv mot smuts, skräp och vax. Naturligtvis ska den också vara mild mot din bästa vän. Det här är en öronrengöring som verkligen uppskattas av köpare för dess milda men ändå effektiva formula. Vi måste särskilt lyfta att produkten har naturliga ingredienser med tea tree, aloe vera och lavendel (härlig doft!). Det är utmärkt om din hund har extra känsliga öron. Att du får 100% nöjdhetsgaranti med den här produkten är en annan fördel som gör Animigo öronrens till ett bra val.

Läs mer
Vet’s Best Clean Ear Finger Pads 50-pack
Vet’s Best Clean Ear Finger Pads 50-pack
Mest Prisvärd

2. Vet’s Best Clean Ear Finger Pads 50-pack

9,5/10
Storlek
50 pads
Ingredienser
11 st
Nöjdkundgaranti
Nej
Till butik
59 kr
Läs mer
Fördelar
 • Hygienisk rengöring
 • Kombination av rengöring och massage
 • Lugnande formula med trollhassel och aloe vera
Nackdelar
 • Rengör inte örongångarna på djupet

Hundars öron är känsliga och det är viktigt att hålla örongångarna rena för att undvika inflammationer. En flytande lösning är ett alternativ, men vissa hundar kan uppleva obehag av en sådan behandling. Om du letar efter ett alternativ kan vi lyfta fram dessa pads som du trär på fingret. Vet’s Best Clean Ear Finger Pads innehåller 50 finger pads för engångsbruk. När din hunds öron behöver rensas trär du på en pad på fingret och masserar och rengör. Med dessa pads behöver rengöringen inte ge obehag. Det kan till och med bli så att rengöringen blir en skön stund med husse eller matte.

Läs mer
Nextmune Otodine öronrengöring
Nextmune Otodine öronrengöring

3. Nextmune Otodine öronrengöring

9,4/10
Storlek
100 ml
Ingredienser
2 st
Nöjdkundgaranti
Nej
Till butik
299 kr
Läs mer
Fördelar
 • Två effekiva ingredienser
 • Effektiv mot bakterier
 • Bevisad effekt
Nackdelar
 • Endast för behandling av öroninfektioner

Det här är en produkt utvecklad för behandling vid infektioner. Det är inte ovanligt att hundar drabbas av till exempel stafylokocker, jästsvamp och pseudomonas. Om din hund drabbas är DermAcetic Otodine vår rekommendation för behandling. Den här produkten innehåller faktiskt bara två ingredienser. Båda dessa är effektiva mot bakterier så du kan angripa problemet från två håll. Samtidigt som medlet är effektivt irriterar det inte huden.

Läs mer
Virbac EpiOtic
Virbac EpiOtic
Bästa premiumvalet

4. Virbac EpiOtic

9,3/10
Storlek
125 ml
Ingredienser
12 st
Nöjdkundgaranti
Nej
Till butik
159 kr
Läs mer
Fördelar
 • Utvecklad av hudexperter
 • Komplett produkt för rengöring
 • Klart överkomligt pris
Nackdelar

EpiOtic är en effektiv öronrengöring i flytande form. Den är lätt att använda och ämnena i formulan både rengör, lindrar sveda och motverkar dålig lukt. Vi ska också lyfta att EpiOtic har innovativa egenskaper när det gäller att stimulera hudens eget försvar mot bakterier och mikroorganismer. Vi kan också nämna att produkten är mild nog att användas upp till två gånger per dag. Finns det några nackdelar? EpiOtic innehåller många ingredienser. Ju fler ingredienser desto större risk att din hund är känslig för någon eller några av dem.

Läs mer
Avital Ear 100 ml
Avital Ear 100 ml

5. Avital Ear 100 ml

9,1/10
Storlek
100 ml
Ingredienser
7 st
Nöjdkundgaranti
Nej
Till butik
209 kr
Läs mer
Fördelar
 • Innehåller borsyra för behandling av inflammation
 • Antimikrobiell och antiseptisk
 • Mild med mild doft
Nackdelar
 • Lite högre prisnivå

Avital Ear är en öronrens som räcker länge, är enkel att använda och innehåller ingrediensen borsyra, vilken effektivt motverkar öroninflammation. I våra tester har vi inte träffat på många öronrengöringsprodukter med just denna ingrediens, så här sticker Avital Ear ut från mängden. I övrigt är vår uppfattning att Avital med sin formula är ett mer än godkänt medel mot svamp, smuts, skräp, vax och andra problem med öronen.

Läs mer

cute dog during consultation

Köpguide

När det gäller att ta hand om din lurviga vän är det lika viktigt att upprätthålla dennes öronhygien som att ge dem rätt mat eller ge dem mycket motion. Det är därför det är avgörande att hitta rätt öronrengöring för ditt husdjur. Här är en omfattande köpguide som hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

Ingredienser

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du köper en öronrengöring för hunden är ingredienserna. Se till att välja en produkt som innehåller naturliga och säkra ingredienser, såsom vinäger, trollhassel och aloe vera. Undvik produkter som innehåller starka kemikalier eller konstgjorda dofter, eftersom dessa kan irritera din hunds känsliga hud och orsaka ytterligare skada.

Effektivitet

Huvudsyftet med en öronrengörare för hund är att ta bort smuts, vax och andra föroreningar från hörselgången. Så det är viktigt att välja en produkt som är effektiv för att göra det. Tänk på produkter som har fått positiva kundrecensioner och som har bevisat att de är effektiva.

Enkel användning

Leta efter ett öronrengöringsmedel för hund som är lätt att använda och applicera. En klämflaska eller dropper är ett bra alternativ, eftersom det gör det lättare att rikta in sig på det drabbade området utan att göra oreda. Vissa produkter kommer med en bifogad applikator, vilket kan vara en praktisk funktion för den som vill undvika att röra sin hunds öron direkt.

Doft

Vissa öronrengöringsmedel för hundar kommer med tillsatta dofter för att maskera eventuella obehagliga lukter. Det är dock viktigt att välja en produkt med en mild doft eller ingen doft alls, eftersom starka dofter kan irritera din hunds känsliga näsa och hud.

Storlek

Tänk på storleken på produkten du köper, särskilt om du planerar att resa med den. Vissa öronrengörare för hundar finns i små, bärbara storlekar, vilket gör dem perfekta för dem som är på språng.

Pris

Det finns ett brett utbud av priser när det kommer till öronrengöringsprodukter för hundar. Även om det kan vara frestande att välja det billigaste alternativet, är det viktigt att komma ihåg att kvalitet bör komma först. Överväg att köpa en högkvalitativ produkt som håller dig länge och ger bästa resultat för din lurviga vän.

ear infection dog allergies animals

Förstå din hunds öron

Hundar har en unik och komplex öronanatomi som spelar en viktig roll för deras hörsel, balans och allmänna hälsa. Att förstå anatomin i din hunds öron kan hjälpa dig att ge bättre vård och förhindra potentiella problem. I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på anatomin i en hunds öra och förklara vad du behöver veta för att hålla din lurviga väns öron friska och glada.

Det yttre örat

En hunds yttre öra består av den synliga delen av öronfliken (eller pinna) och hörselgången. Pinnan fungerar som en tratt som leder ljud in i hörselgången, som leder till mellan- och innerörat. Pinna är också viktig för att reglera temperaturen i innerörat, vilket är avgörande för en god hörsel.

Mellanörat

Mellanörat är utrymmet bakom trumhinnan, och det innehåller tre små ben som kallas ossicles, som förbinder trumhinnan med innerörat. Öronbenen hjälper till att överföra ljud från trumhinnan till innerörat, där det bearbetas till nervimpulser som skickas till hjärnan.

Det inre örat

Innerörat är ansvarigt för att omvandla ljud till elektriska signaler som hjärnan kan förstå. Den innehåller snäckan, som är huvudorganet för hörseln, och den vestibulära apparaten, som hjälper till att upprätthålla balansen. Innerörat är också kopplat till hörselnerven som skickar ljudsignaler till hjärnan.

Ta hand om din hunds öron

För att hålla din hunds öron friska och förhindra problem är det viktigt att följa dessa enkla riktlinjer:

 • Kontrollera din hunds öron regelbundet: Leta efter tecken på rodnad, svullnad, flytningar eller lukt. Om du märker något av dessa tecken är det viktigt att du tar din hund till veterinären så snart som möjligt.
 • Rengör din hunds öron regelbundet: Använd en mild, pH-balanserad öronrengöring för att ta bort smuts och vax. Undvik att använda bomullspinnar, eftersom dessa kan skada den ömtåliga huden i hörselgången.
 • Håll din hunds öron torra: Efter bad eller vid andra blöta situationer bör du se till att torka din hunds öron ordentligt för att förhindra fuktuppbyggnad. Detta kan annars leda till infektioner.

Sammanfattning

Att förstå anatomin i din hunds öra är en viktig aspekt av att ge korrekt vård för din lurviga vän. Regelbundna öronkontroller, rengöring och korrekt skötsel kan hjälpa till att hålla din hunds öron friska och förhindra potentiella problem. Om du har några funderingar eller frågor, rådgör alltid med din veterinär för att säkerställa att din hund får bästa möjliga vård.

Frågor och svar om öronrengöring för hundar

Vad är en öronrengörare för hund?

En öronrengörare för hundar är en lösning som används för att rengöra och upprätthålla hygienen åt en hunds öron. De hjälper till att ta bort smuts, vax och andra föroreningar som kan samlas i hörselgången och orsaka infektioner eller irritationer.

Varför är det viktigt att rengöra min hunds öron?

Smutsiga öron kan leda till infektioner, irritationer och obehagliga lukter vilket orsakar obehag och smärta hos din hund. Regelbunden rengöring med ett öronrengöringsmedel av god kvalitet kan hjälpa till att hålla öronen friska och förhindra dessa problem.

Vad ska jag titta efter när jag väljer en öronrengöring för hund?

När du väljer ett öronrengöringsmedel för hundar, leta efter en produkt med naturliga och säkra ingredienser, effektivitet, användarvänlighet, en mild doft, en lämplig storlek och ett rimligt pris.

Är öronrengöringsmedel säkra att använda?

De flesta öronrengöringsmedel för hundar är säkra att använda så länge de innehåller naturliga och säkra ingredienser. Det är dock viktigt att följa instruktionerna noggrant och undvika att få lösningen i din hunds ögon.

Hur ofta ska jag rengöra min hunds öron?

Rengöringsfrekvensen beror på din hunds ras, ålder och allmänna hälsa. Vissa hundar kan behöva städning varje vecka, medan andra bara behöver städas då och då. Det är bäst att rådgöra med din veterinär för att bestämma ett schema som är rätt för ditt husdjur.

Kan jag använda mitt egna öronrengöringsmedel på min hund?

Nej, det rekommenderas inte att använda öronrengöringsmedel anpassade för människor på hundar. Mänskliga öronrengöringsmedel kan innehålla ingredienser som är skadliga för hundar och kan orsaka ytterligare skada. Använd alltid en produkt speciellt framtagen för hundar.

Vad ska jag göra om min hunds öron är röda och inflammerade?

Om din hunds öron är röda och inflammerade är det bäst att rådgöra med din veterinär. Detta kan vara ett tecken på en infektion och kräver omedelbar uppmärksamhet för att förhindra ytterligare skada.

Kan jag göra min egen öronrengöring för hund hemma?

Ja, du kan göra din egen öronrengöring för hund hemma. Ett populärt recept är att blanda lika delar vit vinäger och vatten och använda en mjuk trasa för att rengöra din hunds öron. Det är dock viktigt att rådgöra med din veterinär innan du använder några hemgjorda medel.

Testvinnare - Bästa Öronrengöring

 • Animigo Öronrens
 • Vet’s Best Clean Ear Finger Pads 50-pack
 • Nextmune Otodine öronrengöring
 • Virbac EpiOtic
 • Avital Ear 100 ml
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu