Foderautomat

Många katter klarar av att ha mat ståendes framme hela tiden. De äter när de är hungriga och klarar av att ha det så hela livet. Men det är vanligt med katter som inte hanterar sin kosthållning lika bra. En del katter går upp i vikt om de har fri tillgång till foder och drar på sig sjukdomar eller skador relaterade till övervikt. Om du har fler katter i hushållet som behöver olika foder så kan foderautomater vara lösningen. Med hjälp av dessa så portioneras maten upp löpande under dygnet och du vet att din katt har fått i sig rätt mängd foder så länge matskålen är tom.

Innehållsförteckning

Att tänka på vid val av foderautomat

Att köpa en foderautomat är oftast en lite dyrare investering så det är viktigt att du får en automat som håller och gör vad den ska. Foderautomater är till för att fylla på matskålen löpande, du ställer in storlek på portion och hur ofta katten ska få mat så sköter automaten resten. Det finns enkla modeller som består av en matlåda med en timer, när timern är inställd att gå så öppnas lådan och katten får tillgång till maten. Dessa automater fungerar alltså bara med en portion per matskål. Lite mer avancerade modeller har en behållare mer foder som portioneras ut under dygnet och kan ge katten mat under många dagar innan du behöver fylla på foder i behållare. Ta hänsyn till följande faktorer när du väljer foderautomat:

 • Katt som vaentar pa mat

  Med en foderautomat behöver katten inte vara hungrig länge.

  Storleken - Det kan variera mycket mellan olika automater hur mycket foder de rymmer. Det är skönt att slippa fylla på ofta men de större automaterna kan kosta mer.
 • Typ av foder - Ger du din katt torr- eller blötfoder? Vissa automater är designade att bara portionera torrfoder.
 • Funktion - Vill du ha en automat som läser av kattens chip och därefter portionerar maten? Vissa automater kan också ha högtalare som meddelar katten att maten serveras.
 • Priset - Givetvis ska priset tas med i beräkningen. Dyra automater behöver inte betyda bättre kvalitet.

Kom ihåg att en foderautomat aldrig får ersätta kattvakten. En katt ska ha tillsyn två gånger per dygn och en foderautomat klarar inte av det jobbet!

Vilken foderautomat är bäst?

En bra foderautomat ska enligt oss kunna servera flera portioner per dygn under flera dagar. Den ska alltså sköta utfodringen av katten själv. Den ska också ha bra kvalitet, vilket innebär att den ska hålla i flera år och med bra precision mäta upp portionerna. Sen är givetvis priset en faktor också, den ska inte kosta allt för mycket. Med hänsyn till detta så har vi på Husdjursrevyn läst omdömen och recensioner och testat flera automater och nedan presenteras våra toppval närmre.

1. TX7 Foderautomat

TX7 Foderautomat
TX7 Foderautomat
Bäst i test
Kvalitet 9.8
Funktion 9.5
Pris 9.4
Totalt 9.6
Bästa pris
1159 kr

TX7 från välkända tillverkaren Trixie säkerställer att din katt får rätt portion vid rätt tidpunkt. TX7 är omtyckt för att den är enkel att hantera men ändå erbjuder alla funktioner du behöver.

 • TX7 är byggd på ett smart sätt med en spiral inuti som gör att fodret matas ut och inte fastnar, ett ganska återkommande problem bland foderautomater generellt. Den tål därför att portionera mat ofta och under lång tid utan att krångla det minsta. Den är också väldigt enkel att fylla på och rengöra och rymmer 5 liter torrfoder.
 • Med TX7 så kan du detaljstyra portioneringen av foder. Du kan bestämma mängd från 25 ml till 500 ml per portion. Och du kan programmera TX7 att dela foder upp till fem gånger per dag. Med den kvantiteten och frekvensen på portionering så kan du vara säker på att den här automater möter dina behov. 
 • Den drivs antingen av USB-laddare eller batterier som gör den lätt att placera just där du vill. TX7 har många små finesser som gör den väldigt bra, du kan till och med spela in ett röstmeddelande för att få din katts uppmärksamhet vid utfodring.

Trixies TX7 är mycket lätt att programmera, du bestämmer bara portionsstorlek och när den ska ges. Det är lätt att lära sig och lätt att ändra inställningar om du skulle behöva. Enkla inställningar i kombination med flera funktioner och finesser gör den här automaten till en favorit.

2. SureFeed Microchip

SureFeed Microchip
SureFeed Microchip
Kvalitet 9.7
Funktion 9.7
Pris 9.4
Totalt 9.5
Bästa pris
1599 kr
1419 kr

SureFeed med microchip är en bästsäljare när det kommer till foderautomater med microchip. En automat med chip har många fördelar, till exempel så får bara rätt katt tillgång till maten. SureFeed tillverkas av Surepetcare som har många produkter för katter med chip, bland annat luckor och foderautomater. Foderautomater med chip passar dig med flera katter eller om du har hundar eller andra glupska husdjur som gärna äter av kattens mat.

 • SureFeed är designad att bara öppnas för den katt som har ett matchande chip. Du registrerar kattens chip på förhand och sen är det bara programmera hur ofta och mycket katten ska få. Det här är en stor fördel för dig med flera katter och där en katt  går på specialfoder. Då kan du förvissa dig om att endast den katten får tillgång till rätt foder. SureFeed kan spara hela 32 chipnummer så du kan ha olika inställningar för olika katter.

 • Med SureFeed kan du koppla automaten till en app i telefonen. Då kan du få direktinformation om kattens ätmönster, hur ofta och mycket den äter. Du kan genom appen också ändra inställningarna för utfodring, till exempel portionsstorleken. För att använda denna funktion behöver du SureFeed Hub.

 • SureFeed är den bästa foderautomaten med chip som vi har testat. Den har många bra funktion och är pålitlig och lätt att använda och programmera. Den håller god kvalitet och strular inte och precisionen på portionerna är ner till grammet exakt. Designen på automaten gör den också lätt att städa och rengöra, du plockar enkelt ut matskålarna och de kan köras i tvättmaskin. Den drivs också av batterier som gör att du kan placera automaten varsomhelst. Ytterligare ett plus är den täta luckan som gör att doften av fodret helt stängs inne.

 

 

 

3. SimplyFeed

SimplyFeed
SimplyFeed
Kvalitet 9.8
Funktion 9.7
Pris 8.9
Totalt 9.4
Bästa pris
1499 kr

SimplyFeed är en riktigt smidig foderautomat. Den kan programmeras för upp till 12 måltider per dygn, något som gör att den passar utmärkt för katter med särskilda kostbehov, så som diabetes eller vissa överkänsligheter. Den är mycket enkel att använda och du kan antingen välja förprogrammerade val och köra igång inom några minuter eller så kan du programmeras in måltidsportioneringen själv.

 • SimplyFeed har en LCD-skärm som är lätt att programmera, med fem tydliga knappar kan du ställa in storlek och frekvens. Du kan med ett knapptryck också portionera en extra måltid direkt samt tillfälligt pausa portioneringen. Måltidsstorlekarna kan ställas in i steg mellan 29 ml och 946 ml.

 • Att kunna programmera 12 protioner ger stor flexibilitet men SimplyFeed stannar inte där. Den kan ställas in på en "slow feed"-funktion. Det innebär att portionen inte ges i sin helhet utan långsamt doseras under 15 minuter.

 • Foderautomaten rymmer nästan 6 liter foder, vilket räcker i ungefär 2 månader innan du behöver fylla på med nytt foder.SimplyFeed fungerar med torrfoder och halvfuktigt foder.

En stilren, exakt och enkel automat som är mycket omtyckt och har fått bra recensioner och omdömen. Med en bra foderautomat håller du lätt koll på din katts foderintag och vikt.

4. Catmate C3000

Catmate C3000
Catmate C3000
Kvalitet 8.9
Funktion 9.2
Pris 9.7
Totalt 9.2
Bästa pris
1019 kr

CatMate C3000 är en foderautomat med extra stor foderbehållare och kan programmeras att leverera exakta portioner under dygnets alla timmar. CatMate tillverkas av Pet Mate, ett brittiskt företag som specialiserar sig på bland annat foderautomater och kattfontäner. CatMate C3000 är deras senaste foderautomat och den enda av deras produkter som helautomatiskt kan programmeras att portionera foder vid regelbundna tidpunkter.

 • Med en extra stor behållare så behöver du bara fylla på foder vid enstaka tillfällen. Behållaren är på 3 kg och räcker därmed länge för din katt, ungefär 1 månad lite beroende på katt. Portionsstorlekarna kan programmeras in fritt ner till 10 gram.

 • CateMate C3000 har en ganska unik funktion, den kan ställas in i "frequent mode". Det innebär att dygnets portioner fördelas i flera mindre portioner. Det här är en väldigt smart funktion för dig med en katt som lider av till exempel diabetes. Då får katten bara en liten mängd foder åt gången men vid många tillfällen.

 • Automaten är batteridriven och kan därmed placeras var som helst. Den är också gjord för att lätt kunna fästas på till exempel en träbräda för att automaten ska stå stabilt. Med ett smart lås både på foderbehållaren och portionsmynningen säkerställs att varken katt, hund eller småbarn kan ta för sig av fodret.

CateMate C3000 är en smidig automat som är lätt att rengöra och enkel att handskas med. Den gör vad den ska utan större problem och hela 3 års garanti från tillverkaren.

5. Trixie TX2

Trixie TX2
Trixie TX2
Kvalitet
Funktion
Pris
Totalt 8.6
Bästa pris
299 kr
Fullständig produktrecension kommer inom kort

Foderdispenser

Det finns analoga foderautomater, så kallade foderdispensrar. Det är helt enkelt en behållare med foder som långsamt släpper ifrån sig foder ju mer katten äter. Dessa kan såklart inte programmeras på något sätt utan portioneringen sker av sig självt. En glupsk katt kan sitta och äta länge vid en sådan eller gå fram och tillbaka allteftersom mer foder kommer ut. Men en foderdispenser fungerar utmärkt för katter som inte är allt för glupska. De har då fri tillgång till mat utan att du behöver fylla på. De är billiga alternativ som sällan kostar mer än 100 kronor, vi kan tipsa om dispensern nedan.

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-05-30 13:06:52

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
95 röster, Genomsnitt: 3.4 / 5

Vanliga frågor om foderautomater

Vad är en foderautomat?

En foderautomat portionerar ut foder till ditt husdjur. Antingen en gång per dygn eller flera, beroende på modell. De flesta automater portionerar torrfoder, men det finns modeller för våtfoder också. Foderautomater används för katter eller hundar som inte klarar av att ha fri tillgång till foder, det kan bero på att de överäter eller av sjukdomsskäl inte ska äta för mycket.

Vad kostar en foderautomat?

Den enklaste modellerna kostar runt 200-300 kronor och de dyraste kan kosta flera tusen. Allt beror på kvalitet och prestanda. En automat med många funktioner kostar i regel mer. Priset skiljer mycket då utbudet av automate idag är stort och de har många olika funktioner.

Hur fungerar en foderautomat med chip?

En foderautomat som aktiveras genom chip är en ganska populär produkt idag. När du köpt din automat så registrerar du din katts eller hunds chip mot automaten. När det är gjort så aktiveras automaten när chipet är nära, det kan betyda att ett lock öppnas så djuret får tillgång till mat eller att en portion portioneras ut. Om du har flera djur så kan det vara bra med chipstyrd automat så att du har kolla på vem som äter vad.

Hur fungerar en foderautomat med timer?

De flesta foderautomater har någon form av timer. Du ställer in när ditt husdjur ska få mat och så portionerar automaten ut fodret. Vissa automater består av en matskål med lock som öppnas vid en förutbestämd tid, andra kan portionera ut mat flera gånger på dygn.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu