Bästa Foderautomat 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Foderautomat för katt är en innovativ lösning designad för att göra livet enklare för både dig och ditt husdjur. Det är en automatisk matningsstation som är programmerad att ge ut en viss mängd foder vid specifika tider på dygnet. Den kan vara särskilt användbar för ägare vars katter har specifika kostbehov eller om man vill försäkra sig om att katten får regelbunden tillgång till mat när ägaren inte kan vara hemma.

En foderautomat kan komma väl till pass när du är borta från hemmet under längre perioder, till exempel på grund av arbete eller resor, och inte kan mata din katt personligen. Den är också praktisk för nattliga matningar, så att du kan sova ostört medan din katt får sitt midnattssnack. Dessutom, för katter som är på speciella dieter eller behöver viktbevakning, erbjuder en foderautomat möjligheten att kontrollera mängden mat och hur ofta din katt äter.

I vår omfattande undersökning av olika foderautomater har vi kommit fram till att SureFeed Microchip Pet Feeder utmärker sig som det bästa valet för kattägare. Den kombinerar användarvänlighet med sofistikerad teknologi och erbjuder en lösning som både du och din katt kommer att uppskatta. Den här högkvalitativa foderautomaten säkerställer att din katt alltid får sina måltider i tid, vare sig du är hemma eller inte.

Innehållsförteckning
Katt som vilar

Så gjorde vi testet

Vi på Husdjursrevyn genomförde en noggrann testprocess för att utvärdering av de bästa foderautomaterna för katter. Vårt team av expertrecensenter och kattägare tog hänsyn till flera kritiska aspekter för att säkerställa att vi bara rekommenderar de bästa produkterna. Vi testade flera populära modeller på marknaden och utvärderade dem baserat på funktioner, användarvänlighet, hållbarhet, kostnadseffektivitet och naturligtvis, vår katts reaktion på dem. Här är en detaljerad redogörelse för vår testprocess:

 • Funktioner: Vad erbjuder foderautomaten? Har den inbyggda timers, röstdiktatorer eller proportionell matningsfunktion? Hur många måltider kan den distribuera på en dag?
 • Användarvänlighet: Är foderautomaten enkel att använda och programmera? Hur lätt är det att fylla på maten och rengöra enheten?
 • Hållbarhet: Hur hållbar är foderautomaten? Är den gjord av högkvalitativa material som kan motstå en katts klösande och bitande?
 • Kostnadseffektivitet: Är foderautomaten värd för priset? Tillhandahåller den en tillräcklig mängd av de nödvändiga funktionerna inom sin prisklass?
 • Katts reaktion: Hur reagerade katten på foderautomaten? Var den rädd eller tveksam att närma sig enheten eller accepterade den direkt den nya matningsmetoden?

Genom att noggrant utvärdera varje foderautomat för katt enligt dessa kriterier, strävar vi efter att ge kattägare en tillförlitlig vägledning i att välja den bästa foderautomaten för deras älskade husdjur. Vi tror att varje katt förtjänar en högkvalitativ, lättanvänd och pålitlig foderautomat, och vi är här för att hjälpa dig hitta den.

Topplista: Bästa Foderautomat

1. Bäst i test: SureFeed Microchip Pet Feeder

SureFeed SureFeed Microchip Pet Feeder 400 ml
SureFeed SureFeed Microchip Pet Feeder 400 ml
Bäst i test
Enkelhet 9.4
Pålitlighet 9.9
Flexibilitet 9.8
Totalt 9.7
Bästa pris
2099 kr

SureFeed Microchip Pet Feeder är en innovativ och intelligent foderautomat som tar hänsyn till ditt husdjurs unika behov. Dess inbyggda mikrochip-identifieringsfunktion säkerställer att rätt djur får tillgång till rätt mat, vilket är särskilt användbart för hushåll med flera husdjur. Automaten är utmärkt för både våt- och torrfoder och bidrar till att hålla maten fräsch längre tack vare sina lufttäta skålar. Trots det något höga priset på 2099 kr, så ger de många funktionerna och den höga kvaliteten värde för pengarna.

En annan stark punkt med SureFeed Microchip Pet Feeder är dess användarvänlighet. Automaten är enkel att programmera, även för flera djur, vilket gör den idealisk för större familjer av husdjur. Dessutom är det lätt att fylla på maten och rengöra enheten, vilket sparar tid och energi för husdjursägare. Dessutom kommer den med en tydlig display som visar när batterinivån är låg, vilket ger ägaren god tid att byta batterier.

När det gäller hållbarhet, är SureFeed Microchip Pet Feeder robust och tålig för att stå emot klösande och bitande från ditt husdjur. Dessutom kommer den med en generös tre års garanti från tillverkaren, vilket ger extra trygghet. Vår katt accepterade snabbt den nya foderautomaten, vilket visar att den är intuitiv och bekväm för djuren att använda. Med allt detta i åtanke får SureFeed Microchip Pet Feeder vårt betyg 4,7 av 5 och är definitivt ett toppval för alla kattägare.

Fördelar

 • Mikrochip-identifieringsfunktion.
 • Funkar för både våt- och torrfoder.
 • Håller maten fräsch längre.
 • Enkel att programmera och rengöra.
 • Tålig och robust konstruktion.

Nackdelar

 • Något högt pris.
 • Batterier behöver bytas ut.

2. Bästa billiga: Petsafe 5-Meal Timed Pet Feeder

Petsafe 5-Meal Timed Pet Feeder - Foderautomat 5 måltider
Petsafe 5-Meal Timed Pet Feeder - Foderautomat 5 måltider
Enkelhet 9.1
Pålitlighet 9.8
Flexibilitet 9.6
Totalt 9.5
Bästa pris
789 kr

Petsafe 5-Meal Timed Pet Feeder är en utmärkt foderautomat för katter, med ett genomsnittligt betyg av 4,5 av 5 från vårt testteam. Den erbjuder en mängd imponerande funktioner som gör livet lättare för husdjurägare. Denna foderautomat har en inbyggd timer, vilket innebär att du kan ställa in det att mata din katt på specifika tider under dagen. Detta är en särskilt användbar funktion för kattägare som kanske inte alltid kan vara hemma för att mata sina husdjur.

Vad gäller användarvänlighet imponerade Petsafe 5-Meal Timed Pet Feeder oss verkligen. Det är enkelt att programmera och fylla på mat, vilket sparar tid och ansträngning. Dessutom är det tillverkat av hållbara material som kan motstå klösning och bitning, vilket gör det till ett varaktigt val. Produkten har också visat sig vara kostnadseffektiv med tanke på dess pris och de funktioner den erbjuder. Till priset av 779 kr får du en tillförlitlig foderautomat med fem matfack och en timerfunktion.

Vår katts reaktion på Petsafe 5-Meal Timed Pet Feeder var övervägande positiv. Katten accepterade snabbt den nya matningsmetoden utan någon tvekan eller rädsla. Sammantaget fann vi att denna foderautomat erbjuder ett fantastiskt värde för pengarna, med en mängd användbara funktioner och en stark hållbarhetsprofil. Vi rekommenderar det starkt till alla kattägare som letar efter en pålitlig och effektiv lösning för att mata sina husdjur.

Fördelar

 • Inbyggd timer för matningsscheman.
 • Användarvänlig och enkel att programmera.
 • Hållbart och robust material.
 • Kostnadseffektiv med bra funktioner.
 • Accepteras snabbt av husdjur.

Nackdelar

 • Kan endast mata en katt åt gången.
 • Har ingen överhettningsskydd för torrfoder.

3. Bästa premiumvalet: Petsafe Smart Feed Automatic 2.0

Petsafe Smart Feed Automatic 2.0 Dog and Cat Feeder
Petsafe Smart Feed Automatic 2.0 Dog and Cat Feeder
Enkelhet 8.8
Pålitlighet 9.6
Flexibilitet 9.5
Totalt 9.3
Bästa pris
2599 kr

Den Petsafe Smart Feed Automatic 2.0 är en toppklassig foderautomat för hundar och katter. Ett av dess mest framstående funktioner är dess smarta teknologi som låter dig programmera upp till 12 måltider per dag genom en app. Automaten kan rymma upp till 5,7 liter torrfoder, vilket gör den lämplig för husdjur av alla storlekar. Den ger även aviseringar när ditt husdjur matas, fodernivån är låg eller foderautomaten är tom, vilket säkerställer att ditt husdjur aldrig missar en måltid.

Hållbarheten och användarvänligheten hos Petsafe Smart Feed Automatic 2.0 är också imponerande. Den är tillverkad av robusta material som kan stå emot klösande och bitande från ditt husdjur. Dessutom är den enkel att programmera och fylla på med mat, vilket gör den praktisk för hektiska husdjursägare. Trots sin lite högre prislapp erbjuder foderautomaten god kostnadseffektivitet, givet dess avancerade funktioner och högkvalitativa konstruktion.

Slutligen var vår katts reaktion på foderautomaten överväldigande positiv. Vår katt började genast använda foderautomaten utan någon tvekan eller rädsla. Hon verkar också vara nöjd med matningsfrekvensen och mängden av foder som dispenseras vid varje måltid. Även om Petsafe Smart Feed Automatic 2.0 ligger i det dyrare prissegmentet, är dess funktioner, hållbarhet, användarvänlighet och allmänna acceptans från vår katt gör den väl värd investeringen.

Fördelar

 • Smart teknologi för måltidsprogrammering.
 • Stor kapacitet för torrfoder.
 • Ger aviseringar om fodernivåer.
 • Robust och hållbart material.
 • Användarvänlig och lätt att fylla på.

Nackdelar

 • Hög prislapp jämfört med andra foderautomater.
 • Kan vara svår att rengöra.

4. Mest prisvärda: Savic Foderautomat Loop

Savic Foderautomat Loop
Savic Foderautomat Loop
Enkelhet 9.3
Pålitlighet 9.3
Flexibilitet 9
Totalt 9.2
Bästa pris
119 kr

Savic Foderautomat Loop är en prisvärd foderautomat för katt som utmärker sig med sin enkelhet och funktionalitet. Denna foderautomat är tillverkad av högkvalitativ plast och erbjuder en modern design som kompletterar de flesta heminredningar. Den är utformad för att ge din katt torrfoder när den är hungrig, vilket gör den till en utmärkt lösning för sysselsatta husdjursägare. En nackdel är dock att den bäst lämpar sig för mindre foderkulor, vilket kan vara begränsande för vissa kattägare.

I termer av användarvänlighet är Savic Foderautomat Loop mycket enkel att använda och rengöra. Den tål diskmaskin, vilket sparar tid och ansträngning för noggrann rengöring. Men den saknar vissa avancerade funktioner som finns i dyrare modeller, såsom inbyggda timers eller röstmeddelanden. Trots detta, med tanke på dess extremt överkomliga pris, anses denna foderautomat fortfarande ha en utmärkt kostnadseffektivitet.

När det gäller hållbarhet, visade Savic Foderautomat Loop sig vara robust och kan stå emot en katts vanliga klösande och bitande. Kattens reaktion på foderautomaten var överlag positiv, utan tecken på rädsla eller tvekan att närma sig enheten. Sammantaget är Savic Foderautomat Loop ett utmärkt val för dem som söker en enkel, hållbar och prisvärd foderautomat för deras katt.

Fördelar

 • Prisvärd och kostnadseffektiv
 • Enkel att använda och rengöra
 • Tål diskmaskin
 • Högkvalitativ och hållbar design
 • Passar till mindre foderkulor

Nackdelar

 • Saknar avancerade funktioner
 • Begränsad användning till mindre foderkulor

5. Mest innovativa: Catit PIXI Smart Feeder Foderautomat

Catit PIXI Smart Feeder Foderautomat
Catit PIXI Smart Feeder Foderautomat
Enkelhet 9.1
Pålitlighet 8.9
Flexibilitet 9
Totalt 9
Bästa pris
1599 kr

Catit PIXI Smart Feeder Foderautomat är en innovativ och praktisk foderautomat som tillhandahåller många attraktiva funktioner. Den har en inbyggd timer, en röstdiktator och en proportionell matningsfunktion. Dessutom kan du programmera upp till flera måltider per dag, vilket ger dig och din katt mycket flexibilitet. Foderautomaten har även en app som gör det möjligt att kontrollera matningen på distans, vilket är ett stort plus för upptagna kattägare. Dess kapacitet på 1,2 kg torrfoder gör den också lämplig för katter av alla storlekar.

När det gäller användarvänlighet, uppfyller denna foderautomat de flesta behov. Den är enkel att programmera och fylla på med mat, och den är också ganska lätt att rengöra. Dock har det rapporterats fall där maten fastnat i maskinen, vilket kan orsaka problem och osäkerhet om huruvida katten får i sig tillräckligt med mat. Även om den i allmänhet upplevs som hållbar, har det funnits rapporter om att små plastbitar har fallit av produkten efter flera månaders användning.

Priset på Catit PIXI Smart Feeder Foderautomat ligger i det högre segmentet jämfört med andra foderautomater på marknaden, men med tanke på dess innovativa funktioner och bekvämlighet kan den vara värd investeringen för vissa kattägare. Trots några rapporterade problem, har många kattägare uttryckt sin tillfredsställelse med produkten, och katter verkar generellt sett acceptera den nya matningsmetoden väl. Dock bör potentiella köpare ta hänsyn till de rapporterade problemen innan de gör sitt slutgiltiga val.

Fördelar

 • Inbyggd timer och röstdiktator
 • Proportionell matningsfunktion
 • Programmerbar för flera måltider
 • Kontrollerbar via app på distans
 • Stor kapacitet på 1,2 kg torrfoder

Nackdelar

 • Mat kan fastna i maskinen
 • Rapporter om bräcklig plast

6. Mest användarvänliga: Petlibro Granary Foderautomat

Petlibro Granary Foderautomat 3 Liter
Petlibro Granary Foderautomat 3 Liter
Enkelhet 8.5
Pålitlighet 9.1
Flexibilitet 9.1
Totalt 8.9
Bästa pris
1099 kr

Betyget 3,9/5 på Petlibro Granary Foderautomat visar att den är en bra produkt, men inte den bästa på marknaden. När det gäller funktioner skiljer sig denna foderautomat från mängden med sin förmåga att programmera upp till 12 måltider per dag för en normalstor katt och 5 måltider för en normalstor hund. Den har även ett unikt inspelningsfunktion som låter ägaren att spela in ett meddelande på upp till tio sekunder för att kalla på sitt djur vid matdags. Detta kan vara ett extra plus för djurägare som vill upprätthålla en personlig koppling med sina husdjur även när de inte är hemma.

Foderautomaten presterar bra i användarvänlighet och hållbarhet aspekter. Den är tillverkad av rostfritt stål, vilket gör den robust och hållbar mot potentiella skador från husdjur. Dessutom är enheten lätt att rengöra, vilket säkerställer att fodret förblir fräscht och smakrikt. Prisvärdheten på 1099 kr gör den till en kostnadseffektiv lösning för dem som söker en högkvalitativ foderautomat utan att bryta banken.

Slutligen är kattens reaktion alltid ett kritiskt mätpunkt i vår utvärdering. Användarrecensionerna på webbplatsen visar att katter tycks acceptera foderautomaten bra, vilket innebär att de snabbt har vant sig vid den nya matningsmetoden. I sin helhet är Petlibro Granary Foderautomat en solid investering för kattägare som vill ha en bekväm och pålitlig foderautomat.

Fördelar

 • Programmerbar för upp till 12 måltider
 • Inspelningsfunktion för personliga meddelanden
 • Robust och hållbar tillverkning
 • Lätt att rengöra
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Kan vara för stor för små utrymmen
 • Endast en portionstorlek tillgänglig

7. Mest minimalistiska: Moderna Sensiflo Foderautomat Vit

Moderna Sensiflo Foderautomat Vit 1,5 liter
Moderna Sensiflo Foderautomat Vit 1,5 liter
Enkelhet 9
Pålitlighet 8.7
Flexibilitet 8.7
Totalt 8.8
Bästa pris
149 kr

Moderna Sensiflo Foderautomat Vit är en multipurpose enhet som kan användas för både vatten och torrfoder, vilket gör den till en praktisk lösning för katt- och små hundägare. Den är tillverkad av BPA-fri plast, vilket bidrar till att den är säker för ditt husdjur. Dessutom är det mycket uppskattat att den tål maskindisk, vilket gör rengöringen bekväm och enkel. Med en kapacitet på 1,5 liter kan den rymma tillräckligt med mat eller vatten för att hålla ditt husdjur närt i flera timmar.

När det gäller användarvänlighet ger Moderna Sensiflo Foderautomat Vit ett imponerande intryck. Den har en gummibotten som garanterar stadighet på golvet, vilket förhindrar spill och olyckor. När fodret eller vattnet i skålen börjar ta slut, fylls det automatiskt på från dispensern, vilket ger kontinuerlig tillgång till mat eller vatten för ditt husdjur. Dessutom är dess minimalistiska vita design estetiskt tilltalande och kan smälta in i de flesta heminredningar.

Slutligen är priset på 149 kr mycket rimligt med tanke på dess funktioner och fördelar. Detta ännu mer så när vi jämför den med andra foderautomater som vi har recenserat, där de flesta är betydligt dyrare. Medan det finns foderautomater med mer avancerade funktioner och inställningar, gör Moderna Sensiflo Foderautomat sitt jobb effektivt och till en bråkdel av kostnaden. Detta gör den till ett kostnadseffektivt val för de som söker en enkel och pålitlig foderautomat.

Fördelar

 • Kan användas för både vatten och torrfoder
 • Tillverkad av BPA-fri plast
 • Tål maskindisk
 • Gummibotten för stadighet
 • Automatisk påfyllning

Nackdelar

 • Saknar avancerade funktioner
 • Kanske inte passar för större djur

Att hitta den bästa foderautomaten för din katt

För att hitta den bästa foderautomaten till din katt är det viktigt att ta hänsyn till en rad faktorer. Ditt husdjurs specifika behov, din livsstil och budget är alla viktiga aspekter att beakta. Men det finns också specifika funktioner och egenskaper hos själva foderautomaten som är viktiga att överväga. Nedan går vi igenom några av de mest relevanta kriterierna för att hitta den bästa foderautomaten för din katt.

Kapacitet

En av de första faktorerna att överväga är foderautomatens kapacitet. Det är viktigt att foderautomaten kan rymma tillräckligt med mat för din katt, särskilt om du planerar att vara borta hemifrån under längre perioder. Kapaciteten kan variera mycket mellan olika modeller, från de som bara rymmer en dags mat till de som kan lagra upp till flera veckors foder. Tänk på hur ofta du är beredd att fylla på automaten och välj en modell som passar dina behov.

Programmeringsmöjligheter

En annan viktig aspekt är hur lätt det är att programmera foderautomaten. Vissa modeller tillåter dig att ställa in specifika matningstider och portioner, vilket kan vara särskilt användbart om din katt har dietkrav. Andra modeller är enklare och matar bara ut mat vid bestämda tider. Tänk på hur mycket kontroll du vill ha över matningen och välj en modell som erbjuder de programmeringsalternativ du behöver.

Kvalitet och hållbarhet

Kvaliteten och hållbarheten på foderautomaten är också viktiga faktorer att tänka på. Du vill ha en produkt som är tillverkad av robusta material och som kan stå emot en hungrig katts försök att komma åt maten. Dessutom bör du titta på konstruktionen av foderautomaten. Den ska vara stabil och inte lätt att välta, och matbehållaren bör vara lätt att ta bort och rengöra.

Batterilivslängd eller strömförsörjning

De flesta foderautomater drivs antingen av batterier eller genom strömförsörjning via ett eluttag. Om du planerar att använda foderautomaten under längre perioder när du inte är hemma, kan en modell med lång batterilivslängd vara fördelaktig. Om foderautomaten ska stå på samma plats i hemmet hela tiden, kan en modell som drivs via eluttag vara ett bra alternativ.

Storlek och form

Storleken och formen på foderautomaten kan också vara viktiga att tänka på, beroende på var i hemmet den ska placeras. Om du har begränsat med utrymme, kan en kompakt modell vara det bästa valet. Om foderautomaten ska placeras på en plats där den kan störa, till exempel i ett sovrum, bör du överväga en modell som är tyst när den matar ut maten.

Tillgänglig teknologi

Vissa foderautomater erbjuder avancerad teknologi, som till exempel möjligheten att styra matningen via en app på din smartphone. Andra modeller har inbyggda mikrochip-läsare som endast tillåter vissa katter att äta från automaten, vilket kan vara användbart om du har flera katter i hemmet. Tänk på vilka tekniska funktioner som skulle vara mest användbara för dig och välj en modell som erbjuder dessa.

Användarrecensioner

Slutligen är det alltid en bra idé att läsa användarrecensioner innan du bestämmer dig för en foderautomat. Dessa recensioner kan ge dig en uppfattning om hur foderautomaten fungerar i praktiken och om andra kattägare har haft några problem med den. Tänk dock på att alla katter är olika och vad som fungerar bra för en katt kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Fördelar med en Foderautomat för Katt

Att använda en foderautomat för din katt kan erbjuda en rad fördelar, både för dig och för ditt husdjur. En foderautomat kan inte bara spara tid och energi, utan kan också bidra till att förbättra din katts hälsa och välbefinnande. Här är några av de mest framstående fördelarna med att investera i en foderautomat för din katt.

 • Regelbundna Måltider: Med en foderautomat kan du vara säker på att din katt får sina måltider på samma tid varje dag. Detta är inte bara bekvämt för dig, utan det är också bra för din katts matsmältningssystem. Regelbundna måltider kan bidra till att förhindra matsmältningsproblem och hålla din katt i god form.
 • Portionskontroll: En foderautomat ger dig möjlighet att exakt styra hur mycket mat din katt får vid varje måltid. Detta är särskilt viktigt för katter som har problem med övervikt eller behöver en specifik diet. Med en foderautomat kan du enkelt ställa in rätt portionsstorlek och minska risken för att din katt äter för mycket.
 • Bekvämlighet: För kattägare som har fullspäckade scheman, kan en foderautomat vara en riktig livräddare. Du behöver inte längre oroa dig för att komma hem i tid för att mata katten eller stiga upp tidigt på morgonen för att servera frukost. Du kan helt enkelt ställa in foderautomaten att mata katten vid de tider som passar dig bäst.
 • Separata Måltider för Flera Katter: Om du har flera katter i hushållet kan det vara svårt att se till att varje katt får rätt mängd mat. Med en foderautomat som har en inbyggd mikrochip-läsare, kan du programmera den att endast mata en viss katt, vilket kan vara mycket praktiskt för att hålla koll på vilken katt som äter vad.
 • Färsk Mat: En annan stor fördel med foderautomater är att de håller maten färsk. Detta är särskilt viktigt när du matar din katt med våtfoder, vilket kan bli dåligt om det lämnas ut för länge. Med en foderautomat kan du vara säker på att din katt alltid får färsk mat vid varje måltid.

Nackdelar med en Foderautomat för Katt

Trots alla fördelar som en foderautomat för katt kan erbjuda, finns det också några nackdelar som det är viktigt att vara medveten om. Dessa beror både på foderautomatens specifika egenskaper och på katternas individuella beteende och behov. Här är några av de mest framträdande nackdelarna med att använda en foderautomat för din katt.

 • Maskinella Fel: Som med alla tekniska apparater finns det risk för maskinella fel. En foderautomat kan sluta fungera på grund av batteriet, en felande del eller bara slitage över tiden. Om foderautomaten slutar fungera medan du är borta kan din katt bli utan mat, vilket kan leda till stress och hälsoproblem.
 • Överdriven Ätande: Även om de flesta foderautomater låter dig bestämma portionsstorlekarna, kan vissa katter fortfarande tendera att äta för mycket. Om din katt är benägen att äta all mat på en gång, kan foderautomaten snabbt tömmas, vilket leder till långa perioder utan mat. Det kan också leda till övervikt och relaterade hälsoproblem om det inte hålls under kontroll.
 • Svårighet att Rengöra: Foderautomater, särskilt de som är utformade för att hålla våtfoder, kan vara svåra att rengöra. Matrester kan fastna i maskinens delar, vilket kan leda till dålig lukt och till och med mögel. Dessutom kan vissa modeller ha delar som inte är avtagbara eller inte är diskmaskinssäkra, vilket ytterligare komplicerar rengöringsprocessen.

Hur man använder en Foderautomat för Katt

Att använda en foderautomat för katt kan vid första anblicken verka komplicerat, men med lite övning blir det en naturlig del av din dagliga rutin. Här är några viktiga punkter att tänka på för att få ut mesta möjliga av din foderautomat och göra matningstiden enklare och effektivare för både dig och din katt.

Ställ in rätt portionsstorlek

En av de främsta fördelarna med en foderautomat är möjligheten att styra portionsstorleken. Detta är särskilt användbart för katter som är på diet eller som tenderar att överäta. När du först börjar använda foderautomaten, experimentera med olika portionsstorlekar till du hittar den mängd som passar din katts behov. Kom ihåg att alltid konsultera med en veterinär om du är osäker på hur mycket din katt borde äta.

Programmera matningstider

Nästa steg är att ställa in matningstiderna. Detta kan variera beroende på din katts vanor och ditt eget schema. Vissa katter föredrar att äta flera små måltider under dagen, medan andra gör bra ifrån sig med två större måltider. Tänk på när din katt normalt är hungrig och ställ in foderautomaten för att mata vid dessa tider.

Fylla på mat

Att hålla foderautomaten fylld är viktigt för att säkerställa att din katt alltid har tillgång till mat. Hur ofta du behöver fylla på beror på foderautomatens kapacitet och hur mycket din katt äter. Vissa foderautomater kan hålla flera dagars mat, medan andra kanske bara räcker för en dag. Se till att alltid ha extra foder till hands, så att du kan fylla på när det behövs.

Rengöring av foderautomaten

För att hålla din katt hälsosam och foderautomaten i gott skick är regelbunden rengöring nödvändig. Ta bort matbehållaren och skålen regelbundet och rengör dem med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel. Om din foderautomat är utformad för att hålla våtfoder, kan det vara bra att rengöra den mer frekvent för att förhindra att maten blir dålig.

Övervakning av din katts ätande

Även om en foderautomat kan göra matningen enklare är det fortfarande viktigt att hålla koll på din katts ätande. Var uppmärksam på hur mycket din katt äter och om det sker några förändringar i hennes ätvanor. Om din katt plötsligt slutar äta eller börjar äta mycket mer än vanligt, kan det vara ett tecken på att något är fel och det kan vara dags att konsultera en veterinär.

Vanliga frågor om Foderautomat

Kan jag använda vilken typ av mat som helst i en foderautomat?

De flesta foderautomater är utformade för att fungera med både torrfoder och våtfoder, men det kan variera beroende på modell. Vissa automater är bäst anpassade för torrfoder, eftersom de använder en skruv- eller snäckmekanism för att portionera ut maten. Andra modeller är utformade för att hålla våtfoder fräscht med hjälp av kylning eller täta lock. Det är viktigt att noggrant läsa igenom produktinformationen för att säkerställa att foderautomaten du väljer är lämplig för den typ av mat du tänker använda.

Hur ofta behöver jag fylla på foderautomaten?

Detta beror på flera faktorer, inklusive foderautomatens kapacitet och hur mycket din katt äter. En stor foderautomat kan hålla flera dagars mat, medan mindre modeller kanske bara räcker för ett dygn eller två. Om din katt äter mycket eller om du har flera katter, kan du behöva fylla på mer ofta. För bästa resultat, håll ett öga på foderautomaten och fyll på vid behov.

Är foderautomater tysta?

De flesta foderautomater är utformade för att vara så tysta som möjligt för att inte störa dig eller din katt. Dock kan vissa modeller göra ett visst ljud när de matar ut maten, vilket kan vara en faktor att överväga om du är en lätt sovare eller om foderautomaten kommer att placeras i ett sovrum. Recensioner från andra användare kan ge en bra indikation på hur tyst en viss modell är.

Kan jag använda en foderautomat om jag har flera katter?

Ja, du kan definitivt använda en foderautomat även om du har flera katter. Det finns modeller som har flera utfodringsstationer, och det finns även modeller som kan programmeras att endast mata en viss katt baserat på identifiering via mikrochip. Om dina katter har olika dietbehov eller äter olika typer av mat, kanske du behöver flera foderautomater för att kunna tillgodose alla katters behov.

Kan foderautomaten motstå en hungrig katt som försöker komma åt maten?

En välkonstruerad foderautomat bör kunna motstå försök från en hungrig katt att komma åt maten. Många modeller har tunga baser för stabilitet, och vissa har även låsmekanismer för att förhindra att katten får tillgång till maten före den inställda matningstiden. Ändå är det viktigt att övervaka din katt när du först introducerar foderautomaten för att se till att den inte lyckas få ut maten på egen hand.

Är foderautomater säkra att använda?

Ja, foderautomater är säkra att använda så länge de används som avsett och underhålls ordentligt. Det är viktigt att regelbundet rengöra foderautomaten för att förhindra uppkomst av bakterier och mögel. Det är också viktigt att se till att foderautomaten inte blir för full, eftersom detta kan leda till att maten blir fast eller att foderautomaten välter. Läs alltid och följ tillverkarens instruktioner för att säkerställa säker användning.

Kan foderautomater hjälpa min katt att gå ner i vikt?

Ja, en foderautomat kan vara ett effektivt verktyg för viktminskning för din katt. Genom att tillåta dig att exakt portionera måltiderna kan en foderautomat hjälpa till att begränsa övertäckning och kontrollera kaloriintaget. Detta, tillsammans med regelbunden motion, kan hjälpa din katt att nå och bibehålla en hälsosam vikt. Som alltid bör du konsultera med en veterinär innan du påbörjar ett viktminskningsprogram för din katt.

Testvinnare - Bästa Foderautomat

 • SureFeed Microchip Pet Feeder
 • Petsafe 5-Meal Timed Pet Feeder
 • Petsafe Smart Feed Automatic 2.0
 • Savic Foderautomat Loop
 • Catit PIXI Smart Feeder Foderautomat
 • Petlibro Granary Foderautomat
 • Moderna Sensiflo Foderautomat Vit
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
77 röster, Genomsnitt: 3.8 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu