Foderautomat

Många katter klarar av att ha mat ståendes framme hela tiden. De äter när de är hungriga och klarar av att ha det så hela livet. Men det är vanligt med katter som inte hanterar sin kosthållning lika bra. De kan handla om matvrak till katter som äter upp all mat de får direkt och till följd av detta går upp i vikt och drar på sin viktrelaterade sjukdomar och åkommor. För att lösa detta så kan du idag köpa en foderautomat. Med dessa fiffiga maskiner så kan du portionera upp mat till katten löpande under dygnet. Du har trots allt det yttersta ansvaret för att din katt mår bra och håller sig i fin form. Beroende på ras, ålder och storlek på katten så behöver den olika mycket mat. För att försäkra sig om att katten får i sig rätt mängd mat så kan du köpa en foderautomat. Kom ihåg att din foderautomat inte få ersätta kattvakt! Din katt ska ha tillsyn minst två gånger per dygn.

Hur fungerar en foderautomat?

Oavsett vilken modell man väljer att investera i så är foderautomater designade att låta hunden få mat genom att matskålen fylls på med automatik. De enklaste modellerna består av en matlåda som öppnas vid en speciell tidpunkt som du har ställt in via en timer. Men det finns många modeller som erbjuder fler funktioner. En eftertraktad funktion är automater som öppnas via microchip, andra använder kamera för att identifiera rätt katt och en del är till och med utrustade med högtalare så att din katt kan höra dig när det är dags för mat. Automaterna kan programmeras att mata katten antingen bara en gång per programmering eller flera gånger per dygn under lång tid. Automaterna består vanligtvis av en behållare som sköter portioneringen och av en matskål som fylls på. Matskålen ingår oftast men man brukar kunna använda sin egen favoritmatskål om man vill. De flesta automater är gjorda för torrfoder men det finns flera alternativ som erbjuder olika sätt att servera färskfoder också. Foderautomater är inte bara till för att portionera ut mat när du inte är hemma, de kan också användas för katter som är glupska och behöver äta långsamt eller lite flera gånger per dygn.

Att tänka på vid val av foderautomat

Katt som vaentar pa mat

Med en foderautomat behöver katten inte vara hungrig länge.

Att köpa en foderautomat är oftast en lite dyrare investering och det är viktigt att du läser på så att du kan göra ett bra val. Låt din katts behov få bestämma över valet av foderautomat. Om du har svårt att bestämma dig för vilken typ av foderautomat passar dig och din katt bäst så kan följande faktorer utgöra en bra vägledare.

  • Storleken - Det kan variera mycket mellan olika automater hur mycket foder de rymmer. Det är skönt att slippa fylla på ofta men de större automaterna kan kosta mer.
  • Typ av foder - Ger du din katt torr- eller blötfoder? Vissa automater är designade att bara protionera torrfoder.
  • Funktion - Har du flera katter som äter olika foder? Då kan det vara klokt att välja en automat med chip.
  • Priset - Givetvis ska priset tas med i beräkningen. Dyra automater behöver inte betyda bättre kvalitet.

Trixie TX7

TX7 från Trixie är erbjuder precis det en foderautomat förväntas. Den kan portionera mat upp till fem gånger per dag i uppmätta portioner, från 25 ml till 500 ml. Det är väldigt bra att kunna portionera flera gånger om du har en katt som annars äter upp all mat på en gång. Och fler än fem gånger är sällsynt att du behöver mata din katt. Storleken på portionerna är också tillräckliga för att passa både din minsta och största katten. Automaten rymmer hela 5 liter mat så den kan arbeta ostört i flera dagar. Den här automaten är väldigt enkel att använda, du programmerar hur enkelt som helst in fodergiven på automatens LCD-skärm och sen sköter den resten själv. Den har till och med en högtalar- och röstinspelningsfunktion så att katten kopplar ihop din röst med matdags! Den är också lätt att rengöra och fylla på, du ser enkelt mängden mat som är kvar då behållaren är genomskinlig. Sist med inte minst så har TX7 en effektiv spiralmatare som portionerar fodret, den gör att det är i princip omöjligt för foder att fastna i behållaren.

SureFeed med microchip

Den här automaten använder microchip eller medföljande id-tagg för att öppnas. Du registrerar din katts chip i automaten och då kommer den bara att öppnas för just den katten. Det här är en väldigt smart lösning på glupska kattkompisar som annars äter för mycket av varandras foder. När den chippade katten närmare sig automaten så öppnas locket och din katt kan äta ostört, när den sedan är klar så stängs locket. Locket stängs också om automaten känner av ett annat chip i närheten så att inte fel djur kommer och äter din katts foder. Du kan servera både torr- och blötfoder i den här automaten då locket täpper till väl och håller fodret fräsht. Den håller också flugor och skadedjur borta vilket gör att du kan ha automaten i skyddat läge utomhus, då kan din katt söka upp den när den är hungrig utan att någon obehörig kommer åt fodret.

SimplyFeed

Om pris inte var en faktor så skulle den här automaten toppa vår lista. Den är helt suverän med flera funktioner utan att vara krånglig. SimplyFeed kan användas till både katter och hundar. Maten portioneras med stor exakthet via ett rullband som matar ut maten i skålen. Den kan ställas in att ge fodera hela 12 gånger per dygn! Det är helt fantastiskt bra för dig med flera katter eller som behöver mata lite men ofta. Automaten fungerar med nästan alla typer av torrfoder. Du kan lätta följa din katts matvanor med den precision som SimplyFeed erbjuder. Den har också en unik slow-feed funktion, det innebär att den matar ut en portion under ett 15-minuters intervall. Det gör att risken minskar för hetsätning, magont och att katten kräks upp maten igen. Portionerna kan ställas in från 29 ml till hela 946 ml. Foderbehållaren rymmer nästan 6 liter torrfoder. Den här automaten har vi själva använt oss av och är mycket nöjda. Den är superenkel att använda och med smakfull design så smälter den lätt in hemma.

Catmate

Catmate foderautomat kan programmeras att ge foder 3 gånger per dygn med individuellt inställd mängd mat. Du kan ställa in storleken på portioner från 10 g och uppåt. Behållaren rymmer 3 kg torrfoder så du behöver inte tänka på att fylla på ofta. Därtill är batteritiden fenomenal, 6-9 månader vid konstant användning. Fördelen med batteri och inte sladd är att du kan ha automaten precis var som helst, vilket underlättar för din katt. Automaten kan också ställas in på "frequent mode" vilken gör att dygnets portioner serveras i små omgångar under hela dagen, perfekt för katten med diabetes eller annan sjukdom. Samtliga delar som är i kontakt med fodret går att ta isär och maskindiska.

Trixie TX2

En enkel, smidig och billig lösning för dig som behöver ge katten mat vid en speciell tidpunkt utan att själv kunna göra det. Trixies TX2 ställs in med en timer och när det är dags för mat så öppnas locket. Automaten är batteridriven så du kan ställa den var som helst. Du kan köpa den dubbla varianten eller med bara en matskål. Med denna automat så kan du servera båda torr- eller blötfoder eller vatten. Den har fack undertill för kylklampar så att blötmaten håller sig fräsh. Med dubbla matskålar så kan du servera en skål i taget. Det här är en billig lösning för dig som vill mata katten under dagen när du är på jobbet och inte behöver några fler funktioner. Automaten är mycket lätt att fylla på, använda och rengöra. Matskålarna rymmer 300 ml vardera.

Foderdispenser

Det finns analoga foderautomater, så kallade foderdispensrar. Det är helt enkelt en behållare med foder som långsamt släpper ifrån sig foder ju mer katten äter. Dessa kan så klart inte programmeras på något sätt utan portioneringen sker av sig självt. En glupsk katt kan sitta och äta länge vid en sådan eller gå fram och tillbaka allteftersom mer foder kommer ut. Men en foderdispenser fungerar utmärkt för katter som inte är allt för glupska. De har då fri tillgång till mat utan att du behöver fylla på.

Vanliga frågor om foderautomater

Vad är en foderautomat?

En foderautomat portionerar ut foder till ditt husdjur. Antingen en gång per dygn eller flera, beroende på modell. De flesta automater portionerar torrfoder, men det finns modeller för våtfoder också. Foderautomater används för katter eller hundar som inte klarar av att ha fri tillgång till foder, det kan bero på att de överäter eller av sjukdomsskäl inte ska äta för mycket.

Vad kostar en foderautomat?

Den enklaste modellerna kostar runt 200-300 kronor och de dyraste kan kosta flera tusen. Allt beror på kvalitet och prestanda. En automat med många funktioner kostar i regel mer. Priset skiljer mycket då utbudet av automate idag är stort och de har många olika funktioner.

Hur fungerar en foderautomat med chip?

En foderautomat som aktiveras genom chip är en ganska populär produkt idag. När du köpt din automat så registrerar du din katts eller hunds chip mot automaten. När det är gjort så aktiveras automaten när chipet är nära, det kan betyda att ett lock öppnas så djuret får tillgång till mat eller att en portion portioneras ut. Om du har flera djur så kan det vara bra med chipstyrd automat så att du har kolla på vem som äter vad.

Hur fungerar en foderautomat med timer?

De flesta foderautomater har någon form av timer. Du ställer in när ditt husdjur ska få mat och så portionerar automaten ut fodret. Vissa automater består av en matskål med lock som öppnas vid en förutbestämd tid, andra kan portionera ut mat flera gånger på dygn.

Senast Uppdaterad: 2020-04-03 22:06:22

Ge din syn på Foderautomat
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu