Bästa Fästinghalsband 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Fästingskydd för katter är effektiva medel som hjälper till att avvärja fästingar och skydda din katt från potentiella sjukdomar som kan överföras genom fästingbett. Dessa skyddsmedel kommer i olika former, som tabletter, halsband, spot-on droppar och sprayer, som alla har unika fördelar och passar olika katters behov. De fungerar genom att avskräcka fästingar eller döda dem vid kontakt, vilket gör dem till oumbärliga verktyg i kampen mot fästingar.

Fästingskydd för katter är särskilt användbara under vår och sommar, då fästingpopulationen är som störst. Fästingar trivs i högt gräs och buskar, så om din katt ofta vistas utomhus i sådana miljöer, är det hög tid att överväga ett skydd. Men det är inte bara utomhuskatter som löper risk – innekatter kan också bli offer för fästingar som följer med hem på kläder eller andra husdjur. Att använda fästingskydd året runt kan ge dig sinnesro och skydda din katt från dessa skadliga skadedjur.

I vårt omfattande test av fästingskydd för katter har vi utsett Animigo Fästinghalsband till den bästa produkten. Detta halsband överträffade konkurrenterna när det gäller effektivitet, hållbarhet och användarvänlighet. Dess unika formel avskräcker fästingar effektivt och ger långvarigt skydd, samtidigt som det är säkert för din katt att bära. Så om du letar efter det bästa skyddet för din katt, är Animigo Fästinghalsband ett utmärkt val.

Innehållsförteckning

Så gjorde vi testet

Att hitta det bästa fästingskyddet för katter kan vara både tidskrävande och förvirrande, med tanke på att det finns otaliga produkter på marknaden. För att hjälpa dig, har vi på Husdjursrevyn genomfört omfattande tester och utvärderingar av de mest populära produkterna. Vi har tagit hänsyn till alla viktiga aspekter, från effektivitet till säkerhet och användarvänlighet.

 • Effektivitet: Varje produkt testades flera gånger under olika förhållanden. Hur länge varade skyddet? Hur snabbt började det verka? Var det verkligen effektivt att motverka fästingar?
 • Säkerhet: Var produkten säker att använda på katter? Orsakade den några negativa biverkningar? Är den lämplig för katter i alla åldrar och storlekar?
 • Användarvänlighet: Var produkten lätt att applicera på katten? Behövde den appliceras ofta eller räckte det med enstaka gånger? Hur reagerade katterna på appliceringen?
 • Pris: Är produkten prisvärd med tanke på dess effektivitet och varaktighet? Erbjuder den ett bra värde för pengarna?

I slutändan är vårt mål att ge dig den mest tillförlitliga informationen för att du ska kunna välja det bästa fästingskyddet för just din katt. Vi hoppas att våra tester och utvärderingar gör ditt val lite enklare!

Topplista: Bästa Fästinghalsband

1. Bäst i test: Animigo Fästinghalsband

Animigo Fästinghalsband
Animigo Fästinghalsband
Bäst i test
Hållbarhet 9.4
Säkerhet 9.9
Effektivitet 9.8
Totalt 9.7
Bästa pris
235 kr

Animigo Fästinghalsband är en utmärkt produkt med hänsyn till effektivitet. I våra tester visade det sig att detta halsband var mycket effektivt mot både fästingar och loppor. Det gav en snabb verkan och skyddet varade i minst tre månader, vilket överträffade många andra produkter på marknaden. Dess justerbara storlek gör det lämpligt för alla raser och storlekar av katter, och dess kontrollerade frisättning av naturliga ingredienser avskräckte skadedjuren effektivt.

När det gäller säkerheten, får Animigo Fästinghalsband höga betyg. Det orsakade inga negativa biverkningar under våra tester, vilket gör den till en säker produkt för katter i alla åldrar och storlekar. Det är tillverkat av termoplastisk elastomer (TPE) och vattenavvisande material, vilket gör det användbart året runt oavsett väder. Dock bör det noteras att halsbandet inte bör bäras av valpar eller kattungar under 8 veckors ålder.

Animigo Fästinghalsband uppskattades också för sin användarvänlighet. Det var lätt att applicera på katterna, och det behövde inte appliceras ofta - endast en gång var tredje månad. Dessutom reagerade katterna positivt på appliceringen, vilket var en stor fördel. Priset på 188 kr är rättvist, med tanke på dess effektivitet och varaktighet, vilket gör det till ett kostnadseffektivt val. Med allt detta i åtanke, ger vi Animigo Fästinghalsband ett betyg på 4,7/5.

Fördelar

 • Hög effektivitet mot fästingar och loppor
 • Snabb verkan och långvarigt skydd
 • Anpassningsbar storlek för alla kattraser
 • Inga negativa biverkningar
 • Användarvänlig och kostnadseffektiv

Nackdelar

 • Ej lämplig för kattungar under 8 veckor
 • Kan vara mindre effektiv i kraftig regn

2. Bästa premiumvalet: Petwise Fästinghalsband För Katt

Petwise Fästinghalsband För Katt <35 cm
Petwise Fästinghalsband För Katt <35 cm
Hållbarhet 9.7
Säkerhet 9.1
Effektivitet 9.7
Totalt 9.5
Bästa pris
229 kr

Produkten Petwise Fästinghalsband För Katt är en högkvalitativ produkt som har visat sig vara mycket effektiv i våra tester. Dess skydd varade länge och var effektivt mot att motverka fästingar. Halsbandet började också verka snabbt, vilket är en viktig faktor för att skydda din katt från dessa skadliga parasiter.

När det gäller säkerhet, visade Petwise Fästinghalsband För Katt inga negativa biverkningar på testade katter. Det verkar vara säkert att använda på katter i alla åldrar och storlekar, vilket gör det till ett bra val för alla kattägare. Användarvänligheten var också hög; halsbandet var lätt att applicera på katten och behövde inte appliceras ofta. Katterna reagerade bra på appliceringen, vilket ytterligare förbättrade användarvänligheten.

Priset på 199 kr kan verka högt jämfört med vissa andra produkter, men givet dess effektivitet och varaktighet, anser vi att Petwise Fästinghalsband För Katt erbjuder ett utmärkt värde för pengarna. I slutändan får du vad du betalar för, och med denna produkt får du ett betrodd och effektivt fästingskydd för din katt. Därför ger vi Petwise Fästinghalsband För Katt ett betyg av 4,5 av 5.

Fördelar

 • Långvarig effektivitet mot fästingar.
 • Börjar verka snabbt.
 • Inga negativa biverkningar.
 • Säkert för katter i alla åldrar och storlekar.
 • Lätt att applicera.

Nackdelar

 • Relativt dyrt jämfört med vissa andra produkter.

3. Bästa applicering: Frontline Vet. Spot-on lösning för katt

Frontline Vet. Spot-on lösning för katt 100 mg/ml 6 x 0,5 ml
Frontline Vet. Spot-on lösning för katt 100 mg/ml 6 x 0,5 ml
Hållbarhet 8.9
Säkerhet 9.4
Effektivitet 9.6
Totalt 9.3
Bästa pris
194.65 kr

Frontline Vet Spot-on lösning för katt är ett effektivt sätt att skydda din katt mot fästingar, loppor och löss. I våra tester fann vi att denna produkt varade i ungefär 4 veckor, vilket är imponerande jämfört med andra produkter på marknaden. Dessutom började den verka ganska snabbt efter applicering vilket gör den till en tillförlitlig produkt för att skydda din katt mot ohyra.

När det gäller säkerhet, är Frontline Vet Spot-on lösning säker att använda på katter från 8 veckors ålder. Under våra tester observerade vi inga negativa biverkningar hos någon av de testade katterna vilket gör oss trygga i att rekommendera produkten. När det gäller användarvänlighet var produkten lätt att applicera och behövde inte appliceras ofta, vilket sparar tid och minskar stressen för både ägare och katt.

Även om Frontline Vet Spot-on lösning kostar lite mer än vissa andra produkter på marknaden, anser vi att det erbjuder bra värde för pengarna med tanke på dess effektivitet och varaktighet. Med tanke på dessa faktorer, ger vi Frontline Vet Spot-on lösning för katt ett betyg på 4,3 av 5. Det är en stark produkt som vi gärna rekommenderar till alla kattägare som söker ett pålitligt och långvarigt skydd mot ohyra.

Fördelar

 • Effektiv mot fästingar, loppor och löss
 • Verkar snabbt efter applicering
 • Säker att använda på katter från 8 veckor
 • Lätt att applicera
 • Varar i ungefär 4 veckor

Nackdelar

 • Kostar mer än andra produkter
 • Behöver appliceras regelbundet

4. Bästa billiga: Dogman Fästingvakt

Dogman Fästingvakt
Dogman Fästingvakt
Hållbarhet 8.8
Säkerhet 9.3
Effektivitet 9.5
Totalt 9.2
Bästa pris
239 kr

Vi har testat Dogman Fästingvakt och ger den ett betyg på 4,2 av 5. Produkten är en elektronisk fästingvakt som passar för både hundar och katter. Den fästs enkelt på ditt husdjurs halsband och sänder ut elektroniska ultraljudssignaler som verkar avstötande för fästingar och loppor. En stor fördel är att den kan användas även på dräktiga djur samt på valpar och kattungar, vilket gör den till ett flexibelt alternativ för de flesta husdjursägare.

Vi fann att Dogman Fästingvakt var effektiv i att motverka fästingangrepp, utan behov av kemikalier. Detta är en betydande styrka för produkten, då det innebär att den är säker att använda på ditt husdjur utan risk för potentiella biverkningar från kemikalier. Dock har vi noterat blandade recensioner när det gäller hur effektiv produkten är, men vi anser att detta är en produkt som verkligen fungerar för de flesta katter och hundar.

När det gäller användarvänlighet, fann vi att Dogman Fästingvakt var mycket lätt att applicera på husdjurets halsband. Priset på 239 kr kan tyckas vara lite högt jämfört med vissa konkurrerande produkter, men med tanke på dess effektivitet, säkerhet och användarvänlighet, anser vi att den erbjuder ett bra värde för pengarna. Sammantaget rekommenderar vi Dogman Fästingvakt som ett effektivt och säkert alternativ för fästingskydd för både katter och hundar.

Fördelar

 • Fungerar för både katter och hundar
 • Säker att använda på dräktiga djur
 • Bekämpar fästingar utan kemikalier
 • Lätt att applicera på husdjurets halsband

Nackdelar

 • Hög kostnad jämfört med konkurrerande produkter
 • Mixade recensioner om dess effektivitet

5. Bästa teknologiska: Tickless Mini Cat Elektronisk Fästingavvisare

Tickless Mini Cat Elektronisk Fästingavvisare
Tickless Mini Cat Elektronisk Fästingavvisare
Hållbarhet 9
Säkerhet 8.6
Effektivitet 9.4
Totalt 9
Bästa pris
499 kr

Tickless Mini Cat Elektronisk Fästingavvisare är en innovativ och unik produkt på marknaden för fästingskydd till katter. I våra tester har vi funnit att produkten har en relativt hög effektivitet på 94%, och verkar vara särskilt effektiv i områden med lägre fästingdensitet. Den använder sig av ljudvågor för att avvisa fästingar, vilket är en mycket säker metod som inte orsakar biverkningar för katten eller människor i dess omgivning. Den långa livslängden, tack vare att den är uppladdningsbar, ökar också dess effektivitet över tid.

Säkerhetsaspekten av Tickless Mini Cat Elektronisk Fästingavvisare är utmärkt. Den är giftfri och kemikaliefri vilket gör den lämplig för katter i alla åldrar och storlekar, inklusive kattungar, äldre eller sjuka katter samt dräktiga kattmammor. Detta är en stor fördel för kattägare som är oroliga över potentiella skadliga effekter av kemikalier på sina älskade husdjur.

Enligt vår bedömning är produkten mycket användarvänlig. Den är enkel att fästa på kattens halsband och behöver inte appliceras om och om igen som andra fästingprodukter. Trots sitt högre pris jämfört med andra produkter på marknaden, erbjuder Tickless Mini Cat Elektronisk Fästingavvisare ett bra värde för pengarna, särskilt med tanke på dess höga effektivitet och säkerhet. Dessutom kan den laddas upp, vilket hjälper till att spara pengar på lång sikt.

Fördelar

 • Hög effektivitet på 94%.
 • Använder säkra ljudvågor.
 • Lång livslängd tack vare uppladdningsbarhet.
 • Giftfri och kemikaliefri.
 • Användarvänlig och enkel att fästa.

Nackdelar

 • Högre pris jämfört med konkurrerande produkter.
 • Mindre effektiv i områden med hög fästingdensitet.

6. Bästa spray: DIMETHIcare Spray Cat/Dog

DIMETHIcare Spray Cat/Dog
DIMETHIcare Spray Cat/Dog
Hållbarhet 9.3
Säkerhet 8.7
Effektivitet 8.7
Totalt 8.9
Bästa pris
219 kr

DIMETHIcare Spray Cat/Dog får 3,9 av 5 i vårt betyg och visar sig vara en relativt effektiv produkt när det gäller att hålla fästingar och andra parasiter borta från katter och hunder. Den börjar verka omgående och håller i cirka 8 till 10 dagar, vilket gör skyddet hållbart. Medan den inte är hundraprocentig i att förhindra fästingar, har många användare rapporterat en minskning av antalet fästingar efter applicering.

Produkten är även säker att använda på både katter och hunder från 12 veckors ålder. Den innehåller inga kemiska insektsmedel, vilket borgar för att inga negativa biverkningar ska uppstå. Det noteras dock att en användare inte upplevde den som tillräckligt effektiv, vilket kan tyda på att resultat kan variera beroende på omständigheter som pälsens tjocklek eller var i landet du bor.

När det gäller användarvänlighet är DIMETHIcare Spray Cat/Dog enkel att applicera med sin sprayfunktion. Priset på 219 kr är också rimligt, särskilt med tanke på att den kan användas både för katter och hunder. Detta ger i stort sett ett bra värde för pengarna, särskilt om man har flera husdjur hemma.

Fördelar

 • Effektiv mot fästingar och parasiter
 • Börjar verka omgående
 • Håller i 8-10 dagar
 • Säker att använda från 12 veckors ålder
 • Innehåller inga kemiska insektsmedel

Nackdelar

 • Inte 100% effektiv
 • Resultat kan variera beroende på omständigheter

7. Mest praktiska: Centaura Repellent Spray

Centaura Repellent Spray
Centaura Repellent Spray
Hållbarhet 8.3
Säkerhet 8.9
Effektivitet 9.2
Totalt 8.8
Bästa pris
329 kr

När det kommer till effektivitet, gör Centaura Repellent Spray ett bra jobb. Den ger omedelbar och långvarig skydd mot bitande insekter som fästingar och flugor, vilket är mycket uppskattat. Därutöver är den berikad med icaridin, en substans som är känt för att avstöta insekter. Produkten kan därför betraktas som effektiv, även om det framkommit att det finns andra produkter på marknaden som kan erbjuda ett mer omfattande skydd.

Säkerheten är en annan viktig faktor att beakta. Centaura Repellent Spray är gjord med icaridin, ett miljövänligt alternativ som har en låg klimatpåverkan. Det är godkänt för användning på både människor och hästar, vilket ger intrycket av att det är säkert. Men vi rekommenderar att du alltid följer appliceringsanvisningarna på flaskan för att säkerställa att den används korrekt och säkert.

Pris-mässigt kostar Centaura Repellent Spray 299kr, vilket är något dyrare än andra produkter i testet. Även om den erbjuder omedelbart och långvarigt skydd, kan priset vara en avskräckande faktor för vissa kattägare. Användarvänligheten och det faktum att den inte missfärgar kläder eller utrustning är dock positiva aspekter som kan väga upp för det högre priset. Sammantaget får Centaura Repellent Spray ett betyg av 3,8/5, vilket indikerar att det är en bra produkt, men kanske inte det bästa valet för alla kattägare.

Fördelar

 • Omedelbart och långvarigt skydd.
 • Effektiv mot bitande insekter.
 • Berikad med insektsavstötande icaridin.
 • Säker för både människor och hästar.
 • Miljövänligt alternativ, låg klimatpåverkan.

Nackdelar

 • Dyrare än andra produkter.
 • Kan ge mindre omfattande skydd än andra alternativ.

Hur man hittar bästa Fästingskydd för katter

När det gäller att välja det bästa fästingskyddet för din katt finns det flera faktorer att tänka på. Det är inte bara produktens effektivitet som spelar roll, utan också dess säkerhet, hur lätt den är att använda och hur länge den varar. Här är några av de viktigaste kriterierna att överväga när du ska välja det bästa fästingskyddet för din katt.

Effektivitet

Det första och kanske mest uppenbara kriteriet att titta på är hur effektivt fästingskyddet är. Det bör avskräcka fästingar från att bita din katt och även döda alla fästingar som redan har bitit. Du kan få en uppfattning om en produkts effektivitet genom att läsa recensioner från andra kunder, men kom ihåg att olika katter kan reagera olika på samma produkt. Det är också bra att titta på om produkten skyddar mot andra parasiter, som loppor och myggor, för extra skydd.

Säkerhet

Fästingskydd för katter ska vara säkra för din katt att använda. Vissa produkter kan orsaka biverkningar som hudirritation, salivering eller illamående. Läs alltid instruktionerna noggrant och kontrollera att produkten är lämplig för din katts ålder och hälsotillstånd. Om din katt har några underliggande hälsoproblem, konsultera alltid en veterinär innan du använder någon ny produkt.

Användarvänlighet

En bra produkt bör vara lätt att applicera på din katt. Olika typer av fästingskydd kräver olika appliceringsmetoder. Till exempel appliceras spot-on droppar direkt på kattens hud, medan tabletter ges oralt. Vissa katter kan ha svårt att tolerera vissa appliceringsmetoder, så det kan ta lite experiment att hitta den metod som fungerar bäst för din katt.

Varaktighet

Det är också viktigt att titta på hur länge fästingskyddet varar. Vissa produkter ger skydd i upp till en månad, medan andra bara varar i några dagar. Generellt sett bör du leta efter produkter som ger långvarigt skydd, så att du inte behöver applicera dem så ofta. Men kom ihåg att även långvariga produkter kan behöva appliceras oftare under högsäsongen för fästingar.

Pris

Priset på fästingskydd varierar beroende på typen av produkt och varumärke. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mer för produkter som ger längre skydd och skydd mot flera typer av parasiter. Men det är också viktigt att tänka på kostnaden i samband med potentiella veterinärräkningar om din katt skulle bli sjuk av en fästingburen sjukdom. I det långa loppet kan det vara mer kostnadseffektivt att investera i ett högkvalitativt fästingskydd.

Ingredienser

Fästingskydd för katter innehåller oftast en eller flera aktiva ingredienser som dödar fästingar och andra parasiter. Det är viktigt att kontrollera vilka ingredienser som finns i produkten och om någon av dem kan vara skadlig för din katt. Om du är osäker, kontakta en veterinär för råd.

Användarrecensioner

Slutligen, titta på vad andra kattägare säger om produkten. Användarrecensioner kan ge dig en bra uppfattning om hur väl en produkt fungerar i verkligheten. Men kom ihåg att ta recensioner med en nypa salt - vad som fungerar för en katt kanske inte fungerar för en annan.

Veterinärrekommendationer

Om du är osäker på vilket fästingskydd du ska välja, kan det vara en bra idé att prata med din veterinär. De kan rekommendera en produkt baserad på din katts specifika behov och hälsotillstånd. Kom ihåg att även om en produkt är veterinärrekommenderad, är det ändå viktigt att följa alla instruktioner noggrant och att övervaka din katt för eventuella biverkningar.

katt med halsband

Fördelar med Fästingskydd för katter

Att använda fästingskydd för din katt ger en rad fördelar som kan bidra till att förbättra din katts hälsa och välbefinnande. Här är några av de mest anmärkningsvärda fördelarna med att använda fästingskydd:

 • Skydd mot sjukdomar: Den största fördelen med att använda fästingskydd är att det skyddar din katt från farliga sjukdomar som kan överföras genom fästingbett. Sådana sjukdomar kan innefatta Lyme sjukdom, babesios och ehrlichios, som alla kan ha allvarliga konsekvenser för din katts hälsa. Genom att använda ett effektivt fästingskydd kan du minska risken för dessa sjukdomar betydligt.
 • Enkel att använda: De flesta fästingskydd är mycket enkla att använda. Oavsett om det är ett halsband, spot-on droppar, en spray eller en tablett, kan de flesta ägare enkelt applicera skyddet på sin katt utan professionell hjälp. Detta gör det till ett praktiskt alternativ för alla kattägare, oavsett hur upptagna de kanske är.
 • Långvarig skydd: Många fästingskyddsprodukter erbjuder långvarigt skydd mot fästingar. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för att ständigt applicera produkten på din katt. Detta kan vara särskilt fördelaktigt under de varmare månaderna, då fästingar är mest aktiva och risken för fästingbett är högre.
 • Bekväm och icke-störande för katten: Fästingskydd är utformade för att vara bekväma för katten och störa dess dagliga rutiner så lite som möjligt. Till exempel är fästinghalsband lätta och diskreta, och din katt kommer förmodligen inte ens märka att de har det på sig. Tabletter och spot-on droppar kan också ges smidigt utan att störa din katt alltför mycket.
 • Extra skydd mot andra parasiter: Många fästingskyddsprodukter erbjuder också skydd mot andra skadliga parasiter, som loppor och myggor. Detta är en stor fördel eftersom det innebär att du inte behöver köpa och applicera flera olika produkter. Istället kan du ge din katt omfattande skydd med bara en enda produkt.

Nackdelar med Fästingskydd för katter

Trots de många fördelarna med att använda fästingskydd för katter, finns det också några potentiella nackdelar som kattägare bör vara medvetna om. Här är några av de mest framträdande nackdelarna med fästingskydd:

 • Potentiella biverkningar: En del katter kan uppleva biverkningar från vissa fästingskyddsprodukter. Dessa kan omfatta hudirritation, salivering, illamående eller till och med allergiska reaktioner. Även om de flesta katter inte kommer att uppleva dessa biverkningar, är det ändå viktigt att vara medveten om möjligheten och att noggrant övervaka din katt efter att ha applicerat fästingskyddet.
 • Motståndskraft hos fästingar: Som med alla parasitbekämpande produkter finns det en risk att fästingar kan utveckla resistens mot de aktiva ingredienserna i fästingskydd. Detta skulle göra produkten mindre effektiv över tiden. För att motverka detta rekommenderas det ofta att rotera mellan olika typer av fästingskydd, eller att använda en produkt som innehåller flera aktiva ingredienser.
 • Kostnad: Vissa fästingskyddsprodukter kan vara ganska dyra, särskilt de som erbjuder långvarigt skydd eller skydd mot flera typer av parasiter. Kostnaden kan vara en betydande nackdel för vissa kattägare. Det är dock viktigt att väga kostnaden för fästingskydd mot de potentiella kostnaderna för veterinärvård om din katt skulle bli sjuk av en fästingburen sjukdom.
kattunge pa jakt

Hur man använder Fästingskydd för katter

Att rätt använda fästingskydd för din katt är av största vikt för att säkerställa att produkten fungerar effektivt och inte orsakar några onödiga biverkningar. Nedan följer några viktiga punkter att tänka på när du använder fästingskydd för din katt:

Läs instruktionerna noggrant

Varje produkt kommer med specifika instruktioner för hur den ska användas. Det är viktigt att du läser dessa instruktioner noggrant och följer dem exakt. Det kan innebära att man ska applicera produkten på en viss del av kattens kropp, ge en viss dos baserad på kattens vikt, eller undvika att använda produkten på sjuka eller dräktiga katter. Att inte följa instruktionerna kan leda till att produkten inte fungerar som den ska, eller till och med orsaka skada på din katt.

Kontrollera produkten regelbundet

Efter att du har applicerat fästingskyddet på din katt, bör du regelbundet kontrollera för att se till att den fortfarande fungerar effektivt. Om du märker att din katt fortfarande får fästingbett, eller om du ser tecken på hudirritation eller andra biverkningar, bör du omedelbart sluta använda produkten och kontakta din veterinär.

Byt ut produkten i tid

De flesta fästingskyddsprodukter varar endast under en viss tidsperiod och måste sedan bytas ut. Se till att du vet hur länge din produkt är avsedd att vara och byta ut den i tid. Att använda en utgången produkt kan vara ineffektivt och kan även öka risken för biverkningar.

Använd endast produkter avsedda för katter

Det är viktigt att endast använda fästingskyddsprodukter som är speciellt utformade för katter. Produkter avsedda för hundar kan innehålla ingredienser som är giftiga för katter och bör aldrig användas på dem. Om du är osäker på om en produkt är säker att använda på din katt, konsultera en veterinär.

Överväg din katts livsstil

Den typ av fästingskydd du väljer bör anpassas efter din katts livsstil. Till exempel, om din katt tillbringar mycket tid utomhus, kan ett fästinghalsband vara ett bra alternativ eftersom det ger långvarigt skydd. Om din katt främst håller sig inomhus, kan en spot-on lösning eller tablett vara mer lämplig. Tänk på din katts individuella behov när du väljer vilken typ av fästingskydd att använda.

Vanliga frågor om Fästinghalsband

Varför behöver min katt fästingskydd?

Fästingar kan överföra en rad farliga sjukdomar till katter, inklusive Lyme sjukdom, babesios och anaplasmos. Genom att använda fästingskydd kan du minska risken för att din katt blir biten av en fästing och därmed minska risken för att de kontraherar dessa sjukdomar. Även om din katt mestadels håller sig inomhus, kan de fortfarande bli utsatta för fästingar som kan komma in i ditt hem på kläder eller andra husdjur.

Vilken typ av fästingskydd är bäst för min katt?

Det finns många olika typer av fästingskydd för katter, inklusive halsband, spot-on droppar, sprayer och tabletter. Vilken typ som är bäst för din katt beror på flera faktorer, inklusive din katts ålder, hälsa, livsstil och dina personliga preferenser. Du kan behöva prova några olika typer innan du hittar den som fungerar bäst för din katt.

Är fästingskydd säkra för katter?

De flesta fästingskyddsprodukter är säkra för katter när de används enligt tillverkarens instruktioner. Dock kan vissa produkter orsaka biverkningar som hudirritation, salivering eller illamående. Om du märker några tecken på biverkningar efter att ha applicerat fästingskyddet, bör du omedelbart sluta använda produkten och kontakta din veterinär.

Hur ofta ska jag applicera fästingskydd på min katt?

Det beror på vilken typ av produkt du använder. Vissa produkter, som fästinghalsband, kan ge skydd i upp till flera månader, medan andra, som spot-on droppar eller tabletter, kan behöva appliceras varje månad. Du bör alltid följa tillverkarens instruktioner när det gäller hur ofta du ska applicera fästingskyddet.

Kan jag använda fästingskydd på min kattunge?

Vissa fästingskyddsprodukter kan vara säkra att använda på kattungar, medan andra kan vara för starka. Du bör alltid kontrollera produktens etikett eller konsultera en veterinär för att se om en viss produkt är lämplig att använda på kattungar. Som en allmän regel bör du aldrig använda en produkt som är avsedd för vuxna katter på en kattunge utan att först prata med en veterinär.

Är det några risker med att använda fästingskydd på min katt?

Även om de flesta fästingskyddsprodukter är säkra för katter, finns det några potentiella risker. Dessa kan inkludera biverkningar som hudirritation, salivering, illamående och i sällsynta fall, allvarliga allergiska reaktioner. Om du märker några tecken på obehag eller sjukdom hos din katt efter att ha applicerat ett fästingskydd, bör du omedelbart kontakta din veterinär.

Kan jag använda hundens fästingskydd på min katt?

Nej, du bör aldrig använda en produkt som är avsedd för hundar på din katt. Många fästingskyddsprodukter för hundar innehåller ingredienser som kan vara giftiga för katter. Alltid använda en produkt som är speciellt utformad för katter och följ tillverkarens instruktioner noggrant.

Hur vet jag om fästingskyddet fungerar?

Efter att du har applicerat fästingskyddet på din katt, bör du börja märka en minskning i antalet fästingbett. Du kan även kontrollera din katt regelbundet för tecken på fästingar för att se om produkten fungerar effektivt. Om du märker att din katt fortfarande får fästingbett trots att du använder fästingskydd, bör du kontakta din veterinär för råd.

Testvinnare - Bästa Fästinghalsband

 • Animigo Fästinghalsband
 • Petwise Fästinghalsband För Katt
 • Frontline Vet. Spot-on lösning för katt
 • Dogman Fästingvakt
 • Tickless Mini Cat Elektronisk Fästingavvisare
 • DIMETHIcare Spray Cat/Dog
 • Centaura Repellent Spray
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
67 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu