Kattgräs

Katter är extremt renliga av sig och de spenderar stora delar av sin tid med att putsa varje millimeter av sina kroppar. När de inte putsar sig själv så putsar de varandra, bara för att sedan fortsätta putsa sig själva igen. Det putsas efter varje frukost, lunch och middag och skulle de få någon liten extra godbit då och då så måste de självklart putsa sig efter det. När matte eller husse går och lägger sig så kommer katten gärna och lägger sig på dem eller bredvid dem i sängen, och nåde den katt som sedan inte kör igång ett grundligt putsningsritual i minst tjugo minuter, mycket till sin människas irritation som helst vill somna med en gång.

Hårbollar

Som den genialt skapade varelse som den är att kattens tunga mycket sträv vilket gör att putsningen går djupt ner och får bort allt från fett och ohyra – men också en hel del hår. Det är som att borsta sig med en riktigt sträv borste, med skillnaden att i människans fall så hamnar hårstråna i borsten medan kattens i dess mage och tarmar. Det resulterar i sin tur att så kallade hårbollar skapas, det vill säga kompakta klumpar av kattpäls som sedan ligger i mage och tarmar och ibland kan blockera hela systemet. Katter kan drabbas av hårbollar året runt men det är särskilt vanligt under våren och sommaren då katten börjar fälla mer och därmed får i sig mer hår än annars.

När katten lever ute i det vilda så kan den själv lösa detta problem genom att äta gräs. Gräset löser upp hårbollarna eller får katten att kräkas upp dem om den får i sig tillräckligt med strån, och det är helt naturligt för en katt att regelbundet äta gräs och kräkas. Som kattägare bör man därför alltid återskapa denna naturliga process genom att ha kattgräs hemma för alla tillfällen. Kattens kräkande består av en rad ”hulkar” och sedan brukar allt komma upp med en gång och missen mår genast mycket bättre än vad den gjorde innan.

Katten kan också bli förstoppad av andra saker, som olämplig föda eller föremål som den lyckats proppa i sig, men det är inte lika vanligt. Till skillnad från hundar som är förmögna att svälja i princip vad som helst med hull och hår så är katter bra mycket försiktigare och har dessutom mindre munnar.

Kattgraes roetter

Kattgräs är lätt att odla, men det går också att köpa färdigt.

Gro ditt eget gräs

Det är mycket lätt att gro sitt eget kattgräs då det växer snabbt under de enklaste förhållandena. Man kan till exempel köpa en påse frön och odla hemma i en blomsterkruka, eller köpa halvfärdiga förpackningar som ofta ser ut som en liten låda med lock och som redan har jord och frön blandade. Allt man behöver göra är att ta av locket, ställa lådan lite ljust, till exempel i fönstret, och sedan vattna regelbundet. Inom ungefär en vecka har gräset kommit upp ordentligt och snart kan man ställa fram det till sin misse.

Kattgräs är en av de enklaste sakerna att odla själv och man kan så det både ute- och inomhus. Man kan odla det året runt men om vintern är det bäst att odla inomhus då frost kan skada gräset.

Köpa färdigt

Man kan också köpa färdigväxt kattgräs där allt man behöver göra är att öppna förpackningen och ställa fram den till sin katt. Efter att ha nosat misstänksamt på gräset i några minuter kommer katten snart att börja tugga på stråna, och det kommer snabbt att bli en favorit sysselsättning. Se gärna till att ha kattgräset tillgängligt året runt, men allra viktigaste är det under våren och sommaren då katten fäller som allra mest.

Katt i graes

Gräs är alltid godast när det fått växa vilt.

Ta ut katten på bete

Om du har möjlighet att ta ut din katt på ”grönbete” så kan det också bara ett trevligt och för katten spännande alternativ. Finns det vägar och trafik, eller om katten aldrig varit ute förut, så bör du sätta på den en sele så att den inte springer iväg. Har du en kattsele  och ett kattkoppel kan du ta med din katt ut även om ni bor i en stad. Det kan ta ett tag innan katten vänjer sig vid selen och promenaden men så fort den känner sig säker kommer den att börja nosa på sina omgivningar och gärna tugga i sig gräs om det växer sådant på plats. Du kanske till och med har odlat kattgräs i den egna rabatten, och det kommer din pälsbebis att uppskatta!

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 14:05:39

Ge din syn på Kattgräs
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu