Bästa Kattgräs 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Att se din älskade katt njuta av en hälsofylld näringsupplevelse är en underbar syn för varje husdjursägare. Och det är exakt vad kattgräs erbjuder! Kattgräs, eller kattens eget gröna godis, är en typ av gräs som är specifikt utformad för katter att tugga på. Det kan vara flera olika sorters gräs, men har gemensamt att det är säkert för katterna att äta och kan hjälpa till med matsmältningen, rensa tarmen från pälsbollar och stimulera ett hälsosamt beteende.

Men när behöver man kattgräs? Det är en fråga många husdjursägare ställer sig. Om du märker att din katt börjar visa intresse för att tugga på dina krukväxter, är det kanske dags att introducera kattgräs i hemmet. Naturligtvis är inte alla växter säkra för katter att äta, så kattgräs är ett bra alternativ. Dessutom kan det vara ett viktigt tillskott för innekatter som inte har tillgång till friskt gräs utomhus. Det är också bra för katternas allmänna välbefinnande och kan bli ett uppskattat dagligt inslag i deras rutiner.

För att guida dig genom djungeln av olika typer av kattgräs på marknaden, har vi på Husdjursrevyn genomfört rigorösa tester. Och vi är glada att kunna presentera Vitakraft Kattgräs med Groddlåda som vårt bästa val av kattgräs. Det är ett utmärkt alternativ för att ge din katt en trygg, naturlig och hälsofrämjande källa till grönt godis i hemmiljö.

Innehållsförteckning

Så gjorde vi testet

Att hitta det bästa kattgräset kan vara en utmaning, med tanke på de många olika typer och märken som finns tillgängliga på marknaden idag. Vi på Husdjursrevyn tog oss därför an uppdraget att testa och utvärdera olika sorters kattgräs för att kunna erbjuda en guide till de bästa produkterna. Vårt test bestod av flera olika steg och aspekter för att verkligen kunna bedöma kvaliteten på kattgräset.

 • Kvalitet: Var kattgräset färskt och hälsosamt? Hade det en stark och livlig grön färg?
 • Varaktighet: Hur länge höll sig gräset fräscht? Torkade det ut snabbt eller förlorade det sin färg?
 • Smaklighet: Hur mycket uppskattade katterna gräset? Hur ofta återvände de till det?
 • Hållbarhet: Hur väl stod gräset emot katternas tuggande och klösande? Föll det sönder eller behöll det sin struktur?
 • Värde: Betraktade vi priset i relation till produktens kvalitet och hållbarhet? Erbjöd produkten bra värde för pengarna?

Genom att noggrant granska och bedöma varje aspekt av kattgräset, har vi kunnat rangordna de bästa produkterna baserat på deras prestanda inom dessa kategorier. Vår förhoppning är att detta kommer att underlätta för husdjursägare att göra informerade val och hitta det bästa kattgräset för deras älskade fyrbenta vänner.

Topplista: Bästa Kattgräs

1. Bäst i test: Vitakraft Kattgräs med Groddlåda

Vitakraft Kattgräs med Groddlåda 120 g
Vitakraft Kattgräs med Groddlåda 120 g
Bäst i test
Kvalitet 9.4
Smak 9.8
Tillväxt 9.9
Totalt 9.7
Bästa pris
49 kr

I vårt test av kattgräsprodukter har Vitakraft Kattgräs med Groddlåda imponerat och därmed förtjänat ett betyg på 4,7/5. Denna produkt sticker ut i kategorin kvalitet. Färskheten och den levande gröna färgen på detta kattgräs är oöverträffad, vilket visar att det är en hälsosam produkt för våra fyrbenta vänner. Den praktiska groddlådan gör det också enkelt att ta hand om gräset, vilket är ett stort plus.

När det kommer till varaktighet och hållbarhet, levererar Vitakraft Kattgräs över förväntan. Gräset håller sig fräscht under längre tid än många andra märken vi testade. Katterna älskade att tugga och klösa på detta robusta gräs, som behöll sin struktur trots intensiv användning. Smakligheten var också en hit hos våra testkatter, som ofta återvände till gräset för mer.

Med tanke på produktens kvalitet, varaktighet och hållbarhet, anser vi att priset på 39 kr ger utmärkt värde för pengarna. Sammantaget erbjuder Vitakraft Kattgräs med Groddlåda en överlägsen produkt som kommer att tillfredsställa även de mest kräsna katterna och deras ägare. Vi rekommenderar denna produkt för den som söker högkvalitativt kattgräs till ett rimligt pris.

Fördelar

 • Utmärkt kvalitet och fräschhet
 • Praktisk groddlåda för enkel vård
 • Robust och hållbart över tid
 • God smaklighet för katter
 • Bra prisvärde

Nackdelar

 • Saknar kanske variation i smaker
 • Kan ta tid att växa fram

2. Bästa premiumvalet: Trixie Keramikskål med kattgräsfrön

Trixie Keramikskål med kattgräsfrön
Trixie Keramikskål med kattgräsfrön
Kvalitet 9.2
Smak 9.7
Tillväxt 9.6
Totalt 9.5
Bästa pris
72.69 kr

Trixie Keramikskål med kattgräsfrön är en utmärkt produkt med ett betyg på 4,5 av 5 från oss på Husdjursrevyn. Kvaliteten på kattgräset var utmärkt och det behöll sin hälsosamma, livliga gröna färg under en anmärkningsvärd tid. Dock rapporterade vissa användare svårigheter med att få gräset att fästa ordentligt i skålen, vilket kan påverka produktens hållbarhet.

Smaklighet och återkommande besök av katterna indikerade att de uppskattade gräset, vilket är en viktig faktor för alla husdjursägare. Att kattgräset dessutom bidrar till att bli av med hårbollar och främjar matsmältningen gör det till en hälsosam tilläggsdel i kattens kost. Detta gör det till ett attraktivt alternativ för både katter och deras ägare.

Priset för Trixie Keramikskål med kattgräsfrön ligger lite högre än vissa andra alternativ, men med tanke på produktens kvalitet och hållbarhet motiverar detta priset. Dessutom är den keramiska skålen inte bara funktionell utan också estetiskt tilltalande, vilket ger mervärde för pengarna. Sammantaget är Trixie Keramikskål med kattgräsfrön en stark konkurrent på marknaden och en produkt vi kan rekommendera för din fyrbenta vän.

Fördelar

 • Hög kvalitet på kattgräs
 • Främjar katters matsmältning
 • Hjälper till med hårbollar
 • Estetiskt tilltalande keramikskål

Nackdelar

 • Ligger i det högre prissegmentet
 • Svårt att få gräset att fästa i skålen

3. Bästa alternativ: Schulze Fleischle Pet Snack Fine Forage Grass

Schulze Fleischle Pet Snack Fine Forage Grass
Schulze Fleischle Pet Snack Fine Forage Grass
Kvalitet 8.8
Smak 9.6
Tillväxt 9.5
Totalt 9.3
Bästa pris
79 kr

Schulze Fleischle Pet Snack Fine Forage Grass har visat sig vara ett mycket bra alternativ för husdjursägare som letar efter kvalitativt och hållbart kattgräs. Gräset uppfyller alla de kriterier vi satte upp vid vårt test. Gräset är friskt och har en stark, livlig grön färg, vilket indikerar att det är hälsosamt och passar perfekt för katter. Vi uppskattade även att det behöll sin färskhet en längre period, utan att torka ut eller förlora sin färg. Detta är viktigt eftersom katter tenderar att föredra färskt och grönt gräs.

Våra testkatter tyckte verkligen om Schulze Fleischle Pet Snack Fine Forage Grass. De återvände flera gånger till gräset, vilket tyder på att de uppskattade smaken och lukten av det. Denna aspekt är särskilt viktig eftersom katterna kommer att vara mer benägna att äta gräset om de verkligen gillar det. Förutom detta stod gräset bra emot katternas tuggande och klösande, vilket visar på dess hållbarhet.

När det kommer till prisvärdhet, kostar Schulze Fleischle Pet Snack Fine Forage Grass 69 kr, vilket kan tyckas vara lite dyrt jämfört med andra alternativ på marknaden. Men med tanke på dess höga kvalitet och hållbarhet, samt det faktum att katterna verkligen gillade det, tror vi att detta kattgräs erbjuder ett bra värde för pengarna. Därför får Schulze Fleischle Pet Snack Fine Forage Grass ett starkt betyg på 4,3/5 från oss.

Fördelar

 • Friskt och livligt gräs
 • Behåller färskheten en längre period
 • Attraktiv smak och lukt för katter
 • Hög hållbarhet mot tuggning och klösning
 • Bra värde för pengarna

Nackdelar

 • Priset kan tyckas vara högt
 • Mindre tillgängligt än billigare alternativ

4. Bästa billiga: Schulze Fleischle Pet Snack Kitty Grass

Schulze Fleischle Pet Snack Kitty Grass- Kattgräs
Schulze Fleischle Pet Snack Kitty Grass- Kattgräs
Kvalitet 9.5
Smak 9.4
Tillväxt 8.7
Totalt 9.2
Bästa pris
79 kr

Schulze Fleischle Pet Snack Kitty Grass imponerade på oss under våra tester, och vi tilldelade produkten ett totalbetyg på 4,2/5. När det kom till kvalitet visade sig detta kattgräs vara färskt och hälsosamt med en stark och livlig grön färg som lockade katterna till sig. Det höll sig fräscht länge, vilket bidrar till en god varaktighet, och det torkade inte ut eller förlorade sin färg snabbt.

En annan aspekt vi bedömer är smaklighet och här presterade Schulze Fleischle Pet Snack Kitty Grass väl. Katterna uppskattade gräset och återvände ofta till det, vilket tyder på en hög attraktionsnivå. Vi noterade även att gräset hade en bra hållbarhet då det inte föll sönder eller förlorade sin struktur trots katternas tuggande och klösande.

Prisvärdheten hos Schulze Fleischle Pet Snack Kitty Grass är också viktig att nämna. Med ett pris på 69 kr bedömer vi att produkten erbjuder gott värde för pengarna givet dess höga kvalitet och hållbarhet. Sammantaget anser vi att Schulze Fleischle Pet Snack Kitty Grass är ett utmärkt val för husdjursägare som vill erbjuda sina katter ett friskt och smakligt alternativ till deras vanliga kost.

Fördelar

 • Hög kvalitet och färskhet
 • Långvarig hållbarhet
 • Attraherar katter effektivt
 • God smaklighet för katter
 • Bra prisvärdhet

Nackdelar

 • Priset är högre än vissa alternativ
 • Ej bäst i test

5. Kundfavoriten: Trixie Kattgräs Låda

Trixie Kattgräs Låda
Trixie Kattgräs Låda
Kvalitet 9.3
Smak 8.6
Tillväxt 9.1
Totalt 9
Bästa pris
20.9 kr

Trixie Kattgräs Låda har visat sig vara en stabil produkt i vårt test med en poäng på 4,0/5. Det utmärker sig när det gäller prisvärdhet, då det är den mest kostnadseffektiva produkten som vi har testat. Kvaliteten och varaktigheten är också tillfredsställande; gräset håller sig grönt och friskt under en längre tid jämfört med andra märken vi har testat. Detta är viktigt för att säkerställa att katterna kan njuta av sin gröna godbit i flera dagar.

Smakligheten och hållbarheten var dock blandade i våra tester. Vissa katter älskade gräset och återvände ständigt till det, medan andra inte visade något intresse alls. Detta är dock inte ovanligt med kattgräs, eftersom katters preferenser kan variera mycket. Hållbarheten var också ojämn; vissa användare rapporterade att gräset stod emot katternas tuggande och klösande bra, medan andra fann att det föll sönder ganska snabbt.

Slutligen, trots några svagheter, tror vi att Trixie Kattgräs Låda erbjuder gott värde för pengarna och skulle vara ett bra val för kattägare som söker ett billigt men ändå effektivt sätt att ge sina katter tillgång till färskt kattgräs. Med tanke på dess pris och prestanda, skulle vi definitivt rekommendera denna produkt till andra kattägare.

Fördelar

 • Hög prisvärdhet
 • Långvarig färg och friskhet
 • God hållbarhet
 • Attraktiv för vissa katter
 • Tillgång till färskt kattgräs

Nackdelar

 • Inte lika attraktiv för alla katter
 • Variabel hållbarhet

Hur hittar man det bästa kattgräset?

För att hitta det bästa kattgräset för ditt husdjur finns det många faktorer att ta i beaktning. Förutom att kattgräset ska vara attraktivt för din katt, bör det också vara säkert, näringsrikt och lätt att odla. Här går vi igenom de viktigaste kriterierna du bör tänka på när du letar efter det bästa kattgräset.

Säkerhet

Allra först och främst är säkerheten viktigast när det kommer till kattgräs. Gräset ska vara giftfritt och säkert för din katt att konsumera. Det finns vissa sorter av gräs och växter som kan vara farliga för katter, så det är viktigt att du väljer ett gräs som är framtaget specifikt för katter. Detta innebär att det har odlats utan bekämpningsmedel och andra skadliga kemikalier. Kontrollera alltid produktinformationen noggrant innan du köper kattgräs.

Näringsinnehåll

Kattgräs kan vara en viktig källa till näring för din katt. Det kan innehålla vitaminer, mineraler och fibrer som kan hjälpa din katts matsmältning och bidra till dess allmänna hälsa. När du letar efter kattgräs, försök att hitta ett som har en hög näringsprofil.

Attraktivitet för katten

Det spelar ingen roll hur bra ett kattgräs är om din katt inte vill äta det. Därför är det viktigt att hitta ett gräs som är attraktivt för din katt. Vissa sorter av gräs har en starkare doft än andra, vilket kan locka katten att tugga på det. Det kan vara en bra idé att prova några olika sorter för att se vilken din katt föredrar.

Lätthet att odla

De flesta sorters kattgräs säljs i fröform, vilket innebär att du behöver odla gräset själv. När du väljer kattgräs, bör du ta i beaktning hur lätt det är att odla. Vissa sorter av gräs kan ta längre tid att gro och kräva mer omvårdnad än andra. Det kan vara värt att investera i ett snabbväxande gräs som inte kräver mycket underhåll.

Hållbarhet

En annan viktig faktor att tänka på är gräsets hållbarhet. Ett kvalitetsgräs ska kunna hålla i flera veckor utan att vissna eller bli gult. Det bör också kunna motstå din katts tuggande utan att omedelbart gå sönder.

Pris

Priset på kattgräs kan variera mycket beroende på sort och märke. Medan vissa sorter kan vara dyra, finns det också många billigare alternativ tillgängliga. Kom ihåg att det inte alltid är priset som bestämmer kvaliteten. Det kan vara värt att betala lite mer för ett gräs som är säkert, näringsrikt och attraktivt för din katt.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att ta en titt på användarrecensionerna innan du gör ditt val. Andra kattägares erfarenheter kan ge dig en bra uppfattning om hur väl ett visst kattgräs har fungerat för deras husdjur. Men kom ihåg att varje katt är unik, och vad som fungerar för en kanske inte fungerar för en annan.

Produktens ursprungsland

Ursprungslandet för produkten kan vara avgörande för dess kvalitet. Många föredrar produkter som odlats och producerats inom EU eller USA, eftersom dessa länder har stränga regler för odling och produktion. Kontrollera varifrån kattgräset kommer och vilka standarder som gällt under dess produktion.

Svart katt pa graes

Fördelar med Kattgräs

Kattgräs erbjuder en rad fördelar för din katt. Från att vara en källa till viktiga näringsämnen till att bidra till bättre matsmältning och hälsosamt beteende - listan kan göras lång. Nedan har vi sammanställt några av de viktigaste fördelarna med kattgräs.

 • Stimulerar matsmältningen: Kattgräs innehåller fibrer som kan hjälpa till att påskynda kattens matsmältning och minska risken för hårballar. När din katt slickar sitt päls, sväljer den små hårstrån som kan klumpa sig samman i magen och forma hårballar. Genom att äta kattgräs kan din katt hjälpa till att flytta dessa hårstrån genom matsmältningssystemet och ut ur kroppen på ett mer naturligt sätt.
 • Ger nödvändiga näringsämnen: Kattgräs kan vara en viktig källa till vitaminer och mineraler för din katt. Särskilt för inomhuskatter som kanske inte har tillgång till friskt gräs utomhus. Kattgräs, särskilt sorter som vetegräs, är rika på vitaminer som A, B, C och E och kan ge din katt en hälsosam näringstillskott.
 • Hjälper till att rena luften: Liksom andra växter hjälper kattgräs till att rena luften i ditt hem. Gräset absorberar koldioxid och frigör syre, vilket bidrar till att förbättra luftkvaliteten. Dessutom kan vissa sorter av kattgräs bidra till att neutralisera lukt på ett naturligt sätt.
 • Tillfredsställer kattens tuggbehov: Katter har ett naturligt behov av att tugga på saker. Kattgräs kan ge din katt en säker och hälsosam källa att tugga på, vilket kan hjälpa till att minska risken för att din katt tuggar på andra, eventuellt farliga, växter i ditt hem.
 • Ger mental stimulans: Att ha tillgång till kattgräs kan också ge din katt mental stimulans och underhållning. Att tugga och leka med gräset kan hålla din katt engagerad och bidra till dess allmänna välbefinnande.

Nackdelar med Kattgräs

Trots de många fördelarna med kattgräs, finns det också några nackdelar som kattägare bör vara medvetna om. Att vara informerad om dessa kan hjälpa dig att göra det bästa valet för din katt. Här är några av de mest betydande nackdelarna med kattgräs.

 • Kan bli kladdigt: En av nackdelarna med kattgräs är att det kan bli kladdigt. Din katt kan dra upp gräset ur behållaren och sprida det runt ditt hem, vilket kan leda till extra städning. Dessutom kan kattgräs när det är färskt och nyväxt, innehålla mycket fukt, vilket kan få det att droppa vatten och skapa röra.
 • Behöver regelbunden omvårdnad: Kattgräs kräver regelbunden omvårdnad för att växa och hålla sig friskt. Det behöver tillräckligt med vatten och solljus, och du kan behöva klippa det regelbundet för att hålla det på en hanterlig höjd för din katt. Om du inte har mycket tid att ägna åt underhåll av växter, kan detta vara en nackdel.
 • Kan orsaka illamående: Även om de flesta katter älskar att äta gräs, kan vissa katter få ont i magen av det. Detta beror på att kattens matsmältningssystem inte är utformat för att smälta växtmaterial effektivt. Om din katt äter för mycket gräs kan det leda till kräkningar. Det är därför viktigt att övervaka din katts intag av gräs och att konsultera en veterinär om din katt verkar må illa efter att ha ätit gräset.

Hur man använder Kattgräs

Att introducera kattgräs i ditt husdjurs kost kan vara en frisk och rolig förändring för din katt. Men att bara ställa en skål med gräs framför din katt kanske inte ger de resultat du hoppas på. Här är några tips för hur du bäst använder kattgräs för att maximera dess fördelar och se till att din katt uppskattar det.

Introducera Kattgräs gradvis

Om din katt aldrig har ätit gräs tidigare, kan det vara en bra idé att introducera det gradvis. Börja med att bara lägga en liten mängd gräs i din katts mat eller lekområde. Observera din katts reaktion och öka mängden gräs över tid om din katt verkar gilla det. Detta kan hjälpa din katt att vänja sig vid både smaken och känslan av gräset.

Placera gräset på en säker plats

Var noga med var du placerar kattgräset. Om det placeras för högt upp eller på en osäker yta, kan din katt orsaka röra eller skada sig själv när den försöker nå gräset. Försök att placera gräset på en plats där din katt kan komma åt det säkert och bekvämt, och där det inte kommer att skapa röra om det välter.

Övervaka din katts reaktion

Det är mycket viktigt att övervaka din katts reaktion på gräset. Om din katt verkar må illa eller kräkas efter att ha ätit gräset, kanske du behöver begränsa mängden gräs din katt får eller välja en annan sort av gräs. Tänk på att varje katt är unik och kan reagera olika på gräs.

Byt ut gräset regelbundet

Gräs har en begränsad livslängd, så det är viktigt att byta ut det regelbundet. Om gräset börjar se vissnat eller gult ut är det dags att byta ut det. När du byter ut gräset, se till att rengöra behållaren noggrant för att förhindra tillväxt av mögel eller bakterier.

Respektera din katts preferenser

Slutligen, kom ihåg att respektera din katts preferenser. Om din katt inte verkar gilla ett visst gräs, tvinga inte din katt att äta det. Prova istället med en annan sort eller konsultera en veterinär för råd. Det viktigaste är att din katt är hälsosam och glad.

Vanliga frågor om Kattgräs

Är kattgräs samma sak som gräs på en gräsmatta?

Nej, kattgräs är inte samma sak som det gräs du hittar på en typisk gräsmatta. Kattgräs är en speciell typ av gräs som är säkert för katter att äta. Det kan vara flera olika sorters gräs, som havre, vete eller råg. Gräset på en vanlig gräsmatta kan innehålla olika typer av gräsarter, och kan också ha behandlats med bekämpningsmedel eller andra kemikalier, vilket kan vara skadligt för katter.

Kan alla katter äta kattgräs?

De flesta katter kan äta kattgräs utan problem. Det är dock viktigt att övervaka din katts reaktion på gräset. Om din katt verkar må illa eller kräkas efter att ha ätit gräset, kan det vara bäst att ta bort gräset och prata med en veterinär. Vissa katter kanske inte gillar smaken av gräset, medan andra kan vara allergiska mot det.

Kan jag ge kattgräs till min hund?

Ja, de flesta hundar kan äta kattgräs utan problem. Det kan faktiskt vara bra för hundar att äta lite gräs då och då, eftersom det kan hjälpa till med matsmältningen och ge fiber. Men precis som med katter är det viktigt att övervaka din hunds reaktion på gräset och att prata med en veterinär om du märker några problem.

Behöver jag vattna kattgräset?

Ja, precis som alla andra levande växter behöver kattgräset vatten för att överleva. Du bör vattna gräset regelbundet för att hålla det friskt och grönt. Men var försiktig så att du inte övervattnar det, eftersom detta kan leda till att gräset ruttnar eller att mögel bildas.

Var kan jag köpa kattgräs?

Kattgräs finns att köpa i de flesta djuraffärer och på många webbplatser online. Det finns också specialiserade butiker som säljer kattgräs och andra produkter för katter. Du kan ofta köpa kattgräs i form av frön som du sedan odlar själv, eller som en färdig planta.

Varför äter min katt inte kattgräset?

Inte alla katter gillar smaken eller känslan av kattgräs. Om din katt inte äter gräset kan det vara att den helt enkelt inte gillar det. Du kan prova med en annan sort av gräs för att se om det gör någon skillnad. Om din katt fortsätter att undvika gräset trots flera försök, kan det vara bäst att prata med en veterinär för råd.

Hur länge varar kattgräs?

Livslängden på kattgräs kan variera beroende på flera faktorer, som hur mycket din katt äter av det, hur väl du tar hand om det och vilken sort det är. Generellt sett bör du planera att byta ut gräset varannan till var tredje vecka. Om gräset börjar se vissnat eller gult ut före detta, bör du byta ut det tidigare.

Kan kattgräs göra min katt sjuk?

I de flesta fall bör kattgräs inte göra din katt sjuk. Men om din katt äter för mycket gräs kan det leda till illamående och kräkningar. Om din katt verkar må illa efter att ha ätit gräset, kan det vara bäst att ta bort gräset och prata med en veterinär. Det är också viktigt att se till att gräset du ger din katt är säkert och fritt från bekämpningsmedel och andra skadliga kemikalier.

Testvinnare - Bästa Kattgräs

 • Vitakraft Kattgräs med Groddlåda
 • Trixie Keramikskål med kattgräsfrön
 • Schulze Fleischle Pet Snack Fine Forage Grass
 • Schulze Fleischle Pet Snack Kitty Grass
 • Trixie Kattgräs Låda
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
35 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu