Kattgräs

Katter är extremt renliga av sig och de spenderar stora delar av sin tid med att putsa varje millimeter av sina kroppar. När de inte putsar sig själv så putsar de varandra, bara för att sedan fortsätta putsa sig själva igen. Det putsas efter varje frukost, lunch och middag och skulle de få någon liten extra godbit då och då så måste de självklart putsa sig efter det. När matte eller husse går och lägger sig så kommer katten gärna och lägger sig på dem eller bredvid dem i sängen, och nåde den katt som sedan inte kör igång ett grundligt putsningsritual i minst tjugo minuter, mycket till sin människas irritation som helst vill somna med en gång.

Kattgräs förhindrar hårbollar

Som den genialt skapade varelse som den är att kattens tunga mycket sträv vilket gör att putsningen går djupt ner och får bort allt från fett och ohyra – men också en hel del hår. Det är som att borsta sig med en riktigt sträv borste, med skillnaden att i människans fall så hamnar hårstråna i borsten medan kattens i dess mage och tarmar. Det resulterar i sin tur att så kallade hårbollar skapas, det vill säga kompakta klumpar av kattpäls som sedan ligger i mage och tarmar och ibland kan blockera hela systemet. Katter kan drabbas av hårbollar året runt men det är särskilt vanligt under våren och sommaren då katten börjar fälla mer och därmed får i sig mer hår än annars.

När en katt försöker få upp en hårboll så består kattens kräkande av en rad ”hulkar”. Sedan brukar allt komma upp med en gång och katten mår genast mycket bättre än vad den gjorde innan. Det är därför mycket viktigt att en katt kan få upp sina hårbollar, gör den inte det så kan det få stora konsekvenser för kattens mående. Katten kan också bli förstoppad av andra saker, som olämplig föda eller föremål som den lyckats proppa i sig, men det är inte lika vanligt. Till skillnad från hundar som är förmögna att svälja i princip vad som helst med hull och hår så är katter bra mycket försiktigare och har dessutom mindre munnar. 

Kattgräs kommer i olika former och varianter. De flesta djurbutiker erbjuder flera olika sorter av kattgräsprodukter, men oftast består deras sortiment av;

  • Fröpåsar med kattgräs
  • Färdiga odlingskitt med kattgräs
  • Kattgräs som kräm på tub

När katten lever ute i det vilda så kan den själv lösa detta problem genom att äta gräs. Gräset löser upp hårbollarna eller får katten att kräkas upp dem om den får i sig tillräckligt med strån, och det är helt naturligt för en katt att regelbundet äta gräs och kräkas. Som kattägare bör man därför alltid återskapa denna naturliga process genom att ha kattgräs hemma för alla tillfällen.

Katt graes2Kattgräs är lätt att odla, men det går också att köpa som en kräm.

Gro ditt eget kattgräs

Det är mycket lätt att gro sitt eget kattgräs då det växer snabbt under de enklaste förhållandena. Man kan till exempel köpa en påse frön och odla hemma i en blomsterkruka, eller köpa halvfärdiga förpackningar som ofta ser ut som en liten låda med lock och som redan har jord och frön blandade. Allt man behöver göra är att ta av locket, ställa lådan lite ljust, till exempel i fönstret, och sedan vattna regelbundet. Inom ungefär en vecka har gräset kommit upp ordentligt och snart kan man ställa fram det till sin misse. Din katt kommer nosa misstänksamt på gräset i början, men snart börja tugga på stråna. Det kommer snabbt att bli en favorit sysselsättning! Se gärna till att ha kattgräset tillgängligt året runt, men allra viktigaste är det under våren och sommaren då katten fäller som allra mest.

Kattgräs är en av de enklaste sakerna att odla själv och man kan så det både ute- och inomhus. Man kan odla det året runt men om vintern är det bäst att odla inomhus då frost kan skada gräset. 

Kan jag köpa färdigt kattgräs?

Tyvärr så har vi på Husdjursrevyn inte hittat några produkter där kattgräs redan vuxit upp, samtliga produkter behöver få sin tid att gro innan det är färdigt. Det finns däremot olika krämer som innehåller kattgräs som du kan köpa om du inte vill vänta. Dessa krämer ger liknande effekter som kattgräs i kruka och hjälper din katt med hårbollar. De innehåller också vitaminer och mineraler som din katt behöver.

Katt pa groenbete2

Det kan vara mycket avkopplande för både dig och din katt att gå ut på "bete".

Ta ut katten på bete

Om du har möjlighet att ta ut din katt på ”grönbete” så kan det också bara ett trevligt och för katten spännande alternativ. Finns det vägar och trafik, eller om katten aldrig varit ute förut, så bör du sätta på den en kattsele och använda kattkoppel så att den inte springer iväg.

Har du en sele och koppel kan du ta med din katt ut även om ni bor i en stad. Det kan ta ett tag innan katten vänjer sig vid selen och promenaden men så fort den känner sig säker kommer den att börja nosa på sina omgivningar och gärna tugga i sig gräs om det växer sådant på plats. Nästan alla katter gillar äventyr eftersom de är så nyfikna av sig, det skulle bli ett gott tillslag i vardagen att få komma ut och utforska sina omgivningar. Vi kan garantera att din katt snart kommer hitta en grästuva att tugga i sig omgående. Du kanske till och med har odlat kattgräs i den egna rabatten, och det kommer katten att uppskatta!

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:15:32

Testvinnare - Bästa Kattgräs

  • Kattgräs i fröpåse
  • Kattgräs kit
  • Maltn Grass
  • Cat It Senses Grass Garden
  • Kattgräs refill
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
78 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om kattgräs

Vad är kattgräs?

Kattgräs är inte en faktisk art utav gräs, utan kallas enbart kattgräs när det marknasförs som en produkt. Vanligtvis är det havrefrön som kallas kattgräs. En katt kan äter de flesta grässlag utomhus och det är inte så att de föredrar det gräs som marknadsförs som kattgräs. Kattgräs är egentligen en produkt för katter som ofta kommer förpackat med frön som är redo att odlas. Även om du kan låta din katt äta de flesta grässlag så kan du garantera att din katt kan äta en produkt som marknadsförs som "kattgräs". 

Hur sköter man kattgräs?

Du sköter kattgräs som du sköter de flesta plantor, vattna med måtta! När kattgräset blivit avtuggat behöver du så nya frön för att nytt kattgräs ska växa upp. Det är därför bra att köpa fröpåsar med kattgräs så att du vet säkert att din katt kan ha färsk kattgräs tillhands när den behöver det.

Hur länge håller kattgräs?

Kattgräs brukar hålla i någon veckas tid innan katten hunnit tugga igenom tuvan. Kattgräs är en ettårig växt, vilket innebär att det inte kommer växa upp nytt kattgräs när det väl betats ner. Du behöver odla nya frön om vartannat för att du ska ha kattgräs tillgängligt regelbundet. 

Hur planterar man kattgräs?

Om du köper kattgräs i fröpåse planterar du fröna i såjord, gärna i en platt och avlång kruka eller bricka. Innan du tillsätter vatten behöver du se till att det finns dränering, det vill säga att vattnet kan rinna ur för att förhindra att mögel bildas.  Eventuellt kan du försegla krukan eller brickan med plats den absolut första tiden för att bevara fukten i jorden. Viktigt är att du gör några små små hål i plasten så att syre hittar in till frö och jord. Efter detta kommer små skott att visa sig och då är det dags att ta bort plasten. Kattgräs växer fort och kommer snart vara färdigt att ätas. Tiden det tar för kattgräset att växa upp är individuellt, ju mer gynnsamma förutsättningar kattgräset fått att gro desto snabbare växer det.

Nedan kan du se en timelaps över kattgräs som växer!

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu