Kattbädd

Få varelser i världen sover så skönt och njutningsfullt som katter! En katt som sover djupt kan ligga i nästan vilken ställning som helst och som husse eller matte är det underbart att se det lilla livet ligga avkopplad med ett stort leende.

För att göra sov- och vilostunderna ännu mysigare för kissen så finns det många olika sorters bäddar som man kan skaffa, och de fyller alla olika funktioner. En katt som får sova ordentligt är en nöjd katt, och det är lika viktigt för den att få sin vila som det är för oss människor.

Var ska katten sova?

Frågan om var katten ska sova handlar egentligen främst om huruvida missen ska få sova i sängen/soffan eller om den endast får ligga i sin egen bädd. Här bör det dock påpekas att det är nästintill omöjligt att hålla en beslutsam katt borta, så om man inte vill ha sin katt i sängen är det bäst att helt enkelt stänga sovrumsdörren.

En kattbädd är ett utmärkt alternativ för katten av olika anledningar, till exempel att den får ha en alldeles egen plats och att den ligga så bekvämt som möjligt. Ju äldre katter blir desto mer sömn behöver de och har man fler än en katt bör de alla ha olika bäddar att ligga på.

Katter är av sin natur små spejare och spanare och föredrar därför att ligga högt. Finns det ett högt klösträd kan du räkna med att katten ägnar mycket tid där. Om det finns en bokhylla i hemmet kan det bli dess favoritställe, liksom soffryggar och fönsterkarmar. Det finns till och med katter som föredrar att sova på platt Tv:n så det gäller att se till att den står stadigt.

Katt i saeng

Du kan räkna med att katten spenderar många timmar i sängen

Klassiska kattbäddar

Den vanligaste sortens kattbädd ser ut som en stor vadderad kudde med en hålighet i mitten. Då kanterna är lite högre än mitten kan katten luta sig mot dem i olika positioner, och det finns modeller i alla storlekar och färger. Fördelen med de här bäddarna är att man lätt kan lägga dem på olika platser i hemmet, och de brukar vara tillverkade av material som är enkla att tvätta i tvättmaskinen.

Djupa kattbäddar

Något som blivit mycket populärt under senare år är djupa kattbäddar som har ordentligt höga och tjocka kanter. De här bäddarna lämpar sig särskilt bra om vintern då de värms upp rejält när katten ligger i dem, och de ger även djuret en känsla av trygghet då det nästan är som att sova i en famn. Katter gillar lite trånga och mörka utrymmen och de här bäddarna passar utmärkt för både stora som små.

Kattsängar och -soffor

Många djurägare tycker att det är kul med mini-möbler åt sin kisse och kattsängar kan se ut som den typiska prinsessadesignen, med sänghimmel och allt. Andra modeller är lädersoffor, små sammetsottomaner och extravadderade fåtöljer. Kissen själv struntar förvissa o själva designen så länge det är skönt att ligga i bädden, men för ägarna är det en kul detalj. Av förklarliga skäl är de här bäddarna ofta rejält mycket dyrare än de klassiska modeller, och det finns aldrig några garantier att missen kommer att använda dem.

Kattgrottor

En annan kul och mysig modell av kattbädd ser ut som en liten grotta där katten både kan gömma sig och få sköna vilostunder. Att ha ett lite gömme att krypa in i uppskattas av de flesta katter och man gör klokt i att aldrig störa katten när den ligger där. På så sätt känner den extra lugn, ro och trygghet i sin lilla grotta och kan sova ostört så länge den vill.

Just kattgrottor har blivit så populära idag att det finns en myriad av modeller. Vissa är enkla små kuber eller håliga kuddar, medan andra ser ut som hajar (där katten ligger i svalget), möss eller pandor och det finns ännu mer intrikata modeller som ser ut som skepp eller regelrätta hus.

Katt hammock2

Ge din katt ett eget gömställe med en hammock

Hammockar

Ett trevligt alternativ är att skaffa en kattbädd som ser ut som en hammock, och som är upphängd mellan två eller fyra små stolpar. Fördelen är att katten kommer upp lite från golvet, vilket alltid brukar uppskattas, medan nackdelen är att inte alla katter förstår sig på hur den fungerar.

Kylbäddar

Om sommaren kan det vara skönt för katten att få en kylbädd som är sval och behaglig i flera timmar. De flesta modellerna ser ut som en blå madrass och de innehåller ett slags kylande gel som sänker temperaturen med hela tio grader. Efter några timmar bli madrassen varm igen, men det brukar endast ta en timme eller så innan den blir sval igen. Vissa modeller fyller man själv på med gel medan andra ska förvaras i kylskåpet under en viss tid, och man kan lägga dem direkt på golvet eller en möbel, eller rentav i kattens bädd.

Värmebäddar

Katter fullkomligen älskar värme (framförallt om vintern) och ju varmare, desto bättre. Det händer till och med att kattägare blir oroliga om katten legat framför elementet för länge, och därför går och petar på den litet, mycket till kissens indignation. Nej, är man katt är värme det skönaste som finns och om solen skiner in brukar alla fyrbenta gå och lägga sig till och med på den tunnaste strimman.
Vill man bjuda sin katt på en riktigt skön värmeupplevelse så få finns det särskilda elementbäddar som man kan haka fast på värmekällan. De är gjorda av tåliga material och brukar uppskattas enormt av frusna katter, särskilt när det viner om husknutarna eller om katten är lite äldre.

Människomöbler med kattfunktioner

Vissa möbeltillverkare producerar vanliga sängar och soffor som dessutom har plats för katten. Det kan handla om ett rör som går genom soffryggen, särskilda platåer i hyllan eller grottor i sängens sida. En kul detalj för den som verkligen är kattmänniska!

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-05-18 11:07:49

Testvinnare - Bästa Kattbädd

  • Kattbädd Rikki
  • Leika Sovpåse
  • Fönsterbädd
  • BeOneBreed Tipi
  • Catrine Kattsäng
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
89 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu