Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Foderautomat för katt - Bäst i Test 2023

Senast uppdaterad: 1 februari 2023

Foderautomater hjälper dig att hålla koll på kattens matvanor. Detta bidrar till en hälsosam kosthållning och det besparar dig möda och tid att fylla på maten. Om du har flera katter med olika matbehov så hjälper foderautomater med chip till att portionera rätt mat till rätt katt. För att hitta bäst foderautomat till billigast pris rekommenderar vi dig att läsa vår köpguide längre ner. Betygen på produkterna är baserade på pris, användarvänlighet, funktioner och kundomdömen. Informationen hämtar vi från butiker, tillverkare och olika forskningsinstitut.

Innehållsförteckning

Vilken foderautomat är bäst?

Att köpa en foderautomat är oftast en lite dyrare investering så det är viktigt att du får en automat som håller och gör vad den ska. En bra foderautomat ska enligt oss kunna servera flera portioner per dygn under flera dagar. Den ska alltså sköta utfodringen av katten själv. Den ska också ha bra kvalitet, vilket innebär att den ska hålla i flera år och med bra precision mäta upp portionerna. Sen är givetvis priset en faktor också, den ska inte kosta allt för mycket. Med hänsyn till detta så har vi på Husdjursrevyn läst omdömen och recensioner och testat flera automater och nedan presenteras våra toppval närmre.

 • Storleken - Det kan variera mycket mellan olika automater hur mycket foder de rymmer. Det är skönt att slippa fylla på ofta men de större automaterna kan kosta mer.
 • Typ av foder - Ger du din katt torr- eller blötfoder? Vissa automater är designade att bara portionera torrfoder.
 • Funktion - Vill du ha en automat som läser av kattens chip och därefter portionerar maten? Vissa automater kan också ha högtalare som meddelar katten att maten serveras.
 • Priset - Givetvis ska priset tas med i beräkningen. Dyra automater behöver inte betyda bättre kvalitet.

Kom ihåg att en foderautomat aldrig får ersätta kattvakten. En katt ska ha tillsyn två gånger per dygn och en foderautomat klarar inte av det jobbet!

Bäst i test

1. Cleverio PF100 Smart Foderautomat

9,7/10
Rymmer
4 L
Portioner/dygn
10 st
APP-styrning
Ja
Till butik
799 kr
Läs mer

Cleverio PF100 Smart Foderautomat är en foderautomat till din katt som fått fantastiska betyg av användarna. Förväntningarna var således högt ställda till denna automat som dessutom lyckats vara en av de mest prisvärda produkterna på marknaden. Med bland annat appstyrning, personliga röstmeddelanden och ett backupbatteri finns det mesta för att detta ska vara produkten du söker.

 • Personligt meddelande till din katt: Sätt en personlig prägel på utfodrandet även när du är borta. Detta genom att spela in ett meddelande som sedan spelas upp i samband med att katten blir serverad sin portion med mat. Smart extrafunktion tycker vi!
 • Backup-batteri: Något vi gillar är att det finns ett extra batteri som sätts igång om du skulle få strömavbrott hemma. Detta garanterar att din katt blir matad även om ett träd blåser ner en elstolpe i närheten.
 • Många utfodringar: Denna foderautomat är den som erbjuder flest uppfyllningar per dag. Detta kan vara bra om katten exempelvis är dålig i magen och behlver äta ofta men i mindre portioner.
 • APP-styrning: Välj när det är dags att ge mat till din katt med hjälp av en smidig app. Funkar även utmärkt om man vill ge en extra portion mat någon dag.

Cleverio PF100 Smart Foderautomat är en helgarderande produkt som erbjuder det mesta man kan tänka sig. Att priset dessutom står sig så pass bra mot sina konkurrenter gör att vi rekommenderar produkten.

Läs mer
Microchip Pet Feeder
Microchip Pet Feeder
Bästa premiumvalet

2. Microchip Pet Feeder

9,7/10
Rymmer
0,4 L
Portioner/dygn
1 st
APP-styrning
Nej
 • Öppnas vid chip-igenkänning
 • Rymmer 400 ml
 • För både torr- och våtfoder
Till butik
1699 kr
Läs mer

SureFeed med microchip är en bästsäljare när det kommer till foderautomater med microchip. En automat med chip har många fördelar, till exempel så får bara rätt katt tillgång till maten. SureFeed tillverkas av Surepetcare som har många produkter för katter med chip, bland annat luckor och foderautomater. Foderautomater med chip passar dig med flera katter eller om du har hundar eller andra glupska husdjur som gärna äter av kattens mat.

 • SureFeed är designad att bara öppnas för den katt som har ett matchande chip. Du registrerar kattens chip på förhand och sen är det bara programmera hur ofta och mycket katten ska få. Det här är en stor fördel för dig med flera katter och där en katt  går på specialfoder. Då kan du förvissa dig om att endast den katten får tillgång till rätt foder. SureFeed kan spara hela 32 chipnummer så du kan ha olika inställningar för olika katter.

 • Med SureFeed kan du koppla automaten till en app i telefonen. Då kan du få direktinformation om kattens ätmönster, hur ofta och mycket den äter. Du kan genom appen också ändra inställningarna för utfodring, till exempel portionsstorleken. För att använda denna funktion behöver du SureFeed Hub.

 • SureFeed är den bästa foderautomaten med chip som vi har testat. Den har många bra funktioner och är pålitlig och lätt att använda och programmera. Den håller god kvalitet och strular inte och precisionen på portionerna är ner till grammet exakt. Designen på automaten gör den också lätt att städa och rengöra, du plockar enkelt ut matskålarna och de kan köras i tvättmaskin. Den drivs också av batterier som gör att du kan placera automaten varsomhelst. Ytterligare ett plus är den täta luckan som gör att doften av fodret helt stängs inne.
Läs mer
Foderautomat TX7
Foderautomat TX7

3. Foderautomat TX7

9,5/10
Rymmer
5 L
Portioner/dygn
5 st
APP-styrning
Nej
 • Upp till 5 portioner/dag
 • Rymmer 5 liter
 • 25-500 ml/portion
Till butik
1199 kr
Läs mer

TX7 från välkända tillverkaren Trixie säkerställer att din katt får rätt portion vid rätt tidpunkt. TX7 är omtyckt för att den är enkel att hantera men ändå erbjuder alla funktioner du behöver.

 • TX7 är byggd på ett smart sätt med en spiral inuti som gör att fodret matas ut och inte fastnar, ett ganska återkommande problem bland foderautomater generellt. Den tål därför att portionera mat ofta och under lång tid utan att krångla det minsta. Den är också väldigt enkel att fylla på och rengöra och rymmer 5 liter torrfoder.
 • Med TX7 så kan du detaljstyra portioneringen av foder. Du kan bestämma mängd från 25 ml till 500 ml per portion. Och du kan programmera TX7 att dela foder upp till fem gånger per dag. Med den kvantiteten och frekvensen på portionering så kan du vara säker på att den här automater möter dina behov. 
 • Den drivs antingen av USB-laddare eller batterier som gör den lätt att placera just där du vill. TX7 har många små finesser som gör den väldigt bra, du kan till och med spela in ett röstmeddelande för att få din katts uppmärksamhet vid utfodring.

Trixies TX7 är mycket lätt att programmera, du bestämmer bara portionsstorlek och när den ska ges. Det är lätt att lära sig och lätt att ändra inställningar om du skulle behöva. Enkla inställningar i kombination med flera funktioner och finesser gör den här automaten till en favorit.

Läs mer
Foderautomat TX6
Foderautomat TX6

4. Foderautomat TX6

9,2/10
Rymmer
1,44 L
Portioner/dygn
6 st
APP-styrning
Nej
 • Upp till 6 portioner, 3 gånger om dagen
 • Rymmer 1.5 liter
 • Upp till 240 ml/portion

 

Till butik
759 kr
Läs mer

TX6 tillverkas av välkända Trixie. Automaten portionerar inte ut foder utan öppnar upp en lucka som ger katten tillgång till mat på förbestämda tider. Automaten har utrymme för sex stycken små matskålar på 240 ml som öppnas en åt gången. Portioneringen sker sedan upp till tre gånger per dag. Du kan alltså inte ställa in timern på att portionera alla matlådor vid olika tidpunkter utan två kommer att öppnas med 10 minuters mellanrum. 

Den här automaten kan servera både torr- och våtfoder eftersom fodret ligger förslutet under lock och håller sig därmed fräscht. Tack vara en smart design och gummifötter så står automaten väldigt stabilt.

Läs mer
Foderautomat Catmate stor
Foderautomat Catmate stor

5. Foderautomat Catmate stor

9,0/10
Rymmer
3 L
Portioner/dygn
3 st
APP-styrning
Nej
 • Upp till 3 portioner/dygn
 • Rymmer 3 liter
 • Fri programmering av portionsstorlek
Till butik
1499 kr
Läs mer

CatMate C3000 är en foderautomat med extra stor foderbehållare och kan programmeras att leverera exakta portioner under dygnets alla timmar. CatMate tillverkas av Pet Mate, ett brittiskt företag som specialiserar sig på bland annat foderautomater och kattfontäner. CatMate C3000 är deras senaste foderautomat och den enda av deras produkter som helautomatiskt kan programmeras att portionera foder vid regelbundna tidpunkter.

 • Med en extra stor behållare så behöver du bara fylla på foder vid enstaka tillfällen. Behållaren är på 3 kg och räcker därmed länge för din katt, ungefär 1 månad lite beroende på katt. Portionsstorlekarna kan programmeras in fritt ner till 10 gram.

 • CateMate C3000 har en ganska unik funktion, den kan ställas in i "frequent mode". Det innebär att dygnets portioner fördelas i flera mindre portioner. Det här är en väldigt smart funktion för dig med en katt som lider av till exempel diabetes. Då får katten bara en liten mängd foder åt gången men vid många tillfällen.

 • Automaten är batteridriven och kan därmed placeras var som helst. Den är också gjord för att lätt kunna fästas på till exempel en träbräda för att automaten ska stå stabilt. Med ett smart lås både på foderbehållaren och portionsmynningen säkerställs att varken katt, hund eller småbarn kan ta för sig av fodret.

CateMate C3000 är en smidig automat som är lätt att rengöra och enkel att handskas med. Den gör vad den ska utan större problem och hela 3 års garanti från tillverkaren.

Läs mer

Katt som vilar

Köpguide foderautomat

En foderautomat kan vara en ganska kostsam investering, så det är viktigt att du gör ett informerat val för att bli riktigt nöjd med ditt köp. Vi har sammanställt de viktigaste köpråden som du behöver överväga innan du bestämmer dig. Vi har själva följt dessa när vi valt ut våra favoriter och betygsatt foderautomaterna ovan. En bra foderautomat ska enligt oss kunna servera flera portioner per dygn under flera dagar. Den ska alltså sköta utfodringen av katten själv. Den ska också ha bra kvalitet, vilket innebär att den ska hålla i flera år och med bra precision mäta upp portionerna. Sen är givetvis priset en faktor också, den ska inte kosta allt för mycket. 

 • ProgrammeringProgrammeringen

  Det ska vara okomplicerad. Du ska lätt kunna justera portionsstorlek och hur ofta katten ska få mat. Det tar bort en hel del av den tid du hoppas på att vinna med en foderautomat om den tar långa tid att få i ordning. Ibland kommer du också att behöva programmera om din automat, till exempel om din katt ändrar matvanor, då vill du att det ska gå snabbt och smidigt.
 • StorlekStorlek

  Storleken på automaten avgör hur ofta du behöver bemöda dig med att fylla på den. En stor automat står stabilt och håller foder längre. Om det är av bra kvalitet så sluter den dessutom tätt och fodret håller sig färskt, ibland till och med fräschare än foder i påsen som annars öppnas och stängs var och varannan dag.
 • Portion kattmatPortionsstorlek

  Det är inte bara foderbehållarens storlek som är intressant. Du vill ha en foderautomat som du kan anpassa efter din katts behov. Ju större möjlighet att anpassa portionsstorleken desto bättre. Titta inte bara efter minsta och största storlek, utan också på intervall. Vissa automater kan du programmera helt fritt, medan andra programmeras i steg. Steg ger mindre flexibilitet.
 • FodertypFodertyp

  Foderautomater som portionerar mat regelbundet är nästan alltid till för torrfoder. Det finns foderautomater för våtfoder men dessa portionerar inte, utan öppnar sig vid bestämda klockslag eller vid chipregistrering. Du behöver givetvis köpa en automat som passar det foder som din katt äter. Observera också storleken på torrfodret, det finns automater som inte är anpassade för all storlek och form på foder.
 • SäkerhetSäkerhet

  Se till att din foderautomat går att stänga. Om katten kan bryta sig in i automatens guldgruva så tjänar den inte mycket till. Säkerhet handlar också om att den ska stå stadigt, gärna på anti-glidunderlag och vara tillräckligt tung och stabil för att inte välta.
 • UnderhållUnderhåll

  En del automater kommer med massor delar som ska plockas isär och diskas för hand för att sedan monteras ihop på exakt samma sätt. Detta är både bökigt och kan sluta med att automaten inte fungerar som den ska. Välj en automat med okomplicerade underhållsrutiner. Helst ska de delar som ska diskas kunna köras i maskin och resten bara torkas av. 

Kom ihåg att din foderautomat aldrig får ersätta kattens behov av sällskap. En foderautomat ersätter inte en kattvakt om du ska åka bort och hjälper knappast en understimulerad katt som är ensam mycket. Använd därför foderautomaten som ett smidigt redskap och ta väl hand om din katt! Man kan tro att katter är ensamdjur men det finns faktiskt vetenskap som tyder på att vissa katter föredrar att spendera tid med sina ägare framför att äta gott och leka med leksaker. Och glöm inte bort att ge katten rikligt med vatten, gärna på flera platser ur olika skålar då katter kan vara ganska gränsa av sig.

Vanliga frågor om foderautomater

Vad är en foderautomat?

En foderautomat portionerar ut foder till ditt husdjur. Antingen en gång per dygn eller flera, beroende på modell. De flesta automater portionerar torrfoder, men det finns modeller för våtfoder också. Foderautomater används för katter eller hundar som inte klarar av att ha fri tillgång till foder, det kan bero på att de överäter eller av sjukdomsskäl inte ska äta för mycket.

Vad kostar en foderautomat?

Den enklaste modellerna kostar runt 200-300 kronor och de dyraste kan kosta flera tusen. Allt beror på kvalitet och prestanda. En automat med många funktioner kostar i regel mer. Priset skiljer mycket då utbudet av automate idag är stort och de har många olika funktioner.

Hur fungerar en foderautomat med chip?

En foderautomat som aktiveras genom chip är en ganska populär produkt idag. När du köpt din automat så registrerar du din katts eller hunds chip mot automaten. När det är gjort så aktiveras automaten när chipet är nära, det kan betyda att ett lock öppnas så djuret får tillgång till mat eller att en portion portioneras ut. Om du har flera djur så kan det vara bra med chipstyrd automat så att du har kolla på vem som äter vad.

Hur fungerar en foderautomat med timer?

De flesta foderautomater har någon form av timer. Du ställer in när ditt husdjur ska få mat och så portionerar automaten ut fodret. Vissa automater består av en matskål med lock som öppnas vid en förutbestämd tid, andra kan portionera ut mat flera gånger på dygn.

Testvinnare - Bästa Foderautomat

 • Cleverio PF100 Smart Foderautomat
 • Microchip Pet Feeder
 • Foderautomat TX7
 • Foderautomat TX6
 • Foderautomat Catmate stor

Källhänvisning

ScienceDirect - Studie på katters preferenser.

Cornell Feline Health Center - Information om fodergiva till katter.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
56 röster, Genomsnitt: 3.6 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu