Kattbädd: test av 12 modeller 2021

Många av oss har säkert köpt en kattbädd för att bli varse att katten föredrar att ligga i lådan den kom i, eller helt strunta i den. Vi har därför undersökt vilka kattsängar och –bäddar som är bäst och mest uppskattade så att du kan hitta en säng som din katt kommer att älska. Vi har recenserat ett flertal olika modeller från olika butiker och listat våra favoriter här nedan.

Innehållsförteckning

Vilken kattbädd är bäst?

Katter behöver ha tillgång till en egen sovplats av flera anledningar. De behöver sova, ligga och kika eller bara vila på en plats som är deras. Katter har nästan alltid flera sov- och utkiksplatser men sängen brukar bli en favorit, katter sover ju trots allt mellan 14 och 16 timmar per dygn.

Av de bäddar vi har undersökt så har vi valt ut 12 som favoriter. Vi har baserat vårt urval på stil, kvalitet, underhåll och vilka egenskaper de har som matchar olika katters beteenden.

Bädd Supersoft
Bädd Supersoft
Bäst i test

1. Bädd Supersoft

9,6/10
Storlek
45 x 45 x 15 cm
Typ
Klassisk
Till butik
329 kr
Läs mer

Den mjuka och runda kattbädden från Dogman är den enda runda kattbädden i vårt test. Formen på kattbädden följer kattens naturliga sätt att sova på. De höga kanterna markerar tydligt kattens bädd och område, och plyschen känns ovanligt mjuk i denna bädd. Kudden kan tas ut ur kattbädden och tvättas separat, och bottensidan består av material som motverkar glid.

Läs mer
Fönsterbädd
Fönsterbädd

2. Fönsterbädd

9,5/10
Storlek
51 × 36 cm
Typ
Fönsterbräda
Till butik
219 kr
Läs mer

Fönsterbädden från Trixie är en av de populäraste på marknaden. Bädden består av en hård, stabil bas men med en mjuk och varm vaddering runt själva plattan. Kattbädden passar på alla sorters fönsterbräden och är lätt att montera. Bädden låter inte bara katten sitta och titta ut genom fönstret, utan den större ytan ger möjlighet att både sova bekvämt i solen samt ligga och vila samtidigt som man tittar ut.

Läs mer
Slumber pet madrass
Slumber pet madrass

3. Slumber pet madrass

9,4/10
Storlek
XS - XL
Typ
Dyna
Till butik
295 kr
Läs mer

Kattbädden som kommer i flera olika färger och storlekar växer kontinuerligt i popularitet. Färgerna som går att välja mellan är vit, blå och rosa. Modellen passar alla katter tack vare den breda variationen av storlekar. Den minsta storleken mäter bara 45 x 30 cm, medan den absolut största är hela 121 x 76 cm. Som vanligt har kattbädden plyschvaddering för att hålla katten varm och ge ett stort välbehag. Kanten runt kattbädden är ca 5 cm hög och fungerar som med de flesta andra modeller som en liten kudde att vila huvudet på.  

Läs mer
Kattbädd Rikki
Kattbädd Rikki

4. Kattbädd Rikki

9,3/10
Storlek
S / M / L
Typ
Rehabiliterande
Till butik
469 kr
Läs mer

Kattbädden Rikki av Back on Track är en något exklusivare och dyrare kattbädd, men man får också vad man betalar för. Kattbädden är robust, lättvättad och materialet Welltex som har använts kan ha en rehabiliterande effekt på katten. Welltex reflekterar kattens egna värme och skapar på så sätt en varmare bädd för katten att ligga i, och kan mjuka upp stela muskler. Bädden är självklart också mjuk och skön, och kvalitetsmässigt känns den stark. Kattbädden kan starkt rekommenderas.

Läs mer
BeOneBreed Tipi
BeOneBreed Tipi

5. BeOneBreed Tipi

9,1/10
Storlek
36 x 36 x 36 cm
Typ
Set
Till butik
425 kr
Läs mer

Har man en katt som gillar att leka är kattbädden Tipi från BeOneBreed det rätta valet. Kattbädden följer inte riktigt det traditionella mönstret, utan kan mer liknas vid ett tält med ett litet hål i. Ett stort plus med kattbädden är att det medföljer en liten leksak, tillhållet kommer alltså inte bara att bli en sovplats utan också en lekplats. Botten består av mjuk plysch för optimal sömn och ett tak av tyg. Kattbädden känns oerhört modern och kan kombineras med fler detaljer från katt3 och EVO serien från BeOneBreed.

Läs mer

sovand kattunge

Köpguide – så hittar du bäst kattbädd

Vi har sammanställt en köpguide till dig som letar efter en kattsäng så du vet vad du ska titta efter och vilka alternativ som finns. Använd vår köpguide som en riktlinje, det är ju trots allt du som känner din katt bäst! Vissa katter föredrar att krypa in bakom kuddar eller under täcken, andra vill ligga högt upp på hyllor och vissa katter lägger sig bara rakt upp och ner på köksmattan och sover.

 • kattObervera din katt

  Om du inte redan har koll på din katts beteendemönster och vanor så är det dags nu. Titta efter var och hur den sovar. Katter som rullar ihop sig trivs ofta i en rund, mjuk säng. Katter som rullar runt och sträcker mycket på sig trivs bättre på en platt säng utan kanter och katten som kryper in bakom kuddarna i soffan eller som är lite blyg och skygg kommer att stortrivas i en kattigloo eller –grotta.
 • storlekStorleken på sängen

  Kattsängar ska vara tillräckligt stora för katten att ligga raklång i (borträknat svansen). Men även här spelar beteendet in. Livliga katter som rör och sträcker mycket på sig kan behöva lite mer yta medan lugna katter som ligger still och myser mycket nöjer sig med mindre sängar. Använd kattens kroppslängd som mått, minsta måttet på sängen ska vara lite drygt kattens längd (minus svans).
 • materialMaterial

  Katter är känsliga och kan vara kräsna. En del katter tycker inte om syntetiska material som doftar annorlunda. Ta därför sikte på naturliga material som bomull eller ull. Dessa material har goda egenskaper gällande isolering och andning och katten kommer att stortrivas med det. Om du har en katt som inte är kräsen så är polyester ett väldigt vanligt material som förekommer i nästan alla sängar och bäddar. Syntetmaterial är inte farliga på något sätt, men det finns en risk för att katten ratar dem.
 • kuddeBekvämlighet

  Katter tycker generellt sett om mjuka och fluffiga underlag. Men det är inte bara komforten i sängen som spelar roll. Om du du har en äldre katt eller en sjuk eller skadad katt så behöver du ta med det i beräkningen. Stela och mindre rörliga katter behöver ha enkel tillgång till bädden, inga höga kanter eller krav på klättring får stå i vägen för att katten ska kunna vila bekvämt.
 • underhållTvätt och städ

  En kattbädd som kan tvättas i maskin är oerhört smidigt. Bäddar i läder eller skinn är enkla att tvätta, det räcker att torka av dem, medan fluffiga och ludna bäddar är knepiga. Ludna sängar må se fina ut och vara omtyckta av katter men om du inte kan tvätta den i maskin så drar de till sig väldigt mycket smuts och hår som kan vara tidskrävande att få bort.

Läs mer: Transportera katten säkert med bäst kattbur 2021


Modeller och egenskaper

Det finns många fiffiga och intressanta kattbäddar som är väldigt populära. Några av våra favoriter är:

Elementsängen – En säng som du hänger över ett element. Din katt får värmen från elementen, en lite upphöjd plats att ligga tryggt på och du får en väldigt lättstädad kattbädd. Du kan enkelt dammsuga både under sängen och i den.

Uppvärmd säng – En ganska ovanlig modell som gör sig bäst på kalla platser. Men de flesta katter är riktigt förtjusta i värme, därför kan uppvärmda sängar vara riktigt populära. De är elektriskt uppvärma och behöver därför tillgång till ett uttag och ser oftast ut som en vadderad matta med eller utan kant.

Igloo – Igloon har blivit allt mer populär. Den kallas även för kattgrotta. Det är precis vad det låter som, en mjuk grotta eller igloo-liknande kattbädd som katten kan krypa in i. De är omåttligt populära, framför allt av blyga katter som vill ha enskildhet.

Fönstersäng – Fönstersängen är en vadderad platta som kan fixeras mot en fönsterbräda. Den är perfekt för inomhuskatter som tycker om att kika ut, framför allt om du bor i lägenhet några våningar upp. 

sovande katt2

Då behöver din katt en säng

Katter behöver platser där de känner sig lugna och trygga, där de kan få ligga och vila utan att behöva bry sig om konkurrens från andra djur eller bli bortschasade från husse eller matte. Det finns flera tecken som du ska vara observant på, som kan indikera att du behöver ge din katt en ny bädd eller plats att vila på.

ledsen kattOro - Om din katt sover på märkliga platser så kan det bero på att den har lite udda preferenser. Men det kan också vara ett tecken på att den inte har en sovplats där den trivs. Då behöver du fundera på om du ska köpa en kattbädd åt missen.

stressad kattStress – En stressad katt brukar få beteendeförändringar. Den kan börja göra ifrån sig utanför lådan, slåss med andra husdjur eller bli aggressiv eller undvikande. Om du har flera katter eller andra husdjur så kan katter bli stressade om de känner att de inte har tillräcklig med utrymme att vila eller slappna av på. Det är viktigt att det finns sängar åt alla katter i hushållet.

katterritorieTerritorie – Katter har ingen direkt hierarki som hundar har. Samspelet mellan katter kan se ganska olika ut. En del har sina egna lådor och egna sängar och sovplatser medan andra delar fritt. Du ska alltid se till att ha lika många lådor och sovplatser som det finns katter, men gärna mer. Om du märker att någon katt vantrivs så kan det vara till följd av resursbrist, antingen brist på kattlådor, sovplatser eller matplatser.

sovande kattAvslappning – Katter sover nästan 16 timmar per dygn så de behöver en dedikerad sovplats. Du slipper hår och smuts på möbler och kläder också om katten har sin egen säng.

Vanliga frågor om kattbäddar

Hur tvättar jag min kattbädd?

Alla kattbäddar är tvättbara på ett eller annat sätt. Beroende på materialet lämpar sig vissa kattbäddar att tvättas i maskin i låg temperatur, medan andra bör tvättas för hand. Det enklaste sättet att ta reda på hur kattbädden ska tvättas är att ta en titt på den lilla tvättlappen som medföljer alla tvättbara produkter. 

Hur får jag min katt att börja använda kattbädden?

Som med alla nya ting i hemmet kommer en katt till en början att vara lite skeptisk innan den har vant sig. När katten väl har vant sig vid kattbädden kan man placera den nära där katten i vanliga fall brukar ligga och sova. Om katten alltid ligger och sover i ditt sovrum är det en god idé att placera kattbädden i sovrummet, och inte i ett rum där man aldrig ens ser katten. Ser man katten i kattbädden kan det vara smart att ge en liten belöning i form av kattgodis för att uppmuntra katten att besöka kattbädden oftare.

Hur väljer jag en kattbädd som min katt kommer att gilla?

Det bästa sättet att välja en kattbädd som kommer att gillas av katten, är att följa kattens beteende. Om katten gillar ett visst sorts tyg eller material, ska man försöka hitta en kattbädd i det tyget eller materialet. Generellt föredrar katter mjuka, lurviga och varma ytor. 

Är elektriskt uppvärmda kattbäddar farliga?

Nästan alla elektriskt uppvärmda kattbäddar har ett riktigt lågt effektuttag. Detta betyder att risken för överhettning ska inte kunna hända, och katten kommer inte att kunna skadas. Om man ändå är orolig att något ska gå fel kan man koppla från den elektriska uppvärmningen när man inte är hemma eller ska på en lång resa. 

Testvinnare - Bästa Kattbädd

 • Elementsäng plysch
 • Kattigloo
 • EMI
 • Bädd Supersoft
 • Leika Sovpåse
 • Fönsterbädd
 • Trixie Relax kattbädd
 • Slumber pet madrass
 • Kattbädd Rikki

Källhänvisning 

ScienceDirect - Katters sömncykler.

NCBI - Effekt av sömnbrist hos katter.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
99 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-07-07 13:27:49