Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Kattgräs - Bäst kattgräs 2023

Senast uppdaterad: 1 november 2022

Att äta gräs hör till den dagliga rutinen hos utomhuskatter, men har man istället en inomhuskatt som de flesta har kan hemodlat kattgräs vara ett gott alternativ.  Kattgräs är rikt på viktiga mineraler och vitaminer, och hjälper till att hålla ordning på kattens mage genom att bland annat få ut hårbollar på ett naturligt sätt. Vi har gått igenom olika alternativ på marknaden för att hitta det bästa kattgräset med avseende på bland annat pris, kvalitét, odlingsbarhet och vitaminberikning.

Innehållsförteckning

Vilket kattgräs passar min katt bäst?

Alla katter är olika och således är det också svårt att direkt veta vilket kattgräs kommer att passa ens egna katt bäst. Det man däremot kan göra är en kvalificerad gissning genom att studera olika alternativ som finns kombinerat med kännedom om den egna katten. Det vi har fokuserat på är: 

 • Pris - Beroende på om man enbart köper frön eller ett färdigt odlingskit kan priset variera något. 
 • Kattgräs i behållare eller frön - Kattgräs kommer primärt i två olika format. Färdiga behållare med frön och jord, eller påsar med frön där man får lösa resten själv.
 • Kvalitet - Olika frön kommer ge något olika gräs. Testa för att se vad just din katt föredrar.
 • Alternativ till kattgräs - Substitut har på senare tid börjat dyka upp i tubformat som ger liknande effekt som kattgräs.

Trixie Keramikskål med kattgräsfrön
Trixie Keramikskål med kattgräsfrön
Bäst i test

1. Trixie Keramikskål med kattgräsfrön

9,7/10
Typ
Frön
Lätthanterlighet
4.5/5
Till butik
69.9 kr
Läs mer

Det här är ett uppskattat fröpaket från Trixie som kommer i en jättefin skål. Paketet innehåller 50 gram frön som du själv får odla upp. Efter ett tag när gräset är cirka 10 cm högt är det redo för din katt. Vi gillar att de lagt ner tid på att välja ut en fin skål som gör att den ser fin ut att ha framme i sitt hem. Vi tycker därför att det är värt de extra kronorna som man får betala istället för de andra alternativen som är något billigare.

Läs mer
Anti-hairball malt'n'grass pasta
Anti-hairball malt'n'grass pasta

2. Anti-hairball malt'n'grass pasta

9,6/10
Typ
Tub
Lätthanterlighet
4.7 / 5
Till butik
49 kr
Läs mer

För katter som är kräsna eller av annan anledning har svårt att få i sig kattgräs är Anti-hairball malt'n'grass pasta ett utmärkt alternativ. Produkten levereras på tub och är alltså inte ett kattgräs, utan ett kosttillskott i form av en pasta/kräm. Pastan ger samma effekt som kattgräs och kan ges direkt som det är till katten, eller blandas ner i maten.

Läs mer
CatIt Senses Grass Garden
CatIt Senses Grass Garden
Bästa premiumvalet

3. CatIt Senses Grass Garden

9,4/10
Typ
Färdigt kit
Lätthanterlighet
4.6 / 5
Till butik
229 kr
Läs mer

Cat It Senses Grass Garden är gräset för den exklusiva katten och ägaren. Produkten kommer i en hård behållare som ger en känsla av exklusivitet, och en massagematta runt behållaren. Skålen och massageplattan går att återanvända och går utmärkt att kombinera med liknande produkter från Cat It Senses serien.

Läs mer
MUZO KATTGRÄS
MUZO KATTGRÄS

4. MUZO KATTGRÄS

9,0/10
Typ
Färdigt kit
Lätthanterlighet
4.4 / 5
Till butik
69 kr
Läs mer

Kattgräset från Muzo är ett kattgräs som efter att det har växt färdigt ger en större mängd kattgräs. Fröblandningen levereras i något som kan liknas vid en glasslåda. Fördelen med gräset från Muzo är att det är ett färdigt kit som passar nybörjaren som inte har odlat kattgräs tidigare. 

Läs mer
Kattgräs kit
Kattgräs kit
Mest Prisvärd

5. Kattgräs kit

8,7/10
Typ
Färdigt kit
Lätthanterlighet
4.5 / 5
Till butik
26 kr
Läs mer

Som med alla kattgräs kit är också denna mer lättodlad jämfört med frön som man köper i påse. Fröna levereras i en vit behållare och passar på så sätt in i de allra flestas hem. Gräset är mjukare än traditionella kattgräs och berikad med vitaminer. Detta kit passar perfekt för kattungar.

Läs mer

Svart katt pa graes

Köpguide - kattgräset som passar dig och din katt

Katter har funnits runt människan i över tusen år men det är först på senare tid som katter helt eller delvis har blivit husdjur som man har inomhus. Detta har också medfört att kattens sätt att leva har ändrats markant, men dess anatomi, behov av näring, välmående och leksaker inte har ändrats. 

Kattgräs i fröpåse eller färdigt kit - Har man en katt som äter mycket kattgräs rekommenderas det att köpa frön som man sedan odlar själv i valfri behållare. På detta sätt kan man odla mycket åt gången. Den som vill komma undan med lite mindre jobb och har en katt som inte har ett lika högt behov av kattgräs kan köpa färdiga kit som man direkt börjar odla i behållaren som fröna kom i.

Näringsinnehåll - Som med mycket annat kan kvaliteten skilja mellan olika frön. Det är något som kan vara svårt att veta på förhand, huruvida ett visst frö kommer att vara mer eller mindre näringsrikt än ett annat. Det bästa sättet att ta reda på vad som fungerar bra för sin katt är att följa upp kattens beteende och välmående efter ett köp. 

Kattgräs i tubformat - Vissa katter kan ha svårt att äta kattgräs av olika anledningar,  men behovet av att få i sig något likvärt kommer ändå att finnas kvar. I dessa fall kan man använda kosttillskott som har liknande effekt som om katten hade fått i sig kattgräs. Kattgräs på tub brukar vara något dyrare än frön i påse eller i färdiga förpackningar, men är ett fulldugligt alternativ som kan blandas ner i kattmat.

Hur odlar och sköter man sitt kattgräs?

Att odla sitt egna kattgräs är väldigt enkelt och något som alla kan klara av. Följ de enkla stegen nedan och du kommer att ha ett gott och fint gräs för din katt att se fram emot.

 1. Har man köpt kattgräs i behållare kan man hoppa över detta steg. Har man köpt en fröpåse får man börja med att hitta en behållare som man fyller försiktigt med jord och häller fröna i.
 2. Vattna försiktigt i början och dränk aldrig blandningen med jord och frön i vatten. Blandningen ska hållas fuktig och få solljus. Ett tips är att göra små hål i botten på behållaren för att överflödigt vatten ska kunna rinna ut.
 3. Fortsätt att vattna försiktigt och ca två veckor efter att odlingen startades kommer gräset att vara redo att ätas av katten.
 4. Så länge gräset behåller sin färg och inte vissnar kan den ätas av katten. Fortsätt att vattna försiktigt och låt gräset få naturligt solljus.
 5. Ungefär tre veckor efter att gräset har vuxit klart kommer den att börja vissna och sedan får man börja om på steg ett.

Vanliga frågor om kattgräs

Vad är kattgräs?

Kattgräs är inte en faktisk art av gräs, utan kallas enbart kattgräs när det marknadsförs som en produkt. Vanligtvis är det havrefrön som kallas kattgräs. En katt kan äta de flesta grässlag utomhus och det är inte så att de föredrar det gräs som marknadsförs som kattgräs. Kattgräs är egentligen en produkt för katter som ofta kommer förpackat med frön som är redo att odlas. Det är inget måste att ge katten just kattgräs, men kom ihåg att det finns grässorter som katter inte ska få i sig så att erbjuda sin katt kattgräs är ett säkert kort.

Hur sköter man kattgräs?

Du sköter kattgräs som du sköter de flesta plantor, vattna med måtta! När kattgräset blivit avtuggat behöver du så nya frön för att nytt kattgräs ska växa upp. Det är därför bra att köpa fröpåsar med kattgräs så att du vet säkert att din katt kan ha färsk kattgräs tillhands när den behöver det.

Hur länge håller kattgräs?

Kattgräs brukar hålla i någon veckas tid innan katten hunnit tugga igenom tuvan. Kattgräs är en ettårig växt, vilket innebär att det inte kommer växa upp nytt kattgräs när det väl betats ner. Du behöver odla nya frön om vartannat för att du ska ha kattgräs tillgängligt regelbundet. 

Hur planterar man kattgräs?

Om du köper kattgräs i fröpåse planterar du fröna i planteringsjord, gärna i en platt och avlång kruka eller bricka. Innan du tillsätter vatten behöver du se till att det finns dränering, det vill säga att vattnet kan rinna ur för att förhindra att mögel bildas. Eventuellt kan du försegla krukan eller brickan med plats den absolut första tiden för att bevara fukten i jorden. Viktigt är att du gör några små små hål i plasten så att syre hittar in till frö och jord. Efter detta kommer små skott att visa sig och då är det dags att ta bort plasten. Kattgräs växer fort och kommer snart vara färdigt att ätas. Tiden det tar för kattgräset att växa upp är individuellt, ju mer gynnsamma förutsättningar kattgräset fått att gro desto snabbare växer det.

Nedan kan du se en timelaps över kattgräs som växer!

Kan människor äta kattgräs?

Människor ska inte äta kattgräs av samma anledningar som människor inte äter gräs som växer ute i naturen. Människokroppen är inte skapt för att kunna bryta ner gräs i magen och ta tillvara på energin som finns lagrad i gräset.

Behöver min katt kattgräs?

Innekatter har inte samma tillgång till gräs som utekatter har. Risken finns att om en innekatt inte får tillgång till kattgräs börjar den istället att bita på växter som finns i hemmet och som i värsta fall skulle kunna vara giftiga för katten.

Kan jag plocka gräs utomhus och mata min katt?

Katter är väldigt självständiga djur och vill sällan göra som de blir tillsagda. Problemet med att plocka gräs utomhus och ta in är att det vissnar snabbt och när katten väl blir sugen på gräs kommer det ha blivit dåligt. Färskt kattgräs som alltid står framme är starkt rekommenderat.

Testvinnare - Bästa Kattgräs

 • Trixie Keramikskål med kattgräsfrön
 • Anti-hairball malt'n'grass pasta
 • CatIt Senses Grass Garden
 • MUZO KATTGRÄS
 • Kattgräs kit

Källhänvisning

SceinceDirect - Vikten av näringsriktig mat hos katter och hundar.

Why do dogs and cats eat grass? av L. Hart

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu