Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst probiotika till hunden 2023

Senast uppdaterad: 18 februari 2022

Probiotika är levande mikroorganismer, alltså bakterier. De är otroligt viktiga för hundens välmående, särskilt deras matsmältningsförmåga och tarmfunktion. Brist på dessa bakterier kan leda till nedsatt immunförsvar, gaser i magen och flertalet sjukdomar. Med probiotika hemma kan du förebygga sjukdom och ohälsa hos din hund.

Innehållsförteckning

Vilken probiotika är bäst?

Vi har testat marknadens bästa produkter med probiotika och valt ut 5 av dessa som bäst just nu. Vi har tittat på kundomdömen och information från tillverkare och återförsäljare. De bästa produkterna har både rätt mängd och sammansättning av bakterier för att hunden ska gynnas optimalt.

Innan du köper en produkt så är det viktigt att du vet när du ska använda probiotika och vad mer du göra för att hjälpa din hund. Läs vidare längre ner för att lära dig allt du behöver om probiotika.

Animigo Probiotika för hundar
Animigo Probiotika för hundar
Bäst i test

1. Animigo Probiotika för hundar

9,8/10
Typ
Tuggtabletter
Storlek
120 tabl
Pris / port
4,65 kr
Till butik
279 kr
Läs mer

Digestive Support från Animigo är ett mycket bra tillskott som bidrar till en bättre tarmflora och matsmältningsprocess. Det innehåller gott om bakterier från de bakteriefamiljer som din hund oftast behöver. Därtill är bitarna härligt smaksatt och slukas lika snabbt som godis. Digestive Support är mycket prisvärd och uppskattad av kunder.

Dosering dagligen enligt följande, dela upp kapslarna under dagen:

0-4 kg: 1 kapsel

4-22 kg: 2 kapslar

23-45 kg: 3 kapslar

45+ kg: 4 kapslar

Läs mer
Canikur tuggtablett för hund
Canikur tuggtablett för hund

2. Canikur tuggtablett för hund

9,5/10
Typ
Tuggtabletter
Storlek
12 tabl
Pris / port
10,42 kr
Till butik
125 kr
Läs mer

Hundar som har problem med tarmen eller magen har ofta nytta av ett probiotikatillskott. Canikur tuggtablett för hund innehåller mineraler och växtfibrer som på ett naturligt sätt binder slaggprodukter och skadliga ämnen till sig. Dessa försvinner sedan med avföringen. Canikur är en av våra favoriter eftersom en kur på 4 tuggtabletter ger en snabb och tydlig effekt mot bland annat akut diarré.

En kur ska ges 4 gånger med 8 till 12 timmars mellanrum.

Läs mer
SwedenCare - Stomax Kosttillskott 200 g
SwedenCare - Stomax Kosttillskott 200 g

3. SwedenCare - Stomax Kosttillskott 200 g

9,4/10
Typ
Fodertillskott
Storlek
200 g
Pris / port
10,97 kr
Till butik
329 kr
Läs mer

Stomax från SwedenCare är ett fodertillskott med probiotika. Det bidrar till en balanserad mage och tarm med snabba resultat. SwedenCare är ett populärt märke inom kosttillskott för djur och har etablerat sig internationellt sedan några år tillbaka. Stomax kan ges till både katter och hundar. Tillskottet är i pulverform vilket innebär att du behöver blanda ut det i våtfoder.

Dosering 2 gånger dagligen i tre till tolv veckor enligt följande mått:

0-10 kg: 0.5 dosmått 

11-25 kg: 1 dosmått

25+ kg: 1.5 dosmått

1 dosmått = 10 ml = 3 g.

Läs mer
KOSTTILLSKOTT PURINA PRO PLAN FORTIFLORA HUND, 30X1 G
KOSTTILLSKOTT PURINA PRO PLAN FORTIFLORA HUND, 30X1 G

4. Purina Pro Plan Fortiflora Hund

9,2/10
Typ
Fodertillskott
Storlek
30 g
Pris / port
10,97 kr
Till butik
329 kr
Läs mer

En tarmflora i balans är viktigt för såväl människor som hundar. Den påverkar bland annat allmäntillståndet och immunförsvaret. Purina Pro Plan hjälper till att återställa en rubbad balans genom att tillföra en bakteriestam kallad SF68. Dessa bakterier är bra mot till exempel magproblem och stressrelaterade problem. Forskningen bakom detta tillskott är kliniskt bevisad genom studier och det har en påvisbar effekt, oavsett hundens ålder. Vi strödde lite av pulvret över hundmaten eftersom effekten bli bättre när du kombinerar med foder.

Förpackningen innehåller 30 portionspåsar och tillskottet ges i 30 dagar för full effekt. Detta gäller även om du märker en förändring innan dess.

Läs mer
TRiKEM MAX Digestive för Hund- 600g
TRiKEM MAX Digestive för Hund- 600g

5. TRiKEM MAX Digestive för Hund- 600g

8,7/10
Typ
Fodertillskott
Storlek
600 g
Pris / port
5,98 kr
Till butik
239 kr
Läs mer

Trikem Max Digestive är en prisvärd produkt som räcker länge. Den räcker till flera omgångar av intensivbehandling eller under lång tid som komplement till ordinarie foder. Pulvret strös över maten, våtfoder eller torrfoder spelar ingen roll då det är smaksatt och uppskattas av de flesta hundar. Trikem Max är registrerad och godkänd hos Jordbruksverket.

Dosera dagligen 15 ml/20 kg kroppsvikt.

Läs mer

probiotika banner

Det här är probiotika för hundar

Precis som hos människor som lever vi i symbios med våra bakterier. Vi klarar oss inte utan dem och inte våra hundar heller. Dessa bakterier, eller mikroorganismer, sköter en mängd olika sysslor i kroppen. Varav de viktigaste är att hjälpa till med nedbrytning och att upprätthålla ett starkt immunförsvar. Det lever hela 10 bakterier per enstaka cell i en hund, så de utgör en betydande mängd av hundens kropp. Bakterierna lever i hela kroppen men de flesta återfinns i tarmen eller på huden.

Både människor och djur har samma sex familjer av bakterier i sina matsmältningsorgan. Men var och en av dessa familjer kan innehålla tusentals olika stammar. Detta invecklade liv kallas för mikrobiom och utgör faktiskt ett eget organ i kroppen. Mikrobiomet innehåller nästan bara bakterier men även jäst och virus fyller vissa syften. Varje mikrobiom är unikt för en individ, ungefär som ett fingeravtryck, och den exakta sammansättningen av olika typer av bakterier varierar därför mellan olika hundar. Denna sammansättning beror bland annat på miljö, kost och genetik.

Kosten är den viktigaste aspekten av ett hälsosamt mikrobiom. Genom kosten får hundar i sig fibrer som är bakteriernas favoritmat. Det finns mycket att säga om fibrer men i korthet delar man upp fibrer i två grupper; lösliga och olösliga. De lösliga fibrerna är de som kallas för prebiotika och fungerar som bakteriemat. När bakterierna äter så lämnar de efter sig korta fettsyror och det är denna biprodukt som skapar en god tarmflora och ett bra matsmältningssystem. probiotika kallas det tillskott av levande mikroorganismer som kan överleva i och ge hälsofördelar hos den som intar produkten.

För att en produkt ska få kallas probiotika måste den vara kliniskt testad och uppvisat hälsofördelar i studier. Probiotika är alltså ett samlingsnamn på bakterier med bevisade hälsofördelar.

glad hund utomhus

Då ska du använda probiotika

Probiotika fungerar alltså som ett bakterietillskott i kroppen. Det kan leda till de hälsofördelar vi nämnt ovan; stärka immunförsvaret och bidra till en normal tarmflora. Probiotika hjälper till att skapa korta fettsyror och motverkar att farliga bakterier får fäste i tarmen. Det har genomförts många studier på människor och probiotika men enbart ett fåtal på hundar och bakterietillskott. Den evidens som finns visar på en positiv effekt av probiotika. Hundar som äter probiotika får fler antikroppar i tarmsystemet och en bättre matsmältningsprocess. Om din hund lider av gaser i magen, diarré eller inflammatorisk sjukdom så kan probiotika hjälpa. Probiotika kan hjälpa din hund att återfå balansen i sitt mikrobiom men det måste göras tillsammans med god kosthållning. Glöm inte bort att bra balanserad hundmat kan hjälpa mycket.

Probiotika hjälper alltså till med problem som:

 • Diarré
 • Gaser
 • Vissa inflammatoriska sjukdomar
 • Kortare perioder av bakteriebrist
 • Viss obalans i mikrobiomet

Då är probiotika inte lösningen

Det finns situationer då probiotika inte är lösningen. Din hund kanske har gått på en probiotikakur utan att bli bättre eller till och med har blivit värre. Då är det dags att kontakta en veterinär eftersom någon av följande orsaker kan ligga bakom.

 • För mycket bakterier i tunntarmen

  Onormalt mycket bakterier i tunntarm är en åkomma som kallas SIBO (small intenstine bacteria overgrowth) och kan ställa till med en hel del problem. Bakterier hör främst hemma i tjocktarmen man kan ibland bosätta sig längre upp, i tunntarmen. Det leder till ett sämre näringsupptag och det stör även matsmältningen. Det är relativt vanligt hos både människor och hundar. Symtom på SIBO är diarré, gaser, IBS, matkänslighet och hudproblem. Symtomen kanske talar för att probiotika skulle vara lösningen, men i detta fall kan det leda till raka motsatsen (lite beroende på bakterieinnehållet).
 • Mer omfattande bakteriebrist

  Probiotika kanske låter som det bästa lösningen vid bakteriebrist. Men det hjälper inte om din hund saknar en viss typ av bakterier eller har bakteriebrist i tjocktarmen. Probiotika lever bara i några få dagar, om ens så länge. Det är tillräckligt för att ge hälsofördelar men inte tillräckligt för att öka totalmängden bakterier. Bakterierna i probiotika är inte nödvändigtvis samma bakterier som hunden behöver och har ingen långvarig påverkan på mikrobiomet.
 • Skadat mikrobiom

  På samma sätt som probiotika inte kan ”fylla på” med bakterier så kan det inte användas för att åtgärda skador på mikrobiomet. Om din hund saknar bakterier så räcker inte probiotika, det är helt enkelt inte tillräckligt. Då måste du ta till andra verktyg som vi går in på ovan.

Förebygg och reparera ett skadat mikrobiom

Kosten är oerhört viktig när det kommer till tarmflora och immunförsvar. Kanske viktigare än vad vi känner till. Hundens välbefinnande och hälsa är en spegel av dess kost. Bra kost är därför grunden för ett välfungerande mikrobiom.

Olika bakterier äter olika mat. Det är alltså inte bara fibrer som gäller. En hög halt av protein i fodret ger näring till vissa typer av väldigt viktiga bakterier. Om fodret är för rikt på fett och stärkelse så riskerar du att övergöda vissa bakterier i hundens mikrobiom. Det leder till att dessa (i vanliga fall goda bakterier) kväver sina grannar och den livsviktiga balansen mellan bakteriefamiljerna rubbas. Det kan leda till inflammation och försvaga tarmväggen. Raw foods och naturliga ingredienser i fodret har visat sig mycket effektivt för att skapa balans i tarmfloran och upprätthålla mångfalden av bakterier.

Därför är probiotika inte lösningen, utan snarare ett tillskott under en period då du hjälper din hunds mikrobiom tillbaka på banan igen med rätt kosthållning.

Vanliga frågor om probiotika till hundar

Vad är probiotika?

Probiotika är mikroorganismer, eller goda bakterier, som bidrar till mag- och tarmhälsan. Mikroorganismerna består av flera olika bakteriestammar och måste konsumeras i tillräcklig mängd för att få effekt.

Kan probiotika överdoseras?

Nej, det är faktiskt ganska vanligt att effekten uteblir för att dosen snarare är för låg för att bakterierna ska få fäste. 

Hur skiljer sig olika probiotikatillskott åt?

Olika probiotikatillskott skiljer sig åt med avseende på bakteriemängden och bakterietypen. Det kan vara olika stammar i och mängden bakterier per portionen varierar mycket. 

Vilka hälsofördelar har probiotika?

En god bakteriehälsa för med sig en lång rad positiva effekter på hälsan så som: stärkt immunförsvar, förbättrad matsmältning, reducering av allergiska symtom och överkänsligheter samt förbättrat näringsupptag. 

Hur länge ska jag ge probiotika till hunden?

Probiotika kan ges till vardags som del av den vanliga kosten. Men du behöver inte kontinuerligt ge hunden probiotika, utan det räcker att ge under perioder då hunden har problem med magen.

Testvinnare - Bästa Probiotika

 • Animigo Probiotika för hundar
 • Canikur tuggtablett för hund
 • SwedenCare - Stomax Kosttillskott 200 g
 • Purina Pro Plan Fortiflora Hund
 • TRiKEM MAX Digestive för Hund- 600g

Källhänvisning

Frontiers in Immunology - Effekten av probiotika på hundars hälsa.

Todays Veterinary Practice - Övergripande information om prebiotika och probiotika.

NIH - Information om probiotika.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
30 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu